Overzicht
Er zijn meer dan 350 miljoen legkippen in de Europese Unie. Ze produceren elk jaar bijna 6,7 miljoen ton eieren. De EU steunt eierproducenten met handelsnormen en soms met afzetbevorderingsmaatregelen.
Eieren vallen onder de gemeenschappelijke marktordening, maar er zijn nooit betalingen aan gekoppeld of productiequota voor vastgesteld.
Handelsnormen
De EU hanteert handelsnormen voor eieren; die moeten garanderen dat alle eieren op de Europese markt van dezelfde hoge kwaliteit zijn, veilig voor de Europese consument en in de hele EU aan dezelfde normen voldoen.
Waaraan eieren precies moeten voldoen om in de EU te mogen worden verkocht, staat in EU-verordeningen. Dat is onder meer:
- wat er op de eieren en de verpakking moet staan
- hoe eieren moeten worden ingedeeld op kwaliteit en gewicht
- hoe pakstations moeten werken
- hoe eieren moeten worden verpakt, opgeslagen, getransporteerd en aangeboden in de winkel
Handel
Voor eieren uit landen buiten de EU moeten invoerrechten worden betaald. In bilaterale of internationale overeenkomsten zijn per land of voor alle landen quota en toewijzingen vastgelegd.
Consumptie-eieren mogen van buiten de EU worden ingevoerd, maar ze moeten voldoen aan speciale eisen inzake diergezondheid en voedselveiligheid. Tafeleieren moeten ook voldoen aan handelsnormen.
Rechtsgrondslagen
Eieren vallen onder de algemene ordening van de landbouwmarkten (EU-verordening 1308/2013). De handelsnormen staan in EU-verordening 589/2008 en de criteria voor markttoezicht in uitvoeringsverordening 2017/1185.
Marktmonitoring
Tijdens de maandelijkse vergadering van het comité voor de gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten presenteert de Europese Commissie de marktsituatie in de sector eieren. Ze volgt die markt om instabiliteit van de markt op te sporen, boeren en verwerkers goed te informeren en het overheidsbeleid te ondersteunen.
Markttoezicht in de praktijk
Elk EU-land moet elke woensdag uiterlijk om 12.00 uur (MET) de groothandelsprijs doorgeven van kooieieren van klasse A (gemiddeld voor grote en middelgrote eieren) omgerekend naar 100 kg.
De prijzen worden gemeld voor producten in pakstations. Wanneer de productie in kooien niet meer representatief is, meldt de betrokken lidstaat de groothandelsprijs van volière-eieren van klasse A, per 100 kg.
Dit is gespecificeerd in Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1185.
Meer informatie
Marktsituatie voor eieren (Engels, pdf)
Wekelijkse marktprijzen voor eieren (Engels, XLSX)
- 3 JANUARI 2025
- 10 MEI 2022
Comités
Diverse comités van regeringsvertegenwoordigers komen onder leiding van een vertegenwoordiger van de Commissie regelmatig bijeen zodat de Commissie onder supervisie van de EU-landen uitvoeringsbesluiten kan nemen.
De dekundigengroep inzake de landbouwmarkten komt regelmatig bijeen om o.a. de ontwikkeling van de marktprijzen, de productie en de handel in de EU en daarbuiten te bespreken.
De groep voor de dialoog met het maatschappelijk middenveld over dierlijke productie ondersteunt de Commissie door middel van een regelmatige dialoog over alle aspecten van de pluimveesector.
Links
A monthly summary of price data for agricultural inputs, products and consumer food prices, at both an EU and world level.
The civil dialogue group on animal products represents five sectors: beef and veal, pigmeat, poultrymeat and eggs, sheepmeat and goatmeat, and beekeeping.