Hongkong

speciale administratieve regio van China
noframe
Locatie
noframe
Vlag
Beknopt
Hoofdstad Central (de facto)
Regering Speciale Administratieve Regio van China
Munt Hong Kong dollar (HKD)
Oppervlakte totaal: 1.092 km2
water: 50 km2
land: 1.042 km2
Bevolking 6.980.412 (Juli 2007 schatting)
Taal Kantonees, Engels
Religie vooral boeddhisme, taoïsme en confucianisme
Elektriciteit 220V/50Hz (UK-stekker)
Oproepcode +852
Internet TLD .hk
Tijdzone UTC +8
Hongkong is een wereldstad met meerdere wijkartikelen, die elk attracties, restaurants, uitgaansgelegenheden en accommodaties bevatten.

Hongkong is een door 263 eilanden gevormde wereldstad die na 99 jaar onder de Britse kroon te hebben gezeten vandaag de dag weer bij China hoort. Hoewel men Hongkong voornamelijk associeert met de wereldberoemde metropool is er ook heel veel ongerepte natuur te vinden met heel veel mogelijkheden voor recreatie.

Hongkong is een Speciaal Administratieve Regio van China, wat inhoudt dat het onder Chinees gezag staat, maar dat de wetten afwijken dan die van de rest van China. Het is een van de dichtstbevolkte gebieden van de wereld en valt op door de enorme hoeveelheid wolkenkrabbers die er staan. Het aantal wolkenkrabbers dat Hongkong rijk is, is het grootste op aarde. In zo'n wolkenkrabber kunnen evenveel bewoners terecht als in een heel Chinees dorp. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel wolkenkrabbers wel meer dan 50 verdiepingen tellen.

Geschiedenis

bewerken
Vissersdorpje Tai O

In de Middeleeuwen was Hongkong een belangrijke thuishaven van piraten. Het zou tot de 16e eeuw duren voordat de Europeanen erheen kwamen. De eerste Europeanen die er arriveerden, waren de Portugezen, die van de Chinezen een basis mochten opzetten op Macau. De Britten hadden echter veel langer nodig om de handel met Hongkong op te starten. Dit had er onder andere mee te maken dat de richtlijnen voor Europese handelaars erg streng waren. Zo mochten ze bijvoorbeeld geen Chinees leren. Uiteindelijk kregen de Britten in 1685 groen licht om de handel te starten.

Dit ging echter erg moeizaam. De Britten gaven erg veel geld uit in China, maar ze kregen niet veel inkomsten terug. Om dit om te gooien, begonnen de Britten in 1800 met het verhandelen van opium. Deze handel werd steeds belangrijker en ondanks een verbod, dat in 1796 van kracht werd, ging de handel gewoon door. In 1839 was de maat voor China echt vol en trachtten zij de opiumhandel uit te roeien door de twee Opiumoorlogen. Deze duurden van 1839 tot 1842 en van 1856 tot 1860. In beide gevallen behaalden de Britten de overwinning. In 1898 werd besloten dat het Verenigd Koninkrijk Hongkong 99 jaar mocht pachten. Aan het einde van deze pachtperiode, in 1997, werd Hongkong weer onderdeel van China, waar het vandaag de dag nog steeds toe behoort. Vandaag de dag is er in Hongkong nog steeds veel van de Britse invloed terug te zien.

Klimaat

bewerken

Hongkong heeft een warm klimaat. De winters zijn zeer zacht en de zomers zijn vochtig en heet. Januari en februari zijn gemiddeld de koudste maanden met gemiddeld ruim 18,5 graden Celsius. Juli en augustus zijn met gemiddeld het warmst ruim 31 graden Celsius.

Kust van het grote eiland Lantau.

De luchtvochtigheid is tussen maart en december erg hoog, wat komt door de enorm hoge temperaturen en de regen. Hongkong wordt regelmatig getroffen door tropische stormen en orkanen.

Geografie

bewerken

Hongkong bestaat uit 263 eilanden en een klein stukje vasteland aan een zuidoostpunt van China. Het is opgedeeld in vijf delen: Hongkong-eiland, Kowloon, New Territories, Lantau en de Outlying Islands.

Hoewel Hongkong vooral bekendstaat om de enorme metropool, heeft het ook heel veel ongerepte natuurgebieden. Hier zijn stranden te vinden en hele mooie afwisselende natuurgebieden waarin veel bijzondere planten en dieren leven. Er kan gewandeld, gekanood en abgeseild worden.

Klooster van de Tienduizend Boeddha's

Cultuur

bewerken

De belangrijkste godsdiensten in Hongkong zijn vooral boeddhisme, taoïsme en confucianisme. Er zijn dan ook heel veel tempels, kloosters en andere heilige plekken te vinden. Er wonen echter ook hindoes, joden, katholieken en moslims in Hongkong.

Een belangrijk onderdeel van de kunst en cultuur in Hongkong is de Kantonese opera, een combinatie van muziek, toneel, vechtsport en acrobatiek. De kostuums bij deze stukken zijn prachtig gekleurd en trekken bij iedereen de aandacht. De stukken gaan vooral over liefde, trouw en de liefde voor het land.

Drakenbootvaren is de nationale sport in China, maar in Hongkong is de populariteit ongekend, te vergelijken met het voetbal in Nederland en België. Bij de race in Victoria Harbour komen jaarlijks honderdduizenden toeschouwers en het evenement wordt, net als de Olympische Spelen, ingeleid met een heuse openingsceremonie met grote optredens en toespraken.

Wijken van Hongkong
Hongkong-eiland (香港島)
Kowloon (九龍)
New Territories (新界)
Lantau (大嶼山)
Outlying Islands (離島)


Arriveren

bewerken

Per vliegtuig

bewerken

De luchthaven van Hongkong is een van de grootste ter wereld en is dan ook rechtstreeks te bereiken vanaf Schiphol. Het vliegveld ligt op een kunstmatig eiland dat via twee bruggen en een tunnel met Hongkong verbonden is. Vanaf Schiphol vliegen zowel KLM als Cathay Pacific Airways op Hongkong. Een vlucht van Schiphol naar Hongkong duurt gemiddeld ruim 11 uur.

De makkelijkste manier om van de luchthaven naar Hongkong te komen is met de Airport Express, een speciale metroverbinding van het vliegveld naar de stad.

Rondreizen

bewerken
Peak Tram
Jonk in Hongkong.

Per boot

bewerken

Vanuit de schitterende natuurlijke haven Victoria Harbour, die tussen Hong Kong Island en Kowloon ligt, vertrekken veerboten van Star Ferry. Op deze veerboten kan een rondvaart gemaakt worden door de omgeving. Ook is het mogelijk om mee te varen op een van de prachtige jonks (Chinese zeilschepen) die vanuit dezelfde haven vertrekken.

Per tram

bewerken

In Hongkong is er de Peak Tram, die in 2013 zijn 125-jarig jubileum viert en al een attractie op zich is. Met deze tram kun je Victoria Peak bereiken, dat met 554 meter het hoogste punt van Hongkong is.

Bekijken

bewerken
Po Lin
  • A Symphony of Lights. Dit wereldberoemde licht- en muziekspektakel vindt elke avond om 20:00 uur plaats.
  • Po Lin. Boeddhistisch klooster op Lantau Island, een van de grootsten van Hongkong.
  • Victoria Harbour. Een prachtige natuurlijke haven tussen Hong Kong Island en het schiereiland Kowloon.

De bewoners van Hongkong zijn erg trots op hun restaurants. Vooral in Lan Kway Fong zijn heel veel restaurants en ook cafés te vinden.

Uitgaan

bewerken

Het uitgaansgbied in Hongkong is het reeds in de vorige paragraaf genoemde Lan Kway Fong. Naast restaurants en cafés zijn hier ook discotheken te vinden.

Overnachten

bewerken

Contact

bewerken

Veiligheid

bewerken

Hongkong is met een efficiënte politie een van de veiligste steden van Azië, zoniet de wereld. Wel is het raadzaam om op te letten op zakkenrollers, zoals in alle grote metropolen.

Vertrekken

bewerken
Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het bevat een sjabloon, maar nog niet genoeg informatie om bruikbaar te zijn voor een reiziger. Duik erin en breid het uit!
  翻译: