Libanon

land in Azië
noframe
Locatie
noframe
Vlag
Vlag van Libanon
Beknopt
Hoofdstad Beiroet
Regering Parlementaire democratie
Munt Libanese Pond
Oppervlakte 10.452 km²
Bevolking 3,7 miljoen
Taal Arabisch
Religie Christelijk (35%), Sjiieten (40%), Soennieten (25%), Druzen, Alawieten
Oproepcode +961
Internet TLD .lb
Tijdzone UTC +2
Voor het grootste deel van het land geldt een zeker veiligheidsrisico
Voor het grootste deel van het land geldt een zeker veiligheidsrisico
WAARSCHUWING: Het wordt vanwege de Syrische burgeroorlog sterk afgeraden om naar gebieden nabij de Syrische grens te reizen. Raadpleeg hier het actuele reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het actuele reisadvies van het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken kun je hier raadplegen. Er is ook gedetailleerde info over de veiligheid op deze website van de V.S.
Voor een gedeelte van het land geldt: ga hier niet heen
Voor een gedeelte van het land geldt: ga hier niet heen

Libanon is een land van de Levant in het Midden-Oosten, gelegen tussen Syrië, Israël en de Middellandse Zee.

Libanon is een republiek in het Midden-Oosten met een oppervlakte van ruim 10.000 km² (een kwart van Nederland) en ongeveer 4 miljoen inwoners (2009).

Libanon is bekend om de cederboom die er groeit. Deze staat zelfs op de nationale vlag.

Geschiedenis

bewerken

Het land vormde eeuwenlang een brug tussen de westerse en de oosterse wereld en dankzij de handel werd het bijzonder welvarend. Men sprak wel van "het Zwitserland van het Midden-Oosten", terwijl de hoofdstad Beiroet wel met Parijs werd vergeleken.

Er woedde een burgeroorlog van 1975 tot 1990, maar Libanon herstelde zich hiervan. In 2006 kwam het land opnieuw in een korte oorlog, nu met buurland Israël.

Na de verkiezing van de nieuwe regering aan het einde van 2009 verbeterde de veiligheidssituatie in Libanon. Sinds in het voorjaar van 2011 in buurland Syrië een burgeroorlog uitbrak, heeft het land te maken met grote hoeveelheden Syrische vluchtelingen, die inmiddels ongeveer de helft van de bevolking in Libanon uitmaken.

Inwoners

bewerken

Libanon is gemengd christelijk-islamitisch. Christenen en moslims leefden hier vele eeuwen lang min of meer vreedzaam naast elkaar, maar af en toe kwamen de verschillende godsdiensten en bevolkingsgroepen toch met elkaar in conflict.

Geografie

bewerken

Libanon is gelegen aan de oostkant van de Middellandse Zee.

Regio's

bewerken

Andere bestemmingen

bewerken

Arriveren

bewerken

Per vliegtuig

bewerken

Per vliegtuig is het beste reizen. Sinds 2018 kun je weer rechtstreeks vliegen vanuit Nederland met Transavia naar Beiroet International.

De trein in Libanon rijdt niet meer sinds de burgeroorlog, die het land heeft geraakt.

Per auto

bewerken

Per auto kun je via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Turkije, Syrië en vervolgens Libanon.

Of met de auto naar Italië, Griekenland of Turkije, en daarna verder met een ferryboot.

Per bus

bewerken

Per bus kun je vanuit Turkije, Syrië, Jordanië naar Libanon. Vanuit Libanon kun je per bus naar Turkije, Syrië, Irak, Jordanië en Saoedi-Arabië.

Per boot

bewerken

Vanuit Italië, Vonaco, kun je per boot naar Libanon. Evenals vanuit Cyprus, Griekenland en Turkije.

Rondreizen

bewerken
Baalbek, het grootste Romeinse tempelcomplex ooit gebouwd

Rondreizen in Libanon is vrij eenvoudig, met name ook omdat de afstanden vrij klein zijn. De makkelijkste manier om rond te reizen is met grotere bussen en minibusjes die in iedere stad vanaf één of meer vaste punten vertrekken. Voor kortere afstanden en/of minder vaak bereisde routes is het ook mogelijk een taxi te delen of volledig af te huren.

De officiële taal is Arabisch, maar je kunt je er prima redden met Frans en Engels. Daarnaast wordt het Frans veel gebruikt in de politiek.

Bekijken

bewerken

De Libanese keuken behoort tot een van de beste en de meest veelzijdige ter wereld en hoeft enkel de Chinese en de Franse voor te laten gaan. Typisch is een mezze, een hele hoop hapjes die een schotel op zich vormen. Vaak gebruikte ingrediënten zijn kikkererwten, peterselie, munt, lamsgehakt, sesamolie, citroen, walnoten en olijven.

Bekende gerechten zijn:

  • Tabouleh: mix van gehakte peterselie, munt, gebroken tarwe, ui, sesamolie, citroensap en tomaten
  • Hummus: dip op basis van kikkererwten, knoflook, citroensap en olijfolie.
  • Fatoush: salade met verse kruiden zoals peterselie en munt, sla, tomaten, paprika, citroensap, knoflook en gegrild Libanees brood.

Uitgaan

bewerken

Libanon is wat dat betreft the place to be. Arabieren uit de Golflanden, Noord-Afrikanen en Zuid-Europeanen komen er vooral heen om te feesten. Overal in Beiroet kom je discotheken tegen, het is variërend, van R&B tot Arabische muziek . Je hebt er zelfs gay-discotheken o.a. ornage mekanic & accid. In de overige grote steden kun je je ook prima vermaken .

Overnachten

bewerken

In Libanon zijn hotels van verschillende prijsklassen te vinden. Er zijn dure 4-5-sterrenhotels (prijzig) en middenklassenhotels. In Beiroet zijn een aantal backpackershotels, buiten Beiroet zijn de goedkopere hotels vaak sfeervolle Bed&Breakfast-achtige accommodaties. In Beiroet is het mogelijk appartementen te huren in de binnenstad; dat kost wat minder dan een verblijf in een hotel.

Veiligheid

bewerken

Gezondheid

bewerken

Respect

bewerken

Libanon is een vrij land, het is gemengd islamitisch en christelijk. Als toerist kun je in Libanon prima je zelf zijn, zelf homo's. Libanon is het meest gayfriendly land van het Midden-Oosten. Als vrouw hoef je niet bedekt te zijn dus je kunt je vrij kleden.

Contact

bewerken
Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het bevat een sjabloon, maar nog niet genoeg informatie om bruikbaar te zijn voor een reiziger. Duik erin en breid het uit!
Landen in Azië
Centraal-Azië:Afghanistan · Kazachstan · Kirgizië · Oezbekistan · Tadzjikistan · Turkmenistan
Oost-Azië:China (Hong Kong · Macau) · Japan · Mongolië · Noord-Korea · Taiwan · Zuid-Korea
Midden-Oosten:Bahrein · Irak · Iran · Israël · Jemen · Jordanië · Koeweit · Libanon · Oman · Palestina · Qatar · Saudi-Arabië · Syrië · Turkije · Verenigde Arabische Emiraten
Rusland en de Kaukasus :Armenië · Azerbeidzjan · Georgië · Rusland
Zuid-Azië:Bangladesh · Bhutan · India · Maldiven · Nepal · Pakistan · Sri Lanka
Zuidoost-Azië:Brunei · Cambodja · Filipijnen · Indonesië · Laos · Maleisië · Myanmar · Oost-Timor · Singapore · Thailand · Vietnam
Bestemmingen
Continenten:Afrika · Azië · Europa · Noord-Amerika · Oceanië · Zuid-Amerika
Oceanen:Atlantische Oceaan · Grote Oceaan · Indische Oceaan · Noordelijke IJszee · Zuidelijke Oceaan
Poolgebieden:Antarctica · Noordpoolgebied
Zie ook:Ruimte

Categorie aanmaken

  翻译: