Pakistan

land in Azië
Locatie
Vlag
Vlag van Pakistan
Beknopt
Hoofdstad Islamabad
Regering Federale Republiek
Munt Pakistaanse roepie (PKR)
Oppervlakte 803.940 km2
Bevolking 162.419.946 (Schatting juli 2006)
Taal Urdu (officieel) 8%, Punjabi 48%, Sindhi 12%, Siraiki 10%, Pashtu 8%, , Balochi 3%, Hindko 2%, Brahui 1%, Burushaski, en anders 8%
Religie Moslim 97%, Christelijk, Hindoe, Boeddhist, Sikh en anders 3%
Elektriciteit 230V/50Hz (Eurostekker & oude Britse stekker)
Oproepcode +92
Internet TLD .pk
Tijdzone UTC+5.0

Pakistan is een land in Zuid-Azië.

Regio's

bewerken
Regio's van Pakistan
Kasjmir
Het Pakistaanse deel van de betwiste Kasjmir-regio.
Beloetsjistan
De grootste en meest afgelegen provincie.
Federaal Bestuurde Stamgebieden
Het grensgebied met Afganistan, zeer onveilig gebied!
Gilgit-Baltistan (Tot augustus 2009 stond dit gebied bekend als de Noordelijke Gebieden.)
Hier staan enkele van de hoogste bergen ter wereld, adembenemend mooi landschap.
Islamabad & Rawalpindi
De omgeving van de hoofdstad Islamabad en Rawalpindi.
Khyber-Pakhtunkhwa
Dit gebied stond voorheen bekend als de Noordwestelijke Grensprovincie.
Punjab
Punjab is de Pakistaanse provincie met de meeste inwoners.
Sindh
De meeste bezoekers gaan naar Karachi of de ruines van Moenjodaro.

Andere bestemmingen

bewerken

De oorsprong van de naam "Pakistan" is omstreden. In Urdu en Perzisch betekent Pakistan Land der reinen. De benaming Pakistan is ook een acroniem: P komt van Punjab, de A van Afghania (noordwesten), de K van Kasjmir, de S van Sindh en Tan van Beloetsjistan. Deze letters vormen Pakstan. Hier is door de Engelsen een i tussengevoegd zodat de uitspraak wat makkelijker werd. De naam zou als eerst naar voren gebracht zijn door Choudhary Rahmat Ali in zijn pamflet "Now or Never"[4] uit 1933.

Geschiedenis

bewerken

Pakistan werd op 14 augustus 1947 gesticht om Indiase moslims hun eigen staat te geven. Het was toen een dominion binnen het Britse Commonwealth. In 1956 werd het een zelfstandige republiek. Pakistan bestond op dat moment uit een West- en Oost-Pakistan. In 1958 werd een revolutie gepleegd en nam het leger het bestuur over. Mohammed Ayub Khan regeerde tot 1969 en daarna regeerde Agha Mohammed Yahya Khan tot 1971. In 1971 brak een burgeroorlog uit in Oost-Pakistan en beïnvloed door India verklaarde Oost-Pakistan zich onafhankelijk onder de naam Bangladesh. In 1973 werd een nieuwe grondwet aangenomen en kreeg het land officieel een president en een premier. Ali Bhutto werd premier. In 1977 werd echter opnieuw een staatsgreep gepleegd, ditmaal onder leiding van generaal Mohammed Zia-ul-Haq, die Ali Bhutto in 1979 liet executeren. Na de dood van Zia ul-Haq (augustus 1988) werden er vrije verkiezingen gehouden, die gewonnen werden door Benazir Bhutto, dochter van de opgehangen Ali Bhutto. Daarmee werd ze de eerste vrouwelijke premier in een islamitisch land. Haar beleid werd echter gekenmerkt door corruptie en vriendjespolitiek. In 1990 werd zij door president Ghulam Ishaq Khan ontslagen.

Op 28 mei 1998 voerde Pakistan zijn eerste test met een kernbom uit. Vermoedelijk is het merendeel van de kennis hiervoor door de Pakistaanse kernfysicus Abdul Qadir Khan uit Nederland gesmokkeld. In 1999 greep generaal Pervez Musharraf de macht in een staatsgreep, waarbij de democratische regering van Nawaz Sharif werd afgezet. De seculiere dictator Musharraf krijgt veel steun uit het Westen en voert een pro-westerse beleid, vaak tot onvrede van de islamitische bevolking. Sinds de oprichting van zowel India als Pakistan wordt door de beide landen getwist over Kasjmir. Op 8 oktober 2005 werd het land getroffen door een zware aardbeving die een kracht van 7,6 op de schaal van Richter had. In België werd hiervoor de benefietactie HOOP (= Help Ons Overwinteren (in) Pakistan) op touw gezet. Op 27 december 2007 werd oud-premier Benazir Bhutto na een verkiezingstoespraak om het leven gebracht. Eind juli 2010 werd het land getroffen door zeer zware overstromingen.

Klimaat

bewerken

Geografie

bewerken

Het landschap van Pakistan is erg afwisselend. In het noorden domineert woestijn en berggebied. Het oosten is vruchtbaar en daar kan katoen geteeld worden.

Bevolking

bewerken

De Punjabi's vormen de grootste etnische groep in het land. Belangrijke andere etnische groepen zijn de Pathanen, Sindhi's, Beloetsji, Muhajirs en Seraiki's. Verschillende andere etnische groepen wonen vooral in het bergachtige noorden van het land.

Ook wonen er veel vluchtelingen uit buurland Afghanistan, vooral Pathanen maar ook Hazara's en Tadzjieken.

Kunst & cultuur

bewerken

Feestdagen

bewerken

Arriveren

bewerken

Paspoort- & visuminfo

bewerken

Visa zijn verplicht en worden uitgegeven door de ambassade in Den Haag of Brussel. Je kunt dit zelf aanvragen of je laten assisteren door een van de commerciële bedrijven die er zijn op dit gebied. Bijvoorbeeld ANWB , VisumPlus en Visumdienst .

Per vliegtuig

bewerken

Per trein

bewerken

Per auto

bewerken

Per bus

bewerken

Per boot

bewerken

Rondreizen

bewerken

Per vliegtuig

bewerken

Per trein

bewerken

Per auto

bewerken

Per bus

bewerken

Per boot

bewerken

Geldzaken

bewerken

Geschiedenis

bewerken

Uitgaan

bewerken

Overnachten

bewerken

Veiligheid

bewerken

Gezondheid

bewerken

Respect

bewerken

Contact

bewerken

Vertrekken

bewerken
Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het bevat een sjabloon, maar nog niet genoeg informatie om bruikbaar te zijn voor een reiziger. Duik erin en breid het uit!
Landen in Azië
Centraal-Azië:Afghanistan · Kazachstan · Kirgizië · Oezbekistan · Tadzjikistan · Turkmenistan
Oost-Azië:China (Hong Kong · Macau) · Japan · Mongolië · Noord-Korea · Taiwan · Zuid-Korea
Midden-Oosten:Bahrein · Irak · Iran · Israël · Jemen · Jordanië · Koeweit · Libanon · Oman · Palestina · Qatar · Saudi-Arabië · Syrië · Turkije · Verenigde Arabische Emiraten
Rusland en de Kaukasus :Armenië · Azerbeidzjan · Georgië · Rusland
Zuid-Azië:Bangladesh · Bhutan · India · Maldiven · Nepal · Pakistan · Sri Lanka
Zuidoost-Azië:Brunei · Cambodja · Filipijnen · Indonesië · Laos · Maleisië · Myanmar · Oost-Timor · Singapore · Thailand · Vietnam
Bestemmingen
Continenten:Afrika · Azië · Europa · Noord-Amerika · Oceanië · Zuid-Amerika
Oceanen:Atlantische Oceaan · Grote Oceaan · Indische Oceaan · Noordelijke IJszee · Zuidelijke Oceaan
Poolgebieden:Antarctica · Noordpoolgebied
Zie ook:Ruimte
  翻译: