top of page

Je domein vastleggen: zet je bedrijf goed op de online kaart


Versterk je merk met ee goedgekozen domeinnaam

Een domein claimen is iets wat iedereen met een eigen bedrijf zou moeten doen. Het geeft je namelijk rechten op je eigen virtuele onroerend goed online. Maar een domein dient niet alleen als je online adres; domeinnamen spelen ook een belangrijke rol bij je merkinspanningen en algehele online aanwezigheid. Bovendien zijn ze een waardevol bedrijfsmiddel: populaire domeinnamen kunnen miljoenen euro's waard zijn! Een domein vastleggen is eigenlijk dan ook de eerste stap in het ontwikkelen van een sterke online strategie. Of je nu een live blog hebt of denkt aan het openen van een webshop: de volgende stappen vertellen je precies hoe je een domeinnaam voor je website registreert!



Wat is een domeinnaam?


Een domeinnaam, vaak gewoon een domein genoemd, is het adres dat je intypt in de browser om op een bepaalde website te komen. Het is in feite dus de thuisbasis van een website, en omdat elke website zijn eigen adres heeft, is elke domeinnnaam uniek. Een voorbeeld van een domein is www.wix.com. Domeinnamen zijn ooit in het leven geroepen zodat mensen gemakkelijker toegang konden krijgen tot het Internet Protocol (IP) van een website. Dit is een reeks cijfers die een individuele website vertegenwoordigt. Elke URL heeft een uniek IP-adres. Maar een domein is natuurlijk veel makkelijker te onthouden dan een lange reeks cijfers.


Neem bijvoorbeeld het IP-adres 185.230.61.98. Voor de meesten is dit slechts een willekeurige reeks getallen. De domeinnaam wix.com is niet alleen veel gemakkelijker te onthouden, maar heeft daarnaast ook een duidelijke merkwaarde.



De verschillende elementen van een domeinnaam


Een domein claimen: wat is het belang?


Een goede domeinnaam vertegenwoordigt je merk online en fungeert als de thuisbasis van je bedrijf op internet. Je domein en website zorgen ervoor dat je nieuwe doelgroepen bereikt en vasthoudt. Een goed domein vastleggen is direct van invloed op je bedrijf om de volgende redenen:


  • Het zorgt voor een goede eerste indruk. Je website is vaak de eerste kennismaking van een potentiële klant met je bedrijf. Een gepersonaliseerde domeinnaam zorgt ervoor dat je ​​publiek je ziet als geloofwaardig, betrouwbaar en gezaghebbend in jouw vakgebied.

  • Het is een solide basis voor merkopbouw. Je domeinnaam kan helpen de naamsbekendheid van je bedrijf te verbeteren, mits hij opvalt, makkelijk te herinneren is, en in harmonie is met de rest van je merkactiva.

  • Het verbetert het SEO-potentieel van je merk. Hoewel Google de ranking van een website niet alleen op basis van een domeinnaam bepaalt, kan een goede naam wel degelijk een positieve invloed hebben op de SEO van je website (zoekmachineoptimalisatie). Een sterk domein zal meer mensen triggeren om op je website te klikken, vanaf een pagina met zoekresultaten van zoekmachines (SERP). Hierdoor neemt je autoriteit toe.


Een domeinnaam registreren



01. Kies een domeinregistrar


Een registrar is een bedrijf dat domeinnamen reserveert en beheert. De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) beheert alle domeinen wereldwijd, terwijl een registrar namens jou en andere domeineigenaren de domeinen beheert.

Wellicht wist je het niet, maar ook Wix.com is een registrar van domeinnamen, en daarnaast ook een webhostingservice. Dit betekent dus dat je bij Wix een uniek domein kunt kopen, je website bij jouw registrar (Wix dus) kunt bouwen met de website builder, en deze ook nog eens gratis bij dezelfde provider (ja, Wix dus) kunt hosten. Een soort triple play dus - maar dan voor websites. Aardig om te weten, is dat je bij aankoop van een Wix premiumpakket een jaar lang een gratis domeinnaam krijgt. Er zijn meer dan genoeg andere registrars hoor, als je de zaken van domein tot website en hosting liever gescheiden houdt. Alternatieve registrars zijn onder andere GoDaddy, Domain.com en NameCheap.



Bij de meeste registrars kun je onbeperkt potentiële domeinnamen checken op beschikbaarheid


02. Selecteer je domein


Bij het vastleggen van een domein voor je website, moet je een aantal aspecten in overweging nemen. Kies voor een naam die de toon en boodschap van je merk goed weerspiegelt. Bij voorkeur een naam die kort en pakkend is, zodat mensen hem gemakkelijk kunnen onthouden, bijvoorbeeld nbc.com. Om ook de SEO-waarde van je domein te verbeteren, raden we je daarnaast aan om een bijbehorend zoekwoord op te nemen in de domeinnaam van je merk. Neem bijvoorbeeld een illustrator genaamd Talia Cohen. Zij zou kunnen kiezen voor de domeinnaam taliacohenillustration.com. En een dierenorganisatie die Whiskers heet zou voor een naam als whiskersrescue.com kunnen gaan.


Ben je klaar? Maak dan een shortlist van potentiële namen. Als je nog geen merknaam hebt, kun je een bedrijfsnaamgenerator gebruiken om je op ideeën te brengen en je brainstorminspanningen te verbreden.



Kies een domeinnaam die bij jouw bedrijf en de branche waarin je actief bent, past


03. Controleer de beschikbaarheid van je domeinnaam


Heb je een supergoede domeinnaam in gedachten? Prachtig, maar het zou helaas best eens kunnen dat bestaande bedrijven deze domeinnaam al bezitten. Als dit het geval is, of als je weinig inspiratie hebt om een pakkende naam te verzinnen, kun je gerust zijn: zoekplatforms voor domeinnamen (zoals bijvoorbeeld SIDN.nl) laten je onbeperkt namen checken. En als je favoriete naam onverhoopt niet beschikbaar is, komen deze tools ook nog eens met aanvullende ideeën. Speel simpelweg met alternatieven totdat je de perfecte naam hebt gevonden!



Als je een domeinnaam test, zie je meteen of deze beschikbaar is


04. Selecteer je domeinextensie


Een top-level domein (TLD) is een domeinextensie die snel bepaalde website-elementen kan identificeren. Denk aan het doel, de eigenaar, of de geografische locatie. Er zijn vijf officiële typen TLD's, waarbij generieke topniveaudomeinen (gTLD's) het merendeel van de 366 miljoen geregistreerde domeinen wereldwijd vertegenwoordigen. De meest populaire gTLD-keuzes zijn .org, .com en .net. Deze zijn namelijk het makkelijkst te onthouden. Bekijk onder andere de volledige lijst met domeinextensies van Wix hier. Een andere goede tip om te overwegen als je beoogde domeinnaam al in gebruik is, is hem uit te proberen met een andere extensie. De kans is groot dat je dan een beschikbare optie zult vinden. Houd hierbij wel in gedachten dat een extensie zoals .org het beste kan worden gebruikt voor non-profitorganisaties, terwijl een .com domein juist beter is voor bedrijven met een winstoogmerk.



Nadat je je domeinnaam hebt bepaald en getest, moet je ook de gewenste extensie kiezen


05. Koop je domein


Zodra je een domeinnaam voor je website hebt geselecteerd, moet je je domein claimen. Doe je dit niet, dan loop je kans dat iemand anders je voor is. Bij Wix registreer je een domeinnaam op de volgende manier:


  1. Ga naar de domeinregistrar.

  2. Typ je gewenste domeinnaam in en klik op 'Zoeken'.

  3. Is de naam beschikbaar? Klik dan op 'Downloaden' om door te gaan. Als dat niet het geval is, blader je door de aanvullende ideeën die Wix je biedt, of typ je een andere optie in de zoekbalk.

  4. Zodra je een domeinnaam hebt gevonden die past bij de behoeften van je site, klik je op 'Downloaden'.

  5. Bepaal of je je voor één, twee of drie jaar wilt inschrijven. Hoe langer je registratieperiode, hoe meer geld je elk jaar bespaart. Heb je gekozen? Klik dan op 'Doorgaan' en ga verder met afrekenen.

  6. Koppel de domeinnaam aan je site en deel deze met je gewenste publiek. Of dit nu vrienden en familie zijn of een internetniche.


Een gratis domein vastleggen


Je kunt altijd een domeinnaam voor je website kopen, maar er zijn ook manieren om er gratis een te krijgen:


  • Registreer een gratis subdomein. Een subdomein is een prefix op een domeinnaam die onafhankelijk functionerende sites met elkaar verbindt. Bepaalde hostingplatforms en websitebouwers bieden gebruikers gratis een volledig functionerende website met een aangepast subdomein. Als je bijvoorbeeld een Wix-website maakt, kun je deze gratis publiceren onder de volgende URL-structuur: gebruikersnaam.wixsite.com/siteadres.

  • Profiteer van gratis webhosting. Verschillende hostingsites bieden bij aankoop een gratis domeinregistratie op maat aan. Zo ben je toch nog op een professionele manier online aanwezig, maar dan zonder de domeinnaamkosten.


Een domeinnaam kopen


Misschien wil je toch liever een domeinnaam kopen. Een gratis domein bevat namelijk een voorvoegsel van de registrar, wat prima is als je net begint met het opbouwen van een online aanwezigheid, of slechts tijdelijk een website nodig hebt. Wil je echter dat je website professioneel opvalt en meegroeit met je merk? Dan is het beter om in een domeinnaam te investeren. Bij Wix zijn de kosten van een domeinnaam afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:


  • Het gewenste pakket

  • De domeinextensie

  • De lokale munteenheid

  • Lokale btw-wetten

Alle premiumpakketten van Wix worden geleverd met een domein voor een jaar, wat tussen de 13 en 38 euro per maand kost. Na een jaar kun je je domein verlengen. Het kost je dan ongeveer 12,95 á 14,95 per jaar. Het is ook mogelijk om een reeds bestaand domein te kopen van een ander persoon of bedrijf. Dit is ook een reden waarom het hebben van een krachtige domeinnaam goed kan zijn voor je bedrijfsresultaten. Als je deze ooit zou willen verkopen, kun je namelijk veel geld verdienen. In 2001 werd Hotels.com bijvoorbeeld verkocht voor bijna 10 miljoen euro!



De opties en kosten van de verschillende Wix Premiumpakketten


Aan de slag

Ook een domein vastleggen voor je website? Met alle informatie in dit artikel kun je meteen beginnen. Registreer je domeinnaam vandaag nog, ontwikkel een sterke online strategie en zet jezelf en je bedrijf op de kaart. Succes!



Team Wix

bottom of page
  翻译: