top of page

Stapsgewijze handleiding: hoe maak je de perfecte schoonheidssalon website




Droom je van nagellak, highlights en gezichtsbehandelingen in je eigen salon? Dan is het maken van een schoonheidssalon website een cruciale stap om je bedrijf van de grond te krijgen. Het runnen van een schoonheidssalon is geen gemakkelijke opgave. Naast het werk dat nodig is om klanten er op hun best uit te laten zien, en het op de hoogte te blijven van zakelijke transacties, kost het veel energie om je salon draaiende te houden. Het maken van een schoonheidssalon website die er net zo goed uitziet als de klanten die je salon uitlopen, is een geweldige manier om naamsbekendheid te krijgen. Daarnaast biedt het bezoekers de ultieme klantenervaring.

Natuurlijk besteed je jouw tijd liever aan datgene waar je het meest van houdt: het creëren van positieve veranderingen bij klanten en hen stralend bij je weg laten gaan. Maar het ontwerpen van een website is eigenlijk vrij simpel, en brengt veel voordelen met zich mee. Denk alleen al aan meer publiciteit en het gemak van een online boekingssysteem voor je bedrijf. Bovendien geeft het showen van een karakteristieke stijl je al een voorsprong in de business. Of je nu een nagelsalon, een kapsalon, een beauty salon of een massagespa hebt; in deze stapsgewijze handleiding lees je alles over het maken van een geweldige, zakelijke website voor jouw eigen schoonheidssalon:


01. Doe je huiswerk

Besteed tijd aan het doorbladeren van webdesigntrends, of bekijk websites van salons die een vergelijkbare focus hebben als de jouwe. (Vooral degene die in de buurt zijn gevestigd). Maak aantekeningen van wat je leuk vindt aan hun pagina's; van de stijl tot de content. Is het duidelijk waar klanten heen moeten als ze een afspraak willen maken? En kun je genoeg basisinformatie vinden over aangeboden diensten (zoals de prijs en tijdsduur), zonder contact te hoeven opnemen? Stel jezelf daarna de vraag: "Waar blinkt elk van deze websites in jouw ogen in uit?". Het maken van een "wel- of niet doen" lijst, is van cruciaal belang. Op deze manier kun je namelijk een kijkje nemen in de hoofden van potentiële klanten, terwijl je jouw eigen website ontwerpt. Door hun perspectief in gedachten te houden, kun je uiteindelijk de beste klantervaring bieden. Zelfs nog voordat klanten binnenkomen. Voor meer ideeën kun je altijd de Wix templates raadplegen. Hier zie je bovendien voorbeelden van websites met top presentaties.




02. Structureer je sitemap

Een sitemap is de rode draad van je website. Het is een overzicht van alle verschillende pagina's die je wilt opnemen, en hoe deze met elkaar in verband staan. De startpagina bevindt zich bijvoorbeeld meestal bovenaan, met daaronder pagina's zoals jouw boekingen, diensten en het contactformulier. Misschien biedt jouw schoonheidssalon tal van behandelingen (zoals haar, nagels en cosmetica), en wil je deze verschillende diensten apart benoemen. Geef in dat geval de juiste volgorde weer in je sitemap. Dit doe je door te laten zien hoe klanten van je startpagina naar de algemene dienstenpagina kunnen navigeren. Vanuit daar leidt een volgende stap vervolgens naar elk van de drie afzonderlijke pagina's. Hoe je jouw sitemap ook structureert, zorg er altijd voor dat een bezoeker niet meer dan twee keer hoeft te klikken om van de ene naar de andere pagina te navigeren. Laat hen dus niet verdwalen in een web van verschillende pagina's. Houd de verbindingen eenvoudig en duidelijk. Dit zal gewaardeerd worden door iedereen die je website bezoekt. Daarnaast is dit een goede manier om jezelf hogerop te werken op de zoekmachinepagina van Google. Zodra je e sitemap hebt neergezet, kun je beginnen met het opstellen van de content voor elk stuk. Weet je niet welke pagina's je in je overzicht moet opnemen? Bekijk dan hieronder onze basisaanbevelingen om je klanten het wie, wat, waar, wanneer en waarom van je bedrijf zo duidelijk mogelijk te maken:

Homepage


Als zijnde de basis van je website, speelt deze pagina een belangrijke rol bij het welkom heten van je websitebezoekers. Ook helpt het hen om je beauty salon meteen te begrijpen en er mee aan de slag te gaan. Plaats op deze pagina prominent de naam van je bedrijf, plus een slogan of korte beschrijving. Zo maak je meteen duidelijk wat je doet en wat je aanbied. Ook plaats je op de Homepage een afbeelding (of twee) van hoogwaardige kwaliteit, om gelijk de aandacht van je bezoekers te trekken. Deze pagina is de visuele trekpleister van je 30 seconden elevator pitch; de eerste cruciale indruk. Houd het dus interessant en toch beknopt.


Dienstenpagina's (wat):


Hier staan alle diensten die je aanbied; het belangrijkste aspect van je bedrijf. En jouw schoonheidssalon website moet dat weerspiegelen. Plaats op deze pagina's alle relevante details waar een potentiële klant naar op zoek kan zijn. Zoals de beschrijving van een specifieke dienst met een verleidelijke afbeelding, de locatie en de duur van de dienst etc. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe suikerscrubbehandeling of gelmanicure super aantrekkelijk en verleidelijk promoot, zijn kanten meer gemotiveerd om meteen een plekje te reserveren. Mis deze kans niet door websitebezoekers te laten bellen of persoonlijk langs te laten komen om een tijd te reserveren (hier hebben ze namelijk geen zin in). Met een online planner zoals Wix Bookings, kun je online bezoekers via een "call-to-action-link" op je dienstenpagina een reservering laten maken. Voorbeelden van zulke CTA-links zijn "Afspraak maken" of "50% korting op de eerste afspraak". Wat later in de handleiding zullen we bespreken hoe je dit het beste kunt doen.




Over pagina (wie):


Breng je persoonlijkheid en verhaal hier naar voren om klanten een idee te geven van de persoon (of mensen), achter de "anonieme" website die ze bezoeken. Dit is een goede kans om de waarden van je bedrijf te benadrukken en je team (wanneer je die hebt) voor te stellen. Als je dit goed doet, kan het je helpen om het vertrouwen van potentiële klanten te winnen. Ook voelen zij zich dan sneller thuis bij je schoonheidssalon wanneer ze daadwerkelijk langskomen.

Contactgedeelte (wanneer en waar):


Maak het als schoonheidsspecialiste je klanten niet te lastig om contact met je op te nemen. Dat is namelijk funest voor het verkrijgen van potentiële salonbezoekers. Voeg een pagina toe om alle relevante contactgegevens, links naar je social media pagina's en een locatiekaart weer te geven.


Tip van een professional: plaats je telefoonnummer en e-mailadres in de voettekst van je website, samen met een "social bar". Zo weten potentiële klanten hoe ze je website op elk gewenst moment kunnen bereiken.

Beoordelingspagina (waarom):


Je zult ervan versteld staan, maar 85% van de consumenten vertrouwt online beoordelingen die ze lezen evenveel als het advies van een bekende. En dat is precies waarom deze pagina zo belangrijk is voor je website. Om goede, uitblinkende reviews over je bedrijf te verzamelen, neem je na hun bezoek contact op met klanten. Je kunt hen bijvoorbeeld een korte e-mail sturen (met de lijst van contactpersonen die Wix Bookings voor je samenstelt). Vraag deze klanten om hun persoonlijke ervaring te delen. Door het rechtstreeks verzamelen van content van onder andere Yelp en Facebook, kun je een hoop tijd besparen. Onthoud dat je website niet hetzelfde is als een langdradige roman. Als je het lastig vindt om kort en bondig te schrijven, wordt het tijd om jezelf het volgende aan te leren: beperk je alleen tot essentiële zaken. Natuurlijk moet je genoeg informatie verstrekken om je publiek te triggeren en om hen een weloverwogen beslissing te laten nemen over het maken van een afspraak. Maar overdrijf het niet. Om erachter te komen of de informatie die je hebt geplaatst voldoende is, stel je jezelf deze vraag: "Als ik een potentiële klant was, zou ik dan door deze extra informatie eerder boeken, of juist afhaken?" Als het antwoord de laatste is, dan weet je wat je te doen staat.


03. Kies een uitgesproken websitetemplate


Je wilt dat je website meteen een grote impact heeft op je bezoekers. Het "wow" effect moet duidelijk aanwezig zijn. En gelukkig hoef je geen computerwetenschapper te zijn om dit voor elkaar te krijgen. Blader door honderden templates, om het ontwerp te vinden die aansluit bij jouw visie van je bedrijf. Het grootste voordeel van deze templates is dat ze een sterke basis leggen voor de structuur van je website. Met daarnaast de creatieve vrijheid om de templates volledig aan te passen naar jouw wensen. Onthoud: Wix ADI is er altijd voor je als je er niet helemaal uitkomt. Deze tool maakt binnen een paar seconden een complete website voor je. Het enige wat je hoeft te doen is een paar vragen over je bedrijfsgegevens in te vullen, antwoord te geven op vragen zoals "wat zijn je favoriete kleuren", en voila; je website staat op je te wachten.




04. Ontwerp je website


Dit is waarschijnlijk helemaal jouw ding als schoonheidsspecialist(e). Het selecteren van een kleurenschema en mooie achtergronden voor je website is niet alleen heel leuk om te doen. Het is ook een kans om aan je klanten te laten zien dat je stijl serieus neemt. En hoewel we soms zeggen 'de kap maakt de monnik niet', geldt dit stiekem toch wel. Hetzelfde geldt voor potentiële klanten die je website bezoeken. Als ze niet onder de indruk zijn van het uiterlijk van je pagina's, zullen ze ook de fysieke aspecten van je bedrijf niet vertrouwen. We weten dat webdesign niet ieders ding is (en zeker niets zegt over je gevoel van stijl). Maar laat dat geen risico vormen om klanten te verliezen. Op deze manier maak je jouw website klaar voor de "catwalk":

Maak je eigen logo: als je al een kenmerkende visuele logo voor je website hebt bedacht, kun je deze trots laten zien op de koptekst hiervan. Stel hem in als je favicon (het kleine pictogram dat op een tabblad in je browser verschijnt) . Ben je er nog niet aan toe gekomen om dit te doen? Maak dan gemakkelijk je eigen, professionele logo met de Wix Logo Maker. Het hebben van dit kleine (maar belangrijke item), is essentieel voor het opbouwen van een herkenbare merkidentiteit. Ook heeft het een dubbele functie op je website: door al je logo's terug te koppelen aan je startpagina, verbeter je de navigatiekwaliteit van je websitebezoekers.

Meng die kleuren: je bent natuurlijk schoonheidsspecialist en geen design ontwerper. Maar de logica die zit achter het vinden van de juiste kleuren van je website, verschilt niet eens zoveel van het mengen van haarverf voor je klanten. Je wilt in het laatste geval dat de gekozen kleuren visueel aantrekkelijk zijn, niet te afleidend van de content (het gezicht van je klant), en een specifieke, persoonlijke touch geven aan het uiterlijk van je klant. Hetzelfde geldt voor je website. Kies een kleurenpalet dat overeenkomt met de sfeer van je beauty salon. En zorg ervoor dat de meest relevante content van je website niet wordt overstemd.

Kies het juiste lettertype: er zijn zoveel verschillende soorten lettertypen, dat het verleidelijk is om ze allemaal uit te proberen. Doe dat alsjeblieft niet. De belangrijkste principes bij het kiezen van de juiste lettertypen, zijn dezelfde als die voor de kleurenselectie. Zoek naar lettertypen die de identiteit van je schoonheidssalon overbrengen, en die hoog scoren op leesbaarheid. De belangrijkste regel hierin is: gebruik nooit meer dan drie soorten lettertypen. Maak een selectie van een primair, een secundair en een accentlettertype. En houd je hieraan. Dit zorgt voor een geweldige look voor je website, die samenhangend en consistent is. Geloof ons; je lezers zullen je er dankbaar voor zijn.



05. Accepteer online boekingen en betalingen


Je succes als bedrijf hangt af van je vermogen om op ieder moment van de dag probleemloos klantafspraken te kunnen accepteren. Natuurlijk betekend dit niet dat je de hele dag bij je telefoon moet gaan zitten wachten. Je hebt wel wat beters te doen als schoonheidsspecialiste. Daarom is het een absolute must om direct op je website te kunnen profiteren van een online planningstool zoals Wix Bookings. Het bijwerken van meerdere agenda's, het handmatig opnemen van afspraken en gemiste kansen, zijn verleden tijd. Met deze handige planningstool zullen de reserveringen binnenstromen:

  • Word 24/7 online geboekt en betaald vanaf elk apparaat.

  • Accepteer terugkerende, veilige betalingen en stortingen.

  • Bied individuele lessen, groepslessen, arrangementen, sessies en lidmaatschapsabonnementen aan.

  • Maak aangepaste kortingsbonnen om je bedrijf te laten groeien en je merk op de markt te brengen.

  • Promoot je diensten, verstuur kortingsbonnen, genereer leads en communiceer persoonlijk met je klanten via Chat By Wix.

  • Synchroniseer en beheer de agenda's van jouwen je personeel via Wix- en Google agenda's.

  • Sla klantgegevens op en bewerk ze.

Lees verder om al deze functies te ontdekken en te begrijpen waarom ze zo handig zijn voor je schoonheidssalon website.




Volg je agenda, maar laat deze niet leidend zijn


We weten dat het organiseren van je agenda een van de meest uitdagende onderdelen kan zijn van het runnen van je eigen bedrijf. Om nog maar te zwijgen over het coördineren van de agenda's van eventuele extra medewerkers. Herken je dit? Dan is Wix Bookings jouw redding. Hiermee kun je je eigen personeelsuren instellen, en vervolgens de app-agenda die je zojuist hebt gemaakt afstemmen op je Google Agenda. Elke afspraak die je op je schoonheidssalon website maakt, wordt met deze tool weergegeven in je persoonlijke agenda. En elke privé afspraak die je in je Google agenda zet (zoals een tennistraining), wordt geblokkeerd. Op deze manier kunnen klanten gedurende die tijd niet bij je boeken. Geen zorgen: de inhoud van je privéagenda is niet zichtbaar. Neem voor eens en altijd afscheid van lastige, dubbele boekingen.

Je kunt dezelfde stap ook uitvoeren met de werktijden en agenda's van je medewerkers. Zo hoeft je de deze niet meer handmatig voor iedereen samen te voegen, of voor elk persoon verschillende boekingssystemen te maken. Klanten zullen genieten van de mogelijkheid om rechtstreeks bij hun favoriete schoonheidsspecialist(e) te kunnen boeken. En voor jou is het heerlijk dat alle aspecten die met de agenda te maken hebben worden gesynchroniseerd en op één plek worden opgeslagen. Dit is een waardevolle toevoeging voor eigenaren van kleine bedrijven. En Wix Bookings maakt het allemaal mogelijk.


Nieuwe klanten binnenhalen


We leven in een gemakzuchtige wereld. Daarom is het belangrijk om het gebruiksgemak van je website te optimaliseren. Zo kun je iemand die nieuwsgierig is naar je salon, sneller omzetten in een "echte" klant. Wix Bookings kan je daar ook bij helpen. Deze maakt het namelijk mogelijk om mensen bij je te laten boeken vanaf elk apparaat (mobiel, tablet of desktop), op elk moment van de dag. Bij iedere nieuwe boeking ontvang je een e-mailmelding, zodat je altijd op de hoogte wordt houden. Bovendien kun je "automatiseringen" instellen, om automatisch e-mails of chatberichten te versturen aan huidige of toekomstige klanten. Dit op basis van specifieke acties die ze op je website ondernemen. Denk hierbij aan het registreren van een profiel of het indienen van een contactformulier. Het versturen van zulke berichten is een goede manier om je enthousiasme voor hun interesse te delen, zonder dat je steeds dezelfde boodschap hoeft te typen. En als je eenmaal een nieuwe klant hebt binnengehaald, kun je hem of haar meteen uitnodigen om de Spaces by Wix App te downloaden. Hiermee kunnen ze onderweg boeken, betalen en hun boeking beheren.


Zorg voor een domeinnaam

Voordat je jouw nieuwe meesterwerk publiceert, wil je je harde werk signeren met een slogan die ervoor zorgt dat iedereen weet dat jij hem hebt ontworpen. In de websitewereld wordt dit ook wel een domeinnaam genoemd (bijvoorbeeld MijnTopWebsite.nl). In de ideale wereld zou dit de naam van je salon moeten zijn. Als je naam echter helemaal niets met je branche te maken heeft ("Olive" kan bijvoorbeeld van alles zijn), zorg er dan voor dat je een keyword toevoegt om te laten zien wat je bedrijf doet. Dit geeft potentiële klanten een idee van waar het allemaal om draait. Bovendien is de kans hiermee groter dat Google jouw website als eerste weergeeft, wanneer mensen zoekmachines gebruiken. Bij het kiezen van de juiste domeinnaam die het beste bij je website past, kun je deze handleiding lezen ter inspiratie. Zodra je er een hebt gevonden, kun je de deze domeinnaam ook gebruiken om je eigen zakelijke e-mailadres te maken. Naast de wonderen die een pakkend e-mailadres doet voor je merkherkenning, helpt het je om alle zakelijke communicatie onder één dak te houden.


06. Blink uit in je SEO


Weet jij hoe je website bovenaan de resultatenpagina van Google verschijnt, wanneer iemand naar een soortgelijk bedrijf zoekt? Zo niet, dan zijn er concrete stappen die je kunt nemen om dit mogelijk te maken. Dit proces wordt ook we SEO (zoekmachineoptimalisatie) genoemd. Wix SEO Wiz helpt je bij het ontwikkelen van je strategie, door je een volledig op maat gemaakte checklist aan te bieden. Met behulp hiervan kun je van je website een krachtige SEO bom maken. Deze tool richt zich op belangrijke factoren, zoals het vinden van een goede domeinnaam (zie hierboven), het integreren van zoekwoorden (keywords) op je website die relevant zijn voor je salontype, en het zoeken van bijbehorende afbeeldingen met alt-tekst. Dit klinkt misschien allemaal nog vaag voor je. Daarom leggen we alles hieronder wat specifieker uit:

De juiste keywords


Dit zijn zinnen van tussen de drie en de vijf woorden, die een klant zou kunnen intypen op verschillende zoekmachines, bij het vinden van een goede schoonheidssalon. Dit kan bovendien ook één afzonderlijk woord zijn. Denk bijvoorbeeld aan: "highlights" of "schoonheidsbehandeling gezicht". Als je op genoeg plekken op je website hebt benadrukt dat je een kapsalon bent die highlights verzorgd, en ook gezichtsbehandelingen geeft, is de kans groot dat Google "denkt" dat je geschikt bent voor een hoge plaats in de ranking.


De meest kritieke plekken op je website om deze keywords te plaatsen, zijn de titels en de beschrijvingen op de SEO-pagina. Daarnaast kun je ze ook die ook in je "alt-tekst" plaatsen. Dit zijn beschrijvingen van afbeeldingen die worden getoond wanneer de specifieke afbeelding niet in beeld komt (door bijvoorbeeld een slechte verbinding).


Lokale SEO


Alle websites zouden bovenstaande stappen moeten ondernemen om uiteindelijk aan de top te komen. Als klein bedrijf is er echter nog een andere manier om de SEO te optimaliseren. Dit heet "lokale SEO". Het idee daarachter is dat, hoewel het soms anders lijkt, er bedrijven zijn (zoals schoonheidssalons) waar mensen nog steeds specifiek naar zoeken in hun eigen regio. Door je bedrijf snel te registreren bij Google My Business, laat je de zoekmachine weten dat je bestaat en waar je je bevindt. Op deze manier kunnen zij weer bezoekers naar je winkel leiden. Zorg ervoor dat je jouw locatie ook prominent op je website vermeldt: je kunt je adres (indien van toepassing) in de voettekst plaatsen, en een handige kaart in je contactgedeelte.



07. Optimaliseer voor mobiel gebruik


Dit is appeltje eitje. Alle Wix websites worden namelijk automatisch omgezet naar een mobiele versie, zonder dat je er zelf ook maar iets voor hoeft te doen. Een gestroomlijnde mobiele website is essentieel. Het aantal consumenten dat aankopen doet via hun mobiel neemt voortdurend toe. Je kunt onder andere het mobiele gebruik optimaliseren, door de websitenavigatie te vereenvoudigen en je content te beperken tot alleen het meest relevante. Maak je geen zorgen over de logistiek van klanten die boeken vanaf hun tablets of telefoons. Met Wix Bookings accepteer je boekingen vanaf elk apparaat. Inclusief mobiele apparaten.



08. Verzamel feedback op je website


Voordat je jouw website deelt met de wereld, is het verstandig om de URL naar vrienden, familie en collega's te sturen. Zij kunnen de website dan voor je testen. Want eerlijk is eerlijk: het is fijner om feedback te krijgen van een vriend, dan van een gefrustreerde klant. Vraag je proefkonijnen vooral om te letten op spelling, zinsopbouw en het gemak om op je website te navigeren. Misschien is het handig om verschillende personen een andere taak toe te wijzen. Zo verloopt alles soepel en wordt het geen chaos. Onthoud: geen enkele website is ooit 100% af; er is altijd een nieuwe, gemakkelijke tool om toe te voegen, of een andere manier waarop je een beschrijving kunt formuleren. Daarom is het hebben van een loyaal team die eerlijke feedback geeft, cruciaal voor verbeterpunten.



09. Deel het op social media


Je bent aangekomen bij de laatste stap. Je website is eindelijk gepubliceerd en nu is het tijd dat de hele wereld hem ziet. Dit is waar social media om de hoek komt kijken. Plaats ten eerste de link van je website in het biografie-vak van elk social mediakanaal waarop je actief bent. Help mensen alvast vooruit door een "social bar" en een Instagram feed rechtstreeks op je website te plaatsen.


Door ten tweede Wix Bookings toe te voegen, krijgt elke dienstenpagina een eigen unieke URL. Dit is top voor je publiciteit. Want het is niet alleen nuttig voor optimale SEO, het zorgt er ook voor dat je elke pagina afzonderlijk kunt promoten. Op deze manier bereik je precies het juiste publiek op je social accounts, of via e-mailcampagnes met Wix Email Marketing. Stel je voor dat je een post op Facebook maakt om een nieuwe gezichtsmaskerbehandeling te promoten. Dan is het beter om een link toe te voegen die kijkers rechtstreeks naar je dienst- en boekingspagina leidt, dan een link die hen eerst naar de Homepage navigeert. Dit maakt alles niet alleen gemakkelijker voor je potentiële klanten. Het vergroot ook de kans dat ze doorgaan en zich aanmelden, in plaats van af te haken omdat ze hun geduld verliezen. Win-win dus. Begin vandaag dus nog met het delen op social media en laat de boekingen binnenstromen.


Je hebt nu genoeg informatie en tips om zelf aan de slag te gaan. Breng ze allemaal in de praktijk, en blaas mensen omver met je eigen, geweldige schoonheidssalon website.



Team Wix






bottom of page
  翻译: