Sverige

konstitutionell monarki i Nordeuropa
Europa > Norden > Sverige
Sverige
Centrala Stockholm
Lokalisering
Sverige - Lokalisering
Vapen & Flagga
Sverige - Vapen
Sverige - Vapen
Sverige - Flagga
Sverige - Flagga
Huvudstad
Regering
Valuta
Yta
Folkmängd
Språk
Religioner
Riktnummer
TLD
Tidszoner
Webbplats

Sverige är det största landet i Norden, med en befolkning på strax över 10,5 miljoner invånare (2023). Det är det femte största landet i Europa, sett till ytan.

Planering innan resan

Redigera

Vaccinering. Inga särskilda vaccinationer krävs. Det kan vara bra att veta att det är vanligt med fästingburna sjukdomar. Vanligast är borrelia men finns inget vaccin mot. TBE finns vaccin mot men är ovanligare. Svenskar i särskilt utsatta områden och miljöer vaccineras mot TBE.

Att ta med sig till Sverige

Redigera

Sverige är ett globaliserat land där man kan köpa det mesta på plats. Resande från varmare länder bör vara förberedda på kallt väder och ha med sig varma kläder under vintern.

Att ta med sig från Sverige

Redigera

Landet har många regionala och lokala specialiteter som kan vara trevligt att ta med sig som souvenir. Småland är till exempel ett centrum för glashantverk i alla dess former och det finns många svenska livsmedel att pröva. För att undvika problem med tullen vid hemokomsten är det lämpligt att innan avresa till Sverige kontrollera vad man faktiskt får ta med sig och i vilken mängd.

Fakta om Sverige

Redigera

Trots att Sverige under 1600-talet och tidigt 1700-tal var en av Europas (och därför även världens) starkaste militärmakter och ivrigaste krigarländer, har Sverige inte deltagit i krig sedan 1814. Sverige har hållit sig utanför militärallianser och till och med de båda världskrigen, så landet har hög fredsprofil, med internationellt kända namn som Raoul Wallenberg, Dag Hammarskjöld, Olof Palme och Hans Blix. Sverige är en monarki, men statschefen Carl XVI Gustaf har ingen politisk makt. Sverige räknas som ett lutherskt-protestantiskt land, men de flesta av dagens svenskar tar lätt på religionen, de flesta besöker sällan en kyrka.

Sverige har en av de högsta levnadsstandarderna i världen. Sverige gick med i EU 1995, men röstade nej till att ansluta sig till EMU-samarbetet 2003 och har därför inte infört euron. Under 1900-talet var Socialdemokraterna, som började som en arbetarrörelse i slutet av 1800-talet, det parti som innehade makten under längst tid i Sverige. Idag räknas deras politik dock som en blandning mellan socialism och social-liberalism. Sedan 2006 har höger- och centerpartierna makten.

Sverige har en lång tradition av att vara ett öppet, men ändå diskret, land. Invånarna kan verka rätt reserverade vid första mötet, men har de väl lärt känna dig är de precis så vänliga du kan begära. Privatlivet respekteras och många besökare, som till exempel superstjärnor, har insett att de för det mesta kan gå helt ostört på gatan.

Sverige håller i utdelningen av nobelprisen, förutom fredspriset som delas ut i Norge, ett minne av den tid för över 100 år sedan då Norge var i union med Sverige (1814–1905).

Historik

Redigera

Olof Skötkonung (cirka 980–1022) räknas som Sveriges förste kung. Under år 1397 bildade den danska drottningen Margareta en union kallad Kalmarunionen som varade ända till 1523, då Gustav Vasa med hjälp av folk från Dalarna startade ett uppror. Efter kriget kröntes Gustav Vasa till kung, och Sverige blev återigen självständigt och för första gången en nationalstat.

Lokalbefolkningen

Redigera

Långa vintrar i norr, tempererat klimat längst i söder.

Högtider

Redigera
Midsommarstång på Gålö, en halvö nordost om Horsfjärden i Stockholms skärgård.

Jul, påsk, valborgsmässoafton, nationaldagen 6 juni, midsommar, lucia och nyår.

Regioner

Redigera
Karta som visar Norrland, Svealand och Götaland, samt landskapsgränserna.

Sverige delas vanligen in i 25 landskap som på så när stämmer överens med de 21 administrativa länen. Dessa landskap är grupperade i tre större regioner (landsdelar) av historiskt ursprung:

  • Norrland (ca 1,2 miljoner invånare år 2021).
En glesbefolkad region i de nordligaste delarna, som till ytan utgör ungefär tre femtedelar av landet. Här finner du Umeå och Kiruna, och de nio landskapen Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Medelpad, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten samt Lappland.
  • Svealand (ca 4,3 miljoner invånare år 2021).
En region i mellersta landet som inkluderar Stockholm och Uppsala samt de sex landskapen Dalarna, Närke, Södermanland, Uppland, Värmland och Västmanland.
  • Götaland (ca 5,0 miljoner invånare år 2021).
Längst i söder, bestående av de tio landskapen Blekinge, Bohuslän, Dalsland, Halland, Skåne, Småland, Västergötland, Östergötland samt öarna (och landskapen) Öland och Gotland. De största städerna i Götaland är Göteborg och Malmö.

Städer

Redigera
  • Lista över svenska centralorter
  • Stockholm - Sveriges huvudstad och största stad, kallas "Nordens Venedig" på grund av allt vatten. Staden är känd för sin fina skärgård.
  • Göteborg - den näst största staden, tydligt präglad av industrier och sin hamn.
  • Malmö - den tredje största staden, med stor utländsk befolkning.
  • Uppsala - Universitetsstad med känd domkyrka.
  • Västerås - Firade 1 000 år 1990.
  • Lund - Universitetsstad med tidigmedeltida domkyrka och arkitektur.
  • Linköping - Universitetsstad med stor flyg- och högteknologisk industri.
  • Uddevalla - Hjärtat i Bohuslän. 22 mil kust att upptäcka.
  • Visby - Sveriges eget "Ibiza" och en populär sommardestination.
  • Sälen - Skidort, populärt vinterresemål.
  • Trollhättan - Känd för sitt slussområde och fallpåsläpp.
  • Karlskrona - Örlogsstaden med mycket fin skärgård och mycket för turisten.
  • Jönköping - Ljuset vid Vättern.
  • Mora - Målet för skidtävlingen Vasaloppet (världens största skidlånglopp).
  • Örebro - Sveriges sjätte största tätort, känt bl.a. för vackert slott.
  • Kalmar - 1600-talsstad och före detta huvudstad med känt slott.
  • Trelleborg - Sveriges sydligaste stad, därjämte också sydligaste hamn.

Att ta sig till Sverige

Redigera

Sverige är med i Europeiska unionen och Schengensamarbetet. För nordiska medborgare gäller även den nordiska passunionen.


Med flyg

För in- och utresetider, priser och annan information om flygrutter och flygplatser i Sverige, besök Luftfartsverket.

Större flygplatser:

  • Stockholm Arlanda - Sveriges största och mest trafikerade flygplats. Se Stockholm för mer information om transport mellan flygplatsen och Stockholm City.
  • Göteborg Landvetter - Har flera internationella flygrutter och har regelbunden busstrafik till centrala Göteborg (resan tar cirka 20 minuter).
  • Köpenhamn Kastrup (Danmark) - Belägen mellan Köpenhamn och Malmö, smartaste valet om du ska resa till södra Sverige. Tågförbindelse finns med båda städerna.

Mindre flygplatser:

  • Stockholm Skavsta - Flygplats med billiga resor med till exempel Ryanair och Wizzair . Belägen cirka 100 kilometer från Stockholm, i närheten av Nyköping.
  • Västerås - Internationella flygförbindelser med Köpenhamn och London.
  • Göteborg City Airport - ligger 14 kilometer från centrala Göteborg. Trafikeras av Ryanair och Wizzair.
  • Malmö-Sturup - Inrikesflyg och lågprisflyg. Ligger cirka 30 kilometer från Malmö.
  • Åre Östersund Airport - Inrikesflyg, utrikesflyg och charter. Reguljärflyg till Arlanda och Umeå. Vintersäsongen finns flyg till Helsingfors, Göteborg och Malmö. Charter till Mallorca, Antalya och Rhodos.
  • Linköping - Dagliga Internationella flygförbindelser med SAS/Nextjet till Köpenhamn och med KLM till Amsterdam.

De flesta flygplatserna kan nås med Flygbussarna ("airport coaches") för runt 70 till 100 kronor. Köpenhamns flygplats nås enklast med tåg. Se Skånetrafiken för fler detaljer.


Med buss

Det avgår flera bussar varje dag från Köpenhamn och Oslo till Göteborg och Stockholm.


Med tåg

Sverige har ett väl utbyggt järnvägsnät som till stor del sköts av SJ men det finns även ett antal mindre operatörer. Dagliga tåg avgår från Köpenhamn och Oslo där man sedan enkelt kan ta sig vidare i Sverige.


Med båt

Till Göteborg kan man sig med färja från Fredrikshamn, Kiel och Gdynia. Till Stockholm åker man från Helsingfors eller Åbo. Till Umeå kan man ta sig med färja från Vasa (Finland). Ett antal mindre städer har även färjetrafik över Östersjön.


Med bil

Det svenska vägnätet är generellt sett väl utbyggt. Man kan ta bilen från Danmark över Öresundsbron, eller med bilfärjor från till exempel Frederikshavn och Helsingör.

Från Finland når man Sverige med bilfärja från Helsingfors, Åbo eller Mariehamn, eller landvägen via gränsövergångar vid exempelvis Torneå/Haparanda (E4, E8) och Karesuvanto/Karesuando (E45).

Från Norge kan man ta bilen över Svinesundsbron (E6) eller t.ex. via Narvik/Riksgränsen (E10) och Kongsvinger/Charlottenberg (E18).

Från övriga länder går bilfärjor från Estland, Lettland, Litauen, Polen och Tyskland. Tidigare gick även färjor från Newcastle i England, men de har upphört.


Med cykel

Att förflytta sig i Sverige

Redigera


Lokaltrafik

Se respektive reseguide för aktuell stad.


Med flyg

Det finns många inrikesflygplatser. De flesta flygningar går till och från Stockholm. Man hittar information genom att skriva ordet flyg och stadens namn i en sökmotor.

Med buss

Landet har ett väl utbyggt bussnät med expressbussar för längre sträckor över länsgränser. För resor inom ett län har oftast aktuellt länsbolag monopol, och expressbussarna får därför inte ta emot passagerarna för resor inom länet. Bokning bör ske i förväg.

  • Swebus
  • Bus4You
  • Svenska buss
  • Flygbussarna


Med tåg

Tågförbindelser finns tillgängliga över nästan hela landet och är ofta ett både effektivt och bekvämt färdsätt. Det statliga bolaget SJ har tidigare haft monopol på marknaden, men numera finns fler aktörer. Vet man långt i förväg att när man ska resa är det lika bra att beställa då, eftersom priserna är som lägst tre månader före avgång och sedan blir dyrare. Biljetter kan köpas på internet, vid försäljningsställen på större stationer, i biljettautomater på många stationer och även ombord på tågen. Observera att många trafikföretag tar ut en extra avgift för att köpa biljett på tåget. Avgifterna varierar starkt, och kan i vissa fall upplevas som dyra. Sedan 15 november 2012 går det inte längre att köpa biljett ombord på SJ:s tåg. Går man ombord i alla fall riskerar man att få betala en avgift om 1 200 kr vid biljettvisering.


Med bil

Det svenska vägnätet är generellt sett väl utbyggt. Europavägarna håller motorvägskvalitet i söder, medan såväl Europavägarna som vägnätet i övrigt ibland kan vara i något sämre skick längre norrut i Sverige. Standardhastigheterna för hela landet är 50 km/h för samhällen ("tätbebyggt område"), 70 km/h för landsväg och 110 km/h för motorväg. Avvikelser förekommer, men hastighetsbegränsningarna ligger i allmänhet inom spannet 30–120 km/h. Se Trafikverkets sida om Rätt hastighet på vägen för mer information.


Med taxi


Med cykel
Sverigeledens knutpunkt i Gustafs.

Sverigeleden är en cykelled i Sverige, skyltad av Svenska Cykelsällskapet. Leden omfattar ett nät av cykelleder som spänner över en stor del av Sverige och går även in i Norge och Finland. Leden skyltades huvudsakligen åren 1984–1988. År 1991 tillkom ytterligare några avsnitt. Leden går på allmänna vägar och den totala sträckan är 9 440 km. Leden går till 99 procent på asfalterade vägar.

Leden passerar alla Sveriges landskap utom Gotland. Den består av en huvudled och ett antal alternativleder. Huvudleden går mellan Karesuando och Helsingborg (2 620 km).


Med liftning

Betalning

Redigera

Det pris som står på prislappen skall inkludera moms, skatter och serviceavgifter. Prutning sker normalt inte annat än på större varor där man har mer förhandling om köpet. Dricks förutsätts normalt inte, men vid dyrare måltider med bordsservering eller hos taxi kan man runda av beloppet uppåt.


Gångbara valutor

Svenska kronor (SEK) är den valuta som används i Sverige. Vissa butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö tar även emot euro. I de övriga delarna av landet tar inga butiker emot utländska valutor.


Resecheckar

Resecheckar är ovanliga i Sverige och fasas alltmer ut till förmån för betalkort och förladdade kontantkort. Resecheckar tas inte emot i butiker, utan måste lösas in mot kontanter på bankkontor eller vid gränsen.


Betalkort

De flesta internationella betalkort fungerar bra, och särskilt Visa och Mastercard fungerar i alla länder i Europa (utom Ryssland). Många butiker är dock tveksamma till American Express på grund av dyra inlösenavgifter. Vid mindre köp under 100 SEK föredras ibland kontant betalning. I vissa butiker, till exempel Systembolaget, går det bra att dela upp sitt köp och utföra en del av betalningen med betalkort, och resten kontant.


Bankomater

Det finns gott om bankomater i de flesta städer. På senare tid förekommer även bankomater från privata företag som inte är banker själva (t.ex. "Kontanten"). Dessa bankomater är ofta placerade inomhus i direkt anslutning till livsmedelsbutiker eller andra köpcentra. Från bankomaterna kan man ta ut sedlar i valörerna 100, 200 och 500 kronor. Det lägsta beloppet man kan ut är 100 kronor, och som högst 10 000 kronor vid ett och samma uttag.

Tänk på att skydda kortet och kortkoden då det förekommit s.k. skimning (olaglig kopiering av kort) med hjälp av utrustning som sätts fast på själva bankomaten.

Det finns många hotellkedjor och enskilda hotell i storstäderna. Vid rundresor i Sverige kan man också välja Bo-på-lantgård eller vandrarhem anknutna till Svenska Turistföreningen (STF). Många privata husägare sätter också ut en skylt vid vägen om de har ett ledigt rum att hyra ut, med varierande standard.

Turistbyråerna hjälper till med bokning av de flesta typer boende.

Mat och dryck

Redigera

Mycket av den svenska matkulturen är baserad på en blandning av äldre och nyare traditioner i Sverige, och tillreds med de livsmedel som går att odla, föda upp eller jaga i Sverige. Idén om ett traditionellt nationellt, svenskt kök är relativt sen. Det svenska köket består därför till stor del av vidareutveckling av tidigare maträtter, influenser från andra länder och kulturer, samt svenska maträtter som tidigare sågs vara lokala eller regionala. Här följer en alfabetiskt ordnad lista över maträtter som ofta anses vara traditionellt "svenska":

  • Blodpudding, ofta serverad med lingonsylt.
  • Dillkött, en gryta kokt på kalv- eller lammkött och serverad med kokt potatis.
  • Gravad, rökt eller ugnsbakad lax, serverad med kokt eller dillstuvad potatis.
  • Inlagd sill och kokt potatis. Även i form av matjessill, som har holländskt ursprung (där den dock smakar helt annorlunda än den svenska varianten).
  • Knäckebröd härstammar från Sverige och Finland, men äts också i övriga nordiska länder. (Svenska Wasabröd är världens största tillverkare av knäckebröd, men ägs numera av italienska Barilla.)
  • Kräftor kokade i en lag bestående av vatten, salt, socker, rikligt med krondill, och eventuellt också öl. Den traditionella kräftpremiären sker klockan 17 den första onsdagen i augusti varje år, men det är inte längre lagstadgat och om man vill kan man numera äta kräftor året om.
  • Kåldolmar (ursprungligen från Turkiet).
  • Köttbullar och potatismos, med brunsås och lingonsylt.
  • Luad ål, en gammal skånsk specialitet med ål som både grillas och röks på samma gång.
  • Lutfisk, traditionell julmat vanligtvis serverad med kokt potatis, vitsås och kryddpeppar.
  • Rotmos (i Skåne kallat rabbemos eller rabbegröd) med rimmad fläsklägg eller fläskkorv.
  • Smörgåstårta. En enklare form av festmat som ofta serveras som tilltugg på till exempel cocktailpartyn. Begreppet "smörgåstårta" är känt sedan 1934, och således ganska nytt.
  • Surstörmming, ofta serverad med hackad lök och till exempel kokt potatis eller hårt tunnbröd.
  • Ärtsoppa. I Sverige har vi ätit ärter med fläsk sedan 1200-talet.
  • Botaniska Trädgården i Göteborg.
  • Sarek - Sveriges största nationalpark med 197 000 hektar vildmark.
  • Ishotellet i Jukkasjärvi i norra Sverige, ett kallt hotell byggt av snö och is. Det smälter inför sommaren och byggs upp igen på vintern.
  • Åre - En av Sveriges största skidorter med 44 liftar.
  • Sveriges världsarv. Sverige har (2005) 14 världsarv.
  • Liseberg i Göteborg - Nordens största nöjespark och Sveriges mest besökta turistmål.
  • Vasamuséet i Stockholm - visar det bärgade vraket av regalskeppet Vasa från 1600-talet.
  • Tändsticksmuseet i Jönköping, världens enda museum om tändstickans historia.
  • Fredsriket Morokulien - på gränsen mellan Norge och Sverige.
  • GeKås i Ullared - Billig shopping av kända varumärken.
  • Västkusten - Sveriges västkust med vacker natur, stränder, klipphällar och nöjesliv.
  • Sätra brunn - kurort etablerad år 1700, med bevarad brunnsmiljö.

Att göra

Redigera

I likhet med övriga länder i Norden är Sverige i mångt och mycket inriktat på friluftsliv.

Kommunikation

Redigera

Säkerhet

Redigera

Sverige är ett säkert land och brottsligheten är låg. Ta inte med pepparspray eller tårgas, eftersom det är förbjudet i Sverige. Det är enligt lag heller inte tillåtet att bära kniv på allmän plats: framför allt inte öppet, men mindre fällknivar förvarade väl dolda i en ryggsäck eller liknande väska kan tillåtas.

Respektera

Redigera

Osäker på vad som är accepterat? Sammanhang är ofta nyckel. Kanske har du exempelvis hört att svenskar "inte har något att dölja", eller att de skulle vara mer sexuellt aktiva än andra Européer, dessa två saker kan behöva förklaras närmre.

Den allmänna svenska uppfattningen är att Sverige är "världens modernaste land". Många svenskar anser sig ha en liberal, kosmopolitisk, världslig, jämställd och miljömedveten syn. Dock finns en del strikta etikettregler som är nästan unika för svenskarna. Svenskar är först och främst väldigt måna om att lagen följs och de flesta skulle därför förmodligen inte invända särskilt mycket ifall en polis t.ex. vill titta i deras ryggsäckar. Svenskar ogillar dock när någon tar sig friheter som drabbar andra utan personernas uttryckliga samtycke. Relativt nyligen (2020) blev barnkonventionen lag i Sverige, vilken bland annat fastslår även barns rätt till ett eget privatliv.

  • Att dricka alkohol före arbete eller bilkörning är inte accepterat. Att köra alkoholpåverkad är ett starkt föraktat brott i Sverige.
  • Svenskar värderar lika rättigheter för kvinnor och minoriteter mycket högt, såväl som fri- och rättigheter för sexuella minoriteter, andra kulturer, religioner och raser. Man bör inte skämta om eller delge kränkande åsikter om dessa grupper.
  • Det är förbjudet att köpa sexuella tjänster, och den besökare som tror på myten om att svenska kvinnor är öppna för vad som helst kommer snart lära sig motsatsen. Å andra sidan förväntas en man normalt sett inte behöva betala för en kvinnlig kompanjons mat eller dryck, eller hjälpa henne bära sitt bagage – men i gentlemannamässig anda är det förstås inte fel att göra det ändå.
  • All kroppslig bestraffning (barnaga) och våld mot barn är olagligt under alla omständigheter, och fördöms av de flesta svenskar. (Lagen stiftades 1978.)
  • Det är en bra idé att hålla låg ljudnivå. Det svenska sättet att lösa konflikter är att hellre hålla sig lugn och försöka kommunicera, snarare än att tappa humöret. Man hör därför sällan personer som höjer rösten i Sverige.
  • Många svenskar håller konversationen till ett minimum. Med dessa människor är stunder av tystnad oftast mer ett tecken på artighet än oförskämdhet. Försäljare, servitörer och andra anställda inom serviceyrken är oftast mindre uppassande på kunden än deras kollegor i andra länder, för att respektera kundens privatliv, bortsett från ett kort "hej" till framkommande kunder. Kunden förväntas att kalla på uppmärksamhet.
  • Svenskar försöker minska klasskillnaderna. Anspråkslöshet är en dygd – skryt, eller att skylta med att man är välbärgad – ses som ohyfsat. Ekonomiska frågor är privata – fråga till exempel inte en svensk hur mycket han eller hon tjänar, eller hur mycket deras bil kostade. Precis som i Storbritannien och i de andra nordiska länderna, är vädret ett bra samtalsämne.
  • Var försiktig med att tala till människor spontant på offentliga platser. Det svenska samhället är privat, och många människor kan tycka att det är obehagligt när en främling sätter sig bredvid dem och bara börjar prata. (Men de brukar vanligtvis inte klaga högt). Var trevlig, men inte påflugen. Man skall inte fråga människor man inte känner om personliga saker. En del svenska kvinnor kan också känna sig kränkta eller bli illa till mods av främmande män som tittar på dem, särskilt om männen visslar eller kommer fram och pratar med dem på ett påträngande vis.
  • Visa respekt för äldre, som kan vara rätt formella.
  • Svenskar är förvisso skandinaver, men inte norrmän eller danskar, så förolämpa inte folk genom att bunta ihop dem eller blanda ihop dem med dessa nationaliteter. För engelsktalande: blanda inte ihop Sverige (engelska: "Sweden") med Schweiz (engelska: "Switzerland")!
  • Man skall alltid ta av sig skorna när man kommer in i ett svenskt hem, eller ta på sig ett par inneskor. De flesta svenska hem har trägolv, heltäckningsmattor är ovanligt.
  • Du-reformen. Svenskarna säger "du" i betydelsen av en person. Inte som i Frankrike, där du säger vous (ni som i "många") istället för tu när du är personlig. I det "gamla" Sverige sa svenskarna "ni" som tilltalsord även mellan enskilda individer, men det används inte längre. Om man håller sig till engelska kommer det inte bli några problem.
  • Att bara presentera sig själv med förnamn ses som familjärt och kan uppfattas på många olika sätt, positivt såväl som negativt. Då man hälsar på en svensk för första gången skall man alltid presentera sig med för- och efternamn. Därefter går det bra med bara förnamn.
  • När svenskar betalar på en restaurang delar de oftast notan på öret när, efter vad var och en har beställt. Andra delar notan rakt av, oberoende av vem som har beställt den dyraste maten. Var beredd på båda alternativen; det beror på matsällskapet.
  • Trots ryktena om "den svenska synden", har det svenska folket dubbeltydig, inte alltid klar, relation till offentlig nakenhet. Man skall inte gå naken på badstränderna om man är äldre än fyra år. Att offentligt gå omkring med bar överkropp är lagligt för båda könen, men ovanligt för kvinnor (bortsett från vid amning) och på stranden och på landsbygden (där det dock är vanligt för män). Visa respekt i kyrkorum – det är visserligen tillåtet med kortbyxor och bara axlar, men det rekommenderas att man tar på sig något mer heltäckande kläder. Precis som i andra länder råder oftast en betydligt mer strikt klädkod i synagogor och moskéer, vilket naturligtvis ska respekteras.
  • När en man och en kvinna som känner varandra väl hälsar, sker det ofta i form av en kram. Det är ovanligt att hälsa genom en puss på kinden. Att kyssa någon på kinden kan upplevas som "osvenskt" och det är långtifrån alltid accepterat.
  • Bli inte förolämpad om en svensk, då denne talar engelska, inte använder ordet "please" ("snälla", "vänligen", "ursäkta"), särskilt ofta – på svenska används inte motsvarande artighetsfraser på samma sätt eller lika ofta, och svensken är helt enkelt inte van vid det.
  • Gå inte före i kön. De som går före i en kö, dras ofta ut och, beroende på situationen, får ställa sig längst bak. Många affärer och serviceinrättningar har maskiner med kölappar – använd dem. De enda undantagen är i snabbköp, där en kund med få varor vid enstaka tillfällen kan få gå före någon med en full kundvagn, om man frågar artigt först.
  • Håll tiden för möten och mattider. Det finns inget "fint folk kommer sent" i Sverige, eller för den delen i resten av Skandinavien. Nordbor passar den tid som är utsatt och det är kutym att vara där några minuter före utsatt tid. Att komma för sent anses mycket ohyfsat. Det finns dock en tradition vid de äldre universiteten (Uppsala och Lund) som kallas "den akademiska kvarten". Om en lektion ska börja klockan 10:00, betyder det att den börjar 10:15. Man förväntas dock alltid komma i tid.
  • Om man föredrar att inte äta eller dricka något, är det i Sverige helt okej att säga "nej tack", till skillnad från många andra länder. Allergi är den mest accepterade ursäkten att inte äta (eller sjukdom).
  • I kontrast till många länder finns det inte något särskilt känsligt, politiskt ämne  Sverige har inte varit i krig sedan 1814, och det finns inga beryktade traditioner såsom Spaniens tjurfäktningar eller Norges valjakter. Trots detta förstår vi att politik har en tendens till att polarisera och splittra, och därför pratar vi kanske inte lika mycket om det.
  • Mycket är enligt lag handikappanpassat i Sverige. Särskilt i det offentliga rummet där olika tillgänglighetsanpassningar ofta är lagstadgade att de ska fungera.
  • På senare år har diskussionerna om invandringspolitiken kommit att bliv känsliga, åtminstone i vissa sammanhang. Generellt sett är svenskarna inte emot invandring, men för en del beror det på att kritik mot invandring uppfattas som rasism av somliga. Det betyder inte att svenskarna är rasister, de är fortfarande vänliga mot utlänningar. Man skall emellertid vara försiktig med vad man säger eftersom diskussionen riskerar att sluta mindre angenämt. Till skillnad från många andra länder är svenskarna inte särskilt patriotiska, i missriktad rädsla för att bli stämplade som rasister. Att jämföra medicinsk och ekonomisk välfärd med andra länder går däremot bra.
  • Många svenskar är faktiskt mer konservativa än vad man i andra länder kanske tror. En del människor stör sig speciellt på den "icke-europeiska invandringen" och invandrare. Utöver det finns också svenskar – förvisso inte så många – som är abortmotståndare, religiösa eller mycket konservativa. Om man delar någon av dessa åsikter bör man inte prata om det för högt, då det kanske inte anses helt okej av alla svenskar.
  • Seriösa komplimanger om kända svenska människor, märken och institutioner som ABBA, IKEA, Pippi Långstrump, Nobelpriset och Björn Borg är uppskattade. Var dock säker på att det som beröms verkligen är svenskt. Häagen-Dazs är amerikanskt och gökur schweiziska! Att göra ett misstag här gör ofta svenskar förlägna (men troligen inte arga eller irriterade).
  • Sverige anses vara ett av världens mest sekulariserade länder och religion ses som en strikt privatsak.

Problemlösare

Redigera

Det finns fler än 100 ambassader i Stockholm. Se Lista över ambassader i Stockholm på Wikipedia för mer information.

Övrigt

Redigera


Får absolut inte missas
  翻译: