Web Siteniz İçin Domain Nasıl Alınır ve Domain Tescili Nasıl Yapılır?
Bu gönderi en son 12 Mayıs 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Domain (URL alan adı), insanların sizi internette bulmasını sağlayan site adresinizdir ve sizin sitenize özgüdür.
Bir domain adı satın almak, web adresiniz olarak hizmet vermesinin yanı sıra, markalaşma çabalarınızda ve genel online varlığınızı geliştirmede de önemli bir rol oynar.
İster yayınlanmaya hazır bir blogunuz olsun ister yalnızca online bir mağaza açacak olun, web siteniz için nasıl bir domain alıp tescil ettireceğinizi sizler için araştırdık.
Domain almak için izlenmesi gereken 5 basit adım: (ipuçları ile)
Domain kayıt şirketinizi seçin
Domain adınızı seçin
Site domain sorgulama ile kullanılabilirlik kontrolü yapın
Domain uzantınızı seçin
Domaininizi satın alın
Şimdi gelin bu adımları tek tek inceleyelim, adımları takip ederken verdiğimiz ipuçlarını dikkate almayı unutmayın!
01. Domain kayıt şirketinizi seçin
Kayıt şirketi, domain adlarını rezerve eden ve yöneten bir şirkettir. ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu), dünya çapındaki tüm domain adlarını yönetirken, kayıt şirketi de bunlarla sizin adınıza ilgilenir.
Biz bu kayıt işlemi için hem domain hem web hosting sağlayıcı olan tr.wix.com'u öneriyoruz. Wix platformuyla profesyonel bir web sitesi kurup aynı zamanda siteniz için benzersiz bir domain de alabilirsiniz. Ek olarak, Wix’in Premium paketlerinin tamamı, bir yıllık ücretsiz domain de sunmaktadır.
Alternatif kayıt şirketleri arasında GoDaddy, Domain.com, NameCheap, İsimtescil ve Natro yer almaktadır.
02. Domain adınızı seçin
Siteniz için doğru domain adını seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç etmen var.
İlk olarak, markanızın tonunu ve mesajını yansıtan bir isim seçmeye özen gösterin.
SEO çalışmalarınızı geliştirmek için domaine markanızla ilişkili bir anahtar kelime ekleyebilirsiniz. Örneğin, bir illüstratör kendi adını ve “illüstrasyon” kelimesini seçebilir veya Lezzet adında bir fırın “lezzetfirini.com” u tercih edebilir.
Kısa ve akılda kalıcı bir isim seçerseniz insanlar sitenizi kolayca hatırlar ve doğrudan tarayıcı adres çubuğuna yazabilirler.
Hazır olduğunuzda, düşündüğünüz potansiyel adların kısa bir listesini oluşturun. Bazı seçenekler başka siteler tarafından kullanılıyor olabilir, bu yüzden birden fazla opsiyona sahip olmakta fayda var. Henüz bir marka adınız yoksa, daha kapsamlı beyin fırtınası yapmak için işletme adı oluşturucu bir araç kullanın.
03. Domain adı sorgulama ile kullanılabilirlik kontrolü yapın
Şimdi istediğiniz domainin müsait olup olmadığını doğrulama zamanı. Piyasada domain sorgulama için kullanabileceğiniz birçok farklı araç var. Örneğin bu domain sorgulama servisi, sınırsız sayıda seçeneği ücretsiz olarak denemenizi sağlıyor.
Eğer istediğiniz domain ismi müsait değilse, etkili ve hayalinizdeki gibi bir domaine sahip olabilmeniz için alternatifler de veriyor. Aradığınız ismi bulana kadar bu alternatifleri değerlendirebilirsiniz.
04.Domain uzantınızı seçin
Üst düzey domainler (Top-Level Domain / TLD) olarak da bilinen domain uzantıları; amaç, sayfa sahibi veya coğrafi konum gibi belirli web sitesi ögelerini hemen tanımlamaya yarar.
Beş adet resmi TLD türü bulunmaktadır. Genel üst düzey domainler (TLD), dünya çapındaki 366 milyon tescilli domainin büyük çoğunluğunu oluşturur. En popüler TLD'ler arasında .org, .com ve .net yer alır ve bu popüler yapıları sayesinde onları kolayca hatırlarız.
İstediğiniz domain alınmışsa, farklı uzantı türleriyle kullanılabilir bir seçenek bulmayı deneyebilirsiniz.
Ancak, .org gibi bir uzantının kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için daha uygundur.
Biz .com'u ise genellikle kâr amaçlı şirketleri temsil ettiğini için öneriyoruz
05. Domaininizi satın alın
Seçtiğiniz domaini Wix ile satın almak için bu adımları takip edin:
Wix’in domain arama sayfasına gidin.
Tercih ettiğiniz domain ismini yazın ve "Ara" butonuna tıklayın.
Seçtiğiniz domain müsaitse oldukça şanslısınız! Devam etmek için “Satın Al”a tıklayın. Eğer müsait değilse, Wix'in size sunduğu ek fikirlere göz atın veya arama çubuğuna başka bir fikrinizi yazın.
Beğendiğiniz ve ihtiyaçlarınıza uygun bir domain bulduğunuzda, “Satın Al”a tıklayın
Bu adımda domaininizi tescil ettirmek istediğiniz süreye karar vermeniz gerekir. Bir, iki veya üç yıl seçeneklerinden istediğinizi seçebilirsiniz. Unutmayın ki daha uzun bir kayıt süresi zaman içinde tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Seçiminizi yaptıktan sonra "Devam’a tıklayın.
Domaini sitenize bağlayın ve dilediğiniz kişilerle paylaşın.
Ücretsiz Domain Nasıl Alınır?
Web siteniz için bir domain adı satın alabilirsiniz, ancak bunu ücretsiz olarak almak isterseniz aşağıdaki yolları takip edebilirsiniz:
Ücretsiz bir alt domain (subdomain) tescili yapın. Alt domain, bağımsız olarak çalışan siteleri birbirine bağlayan bir alan adındaki ön ektir. Belirli hosting platformları ve site oluşturucular, özelleştirilmiş bir alt alan adıyla kullanıcılara ücretsiz olarak çalışan tam işlevli bir web sitesi sunar.
Örneğin, bir Wix web sitesi oluşturduğunuzda, onu şu URL yapısıyla ücretsiz olarak yayınlayabilirsiniz: username.wixsite.com/siteaddress.
Ücretsiz web hosting hizmetinden yararlanın. Bazı hosting siteleri, satın alma sonrasında yanında ücretsiz ve özelleştirilmiş bir domain tescili de sunarak domain adı masraflarını ortadan kaldırıyor ve profesyonel bir online varlığa sahip olmanızı sağlıyor.
Alan Adı Fiyatları
Domaini ücretsiz olarak alabilme ihtimaline rağmen yine de satın almak isteyebilirsiniz.
Ücretsiz bir domain, kayıt şirketinin belirli bir ön ekini içerir – bu da online bir varlık kurma aşamasındaysanız veya yalnızca geçici olarak bir web sitesine ihtiyacınız varsa iyi bir seçenek olabilir.
Web sitenizin profesyonel olarak öne çıkmasını ve markanızla birlikte büyümesini istiyorsanız, o zaman domain adı satın almayı düşünmelisiniz.
Wix ile bir domain adinin maliyeti, aşağıdaki gibi bazi faktörlere bağlıdır:
Satın aldığınız plan
Domain uzantısı
Yerel para birimi
Bölgesel KDV yasaları
Bununla birlikte, fiyatları aylık 10 ile 50 TRY arasında değişen tüm Wix premium planları, ilk yıl ücretsiz domainle sunulmaktadır.
Diğer bir yandan, başka bir kişiden veya işletmeden mevcut bir domaini de satın alabilirsiniz. Benzer şekilde, arzu edilen bir domain adına sahip olmak kârlı çıkmanızı sağlayabilir – mevcut domain adınızı birilerine satarak ciddi paralar kazanabilirsiniz.
Domain Adı Ne Kadar Önemli?
Aslında bu soru sitenizin daha fazla kişiye ulaşmasını isteyip istemediğinizi sormakla aynı şey. Cevabınız evet ise yapmanız gereken şey size özel bir domain almaktır. Kendi alan adınızın olması, sitenize ve işletmenize birçok yönden fayda sağlar:
Ziyaretçilerinize olabilecek en iyi ilk izlenimi bırakın. Yaşadığımız bu dijital çağda, müşterilerin işletmenizle ilk karşılaşması çoğunlukla internet siteniz üzerinden olacaktır. Bu ilk izlenimde özel bir domaine sahip olmak ulaştığınız kitlenin sizi alanınızda profesyonel, saygın, güvenilir ve yetkili olarak algılamasını sağlayacaktır.
Sağlam bir marka kimliği oluşturun. Kendinize ait bir domain de marka kimliği oluşturmak için etkili bir fırsattır. İlgi çekici, akılda kalıcı ve şirketinizin diğer öğeleriyle uyumlu bir domain ismi, markanızın bilinirliğini artırmanıza yardımcı olacaktır.
Markanızın SEO potansiyelini artırın. Doğrudan bir sıralama faktörü olmasa da, iyi bir domain, sitenizin SEO'sunu (Arama Motoru Optimizasyonu) olumlu yönde etkiler. Güçlü bir alan adı, daha fazla insanı bir arama motoru sonuç sayfasından (SERP) web sitenize tıklamaya davet ederek sektörünüzdeki yetkinliğinizi artırır.
Yael İba Tepeleni
SEO and Content Marketing Specialist