İnternetten Satış Nasıl Yapılır? 6 Kolay Adımda Online Satış
E-ticaret işletmesi mi kurmak istiyorsunuz? Doğru zamanı seçtiniz.
Bugünlerde e-ticaret mobilyadan markete, otomobilden bitkisel yağlara neredeyse her sektöre yayılmış durumda. İster sıfırdan bir işletme kurun isterseniz mevcut bir işletmenin online mağazasını açın, her tür satıcı için bolca fırsat var.
Ancak online satışlarda ürününüz ne olursa olsun başarıya ulaşmak için atmanız gereken birkaç adım bulunuyor.
Bu yazımızda e-ticaret sitenizi kurmak ve ilk siparişlerinizi almak için uzmanlarımızdan ipuçları bulacaksınız.
Altı Adımda Online Satış Nasıl Yapılır?
01- Ne Satacağınıza Karar Verin
Güçlü bir marka geliştirmek için iyi tasarlanmış bir ürün kataloğu gerektiğini herkes bilir. Sıfırdan bir online mağaza kuruyorsanız ürün fikirleriyle ilgili araştırmanızı yaparken kâr potansiyeli, tedarik yöntemleri ve kişisel isteklerinizi göz önünde bulundurun. Aşağıda daha ayrıntılı olarak adımları tek tek okuyabilirsiniz.
Sizin de ihtiyaç duyduğunuz bir fikirle başlayın
Kitlenizi belirleyin
Rakiplerinizi araştırın
Trend ürünleri takip edin
Sizin de ihtiyaç duyduğunuz bir fikirle başlayın
Çoğunlukla en iyi başlangıç bildiğiniz yoldan gitmektir. Örneğin, küçük bir çocuğunuz var ve gece çocuğunuzu yatıştıracak bir oyuncak mı arıyorsunuz? Ya da yemek yapmaya çok heveslisiniz ve uygun fiyatlı ama kaliteli mutfak eşyalarının mı peşindesiniz?
Durumunuz ne olursa olsun karşılaştığınız bir sorunu ve mevcut çözümleri düşünün. Bu çözümlerde ne eksik kalıyor? Rahatlık, fiyat, kalite veya farklı bir açıdan rakiplerin sunamadığı ne sunabilirsiniz?
İlham almak için en iyi dijital ürün fikirleri yazımıza göz atın.
Kitlenizi belirleyin
Ardından önyargılarınızı bir kenara bırakın ve ürünlerinizle hedefleyeceğiniz müşteriler hakkında daha fazla bilgi almak için dışarıdan kaynakları inceleyin. Müşterileriniz nasıl insanlar? Nerede yaşıyorlar? Sizinki gibi ürünleri veya markaları araştırırken en çok neye dikkat ediyorlar?
Hedef kitlenizin tercihleri hakkında içgörüler almak için sosyal medya, forumlar, anketler ve günlük konuşmalardan yararlanın. Müşteri personası geliştirerek ürünlerinizin birincil ve ikincil kullanıcılarını, bu kullanıcıların birbirinden farklı ihtiyaçlarını düşünün.
Rakiplerinizi araştırın
Rekabetin önüne geçilemez. Henüz ilk ürününüzü satacak olsanız bile potansiyel rakiplerinizi tanımanız ve rekabette öne geçmek için neler yaptıklarını öğrenmeniz önemlidir.
Ürün fikirlerinizi Amazon, Etsy ve Hepsiburada gibi pazar yerlerinde aratın ve bu kategoride en popüler satıcıları inceleyin. Instagram, TikTok ve diğer kanallarda ilgili hashtag’leri takip edin.
Google, Amazon ve diğer popüler satış kanallarında hangi ürünlerin arandığını anlamak için Semrush veya JungleScout gibi anahtar kelime araçlarından da yararlanabilirsiniz.
Rakiplerinizin fiyatlandırmasına, mesajlarına ve müşteri yorumlarına dikkat edin. Bu noktalar hem ürününüzü konumlandırmanız için size daha iyi bir fikir verir hem de pazardaki açıkları belirlemenize yardımcı olur.
İpucu: Mümkünse rakiplerinizin tedarik zincirindeki üretim, depolama veya kargo işlemleri yapan kişilerle konuşun. Bu kişiler üretim maliyetleri, müşteri davranışları, getiri oranları ve diğer konular hakkında ilgi çekici içgörüler sunabilir.
Trend ürünleri takip edin
Trendler rüzgar gibi gelir ve geçer. O yüzden satışlarınızı, uzun vadeli kazanç sağlamayacak gelip geçici viral ürünlere tamamen bağlamamanız önemlidir.
TikTok’ta viral olan waffle makinesini hatırlıyor musunuz? En iyi peynirli waffle yapan makine buydu hani? Hatırlamıyorsunuz, değil mi? Biz de öyle düşünmüştük.
Trendleri takip etmek her zaman iyi bir yöntem olsa da “her dem yeşil kalan” (ever green) trend ürünlere bağlı kalmaya özen gösterin. Bu amaçla sosyal medyayı ve Google Trends gibi ücretsiz araçları kullanarak internette hangi ürünlerin popülerliğinin arttığını görebilirsiniz.
İlham almak için 2022’de internette en çok satılan ürünler listemize bir göz atın.
02- Ürünlerinizi Nasıl Tedarik Edeceğinizi Belirleyin
Hangi ürünlerin satmaya değer olduğunu değerlendirirken bu ürünleri tedarik etme maliyetlerini ve aşamalarını da düşünmeniz gerekir. Aşağıdakiler dahil çeşitli ürün tedarik stratejilerine bir göz atalım:
Ürünlerinizi kendiniz üretin veya el emeği ürünler satın
Üçüncü taraf üreticiyle çalışın
Toptancıdan satın alın
Dropshipping yapın
Bunlar arasında en hızlı ve kolay olanı dropshipping yani stoksuz satış yöntemidir. Bu yöntemde üçüncü taraf bir tedarikçinin ürünlerini satarsınız, ardından sipariş geldiğinde tedarikçi ürünleri doğrudan müşterinize gönderir.
Stoksuz satış minimum düzeyde ön maliyet veya depolama maliyeti gibi avantajlara sahiptir.
Bu yaklaşımla satıcılar üretim, depolama ve kargo gibi yorucu işlerle uğraşmak zorunda kalmadan e-ticarete daha kolay şekilde atılabilir. Wix’in dropshipping çözümü sayesinde çeşitli onay süreçlerinden geçen güvenilir tedarikçilerden milyonlarca kaliteli ürüne anında ulaşabilirsiniz.
03- E-ticaret Sitenizi Kurun
Her başarılı e-ticaret işletmesinin arkasında bir online mağaza vardır. Amazon gibi üçüncü taraf pazar yerlerinde de satış yapabilirsiniz.
Online mağazayla hem kullanıcı deneyiminin hem de markalama sürecinin tam kontrolü sizde olur.
İlk adım olarak kendinize uygun bir e-ticaret platformu seçin. Bir yandan işletmenizi ölçeklendirecek ve yönetecek özellikler sunarken bir yandan da yeterli esnekliği veren platformları değerlendirin.
Örneğin, Wix E-Ticaret size aşağıdaki olanakları sağlayan ve kod kullanımı gerektirmeyen bir web sitesi oluşturma aracı sunar:
Sıfırdan site oluşturun
Profesyonel olarak tasarlanmış çeşitli ücretsiz e-ticaret sitesi şablonları arasından birini seçebilirsiniz. Kategori sayfalarından ürün sayfalarına her şeyi kolaylıkla oluşturun ve sitenizi kod kullanmadan animasyonlarla ve multimedyalarla zenginleştirin.
Bu aşamada markanızın aşağıdaki gibi farklı bileşenlerini de bir araya getirmeye başlarsınız:
Güçlü bir işletme adı: İşletmenizin adını akıllıca seçmeniz şart. İşletmenizin adı her yerde görüneceği için kolay okunan, söylenen ve yazılan bir isim seçin. Wix’in İşletme Adı Oluşturucu aracını kullanarak ideal adı bulabilirsiniz.
Doğru alan adı: Alan adı seçimi en önemli noktalardan biri, alan adınız mağaza adınızla aynı olmalıdır. Böylece müşterileriniz markanızı kolaylıkla hatırlayabilir ve internette bulabilir. Not: Alan adınız mağazanızın arama sonuçlarındaki sıralamasını etkiler.
Daha fazla bilgi için e-ticaret sitesi nasıl kurulur yazımızı okuyun.
Mobil kullanıma uygun bir deneyim yaratın
Statista’ya göre ( İngilizce linkten okuyabilirsiniz) mobil satışlar, tipik olarak e-ticaret satışlarının yaklaşık %73’ünü oluşturuyor. Yani sitenizin mobil kullanıma uygun olması çok önemli. Wix siteleri varsayılan olarak mobil kullanıma yanıt verir ve istediğiniz şekilde özelleştirilebilir.
Ürün verilerinizi içe aktarın ve organize edin
Wix tüm ürün verileriniz için tek kaynak işlevi görür. Fiyatlandırma stratejilerinizi, ürün listelerinizi ve kargo politikalarınızı bir yerden yönetebilirsiniz. Böylece mağazanızda ve diğer üçüncü taraf kanallarda tutarlılık sağlamanız kolaylaşır.
Ödemeleri güvenli şekilde alın ve yönetin
Wix’in dahili ödeme çözümü Wix Payments önde gelen tüm kredi/banka kartları, Apple Pay, PayPal ve çok daha fazlasından ödeme almanızı sağlar. ABD ve Kanada’daki kullanıcılar için işlem sırasında ödeme alabileceğiniz bir mobil POS da sunuyoruz.
Türkiye’de ise İyzico, 2Checkout ve PayTR dahil olmak üzere, seçebileceğiniz 50'den fazla önde gelen ödeme sağlayıcısı mevcut. Bu çözümlerle tüm para akışlarını, ödemeleri ve iadeleri doğrudan panelinizden kontrol edebilirsiniz. Seçeneklerinizi değerlendirirken sanal POS uygulamaları kılavuzumuza da göz atın.
İşletmenizi sorunsuz bir şekilde takip edin ve yönetin
Tüm mağaza siparişlerinizi satın almadan teslimata kadar izleyip işleyin. Wix stok yönetimi, çok kanallı genişleme, analitik, dropshipping ve vergiler dahil birçok konuyu kolaylaştıracak özellikler sunar. Ayrıca Wix Owner uygulamasıyla işletmenizi her yerden yönetebilirsiniz.
04- E-ticaret Markanızı Yaratın
Artık ürününüzü pazara sunmaya hazır olduğunuza göre e-ticaret iş planınızı oluşturmanın vakti geldi. İnternet markalarının demirbaşı olan sağlam bir iş planı, işletmenizi yapılandırma, sürdürme ve yönetme planınızı belgelendirmenize yardımcı olur.
Özel bir işletme e-postası alın: Platformdan oluşturduğunuz adresi kullanmak yerine (ör. markofashion@gmail.com) e-posta adresinize web sitenizin alan adını ekleyin (ör. marko@markofashion.com) ve kurumsal bir e-posta adresine sahip olun. Böylece müşterileriniz e-postanın kimden geldiğini daha kolay anlar.
Akılda kalıcı bir logo: Logonuz markalama çalışmalarınızın merkezindedir ve mağazanızın kişiliğini yansıtır. Logo nasıl tasarlanır adlı yazımızı okuyun veya Wix'in ücretsiz logo tasarım programı ile çalışmaya başlayın.
Akılda kalıcı bir slogan bulun: İşletmenize bir isim verdiyseniz, markanızın ne ile ilgili olduğuna dair etkileyici ve akılda kalan bir kısa cümle yada söz bulmaya çalışın.
Hedef kitlenizle konuşma şeklinizi belirleyin: Marka sesinizi yani hedef kitlenizle tutarlı bir şekilde konuşma ve yazma şeklinize karar verin.
05- Nereden Satış Yapacağınızı Seçin
Müşterileriniz hareketli hedeflerdir. Birçok müşteri çevrimiçi mağazanızın yanı sıra Amazon, Hepsiburada, Trendyol gibi kanallar ile sosyal medya arasında gidip gelerek araştırır, karşılaştırır ve sonunda ürünleri satın alır.
Aşağıda sıralayacağımız stratejiler bu konuda size yardımcı olacaktır:
Çok kanallı satış - Güçlü bir çok kanallı satış stratejisi geliştirmek işinize yarayabilir. Online pazar yerlerinde hem daha geniş ve oturmuş kitlelere ulaşırsınız hem de dünyanın dört bir yanından müşterileriniz olabilir.
Wix E-Ticaret ile çok kanallı satış yönetimi hakkında daha fazla bilgi edinin.
Kendi ihtiyaçlarınızın analizi - Bunun yanında her işletmenin ihtiyaçları farklıdır ve bu nedenle benzersiz stratejiler gerekir. Hedef kitlenize en uygun satış kanallarını belirleyin. Her kanalın popüler yönlerini anlamak için zaman ayırın ve bu kanallarda iyi performans gösteren ürün ve içerik türlerini araştırın.
Farklı platformlara adaptasyon - Ayrıca bu kanallarda satıcı olarak yer alırken nelere dikkat edeceğinizi de öğrenmeniz gerekir. Her satış kanalının kendine özgü bir algoritması ve etkileşim kuralları bulunur. Hazırlıklı olmazsanız operasyonda karışıklıklar yaşanabilir.
Biraz da reklam yapalım: Wix E-Ticaret ile satış kanallarını kolaylıkla entegre edebilir veya çıkarabilir, böylece işletmenize uygun kanalı bulmak için denemeler yapabilirsiniz. Size maliyeti büyük olacak hatalardan kaçınmak için çok kanallı stok, sipariş ve ürün listelerinizi tek bir panelden yönetebilirsiniz.
06- Mağazanızı ve Ürünlerinizi Pazarlarda Sunun
Satış kanallarınızı planladıktan sonra sıra ürünlerinizi pazara sunmakta. Ascend by Wix gibi pazarlama araçlarıyla birlikte akıllı e-ticaret pazarlama stratejilerinden yararlanarak işletmenize proaktif bir şekilde daha fazla trafik çekin ve satış yapın.
Ayrıca aşağıdaki e-ticaret pazarlama taktiklerinide değerlendirmeyi unutmayın:
Arama Motoru Optimizasyonunda (SEO) ustalaşın – Alışveriş yapanlar sizin sattığınız gibi ürünleri aramak için Google ve benzeri arama motorlarını kullanır. Bu nedenle sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almak nihai hedefiniz olmalı. Meta etiketleri, URL’leri, yapılandırılmış veri işaretlemeleri ve diğer öğeleri içeren sağlam bir e-ticaret SEO planı oluşturun.
Reklam kampanyaları başlatın – Denemeler yapmak isteyeceğiniz birçok reklam platformu var. Örneğin, Google SEM ve Alışveriş reklamları ile ürün aramalarına arama motorlarında başlayan müşterilerin %40’ına ulaşabilirsiniz. Diğer yandan Facebook güçlü görsel reklamlarla ilgi çekmeye odaklanır. E-ticaret platformunuzda hangi kanalların yerel olarak sunulduğunu inceleyin ve ücretli kampanyalarla erişiminizi artırın.
Müşterilerle sohbet edin – Kendi deneyimimizden yola çıkarak şunu söyleyebiliriz: Canlı sohbetle müşterilere ürün göndermek %71’e kadar daha fazla satış yapmamızı sağladı. Kullanıcıların sohbet mesajlarına yanıt veren satıcılar ise dönüşümlerini yaklaşık %65 artırdı.
Kupon verin – Ödeme sırasında kullanılabilen kuponlar kitlenize indirim sunmak için yaygın kullanılan bir yöntem. Çoğu mağaza düzenli olarak kupon kullanıyor ve özellikle kullanıcıların ilk kez alışveriş yapmasını sağlamak için kuponlardan yararlanılıyor.
Flaş indirimler yapın – Flaş indirimler veya sınırlı süreli indirimler oldukça etkili bir yöntem olarak kendini kanıtladı. Eski stokları eritmek için kullanabileceğiniz bu yöntem ayrıca Wix verilerine göre çevrimiçi mağazaların aylık brüt genel işlem tutarını %64.000 gibi çarpıcı bir oranda artırdı.
Sepette bırakılan ürünleri satın –Baymard Institute tarafından yapılan araştırmaya göre alışveriş yapan kullanıcıların yaklaşık %74’ü sepetlerini ödeme kısmında bırakıyor. Sepette bırakılan ürünleri geri kazanmanın en popüler (ve etkili) yollarından biri tetikleyici e-postalar kullanmak. Bu küçük hatırlatmalar siparişi oluşturmaya yakın müşterileri ikna edebilir.
E-posta pazarlamayla müşteri etkileşimi kurun – E-posta pazarlama, alışveriş yapan kullanıcılarla kalıcı bir ilişki kurmak için hala güvenilir bir yöntem. En iyi e-ticaret platformları, hazır şablonlar ve düzenleyicilerle yerleşik e-posta çözümleri sunar. Böylece bültenleriniz en başından itibaren doğru noktalara parmak basabilir.
Yeniden hedefleme kullanın – Yeniden hedeflemede (diğer adıyla yeniden pazarlama) kitlenize internette gezintileri boyunca görünen reklamlarla ürünlerinizi hatırlatırsınız. Bu reklamlar genellikle Facebook veya Google gibi kanallardan yönetilir ve bunun için sitenize bir piksel eklemeniz gerekir. Özel bir kod snippet’i olan piksel, kitlenizi mağazanızdan ayrıldıktan sonra izlemenizi sağlar.
Farklı fikirler için İnternetten para kazanma yöntemleri adlı yazımızı da inceleyin.
Sonuç
İnternette satış yapmak için heyecanlı mısınız? Harika. Artık başlamaya hazırsınız, ilerlerken istediğiniz zaman dönüp bu blog yazısından yararlanabilirsiniz. Fikirlerinizi işe, hatta kâra dönüştürme yolunda bu harika deneyimin tadını çıkarın.
İnternetten satış yapmaya hazır mısınız? Hemen e-ticaret web sitenizi oluşturun.
Sıkça Sorulan Sorular
01. Türkiye'de internette ürün satarken ne kadar vergi verilir?
Ürüne göre değişen %1, %8 ve %18 oranında KDV tutarlarına tabii tutulursunuz. binde 8,25 oranında damga vergisi ve yıllık kar tutarınıza göre %15 ile %35 oranında değişen gelir vergisi vermeniz gerekir. Birde geçici vergi ve vergi matrahlarını toplu olarak vergi dairesine bildirilmesi (muhtasar beyanname) için bir ödeme yapmanız gerekir.
02. İnternette satış yapmak için en iyi platform hangisi?
Wix gibi bir e-ticaret sitesi oluşturma platformu, uygun fiyat planları, esnek tasarım özellikleri ve çevrimiçi mağazanızı yönetebileceğiniz profesyonel araçlar sunar. Üstelik bunların hepsini tek bir platformdan gerçekleştirebilirsiniz. Profesyonel e-ticaret özellikleri sunan Wix ile çevrimiçi mağazanızı kurun.
03. Nereden ücretsiz satış yapabilirim?
Ürünlerinizi internette çok çeşitli alanlarda ücretsiz olarak satabilirsiniz. Bunlar arasında çevrimiçi mağazalar ve Instagram, Facebook, Amazon, Trendyol, Hepsiburada ve farklı birçok kanal yer alıyor.
Yael İba Tepeleni
SEO and Content Marketing Specialist