Online Bir Portfolyo Nasıl Hazırlanır: Kapsamlı Rehber
Bu yazı en son 4 Mart 2021 tarihinde güncellenmiştir.
Etkileyici bir e-portfolyoya sahip olmak artık her tasarımcı için bir zorunluluk. Kendi benzersiz tarzınızı yansıtan bir web sitesi kurmak için aşağıdaki on adımı takip edin.
Artık profesyonel bir online portfolyoya sahip olmak tüm tasarımcılar için bir zorunluluk haline geldi. Peki portfolyo nedir? Günümüzde, etkileyici bir web site tasarımına sahip bir online portfolyo hem kartvizit, hem özgeçmiş, hem de proje vitrini yerine geçiyor diyebiliriz. Sizinle çalışmak isteyen tüm potansiyel müşteriler ve işverenlerin baktıkları ilk yer burası.
Bir portfolyo oluşturmak özgün tarzınızı ve becerilerinizi yansıtmak için mükemmel bir fırsattır. Doğru araçlarla, teknolojik kısıtlamaların ve sanatsal tavizlerin ötesine geçip internette güçlü bir varlık oluşturabilirsiniz.
İşte internette gurur duyacağınız bir portfolyo oluşturmak için takip etmeniz gereken on adım:
Online bir portfolyo nasıl hazırlanır?
İlham toplayın
Bir şablon seçin
En iyi çalışmalarınızı sergileyin
Yüksek kaliteli görüntüler kullanın
Doğru içerikleri ve özellikleri dahil edin
Portfolyonuzun kullanıcı deneyimini geliştirin
Sitenizin SEO'su üzerinde çalışın
Mobil uyumlu olmasına özen gösterin
Dürüst geri bildirimler isteyin
Sitenizi yayınlayın ve tanıtımını yapın
01. İlham toplayın
Her yaratıcı projede olduğu gibi, yolculuğunuz görsel araştırmalarla başlar. Hangi tasarım alanında olursanız olun, başka portfolyo örnekleri görmek ve online portfolyo sitelerini incelemek size ilham ve fikir verecektir. Bu araştırmayı yaparken özellikle kendi alanınız veya sektörünüzdeki diğer kişilerin sitelerine bakmanızı öneririz.
Bu kaynaklara göz atarken kendi portfolyonuzun vermesini istediğiniz hissi ve yaratmak istediğiniz deneyimi düşünün. Notlar alabilir, hatta yaratıcı sürecinizde size eşlik edecek bir 'mood board' yani ilham veya fikir panosu oluşturabilirsiniz. Renk paleti, tipografi ve site yapısı gibi temel ayrıntıları göz önünde bulundurun ve güncel web tasarım trendlerini öğrenin.
02. Bir şablon seçin
Ziyaretçilerin bir sayfadan diğerine bir menü aracılığıyla mı yoksa daha fazla bilgi için aşağı kaydırarak mı geçmelerini istersiniz? Sitenizin tek sayfalık bir web sitesi olmasını mı yoksa tek tek sayfalara açılan ve tam ekran görüntülerden oluşan bir galeri mi olmasını tercih edersiniz?
Başlamaya hazır olduğunuzda, yaratıcı profesyoneller için hazırlanmış bu portfolyo şablonlarına göz atın. Hayal ettiğiniz sonuca benzer bir şablon bulursanız özelleştirerek kendi tarzınızı yansıtabilirsiniz. Boş bir tuval üzerinde kendim çalışmayı tercih ederim derseniz sıfırdan bir web sitesi oluşturun ve kendinizi özgürce ifade etmenin keyfini çıkarın.
Biliyor muydunuz? Wix'in yapay zeka web sitesi yapma aracıyla hayal ettiğiniz siteyi kısaca anlatarak sizin için özel tasarlanmış bir siteye dakikalar içinde sahip olabilirsiniz.
03. En iyi çalışmalarınızı sergileyin
Gerçekleştirdiğiniz projeler online portfolyonuzun en önemli bölümüdür. Bu yüzden işinizi mümkün olan en iyi şekilde tanıtmanız gerekir. Bu bölümün öne çıktığından ve ana sayfa veya site menüsüsünden kolayca erişilebilir olduğundan emin olun. Detaylı bir 'projeler' ya da 'çalışmalar' sayfasıyla da bu bölümü öne çıkarabilirsiniz.
Sadece en iyi çalışmalarınızı paylaşarak müşterileri yaratıcılığınız ve becerilerinizle buluşturun. Bu şekilde, dikkati güçlü yönlerinize çekip, portfolyonuzun tamamında tutarlı bir kalite seviyesini koruyabilirsiniz.
En iyi çalışmalarınızı sunmanın yanı sıra, en yeni projelerinizi paylaşmak için arada bir sitenizi güncellemeyi unutmayın. Bu, aynı zamanda ziyaretçilerinize aktif ve çalışıyor olduğunuzu gösterir. Online bir portfolyo oluştururken, bunu güncellenmesi kolay ve hareket halindeyken de projelerinizi ekleyebileceğiniz bir şekilde nasıl yapabileceğinizi düşünün.
Son olarak, her proje için kısa bir açıklama eklediğinizden emin olun. Bu sayede ziyaretçiler işinizin bağlamı hakkında bir fikir edinirler. Kendi rolünüzün yanı sıra - genellikle gözden kaçan bir tasarım portfolyosu tavsiyesi olarak - iş birliği içinde çalıştığınız diğer kişilerden de bahsetmeyi unutmayın.
04. Yüksek kaliteli görüntüler kullanın
Çalışmalarınızın gerçek hayatta olduğu kadar online olarak da etkileyici görünmeleri için çalışmalarınızı, sürecinizi ve ürünlerinizi fotoğraflamak için zaman ayırın. Profesyonel bir fotoğraf çekiminin mümkün olmadığı durumlarda, görsellerinizi hayata geçirecek modellerle çalışın. Resimlerinizi en etkileyici şekilde sergileyebilmeniz için Wix Pro Gallery size profesyonel gözüken ve özelleştirilebilir sayfa düzenleri ile efektler sunar.
05. Doğru içerikleri ve özellikleri dahil edin
Başlamak için iyi bir temele sahip olduğunuzda, online portfolyonuza hangi içeriği dahil
etmek istediğinizi ve bu içeriği sitenize stratejik olarak nasıl yerleştireceğinizi belirlemenin zamanı gelmiş demektir. Buna metinler, resimler ve diğer medya araçları dahil. İster endüstriyel tasarım portfolyosu oluşturuyor olun, ister moda portfolyosu. Herhangi bir portfolyo oluştururken sitenize dahil etmeniz gereken en önemli sayfa ve bölümleri aşağıda bulabilirsiniz:
Ana sayfa
Göz alıcı bir tasarımla ziyaretçileri karşılayıp dikkatlerini çekmelisiniz. Görselliğin ötesinde, ana sayfanız aynı zamanda güçlü bir giriş cümlesiyle potansiyel müşteri ve işverenlerde merak uyandırma fırsatınızdır. Kim olduğunuzu ve ne yaptığınızı açıkça ifade eden, kısa ve samimi bir cümle yazın. Bu bölümde tüm yaşam öykünüzü anlatmanıza gerek yok, sitenizdeki “Hakkında” sayfası zaten bunun için var. Ancak adınız ve ana uzmanlık alanınızın mutlaka bulunması gerekir.
Ana sayfanız, ziyaretçiler için bir başlangıç noktası ve yönlendirici görevi gördüğünden, bulması kolay ve kullanıcıları sitenizdeki doğru yere açıkça yönlendiren bir menü eklediğinizden de emin olun.
Hakkında sayfası
“Hakkında” sayfası, geçmiş deneyimlerinizi ve kısa bir biyografinizi sunduğunuz, faaliyetleriniz hakkında gerekli bilgileri sağlayıp kendinize has kimliğinizi ve değerlerinizi özetlediğiniz yerdir. Başarılarınız ve becerileriniz gibi sizi başkalarından ayıran özellikleri burada belirtebilirsiniz. Güncel çalışma durumunuzu ve özgeçmişinizi de bu bölüme ekleyin. Özgeçmişinizi doğrudan bir sayfa veya indirilebilir dosya olarak ekleyebilirsiniz.
Kişiliğinizi kelime oyunları, akıllı ‘microcopy’ denen küçük metinler, illüstrasyonlar veya sizi doğru bir şekilde yansıttığını düşündüğünüz başka şeylerle gösterebilirsiniz. Tasarımcı ve Wix kullanıcısı olan Jikun Tao’nun göz yanıltıcı bir gif ve tipografi oyunlarıyla online portfolyosunu nasıl kişiselleştirdiğine bakın.
İletişim bilgileri
Ziyaretçileri web sitenizle etkiledikten sonra, sizinle kolayca iletişim kurabilmelerini sağlayın. Sitenize iletişim formu, e-posta adresiniz, telefon numaraları ve sosyal medya profillerinizin bağlantılarını ekleyerek müşterileriniz için ulaşılabilir olun.
Bunlar sitenizde menünüzün bir parçası olarak, özel bir iletişim sayfasında veya ekranın yan tarafında sabitlenmiş bir öge olarak gösterilebilir. Ayrıca, iletişim bilgilerinizi web sitenizin alt bilgisinde tekrarlayarak ziyaretçilere sizinle iletişim kurmak için son bir hatırlatma yapmanızı da tavsiye ederiz.
Müşteriler ve müşteri yorumları
Sizinle çalışmayı seçen saygın müşterilerden oluşan bir listeyle profesyonelliğinizi vurgulayın. Projelerinizden herhangi biri başka bir yerde gösterildiyse veya basında yer aldıysa, bunu da belirtin.
Hizmetlerinizden memnun kalan müşterilerinizin sitenize müşteri yorumları bırakmalarını isteyebilirsiniz. Samimi olup çok abartılı olmadıkları sürece bu tarz geri bildirimler online portfolyonuza güvenilirlik katar. Ücretsiz ve özgün bir şekilde elde edebileceğiniz bu fırsatı kaçırmayın.
Profesyonel özellikler ekleyin
Portfolyonuzda profesyonel bir görünüm ve ilgi çekici bir deneyim oluşturmak için, tasarım özelliklerini nasıl kullanabileceğinizi inceleyin. Vurgulu efektler ve paralaks kaydırmadan animasyonlara ve 'lightbox' olarak bilinen etkileşim kutularına kadar bu son rötuşlar, web sitenize hayat katar. Ayrıca, ziyaretçilerinizin dikkatini belirli bir yöne çekerek veya etkileşim yaratarak işlevsel araçlar olarak da kullanılabilirler.
Sitenizi daha dinamik hale getirmenin ve kendi ihtiyaçlarınıza göre uyarlamanın bir başka harika yolu da Velo by Wix kullanmaktır. Bu kapsamlı web geliştirme platformu, daha zengin ve daha profesyonel uygulamalar için çeşitli özel etkileşimlerle sitenize kod öğeleri eklemenizi sağlar. En karmaşık fikirlerinizi bile hayata geçirebilmenizi sağlayan, gelişmiş ama kullanımı kolay bir araçtır.
06. Portfolyonuzun kullanıcı deneyimini geliştirin
Artık içeriğinize sahip olduğunuza göre, tüm parçaları bir araya getirebilirsiniz. Web sitenizde iyi bir kullanıcı deneyimi oluşturmak için dikkate almanız gereken bir çok faktör vardır.
İşe eklemeye karar verdiğiniz tüm sayfaları listeleyerek başlayın. Daha sonra her sayfaya dahil edilecek ögeleri belirleyin. Örneğin bir proje sayfası başlık, açıklama ve birkaç resim veya diğer medya özellikleri içerebilir. Her sayfadaki ögeleri listeleyerek öncelikleri belirleyebilir ve buna uygun bir web site düzeni oluşturabilirsiniz.
Hangi sayfaların online portfolyonuza dahil olacağını belirledikten sonra site içi gezinmenin nasıl olacağına karar verin. Ziyaretçilerinizin bir sayfadan diğerine nasıl geçmesini istersiniz? Tam ekran olarak açılan bir ‘hamburger menüsü’ mü yoksa her sayfanın üst kısmında gözüken bir sabit menü mü ekleyeceksiniz? Ziyaretçilerinize hangi sayfada olduklarını nasıl belirteceksiniz? Bu rehberde sorunsuz bir kullanıcı deneyimi için göz önünde bulundurmanız gereken her şeyi ve web sitesi gezinme ile ilgili ipuçları bulabilirsiniz.
07. Sitenizin SEO'su üzerinde çalışın
Kimse görmedikten sonra online bir portfolyo ne işe yarar? Müşterilerinizin sizi kolayca bulup hizmetlerinizden yararlanabilmesi için web sitenizi Google arama sonuçlarında üst sıralara çıkarmaya çalışın.
Arama motoru optimizasyonu (SEO) sitenizin çeşitli unsurlarını ilgilendiren ve sürekli olarak devam eden bir iştir. Aşağıdaki SEO ipuçları, online bir portfolyo oluşturmaya başlamanıza veya mevcut portfolyonuzu geliştirmenize yardımcı olmak için burada:
Benzersiz, güncel ve değerli yazılı içerikler oluşturun. Bunu yapmanın iyi bir yolu blog yazmaktır. Blog yazarak diğer tasarımcıların ve yaratıcı profesyonellerin okumaktan keyif alacağı fikirlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu aynı zamanda Google’a (ve site ziyaretçilerine) aktif olarak çalıştığınızı gösterir.
Siteniz için doğru anahtar kelimeleri bulmak amacıyla anahtar kelime araştırması yapın. Anahtar kelimeler, insanların sizin gibi profesyonelleri bulmak için Google’da en çok arattığı ifadelerdir. ‘İpek baskı sanatçısı’ veya İstanbul web tasarımcı’ gibi ifadeler anahtar kelime örnekleri olabilir. Anahtar kelime araştırması yaptıktan sonra, bu ifadeleri sitenizin içinde stratejik yerlerde kullanın.
Resimleriniz için alt text yani alt metin yazın. İngilizce, alternatif metnin (alternative text) kısaltması olan alt text, sitenizdeki görüntülerin kısa bir açıklamasını içerir (Örnek: ‘markalaşma projesi için kartpostallar ve kartvizitler’). SEO dostu alt text yazmak, web sitenizin erişilebilirliğini artırmaya yardımcı olur. Portfolyonuzda zaten çok sayıda görsel öge olacağı için anahtar kelimelerinizi alt metne entegre ederek bu fırsatı değerlendirin.
Portfolyonuzun sayfalarının her biri için metaveri veya metadata olarak da bilinen başlıklar ve açıklamalar yazın.
Yerel SEO kullanarak bölgenizdeki kişiler tarafından bulunun. Yerleşik konuma sahip serbest çalışan bir tasarımcıysanız, portfolyonuzun sizin bölgenizde arama yapan herkes tarafından bulunabilir olması için yerel SEO kullanın. İşletmenizi Google Benim İşletmem’de doğruladığınızdan, sitenizi ilgili yerlere kaydettiğinizden ve sayfalara konumunuzu eklediğinizden emin olun.
Ekstra ipucu: Bir Wix siteniz varsa Wix SEO'yu deneyin. Wix SEO, sitenizin SEO özelliklerini geliştirmenize yardımcı olmak için tasarlanmış ve size özel ipuçları içeren, adım adım yürütebileceğiniz ücretsiz bir plandır.
08. Mobil uyumlu olmasına özen gösterin
Çok sayıda kullanıcının genellikle siteleri akıllı telefonlardan görüntülediği unutuluyor. Oysa mobil cihazlar dünya çapındaki web sayfası görüntülemelerinin %52’sini oluşturmakta. Bu yüzden en iyi web site tasarımları, mobil cihazlarda da masaüstünde olduğu kadar iyi görünmelidir.
Tasarımcıların online varlıkları söz konusu olduğunda karşılaştıkları en büyük zorluklardan biri, portfolyolarının mobil uyumlu olmasını sağlamaktır. Mobil web sitesi, küçültülmüş bir web tasarımından çok daha fazlasını içerir. Mobil cihazlar için tasarım yaparken akılda tutulması gereken birkaç kural vardır.
Küçük bir ekran için yalnızca en önemli ögeleri görünür tutarak sitenizin mobil sürümünü daha düzenli bir hale getirmek istersiniz. Ayrıca, kullandığınız yazı tiplerine ve renklere dikkat edin ve okunaklı olduklarından emin olun. Yazı miktarını azaltın ve gezinmeyi kolaylaştırmak için bir arama çubuğu ekleyin.
Tasarım portfolyonuzu Wix ile oluşturuyorsanız siteniz otomatik olarak, resimleriniz için uyarlanabilir bir galeri de içeren, mobil dostu bir sürüm ile oluşturulur.
09. Dürüst geri bildirimler isteyin
Hepimiz bir projenin içinde kaybolma hissini biliriz. Bu nedenle, yeni fikirler ve yorumlar almak için başka kişilerin de sitenizi incelemesi her zaman yararlıdır. Güvendiğiniz arkadaşlarınızın içeriğiniz ve görselleriniz hakkında söyleyeceklerini dinleyin. Portfolyonuzda eksik olan bir bilgi olduğunu mu düşündüler? Sitenizin görünümüyle ilgili neyi beğendiler veya beğenmediler? Gezinmek kolay mıydı? Değişiklikler yapmak anlamına gelse bile, meslektaşlarınızdan gelen kritik geri bildirimler sitenizin detaylarını iyileştirmenize yardımcı olabilir.
10. Sitenizi yayınlayın ve tanıtımını yapın
Portfolyonuzu yayınladıktan sonra, Pinterest’ten Dribble’a kadar tüm sosyal kanallarınızda paylaşmayı unutmayın. Bu basit sosyal medya pazarlama stratejisi, daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmanıza, SEO sıralamanızı geliştirmenize ve dürüst geri bildirimler almanıza yardımcı olur.
Tasarımcılar için bir başka Instagram tavsiyesi de sitenize sosyal medya düğmeleri eklemek ve ziyaretçilerin sosyal medya profillerinize kolayca ulaşmasını sağlamak.
İsminizi duyurduktan sonra, portfolyonuzu gelişiminizi ve büyümenizi yansıtacak şekilde ölçeklendirmeye devam etmeniz gerektiğini unutmayın. Sitenizi yeni içerik ve projelerle güncellemeye, farklı özellikler sunmaya, kullanıcı deneyimini geliştirmeye ve güncel tasarım trendlerini takip etmeye devam edin.
Silvya Benzeray
Wix Blog