Te langzaam voor een auto’: experts Google Maps NL- Localyse leggen fileprobleem in Barneveld bloot
Op de Lunterseweg hebben weggebruikers het meeste last van verkeersdrukte, blijkt uit een analyse van vier drukke wegen in Barneveld. Hier daalt de gemiddelde snelheid tijdens spits zelfs meerdere keren naar zo’n 14 kilometer per uur.
De Barneveldse Krant vroeg techbedrijf Localyse uit Bodegraven, gespecialiseerd in locatie en mobiliteitsdata, om een analyse te maken. Zij hebben toegang tot de 'achterkant' van Google Maps en kunnen met hun tool ODIQ heel precies de vertraging op wegen in kaart brengen. Je krijgt een redelijk betrouwbaar beeld, stellen ze. Immers: heel veel mensen gebruiken de navigatiefunctie van de zoekmachinegigant - actief of ze hebben hem op de achtergrond aanstaan.
[PIJNPUNTEN] De belangrijkste wegen worden onderworpen aan een analyse, wegen waarvan bekend is dat het druk is. Om geen enorme berg data te krijgen, is besloten om niet voor alle wegen beide richtingen mee te nemen. De straten waren bovendien leidend; maar het zo kunnen zijn dat vertragingen zich over meerdere straten uitstrekken. Maar het geeft hoe dan ook een beeld van de drukte. ,,Je legt de pijnpunten bloot'', zegt onderzoeker Pierre Maere. ,,Je weet nu waar het drukker wordt als er wegwerkzaamheden zijn of wanneer er een nieuwbouwwijk bij komt.''
Dit zijn de onderzochte straten: de Thorbeckelaan vanaf de afrit van de A30 tot aan het centrum, de Plantagelaan vanaf de afrit Scherpenzeel eveneens tot aan het centrum, de Doctor Willem Dreeslaan vanaf de ovatonde tot aan de kruising met de Van Zuijlen van Nieveltlaan en tot slot: beide richtingen van de Lunterseweg.
Deze krant heeft een klein onderzoek laten uitvoeren tijdens de week van 22 tot 26 januari. Goed om te weten: er is geen vergelijkingsmateriaal. Dat andere weken dezelfde patronen kennen is niet te zeggen, maar is wel redelijk aannemelijk.
[HALVERING] De grootste gevolgen van files zijn merkbaar op de Lunterseweg, komend vanuit het centrum. Hier zakt de snelheid in de ochtendspits meerdere momenten zelfs richting de 14 kilometer per uur (km/h). Is het niet druk, dan rijden voertuigen hier gemiddeld tussen de 35 en 40 kilometer per uur. Absolute dieptepunten: maandagochtend 8 uur 13,6 km/h, woensdagochtend half 9 14 km/h, vrijdagochtend 8 uur 14,6 km/h. Samenvattend: tijdens zowel de ochtend- als middagspits zie je hier meer dan een halvering van de normale snelheid.
Dat is ook terug te zien in de reistijd. Op bovengenoemde drie drukke ochtenden doe je zo'n 6 minuten over de weg. Normaal minder dan 3 minuten. Dat is een ruimte verdubbeling.
,,Ik vind dippen naar de helft van de snelheid wel wat veel'', zegt Maere. ,,Om iets meer dan 10 km/h te rijden zit je niet in de auto. Het is even simpel gezegd dubbel zo snel als wandelen.'' Benning voegt toe: ,,Je kunt beter fietsen. Dat is ook nog eens een stuk duurzamer.''
Lees verder via de website.