NYT PROJEKT HJÆLPER UNGE VIDERE I LIVET
I Helsingør Kommune pilottester vi i øjeblikket projektet Reboot - i samarbejde med FONDEN UNGES. Projektet er rettet mod 15-17-årige unge, der hverken er i uddannelse eller job – eller som har svært ved at være i skolen på fuld tid. Med en håndholdt indsats – og en praktikplads i én af byens butikker – hjælpes de unge tættere på arbejdsmarkedet eller en ungdomsuddannelse, FGU eller 10. klasse.
To af de unge i projektet er 17-årige Kevin og 16-årige Azerya (billederne). De er begge i praktik i Normal i Prøvestenscentret. Kevin arbejder fire gange om ugen i fire timer, og han er glad for jobbet, hvor han bl.a. sætter varer på plads. Han har gået i specialklasse, men går ikke længere i skole. Nu er hans mål at få afklaret, hvor meget arbejde – og hvilken type job - han kan klare i fremtiden.
Azerya går stadig i skole, i 9. klasse, men han har brug for et afbræk fra skoledagene, hvor han ikke forstår alt, hvad der foregår, da han som flygtning fra Eritrea mangler danskkundskaber. Derfor er han to dage om ugen i Normal, to timer pr. gang.
De unge får støtte af Merete Olsen, som er jobmentor i Ungeenheden. Hun er i butikken sammen med de unge og sørger for, at de kommer ordentligt i gang med opgaverne og forstår, hvad de skal gøre.
"Det handler i høj grad om at give de unge nogle succesoplevelser. De skal have en fornemmelse af, at de mestrer deres job, og at det gør en forskel, om de møder op,” siger hun.
De unge i projektet har forskellige udfordringer. Det kan være generelle indlæringsvanskeligheder eller udviklingsforstyrrelser som fx ADHD eller autisme. Nogle har derudover også manglende danskkundskaber. Men fælles for dem er, at de har brug for hjælp til at være på arbejdsmarkedet.
Cecilie Bovell, som er leder af Ungeenheden, er glad for, at Helsingør Kommune har fået lov at pilotteste Reboot.
"Vi vil meget gerne hjælpe de unge videre, så de på langt sigt kan blive selvforsørgende. For nogle kan en 10. klasse eller FGU være målet. For andre giver det mere mening med et arbejde,” siger hun.
Foreløbig har der været fem unge igennem projektet, og de er alle kommet tættere på deres målsætning – hvad enten det har været at blive klar til uddannelse, FGU, 10. klasse eller et fritidsjob.
Tanken er, at Reboot-projektet skal udbredes til flere kommuner, så de fine erfaringer fra Helsingør Kommune forhåbentlig kan komme andre til gode.
Projektet blev sat i søen i Helsingør Kommune i april 2024 og løber i to år.
Læs mere: https://lnkd.in/dTTg-HsZ