👑 DMI i konge-selskab 👑 DMI skal på den supercomputer #Gefion, der blev lanceret i dag, træne en dansk #AI-vejrmodel, der forventes at levere lynhurtige vejrudsigter. Hurtigheden vil give beredskaberne ekstra tid til at redde liv, når vejret viser tænder. Den nye AI-supercomputer er et samarbejde mellem Novo Nordisk Fonden og Danmarks Eksport- og Investeringsfond, der har dannet virksomheden Danish Centre for AI Innovation, #DCAI, som ejer og står for driften af Gefion, der er baseret på NVIDIA-teknologi. Lanceringen fandt sted i København, hvor kong Frederik, Jensen Huang, CEO for NVIDIA, og Nadia Carlsten, PhD, CEO for DCAI, symbolsk tændte for computeren. – Vi var meget imponerede over kvaliteten af DMI’s ansøgning og deres ambitiøse vision om at udnytte avanceret modellering til at drive vejrforskning, der blandt andet kan hjælpe den grønne omstilling på vej, siger Nadia Carlsten, og fortsætter: – Med terabytes af historiske vejrdata har DMI en uovertruffen oversigt over fortidens vejr. Ved at træne deres avancerede vejrmodel på Gefion har vi potentialet til at reducere leveringstiden for prognoser fra timer til minutter og forbedre forudsigelsesnøjagtigheden betydeligt til gavn for mange brancher, der er afhængige af vejrprognoser. Den globale datacenterudbyder Digital Realty huser supercomputeren i en af sine faciliteter i Danmark. Datacentret er designet og bygget til at være bæredygtigt og bruger udelukkende vedvarende energi. – I DMI forsøger vi altid at gå forrest, når det kommer til brugen af nye teknologiske værktøjer og virkemidler. Jeg håber, at en AI-vejmodel kan bidrage til Danmarks position som et foregangsland inden for anvendelse af nye teknologier i grøn omstilling, der er afhængige af vores viden om vejr, siger Marianne Thyrring, direktør for DMI. Link til nyhed i kommentarerne.
💪💪💪 super spændende, nu får vi 100p bedre vejr 🙏🏻… (udsigter) 😉
Spændende! Kan i løfte sløret for, om træningen af AI modellen også inkluderer meget gamle storme som eksempelvis 1634 og 1872?
Vældigt spændende! Og særligt spændende, om AI-vejrudsigter også kan have værdi i ekstremvejrssituationer, hvor træningsdatasættet må være begrænset, eller om de er mest egnede til de daglige "rugbrødsvejrudsigter".
Da vejret jo som bekendt er en ikke lineær størrelse og dermed ret hurtig er helt og aldeles uafhængig af fortiden, bliver det interessant og se hvordan fortidens vejr så skulle kunne forudsige fremtidens.😳
Læs mere her: https://www.dmi.dk/nyheder/dmi-udvikler-ai-vejrmodel-paa-den-nye-supercomputer-gefion