100.000 træer skal plantes med viden
Københavns Kommune opfordrer sine borgere til at stemme om placeringen af 100.000 træer i hovedstaden. Et super fint initiativ, men det er vigtigt, at vi planter med viden. Træer kan nemlig forværre forureningen i København.
Bynatur er et buzz-ord i dansk byplanlægning. København skal ifølge stadsarkitekt Tina Saaby forandre sig til en grønnere by, hvor natur vil være lige så kendetegnede for byen som cyklisterne er i dag, og Københavns Kommunes beundringsværdige ambition om plante 100.000 træer i byen bakker op. Vi skal dog sikre et højt niveau af kvalificeret omtanke, når vi planter dem, for at undgå at forværre byens luftforurening, som i flere områder udgør alvorlige sundhedsrisici.
Vi ved, at træerne absorberer drivhusgassen kultveilte (CO2), og at bladene fastholder kvælstofdioxid (NO2), hvilket er en positiv faktor for at reducere luftforureningen. Nu foreslår nyere undersøgelser imidlertid, at træerne faktisk kan være med til at forværre storbyernes luftkvalitet ved at fastholde de luftforurenende stoffer ved gadehøjde, fordi de fysisk skærmer for den naturlige vindgennemstrømning.
I gadeforløb med bygninger på begge sider af vejen (som ofte set i de københavnske brokvarterer) har partikelforurening gode kår, fordi luften i gaden kun bliver udskiftet meget langsomt med den luft, der findes over gaden. Beplantning af træer kan være med til at gøre ondt værre, fordi de blokerer for den ventilation, som er helt essentiel for den udskiftning af luft, der trods alt foregår.
By-natur fortjener hypen - der er ingen tvivl om træets gode egenskaber - men det er ikke ligegyldigt, hvor vi placerer træer i byen, hvis de skal have den tilsigtede effekt eller ikke skal ende med upåagtet at gøre et forureningsproblem større. Vi skal kvalificere by-naturen, så den ikke blokerer for vinden. Det kræver en dybere forståelse for det lokale vejrlig og forureningskilder. Vi er nødt til at forstå og simulere disse fænomener, før vi begynder at designe vores byrum. Det er vigtigt at huske på, at forureningens spredning er afhængig af alle bybilledets aspekter.
Venstre: Gadeforløb, der ventileres af den naturlige vindretning. Højre: Gadeforløb, hvor luftforureningen fastholdes, fordi træer blokerer for den naturlige ventilation.
Læs mere om projektet "100.000 træer - København slår rødder".
Chefkonsulent i Ministeriet for Grøn Trepart
7åHusk nu også pollenallergikerne! Vi bliver flere og flere og vi er dyre i drift!
Indehaver T.Holck Byggerådgivning ApS, Uvildig byggerådgiver, Byggesagkyndig, Bygningskonstruktør og Arkitektbistand
7åEr det muligt at få et link til de nyere undersøgelser som omtales i artiklen? Jeg syntes det kunne værre interessant med et eksempel fra eksempelvis København, som kunne være med til at give et billede af omfanget. Er meget interesseret i at høre mere om undersøgelsen!
Planlægger, projektleder og NBS faglighed i Novafos
7åHelt enig med dig Jakob og det er derfor at det er vigtigt med grønne ingeniører i planlægningen og designet. Jeg håber at landskabs tegnestuerne ser behovet for dette. Der følger nye behov med når byudviklingen ændrer sig som den gør i dag, med kravene om bæredygtighed, resilience og klimatilpasning mm.
Full Professor | Department of Civil and Architectural Engineering | Aarhus University
7åOperationen lykkedes men patienten døde. Det er sgu svært det der bæredygtighed 🙂