Bliv klog på ESG for SMV'er - del 5

Bliv klog på ESG for SMV'er - del 5

Små og mellemstore virksomheder (SMV’er), der ikke er børsnoterede, er ikke forpligtede til at rapportere på deres ESG-indsatser.

Men det betyder ikke, at man lige så godt kan lade være.

Flere og flere af SMV’ernes primære interessenter (investorer, banker og kunder) vil nemlig blive berørt af ESG-dagsordenen og derfor stille forskellige krav til rapportering fra SMV’erne.

Igennem 5 artikler vil vi gøre dig klogere på, hvad ESG og rapporteringsdirektivet CSRD mere konkret betyder for SMV'erne. Dette er artikel nummer 5 og den sidste i rækken. Denne gang gennemgår vi, hvordan du kan komme i gang med ESG som SMV.

Sådan kommer du i gang som SMV

B2B-markedet og finansielle aktører kommer fremover til at prioritere bæredygtighed, der kan underbygges med data og rapportering. Derfor kan man som SMV lige så godt begynde at udforske mulighederne frem for at se udviklingen som et problem.

Første skridt på vejen er – hvis der ikke allerede er en i virksomheden – at udpege en ansvarlig for bæredygtighedsarbejdet.

Vedkommende kan tage udgangspunkt i de følgende skridt:

1. Overvej hvor skal ESG-arbejdet føre jer hen

Det er vigtigt at have ledelsen med i denne del af overvejelserne, for retningen skal stemme overens med virksomhedens overordnede forretningsmål. Det er afgørende, at I finder ud af, hvad bæredygtighed betyder for jeres forretning, og hvad der er væsentligt at arbejde videre med på områderne miljø (E), sociale forhold (S) og virksomhedsforhold (G). På den måde finder I frem til de kommercielle muligheder skabt af ESG, der gør, at indsatsen kan veksles til en styrket bundlinje.

2. Overvej, hvad der skal til

Lav en realistisk vurdering af, hvad der skal til, for at I kan nå i mål med jeres dataindsamling, rapport og målsætning på de forskellige områder. Det kan være at stille følgende spørgsmål:

  • Hvilke medarbejdere skal gøre hvad, og hvor mange ressourcer kræver det?
  • Hvordan bliver de relevante medarbejdere uddannet til de opgaver, de skal løfte?
  • Kræver arbejdet særlige rapporteringsværktøjer eller dataindsamling?
  • Hvor lang tid kræver det, før I kan forvente at se resultater af indsatsen?

3. Få de rigtige mennesker med om bord

Det vil stort set altid være påkrævet, at medarbejdere fra forskellige afdelinger bidrager til arbejdet. Derfor er det et afgørende skridt, at I får identificeret og inddraget de rigtige, inden I for alvor tager hul på ESG-rejsen.

4. Få uddannet ESG-teamet

Det er altid en god idé at onboarde grundigt, så alle forstår målet og vigtigheden af at arbejde med ESG. Oplys dem om, hvilke forretningsmuligheder der ligger i at arbejde målrettet med ESG, og sørg for, at de forstår de ESG-begreber, der er relevante for dem.

5. Rapporter!

Når alt det ovenstående er gjort, kan I begynde på rapporteringsarbejdet. Første led i den proces er at indsamle data fra de forskellige kilder. Arbejdet med data kan være svært og kræver en medarbejder, der er god til at indsamle, håndtere og forstå data. En investering i software, hjælpeværktøj eller en ekstern konsulent kan vise sig at være nødvendig.

Er du stadig i tvivl om, hvordan du kommer bedst i gang med ESG i jeres virksomhed? Så kontakt os endelig - vi hjælper jer med at navigere fra A til B.

Dette var sidste del af vores serie om ESG for SMV'er, og vi håber, du er blevet klogere på ESG for SMV'er.

Hvis du vil se eller tilføje en kommentar, skal du logge ind

Flere artikler fra Viegand Maagøe