Demokrati i Børnehøjde
Hvordan formidler man store og mere politiske emner, som demokrati og menneskerettigheder, til små børn?
Demokratiarbejde i børnehøjde er ikke nyt i Aalborg Kommune. Netop i denne uge fejrer vi Børn og Unges rettigheder. Det er nemlig Børnekonventionens fødselsdag og det er et år siden, at Aalborg Kommune af UNICEF blev certificeret som Børnevenlig By og Kommune. Denne artikel er et eksempel på, hvordan vi i en af vores institutioner arbejder med børnenes rettigheder og artiklerne fra Børnekonventionen.
Danmarks første verdensmålscertificerede børnehave
I Børnehuset Løvbakken beskæftiger de sig meget med, hvordan man arbejder med demokrati og børneinddragelse i en daginstitution.
Udefra ligner Løvbakken de fleste andre institutioner, og så alligevel ikke helt. Det store farverige verdensmålshjul, der pryder glaspartiet ved indgangen, afslører nemlig, at Løvbakken centrerer sig om noget ganske særligt: De 17 verdensmål.
Al begyndelse er svær
Da de i Børnehuset Løvbakken initierede arbejdet med verdensmålene, herunder demokrati og oplysning om børns rettigheder, oplevede de, at der ikke var megen inspiration at hente ift. at arbejde med bæredygtighed i børnehøjde.
Pædagogisk leder Tine Salomonsen udtaler:
”Vi tror, at der ligger et stort udviklingspotentiale generelt hos daginstitutioner til at blive mere bæredygtige i det pædagogiske arbejde. Bæredygtighed er meget mere end det miljømæssige, det er også det økonomiske og sociale aspekt.”
Løvbakken har gennem grundig research fundet frem til, at inddragelse af god børnelitteratur fungerer, som et virkelig godt redskab i dagligdagen, der kan give børnene viden og handlemuligheder.
I starten var Løvbakken mere forsigtige og i tæt sparring med børnenes forældre i forhold til børnenes reaktioner på de mere komplekse emner. De følte, der herskede en diskurs omkring, at sådanne emner var ’for tunge’ for børn. I dag synes de at have mærket et skifte, og de føler, der findes en større konsensus om, at børn også skal og har ret til at blive inddraget.
Pædagogisk leder Tine Salomonsen fortsætter:
”Vores holdning har været; at de kommer jo alle sammen i berøring med de her emner på et tidspunkt, men vi har nu forsøgt, fra de var helt små at give dem handlekompetencer og troen på, at man faktisk kan ændre på nogle ting og være med til at påvirke verden og ikke ende ud i en afmagtsfølelse. Vi tror, det gør det lettere at vokse op i den verden, vi lever i.”
Demokratiets festdag
I Løvbakken er der en bestemt dag, som er øremærket til at tale om demokrati: Børnenes Grundlovsdag. Ugerne op til Grundlovsdag bruges især på at tale om demokrati og om børnekonventionen på en simplificeret og legende måde. Helt konkret har Børnehuset op til Grundlovsdag implementeret følgende fire elementer:
Efterfølgende udvikler rollespillet sig, og kongen bliver til en klog konge, der lytter til sine folk, og alle får medbestemmelse. På denne måde præsenteres den demokratiske tidslinje på en legende måde, og børn og voksne taler om, hvordan Grundloven er opstået, og snakken ledes også ind på Børnekonventionen.
”Det er et fint udtryk for børnenes fortolkning af det vi taler om, og hvor meget de egentligt forstår” siger Mitra Overgaard.
Eksempel på demokrati i hverdagen
I Børnehuset har bestyrelsen lavet en kasse, hvor forældrene kan putte forslag og ideer i. Denne ide videreføres til børnene, hvis der eksempelvis skal indkøbes nyt legetøj: Alle børnene kan lægge deres forslag i, og så drøftes det i plenum og leder til en snak om, hvad der kan lade sig gøre.
Det er meget, der er muligt i Løvbakken, men der er naturligvis stadig nogle grænser, slik til middagsmad er for eksempel ikke så hensigtsmæssigt...
Alle skal have en stemme
I Løvbakken kommer børnene og deres familier fra mange forskellige kulturer, og det er derfor naturligt, at demokrati i Løvbakken også omhandler børnekonventionens artikel 2 om, at man ikke må diskriminere samt, at alle har ret til de samme ting.
”Vi arbejder med velgørenhed, og vi samler for eksempel kapselringe, der går til at lave benproteser i Asien. Det handler om at præsentere børnene for den smukke menneskelige diversitet, og om, at give dem en forståelse for, at vi med en lille indsats kan være med til at hjælpe andre.” siger Mitra Overgaard – (Du kan læse et medarbejderportræt af Mitra, hvis du vil vide mere om hendes daglige arbejde på Aalborg Kommunes hjemmeside)
Børnene bliver for eksempel også præsenteret for forskellige kulturer gennem temaugen “Verden Rundt”, hvor der arbejdes med kultur, traditioner og levevilkår i de forskellige lande:
”Det er vigtigt, at børnene ved, at verden ikke kun er vores dejlige lille lokalsamfund, men at vi er privilegerede verdensborgere, der bor i Nørresundby.”
Yderligere information
Hvis du vil vide mere om Børnevenlig Kommune og hvordan vi arbejder med det hver dag, så kan du sende en mail til Rikke Hartmann på rhar-skole@aalborg.dk.
#Børnevenligkommune #Demokrati #Aalborglyttertilbørnene