Screening i forhold til effekt af vandindvinding på vandføring og økologisk flow (VandWeb)

Screening i forhold til effekt af vandindvinding på vandføring og økologisk flow (VandWeb)

VandWeb er blevet opdateret med nye kørsler for historisk indvinding (Abs), ingen indvinding (NoAbs) og seneste tre års indvinding (Reference). Resultater kan ses som tidsserier for vandføring og vandindvinding for perioden 1991-2016 (I-VandWeb) og som aggregerede periodeværdier (1993-97, 1998-2003, 2004-2010, 2011-2016 og 1992-2016) af absolutte værdier og ændringer i karaktistiske afstrømninger og økologiske flow indikatorer (DVFI, DVPI og DFFVa) på A-VandWeb. 

På figuren er vist et eksempel på screening af vandløbspunkter der udfra screeningskriterier har særlig stor sandsynlighed (>80 %) for tilstandsændring som følge af historisk vandindvinding og for en af de fem beregningsperioder og tre indikatorer. Ved hjælp af værktøjet kan man kigge nærmere på screeningsresultater, og samtidig undersøge hvordan hydrografen ændres som følge af den akkumulerede påvirkning fra samtlige vandindvindinger i et område. Flere nye landsdækkende scenarier er under udarbejdelse, det første bliver "tilladt indvinding", som vil komme på i løbet af et par måneder.

Udover at kunne screene i forhold til ændringer af økologiske flow indikatorer (opstilles af Århus Universitet), kan værktøjet vise ændringer i en række statistiske størrelser f.eks. absolutte værdier for, og påvirkning af minimumsvandføring (Q95) som følge af indvinding. På figuren nedenfor er vist et sådant tema for Q95 med forskellige farveskalaer hvor f.eks. de røde punkter har en reduktion af minimumsvandføringen på mere end 45 %. De gældende indikatorer for økologisk flow kan anvendes for vandløb > 10 km2 (> 2 m brede), men nye er under udvikling også for mindre vandløb bl.a. for smådyr og ørreder. Udover at kigge på økologiske indikatorer giver værktøjet mulighed for at beregne ændring i vandføring og hydrograf som følge af vandindvinding. Båd grundvandsfolk og vandløbsfolk kan have glæde af værktøjet. 

Modellen bliver løbende kørt frem og det bliver spændende at se resultater der inkluderer den tørre sommer (2018). Samtlige beregninger er baseret på den national vandressource model (DK model) med resultater for mere end 30.000 vandløbspunkter for perioden 1991-2016. Resultater af modellen kan desuden sammenlignes med målte vandføringer så usikkerheden kan vurderes. Endelig kan data fra JUPITER og forskellige baggrundskort  hentes frem. Brugeren kan desuden hente resultater over i egne værktøjer eller til Excel.

Læs mere om VandWeb på www.vandmodel.dk

Hvis du vil se eller tilføje en kommentar, skal du logge ind

Flere artikler fra Hans Jørgen Henriksen