Væksten i vinterrapsen

Væksten i vinterrapsen

starter lige om lidt...

af Mads Munkegaard

 Opstart af vinterraps

 Væksten i vinterrapsen starter lige om lidt. I forhold til året og væksten er der en række pointer, der er vigtige at tage højde for, når det kommer til rapsens vækst og næringsstoffer.

En rapsmark skal have optaget det meste kvælstof inden blomstring. I Danmark blomstrer rapsmarkerne i gennemsnit 1. maj. Det er et relativt kort spænd fra nu af.

Rapsen har behov for tidligt kvælstof, men ikke for meget, hvis den er kraftig. Biomasseklip fra efteråret kan give en indikation af, hvor niveauet skal ligge. Der er en direkte sammenhæng mellem biomassen i november og optaget kvælstof i efteråret. Det udregnes som vægten på 1 m2 gange 45.

En rapsmark der var kraftig i efteråret, har store planter med stort potentiale i foråret. Men planterne har også stort potentiale til at vokse uhæmmet vegetativt, hvis de har store mængder kvælstof til rådighed. Rapsen er dårlig til at omfordele kvælstoffen fra stængler og blade til skulperne senere (og det er jo dem, vi skal leve af), og nogle for kraftige planter vil ikke optage sollys optimalt pga. skyggevirkningen fra hinanden. Korrekt kvælstoftildeling tidligt reducerer også risikoen for, at rapsen går i leje under frøfyldningen. 

I Tyskland bruger man en model til at beregne den optimale N-mængde om foråret. Den baserer sig netop på N-optaget/tætheden i efteråret. I forhold til målt biomasse vil den oversat se således ud.

Det ses, at en underudviklet mark med små planter og lav biomasse skal have en højere N-mængde, end en mark der har været meget kraftig fra efteråret.

Figur 1.0. Tysk model for N forår ud fra kg biomasse pr m2 i efteråret

N-timing

Endvidere betyder det noget, at det ikke gives på én gang. Især hvis marken er meget kraftig. Her vil en opstartsgødskning, hvor rapsen sættes i gang med 30-40 kg N og så resten første uge i april, være det rigtige. En svag rapsmark skal have 150-190 kg N i foråret og startes kraftigere op eks. 50/50-deling.

Husk svovl i rapsen i år!

Husk svovl er vigtigt for vinterrapsen. Det mineralske svovl ligger overvejende som sulfat i jorden, det gør det letopløseligt i jordvæsken, og dermed også let tilgængeligt for planter, men det betyder også, at det udvaskes. På grund af den høje mængde nedbør i december og januar, må udvaskningsrisikoen vurderes at være større i år. Derfor må rapsen ikke mangle svovl! Den har i forvejen dobbelt så stort behov som korn. I år vil omkring 40 kg S ikke være for meget.

Hvis rapsen skal have gylle i foråret, bør første tildeling være svovlsur ammoniak med masser svovl. 200 kg 21-24 vil være en passende opstart i mange marker.

Nøgletal om P og K

Det er vigtigt du kender -og anvender- hver marks jordbundstal for P og K.

K-tallet må under ingen omstændigheder være under 7. Rapsen har et K-optag på over 150 kg K pr ha. Det kan jorden ikke levere med lave K-tal. Tildel derfor gerne 100 kg Kalium i kaliumholdig gødning ved mistanke om lave K-værdier. Især hvis rapshalmen fjernes går regnestykket helt galt. Den billigste kaliumgødning er K50, og den fulde mængde Kalium bør tildeles så tidligt som muligt.

Fosfortallet skal være over 2. Tilgængeligheden af fosforen i jorden er desuden størst når reaktionstallet er mellem 6,5 og 7,5, så vær opmærksom i det Østdanske, hvor reaktionstallene kan være høje og P-tallene lave- og få tildelt 20-30 kg P til vinterrapsen. Her kan bruges DAP eller NPK 15-7-12. Den sidste har i øvrigt 10 S med! som man også får den fulde nytte af i rapsen. Det vil ved lave P-tal være den korrekte opstart med 200-400 kg 15-7-12 pr ha. Når man så supplerer med billigere N-gødning er der således også styr på svovlen.


Hvis du vil se eller tilføje en kommentar, skal du logge ind