Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

Yhdessä osallistumisen puolesta

Kaikilla EU-kansalaisilla on oltava mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan. Äänestämällä voimme vaikuttaa meitä koskeviin lakeihin ja valita päättäjät.

Käytännössä kuitenkaan kaikki vammaiset henkilöt eivät voi äänestää tai asettua ehdolle vaaleissa. Äänestyspaikat eivät välttämättä ole esteettömiä tai tietoa ei ole saatavilla heille sopivassa tai ymmärrettävässä muodossa (esimerkiksi pistekirjoitus tai viittomakieli). Jotkut vammaiset henkilöt eivät voi äänestää eivätkä asettua ehdolle vaaleissa oikeustoimikelpoisuuden rajoittamisen vuoksi.

Komissio tekee yhteistyötä EU-maiden kanssa vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan kymmenvuotisstrategian puitteissa taatakseen demokratian toimivuuden kaikille.

Tekstin selkokielinen versio on saatavilla täällä.

Tasa-arvo vaaliuurnilla

Iäkäs mies saa apua nuorelta naiselta teknologian käytössä. Tekstissä sanotaan: yhdessä osallistumisen puolesta, #EUDisabilityRights, #UnionOfEquality.

Jokaisella EU-maalla on käytössä sääntöjä, jotka määrittelevät, miten tietyt vammaiset henkilöt voivat osallistua vaaleihin, kuten EU-vaaleihin. Esimerkiksi 18 maassa sokeat henkilöt eivät voi äänestää itsenäisesti, vaan he tarvitsevat toisen henkilön apua antaakseen äänensä. Vaikka viranomaiset työskentelevät esteiden poistamisen puolesta, työtä riittää yhä tehtäväksi, jotta vammaiset henkilöt saavat äänensä kuuluviin ja voivat osallistua vaaleihin tasavertaisina muiden tavoin.

Euroopan komissio on sitoutunut vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevassa strategiassaan jatkamaan työskentelyä EU-maiden ja parlamentin kanssa sen varmistamiseksi, että vammaiset henkilöt voivat käyttää poliittisia oikeuksiaan tasavertaisesti muiden kanssa.

Komissio aikoo toteuttaa muun muassa seuraavat toimet:

  • Tehdä yhteistyötä EU-maiden kanssa Euroopan unionin vaaliyhteistyöverkostossa sen varmistamiseksi, että vammaiset henkilöt voivat osallistua vaaleihin täysimääräisesti – sekä äänestäjinä että ehdokkaina.
  • Julkaista yhteistyössä verkoston ja EU-maiden kanssa vuoden 2023 loppuun mennessä oppaan hyvistä vaalikäytännöistä esteettömyyden lisäämiseksi vaaleissa.
  • Ehdottaa toimia, joilla varmistetaan, että vammaisilla kansalaisilla on saatavillaan tietoa ehdoista ja säännöistä, jotka koskevat rekisteröitymistä äänestäjäksi tai ehdokkaaksi. Nämä toimet ovat osa lainmuutosehdotuksia, jotka koskevat liikkuvien EU:n kansalaisten oikeutta äänestää ja asettua ehdolle EU- ja kunnallisvaaleissa.
  • Ottaa huomioon vammaisten henkilöiden tarpeet sähköistä äänestystä koskevassa yhteenvedossa.
  • Käyttää apuna EU:n kansalaisten, tasa-arvon, perusoikeuksien ja arvojen ohjelmaa, jotta ihmiset, joilla on erilaisia tarpeita, voisivat osallistua aktiivisesti demokratiaan.

Komissio pyrkii nostamaan äänestysaktiivisuutta ja lisäämään osallistumista vuoden 2024 EU-vaaleissa kiinnittämällä huomiota myös vammaisiin henkilöihin.

Euroopan unionin vaaliyhteistyöverkosto, joka koostuu eri EU-maiden asiantuntijoista, on tärkeässä asemassa vaaleihin liittyvien hyvien käytäntöjen jakamisessa. Näitä ovat esimerkiksi esteettömät äänestyspaikat, -liput ja ‑laitteet, mukautettujen tietojen jakaminen sekä vammaisille henkilöille tarkoitetut erityiset äänestysjärjestelyt. Komissio käyttää jatkossakin verkostoa apuna turvatakseen vammaisten henkilöiden äänioikeuden käytön. Tätä varten se esimerkiksi laatii yleisiä suosituksia ja antaa käytännön neuvoja. Me kaikki voimme lisätä tietoisuutta siitä, että vammaisten henkilöiden ääni on yhtä tärkeä kuin kaikkien muidenkin.

Aiheeseen liittyvät uutiset

Ei uutisia tästä aiheesta kuuden viime kuukauden aikana.

Jaa tämä sivu

  翻译: