Dret d'accés a la informació per abordar els reptes socials i d'igualtat
Avui he pogut compartir una sessió molt interessant amb Iniciativa Barcelona Open Data a les instal·lacions de l’Escola de la Dona de la Diputació de Barcelona, en el marc dels actes de celebració del Dia Internacional del Dret d’Accés Universal a la Informació (28 de setembre).
Iniciativa reconeguda per les Nacions Unides on es reclama el dret a accedir a la informació com a via essencial per facilitar la participació ciutadana i la rendició de comptes. També hem aprofitat per celebrar el 8è aniversari de la posada en marxa d’una proposta d’èxit des del seu naixement: Iniciativa Barcelona Open Data.
Està clar que Som dades, des de la inscripció del naixement fins al certificat de defunció, el nostre dia a dia, ens converteix en generadors de dades. Som matèria sí, però també Som dades, per defecte.
Més enllà de les evolucions tecnològiques constants, de l’impacte nuclear de la IA, la part substancial la trobem en la pròpia governança d’aquestes dades, fonamental per democratitzar l'accés a les mateixes, evitant les desigualtats i/o situacions discriminatòries, buscant sempre l’interès general i el bé comú. Addicionalment, cal apropar-se sempre a la solució des d’una perspectiva o enfocament ètic.
Cal definir estratègies clares i compartides per a la governança de les dades, des del moment zero, de les que es poden obrir i de les que no.
Des de la vessant de l’administració pública hem de fer un pensament: cal repensar una administració de vegades massa burocratitzada, i orientar-la a resultats i a resoldre necessitats reals, posant a la ciutadania en el centre de la seva activitat, simplificant tràmits i processos, aplicant el sentit comú abans d’entrar en processos de canvis empesos per un excés d’enlluernament tecnològic. Si tecnifiquem el desordre obtindrem com a resultat el KAOS.
Algunes qüestions que ens hauríem de formular:
- Estem utilitzant el conjunt de dades correcte?
- Es tracta de dades d’alt valor?
- Són les dades pertinents?
- Es preserven les limitacions legals aplicables?
- On estan / Qui les té?
- Com les comparteixo i/o fomento la seva reutilització?
Des de l’Àrea de Bon Govern, Assistència Local i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona s’ha definit una estratègia de mandat que posa als ens locals i a la ciutadania en el centre de la seva activitat, en tant que no es pot deixar ningú enrere, sigui un ens local o un ciutadà, amb independència d’on visqui, sigui un ajuntament de menys de 1.000 habitant o un ens de fins a 20.000 habitants o més. Els ciutadans tenen els mateixos drets i obligacions. Aquest és un dels pilars de l’Àrea, la Cohesió i l’equilibri Territorial.
El Gabinet d’Innovació Digital ha rebut l’encàrrec de posar en pràctica aquesta estratègia, a partir de l’assistència i suport continuat als ajuntaments de menys de 20.000 habitants, així com a d'altres ens locals vinculats de la demarcació de Barcelona.
Recomendado por LinkedIn
Per fer-ho s’estructura funcionalment en els àmbits següents:
- Govern Obert i Bon Govern.
- Serveis Digitals i Orientació a la Dada.
Això es materialitza en línies d’assistència i recursos del tipus:
- Millora de la transparència (automatització d’indicadors, disseny d’accions formatives, recomanacions del Síndic, etc.); impuls a l’accés a la informació pública (disseny d’accions formatives, modelaris, guies, etc.); a la Integritat Institucional (assistència en el Canal Intern de Comunicacions), etc.
- Impulsant metodologies de treball que faciliten la gestió interna dels ens locals de la demarcació.
- Promovent l’organització de tallers per donar a conèixer les dades obertes entre la ciutadania.
- Disposant d’un servei de consulta a la ciutadania (Fem-ho fàcil!) per assistir-la en tràmits electrònics davant de la seva administració i també per la preparació de sol·licituds d’accés a la informació pública.
- Ajudant a les administracions locals de la demarcació a elaborar la seva estratègia d’obertura de dades, estandarditzant la seva governança i obrint totes aquelles proves de concepte que permetin trobar solucions innovadores, també a partir de la determinació de proves de concepte d’IA orientades a la seva utilitat i resultat final.
- Promovent espais de col·laboració amb el món local per generar i compartir coneixement col·lectiu per aplicar en la millora dels serveis i les polítiques públiques reutilitzant dades obertes.
Es tracta d'un viatge compartit, amb tots els ens locals de la demarcació de Barcelona, amb les companyes i els companys d'altres Àrees de la pròpia Diputació de Barcelona (especialment amb els del Gabinet Magda Lorente Dolors Cáceres Alba David Gutiérrez López), també i sobretot amb el Consorci d' Administració Oberta de Catalunya , que ja fa temps va esdevenir un actor imprescindible per a la transformació digital de les administracions públiques a Catalunya.
Evidentment, també amb Iniciativa Barcelona Open Data, amb la qual s’està treballant en la definició dels marcs de treball necessaris per donar continuïtat a una col·laboració fructífera, per permetre enfortir l’obertura de dades i una administració cada cop més oberta i transparent, que aposta per obrir les dades com a mesura per millorar les polítiques públiques i la lluita contra la corrupció.
Aquesta sessió ha sigut el tret de sortida per començar a recopilar les millors iniciatives open data, els millors conjunts de dades. Animeu-vos, participeu i feu ressò d’aquestes iniciatives que impulsa Iniciativa Barcelona Open Data.
Project Manager Business Intelligence
3 mesesMolt interessant Josep Miquel.
Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat
3 mesesMolt interessant! En parlem un dia? Llàstima no haver pogut ser-hi. Crec que tampoc ningú de l’equip. És un repte amb moltes derivades interessants.