✅Quines són les principals obligacions laborals de les empreses?

✅Quines són les principals obligacions laborals de les empreses?

Anem a repassar les principals obligacions laborals de les empreses, quins incompliments poden comportar sancions econòmiques de centenars de milers d’euros, així com la impossibilitat de contractar amb l’administració pública o d’acollir-se a bonificacions de seguretat social. 💸💰

Les següents obligacions són per TOTES les empreses, independentment de la seva mida o del nombre de persones treballadores:

1) REGISTRE HORARI: ⏱️

Arran de la publicació del RD Llei 8/2019 totes les persones treballadores han de registrar la seva jornada a través de sistemes, preferiblement informatitzats, que garanteixin que no es manipulin els registres horaris. Aquesta és una de les obligacions en les que la Inspecció de Treball posa el focus en les seves inspeccions.

A més a més, en cas d'una eventual demanda judicial per part d'un treballador en reclamació d'hores extraordinàries, la càrrega de la prova recau en l'empresa pel que si no disposa d'aquest registre difícilment podrà desvirtuar els fets de la demanda.

Per tant, és essencial disposar del registre horari.

D'altra banda, les empreses estan obligades a elaborar i exposar en un lloc visible el calendari laboral anual.

2) REGISTRE RETRIBUTIU. 💸

El seu objectiu fonamental és garantir que l'empresa remunera equitativament a homes i dones que exerceixin funcions equivalents o ocupin el mateix lloc de treball, amb l'objectiu de prevenir la bretxa salarial de gènere. Aquest registre també és freqüentment demanat per la Inspecció de Treball.

3) PROTOCOL DE DESCONNEXIÓ DIGITAL: 📲

Aquest dret introduït en l’article 88 de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals té la finalitat de garantir el dret de les persones treballadores a no haver d’atendre o respondre a les comunicacions de l’empresa fora del seu horari laboral. El seu incompliment por donar lloc a sanció.

4) PLA DE PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS. 🧑🔧

Segons disposa la Llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals, totes les empreses o autònoms amb persones treballadores al seu càrrec han de disposar del Pla de PRL.

Cal posar de relleu la importància en el compliment de la normativa de prevenció de riscos laborals atès que qualsevol accident de treball pot comportar danys personals per les persones treballadores, que poden donar lloc a elevades sancions i/o la imposició d'un recàrrec de prestacions (per incapacitat permanent, per mort, etc.), que en accidents greus pot suposar una xifra econòmica molt elevada.

En aquest sentit, cal remarcar la importància de comptar amb un Servei de Prevenció que sigui molt rigorós amb les activitats preventives en matèria de riscos laborals i que l'empresa prengui consciència de l'extrema rellevància de donar-hi compliment.

L'incompliment que sigui considerat greu en aquesta matèria també podria comportar conseqüències penals per un delicte contra els drets de les persones treballadores.

5) PROTOCOL DE PREVENCIÓ DE L'ASSETJAMENT SEXUAL I PER RAÓ DE SEXE A L’EMPRESA. 🆘

El Protocol de Prevenció de l'Assetjament Laboral té com a finalitat establir mesures de prevenció, oferir una via de comunicació per a imposar denúncies o reclamacions en cas de sofrir algun tipus d'assetjament a l’empresa, així com tenir determinat el procediment a seguir en cas que es produeixi, quina obligació es troba en els articles 46 i 48 de la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, novetat introduida pel Reial Decret 901/2020, de 13 d'octubre, pel que es regulen els plans d'igualtat.

6) DOCUMENTAR EL TELETREBALL: 💻

En els casos de persones treballadores que igualin o superin el 30% de la seva jornada de treball en la modalitat de teletreball o treball a distància, cal formalitzar per escrit aquest acord segons preveu la Llei 10/2021, de 9 de juliol, de treball a distància.

A més a més de les obligacions anteriors, les empreses amb 50 o més persones treballadores també han de disposar de:

7) CANAL DE DENÚNCIES. 🕵️

Després de la publicació de la Llei 2/2023 de Protecció de l'Informant, les empreses amb 50 o més persones treballadores han d'implantar un canals d’informació que sigui efectiu i compleixi amb els requisits formals i materials d’aquesta norma.

8) PLA D’IGUALTAT: ✅♀️

El Pla d'Igualtat és obligatori per a les empreses que ocupin 50 o més persones, que han de negociar amb la representació legal dels treballadors o, en cas de no tenir-ne, amb les representacions sindicals. L'incompliment d’aquesta l'obligació podria suposar una sanció de fins a 225.018 €, així com no poder contractar amb l'Administració ni obtenir bonificacions per a la contractació de persones treballadores, tot això segons disposa el Reial Decret 901/2020, de 13 d'octubre, pel que es regulen els plans d'igualtat.

A aquest Pla s’ha d'incorporar una auditoria salarial com a part integrant del mateix.

A més, després de l'entrada en vigor de la Llei 4/2023, de 28 de febrer, per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI, les empreses han de modificar el Pla d'Igualtat per a incloure de manera expressa la no discriminació a les persones pertanyents al col·lectiu LGTBI.

9) QUOTA DE RESERVA DEL 2% PER A PERSONES AMB DISCAPACITAT. 🔋

En virtut del que disposa la Llei General de drets de les persones amb discapacitat i la seva inclusió social, totes les empreses amb 50 o més persones treballadores tenen l'obligació de reservar un 2% de les seves places per a persones amb discapacitat, quin incompliment pot suposar importants sancions i la impossibilitat de contractar amb l'administració pública.

10) COMITÈ DE SEGURETAT I SALUT. 👮

L'article 38 de la Llei 31/1995, de Prevenció de Riscos Laborals, estableix la obligació de crear un Comitè de Seguretat i Salut, integrat pels delegats de prevenció com per representants de l’empresa.


Inicia sesión para ver o añadir un comentario.

Otros usuarios han visto

Ver temas