This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Euroopan unionin yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP) puitteissa Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 29 artiklassa annetaan Euroopan unionin neuvostolle valtuudet tehdä päätös muihin kuin EU-maihin, muihin kuin valtiollisiin yhteisöihin tai luonnollisiin henkilöihin kohdistuvien rajoittavien toimenpiteiden – joita kutsutaan usein myös pakotteiksi – määräämisestä.
Nämä toimenpiteet eivät ole rankaisevia, vaan niiden tarkoituksena on saada aikaan muutos rajoittavien toimenpiteiden kohteena olevan osapuolen (tai osapuolten) politiikassa tai toiminnassa (esim. kansainvälisen oikeuden tai ihmisoikeuksien noudattamatta jättäminen tai sellaisten politiikkojen tai toimien toteuttaminen, jotka eivät ole oikeusvaltioperiaatteen tai demokraattisten periaatteiden mukaisia). Toimenpiteiden on oltava SEU-sopimuksen 21 artiklassa vahvistettujen EU:n ulkoisen toiminnan tavoitteiden mukaisia.
Neuvosto tekee SEU-sopimuksen 29 artiklan nojalla päätökset pakotejärjestelmien hyväksymisestä, uusimisesta tai poistamisesta yksimielisesti unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotusten perusteella. Tällaisten päätösten taloudelliset ja rahoitukselliset näkökohdat (esim. tuonti- ja vientirajoitukset ja varojen jäädyttäminen) pannaan täytäntöön neuvoston Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 215 artiklan (määräenemmistö) nojalla antamilla asetuksilla korkean edustajan ja Euroopan komission yhteisestä ehdotuksesta.
EU:n pakotteita voidaan määrätä joko pantaessa täytäntöön toimenpiteitä Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselmien täytäntöönpanemiseksi tai itsenäisesti EU:n omasta aloitteesta.
Rajoittaviin toimenpiteisiin voivat kuulua
Komission tehtävänä on valvoa, että jäsenvaltiot panevat täytäntöön SEUT-sopimuksen 215 artiklan nojalla annetut rajoittavia toimenpiteitä koskevat asetukset. Se tukee myös luonnollisia henkilöitä, yrityksiä, humanitaarisia toimijoita ja jäsenvaltioita niiden pyrkimyksissä soveltaa pakotteita julkaisemalla ohjeita ja vastaamalla kansallisten toimivaltaisten viranomaisten esittämiin tulkintakysymyksiin.
KS. MYÖS