Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022IE1530

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om virksomhedsoverdragelser som drivkraft for bæredygtig genopretning og vækst i SMV-sektoren (initiativudtalelse)

EESC 2022/01530

EUT C 486 af 21.12.2022, p. 9–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

21.12.2022   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 486/9


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om virksomhedsoverdragelser som drivkraft for bæredygtig genopretning og vækst i SMV-sektoren

(initiativudtalelse)

(2022/C 486/02)

Ordfører:

Mira-Maria KONTKANEN

Plenarforsamlingens beslutning

20.1.2022

Retsgrundlag

Forretningsordenens artikel 32, stk. 2

 

Initiativudtalelse

Kompetence

Sektionen for Det Indre Marked, Produktion og Forbrug

Vedtaget i sektionen

8.9.2022

Vedtaget på plenarforsamlingen

21.9.2022

Plenarforsamling nr.

572

Resultat af afstemningen

(for/imod/hverken for eller imod)

143/0/0

1.   Konklusioner og anbefalinger

1.1.

Virksomhedsoverdragelser er en vigtig strategisk proces, der sikrer forretningskontinuiteten og garanterer beskæftigelsen. Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU) foreslår derfor, at fremme af virksomhedsoverdragelser får en stærk rolle i Den Europæiske Unions (EU) og medlemsstaternes genopretnings- og vækstpolitikker.

1.2.

Virksomhedsoverdragelser sikrer den sociale struktur i landdistrikterne, hvor mikrovirksomheder og smv'er er meget udbredt. Udvikling af velfungerende økosystemer og støttetjenester for virksomhedsoverdragelser er afgørende for at bevare livsgrundlaget og økonomierne i landdistrikter og områder, der er afhængige af en enkelt industri. EØSU mener, at dette bør anerkendes i gennemførelsen af EU's langsigtede vision for landdistrikterne og i handlingsplanen for landdistrikterne.

1.3.

Vellykkede virksomhedsoverdragelser sikrer eksisterende job og skaber ny beskæftigelse samt fremtidsudsigter for medarbejderne i form af jobkontinuitet og faglig udvikling. EØSU opfordrer medlemsstaterne til at udveksle bedste praksis om, hvordan man kan fremme overdragelsen af en virksomhed til medarbejderne, f.eks. i form af kooperativer (1) og andre former for medarbejderejede socialøkonomiske virksomheder.

1.4.

Jo tidligere en iværksætter forbereder sig på overdragelsen, jo mere vellykket vil overdragelsen som regel blive. Medlemsstaterne skal øge deres oplysningsaktiviteter om virksomhedsoverdragelser og sætte virksomheder og andre støtteorganisationer i stand til at fremme og bistå overdragelser af mikrovirksomheder og SMV'er. EØSU opfordrer også medlemsstaterne til at indføre og videreudvikle mekanismer for tidlig varsling (2) af mikrovirksomheder og SMV'er for at støtte virksomhedernes modstandsdygtighed, levedygtighed og i sidste ende virksomhedens overdragelsesegnethed.

1.5.

Opkøb af en eksisterende virksomhed bør aktivt fremmes som en lige så attraktiv mulighed for førstegangsiværksættere som at oprette en startup-virksomhed. Knowhow om køb og overdragelse af virksomheder bør indgå i iværksætteruddannelsen på sekundært niveau og videregående uddannelser. EØSU opfordrer derfor til, at der udvikles incitamenter til overdragelse af mindre virksomheder til unge iværksættere. Sådanne incitamenter kan omfatte oplysningskampagner, vejledning, mentorordninger og adgang til finansiering. Derudover kunne unge iværksætteres forståelse af den sociale dialog styrkes yderligere for at sikre vellykkede virksomhedsoverdragelser for alle involverede. Tilsvarende bør der udvikles yderligere incitamenter for at få flere kvindelige iværksættere involveret i virksomhedsoverdragelse, da der for øjeblikket er for få af dem.

1.6.

Finansiering er fortsat en hindring for vellykkede virksomhedsoverdragelser, og de fleste virksomhedsoverdragelser kræver ekstern finansiering. EØSU opfordrer kraftigt de enkelte medlemsstater til at sikre, at der står finansieringsinstitutter bag, som kan støtte overdragelser af mikrovirksomheder og SMV'er, f.eks. ved at hjælpe med at stille sikkerhed for banklån.

1.7.

EØSU anbefaler, at medlemsstaterne opretter nationale interessentfora for virksomhedsoverdragelse, der repræsenterer både offentlige og private interessenter. Fora for virksomhedsoverdragelse danner grundlag for en systematisk og langsigtet strategi for fremme af virksomhedsoverdragelse. De giver også plads til en løbende dialog mellem nationale eksperter og udgør en mere effektiv udnyttelse af ressourcer.

1.8.

EØSU mener, at der bør udvikles online virksomhedsoverdragelsesplatforme i alle EU's medlemsstater, som også bør være tilgængelige for mikrovirksomheder og mindre virksomheder. Der bør udvikles indbyrdes forbindelser og synergier mellem forskellige onlineplatforme i medlemsstaterne, og Kommissionen kunne lette den indbyrdes forbindelse mellem forskellige onlinemarkedspladser i EU.

1.9.

Data om virksomhedsoverdragelser er ofte fragmenterede, utilstrækkelige, forældede og kan ikke sammenlignes på tværs af EU-medlemsstaterne. EØSU anbefaler derfor, at Kommissionen og medlemsstaterne fortsætter med at forbedre databasen over virksomhedsoverdragelser.

1.10.

Der bør foretages en regelmæssig gennemgang af situationen for virksomhedsoverdragelser i Europa, f.eks. i form af et EU-dækkende barometer for virksomhedsoverdragelser, der også kan indgå i evidensbaseret politikudformning. EU's årlige SMV-forsamling bør anvendes som et forum for regelmæssig debat og udveksling af erfaringer om overdragelser af mikrovirksomheder og SMV'er. Endelig bør forskellige oplysningsinitiativer overvejes, f.eks. etablering af en national og/eller europæisk uge for virksomhedsoverdragelse.

2.   Indledning

2.1.

Et større antal vellykkede virksomhedsoverdragelser vil direkte gavne beskæftigelsen, forretningskontinuiteten og den europæiske økonomi som helhed. I overensstemmelse med forslagene fra konferencen om Europas fremtid (3) bidrager virksomhedsoverdragelser til mere modstandsdygtige og sammenhængende samfund.

2.2.

Virksomhedsoverdragelser udgør en stadig større og naturlig del af mikrovirksomheders og SMV'ers strategiske udvikling, fornyelse og vækst. I takt med at Europas befolkning ældes, og antallet af iværksættere, der planlægger at trække sig tilbage, vokser, bliver vellykkede virksomhedsoverdragelser endnu mere afgørende for den europæiske mikrovirksomheds- og SMV-økonomi.

2.3.

Der overdrages hvert år ca. 450 000 virksomheder med 2 millioner ansatte over hele Europa. Det anslås, at ca. 150 000 virksomhedsoverdragelser hvert år risikerer at gå i vasken, hvilket bringer ca. 600 000 arbejdspladser i fare. Det er de mindste virksomheder, der er mest udsatte for mislykkede overførsler (4).

2.4.

Virksomhedsoverdragelser kan være en kompleks proces på grund af finansielle, ledelsesmæssige, lovgivningsmæssige, administrative eller markedsmæssige udfordringer såsom at matche sælgere med købere. Samtidig sker de fleste af alle virksomhedsoverdragelser i mikrovirksomheder med begrænsede ressourcer. En overdragelse er ofte mere vanskelig for mindre virksomheder, hvor den eksisterende ejer spiller en dominerende rolle (5).

2.5.

Et velfungerende økosystem for virksomhedsoverdragelse er afgørende for vellykkede overdragelser og bidrager til at opbygge dynamiske markeder for virksomhedsoverdragelse. Økosystemer for virksomhedsoverdragelser omfatter forskellige offentlige og private interessenter: købere, sælgere, forgængere, efterfølgere, virksomhedsrådgivere som f.eks. virksomhedsmæglere, revisorer, advokater og konsulenter, mellemmænd, finansieringsinstitutter, erhvervsstøtteorganisationer, politiske beslutningstagere og akademikere. Oplysningsaktiviteter, der har til formål at øge en virksomheds overdragelsesparathed, er også en vigtig del af økosystemet. Den dag i dag varierer virksomhedsoverdragelsessituationen betydeligt fra medlemsstat til medlemsstat og fra region til region i en medlemsstat, hvilket giver plads til gensidig læring og forbedring af økosystemerne for virksomhedsoverdragelse i hele Europa. Det endelige ansvar for overdragelsen ligger dog altid hos iværksætteren.

2.6.

Et vellykket ejerskifte kan resultere i en mere modstandsdygtig, innovativ og konkurrencedygtig virksomhed. Når virksomheder med nye ejere anvender mere grønne og digitale forretningsmodeller, bidrager virksomhedsoverdragelser også til den grønne og digitale omstilling i sektoren for mikrovirksomheder og SMV'er.

2.7.

Covid-19-pandemien har desuden gjort det klart, at der er behov for at styrke de europæiske virksomheders modstandsdygtighed og sikre bedre beredskabsplaner. En virksomhed og dens forretningsmodel bør være sund og modstandsdygtig over for eksterne chok, for at overdragelsen kan lykkes. Finansiel soliditet og modstandsdygtighed øger chancerne for en vellykket overdragelse.

3.   Baggrund

3.1.

Virksomhedsoverdragelser har været en del af EU's iværksætterpolitik siden begyndelsen af 1990'erne. I 1994 udarbejdede Kommissionen en henstilling (6) om at forbedre rammebetingelserne for virksomhedsoverdragelser i EU's medlemsstater. I denne henstilling blev der foreslået en række foranstaltninger, som medlemsstaterne kunne anvende til at forbedre situationen for virksomheder, der forbereder sig på en overdragelse. Disse omfatter foranstaltninger til at informere og øge beredskabet, forbedre det økonomiske miljø for virksomhedsoverdragelser, åbne retlige muligheder for omstrukturering, skaffe retlige midler til at sikre partnerskabet kontinuitet i tilfælde af en partners eller ejers død, sikre at arve- eller gaveafgifter ikke står i vejen for overførsler og lette overdragelse af virksomheder til tredjepart gennem passende skatteregler.

3.2.

Siden da har Kommissionen revideret henstillingen i 2006 og offentliggjort meddelelsen (7) Gennemførelse af Fællesskabets Lissabon-program for vækst og beskæftigelse: Overdragelse af virksomheder — kontinuitet og en ny start. Revisionen viste, at gennemførelsen af henstillingen fra 1994 stadig krævede en yderligere indsats. Ud over at opfordre til gennemførelse af henstillingen fra 1994 blev der i meddelelsen fra 2006 fremsat yderligere henstillinger med henblik på at fremme virksomhedsoverdragelser, f.eks. i form af øget politisk opmærksomhed på virksomhedsoverdragelser, specialiseret støtte og mentorordninger, tilrettelæggelse af gennemsigtige markeder for overdragelser og gennemførelse af nationale, regionale og lokale støtteinfrastrukturer til at fremme overdragelser.

3.3.

I 2013 evaluerede Kommissionen fremskridtene med henstillingerne fra 2006. Den overordnede konklusion var, at der ikke var sket nok i forhold til at gennemføre foranstaltninger til forbedring af rammerne for virksomhedsoverdragelser siden meddelelsen fra 2006. De mangler, der blev nævnt i evalueringen, vedrørte områder som skattebetingelser for tredjeparter eller medarbejdere eller ydelse af særlige støtte- og finansieringsinitiativer. Det fremgik også af evalueringen, at virksomhedsoverdragelser ikke fik tilstrækkelig politisk opmærksomhed på hverken europæisk eller nationalt plan i modsætning til startuppolitikkerne.

3.4.

I 2020 offentliggjorde Kommissionen en EU-strategi for SMV'er (8), hvor den bekræftede sin forpligtelse til at fortsætte arbejdet med at gøre virksomhedsoverdragelser lettere og støtte medlemsstaterne i deres bestræbelser på at skabe et overdragelsesvenligt erhvervsklima. På det seneste har Kommissionen fokuseret på at forbedre evidensgrundlaget for virksomhedsoverdragelser og offentliggjorde en rapport i 2021 (9). Kommissionens indsats og EU-finansieret god praksis kan følges på Kommissionens websted (10).

3.5.

EØSU har også erkendt betydningen af overdragelser af mikrovirksomheder og SMV'er og efterlyser hurtige foranstaltninger til at lette og strømline dem til rimelige omkostninger (11). I sin udtalelse om EU's SMV-strategi opfordrer EØSU desuden til, at opmærksomheden navnlig rettes mod grænseoverskridende overdragelser af mikrovirksomheder og SMV'er for at håndtere de høje omkostninger forbundet med disse transaktioner og de særdeles forskellige regler medlemsstaterne imellem (12). EØSU's opfølgning på udtalelse om EU's SMV-strategi (13) viser, hvordan vellykkede virksomhedsoverdragelser har potentiale til at gøre en virksomhed mere digital og bæredygtig i overensstemmelse med EU's mål for den dobbelte omstilling.

4.   Generelle bemærkninger

4.1.

Virksomhedsoverdragelser er et stadig vigtigere emne for mikrovirksomheder og SMV'er på grund af den europæiske demografi og aldrende iværksættere. Omkring 90 % af virksomhedsoverdragelserne sker i mikrovirksomheder (14).

4.2.

Flere vellykkede virksomhedsoverdragelser har umiddelbare fordele for den europæiske økonomi. Sammenlignet med nystartede virksomheder klarer de overdragede virksomheder sig bedre med hensyn til overlevelse, omsætning, overskud, innovationsevne og beskæftigelse (15). Ifølge Kommissionen bevarer eksisterende virksomheder i gennemsnit fem arbejdspladser, mens en nystartet virksomhed kun genererer to job i gennemsnit (16). Fremme af virksomhedsoverdragelser er således den bedste måde at skabe iværksættervækst på.

4.3.

Virksomhedsoverdragelser sikrer den sociale struktur i landdistrikterne, hvor der er mange mikrovirksomheder og SMV'er. Det anslås, at mindst en tredjedel af de europæiske mikrovirksomheder og SMV'er ligger i landdistrikter. De sikrer den økonomiske og sociale samhørighed i disse områder ved at yde tjenester til borgere og forbrugere og skaber lokal økonomisk aktivitet i form af beskæftigelse (17). Virksomhedsoverdragelser er med til at sikre, at man ikke mister lokal håndværksmæssig ekspertise. Ofte bidrager den lokale håndværks- og detailhandelssektor positivt til forskellige forbrugervalg på markedet ved at udgøre et alternativ til de ensartede detailkæder. For forbrugerne betyder en vellykket overdragelse fortsatte og ofte forbedrede tjenester og produkter. Udvikling af velfungerende økosystemer for virksomhedsoverdragelser og støttetjenester er afgørende for at bevare livsgrundlaget og økonomierne i områder og landdistrikter, der er afhængige af en enkelt industri, hvilket har en særlig betydning navnlig for landbrugs- og fødevareforarbejdningssektoren. Vellykkede overdragelser er desuden en måde at fremskynde den dobbelte omstilling i landdistrikterne på gennem ejerskabsstyret forandring. EØSU mener, at udvikling af økosystemer for overdragelse af virksomheder og støttetjenester bør indgå i gennemførelsen af EU's langsigtede vision for landdistrikterne og handlingsplanen for landdistrikterne.

4.4.

Fremme af virksomhedsoverdragelser er også til gavn for medarbejderne, da det sikrer arbejdspladser og forretningskontinuitet. Især i mikrovirksomheder og SMV'er er medarbejderne det mest værdifulde aktiv, der overdrages til det nye ejerskab. Derfor er det vigtigt at sikre medarbejdernes trivsel ved en virksomhedsoverdragelse. Ofte går nye ejere til overdragelsen med stor entusiasme med henblik på at udvikle virksomheden og få den til at vokse. Det betyder samtidig bedre fremtidsperspektiver for medarbejderne med hensyn til jobkontinuitet og faglig udvikling. EØSU opfordrer medlemsstaterne til at udveksle bedste praksis vedrørende overdragelser, hvor medarbejderne kan fortsætte med at arbejde og udvikle aktiviteterne ved at overtage virksomheden, f.eks. i form af et kooperativ og andre medarbejderejede (18) virksomhedsformer i den sociale økonomi, der har bevist deres modstandsdygtighed over for krisesituationer. At fremme den sociale dialog og sikre forudgående oplysning vil også lette medarbejderes overtagelse af virksomhed. Dette er i overensstemmelse med EØSU's udtalelse INT/925 (19), der fremhæver medarbejderopkøb som god praksis for genopretning af kriseramte virksomheder og overdragelse af SMV'er, hvis ejere ikke har nogen efterfølgere.

4.5.

Fremme af virksomhedsoverdragelse skal spille en vigtig rolle i EU's og medlemsstaternes genopretnings- og vækstpolitikker. EØSU støtter den mangeårige og strategiske indsats, som Kommissionen og organisationer til fremme af virksomhedsoverdragelser såsom Transeo (20) allerede har lagt for dagen med henblik på at fremme et mere overdragelsesvenligt miljø i Europa. Der er dog stadig plads til forbedringer. Opmærksomheden, den nuværende overordnede funktionalitet af økosystemet for virksomhedsoverdragelser og omfanget af foranstaltninger til fremme af virksomhedsoverdragelser varierer betydeligt fra medlemsstat til medlemsstat. I et erhvervsklima, der udvikler sig hurtigt, er iværksættere nødt til at udnytte mulighederne for vækst, både internt og gennem opkøb. Alle former for ejerskifte bør overvejes, herunder familieovertagelser, ledelsens overtagelse af en virksomhed, strategiske opkøb og medarbejderopkøb af en virksomhed.

4.6.

For at Europas omstilling til den digitale og grønne økonomi skal lykkes, er det nødvendigt at inddrage mikrovirksomheder og SMV'er. Ved hjælp af virksomhedsoverdragelser kan man på en naturlig måde gøre mikrovirksomheders og SMV'ers forretningsmodeller mere grønne og digitale og således støtte deres digitale og grønne omstilling. Et vellykket ejerskifte kan resultere i en mere modstandsdygtig, innovativ og konkurrencedygtig virksomhed. Ud fra et ressourceperspektiv er køb af en eksisterende virksomhed med produktionsaktiver også ofte mere miljøvenligt end at opstarte en ny.

4.7.

Især når virksomheden overdrages fra en ældre iværksætter til en yngre, er det sandsynligt, at den unge iværksætter er bedre rustet til at integrere nye teknologier, produktionsmetoder og bæredygtige forretningsmodeller i den erhvervede virksomhed. EØSU opfordrer derfor til, at der udvikles yderligere incitamenter såsom oplysningskampagner, vejledning, mentorordninger og adgang til finansiering med henblik på overdragelse af mikrovirksomheder og SMV'er til unge iværksættere. Derudover kan unge iværksættere styrke deres forståelse af den sociale dialog yderligere ved f.eks. at tage moduler i den sociale dialog som led i iværksætteruddannelsen. At starte som iværksætter ved at erhverve en eksisterende virksomhed bør aktivt fremmes som en mulighed, der er lige så attraktiv som at starte en ny iværksættervirksomhed. Tilsvarende bør der udvikles yderligere incitamenter for at få flere kvindelige iværksættere involveret i virksomhedsoverdragelse, da der for øjeblikket er for få af dem.

4.8.

I langt de fleste virksomhedsoverdragelser er der behov for ekstern finansiering. På grund af stigende lovgivningsmæssige krav i den finansielle sektor er der to centrale finansielle instrumenter, der skal fremhæves for at fremme virksomhedsoverdragelser. For det første er behovet for sikkerhedsstillelse i forbindelse med finansiering af virksomhedsoverdragelsespakker indlysende. Virksomhedsaktiver er dog i stigende grad immaterielle, og banksektoren skal overholde stadig strengere regler. De enkelte medlemsstater har brug for en aktør eller organisation, der kan stille sikkerhed for banklån. For det andet øger udviklingen af EU's lovgivningsmæssige rammer efterspørgslen efter egenkapitalfinansiering. Flere købere er kvalificerede til at drive en given målvirksomhed, men mangler egenkapital. EØSU opfordrer kraftigt Kommissionen til at spille en proaktiv rolle med hensyn til at fremme udviklingen af disse to finansielle instrumenter i medlemsstaterne.

4.9.

Et stigende antal familieejede mikrovirksomheder og SMV'er vil i fremtiden blive overdraget til tredjeparter. For at tiltrække tredjepartskøbere skal virksomheden være levedygtig og økonomisk sund og attraktiv. Jo tidligere en iværksætter forbereder sig på en overdragelse, jo mere vellykket vil overdragelsen som regel blive. Medlemsstaterne skal øge deres oplysningsaktiviteter om virksomhedsoverdragelser og sætte virksomhedsorganisationer og andre støtteorganisationer i stand til at fremme og bistå med overdragelser af mikrovirksomheder og SMV'er. Støtte i form af tidlig varsling til en virksomhed med finansielle problemer kan også være vigtig for at hjælpe en iværksætter til at få virksomheden tilbage på en økonomisk levedygtig vej og forberede den på en overdragelse. EØSU opfordrer derfor medlemsstaterne til at indføre og videreudvikle mekanismer til støtte for tidlig varsling af mikrovirksomheder og SMV'er.

En nylig undersøgelse om fremme af virksomhedsoverdragelse i europæiske lande (21) viser praksis for fremme af virksomhedsoverdragelse i medlemsstaterne, som kan overføres til andre lande. EØSU støtter undersøgelsens anbefaling til medlemsstaterne om at oprette nationale interessentfora for virksomhedsoverdragelse, der repræsenterer både offentlige og private interessenter. Der er behov for samarbejde mellem interessenter på alle niveauer, dvs. både regionalt, nationalt og internationalt niveau. Virksomhedsoverdragelsesfora kan — gennem en løbende dialog mellem nationale eksperter — bidrage til en systematisk og langsigtet strategi for fremme af virksomhedsoverdragelser og medføre en mere effektiv anvendelse af ressourcerne. Endelig kunne der — tilskyndet af Kommissionen — skabes en grænseoverskridende dialog mellem forskellige nationale fora for at udveksle bedste praksis inden for fremme af virksomhedsoverdragelser i medlemsstaterne.

4.10.

EØSU anbefaler, at medlemsstaterne gør fuld brug af digitale teknologier til fremme af virksomhedsoverdragelser. Onlineplatforme for virksomhedsoverdragelse, som i de fleste tilfælde ejes og forvaltes af private aktører, bør udvikles i alle medlemsstater og bør også være tilgængelige for mikrovirksomheder og mindre virksomheder. Der bør udvikles forbindelser og synergier mellem forskellige onlineplatforme i medlemsstaterne, og Kommissionen kunne formidle adgang til forskellige onlinemarkedspladser i medlemsstaterne. Derudover er antallet af grænseoverskridende virksomhedsoverdragelser blandt små virksomheder stigende. Forbedret samarbejde mellem nationale onlineplatforme vil være en omkostningseffektiv måde for små virksomheder at udforske potentielle målvirksomheder i andre medlemsstater.

4.11.

En vellykket europæisk politikudformning for virksomhedsoverdragelser kræver forbedret dataindsamling. Dataene om virksomhedsoverdragelser er stadig fragmenterede og ikkesammenlignelige. EØSU anbefaler, at Kommissionen og medlemsstaterne tager de foreslåede skridt til at forbedre databasen over virksomhedsoverdragelser. Disse skridt blev skitseret i den nylige rapport Improving the evidence base on transfer of business in Europe (22). EØSU anbefaler også, at der udvikles et EU-dækkende barometer for virksomhedsoverdragelser, der rapporterer hvert fjerde år, for at give input til evidensbaseret politikudformning baseret på forbedrede data. Forskellige oplysningskampagner som f.eks. en national og/eller europæisk uge for virksomhedsoverdragelser bør også overvejes.

4.12.

EØSU foreslår, at Kommissionen ud over at udvikle bedre dataindsamling regelmæssigt gennemgår situationen med hensyn til virksomhedsoverdragelser i Europa. EU's årlige SMV-forsamling bør anvendes som et forum for regelmæssig debat og udveksling af erfaringer om overdragelser af mikrovirksomheder og SMV'er.

Bruxelles, den 21. september 2022.

Christa SCHWENG

Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  I Frankrig findes eksempelvis en ramme for, hvordan man kan tilrettelægge og gøre det nemmere at overdrage en virksomhed til medarbejderne og styrke den økonomiske aktivitet i områderne ved at lette overdragelsen af mikrovirksomheder og SMV'er.

(2)  Mekanismen for tidlig varsling er en rådgivnings- og støttetjeneste for virksomheder i finansielle vanskeligheder, der har til formål at gribe tidligt ind for at forhindre, at levedygtige virksomheder går konkurs.

(3)  Konferencen om Europas fremtid, Rapport om det endelige resultat, maj 2022.

(4)  Kommissionen: Business Dynamics: Start-ups, business transfers and bankruptcy, 2011.

(5)  Meddelelse fra Kommissionen: Gennemførelse af Fællesskabets Lissabon-program for vækst og beskæftigelse — Overdragelse af virksomheder — kontinuitet og en ny start, 2006, COM(2006) 117 final, s. 4.

(6)  Kommissionens henstilling af 7. december 1994 vedrørende overdragelse af mikrovirksomheder og små og mellemstore virksomheder (94/1069/EF).

(7)  Meddelelse fra Kommissionen: Gennemførelse af Fællesskabets Lissabon-program for vækst og beskæftigelse Overdragelse af virksomheder — kontinuitet og en ny start, 2006, COM(2006) 117 final.

(8)  Meddelelse fra Kommissionen: En SMV-strategi for et bæredygtigt og digitalt Europa COM(2020) 103 final.

(9)  Kommissionen, Forvaltningsorganet for Små og Mellemstore Virksomheder (EASME), Improving the evidence base on transfer of business in Europe, endelig rapport, Publikationskontoret, 2021.

(10)  ec.europa.eu/growth/smes/supporting-entrepreneurship/transfer-businesses_en.

(11)  EUT C 197 af 8.6.2018, s. 1.

(12)  EUT C 429 af 11.12.2020, s. 210.

(13)  EUT C 194 af 12.5.2022, s. 7.

(14)  Kommissionen, EASME, Improving the evidence base on transfer of business in Europe, sammenfatning, Publikationskontoret, 2021.

(15)  Tall, Varamäki & Viljamaa: Business Transfer Promotion in European Countries, Seinäjoki 2021, s. 8.

(16)  Kommissionen for de Europæiske Fællesskaber (2006), Overdragelse af virksomheder — kontinuitet og en ny start, Bruxelles, s. 3-4.

(17)  SMEunited, Position on long-term vision for the EU's rural area, april 2022.

(18)  F.eks. medarbejderejede selskaber (»sociedades laborales«) i Spanien.

(19)  EUT C 286 af 16.7.2021, s. 13.

(20)  Transeo er en international nonprofitorganisation, der samler eksperter i overdragelser og opkøb af små og mellemstore virksomheder fra Europa og fra lande uden for Europa.

(21)  Tall, Varamäki & Viljamaa: Business Transfer Promotion in European Countries, Seinäjoki 2021, s. 8.

(22)  Kommissionen, EASME, Improving the evidence base on transfer of business in Europe, endelig rapport, Publikationskontoret, 2021.


Top
  翻译: