Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013A0919(01)

Udtalelse fra Kommissionen af 18. september 2013 om udkast til tre forordninger fra Den Europæiske Centralbank vedrørende monetære og finansielle statistikker

EUT C 270 af 19.9.2013, p. 1–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

19.9.2013   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 270/1


UDTALELSE FRA KOMMISSIONEN

af 18. september 2013

om udkast til tre forordninger fra Den Europæiske Centralbank vedrørende monetære og finansielle statistikker

2013/C 270/01

1.   Indledning

1.1.

Den 30. juli 2013 modtog Kommissionen en anmodning fra Den Europæiske Centralbank (ECB) om en udtalelse om udkast til tre forordninger fra ECB vedrørende monetære og finansielle statistikker. Det første udkast vedrører en forordning, som, når den er vedtaget, vil være en omarbejdning af Den Europæiske Centralbanks forordning (EF) nr. 958/2007 om statistik vedrørende investeringsforeningers aktiver og passiver. Det andet udkast vedrører en forordning, som, når den er vedtaget, vil være en omarbejdning af Den Europæiske Centralbanks forordning (EF) nr. 24/2009 om statistik over aktiver og passiver hos financial vehicle corporations, der deltager i securitisationstransaktioner. Det tredje udkast vedrører en forordning, som, når den er vedtaget, vil være en omarbejdning af Den Europæiske Centralbanks forordning (EF) nr. 1027/2006 om statistiske rapporteringskrav vedrørende postgirokontorer, der modtager indlån fra ikke-monetære finansielle institutioner, som er residenter i euroområdet.

1.2.

Kommissionen glæder sig over denne anmodning og anerkender, at ECB hermed handler i overensstemmelse med sin forpligtelse til at høre Kommissionen om udkast til forordninger fra ECB i tilfælde af tilknytning til Kommissionens statistikkrav, jf. artikel 5, stk. 2, i Rådets forordning (EF) nr. 2533/98 om Den Europæiske Centralbanks indsamling af statistisk information, med henblik på at sikre den sammenhæng, der kræves for at udarbejde statistikker, der opfylder ECB's og Kommissionens respektive informationskrav. Et godt samarbejde mellem ECB og Kommissionen gavner begge institutioner og også brugerne og respondenterne, idet udarbejdelsen af europæiske statistikker bliver mere effektiv. Kommissionen noterer også med tilfredshed, at der udtrykkeligt henvises til dens udtalelse i de nævnte forordninger.

2.   Særlige bemærkninger

2.1.

Kommissionen værdsætter, at disse forordninger vil indeholde mere detaljerede oplysninger på specifikke områder vedrørende monetære og finansielle statistikker. Kommissionen er af den opfattelse, at brugernes behov skal opfyldes, men at der samtidig må gøres en ihærdig indsats for at begrænse respondentbyrden som led i disse forordninger. Hvis der etableres en undtagelsesordning baseret på kvantitative tærskler, kan der indføres en revisionsmekanisme med henblik på udnyttelse af erfaringerne til gavn for fremtidige forordninger.

2.2.

I udkastene til forordninger anvendes tilsyneladende lidt forskellige tilgange for så vidt angår rapporteringsbestemmelser, navnlig vedrørende »første rapportering«, ikrafttrædelse og anvendelsesdato i de afsluttende bestemmelser. Disse elementer og elementer vedrørende ophævelse af eksisterende forordninger bør være ensartede for at sikre, at de data, der kræves, er fuldstændige.

2.3.

Med hensyn til alle tre udkast til forordninger bør henvisningerne i begyndelsen af præamblen (»under henvisning til«) bringes i overensstemmelse med den praksis, der er fastlagt mellem institutionerne, og begrænses til retsgrundlaget (dvs. den eller de bestemmelser, der faktisk giver institutionen kompetence til at vedtage retsakten) og i givet fald henvisninger til forslaget, proceduren og de forskellige udtalelser. Med hensyn til retsgrundlaget bør der efter en generel henvisning til traktaten om den Europæiske Unions funktionsmåde kun henvises til artikel 5, stk. 1, og artikel 6, stk. 4, i forordning (EF) nr. 2533/98. Hverken artikel 5 i statutten for ESCB og ECB eller artikel 8 i forordning (EF) nr. 2533/98 eller forordning (EU) nr. 1011/2212, forordning (EU) nr. 549/2013 eller direktiv 2011/61/EU kan anses for at være retsgrundlag for udkastene til forordninger. Hvis en henvisning til disse andre bestemmelser og instrumenter anses for at være nyttige for en bedre forståelse af de dispositive bestemmelser i udkastet til forordning, kan der henvises til dem i betragtningerne.

2.4.

Derudover har Kommissionen til hensigt i næste måned at forelægge et forslag til forordning om EU-regler om pengemarkedsforeninger. Forslaget vil indebære flere ændringer til den måde, hvorpå pengemarkedsforeninger er defineret og kan drive virksomhed i Europa. For at undgå manglende overensstemmelse anbefaler Kommissionen, at ECB indfører en revisionsklausul i sine forordninger for at tage definitionen af og kriterierne for pengemarkedsforeninger op til fornyet overvejelse under hensyn til forordningen om pengemarkedsforeninger, når denne er blevet vedtaget af Europa-Parlamentet og Rådet. Tilpasningerne af de pågældende ECB-forordninger bør falde sammen med ikrafttrædelsen af den nye forordning om pengemarkedsforeninger.

2.5.

Det bør igen kontrolleres, om delen »Definitioner af sektorer« i bilag II til de respektive udkast til forordninger er i overensstemmelse med ENS 2010. Eksempelvis bør der i forbindelse med udkastet til forordning om statistiske rapporteringskrav vedrørende postgirokontorer henvises til ENS 2010, afsnit 2.82, i delen, der vedrører investeringsforeninger, undtagen pengemarkedsforeninger, ligesom ordlyden i afsnit 2.82 bør anvendes i definitionen af investeringsforeninger, undtagen pengemarkedsforeninger. Som et andet eksempel kan nævnes, at den gamle sektorklassifikation anvendes i tabel 1 og 3 i udkastet til forordning om investeringsforeningers aktiver og passiver, hvilket bør rettes.

3.   Konklusion

3.1.

Kommissionen støtter generelt udkastene til forordninger, eftersom de bidrager til et effektivt samarbejde mellem det europæiske statistiske system (ESS) og Det Europæiske System af Centralbanker (ESCB) ved definitionen af rapporteringsenheder og udarbejdelsen af konsistente statistikker af høj kvalitet på europæisk plan. Kommissionen er imidlertid af den opfattelse, at der bør tages højde for ovennævnte spørgsmål.

3.2.

Desuden vil Kommissionen gerne understrege betydningen af en konsekvent praksis for klassificering af enheder på dette område, således at der i fuldt omfang tages hensyn til de statistiske principper.

Udfærdiget i Bruxelles, den 18. september 2013.

På Kommissionens vegne

Algirdas ŠEMETA

Medlem af Kommissionen


Top
  翻译: