Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 12016M005

Nærhedsprincippet

Nærhedsprincippet

 

RESUMÉ AF:

Artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union — Fælles bestemmelser — Nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet

Protokol (nr. 2) til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde om anvendelsen af nærheds- og proportionalitetsprincippet

Protokol (nr. 1) om de nationale parlamenters rolle i Den Europæiske Union

HVAD ER FORMÅLET MED ARTIKLEN OG PROTOKOLLERNE?

HOVEDPUNKTER

Definition af nærhed

  • Nærhedsprincippet har til formål at fastlægge den mest relevante handlingstærskel på områder, hvor kompetencen er delt mellem EU og EU-medlemsstaterne. Det kan dreje sig om en handling på europæisk, nationalt eller lokalt plan. I alle tilfælde kan EU kun gribe ind, hvis Unionen er i stand til at handle mere effektivt end EU-medlemsstaterne på henholdsvis nationalt eller lokalt plan.
  • Protokol (nr. 2) om anvendelse af nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet fastlægger de følgende tre kriterier, som skal be- eller afkræfte muligheden for en handling på EU-plan.
    • Har handlingen et grænseoverskridende aspekt, som ikke kan reguleres af EU-medlemsstaterne?
    • Ville en handling eller undladelse af en handling være i modstrid med traktatens krav?
    • Frembyder en handling på EU-plan klare fordele?
  • Nærhedsprincippet sigter ligeledes på at bringe EU nærmere på borgerne ved at garantere, at en handling vil ske på lokalt plan hvis nødvendigt.

Komplementaritet med princippet om kompetencetildeling og proportionalitetsprincippet

  • Artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union definerer opdeling af kompetencer mellem EU og medlemsstaterne. Den henviser først og fremmest til princippet om kompetencetildeling, i henhold til hvilket EU kun har de kompetencer, som er tildelt ved traktaterne.
  • Nærhed og proportionalitet er principper, der er logisk afledt af princippet om kompetencetildeling. De fastlægger, i hvilket omfang EU kan udøve de kompetencer, som den har fået overdraget ved traktaterne.
  • I kraft af proportionalitetsprincippet kan de midler, som EU iværksætter for at realisere traktaternes målsætninger, ikke gå ud over, hvad der er nødvendigt.
  • Således vil EU kun kunne handle på et politisk område, når:
    • denne handling indgår blandt de kompetencer, som EU har fået overdraget ved traktaterne (princippet om kompetencetildeling)
    • EU-plan er det mest relevante for at nå de i traktaterne fastsatte målsætninger, når der er tale om kompetencer, som deles med medlemsstaterne (nærhedsprincippet)
    • indhold og form af handlingen ikke overskrider det, som er nødvendigt for at nå traktaternes målsætninger (proportionalitetsprincippet).

Overvågning af nærhedsprincippet

Lissabontraktaten omskriver ovennævnte protokol for at forbedre og styrke overvågningen.

  • Protokol (nr. 2) om anvendelsen af nærheds- og proportionalitetsprincipperne og protokol (nr. 1) om de nationale parlamenters rolle i EU indførte mekanismer til overvågning af nærhedsprincippet.
  • Protokol (nr. 2), som oprindeligt blev indført med Amsterdamtraktaten, foreskriver overholdelse af visse forpligtelser ved selve udarbejdelsen af lovgivningsforslag. Derfor skal Europa-Kommissionen høre mange parter, før den foreslår lovgivningsakter, bortset fra særlige hastetilfælde, og Kommissionen skal, hvor det måtte være relevant, tage hensyn til den foreslåede handlings regionale og lokale dimensioner. Denne høring gør det muligt for Kommissionen at indsamle synspunkter fra nationale og lokale institutioner og fra civilsamfundet, om hvorvidt et lovforslag er ønskeligt, for eksempel hvad angår nærhedsprincippet.
  • Denne protokol tilføjer desuden en forpligtelse for Kommissionen til at dokumentere i detaljer, at forslag til retsakter overholder nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet.

Ifølge protokol (nr. 1) tilføjer Lissabontraktaten en yderligere reform, idet de nationale parlamenter knyttes tæt til overvågningen af nærhedsprincippet. De nationale parlamenter udøver en dobbelt kontrol som følger:

  • De har indsigelsesret under udarbejdelsen af lovforslag. De er således i stand til at sende et lovforslag tilbage til Kommissionen, hvis de skønner, at nærhedsprincippet ikke er blevet overholdt.
  • De kan gøre indsigelse mod en retsakt ved Den Europæiske Unions Domstol, hvis de mener, at nærhedsprincippet ikke er blevet overholdt.

Lissabontraktaten inddrager også Det Europæiske Regionsudvalg i overvågningen af nærhedsprincippet. Ligesom de nationale parlamenter kan Regionsudvalget protestere over for Domstolen, hvis en retsakt ikke overholder nærhedsprincippet.

Hvert år udarbejder Kommissionen en årsrapport om anvendelsen af nærheds- og proportionalitetsprincippet og om forholdene til de nationale parlamenter, og som en del af gennemførelsen af initiativet om bedre regulering udgiver den årsrapporter om nærheds- og proportionalitetsprincipperne.

HOVEDDOKUMENTER

Konsolideret udgave af traktaten om Den Europæiske Union — Afsnit I — Fælles bestemmelser — Artikel 5 (tidligere artikel 5 i TEF) (EUT C 202 af 7.6.2016, s. 18).

Konsolideret udgave af traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde — protokol (nr. 2) om anvendelse af nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet (EUT L 202 af 7.6.2016, s. 206-209).

Konsolideret udgave af traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde — protokol (nr. 1) om de nationale parlamenters rolle i Den Europæiske Union (EUT C 202 af 7.6.2016, s. 203-205).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Rapport fra Kommissionen: Årsrapport 2020 om anvendelsen af nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet og om forbindelserne med de nationale parlamenter (COM(2021) 417 final af 23.7.2021).

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: »Bedre regulering for bedre resultater — En EU-dagsorden« (COM(2015) 215 final af 19.5.2015).

seneste ajourføring 17.05.2024

Op
  翻译: