This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document C2005/257/12
Case C-327/05: Action brought on 30 August 2005 by the Commission of the European Communities against the Kingdom of Denmark
Sag C-327/05: Sag anlagt den 30. august 2005 af Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber mod Kongeriget Danmark
Sag C-327/05: Sag anlagt den 30. august 2005 af Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber mod Kongeriget Danmark
EUT C 257 af 15.10.2005, p. 7–7
(ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
15.10.2005 |
DA |
Den Europæiske Unions Tidende |
C 257/7 |
Sag anlagt den 30. august 2005 af Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber mod Kongeriget Danmark
(Sag C-327/05)
(2005/C 257/12)
Processprog: dansk
Ved De Europæiske Fællesskabers Domstol er der den 30. august 2005 anlagt sag mod Kongeriget Danmark af Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber ved N.B. Rasmussen og A. Caeiros, og med valgt adresse i Luxembourg.
Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber har nedlagt følgende påstande:
1. |
Det fastslås, at Kongeriget Danmark ved at indføre og opretholde bestemmelser, der gør mellemhandlere i omsætningskæden ansvarlige på samme betingelser som producenten, hvilket er i strid med artikel 3, stk. 3, i direktiv 1985/374/EØF om tilnærmelse af medlemsstaternes administrativt eller ved lov fastsatte bestemmelser om produktansvar, har Kongeriget Danmark tilsidesat sine forpligtelser til fuldt og helt at gennemføre nævnte direktiv. |
2. |
Kongeriget Danmark tilpligtes at betale sagens omkostninger. |
Søgsmålsgrunde og væsentligste argumenter:
Det fremgår af § 10 i produktansvarsloven, at en mellemhandler »hæfter for produktansvar umiddelbart overfor skadelidte og senere mellemhandlere i omsætningskæden«.
De danske regler om mellemhandlerens hæftelsesansvar medfører, at skadelidte kan rette sit krav direkte mod mellemhandleren (hvilket begreb omfatter de i artikel 3(3) i direktivet definerede »leverandører«), såfremt betingelserne for at rette et produktansvar mod producenten er til stede, dvs. såfremt skadelidte kan bevise, at der er lidt en skade, som følge af et defekt produkt. Det er således ikke af betydning for hæftelsesansvaret, om mellemhandleren har handlet uagtsomt eller ej. Det afgørende er, at producenten kan pålægges et produktansvar.
Den, der som mellemhandler pålægges et hæftelsesansvar kan i medfør af § 11, stk. 3, i produktansvarsloven rette et regreskrav mod såvel tidligere mellemhandlere som mod producenten.
Det er det hæftelsesansvar, der pålægges mellemhandlere, som strider mod direktivet. Dette skyldes, at direktivet bestemmer, at producenten — og kun producenten — kan pålægges et objektivt produktansvar. Alene i de tilfælde som direktivet angiver, jf. artikel 3, stk. 3, kan mellemhandlere pålægges et produktansvar på objektivt grundlag.
De danske regler adskiller sig fra denne ordning ved at indføre et objektivt erstatningsansvar, i form af et objektivt hæftelsesansvar for mellemhandlere i samtlige tilfælde, hvor der vil kunne rettes et produktansvar på objektivt grundlag mod en producent.