Kommissionen for Tunfisk i Det Indiske Ocean
RESUMÉ AF:
Aftale om oprettelse af Kommissionen for Tunfisk i Det Indiske Ocean
Rådets afgørelse 95/399/EF om Fællesskabets tiltrædelse af aftalen om oprettelse af Tunkommissionen for Det Indiske Ocean
HVAD ER FORMÅLENE MED AFTALEN OG AFGØRELSEN?
HOVEDPUNKTER
Anvendelsesområde
Denne aftale definerer IOTC’s kompetenceområde som Det Indiske Ocean og indeholder listen over arter og bestande, der forvaltes.
Medlemskab
- Følgende kan blive medlem af IOTC:
- Medlemmer og associerede medlemmer af FAO, som er kyststater i Det Indiske Ocean, eller medlemmer, hvis fartøjer fisker efter tunfisk i området, eller regionale organisationer for økonomisk integration, der beskæftiger sig med spørgsmål vedrørende tunfiskebestande på vegne af disse stater
- Medlemmer af De Forenede Nationer, af en af FN’s særorganisationer eller af Det Internationale Atomenergiagentur, hvis de er kyststater eller fisker tunfisk i området og afventer godkendelse fra IOTC.
- Medlemmerne skal officielt bekræfte deres tiltrædelse til denne aftale ved at deponere et tiltrædelsesinstrument hos FAO’s generaldirektør.
- Hvert IOTC-medlem repræsenteres af en enkelt delegeret, der kan ledsages af en suppleant, eksperter og rådgivere og har én stemme. Det er også muligt at invitere observatører.
- IOTC afholder en årlig ordinær samling, og formanden kan indkalde til ekstraordinære samlinger efter anmodning fra mindst en tredjedel af medlemmerne.
Mål, opgaver og ansvarsområder
På baggrund af principper, der er fastlagt i De Forenede Nationers havretskonvention:
- at følge udviklingen for tunfiskebestande og analysere og offentliggøre videnskabelige oplysninger, statistikker vedrørende fangster samt andre oplysninger om bevarelse og regulering
- at tilskynde til, anbefale og samordne forsknings- og udviklingsaktiviteter, herunder teknologioverførsel og uddannelse, idet der skabes balance mellem IOTC’s behov og interesser og behov hos de medlemmer i regionen, der er udviklingslande
- at vedtage bevarelses- og reguleringsforanstaltninger for at bevare bestande og fremme optimal udnyttelse
- at følge de økonomiske og sociale forhold i forbindelse med fiskerier, især interesserne hos de kyststater, der er udviklingslande
- at godkende sit program og budget
- at forelægge beretninger for FAO, så organisationen kan gribe ind, hvor det måtte være berettiget
- at gennemføre andre aktiviteter, der måtte være nødvendige for virkeliggørelsen målene.
Bevarelses- og reguleringsforanstaltninger
- IOTC kan med to tredjedeles flertal vedtage bevarelses- og reguleringsforanstaltninger med bindende virkning.
- Ethvert medlem kan fremsætte indsigelse mod en bevarelses- og reguleringsforanstaltning inden for 120 dage og ikke være bundet af den. Andre medlemmer har derefter en supplerende frist på 60 dage til at fremsætte indsigelse.
- Hvis der fremsættes indsigelser fra mere end en tredjedel af medlemmerne, er de øvrige medlemmer ikke bundet af den pågældende foranstaltning; men kan stadig vælge at lade den få virkning.
Videnskabelig komité og underkommissioner
IOTC har en stående videnskabelig komité og kan oprette yderligere underkommissioner. Disse underkommissioner er åbne for de medlemmer, der er kyststater, og hvis farvande ved vandringen passeres af de berørte bestande, eller som er stater, hvis fartøjer fisker efter dem.
Kyststaternes rettigheder
Aftalen indskrænker ikke de suveræne rettigheder, som en kyststat i henhold til den internationale havret har med hensyn til udforskning, udnyttelse, bevarelse og regulering af de biologiske ressourcer, herunder de stærkt vandrende arter, i en zone af en udstrækning på højst 200 sømil henhørende under dens nationale jurisdiktion.
Finansielle bidrag
Medlemmerne bidrager hvert år til IOTC’s eget budget efter en skala, der vedtages af IOTC.
IKRAFTTRÆDELSESDATO
Aftalen trådte i kraft den 27. marts 1996.
BAGGRUND
For yderligere oplysninger henvises til:
HOVEDDOKUMENTER
Aftale om oprettelse af Kommissionen for Tunfisk i Det Indiske Ocean (EFT L 236 af 5.10.1995, s. 25-33).
Rådets afgørelse 95/399/EF af 18. september 1995 om Fællesskabets tiltrædelse af aftalen om oprettelse af Tunkommissionen for Det Indiske Ocean (EFT L 236 af 5.10.1995, s. 24).
TILHØRENDE DOKUMENTER
De Forenede Nationers havretskonvention og aftalen vedrørende anvendelsen af kapitel XI i denne konvention — De Forenede Nationers havretskonvention (EFT L 179 af 23.6.1998, s. 3-134).
Rådets afgørelse 98/392/EF af 23. marts 1998 om Det Europæiske Fællesskabs indgåelse af de Forenede Nationers havretskonvention af 10. december 1982 og af aftalen af 28. juli 1994 vedrørende anvendelsen af kapitel XI i denne konvention (EFT L 179 af 23.6.1998, s. 1-2).
seneste ajourføring 13.07.2022