Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51995IE1160

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για την Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις εφαρμογές της τηλεματικής στις ευρωπαϊκές μεταφορές

ΕΕ C 18 της 22.1.1996, p. 32–35 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, SV)

51995IE1160

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για την Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις εφαρμογές της τηλεματικής στις ευρωπαϊκές μεταφορές

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 018 της 22/01/1996 σ. 0032


Γνωμοδότηση για την Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις εφαρμογές της τηλεματικής στις ευρωπαϊκές μεταφορές

(96/C 18/09)

Στις 30 Μαρτίου 1995, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή αποφάσισε να εκπονήσει, με βάση το άρθρο 23, παράγραφος 3 του Εσωτερικού της Κανονισμού, γνωμοδότηση για την παραπάνω πρόταση.

Το τμήμα μεταφορών και επικοινωνιών, στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών, όρισε τον κ. Denkaus ως εισηγητή. Μετά το θάνατο του τελευταίου, το τμήμα όρισε ως εισηγητή τον κ. Kielman και υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 29 Σεπτεμβρίου 1995.

Κατά την 329η σύνοδο ολομέλειας της 25ης και 26ης Οκτωβρίου 1995 (συνεδρίαση της 25ης Οκτωβρίου 1995), η ΟΚΕ υιοθέτησε ομόφωνα την ακόλουθη γνωμοδότηση.

1. Κύρια σημεία της Ανακοίνωσης της Επιτροπής

1.1. Η ανακοίνωση στηρίζεται σε μία εκτενή περιγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στο τομέα των μεταφορών, παρουσιάζει αναλυτικά τα συστήματα και τις υπηρεσίες της τηλεματικής που εξετάζονται σήμερα και περιλαμβάνει σειρά προτάσεων για μελλοντικές δράσεις της Επιτροπής.

2. Γενικές παρατηρήσεις

2.1. Η ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου, η οικονομική ανάπτυξη και η εξέλιξη της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας θα συντελέσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των μεταφορών προσώπων και αγαθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αύξηση των μεταφορών με τον ταυτόχρονο περιορισμό των μετακινήσεων, και κατά συνέπεια της κυκλοφορίας, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση των υποδομών και την καλύτερη χρήση των οχημάτων. Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία λόγω της έλλειψης πόρων όσον αφορά τη διαθεσιμότητα εκτάσεων, λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και των περιορισμένων πόρων ενέργειας. Τα συστήματα τηλεματικής στο τομέα των μεταφορών μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας των υποδομών και στην ορθολογική χρήση των οχημάτων. Η τηλεματική μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση της ασφάλειας, η οποία αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο των μεταφορών.

2.2. Η κινητικότητα δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά μέσο για την επίτευξη άλλων σκοπών και στόχων. Τίθεται επομένως, το ερώτημα αν είναι κατάλληλος ο όρος « ανεκτή κινητικότητα ». Αφενός, ο όρος αυτός υπονοεί ότι η κινητικότητα μπορεί να γίνει αντικείμενο κατάχρησης, αφετέρου, ότι τόσο η κινητικότητα αυτή καθεαυτή όσο και το ζήτημα της ανεκτικότητας, μπορεί να εκτιμηθούν σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικά. Ο όρος « sustainable mobility » (που χρησιμοποιείται στο Λευκό Βιβλίο της Επιτροπής 1992) θέτει συγχρόνως το ερώτημα της εξασφάλισης της κινητικότητας σε μόνιμη βάση. Από αυτή την άποψη, οι εφαρμογές της τηλεματικής στις μεταφορές θα αποκτήσουν στο μέλλον ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

2.3. Τα συστήματα τηλεματικής διαδραμάτιζαν ήδη κατά το παρελθόν, και στο μέλλον ακόμη περισσότερο, σημαντικό ρόλο σε όλα τα μέσα μεταφοράς, αλλά και στις διακλαδώσεις τους. Οι οδικές, οι σιδηροδρομικές μεταφορές, οι εσωτερικές πλωτές μεταφορές, οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές αλλά, και ιδιαίτερα, τα σημεία διακλάδωσης των μεταφορών αυτών, δηλαδή οι αερολιμένες, οι θαλάσσιοι λιμένες, οι σταθμοί τέρματος και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί αποτελούν ευρύτατο πεδίο εφαρμογής και μελλοντικών συστημάτων τηλεματικής πέρα από τα υφιστάμενα συστήματα. Ιδιαίτερα αξίζει να εξεταστεί η επίδραση πολυδιάστατων συστημάτων τηλεματικής στις συνδυασμένες μεταφορές.

2.4. Τα συστήματα τηλεματικής συμβάλλουν, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, στην αύξηση της μεταφορικής ικανότητας. Αναμφισβήτητα μπορούν να επιδράσουν πολύ θετικά ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική επιβάρυνση και κατά συνέπεια η συμφόρηση των δικτύων, μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της ασφάλειας ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ατυχημάτων, στον προγραμματισμό της διαδρομής μέσω κατάλληλων πληροφοριών σχετικά με τη πραγματική επιβάρυνση του δικτύου, καθώς και στην εναρμόνιση της ροής της κυκλοφορίας.

Ωστόσο, σε περίπτωση απόλυτης στενότητας μεταφορικής ικανότητας τα συστήματα τηλεματικής δεν μπορούν να αντικαταστήσουν επενδύσεις που επιδρούν στη μεταφορική ικανότητα.

2.5. Περαιτέρω, η ΟΚΕ πιστεύει ότι η τηλεματική δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί με στόχο την αναγκαστική μετατόπιση ή αποφυγή των μεταφορών - όπως απαιτούν ορισμένοι κύκλοι έχοντας άγνοια των πραγματικών δυνατοτήτων μετατόπισης στις οδικές μεταφορές και την ανεπάρκεια δυναμικότητας των « φιλοπεριβαλλοντικών » μέσων μεταφοράς. Αντ`αυτού, οι κεντρικοί στόχοι των εφαρμογών της τηλεματικής πρέπει να είναι η αύξηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας όλων των μεταφορέων. Η τηλεματική θα διευκολύνει επιπλέον την καλύτερη συλλογή και κατανόηση των πληροφοριών για τις μεταφορές π.χ. την προσφορά και οργάνωση διασυνδέσεων ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών που προσφέρουν μεταφορικές υπηρεσίες και εκμεταλλεύονται υποδομές, και έτσι θα συμβάλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για εντονότερη εκμετάλλευση των συστημάτων συνδυασμένων μεταφορών και τη διαλειτουργικότητα του συστήματος. Η ελευθερία επιλογής του πελάτη συνιστά συνεπώς την καλύτερη μέθοδο δημιουργίας ενός ιδιαίτερα αποτελεσματικού συστήματος μεταφορών.

2.6. Ασφαλώς, οι τηλεπικοινωνίες και η τεχνολογία της πληροφορικής μπορούν να αντικαταστήσουν, εν μέρει, τη ζήτηση για πραγματικές υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών, π.χ. με τη μορφή τηλεαγορών ή τηλεργασίας.

2.7. Η δημιουργία υπερσυστημάτων ευρωπαϊκού επιπέδου εγκυμονεί τον κίνδυνο του περιορισμού του ανταγωνισμού, και στον τομέα της τηλεματικής. Κατά συνέπεια, είναι αναγκαίο να ληφθεί, κατά το σχεδιασμό δυνητών συστημάτων, μέριμνα ώστε να μη δημιουργηθούν μονοπώλια εθνικού ή ευρωπαϊκού επιπέδου, του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα.

2.8. Η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει μια σειρά στόχων που μπορούν να επιτευχθούν μέσω της τηλεματικής, αλλά δεν διακρίνει σαφώς μεταξύ στόχων πρωτεύουσας και δευτερεύουσας σημασίας. Μπορεί έτσι να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τίθενται υπερβολικά υψηλές απαιτήσεις ως προς την αποδοτικότητα της τηλεματικής στις μεταφορές.

2.9. Με βάση τις διαθέσιμες γνώσεις σχετικά με τα υφιστάμενα ή ενδεχόμενα συστήματα τηλεματικής στις μεταφορές, καθώς και τις ανάγκες που μπορούν να δημιουργηθούν λόγω των προκλήσεων που θα προκύψουν από την εξέλιξη των μεταφορών, διακρίνονται οι ακόλουθοι βασικοί στόχοι :

- αύξηση της ασφάλειας,

- περιορισμός της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος,

- αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των υποδομών, π.χ. με την αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης,

- πλεονεκτήματα που προκύπτουν για τους μεταφορείς ως προς την χρήση και τα όρια επιβάρυνσης των οχημάτων.

Οι προαναφερθέντες στόχοι αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγικότητας των υποδομών και των μεταφορέων, στην φειδωλή χρήση των πόρων, στη βελτίωση της ποιότητας και επιδρούν γενικά πολύ θετικά στην ανταγωνιστικότητα και συνεπώς στη διασφάλιση και αύξηση των θέσεων απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τον καταμερισμό του κόστους της χρήσης υποδομών, η τηλεματική προσφέρει μια μέθοδο για την καλύτερη εφαρμογή της αρχής « ο χρήστης πληρώνει », το πλεονέκτημα της οποίας είναι ότι τα έσοδα θα διατίθενται για την κάλυψη του κόστους (όπου αυτό δημιουργείται). Αυτό θα συμβαίνει, π.χ., με το φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο ο οποίος καταβάλλεται από τους χρήστες ενώ τα έσοδα δεν διατίθενται πάντοτε εκεί που θα έπρεπε (όπως όταν ένα όχημα γεμίζει τη δεξαμενή του καύσιμα στην Ολλανδία και κινείται στη Γερμανία).

2.10. Τηλεματική στις μεταφορές σημαίνει, αν θέλουμε να είναι αποτελεσματική, διοχέτευση και έλεγχο της κυκλοφορίας. Αυτό συνεπάγεται όμως ορισμένη μεταβολή της ελευθερίας των χρηστών. Χρειάζεται, επομένως, να επιτευχθεί ένας κοινωνικός συμβιβασμός σχετικά με την έκταση της μεταβολής της ελευθερίας, με σκοπό τη διατήρηση και την ανάπτυξη της κινητικότητας.

2.11. Η εισαγωγή των συστημάτων τηλεματικής στον τομέα των μεταφορών ως πρόσθετος όρος για την χρήση των υποδομών, αυξάνει τους κινδύνους τεχνικής ή οργανωτικής φύσης. Η εκτέλεση των μεταφορών έχει μία πρόσθετη διάσταση, η οποία εμπεριέχει τους κινδύνους της τεχνικής και της χρήσης και καθιστά, κατ`αυτόν τον τρόπο, το συνολικό σύστημα των μεταφορών ως προς τη διαθεσιμότητά του για τους ανθρώπους που ζουν στην Ευρώπη, ακόμη πιο ευάλωτο. Έτσι, θα πρέπει να αναμένονται δυσμενείς επιπτώσεις, ιδιαιτέρως όσον αφορά το βαθμό αποδοχής του συστήματος από τους χρήστες, σε περίπτωση που, λόγω της εφαρμογής τεχνικών που δεν έχουν υποβληθεί στον κατάλληλο έλεγχο, καταχωρούνται, για παράδειγμα, σε λανθασμένο χρήστη τέλη κυκλοφορίας που έχουν καταλογιστεί αυτομάτως ή που διαταράσσεται η ροή των μεταφορών και αυτά αν και οι εν λόγω τεχνιτές χρησιμοποιούνται ακριβώς για την αποφυγή παρομοίων προβλημάτων.

Μέσω της εκτίμησης της αντικειμενικής και υποκειμενικής αξίας των στόχων θα πρέπει να εξετασθεί αν το όφελος και οι δαπάνες που δημιουργούν αναμφίβολα τα συστήματα αυτά αντισταθμίσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τον πρόσθετο κίνδυνο.

2.12. Ο βαθμός αποδοχής των συστημάτων τηλεματικής τόσο εκ μέρους των πελατών, όσο και των παραγόντων του τομέα των μεταφορών αποτελεί ωστόσο, σημαντική προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία τους. Χωρίς ικανοποιητικό βαθμό αποδοχής, δηλαδή χωρίς ικανοποιητικό αριθμό χρηστών, τα συστήματα αυτά αποβαίνουν οικονομικώς ασύμφορα και δεν αποδίδουν.

Βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ανοχής είναι, εκτός από τη διευκρίνιση βασικών ζητημάτων ως προς τους στόχους, το βαθμό ελευθερίας και τον κίνδυνο, καθώς και τη διαφάνεια των συστημάτων, η πληροφόρηση σχετικά με τα συστήματα αυτά και η εκπαίδευση για τη χρήση τους.

3. Δεδομένου ότι οι επιπτώσεις των συστημάτων τηλεματικής στις μεταφορές είναι ενδεχομένως αναμφίβολα ευεργετικές, αλλά επειδή κατά την πολιτική συζήτηση του θέματος δεν έχει διευκρινισθεί σαφώς το βασικό πλαίσιο, η ΟΚΕ διατυπώνει την ακόλουθη πρόταση για την περαιτέρω ανάπτυξη των συστημάτων τηλεματικής στις ευρωπαϊκές μεταφορές.

Πρέπει να γίνουν τα εξής :

- να διευκρινισθούν οι στόχοι,

- να δημιουργηθούν οι πολιτικές βασικές προϋποθέσεις,

- να καθορισθούν οι όροι εφαρμογής,

- να πραγματοποιηθεί η εφαρμογή στην πράξη.

3.1. Οι βασικοί στόχοι των συστημάτων τηλεματικής, όπως αναφέρονται στο κατάλογο που περιλαμβάνεται στο σημείο 2.9, θα πρέπει να διευκρινισθούν βάσει μιας συζήτησης με όλους τους ενδιαφερόμενους και να εγκριθούν μέσω μιας γενικής συμφωνίας. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιδιωχθούν μεμονωμένα αλλά και σε συνδυασμό μεταξύ τους.

3.1.1. Στη συζήτηση αυτή θα πρέπει να λάβουν μέρος οι χρήστες των υποδομών και των μεταφορικών μέσων, οι φορείς εκμετάλλευσης των υποδομών, οι κρατικοί οργανισμοί όλων των επιπέδων, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, οι χρήστες των συστημάτων τηλεματικής και κυρίως, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων.

3.1.2. Τα βασικά τεχνολογικά συστήματα για τις εφαρμογές της τηλεματικής στις μεταφορές έχουν ήδη αναπτυχθεί. Χρειάζεται πλέον να ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης και τους στόχους των συστημάτων αυτών.

3.2. Οι βασικές πολιτικές προϋποθέσεις θα πρέπει να έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και να έχουν στέρεες βάσεις. πολιτική πρέπει να εκτείνεται σε όλα τα επίπεδα αποφάσεων και να είναι εναρμονισμένη.

3.2.1. Καταρχήν, θα πρέπει να διευκρινισθούν οι αρμοδιότητες κάθε πολιτικού επιπέδου, καθώς και ο βαθμός επίδρασης και η δεσμευτικότητα των σχετικών αποφάσεων.

3.2.2. Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο των πολιτικών βασικών προϋποθέσεων είναι η διευκρίνιση του ευκταίου βαθμού ελευθερίας ως προς την κινητικότητα και τα συστήματα τηλεματικής των μεταφορών.

3.2.3. Το θέμα της εκτίμησης του κινδύνου, που θίγεται στο σημείο 2.11, θα πρέπει να εξετασθεί και να αποφασισθεί σε πολιτικό επίπεδο.

3.2.4. Όσοι συμμετέχουν στα συστήματα τηλεματικής στις μεταφορές θα πρέπει να υπόκεινται σε κωδικοποιημένα πρότυπα συμπεριφοράς, τα οποία χρειάζεται να διευκρινίζονται με πολιτική συμφωνία.

3.2.5. Επίσης, πρέπει να διευκρινισθούν θέματα όπως το ερώτημα αν τα συστήματα τηλεματικής στις μεταφορές θα αποτελούν αρμοδιότητα δημόσιου οργανισμού ή θα ανατίθενται στην ιδιωτική οικονομία, καθώς επίσης και το ερώτημα πόσο εντατικός θα είναι ο ανταγωνισμός των αγορών για υπηρεσίες τηλεματικής. Η ΟΚΕ προτιμά οι εφαρμογές της τηλεματικής που αποσκοπούν κυρίως στη βελτίωση της ροής και της ασφάλειας των μεταφορών να αναληφθούν από δημόσιους οργανισμούς πρόσθετες υπηρεσίες μπορούν, αντιθέτως, να αναληφθούν από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, η διάκριση μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εξελίσσεται. Η τηλεματική θα αποτελέσει οπωσδήποτε ένα από τα μέσα της εξέλιξης αυτής. Για το λόγο αυτό η ΟΚΕ συμμερίζεται την πρόταση της Επιτροπής περί δημιουργίας εταιρικής σχέσης μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο αυτό.

3.3. Πρέπει επίσης να δημιουργηθούν δεσμευτικοί όροι εφαρμογής.

3.3.1. Η βασική αρχιτεκτονική του συστήματος θα πρέπει να καλύπτει τόσο τα ευρωπαϊκά πρότυπα σχετικά με τις τεχνολογίες μεταβίβασης, όσο και τη διαλειτουργικότητα αλλά και μία ορισμένη ελαστικότητα για μελλοντικές εξελίξεις της τεχνολογίας.

3.3.2. Η ύπαρξη συμπαγούς ρυθμιστικού πλαισίου με δεσμευτικούς κανόνες χρειάζεται ενιαία νομική βάση ευρωπαϊκής κλίμακας, η οποία θα αναγνωρίζεται και θα υλοποιείται σε όλα τα επίπεδα στα κράτη μέλη και στις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η πολιτική θα πρέπει να μεριμνήσει για τη δημιουργία συνθηκών που θα προσφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια στους κατασκευαστές και τους καταναλωτές.

3.3.3. Θα πρέπει, επίσης, να καθορισθούν οι αρμοδιότητες (κατανομή των ρόλων) για την ανάπτυξη και την εκμετάλλευση των συστημάτων τηλεματικής, το άνοιγμα των υποδομών των μεταφορών προς τα συστήματα τηλεματικής, καθώς και η συμμετοχή των χρηστών των υποδομών. Ιδιαίτερα χρειάζεται να συνδεθούν οι υποδομές των μεταφορών με τις υποδομές της τηλεματικής.

3.3.4. Θα πρέπει να οριοθετηθεί ο κύκλος των ενδεχόμενων συμμετεχόντων, οργανισμοί εκμετάλλευσης των υποδομών, χρήστες των υποδομών, φορείς διαχείρισης των διακλαδώσεων. Θα πρέπει να διευκρινισθεί αν για παράδειγμα στις οδικές μεταφορές συμπεριλαμβάνονται ο πεζοί και οι ποδηλάτες, αν στις αεροπορικές μεταφορές συμπεριλαμβάνονται και οι πτήσεις με ιδιωτικά αεροπλάνα, καθώς και αν στις πλωτές μεταφορές συμπεριλαμβάνονται και οι μεταφορές με αθλητικές λέμβους.

3.3.5. Οι συνθήκες λειτουργίας των συστημάτων τηλεματικής πρέπει να διαμορφωθούν με όσο το δυνατόν ελαστικότερο τρόπο και με όσο το δυνατό λιγότερους περιορισμούς από πλευράς ανταγωνισμού. Δεν θα πρέπει ωστόσο, να θιγεί για το λόγο αυτό η λειτουργικότητα του συνόλου του συστήματος.

3.3.6. Τα εντατικά συστήματα τηλεματικής επιτρέπουν στους οργανισμούς εκμετάλλευσης να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τη συμπεριφορά από πλευράς κινητικότητας των χρηστών των μεταφορών. Για το λόγο αυτό, έχει εξαιρετική σημασία να ληφθούν μέτρα προστασίας των προσωπικών δικαιωμάτων και των προσωπικών στοιχείων.

3.3.7. Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι ακόμη δυνατόν να διευκρινισθούν σαφώς οι επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και άλλων παρεμβολών για την υγεία. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη επαγρύπνιση στον τομέα αυτό.

3.4. Το δυνητικό όφελος των εφαρμογών της τηλεματικής στις μεταφορές είναι τόσο υψηλό, ώστε θα πρέπει εκείνοι που αποκομίζουν όφελος από τα συστήματα αυτά να καταβάλλουν και το αντίστοιχο κόστος. Κατά συνέπεια θα ήταν σκόπιμο να αφεθεί η εγκατάσταση των συστημάτων στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Στις περιπτώσεις όμως στις οποίες πρόκειται για το γενικό κοινωνικό συμφέρον θα ήταν σκόπιμο να πραγματοποιούνται δημόσιες επενδύσεις στον τομέα των εφαρμογών της τηλεματικής.

Το κράτος μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση να προωθεί την εγκατάσταση συστημάτων τηλεματικής από επαγγελματικούς ή ιδιωτικούς φορείς προσφέροντάς τους κεφάλαια εκκίνησης.

3.4.1. Κατά την εγκατάσταση των συστημάτων απαιτείται να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των ανθρώπων που θα χειρίζονται τα συστήματα αυτά. Στα κριτήρια για τη συμμετοχή στις μεταφορές (άδεια οδήγησης) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται έγκαιρα και η ικανότητα χειρισμού συστημάτων τηλεματικής. Τα συστήματα τηλεματικής θα πρέπει, ωστόσο, να είναι εύχρηστα, ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν όσοι συμμετέχουν στις μεταφορές.

3.4.2. Η μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί θετικό σημείο. Όμως, ο τομέας των μεταφορών κυριαρχείται από μικρές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που εκλαμβάνονται ως μικρομεσαίες σε άλλους κλάδους θεωρούνται τεράστια συγκροτήματα στις μεταφορές. Τη στιγμή αυτή δεν δίδεται ιδιαίτερη σημασία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. προσφορά στον τομέα αυτόν είναι σημαντική, ωστόσο, δεν αξιοποιείται παρά από πολύ λίγες επιχειρήσεις.

3.4.3. Οι υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στον τομέα της τηλεματικής των μεταφορών θα πρέπει να επαφίενται εντελώς στην αγορά, δηλαδή στην ελεύθερη λειτουργία της προσφοράς και της ζήτησης. Η παρέμβαση του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τα σημεία 3.1, 3.2 και 3.3 δεν θεωρείται απαραίτητη.

3.4.4. Οι πληροφορίες της αγοράς σχετικά με την προσφορά και τη ζήτηση, όσον αφορά τις εμπορευματικές μεταφορές, με βάση τις εφαρμογές της τηλεματικής, είναι ασφαλώς ιδιαίτερα προβληματικές. Επειδή οι παράγοντες της αγοράς αντιλαμβάνονται ότι η στρατηγική του καταμερισμού της αγοράς απειλείται από τις πληροφορίες αυτές, αφενός και, αφετέρου, επειδή δεν καλύπτονται σε ικανοποιητικό βαθμό οι ανάγκες σε ζήτηση, ούτε ποιοτικώς ούτε ποσοτικώς, οι παράγοντες αυτοί δέχονται τις υπηρεσίες αυτές μόνο πολύ διστακτικά εφόσον είναι προϊόν μεμονωμένων ενεργειών.

4. Τελικές παρατηρήσεις

4.1. Ήδη υπάρχουν τεχνολογίες τηλεματικής με ευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία, όπως έχει ήδη αποδειχθεί, είναι πολύ κατάλληλα για συγκεκριμένες εφαρμογές τηλεματικής στις μεταφορές. Για την αύξηση της ασφάλειας, τον περιορισμό της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, την αποφυγή συμφόρησης της κυκλοφορίας αλλά και για την αύξηση του βαθμού χρήσης των οχημάτων πρέπει να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατό οι βασικοί πολιτικοί όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής σε ευρωπαϊκή κλίμακα και στη συνέχεια, η εγκατάσταση των συστημάτων να αφεθεί όσο το δυνατόν περισσότερο στην πρωτοβουλία της ιδιωτικής οικονομίας.

4.2. Η διενέργεια μελετών σχετικά με τη σχέση κόστους/οφέλους σε επιμέρους τομείς της οικονομίας οδηγούν στην ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας τόσο εκ μέρους εκείνων που προσφέρουν τα συστήματα, όσο και εκ μέρους των χρηστών των συστημάτων στον τομέα της τηλεματικής στις μεταφορές. Αντίθετα, η εκπόνηση μελετών κόστους/οφέλους για το σύνολο της οικονομίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει πολιτικές αλλά και κοινωνικές πτυχές, ενώ η συζήτηση για τους στόχους, την κατεύθυνση και τις επιπτώσεις θα πρέπει να διεξάγεται με όσο το δυνατό πιο ειλικρινή και αντικειμενικό τρόπο, και να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη όλων των ενδιαφερομένων.

4.3. Η ανάπτυξη διευρωπαϊκών δικτύων στις μεταφορές αποτελούν ιδανική ευκαιρία για τη διευκρίνιση των στόχων, τον καθορισμό του πολιτικού πλαισίου και των όρων εφαρμογής της τηλεματικής στις μεταφορές. Οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία αυτή.

4.4. Τα συστήματα τηλεματικής στις μεταφορές αποτελούν αναμφίβολα σημαντική επένδυση στο μέλλον της Ευρώπης. Επείγει πλέον να διασφαλίσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω την τεχνολογική υπεροχή που επετύχαμε.

Βρυξέλλες, 25 Οκτωβρίου 1995.

Ο Πρόεδρος της

Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Carlos FERRER

Top
  翻译: