Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012SC0138

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Για τον καθορισμό βασικών κανόνων ασφαλείας για την προστασία από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιονίζουσες ακτινοβολίες

/* SWD/2012/0138 final - NLE 2011/0254 */

52012SC0138

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Για τον καθορισμό βασικών κανόνων ασφαλείας για την προστασία από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιονίζουσες ακτινοβολίες /* SWD/2012/0138 final - NLE 2011/0254 */


ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

που συνοδεύει το έγγραφο

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Για τον καθορισμό βασικών κανόνων ασφαλείας για την προστασία από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιονίζουσες ακτινοβολίες

1.           Ορισμός του προβλήματος

1.1.        Εισαγωγή

Η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα όσον αφορά την υγεία. Υπό κανονικές συνθήκες, οι δόσεις είναι πολύ χαμηλές και, ως εκ τούτου, δεν υφίστανται κλινικά παρατηρήσιμες επιπτώσεις στους ιστούς. Μολαταύτα, εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης επακόλουθων και ιδίως καρκίνου. Θεωρείται ότι οποιαδήποτε έκθεση, όσο μικρή και να είναι, δύναται να αποτελέσει αιτία καρκίνου αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής του εκτιθέμενου ατόμου. Για το λόγο αυτόν απαιτείται η υιοθέτηση ειδικής προσέγγισης όσον αφορά την προστασία από την ακτινοβολία που θεσπίστηκε εδώ και αρκετές δεκαετίες από τη διεθνή επιτροπή ακτινοπροστασίας (ICRP).

Η ανάγκη προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος αναγνωρίστηκε στη Συνθήκη Ευρατόμ (1957) και υπάρχουν ειδικές διατάξεις στο κεφάλαιο ΙΙΙ, Υγεία και Ασφάλεια, που διέπουν τα θέματα αυτά. Το άρθρο 31 της Συνθήκης προβλέπει την υιοθέτηση βασικών κανόνων ασφάλειας.

Το άρθρο 31 της Συνθήκης Ευρατόμ προβλέπει επίσης τη διαδικασία για την υιοθέτηση των κανόνων αυτών και συγκεκριμένα ότι η Επιτροπή ζητεί τη γνώμη ομάδας εμπειρογνωμόνων («άρθρο 31 Εμπειρογνώμονες»). Γενικά, εκπονείται νέα νομοθεσία από κοινού από τις υπηρεσίες της Επιτροπής και τους εμπειρογνώμονες.

Η κοινοτική νομοθεσία ακολουθεί ανέκαθεν τις συστάσεις της ICRP. Αυτός ο ιδιαιτέρως αναγνωρισμένος επιστημονικός οργανισμός εξέδωσε προσφάτως νέες οδηγίες για το σύστημα προστασίας από την ακτινοβολία (δημοσίευση 103, 2007) στις οποίες περιλαμβάνονται τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τους κινδύνους ακτινοβολίας, ενώ καθορίζεται το σύστημα ακτινοπροστασίας.

1.2.        Ορισμός του προβλήματος

Το υφιστάμενο σύστημα προστασίας των εργαζομένων και του πληθυσμού από τις επιπτώσεις της ιονίζουσας ακτινοβολίας δεν ανταποκρίνεται στα πλέον πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα και τις νέες κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Αναλυτικότερα:

– Η προστασία της υγείας των εργαζομένων και του πληθυσμού δεν ανταποκρίνεται στις πλέον πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις.

– Η προστασία των εργαζομένων στις βιομηχανίες NORM και σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι εξωτερικοί εργαζόμενοι και οι παρεμβατικοί ακτινολόγοι, είναι ανεπαρκής.

– Η προστασία της υγείας των ασθενών και του πληθυσμού δεν ανταποκρίνεται στις πλέον πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις.

– Η προστασία της υγείας του κοινού από φυσικές πηγές ακτινοβολίας είναι ανεπαρκής.

– Ο κίνδυνος που προκαλείται από την ιονίζουσα ακτινοβολία σε μη ανθρώπινα είδη ή το περιβάλλον δεν αντιμετωπίζεται συνολικά ρητώς, παρά τις διεθνείς συστάσεις.

– Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την ακτινοπροστασία είναι υπερβολικά πολύπλοκο.

Ενόψει των εξελίξεων αυτών, η Επιτροπή πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία από την ακτινοβολία και ζήτησε από τους εμπειρογνώμονες του άρθρου 31 να παράσχουν οδηγίες όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Τον Φεβρουάριο του 2010, οι εμπειρογνώμονες εξέδωσαν γνώμη όσον αφορά την πιθανή αναθεώρηση της κοινοτικής νομοθεσίας βάσει σχεδίου οδηγίας.

2.           Επικουρικότητα

Σύμφωνα με το άρθρο 2 στοιχείο β) της συνθήκης Ευρατόμ «… η Κοινότητα οφείλει να θεσπίζει ομοιόμορφους κανόνες ασφάλειας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του πληθυσμού και να μεριμνά για την εφαρμογή τους». Αντιστοίχως, στο προοίμιο της Συνθήκης, τα κράτη μέλη δηλώνουν ότι είναι αφενός «αποφασισμένα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης μιας ισχυρής πυρηνικής βιομηχανίας» και αφετέρου «ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν συνθήκες ασφάλειας που θα απομακρύνουν τους κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των λαών». Η Κοινότητα εξουσιοδοτείται «να θεσπίσει ομοιόμορφους κανόνες ασφάλειας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του πληθυσμού και να μεριμνά για την εφαρμογή τους». Ως εκ τούτου, η αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (ΕΚΑΕ) να ρυθμίζει το πεδίο της προστασίας της υγείας από την ιονίζουσα ακτινοβολία αναγνωρίζεται ρητώς στη συνθήκη Ευρατόμ.

Η αποκλειστική φύση των νομοθετικών εξουσιών της Κοινότητας Ευρατόμ σύμφωνα με τα άρθρα 30 και 31 της συνθήκης Ευρατόμ δεν απαιτεί κατ’ αρχήν την εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα άρθρα αυτά, η Επιτροπή πρέπει να λαμβάνει για τις νομοθετικές της προτάσεις τη γνώμη μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που διορίζονται από την επιστημονική και τεχνική επιτροπή της Ευρατόμ και οι οποίοι εργάζονται ως ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες προς όφελος της Κοινότητας.

3.           Κύριοι πολιτικοί στόχοι

Ο γενικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας για τους εργαζόμενους, τον πληθυσμό και τους ασθενείς έναντι της βλάβης που προκαλεί στην υγεία η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτός ο γενικός στόχος μεταφράζεται σε τέσσερις συγκεκριμένους στόχους:

1. εισαγωγή των απαραίτητων τροποποιήσεων στο αντικείμενο ώστε να ανταποκρίνεται στα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και την επιχειρησιακή εμπειρία,

2. διασαφήνιση των απαιτήσεων και εξασφάλιση της συνοχής εντός του πλαισίου της κοινοτικής νομοθεσίας,

3. εξασφάλιση της συνοχής με διεθνείς κανόνες και συστάσεις·

4. κάλυψη όλων των καταστάσεων έκθεσης και των κατηγοριών έκθεσης.

4.           Επιλογές πολιτικής

Μετά από ενδελεχή ανάλυση των διαφόρων λύσεων στους εντοπισθέντες προβληματικούς τομείς και μετά από μελέτη των διαφόρων λύσεων βάσει του βαθμού απλούστευσης, επικαιροποίησης και του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας, επιλέχθηκαν οι ακόλουθες επιλογές για περαιτέρω αξιολόγηση:

Επιλογή 1: Διατήρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας ως έχει.

Επιλογή 2: Αναθεώρηση της οδηγίας για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και της οδηγίας για την έκθεση για ιατρικούς λόγους.

Επιλογή 3: Αναθεώρηση και ενοποίηση της οδηγίας για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και της οδηγίας για την έκθεση για ιατρικούς λόγους και ενσωμάτωση της οδηγίας για τους εξωτερικούς εργαζομένους, της οδηγίας για την ενημέρωση του κοινού και της οδηγίας για τις κλειστές πηγές υψηλής ραδιενέργειας.

Επιλογή 4: Αναθεώρηση της οδηγίας για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της ώστε να καλύπτει την έκθεση του πληθυσμού σε φυσικές πηγές ακτινοβολίας.

Επιλογή 5: Αναθεώρηση της οδηγίας για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της ώστε να καλύπτει την προστασία μη ανθρώπινων ειδών.

Επιλογή 6: Αναθεώρηση και ενοποίηση της οδηγίας για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και της οδηγίας για την έκθεση για ιατρικούς λόγους, ενσωμάτωση της οδηγίας για τους εξωτερικούς εργαζομένους, της οδηγίας για την ενημέρωση του κοινού και της οδηγίας για τις κλειστές πηγές υψηλής ραδιενέργειας και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής ώστε να καλύπτει την έκθεση του πληθυσμού σε φυσική ακτινοβολία και την προστασία των μη ανθρώπινων ειδών.

5.           Εκτίμηση επιπτώσεων

5.1.        Επιλογή 1: Διατήρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας ως έχει.

Η επιλογή αυτή προφανώς δεν πληροί πλήρως τους συγκεκριμένους στόχους της παρούσας πρωτοβουλίας. Η οδηγία για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας που θεσπίστηκε το 1996 αποτέλεσε εγγύηση της επαρκούς προστασίας των εργαζομένων και του πληθυσμού κατά τον ίδιο τρόπο που η οδηγία για την έκθεση για ιατρικούς λόγους το 1997 αποτέλεσε ορόσημο στην προστασία των ασθενών. Ωστόσο, η επιστήμη και η κοινωνία έχουν εξελιχθεί έκτοτε, η επιχειρησιακή εμπειρία έχει αναδείξει την ανάγκη επικαιροποίησης ορισμένων απαιτήσεων, οι τεχνολογικές εξελίξεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την επάρκεια της υφιστάμενης νομοθεσίας, ενώ υπάρχουν νέες κοινωνικές προσδοκίες όσον αφορά τη συνεκτική διαχείριση των φυσικών και των τεχνητών πηγών ακτινοβολίας, καθώς και όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτής της επιλογής, πραγματοποιήθηκε ανάλυση σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι διεθνείς βασικοί κανόνες ασφαλείας (IBSS) θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό. Οι διεθνείς βασικοί κανόνες ασφαλείας έχουν, ωστόσο, διαφορετικό σκοπό: είναι μη δεσμευτικοί και έχουν χαμηλότερο επίπεδο φιλοδοξιών ενόψει της εφαρμογής τους σε αναπτυσσόμενες χώρες. Δεδομένων των κοινοτικών υποχρεώσεων που προβλέπονται στη Συνθήκη, το αντίστοιχο νέο εθνικό δίκαιο θα πρέπει να βασίζεται στην κοινοτική νομοθεσία.

5.2.        Επιλογή 2: Τροποποίηση των κύριων συναφών οδηγιών

Στην επιλογή αυτή εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο δύο νομοθετήματα θα μπορούσαν να τροποποιηθούν ξεχωριστά βάσει της επιχειρησιακής εμπειρίας και των νέων εξελίξεων. Οι τροποποιήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν τα περισσότερα από τα εντοπισθέντα προβλήματα:

Α) Στην οδηγία για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας:

– εισαγωγή της νέας μεθοδολογίας της ICRP για τον υπολογισμό των δόσεων και μείωση του ορίου δόσεων σε όργανα για τους φακούς των οφθαλμών·

– μια συνεκτική προσέγγιση για τη διαχείριση των βιομηχανιών που επεξεργάζονται φυσικά ραδιενεργά υλικά (NORM)·

– μια διαβαθμισμένη προσέγγιση για τον κανονιστικό έλεγχο, ανάλογη της αποτελεσματικότητας της εν λόγω εποπτείας, συμπεριλαμβανομένων ομοιόμορφων επιτρεπόμενων ορίων (π.χ. για υλικά που προκύπτουν από την αποσυναρμολόγηση παροπλισμένων πυρηνικών εγκαταστάσεων)·

Β) Στην οδηγία για την έκθεση για ιατρικούς λόγους:

– ενισχυμένες απαιτήσεις για την προστασία των ασθενών, καθώς και για την αξιολόγηση του κινδύνου, την υποβολή εκθέσεων και την αντιμετώπιση της έκθεσης λόγω ατυχήματος ιδίως στον τομέα της ακτινοθεραπείας·

– μια νέα προσέγγιση στις «εκθέσεις για ιατρονομικούς λόγους» ώστε να είναι δυνατή η αυξανόμενη χρήση διατάξεων για έλεγχο ασφαλείας, εκθέσεις οι οποίες σήμερα θεωρούνται εκθέσεις του πληθυσμού βάσει της οδηγίας για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Οι ανωτέρω τροποποιήσεις θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους ακόλουθους τομείς:

· Οικονομικές επιπτώσεις: Παρότι δεν είναι δυνατό στο παρόν στάδιο να πραγματοποιηθεί μια ποσοτικοποιημένη οικονομική εκτίμηση, οι βιομηχανίες NORM θα επωφεληθούν από την εναρμόνιση των απαιτήσεων μεταξύ των κρατών μελών. Η εισαγωγή ομοιόμορφων επιτρεπόμενων ορίων δύναται επιπλέον να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μείωση του κόστους της αποσυναρμολόγησης πυρηνικών εγκαταστάσεων·

· Κοινωνικές επιπτώσεις και επιπτώσεις στην υγεία: Οι κοινωνικές επιπτώσεις σχετίζονται με την παροχή επαρκούς προστασίας στους εργαζομένους σε βιομηχανίες NORM. Οι επιπτώσεις στην υγεία θα είναι ιδιαζόντως σημαντικές όσον αφορά την έκθεση για ιατρικούς λόγους, ιδίως για την πρόληψη της πρόκλησης βλάβης λόγω συχνών σπινθηρογραφιών σε νέους ασθενείς η οποία εκδηλώνεται μέσω του αυξημένου ποσοστού εμφάνισης καρκίνου πολλά χρόνια αργότερα. Συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (για παράδειγμα, καρδιολόγοι) θα επωφεληθούν από τη μείωση του ορίου δόσεων για τους φακούς των οφθαλμών και θα αποφύγουν την εμφάνιση καταρράκτη.

· Κανονιστική επιβάρυνση: Παρότι η αρχή της βελτιστοποίησης της προστασίας, βάσει της οποίας οι δόσεις πρέπει να διατηρούνται στα κατώτερα ευλόγως εφικτά επίπεδα (As Low As Reasonably Achievable-ALARA), λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες, είναι βασικής σημασίας ώστε να διασφαλιστεί η κατάλληλη ισορροπία κόστους-οφέλους στην προστασία από την ακτινοβολία στην πράξη, η νέα έννοια της «διαβαθμισμένης προσέγγισης» επεκτείνει την αρχή αυτή ώστε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της κανονιστικής εποπτείας και να μειώσει το διοικητικό κόστος για τις βιομηχανίες.

5.3.        Επιλογή 3: Αναθεώρηση και ενοποίηση της οδηγίας για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και της οδηγίας για την έκθεση για ιατρικούς λόγους και ενσωμάτωση της οδηγίας για τους εξωτερικούς εργαζομένους, της οδηγίας για την ενημέρωση του κοινού και της οδηγίας για τις κλειστές πηγές ραδιενέργειας.

Η επιλογή αυτή προσφέρει τη δυνατότητα αναθεώρησης της οδηγίας για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας επεκτείνοντας τις απαιτήσεις στην έκθεση για ιατρικούς λόγους, την ενημέρωση του κοινού, την έκθεση των εξωτερικών εργαζομένων και τις κλειστές πηγές υψηλής ραδιενέργειας. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, η οδηγία για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας 96/29 και οι συναφείς νομοθετικές πράξεις θα συγχωνεύονταν. Η επιλογή αυτή βασίζεται σε μη νομοθετικά μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την προστασία από φυσικές πηγές ραδιενέργειας και τους κινδύνους της ιονίζουσας ακτινοβολίας για τα μη ανθρώπινα είδη. Πέραν των αλλαγών που εξετάζονται στη 2η επιλογή, η επιλογή αυτή περιλαμβάνει τις κατωτέρω τροποποιήσεις:

· εναρμόνιση του ορισμού των κλειστών πηγών υψηλής ραδιενέργειας (ΚΠΥΡ- HASS) με τους διεθνείς κανόνες·

· συγκεκριμένες απαιτήσεις για την προστασία των εξωτερικών εργαζομένων με σαφή ορισμό των ευθυνών των εργοδοτών τους και των επιχειρήσεων που διενεργούν τις πρακτικές κατά τις οποίες οι εν λόγω εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι·

· απαιτήσεις για την ενημέρωση του κοινού πριν και κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού έκτακτης ανάγκης λόγω ακτινοβολίας, εντός του συνολικού αναθεωρημένου πλαισίου για τη διαχείριση καταστάσεων έκθεσης έκτακτης ανάγκης.

Η συγχώνευση των πέντε οδηγιών θα ήταν σημαντικό επίτευγμα όσον αφορά τη συνοχή της κοινοτικής νομοθεσίας. Η αναδιάρθρωση που απαιτείται για την κάλυψη αυτού του ευρύτερου αντικειμένου της οδηγίας για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας βελτιώνει περαιτέρω τη σαφήνεια του κειμένου και εξασφαλίζει καλύτερη εφαρμογή των απαιτήσεων στην πράξη. Αν και η 3η επιλογή διατηρεί τα οικονομικά, κοινωνικά οφέλη και τα οφέλη για την υγεία της 2ης επιλογής και αυξάνει τις επιπτώσεις σε ορισμένες από τις πτυχές αυτές, για παράδειγμα μέσω καλύτερης προστασίας και βελτιωμένης κινητικότητας των εξωτερικών εργαζομένων, το κύριο όφελος της 3ης επιλογής συνίσταται στην απλούστευση της κοινοτικής νομοθεσίας και στην αντίστοιχη μείωση της κανονιστικής επιβάρυνσης όσον αφορά τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο αλλά και από επιχειρησιακής πλευράς. Οι οδηγίες για την κατάρτιση εθνικών σχεδίων δράσης για τη μείωση των κινδύνων από την έκθεση σε ραδόνιο μέσα σε κτίρια θα επιστήσουν και πάλι την προσοχή των κρατών μελών στο πρόβλημα αυτό και σε πιθανές δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την επίλυσή του. Ωστόσο, η δράση αυτή θα έχει προστιθέμενη αξία μόνο εάν τα κράτη μέλη ακολουθήσουν τις προτεινόμενες συμβουλές, κάτι που πιθανότατα δεν θα συμβεί δεδομένης της απουσίας δεσμευτικών απαιτήσεων.

5.4.        Επιλογή 4: Αναθεώρηση της οδηγίας για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της ώστε να καλύπτει την έκθεση του πληθυσμού σε φυσικές πηγές ακτινοβολίας.

Οι νέες συστάσεις της ICRP επιτρέπουν μια πιο συνεκτική διαχείριση των εκθέσεων σε φυσικές πηγές ακτινοβολίας, καθορίζοντας επίπεδα αναφοράς για τις συγκεντρώσεις του ραδονίου μέσα σε κτίρια και για την εξωτερική έκθεση από δομικά υλικά.

Όπως υπογραμμίζεται από τον ΠΟΥ, οι επιπτώσεις στην υγεία των δεσμευτικών απαιτήσεων για το ραδόνιο στις κατοικίες θα πρέπει να είναι πολύ σημαντικές. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν ένα ολοκληρωμένο και διαφανές σχέδιο δράσης για το ραδόνιο, προσαρμοσμένο βάσει των εθνικών αναγκών και των γεωλογικών χαρακτηριστικών των διαφόρων περιοχών. Η εφαρμογή και η επιβολή του εθνικού σχεδίου δράσης εμπίπτουν στην ευθύνη των κρατών μελών.

Οι εναρμονισμένες απαιτήσεις για τα οικοδομικά υλικά θα επιτρέψουν περαιτέρω τυποποίηση βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας για τα κατασκευαστικά προϊόντα (οδηγία 89/106/ΕΟΚ του Συμβουλίου). Ωστόσο, αυτό συνεπάγεται κόστος για τον κλάδο. Ενώ οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου θα επωφεληθούν από την παρακολούθηση και τη σήμανση των υλικών, ο διοικητικός φόρτος για τον κλάδο θα διατηρηθεί στα χαμηλότερα επίπεδα μέσω κατάλληλης επιλογής επιπέδων αναφοράς και του καταλόγου ειδών υλικών που θεωρούνται ανησυχητικά.

5.5.        Επιλογή 5: Αναθεώρηση της οδηγίας για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της ώστε να καλύπτει την προστασία μη ανθρώπινων ειδών.

Η ICRP προσφέρει πλέον μια μεθοδολογία για τον υπολογισμό της έκθεσης των ζώντων οργανισμών. Η ενσωμάτωση σχετικών απαιτήσεων στους βασικούς κανόνες ασφαλείας της Ευρατόμ (καθώς και στους νέους διεθνείς βασικούς κανόνες ασφαλείας) επιτρέπει στα κράτη μέλη να τις ενσωματώσουν στις εθνικές περιβαλλοντικές πολιτικές τους, κατά τρόπο που να συμφωνεί με τις τρέχουσες προσεγγίσεις στην προστασία της υγείας έναντι της ιονίζουσας ακτινοβολίας. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτού του διευρυμένου αντικειμένου της κοινοτικής νομοθεσίας θα αφορούν ουσιαστικά την καλύτερη κατανόηση της απουσίας οποιωνδήποτε επιπτώσεων υπό κανονικές περιστάσεις και την πρόληψη της περιβαλλοντικής ζημίας σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

Οι απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολύ απαιτητικές στην παρούσα φάση. Επιπλέον της μεθοδολογίας για τον υπολογισμό της έκθεσης ζώντων οργανισμών (Δημοσίευση αριθ. 108), η ICRP θα παράσχει οδηγίες για την εφαρμογή του συστήματος ακτινοπροστασίας το 2011-2012. Συνεπώς θα εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος πριν από την έγκριση της οδηγίας από το Συμβούλιο για την ενσωμάτωση εναρμονισμένων κριτηρίων σε αυτή τη βάση. Ως εκ τούτου, οι εμπειρογνώμονες του άρθρου 31 πρότειναν την ενσωμάτωση των απαιτήσεων ήδη από τώρα στην πρόταση της Επιτροπής, αντί της προσθήκης ενός νέου νομοθετήματος μερικά χρόνια αργότερα, κάτι που θα ήταν αντίθετο με την πολιτική απλούστευσης της Επιτροπής.

5.6.        Επιλογή 6: Αναθεώρηση και ενοποίηση της οδηγίας για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και της οδηγίας για την έκθεση για ιατρικούς λόγους, ενσωμάτωση της οδηγίας για τους εξωτερικούς εργαζομένους, της οδηγίας για την ενημέρωση του κοινού και της οδηγίας για τις κλειστές πηγές ραδιενέργειας και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής ώστε να καλύπτει την έκθεση του πληθυσμού σε φυσική ακτινοβολία και την προστασία των μη ανθρώπινων ειδών.

Η επιλογή αυτή περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της 3ης επιλογής. Η αναθεώρηση των βασικών κανόνων ασφαλείας περιλαμβάνει όλα τα εντοπισθέντα ζητήματα και διευρύνει το πεδίο εφαρμογής ώστε να περιλαμβάνει όλες τις καταστάσεις έκθεσης, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης του πληθυσμού μέσα σε κτίρια στο ραδόνιο και σε οικοδομικά υλικά και κάθε κατηγορία ανθρώπινης και μη ανθρώπινης έκθεσης.

6.           Σύγκριση των επιλογών

Οι διάφορες επιλογές έχουν συγκριθεί μεταξύ τους βάσει της αποτελεσματικότητάς τους, της αποδοτικότητάς τους και της συνοχής τους με άλλη νομοθεσία. Η 1η επιλογή ικανοποιεί μερικώς τον γενικό στόχο της δράσης. Η 2η επιλογή ανταποκρίνεται πλήρως στον πρώτο στόχο και βελτιώνει σε κάποιο βαθμό τη συνοχή της νομοθεσίας για την ακτινοπροστασία της Ευρατόμ, ενώ συνάδει επίσης με τους διεθνείς κανόνες, πληρώντας ως εκ τούτου τρεις από τους ειδικούς στόχους. Η 3η επιλογή ικανοποιεί πλήρως τον στόχο της συνοχής και της σαφήνειας. Επίσης εκπληρώνει την κοινοτική πολιτική περί απλούστευσης.

Η 4η και η 5η επιλογή ικανοποιούν πλήρως τον στόχο της συνοχής με τις διεθνείς συστάσεις. Οι επιλογές αυτές διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής της τρέχουσας νομοθεσίας και αυτό δύναται να συνεπάγεται διοικητικό και οικονομικό κόστος. Η 6η επιλογή συνδυάζει την 4η και την 5η επιλογή, καλύπτοντας έτσι το πλήρες εύρος ζητημάτων στο πεδίο της ακτινοπροστασίας. Στην 6η επιλογή εδραιώνεται επίσης το σύνολο της νομοθεσίας, όπως και στην 3η επιλογή. Συμπερασματικά, με την 6η επιλογή επιτυγχάνονται αποτελεσματικά όλοι οι στόχοι μέσω ενός συνόλου αποτελεσματικών μέτρων. Επίσης η επιλογή αυτή προσφέρει τη μέγιστη δυνατή συνοχή με άλλα νομοθετήματα. Στο παράρτημα 1 παρουσιάζεται ένας συνοπτικός συγκριτικός πίνακας.

7.           Παρακολούθηση και αξιολόγηση

· Σύμφωνα με το άρθρο 33 της συνθήκης Ευρατόμ, τα κράτη μέλη θα υποβάλλουν σχέδια νόμου και νομοθετικών διατάξεων στην Επιτροπή, ώστε αυτή να μπορεί να διασφαλίσει την εναρμόνιση των προσεγγίσεων. Η ορθή μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο θα αποτελέσει βασικό δείκτη για την επιτυχία της σε όρους σαφήνειας και απλούστευσης.

Παράρτημα 1 Σύνοψη σύγκρισης επιλογών 2 έως 6

Επιπτώσεις || Επιλογή 2 || Επιλογή 3 || Επιλογή 4 || Επιλογή 5 || Επιλογή 6

Οικονομικές || (+) || (+) || (+) || (+) || (+)

Λειτουργία της εσωτερικής αγοράς || (+) || (+) || (+) || (+) || (+)

Διοικητικός φόρτος για τις επιχειρήσεις || (+) || (+) || (+)(-) || (+)(-) || (+)(-)

Ρυθμιστικές αρχές || (-) || (+) || (-) || (-) || (+)(--)

Περιβάλλον || (+) || (+) || (+) || (++) || (++)

Προστασία του περιβάλλοντος || (+) || (+) || (+) || (++) || (++)

Κοινωνία και υγεία || (+) || (++) || (++) || (+) || (++)

Υγεία και ασφάλεια στην εργασία || (+) || (++) || (+) || (+) || (++)

Κινητικότητα εργαζομένων και εμπειρογνωμόνων || (+) || (+) || (+) || (+) || (+)

Προστασία των ασθενών || (+) || (+) || || || (+)

Προστασία του πληθυσμού || (+) || (+) || (++) || (+) || (++)

Συνοχή και σαφήνεια της νομοθεσίας || (+) || (++) || (+) || (+) || (++)

Διεθνής συνοχή || (+) || (+) || (+) || (+) || (++)

Συνολικές επιπτώσεις || + || ++ || ++ || + || +++

Top
  翻译: