Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016AE5417

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή — Το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών της Ένωσης για την ευρωπαϊκή τυποποίηση για το 2017» [COM(2016) 357 final]

ΕΕ C 75 της 10.3.2017, p. 40–43 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.3.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 75/40


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή — Το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών της Ένωσης για την ευρωπαϊκή τυποποίηση για το 2017»

[COM(2016) 357 final]

(2017/C 075/07)

Μόνη εισηγήτρια:

η κ. Elżbieta SZADZIŃSKA

Αίτηση γνωμοδότησης

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 17.8.2016

Νομική βάση

Άρθρο 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αρμόδιο τμήμα

Ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση

Υιοθετήθηκε από το τμήμα

17.11.2016

Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

14.12.2016

Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

521η

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

(υπέρ/κατά/αποχές)

206/0/3

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) χαιρετίζει το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών της Ένωσης για την ευρωπαϊκή τυποποίηση για το 2017, το οποίο εντάσσεται σε μια ευρεία δέσμη πρωτοβουλιών για την τυποποίηση.

1.2.

Το ετήσιο πρόγραμμα που υπέβαλε η Επιτροπή αποτελεί τη συνέχεια και συμπληρώνει τα προτεινόμενα μέτρα του αντίστοιχου προγράμματος για το 2016, για τα οποία η ΕΟΚΕ έχει ήδη διατυπώσει τις απόψεις της σε προηγούμενες γνωμοδοτήσεις της (1).

1.3.

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει εκ νέου τη σημασία των προτύπων προκειμένου η ενιαία αγορά να καταστεί πιο ανταγωνιστική και να αναπτυχθούν νέα προϊόντα και νέες υπηρεσίες, και επίσης για να ενισχυθεί η ποιότητα και η ασφάλειά τους προς όφελος των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και του περιβάλλοντος.

1.4.

Ως εκπρόσωπος της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, η ΕΟΚΕ τάσσεται υπέρ ενός τέτοιου συστήματος τυποποίησης, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες τόσο της κοινωνίας όσο και της οικονομίας

1.5.

Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει εκ νέου ότι η διασφάλιση του πλουραλισμού ενός ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης με τη συμπερίληψη σε αυτό των οργανώσεων που αναφέρονται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 εγγυάται μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη πρόσβαση στο σύστημα αυτό. Η συμμετοχή των εκπροσώπων της κοινωνίας στο σύστημα τυποποίησης δεν θα πρέπει να περιορίζεται στο επίπεδο της ΕΕ. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν επίσης στα εθνικά συστήματα τυποποίησης.

1.6.

Τα πρότυπα αναπτύσσονται για να υποστηριχθούν οι ενωσιακές νομοθεσίες και πολιτικές (πρότυπα σε σχέση με τη «νέα νομοθετική προσέγγιση», σχετικά με την ενεργειακή ένωση κ.λπ.). Επιπλέον, η ανάπτυξη της ψηφιοποίησης στον κλάδο της βιομηχανίας, στην αλυσίδα εφοδιασμού και στον τομέα των υπηρεσιών σημαίνει ότι τα πρότυπα στον τομέα των ΤΠΕ και τα πρότυπα για τις υπηρεσίες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε διάφορους οικονομικούς κλάδους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει στο πλαίσιο αυτό το γεγονός ότι η λήψη μέτρων σε αμφότερους τους προαναφερόμενους τομείς θα αποτελέσει μείζονα προτεραιότητα, στοιχείο το οποίο επικροτείται από την ΕΟΚΕ.

1.7.

Συγχρόνως, η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει ότι η ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ θα πρέπει να υποστυλωθεί με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία κατάρτισης και εφαρμογής των προτύπων, καθώς και με τη δρομολόγηση των ενδεδειγμένων μέτρων ευαισθητοποίησης όσον αφορά τα οφέλη που απορρέουν από αυτά τα πρότυπα.

1.8.

Στις διαπραγματεύσεις για τη διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων (TTIP — Transatlantic Trade and Investment Partnership) που διεξάγει επί του παρόντος η Επιτροπή, καθώς και στις ήδη ολοκληρωθείσες διαπραγματεύσεις για τη συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία ΕΕ — Καναδά (ΣΟΕΣ) (Comprehensive Economic and Trade Agreement — CETA), το θέμα της τυποποίησης βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, λόγω των εκάστοτε διαφορετικών συστημάτων. Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ φρονεί ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των συστημάτων τυποποίησης των διαπραγματευόμενων μερών, ενώ θα πρέπει να αναδεικνύονται επίσης οι πιθανοί κίνδυνοι και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτές τις διαφορές.

1.9.

Η ΕΟΚΕ στηρίζει την πρόταση για την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού διοργανικού διαλόγου σχετικά με την τυποποίηση, άποψη την οποία έχει ήδη εκφράσει σε προηγούμενη γνωμοδότησή της (2).

1.10.

Η ΕΟΚΕ επικροτεί επίσης την πρόταση της Επιτροπής να διερευνηθεί ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος της τυποποίησης.

2.   Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

2.1.

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1025/2012, η Επιτροπή υποβάλλει στην υπό εξέταση ανακοίνωση το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών της Ένωσης για την ευρωπαϊκή τυποποίηση για το 2017.

2.2.

Το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης δέσμης πρωτοβουλιών για την τυποποίηση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται επίσης η ανακοίνωση της Επιτροπής με θέμα «Ευρωπαϊκά πρότυπα για τον 21ο αιώνα», ένα έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής για την τυποποίηση στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς και η ανακοίνωση για την έκθεση, βάσει του άρθρου 24, σχετικά με την εφαρμογή του προαναφερόμενου κανονισμού.

2.3.

Το πρόγραμμα εργασιών για την τυποποίηση για το 2017 συμπληρώνει τις δράσεις που είχαν περιληφθεί στο πρόγραμμα εργασιών για το 2016, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.

2.4.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή τυποποίηση για το 2017 είναι οι ακόλουθες:

τυποποίηση στον τομέα των ΤΠΕ για την ψηφιακή ενιαία αγορά (3),

τυποποίηση των υπηρεσιών,

ανάπτυξη προτύπων και παραδοτέων τυποποίησης από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης στους εξής τομείς: συνδεδεμένη ψηφιακή ενιαία αγορά· ανθεκτική ενεργειακή ένωση συνοδευόμενη από μακρόπνοη πολιτική όσον αφορά την κλιματική αλλαγή· βαθύτερη και δικαιότερη εσωτερική αγορά με ενισχυμένη βιομηχανική βάση,

διεθνής συνεργασία στον τομέα της τυποποίησης,

υποστήριξη της τυποποίησης μέσω της επιστημονικής έρευνας.

2.5.

Για να ενισχυθεί η τεκμηρίωση του ετήσιου κύκλου διακυβέρνησης της πολιτικής τυποποίησης της ΕΕ, η Επιτροπή θα αναλάβει επίσης τις εξής δύο πρωτοβουλίες:

θα αναλύσει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της τυποποίησης,

θα καθιερώσει έναν διοργανικό διάλογο.

3.   Γενικές παρατηρήσεις

3.1.

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της σχετικά με το τρέχον πρόγραμμα εργασιών για την τυποποίηση, δεδομένου ότι η εφαρμογή προτύπων στην παραγωγή και στον τομέα των υπηρεσιών συμβάλλει —όπως έχει ήδη πολλάκις υπογραμμίσει— στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην ενιαία αγορά.

3.2.

Η ΕΟΚΕ επικροτεί το γεγονός ότι τα μέτρα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προηγούμενο ετήσιο πρόγραμμά της θα συνεχιστούν, στοιχείο το οποίο διασφαλίζει μια συνέχεια, αλλά και την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της στρατηγικής για την εσωτερική αγορά.

3.2.1.

Στο ετήσιο πρόγραμμα εργασιών για το 2017 διασαφηνίζονται και εμπλουτίζονται οι προτεραιότητες που βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης. Στην προκειμένη περίπτωση στόχο αποτελεί η προσαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης στη μεταβαλλόμενη διεθνή κατάσταση και στις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς.

4.   Στρατηγικές προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή τυποποίηση

4.1.

Σε μια εποχή ταχείας ανάπτυξης των τεχνολογιών των πληροφοριών, είναι ζωτικής σημασίας να καταρτιστούν τα ενδεδειγμένα πρότυπα ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

4.1.1.

Τεχνολογίες όπως οι επικοινωνίες 5G, η νεφοϋπολογιστική, το διαδίκτυο των αντικειμένων και οι τεχνολογίες μαζικών δεδομένων χρησιμοποιούνται σε τομείς όπως: η ηλεκτρονική υγεία, η έξυπνη ενέργεια, οι έξυπνες πόλεις, οι προηγμένες βιομηχανικές μέθοδοι και τα διασυνδεδεμένα και αυτοματοποιημένα οχήματα, και για τους σκοπούς αυτούς απαιτούνται κατάλληλα πρότυπα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τη διαχείριση του κινδύνου και τους ελέγχους για τις εποπτικές αρχές και τους ρυθμιστικούς φορείς.

4.1.2.

Το επίπεδο ασφάλειας, προστασίας των δεδομένων και πρόσβασης στο διαδίκτυο των αντικειμένων χρειάζεται ακόμη να βελτιωθεί. Η τυποποίηση στον συγκεκριμένο τομέα μπορεί να αποτελέσει βασικό προαπαιτούμενο για τη διαλειτουργικότητα του διαδικτύου των αντικειμένων, καθώς και για τη διασφάλιση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, την προστασία των δεδομένων και την προσβασιμότητα για τους καταναλωτές.

4.2.

Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει το γεγονός ότι η Επιτροπή θα ζητήσει από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης (ΕΟΤ) να προβούν σε μια επανεξέταση των υφιστάμενων κατάλληλων προτύπων προτού ζητήσει την ανάπτυξη νέων προτύπων.

4.2.1.

Ταυτοχρόνως, η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι, προς όφελος των μελλοντικών εργασιών, θα ήταν σκόπιμο να κοινοποιούνται στους ενδιαφερόμενους φορείς οι εν εξελίξει εντολές που έχει λάβει η Επιτροπή για την κατάρτιση προτύπων, καθώς και οι εντολές που έχουν ολοκληρωθεί ή ανεστάλησαν.

4.2.2.

Κατά την αξιολόγηση των ισχυόντων προτύπων θα πρέπει να εξετάζεται κατά πόσον αυτά τα πρότυπα ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες των ευάλωτων ομάδων, π.χ. των ατόμων με αναπηρίες. Ένα παράδειγμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα πρότυπα σχετικά με την ηλεκτρονική υπογραφή, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών με αναπηρίες. Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν αιτιολογημένη η κατάρτιση ενός νέου προτύπου.

4.2.3.

Όταν δρομολογούνται νέες διαδικασίες τυποποίησης, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, όπου αυτό είναι σκόπιμο, οι ειδικές ανάγκες των ευάλωτων ομάδων —όπως, για παράδειγμα, των ατόμων με αναπηρίες— ως μέρος του ορισμού των όρων που απαιτούνται για τη διαδικασία τυποποίησης. Θα πρέπει να θεσπιστεί μια νέα διαδικασία χάρη στην οποία οι εμπειρογνώμονες για θέματα προσβασιμότητας και οι εκπρόσωποι οργανώσεων ατόμων με αναπηρία να μπορούν, κατά περίπτωση, να συμμετέχουν χωρίς κόστος στις σχετικές διαδικασίες τυποποίησης.

4.3.

Η ΕΟΚΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τον καθοριστικό αντίκτυπο που έχουν τα πρότυπα στην ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών στην ενιαία αγορά. Επιδοκιμάζει επομένως τα σχέδια της Επιτροπής να βελτιώσει την ανάπτυξη των προτύπων για τις υπηρεσίες μέσα από την εποπτεία των εθνικών προτύπων και των απαιτήσεων της αγοράς και με τον προσδιορισμό των τομέων όπου πρέπει να εκπονηθούν καινούργια πρότυπα.

4.3.1.

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με τη σύσταση της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία οι εθνικοί οργανισμοί τυποποίησης θα πρέπει να αποφασίζουν αν, όταν αναπτύσσουν ένα εθνικό πρότυπο υπηρεσιών, θα εξετάζουν την ευρωπαϊκή διάσταση ή αν θα ήταν καλύτερο να αναπτυχθεί, αντ’ αυτού, ένα ευρωπαϊκό πρότυπο υπηρεσιών. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στην κατάργηση των εμποδίων και των δυνητικά συγκρουόμενων προτύπων στον τομέα των υπηρεσιών.

4.4.

Η ολοένα και μεγαλύτερη διάδοση των επιγραμμικών υπηρεσιών, τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων (νοσοκομεία, ιδρύματα παροχής φροντίδας, έξυπνες μεταφορές κ.λπ.) απαιτεί την εφαρμογή ευφυών λύσεων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ανωνυμία για τους καταναλωτές και να περιοριστεί ο κίνδυνος μιας υπέρμετρα εκτεταμένης επεξεργασίας των δεδομένων τους.

4.5.

Οι μελλοντικές εργασίες για την τυποποίηση θα πρέπει να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας, της προσβασιμότητας και της ασφάλειας των υπηρεσιών μεταφορών, καθώς και στον περιορισμό της περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκαλεί ο τομέας των μεταφορών.

4.6.

Στον ενεργειακό τομέα τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στοχεύουν στη διασύνδεση των υποδομών, στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και στην προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών.

4.6.1.

Η ΕΟΚΕ συμμερίζεται την άποψη ότι η κατάρτιση ομοιόμορφων προτύπων για τα ευφυή ενεργειακά δίκτυα βελτιώνει τη διαλειτουργικότητα των δικτύων και ότι η βελτιστοποίηση όλων των παραμέτρων των δικτύων αυτών συμβάλλει στη μείωση του κόστους και στην αύξηση της αποδοτικότητας, αλλά συγχρόνως και στην ολοκλήρωση των κατανεμημένων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εντέλει αυτό θα προσφέρει στους τελικούς χρήστες τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν πλήρως τα έξυπνα ενεργειακά συστήματα.

4.7.

Η ΕΟΚΕ επικροτεί το γεγονός ότι στο έγγραφο της Επιτροπής θίγονται τα ακόλουθα ζητήματα: η βιοαποικοδομησιμότητα των πλαστικών για συσκευασίες, η παραγωγή βιώσιμων χημικών από δευτερογενείς πρώτες ύλες και οι μέθοδοι αξιολόγησης του κινδύνου μη καταλογογραφημένων ουσιών, οι οποίες όμως χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πλαστικών υλικών που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα.

4.7.1.

Λαμβανομένων υπόψη των υψηλών ενεχόμενων κινδύνων, τα πρότυπα για τους προαναφερόμενους τομείς θα πρέπει να περιλαμβάνουν αυστηρές απαιτήσεις με σκοπό την προστασία αφενός της υγείας των καταναλωτών και αφετέρου του περιβάλλοντος.

5.   Διεθνής συνεργασία

5.1.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης να προωθήσουν τα διεθνή και τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε όλες τις περιοχές του κόσμου, προκειμένου να στηριχθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία και να καταστεί ευκολότερη η πρόσβαση στην αγορά.

5.2.

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ΣΟΕΣ (CETA) με τον Καναδά αναδεικνύονται σε επίμαχο ζήτημα στα κράτη μέλη της ΕΕ και τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την TTIP βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, ο ρόλος που διαδραματίζουν τα πρότυπα στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές πρέπει να υπογραμμίζεται διαρκώς.

5.2.1.

Ο διάλογος με μη ευρωπαϊκούς εταίρους (Κίνα, Ινδία κ.λπ.) δεν θα αποφέρει απλώς οφέλη υπέρ της άρσης των τεχνικών φραγμών, αλλά θα πρέπει επίσης να συμβάλλει στη διάδοση του ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης, στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών και των εθνικών οργανισμών τυποποίησης και στην εφαρμογή των προτύπων ISO και IEC (International Electrotechnical Commission — Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή). Μάλιστα, σε τομείς στους οποίους η διεθνής τυποποίηση είναι ανεπαρκής ή απουσιάζει, ο διάλογος αυτός θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων.

6.   Η τυποποίηση ως μέσο προαγωγής της καινοτομίας

6.1.

Η ΕΟΚΕ επικροτεί την πρόταση για υποστήριξη της τυποποίησης μέσω της έρευνας και μέσω της χρήσης της επιστήμης στα πρότυπα.

6.2.

Ο διάλογος μεταξύ των ερευνητικών ιδρυμάτων και των τεχνικών επιτροπών CEN (Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης — Comité européen de normalisation) και Cenelec (Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης — Comité européen de normalisation électrotechnique), καθώς και του ETSI (Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων — European Telecommunications Standards Institute) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της καινοτομίας.

Βρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 2016.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Γιώργος ΝΤΆΣΗΣ


(1)  ΕΕ C 303 της 19.8.2016, σ. 81, η γνωμοδότηση με θέμα «Ευρωπαϊκά πρότυπα για τον 21ο αιώνα» (INT/794, ΕΕ C 34 της 2.2.2017, σ. 86) και η γνωμοδότηση με θέμα «Προτεραιότητες τυποποίησης στον τομέα των ΤΠΕ για την ψηφιακή ενιαία αγορά»ΕΕ C 487 της 28.12.2016, σ. 92.

(2)  Γνωμοδότηση INT/794 με θέμα «Ευρωπαϊκά πρότυπα για τον 21ο αιώνα» (ΕΕ C 34 της 2.2.2017, σ. 86).

(3)  Το θέμα της ανακοίνωσης της Επιτροπής COM(2016) 176 final, της 19.4.2016, επί της οποίας η ΕΟΚΕ εξέδωσε τη γνωμοδότησή της (ΕΕ C 487 της 28.12.2016, σ. 92).


Top
  翻译: