ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 24.4.2019
COM(2019) 192 final
2019/0096(CNS)
Πρόταση
ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας και της οδηγίας 2008/118/ΕΚ σχετικά με το γενικό καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης όσον αφορά την αμυντική προσπάθεια στο πλαίσιο της Ένωσης
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
•Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης
Ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) αποτελεί γενικό φόρο κατανάλωσης που επιβαρύνει εν τέλει τον τελικό καταναλωτή, ωστόσο, εισπράττεται από επιχειρήσεις που παραδίδουν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες. Το πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της οδηγίας ΦΠΑ, είναι ευρύτατο και καλύπτει εξ επαχθούς αιτίας παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες πραγματοποιούνται στο έδαφος κράτους μέλους από υποκείμενο στον φόρο, καθώς και εισαγωγές αγαθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ένας από τους στόχους της οδηγίας ΦΠΑ ήταν η κατάρτιση ενός κοινού καταλόγου απαλλαγών από τον ΦΠΑ με σκοπό την ομοιόμορφη είσπραξη των ιδίων πόρων σε όλα τα κράτη μέλη. Για τον λόγο αυτό, η οδηγία ΦΠΑ πρέπει να περιέχει ειδική διάταξη για την απαλλαγή οποιασδήποτε πράξης από τον ΦΠΑ.
Η οδηγία ΦΠΑ δεν προβλέπει καμία γενική απαλλαγή όσον αφορά την παράδοση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών για σκοπούς ασφάλειας και άμυνας. Εξ αυτού έπεται ότι, καταρχήν, οι παραδόσεις αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών στις ένοπλες δυνάμεις ή οι εισαγωγές αγαθών από αυτές θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Το κόστος του ΦΠΑ αποτυπώνεται στην αύξηση των εσόδων που παράγει ο φόρος για το Δημόσιο Ταμείο (ως δημόσιοι φορείς, οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι σε θέση να ανακτήσουν τον εν λόγω ΦΠΑ) που, στη συνέχεια, τροφοδοτούν τον προϋπολογισμό ο οποίος χρηματοδοτεί δραστηριότητες όπως η εθνική άμυνα.
Η οδηγία προβλέπει απαλλαγή για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών στις ένοπλες δυνάμεις κάθε κράτους που συμμετέχει στη συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού, οι οποίες υπηρετούν έναν κοινό αμυντικό σκοπό εκτός του κράτους τους. Η εν λόγω απαλλαγή θεσπίστηκε για την αντιμετώπιση καταστάσεων στις οποίες ο κύκλος ροής εσόδων και εξόδων διακόπτεται, διότι ο ΦΠΑ για τις εν λόγω παραδόσεις ή παροχές θα συνιστούσε κανονικά έσοδο για το κράτος στο οποίο βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις, και όχι για το κράτος τους.
Η οδηγία για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης προβλέπει παρόμοια απαλλαγή από ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τη διακίνηση των υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντων που προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις κάθε μέλους του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO).
Παρά το γεγονός ότι ο αμυντικός σκοπός του NATO καλύπτεται από την οδηγία ΦΠΑ από το 1977 και την οδηγία για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης από το 1993, καμία εκ των απαλλαγών δεν καλύπτει παραδόσεις ή παροχές συνδεόμενες με την κοινή αμυντική προσπάθεια στο πλαίσιο της Ένωσης, διότι δεν υπάρχει ακόμη κοινή ενωσιακή αμυντική πολιτική. Εντούτοις, η κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ (ΚΠΑΑ), η οποία θεσπίστηκε ως ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας (ΕΠΑΑ) το 2000, συνιστά βασικό μηχανισμό εξωτερικής δράσης και περιλαμβάνει τον προοδευτικό προσδιορισμό κοινής αμυντικής πολιτικής της Ένωσης.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2009, αποτέλεσε ορόσημο στην ανάπτυξη της ΚΠΑΑ. Η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), όπως τροποποιήθηκε από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής και επέτρεπε στα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό τομέα μέσω «μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας» (PESCO). Η Συνθήκη της Λισαβόνας θέσπισε επίσης την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), η οποία συνδράμει την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας σε όλες τις αρμοδιότητές της, περιλαμβανομένης της ΚΠΑΑ. Το γεγονός ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος είναι επίσης μία εκ των αντιπροέδρων της Επιτροπής διευκολύνει τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων ενεργητικού της ΕΕ και την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης στη διαχείριση κρίσεων της ΕΕ.
Η στρατιωτική επιτροπή της ΕΕ, η οποία συστάθηκε το 2001, είναι το ανώτατο στρατιωτικό όργανο του Συμβουλίου. Κατευθύνει όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της ΕΕ και παρέχει συμβουλές σχετικά με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση στρατιωτικών αποστολών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ, καθώς και με την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων.
Το Στρατιωτικό Επιτελείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επίσης συστάθηκε το 2001 και λειτουργεί υπό τη στρατιωτική καθοδήγηση της Στρατιωτικής Επιτροπής, αποτελεί την πηγή της στρατιωτικής εµπειρογνωµοσύνης της ΕΕ. Παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση, εκτίμηση των καταστάσεων και στρατηγικό προγραμματισμό για τις αποστολές και τα καθήκοντα που αναφέρονται στο άρθρο 42 παράγραφος 1 και στο άρθρο 43 παράγραφος 1 της ΣΕΕ. Επίσης, συμβάλλει στην επεξεργασία, εκτίμηση και επανεξέταση των στόχων ικανοτήτων.
Τον Ιούνιο του 2016, η συνολική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΣΕΕ) για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας έθεσε τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΚΠΑΑ προς τρεις βασικές προτεραιότητες: ανταπόκριση σε εξωτερικές συγκρούσεις και κρίσεις, οικοδόμηση των ικανοτήτων των εταίρων και προστασία της Ένωσης και των πολιτών της. Τον Δεκέμβριο του 2017, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Ύπατη Εκπρόσωπο, την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προωθήσουν τις εργασίες σχετικά με τη στρατιωτική κινητικότητα, τόσο στο πλαίσιο της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας όσο και στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕNATO.
Τον Μάρτιο του 2018, σε συνέχεια της κοινής ανακοίνωσης του Νοεμβρίου 2017 για τη βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας εντός της ΕΕ, η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος παρουσίασαν κοινή ανακοίνωση σχετικά με το σχέδιο δράσης για τη στρατιωτική κινητικότητα. Το σχέδιο δράσης αναγνωρίζει την ανάγκη για ισότιμη μεταχείριση των αμυντικών προσπαθειών, ώστε να περιοριστεί ο διοικητικός φόρτος και, συνεπώς, οι καθυστερήσεις και το κόστος της στρατιωτικής κινητικότητας, και να δοθεί κίνητρο στα κράτη μέλη για συνεργασία. Ζητεί από την Επιτροπή να εκτιμήσει τη σκοπιμότητα ευθυγράμμισης της μεταχείρισης του ΦΠΑ στις αμυντικές προσπάθειες που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της ΕΕ και υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.
Στις 19 Νοεμβρίου 2018, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια και την άμυνα στο πλαίσιο της ΣΣΕΕ. Το Συμβούλιο χαιρέτισε την ουσιαστική πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών και υπογράμμισε τη σημασία που έχει η διατήρηση της δυναμικής μέσω της διαρκούς συνεργασίας των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Ειδικότερα, το Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο αναφορικά με την εφαρμογή της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας και τη συνεχιζόμενη υλοποίηση προσπαθειών για την βελτίωση της κινητικότητας στρατιωτικού προσωπικού, υλικού και εξοπλισμού για συνήθεις δραστηριότητες και κατά τη διάρκεια κρίσεων και συγκρούσεων, εντός της ΕΕ και πέρα από αυτή.
Σε συμφωνία με το σχέδιο δράσης και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, στόχος της παρούσας πρότασης είναι να εναρμονίσει τη μεταχείριση από πλευράς ΦΠΑ των αμυντικών προσπαθειών που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της ΕΕ και του NATO στον βαθμό που είναι εφικτό. Η πρόταση πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι, μολονότι υπάρχει συλλογική αμυντική προσπάθεια στο πλαίσιο της συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, δεν υπάρχει ακόμη κοινή ενωσιακή αμυντική πολιτική.
Τα καθεστώτα απαλλαγών από ειδικούς φόρους κατανάλωσης, όπως προβλέπεται στην οδηγία για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με παρόμοιο τρόπο.
•Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής
Η πρόταση συμπληρώνει το σχέδιο δράσης για τον ΦΠΑ του 2016, το οποίο προβλέπει τρόπους εκσυγχρονισμού του συστήματος ΦΠΑ προκειμένου να καταστεί απλούστερο, καλύτερα θωρακισμένο έναντι της απάτης και φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις.
Η συνέπεια με τον τίτλο IX κεφάλαιο 8 της οδηγίας ΦΠΑ (απαλλαγές ορισμένων πράξεων που εξομοιώνονται με εξαγωγές), και ιδίως με το άρθρο 151 παράγραφος 1 στοιχεία γ) [και δ)] της οδηγίας ΦΠΑ και την ερμηνεία του από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), και με το άρθρο 12 παράγραφος 1 στοιχείο γ) της οδηγίας για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, επιτυγχάνεται αν αποκλειστούν από τις απαλλαγές οι παραδόσεις αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών που προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις του κράτους μέλους στο οποίο παραδίδονται τα εν λόγω αγαθά ή παρέχονται οι εν λόγω υπηρεσίες.
Επιπλέον, ο περιορισμός του πεδίου εφαρμογής της πρότασης σε περιπτώσεις στις οποίες διακόπτεται ο κύκλος της ροής εσόδων και εξόδων συνάδει με το άρθρο 151 παράγραφος 1 στοιχείο αα) [και στοιχείο β)] της οδηγίας ΦΠΑ. Εγχώριες παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών μπορούν να απαλλάσσονται μόνον εφόσον παραδίδονται ή παρέχονται στην ΕΕ, σε οργανισμούς που έχει συστήσει η ΕΕ ή σε διεθνείς οργανισμούς. Όπως το NATO, ως αναγνωρισμένος διεθνής οργανισμός, και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ), ως οργανισμός της ΕΕ, που καλύπτονται από το πρωτόκολλο για τα προνόμια και τις ασυλίες (PPI) και εφόσον πληρούν τα όρια και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο πρωτόκολλο για τα προνόμια και τις ασυλίες, το επιχειρησιακό στρατηγείο και άλλες οντότητες που συστήνονται για αμυντικούς σκοπούς στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ θα μπορούσαν να τυγχάνουν απαλλαγής υπό τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς του κράτους μέλους υποδοχής, εφόσον ικανοποιούν τις απαιτήσεις του άρθρου 151 παράγραφος 1 στοιχείο αα) [ή στοιχείο β)] της οδηγίας ΦΠΑ. Η πρόταση δεν εισάγει τρόπο παράκαμψης των εν λόγω απαιτήσεων ή στέρησης από το κράτος μέλος υποδοχής της δυνατότητας να θέτει προϋποθέσεις και περιορισμούς.
Τέλος, σύμφωνα με τη διατύπωση του άρθρου 151 παράγραφος 1 στοιχείο γ) [και στοιχείο δ)] της οδηγίας ΦΠΑ, οι παραδόσεις αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών που προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις και το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει μπορούν να απαλλάσσονται μόνο εφόσον οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ. Ως εκ τούτου, οι απαλλαγές δεν καλύπτουν την ανάπτυξη των ένοπλων δυνάμεων αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς, για ανθρωπιστικές αποστολές ή αποστολές διάσωσης ή όταν γίνεται επίκληση της ρήτρας αλληλεγγύης του άρθρου 222 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν έχει συνέπειες στον τομέα της άμυνας. Δεδομένου ότι η οδηγία ΦΠΑ δεν επιτρέπει καμία απαλλαγή για παραδόσεις ή παροχές σε δημόσιους οργανισμούς άλλους από τις ένοπλες δυνάμεις, ο περιορισμός του πεδίου εφαρμογής σε αμυντικούς σκοπούς και, ως εκ τούτου, σε δραστηριότητες που γενικά επιτελούνται αποκλειστικά από τις ένοπλες δυνάμεις συνάδει με την αρχή της φορολογικής ουδετερότητας η οποία είναι συμφυής με το κοινό σύστημα ΦΠΑ και το άρθρο 20 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δίκαιο της ΕΕ θα απέκλειε εν γένει διαφορετική μεταχείριση των ενόπλων δυνάμεων από πλευράς ΦΠΑ σε σχέση με άλλους δημόσιους φορείς, π.χ. τις αστυνομικές δυνάμεις ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς όταν επιτελούν παρόμοια καθήκοντα.
•Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης
Η πρόταση συνάδει με τη συνολική στρατηγική της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας (ΣΣΕΕ) και το σχέδιο εφαρμογής για την ασφάλεια και την άμυνα, που περιέχει προτάσεις για την εφαρμογή της ΣΣΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.
Υλοποιεί τη δέσμευση της Επιτροπής στο σχέδιο δράσης για τη στρατιωτική κινητικότητα να εκτιμήσει τη σκοπιμότητα ευθυγράμμισης της μεταχείρισης από πλευράς ΦΠΑ των αμυντικών προσπαθειών που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της ΕΕ και υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.
Η πρόταση συνάδει επίσης με το σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή άμυνα, το οποίο περιλαμβάνει τη δρομολόγηση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, καθώς και με τον μηχανισμό Athena, ο οποίος (σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 της ΣΕΕ) διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των κοινών εξόδων των στρατιωτικών αποστολών και επιχειρήσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ.
2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ
•Νομική βάση
Η οδηγία που προτείνεται τροποποιεί την οδηγία ΦΠΑ και την οδηγία για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης με βάση το άρθρο 113 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εν λόγω διάταξη προβλέπει ότι το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα σύμφωνα με ειδική νομοθετική διαδικασία και μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, εκδίδει διατάξεις για την εναρμόνιση των κανόνων των κρατών μελών στον τομέα της έμμεσης φορολογίας.
•Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)
Η απουσία ευθυγράμμισης της μεταχείρισης των αμυντικών προσπαθειών από πλευράς ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πλαίσιο της ΕΕ και του NATO απορρέει από τις τρέχουσες οδηγίες για τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Τα κράτη μέλη δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό ενεργώντας μεμονωμένα. Για την επίτευξη ευθυγράμμισης απαιτείται πρόταση από την Επιτροπή περί τροποποίησης αμφότερων των οδηγιών.
•Αναλογικότητα
Η πρόταση συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων των Συνθηκών που συνδέονται με την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς και τον προοδευτικό προσδιορισμό μιας κοινής αμυντικής πολιτικής στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ. Οι ισχύουσες απαλλαγές για αμυντικές δραστηριότητες του NATO, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες και περιορισμένες ως προς το πεδίο εφαρμογής, δεν θα επεκταθούν. Με την παρούσα πρόταση, το πεδίο εφαρμογής των απαλλαγών θα είναι παρόμοιο για τις αμυντικές προσπάθειες της Ένωσης και του NATO. Παρά το γεγονός ότι κάθε απαλλαγή έχει επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα, η επέκταση του πεδίου εφαρμογής των εν λόγω απαλλαγών στην αμυντική προσπάθεια της ΕΕ θα έχουν ελάχιστη επίπτωση στη φορολογική βάση.
•Επιλογή της νομικής πράξης
Προτείνεται η έκδοση οδηγίας ενόψει της τροποποίησης της οδηγίας ΦΠΑ και της οδηγίας για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
•Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει νομοθεσία που να σχετίζεται με τη μεταχείριση των παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών από πλευράς ΦΠΑ ή ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πλαίσιο της αμυντικής προσπάθειας της ΕΕ. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα αναφορικά με τις συναφείς παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών στο πλαίσιο της αμυντικής προσπάθειας του NATO.
•Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη
Ζητήθηκε η γνώμη των κρατών μελών στην ομάδα σχετικά με το μέλλον του ΦΠΑ και επιβεβαιώθηκε ευρέως η ανάγκη για δράση σε επίπεδο ΕΕ με την εισαγωγή απαλλαγής από τον ΦΠΑ των παραδόσεων αγαθών ή παροχών υπηρεσιών που συνδέονται με την αμυντική προσπάθεια στο πλαίσιο της ΕΕ, παρόμοιας με την απαλλαγή των παραδόσεων αγαθών ή παροχών υπηρεσιών που συνδέονται με τον αμυντικό σκοπό του NATO σύμφωνα με το άρθρο 151 παράγραφος 1 στοιχεία γ) και δ) της οδηγίας ΦΠΑ. Η παρούσα πρόταση υλοποιεί τον εν λόγω σκοπό και διατηρεί τη συνέπεια μεταξύ ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης.
•Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας
Η εμπειρογνωμοσύνη που συγκεντρώθηκε μέσω διαβούλευσης με εκπροσώπους της ΕΥΕΔ, του ΕΟΑ και με εμπειρογνώμονες σε θέματα άμυνας, οι οποίοι παρείχαν υποστήριξη στα μέλη της ομάδας σχετικά με το μέλλον του ΦΠΑ, ήταν επαρκής για την παρούσα πρόταση.
•Ανάλυση επιπτώσεων
Η παρούσα πρόταση δεν συνοδεύεται από εκτίμηση επιπτώσεων, καθώς η επιλογή πολιτικής υπαγορεύεται από τον στόχο καθαυτό. Επιπλέον, δεδομένου του περιορισμένου πεδίου εφαρμογής της προτεινόμενης απαλλαγής, δεν υπάρχουν κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Στο παρόν τμήμα αναλύεται ο αντίκτυπος του μέτρου σχετικά με τα έσοδα από τον ΦΠΑ σε σύγκριση με το σενάριο αναφοράς «να μείνουν τα πράγματα ως έχουν». Δεδομένου ότι τα αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις στρατιωτικές δαπάνες είναι είτε εμπιστευτικού χαρακτήρα είτε μη διαθέσιμα, η ανάλυση βασίζεται σε κατά προσέγγιση εκτιμήσεις.
Οι δραστηριότητες της ΚΠΑΑ που θα καλύπτονταν από τις απαλλαγές είναι οι εξής:
(1)στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις
Στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ, η ΕΕ διενεργεί στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις από το 2003 σύμφωνα με την (ισχύουσα) νομική βάση του άρθρου 42 παράγραφος 4 και του άρθρου 43 παράγραφος 2 της ΣΕΕ. Επί του παρόντος, υπάρχουν έξι εν εξελίξει στρατιωτικές αποστολές/επιχειρήσεις στη γειτονία της Ένωσης και στην Αφρική. Αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ μπορούν να πραγματοποιούνται μόνον εκτός της Ένωσης, όμως οι απαλλαγές θα κάλυπταν δραστηριότητες εντός της Ένωσης στο πλαίσιο της εν λόγω (εκ νέου) ανάπτυξης (ανάπτυξη σε επιχειρησιακό στρατηγείο, διαμετακομίσεις, μετακινήσεις, δραστηριότητες πριν από την ανάπτυξη, ασκήσεις, συναντήσεις, κ.λπ.)·
(2)ομάδες μάχης
Όσον αφορά τις ομάδες μάχης της ΕΕ βάσει του άρθρου 42 παράγραφος 1 της ΣΕΕ, η επέκταση των απαλλαγών, μέχρι τούδε, δεν θα έχει επίπτωση στα έσοδα από τον ΦΠΑ ή τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, διότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αναπτυχθεί ομάδες μάχης. Σε περίπτωση (εκ νέου) ανάπτυξης (η οποία θα γινόταν εκτός της Ένωσης), οι απαλλαγές θα κάλυπταν τις συναφείς δραστηριότητες ΚΠΑΑ εντός της Ένωσης·
(3)αμοιβαία συνδρομή
Δεν είναι εφικτό να προβλεφθεί ο αντίκτυπος των εσόδων από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για την αμοιβαία συνδρομή σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 7 της ΣΕΕ σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του. Κατόπιν των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015, η Γαλλία ζήτησε τέτοια βοήθεια και συνδρομή από τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Παράλληλα με τις διμερείς συνεισφορές, ορισμένα κράτη μέλη αποφάσισαν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στη στρατιωτική αποστολή EUTM Μάλι στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ·
(4)Μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία
Μπορεί να υποτεθεί ότι η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία που θεσπίστηκε πρόσφατα σύμφωνα με το άρθρο 46 της ΣΕΕ, στην οποία συμμετέχουν 25 κράτη μέλη, θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ και τους φόρους ειδικής κατανάλωσης. Η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία επιτρέπει στα πρόθυμα και ικανά κράτη μέλη να εμβαθύνουν την αμυντική συνεργασία τους, να σχεδιάζουν από κοινού, να αναπτύσσουν και να επενδύουν σε συνεργατικά έργα σχετικά με τις ικανότητες, και να ενισχύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητά τους και τη συνεισφορά των ένοπλων δυνάμεών τους· και
(5)δραστηριότητες του EOA
Επί του παρόντος, η μοναδική απώλεια εσόδων που συνδέονται με τις δραστηριότητες του ΕΟΑ θα αφορούσε εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 42 παράγραφος 3 και στο άρθρο 45 της ΣΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν τακτική εκπαίδευση και επιχειρησιακή κατάρτιση. Προκειμένου να υπάγονται σε απαλλαγή, τα έργα θα πρέπει να ενέχουν την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων ενός κράτους μέλους σε άλλο. Η απαλλαγή δεν θα ήταν διαθέσιμη για τις ένοπλες δυνάμεις άλλων χωρών οι οποίες έχουν υπογράψει διοικητικές ρυθμίσεις με τον ΕΟΑ. Ωστόσο, τα μέλη του NATO που δεν είναι μέλη της ΕΕ μπορούν να επωφελούνται από τις υφιστάμενες απαλλαγές.
Δεδομένα σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες των μελών του ΕΟΑ δημοσιεύονται στην «πύλη για τα αμυντικά δεδομένα» (defence data portal) του ΕΟΑ. Οι δαπάνες για εξωτερικές αναθέσεις και συντήρηση για όλα τα κράτη μέλη (εκτός από τη Δανία) ανήλθαν στα 5,3 δισ. EUR το 2014 (σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα). Ωστόσο, στα στοιχεία αυτά δεν γίνεται διάκριση μεταξύ:
–εγχώριων παραδόσεων αγαθών ή παροχών υπηρεσιών που δεν καλύπτονται από την απαλλαγή· και
–παραδόσεων αγαθών ή παροχών υπηρεσιών σε άλλο κράτος μέλος, οι οποίες γενικά θα σχετίζονταν με δραστηριότητες στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ ή του NATO.
Εύλογα μπορεί κανείς να υποθέσει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού (τουλάχιστον 80%) σχετίζεται με την πρώτη κατηγορία και μόνο ένα μικρό μέρος (20% κατ’ ανώτατο όριο) σχετίζεται με τη δεύτερη. Επιπροσθέτως, περίπου το ήμισυ της δεύτερης κατηγορίας θα ήταν κανονικά παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών για καταλύματα για τις ανεπτυγμένες ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες κανονικά θα απαλλάσσονταν από τον ΦΠΑ δυνάμει του άρθρου 135 παράγραφος 1 στοιχείο ιβ) της οδηγίας ΦΠΑ.
Μπορεί επομένως να θεωρηθεί ότι κατ’ ανώτατο όριο 10 % του συνολικού ποσού (530 εκατ. EUR) θα μπορούσε είτε να απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ σύμφωνα με τους νέους κανόνες είτε να καλύπτεται ήδη από την προβλεπόμενη απαλλαγή για τις δραστηριότητες στο πλαίσιο του NATO. Αυτό αφορά τις παραδόσεις αγαθών (π.χ. τρόφιμα, καύσιμα, ειδικά υγρά, εξοπλισμό, φαρμακευτικές προμήθειες, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο) και παροχές υπηρεσιών (π.χ. υπηρεσίες εστίασης, επικοινωνίες, συντήρηση, επισκευές, μεταφορές, οδικά τέλη). Παρά το γεγονός ότι η εκτίμηση δεν λαμβάνει υπόψη καμία μελλοντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από τα κράτη μέλη ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης σημασίας της ΚΠΑΑ, περιλαμβάνει το κόστος της υφιστάμενης απαλλαγής για το NATO.
Κατά συνέπεια, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί η εκτίμηση των 530 εκατ. EUR ως δείκτης των δραστηριοτήτων που αποτελούν αντικείμενο εξωτερικής ανάθεσης, γεγονός που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε δυνητική απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ ύψους περίπου 80 εκατ. EUR για όλα τα κράτη μέλη (αν υποτεθεί ότι ο μέσος συντελεστής ΦΠΑ είναι 18%).
Όσον αφορά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τα ενεργειακά προϊόντα (π.χ. καύσιμα) και η ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να αποτελούν τη βασική κατηγορία προϊόντων που υπόκεινται σε απαλλαγή. Όπως και στην περίπτωση του ΦΠΑ, μπορεί να θεωρηθεί ότι ποσοστό περίπου 10% των εν λόγω δαπανών θα απαλλασσόταν από ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο μέλλον. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα τα οποία να αποτελούν βάση για ποσοτικοποίηση του αντικτύπου.
•Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου
Η πρόταση δεν συνδέεται με το πρόγραμμα REFIT και δεν έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο σε πολύ μικρές επιχειρήσεις ή ΜΜΕ.
4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Με την επέκταση του πεδίου εφαρμογής των απαλλαγών ΦΠΑ, η πρόταση θα μπορούσε να περιορίσει τα έσοδα από τον ΦΠΑ που εισπράττουν τα κράτη μέλη και, συνεπώς, τους ίδιους πόρους ΦΠΑ. Ενώ δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς οι ίδιοι πόροι που βασίζονται στο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα (ΑΕΕ) αντισταθμίζουν οποιαδήποτε έξοδα δεν καλύπτονται από τους παραδοσιακούς ίδιους πόρους και τους ίδιους φόρους ΦΠΑ, οι μη εισπραττόμενοι ίδιοι πόροι ΦΠΑ από ορισμένα κράτη μέλη θα έπρεπε να αντισταθμίζονται από όλα τα κράτη μέλη μέσω των ίδιων πόρων του ΑΕΕ.
Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης δεν είναι ίδιοι πόροι. Συνεπώς, δεν υπάρχουν επιπτώσεις για τον προϋπολογισμό της Ένωσης.
5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
•Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων
Η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
•Επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης
Το άρθρο 1 της πρότασης τροποποιεί την οδηγία ΦΠΑ ως εξής:
–στο άρθρο 22 προστίθεται εδάφιο, το οποίο αποτυπώνει το υφιστάμενο εδάφιο που αναφέρεται στις ένοπλες δυνάμεις κράτους του NATO
Η νέα διάταξη διασφαλίζει ότι η χρήση αγαθών από τις ένοπλες δυνάμεις των κρατών μελών που συμμετέχουν στην αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ θα εξομοιούται προς ενδοενωσιακή απόκτηση αγαθών εξ επαχθούς αιτίας όταν τα εν λόγω αγαθά, τα οποία δεν έχουν αγοραστεί σύμφωνα με τους τοπικούς κανόνες ΦΠΑ του κράτους μέλους στο οποίο σταθμεύουν οι δυνάμεις, επιστρέφονται και χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις αυτές για τις ανάγκες τους ή για τις ανάγκες του πολιτικού προσωπικού που τις συνοδεύει στο δικό τους κράτος μέλος. Η εν λόγω διάταξη εφαρμόζεται σε περίπτωση που η εισαγωγή των αγαθών δεν τυγχάνει απαλλαγής δυνάμει του άρθρου 143 παράγραφος 1 στοιχείο ζα)·
–στο άρθρο 143 παράγραφος 1 προστίθεται το στοιχείο ζα), το οποίο αποτυπώνει την απαλλαγή που προβλέπεται στο στοιχείο η) αναφορικά με τις εισαγωγές αγαθών από μέλη του NATO
Η νέα διάταξη εισάγει απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τις εισαγωγές αγαθών που πραγματοποιούνται σε κράτη μέλη από τις ένοπλες δυνάμεις άλλων κρατών μελών που συμμετέχουν στην αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ, εφόσον τα αγαθά προορίζονται για χρήση από τις εν λόγω δυνάμεις ή το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει ή για τον εφοδιασμό των λεσχών και κυλικείων τους· και
–στο άρθρο 151 παράγραφος 1 προστίθενται τα στοιχεία βα) και ββ), τα οποία αποτυπώνουν τις απαλλαγές που προβλέπονται στα στοιχεία γ) και δ) για τον αμυντικό σκοπό του NATO
Η απαλλαγή που προβλέπεται στο άρθρο 151 παράγραφος 1 στοιχείο βα) καλύπτει παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών εντός κράτους μέλους, οι οποίες προορίζονται για χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις άλλων κρατών μελών ή από το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει, ή για τον εφοδιασμό των λεσχών και κυλικείων τους, εφόσον οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ.
Η απαλλαγή που προβλέπεται στο άρθρο 151 παράγραφος 1 στοιχείο ββ) αφορά παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών προς άλλο κράτος μέλος, οι οποίες προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις κάθε κράτους μέλους, πλην του κράτους μέλους προορισμού, για χρήση από τις εν λόγω δυνάμεις ή το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει, ή για τον εφοδιασμό των λεσχών και κυλικείων τους, εφόσον οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ.
Συνεπώς, όπως ισχύει και με την απαλλαγή για την αμυντική προσπάθεια του NATO, η απαλλαγή δεν καλύπτει εγχώριες παραδόσεις αγαθών, όπως ανταλλακτικά για στρατιωτικό εξοπλισμό, ή παροχές υπηρεσιών όπως υπηρεσίες επισκευής και μεταφορών, που προορίζονται για τις ίδιες στρατιωτικές δυνάμεις των κρατών μελών. και
Το άρθρο 2 εισάγει απαλλαγή από ειδικούς φόρους κατανάλωσης για αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ. Η απαλλαγή θα καλύπτει παραδόσεις προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις κάθε κράτους μέλους, πλην του κράτους μέλους εντός του οποίου είναι απαιτητός ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, για χρήση από τις εν λόγω δυνάμεις ή το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει, ή για τον εφοδιασμό των λεσχών και κυλικείων τους, εφόσον οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ.
2019/0096 (CNS)
Πρόταση
ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας και της οδηγίας 2008/118/ΕΚ σχετικά με το γενικό καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης όσον αφορά την αμυντική προσπάθεια στο πλαίσιο της Ένωσης
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 113,
Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,
Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,
Αποφασίζοντας σύμφωνα με ειδική νομοθετική διαδικασία,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)Η οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου προβλέπει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, απαλλαγή από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) των αγαθών που παραδίδονται και των υπηρεσιών που παρέχονται στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και των αγαθών που εισάγονται από τις ένοπλες δυνάμεις οποιουδήποτε από τα κράτη που συμμετέχουν στη συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού όταν οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν στην κοινή αμυντική προσπάθεια εκτός του δικού τους κράτους.
(2)Η οδηγία 2008/118/ΕΚ του Συμβουλίου προβλέπει απαλλαγή από ειδικούς φόρους κατανάλωσης των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και προορίζονται για χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις κάθε κράτους που συμμετέχει στη συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού, πλην του κράτους μέλους εντός του οποίου είναι απαιτητός ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, για χρήση από τις δυνάμεις αυτές, από το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει, ή για τον εφοδιασμό των λεσχών και κυλικείων τους, υπό την επιφύλαξη των προϋποθέσεων και των περιορισμών που θέτει το κράτος μέλος υποδοχής.
(3)Οι απαλλαγές αυτές δεν χορηγούνται όταν οι ένοπλες δυνάμεις ενός κράτους μέλους συμμετέχουν σε δραστηριότητες στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (ΚΠΑΑ) όπως προβλέπεται στον τίτλο V κεφάλαιο 2 τμήμα 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Προτεραιότητα θα πρέπει να δίδεται στην ανάγκη για ενίσχυση των ευρωπαϊκών ικανοτήτων στον τομέα της άμυνας και της διαχείρισης κρίσεων και για ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας της Ένωσης. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και η Επιτροπή, στην κοινή ανακοίνωση της 28ης Μαρτίου 2018 σχετικά με το σχέδιο δράσης για τη στρατιωτική κινητικότητα αναγνώρισαν τη συνολική ανάγκη ευθυγράμμισης της μεταχείρισης από πλευράς ΦΠΑ των αμυντικών προσπαθειών που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της Ένωσης και υπό την αιγίδα του Βορειοατλαντικού συμφώνου (ΝΑΤΟ).
(4)Η αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ καλύπτει τις στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις, τις δραστηριότητες των μάχιμων μονάδων, την αμοιβαία συνδρομή, τα έργα στο πλαίσιο της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) και τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ). Ωστόσο, δεν θα πρέπει να καλύπτει δραστηριότητες δυνάμει της ρήτρας αλληλεγγύης που θεσπίζεται στο άρθρο 222 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλες διμερείς ή πολυμερείς δραστηριότητες μεταξύ κρατών μελών οι οποίες δεν σχετίζονται με την αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ.
(5)Συνεπώς, θα πρέπει να εισαχθεί απαλλαγή από τον ΦΠΑ η οποία να καλύπτει την παράδοση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών που προορίζονται για χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις ενός κράτους μέλους ή από το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει, ή για τον εφοδιασμό των λεσχών και κυλικείων τους, όταν οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ εκτός του κράτους μέλους τους. Οι παραδόσεις αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών που προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις του κράτους μέλους στο οποίο παραδίδονται τα εν λόγω αγαθά ή παρέχονται οι εν λόγω υπηρεσίες θα πρέπει να εξαιρούνται από την απαλλαγή από τον ΦΠΑ.
(6)Θα πρέπει επίσης να εισαχθεί απαλλαγή από ειδικούς φόρους κατανάλωσης που θα καλύπτει υποκείμενα σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης προϊόντα τα οποία παραδίδονται για χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις οποιουδήποτε κράτους μέλους, πλην του κράτους μέλους εντός του οποίου είναι απαιτητός ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, όταν οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ εκτός του κράτους μέλους τους.
(7)Επιπροσθέτως, είναι αναγκαίο να προβλέπεται απαλλαγή από τον ΦΠΑ για αγαθά τα οποία εισάγονται από τις ένοπλες δυνάμεις ενός κράτους μέλους και προορίζονται για χρήση από τις δυνάμεις αυτές ή το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει ή για τον εφοδιασμό των λεσχών και κυλικείων τους, όταν οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ εκτός του κράτους μέλους τους.
(8)Όπως και η απαλλαγή που προβλέπεται για την αμυντική προσπάθεια του NATO, η απαλλαγή της αμυντικής προσπάθειας για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ θα πρέπει να έχει περιορισμένο πεδίο εφαρμογής. Μόνον οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για καθήκοντα άμεσα συνδεδεμένα με αμυντική προσπάθεια θα πρέπει να τυγχάνουν απαλλαγής. Καθήκοντα που επιτελούνται αποκλειστικά από πολιτικό προσωπικό ή επιτελούνται αποκλειστικά με χρήση μη στρατιωτικών ικανοτήτων δεν θα πρέπει να καλύπτονται από την απαλλαγή. Ούτε θα πρέπει η απαλλαγή να καλύπτει είδη όπως ανταλλακτικά για στρατιωτικό εξοπλισμό ή υπηρεσίες μεταφορών, τα οποία οι ένοπλες δυνάμεις ενός κράτους μέλους αποκτούν για χρήση εντός του εν λόγω κράτους μέλους ή να επεκταθεί στην κατασκευή υποδομών μεταφορών ή επικοινωνιών και συστημάτων πληροφοριών.
(9)Επειδή ο στόχος της παρούσας οδηγίας, που συνίσταται στην ευθυγράμμιση της μεταχείρισης των αμυντικών προσπαθειών από πλευράς ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης εντός της ΕΕ και στο πλαίσιο του NATO, δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη, αλλά μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση μπορεί να θεσπίσει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας όπως ορίζεται στο εν λόγω άρθρο, η παρούσα οδηγία δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.
(10)Σύμφωνα με την κοινή πολιτική δήλωση, της 28ης Σεπτεμβρίου 2011, των κρατών μελών και της Επιτροπής σχετικά με τα επεξηγηματικά έγγραφα, τα κράτη μέλη ανέλαβαν να συνοδεύουν, στις περιπτώσεις όπου αιτιολογείται, την κοινοποίηση των μέτρων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο με ένα ή περισσότερα έγγραφα στα οποία θα επεξηγείται η σχέση μεταξύ των συστατικών στοιχείων μιας οδηγίας και των αντίστοιχων μερών των πράξεων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο. Όσον αφορά την παρούσα οδηγία, ο νομοθέτης θεωρεί ότι η διαβίβαση τέτοιων εγγράφων είναι δικαιολογημένη.
(11)Συνεπώς, οι οδηγίες 2006/112/ΕΚ και 2008/118/ΕΚ θα πρέπει να τροποποιηθούν αναλόγως,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:
Άρθρο 1
Τροποποιήσεις της οδηγίας 2006/112/ΕΚ
Η οδηγία 2006/112/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:
(1)
στο άρθρο 22, παρεμβάλλεται το ακόλουθο πρώτο εδάφιο:
«Εξομοιώνεται με εξ επαχθούς αιτίας ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών η χρησιμοποίηση, από τις ένοπλες δυνάμεις κράτους μέλους που συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (ΚΠΑΑ) ή από το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει, αγαθών τα οποία οι εν λόγω δυνάμεις δεν αγόρασαν με τους γενικούς όρους φορολόγησης που ισχύουν στην εσωτερική αγορά κράτους μέλους, εφόσον η εισαγωγή των αγαθών αυτών δεν τυγχάνει της απαλλαγής που προβλέπεται στο άρθρο 143 παράγραφος 1 στοιχείο ζα).»·
(2)
στο άρθρο 143 παράγραφος 1 παρεμβάλλεται το ακόλουθο στοιχείο ζα):
«ζα)τις εισαγωγές αγαθών οι οποίες πραγματοποιούνται στα κράτη μέλη από τις ένοπλες δυνάμεις άλλων κρατών μελών, για χρήση από τις εν λόγω ένοπλες δυνάμεις ή από το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει ή για τον εφοδιασμό των λεσχών ή των κυλικείων τους, εφόσον οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ·»·
(3)
στο άρθρο 151 παράγραφος 1 παρεμβάλλονται τα ακόλουθα στοιχεία βα) και ββ):
«βα)τις παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούνται σε κράτος μέλος και προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις άλλων κρατών μελών, για χρήση από τις εν λόγω ένοπλες δυνάμεις ή από το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει ή για τον εφοδιασμό των λεσχών ή των κυλικείων τους, εφόσον οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ·
ββ)τις παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με προορισμό άλλο κράτος μέλος και προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις οποιουδήποτε κράτους μέλους, εκτός από το ίδιο το κράτος μέλος προορισμού, για χρήση από τις εν λόγω ένοπλες δυνάμεις ή από το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει ή για τον εφοδιασμό των λεσχών ή των κυλικείων τους, εφόσον οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ·».
Άρθρο 2
Τροποποίηση της οδηγίας 2008/118/ΕΚ
Στο άρθρο 12 παράγραφος 1 της οδηγίας 2008/118/ΕΚ παρεμβάλλεται το ακόλουθο στοιχείο βα):
«βα)από τις ένοπλες δυνάμεις κάθε κράτους πλην του κράτους μέλους εντός του οποίου είναι απαιτητός ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, για χρήση από τις δυνάμεις αυτές ή από το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει, ή για τον εφοδιασμό των λεσχών ή των κυλικείων τους, εφόσον οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας·».
Άρθρο 3
Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο
1.Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν, το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2022, τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία. Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων.
Εφαρμόζουν τα ανωτέρω μέτρα από την 1η Ιουλίου 2022.
Όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις ανωτέρω διατάξεις, αυτές περιέχουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από την αναφορά αυτή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος της αναφοράς αποφασίζεται από τα κράτη μέλη.
2.Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εθνικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.
Άρθρο 4
Έναρξη ισχύος
Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άρθρο 5
Αποδέκτες
Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.
Βρυξέλλες,
Για το Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος