This document is an excerpt from the EUR-Lex website
International trade rules: how the EU can exercise its rights
Κανόνες του διεθνούς εμπορίου: πώς μπορεί η ΕΕ να ασκήσει τα δικαιώματά της
Κανόνες του διεθνούς εμπορίου: πώς μπορεί η ΕΕ να ασκήσει τα δικαιώματά της
Κανόνες του διεθνούς εμπορίου: πώς μπορεί η ΕΕ να ασκήσει τα δικαιώματά της
ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:
ΣΥΝΟΨΗ
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Ποιος μπορεί να υποβάλει καταγγελία;
Κάθε πρόσωπο, εταιρεία ή ένωση που θεωρεί ότι έχει υποστεί ζημία ή δυσμενείς συνέπειες για τις συναλλαγές εξαιτίας εμποδίων στο εμπόριο δύναται να υποβάλει γραπτή καταγγελία στην ΕΕ. Οι χώρες της ΕΕ μπορούν επίσης να υποβάλουν καταγγελία. Η καταγγελία πρέπει να περιέχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την ύπαρξη εμπορικών φραγμών και της σχετικής ζημίας / δυσμενών συνεπειών για τις συναλλαγές.
Διαδικασίες υποβολής καταγγελίας
Οι καταγγελίες πρέπει να αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή πρέπει να ενημερώνει τους καταγγέλλοντες και τις χώρες της ΕΕ σε περίπτωση που δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία τα οποία να δικαιολογούν την περαιτέρω έρευνα. Η απόφαση θα πρέπει γενικά να λαμβάνεται εντός 45 ημερών από την υποβολή της καταγγελίας.
Περαιτέρω εξεταστική διαδικασία
Αν η Επιτροπή θεωρήσει ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που δικαιολογούν την ύπαρξη ζημίας, μπορεί να διεξαγάγει περαιτέρω εξεταστική διαδικασία. Πρέπει να την αναγγείλει στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί να αναζητήσει πρόσθετες πληροφορίες από σχετικά μέρη (π.χ. ανταγωνιστές του καταγγέλλοντα) και να διεξαγάγει έρευνες σε τρίτες χώρες.
Οι καταγγέλλοντες, οι σχετικοί εξαγωγείς και οι εισαγωγείς και οι χώρες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν γνώση όλων των πληροφοριακών στοιχείων που έχουν τεθεί στη διάθεση της Επιτροπής και να ζητούν να ενημερωθούν σχετικά με τα βασικά πραγματικά περιστατικά. Η Επιτροπή πρέπει να υποβάλλει μια τελική έκθεση εντός 5 μηνών —για περίπλοκες υποθέσεις εντός 7 μηνών— σε μια συμβουλευτική επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους των χωρών της ΕΕ.
Λήξη και αναστολή
Αν από την εξεταστική διαδικασία η Επιτροπή καταλήξει ότι δεν επιβάλλεται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου, μπορεί να περατώσει τη διαδικασία. Αν η Επιτροπή θεωρήσει ότι οι ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες έχουν προβεί στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των υποτιθέμενων εμποδίων στο εμπόριο, μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία.
Περαιτέρω δράσεις για την εξάλειψη των ζημιών/εμποδίων στο εμπόριο
Εάν η Επιτροπή καταλήξει ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω δράσεις προκειμένου να εξαλειφθεί μια ζημία και/ή το σχετικό εμπόδιο στο εμπόριο, μπορεί να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις. Αυτές οι δράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;
Εφαρμόζεται από τις 5 Νοεμβρίου 2015.
ΠΛΑΙΣΙΟ
«Έρευνες γύρω από εμπόδια στο εμπόριο» στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΡΑΞΗ
Κανονισμός (EΕ) αριθ. 2015/1843 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Οκτωβρίου 2015, που καθορίζει ενωσιακές διαδικασίες στον τομέα της κοινής εμπορικής πολιτικής για να διασφαλιστεί η άσκηση των δικαιωμάτων της Ένωσης στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς εμπορίου, ιδίως αυτών που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (κωδικοποιημένο κείμενο) (ΕΕ L 272 της 16.10.2015, σ. 1-13)
τελευταία ενημέρωση 14.03.2016