Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ανταγωνιστικότητα

Ανταγωνιστικότητα

Μια ανταγωνιστική οικονομία είναι μια οικονομία της οποίας ο σταθερός ρυθμός παραγωγικότητας δίνει ώθηση στην ανάπτυξη και, κατά συνέπεια, στο εισόδημα και την ευημερία. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αποτέλεσε επί μακρόν μία από τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Προκειμένου να ανακάμψει από την πανδημία της COVID-19, η ΕΕ υιοθέτησε το NextGenerationEU —ένα σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία, αξίας 1,8 τρισ. ευρώ (σε τιμές του 2018), σχεδιασμένο για την οικοδόμηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και πιο ανθεκτικής Ευρώπης— καθώς και τον Μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ επιτάχυνε τη μετάβασή της προς την κλιματική ουδετερότητα και την ψηφιακή υπεροχή, μετασχηματίζοντας την οικονομία, την κοινωνία και την βιομηχανία και αποκτώντας νέες τεχνολογίες, επενδύσεις και καινοτομία για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, επιτρέποντας παράλληλα στις οικονομίες και τις κοινωνίες της ΕΕ να αναπτυχθούν και να περιορίσουν τα φαινόμενα φτώχειας και ανισοτήτων. Με άλλα λόγια, να δημιουργήσει μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων. Αυτό συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, μια μετάβαση από τη γραμμική παραγωγή στην κυκλική οικονομία για προϊόντα, υπηρεσίες, αγορές και επιχειρηματικά μοντέλα.

Δύο από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάζουν ιδιαίτερη συνάφεια με την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, είναι:

  • η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και
  • μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία εστιάζει στη δημιουργία μιας ενεργειακά αποδοτικής και ανταγωνιστικής οικονομίας. Την ανακοίνωση ακολούθησε ο νόμος για το κλίμα, καθώς και άλλα μέτρα για την κατάλληλη διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ για το κλίμα, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη φορολογία, με σκοπό τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΕΕ βασίζεται κυρίως:

  • στην ψηφιακή στρατηγική (2020) για μια δίκαιη και ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία·
  • στην προσέγγιση Ψηφιακή Πυξίδα 2030 (2021), σχεδιασμένη για να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ένα ανθρωποκεντρικό, βιώσιμο και ευημερούν ψηφιακό μέλλον·
  • στην προτεινόμενη διαδρομή προς την ψηφιακή δεκαετία (2021) για την αντιμετώπιση των κενών στις ψηφιακές δυνατότητες, την εστίαση στις ψηφιακές δεξιότητες, τις ψηφιακές υποδομές, τις ψηφιακές επιχειρήσεις και τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

Η νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη, όπως επικαιροποιήθηκε το 2021, παρέχει νέα μέτρα για την επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης ενώ, επίσης, ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις για αναγνώριση και παρακολούθηση των βασικών δεικτών της οικονομικής ανταγωνιστικότητας:

  • ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς
  • ανάπτυξη παραγωγικότητας
  • διεθνή ανταγωνιστικότητα
  • δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και
  • επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Top
  翻译: