Καλύτερη προστασία των θυμάτων σε ποινική διαδικασία
ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:
Οδηγία 2012/29/ΕΕ – ελάχιστα πρότυπα σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία θυμάτων της εγκληματικότητας
ΣΥΝΟΨΗ
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;
-
Γνωστή ως η οδηγία για τα θύματα, ενισχύει τα υφιστάμενα εθνικά μέτρα με πανευρωπαϊκά ελάχιστα πρότυπα σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία θυμάτων της εγκληματικότητας σε κάθε χώρα της ΕΕ.
-
Στα θύματα πρέπει να αναγνωρίζεται το δικαίωμα:
-
να κατανοούν και να γίνονται κατανοητά κατά τη διάρκεια επαφής με αρμόδια αρχή (π.χ. γλώσσα απλή και κατανοητή),
-
να λαμβάνουν πληροφορίες από την πρώτη τους επαφή με αρμόδια αρχή,
-
να υποβάλουν επίσημη καταγγελία και να λαμβάνουν έγγραφο αποδεικτικό ,
-
διερμηνείας και μετάφρασης (τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της εξέτασης του θύματος),
-
να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο της υπόθεσης,
-
να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
-
Κύριος στόχος της είναι να εξασφαλίσει ότι τα θύματα της εγκληματικότητας τυγχάνουν της δέουσας πληροφόρησης, υποστήριξης και προστασίας και είναι ικανά να συμμετέχουν στην ποινική διαδικασία, όταν η βλάβη έχει τελεστεί στην ΕΕ.
-
Κάθε χώρα της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζει ότι τα θύματα της εγκληματικότητας αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται με σεβασμό, ευαισθησία και επαγγελματισμό σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες τους και χωρίς διακρίσεις (π.χ. λόγω εθνικότητας, καθεστώτος διαμονής, φυλής, θρησκείας, ηλικίας, φύλου, κ.λπ.).
-
Η οδηγία ορίζει ελάχιστα πρότυπα για όλα τα θύματα κάθε μορφής εγκληματικότητας ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή το καθεστώς διαμονής των θυμάτων. Από τη στιγμή που τελείται έγκλημα ή διεξάγεται ποινική διαδικασία στην ΕΕ, στο θύμα πρέπει να αναγνωρίζονται τα δικαιώματα που καθιερώνονται στην οδηγία για τα θύματα. Δυνάμει της οδηγίας, τα μέλη της οικογένειας εκλιπόντος θύματος θεωρούνται θύματα.
Η οδηγία θεσπίζει τα ακόλουθα δικαιώματα:
-
Στα εν λόγω θύματα πρέπει να αναγνωρίζεται το δικαίωμα:
-
ακρόασης της υπόθεσής τους στο δικαστήριο,
-
επανεξέτασης απόφασης του δικαστηρίου για μη δίωξη,
-
επιστροφής των εξόδων τους,
-
λήψης νομικής συνδρομής,
-
ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων.
-
Οι εθνικές αρχές οφείλουν να ελαχιστοποιούν τις δυσκολίες που ανακύπτουν όταν το θύμα κατοικεί σε κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο της τέλεσης της αξιόποινης πράξης.
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;
Εφαρμόζεται από τις 15 Νοεμβρίου 2012. Οι χώρες της ΕΕ έπρεπε να την ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο έως 16 Νοεμβρίου 2015
ΠΛΑΙΣΙΟ
Η οδηγία αντικαθιστά την απόφαση-πλαίσιο της ΕΕ σχετικά με το καθεστώς των θυμάτων σε ποινικές διαδικασίες (2001/220/ΔΕΥ).
-
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα «Θύματα» του δικτυακού τόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΠΡΑΞΗ
Οδηγία 2012/29/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, για τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία θυμάτων της εγκληματικότητας και για την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2001/220/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 315 της 14.11.2012, σ. 57–73)
τελευταία ενημέρωση 15.02.2016
Top