Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000AC1175

Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών — Επισκόπηση 2000 της Στρατηγικής για την Εσωτερική Αγορά"

ΕΕ C 14 της 16.1.2001, p. 13–16 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52000AC1175

Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών — Επισκόπηση 2000 της Στρατηγικής για την Εσωτερική Αγορά"

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 014 της 16/01/2001 σ. 0013 - 0016


Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την "Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών - Επισκόπηση 2000 της Στρατηγικής για την Εσωτερική Αγορά"

(2001/C 14/02)

Στις 3 Μαΐου 2000, και σύμφωνα με το άρθρο 262 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την παραπάνω ανακοίνωση.

Το τμήμα ενιαίας αγοράς, παραγωγής και κατανάλωσης, στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 27 Σεπτεμβρίου 2000 με βάση την εισηγητική έκθεση της κας Sánchez Miguel.

Κατά την 376η σύνοδο ολομέλειας της 19ης Οκτωβρίου 2000 η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 87 ψήφους υπέρ και 1 αποχή την παρούσα γνωμοδότηση.

1. Εισαγωγή

1.1. Η Επιτροπή παρουσίασε μία αναπροσαρμογή της στρατηγικής για την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά, με βάση τα εγκριθέντα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβώνας, με την οποία δίνεται έμφαση στο ότι η θετική αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη απαιτεί τη διατήρηση του ρυθμιστικού πλαισίου με το οποίο προωθείται η καινοτομία, οι επενδύσεις και η οικονομική αποτελεσματικότητα, όπως υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο του Ελσίνκι. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια αναθεώρηση της στρατηγικής για την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά που υιοθετήθηκε το 1999.

1.2. Η Ανακοίνωση της Επιτροπής δεν επέφερε καμία ουσιαστική τροποποίηση στους στρατηγικούς στόχους που αναφέρονται στην προηγούμενη ανακοίνωση, που αντιστοιχεί στα τέλη του 1999, και διατηρεί τους τέσσερις στόχους της τελευταίας:

- βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών,

- αύξηση της αποτελεσματικότητας των κοινοτικών αγορών προϊόντων και κεφαλαίων,

- βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος,

- επωφελή χρήση των επιτευγμάτων της εσωτερικής αγοράς σε έναν κόσμο που αλλάζει.

1.3. Η υπό εξέταση Ανακοίνωση συνιστά ετήσια αναπροσαρμογή που καθορίζει τις προσωρινές προτεραιότητες των θεσμοθετημένων δράσεων κατά τρόπο ώστε να μπορεί να ελέγχεται η υιοθέτησή τους στις ημερομηνίες που έχουν οριστεί για το σκοπό αυτό, καθώς και να παρακολουθείται η υλοποίηση εκείνων που θεωρούνται ως συνεχιζόμενη δράση στην εσωτερική αγορά, για την επίτευξη των τεσσάρων στόχων που αναφέρθηκαν, ώστε να υπάρχει διαβάθμιση προτεραιοτήτων κατά τη θέσπιση μέτρων εφαρμογής.

1.4. Ταυτόχρονα γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των νομοθετικών και των μη νομοθετικών δράσεων, με επισήμανση εκείνων που αφορούν την παρακολούθηση, τόσο των Λευκών Βιβλίων, όπως είναι η περίπτωση της διατροφικής ασφάλειας, όπου εντάσσονται οι γνώμες των εκπροσώπων των τομέων από τους οποίους ζητήθηκαν, όσο και των δράσεων υπέρ των ευρωπαίων πολιτών, με την κατάρτιση οδηγού των δικαιωμάτων του πολίτη.

1.5. Η αναπροσαρμογή αυτή περιλαμβάνει την εμπειρία που αποκτήθηκε προηγουμένως με βάση τις δράσεις που αναλήφθηκαν, καθώς και το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν με τις ενώσεις επιχειρηματιών, εργαζομένων, καταναλωτών και προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως λαμβάνει υπόψη τις γνωμοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΟΚΕ που χρησίμευσαν για να εντάξει η Επιτροπή στους νομοθετικούς μηχανισμούς μέρος των προτάσεων που έγιναν με τις καταρτισθείσες γνωμοδοτήσεις.

2. Γενικές παρατηρήσεις

2.1. Στο σύντομο διάστημα που μεσολάβησε από την παρουσίαση της τελευταίας ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με την στρατηγική για την εσωτερική αγορά(1) επιβεβαιώθηκε η θέση που, σε γενικές γραμμές, υποστήριξε η ΟΚΕ στη γνωμοδότηση για το θέμα· πράγματι, στη γνωμοδότηση εκφραζόταν η συμφωνία με το διετή χαρακτήρα των δράσεων, καθώς και με τον ετήσιο κύκλο παρακολούθησης, αλλά όχι με τη δημοσίευση δύο πινάκων δεικτών ανά έτος, που, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί, τη στιγμή αυτή δεν δίδει τα επιθυμητά αποτελέσματα, λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος και της διεύρυνσης της νομοθετικής διαδικασίας που οφείλονται στο σύστημα κοινοβουλευτικής συναπόφασης, εφόσον αυξάνονται οι προθεσμίες για την νομοθετική έγκριση των προτεινόμενων δράσεων.

2.2. Τα αποτελέσματα που παρουσίασε η Επιτροπή το Μάιο του 2000 δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά: από τις 53 δράσεις που είχαν προσδιορισθεί τον περασμένο Νοέμβριο, μόνο οι 26 μπόρεσαν να ολοκληρωθούν πριν από τα τέλη Ιουνίου του 2000, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη προόδου στο Συμβούλιο και στις μακρές διαδικασίες του Κοινοβουλίου. Τούτο αποτελεί μία από τις αιτίες που καθιστούν σκόπιμη την κατάταξη ανά προτεραιότητες που αναφέρεται στην παρούσα ανακοίνωση, όπως πρότεινε η ΟΚΕ στην προηγούμενη γνωμοδότησή της, ούτως ώστε η προσοχή να επικεντρώνεται στην επίτευξη των στόχων προτεραιότητας.

2.3. Πρέπει να επισημανθεί ότι στην προτεινόμενη αναθεώρηση αποδίδεται ελάχιστη σημασία σε ορισμένες δράσεις που είναι σημαντικές για την ομαλή λειτουργία της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς, όπως:

- οι κρατικές ενισχύσεις, με σημαντικές συνέπειες για τον ανταγωνισμό της αγοράς· και

- η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, στην οποία πρέπει να προστεθούν τα προβλήματα που δημιουργούν τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα από την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική.

2.4. Παρά τα αποτελέσματα, στην παρούσα ανακοίνωση η Επιτροπή παρουσιάζει νέες δράσεις που προστίθενται στις υφιστάμενες, μεταξύ των οποίων πρέπει να επισημανθούν εκείνες που πρόκειται να τροποποιήσουν τη νομοθεσία της αγοράς φαρμακευτικών προϊόντων και της αγοράς χημικών προϊόντων στην ΕΕ, ώστε οι καταναλωτές να αποκτήσουν εμπιστοσύνη, μέσω της διασφάλισης της προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος.

2.5. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της είναι άκρως θετικό· η καθημερινή πρακτική όμως της εσωτερικής αγοράς δείχνει άλλα αποτελέσματα· εξακολουθούν να υφίστανται υπερβολικά διοικητικά εμπόδια για την ορθή λειτουργία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ειδικά όσον αφορά τις ΜΜΕ. Οι διασυνοριακές πράξεις, παρά τις κοινοτικές δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, εξακολουθούν να προκαλούν αβεβαιότητα στους καταναλωτές. Οι εργαζόμενοι, που αποτελούν μέρος της αγοράς αυτής, δεν διαθέτουν ενιαίο σύστημα συμμετοχής, δεδομένου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εθνικές διαφορές όσον αφορά τη συμμετοχή τους στη διεύθυνση των επιχειρήσεων.

3. Ειδικές παρατηρήσεις για τις δράσεις που θεσπίζονται

3.1. Η ΟΚΕ θεωρεί ότι η διαβάθμιση που γίνεται στις θεσπιζόμενες δράσεις είναι η ενδεδειγμένη προκειμένου να επιτευχθούν οι τέσσερις στόχοι στους οποίους βασίζεται η ομαλή λειτουργία της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς, κατά τρόπο ώστε εκείνες που θεωρούνται ως δράσεις προτεραιότητας, με προθεσμία για την ολοκλήρωσή τους, να κατευθύνουν το έργο των θεσμικών οργάνων.

3.2. Η ποιότητα ζωής των ευρωπαίων πολιτών

3.2.1. Όσον αφορά τις δράσεις προτεραιότητας για κάθε έναν από τους τέσσερις καθορισθέντες στόχους, πρέπει να επισημανθεί η πρόοδος που σημειώθηκε στο Συμβούλιο της Λισσαβώνας σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, με τη χάραξη τεσσάρων κεντρικών αξόνων με βάση τους οποίους θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά.

3.2.2. Η οργάνωση ενός Φόρουμ της εσωτερικής αγοράς, κατόπιν προτάσεως του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα δώσει τη δυνατότητα για εντοπισμό των προβλημάτων των πολιτών και των μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με την άσκηση των δικαιωμάτων τους στις εθνικές διοικήσεις. Η ΟΚΕ θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή στο Φόρουμ του Παρατηρητηρίου της Ενιαίας Αγοράς της ΟΚΕ, λόγω της ικανότητάς του να αναλύει και να εντοπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν στην Ενιαία Αγορά.

3.2.3. Η ΟΚΕ φρονεί ότι ένα από τα αποτελεσματικά μέτρα για τη λειτουργία της αγοράς είναι η ενδυνάμωση των εξωδικαστικών συστημάτων επίλυσης διαφορών, που θα απλουστεύουν τη σχέση μεταξύ καταναλωτών και επιχειρηματιών, χωρίς όμως να σταματήσει η νομική ρύθμιση της δικαστικής απόφασης επίλυσης διαφορών(2).

3.2.4. Το Λευκό Βιβλίο για τη διατροφική ασφάλεια(3) μπορεί να καταστεί ένα από τα πλέον ενδεδειγμένα εργαλεία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι, τα τελευταία χρόνια, βρέθηκαν μπροστά σε μια σειρά γεγονότων που κατέδειξαν τα σοβαρά κενά στη λειτουργία των υγειονομικών ελέγχων των τροφίμων στην εσωτερική αγορά. Η ΟΚΕ κρίνει απαραίτητο να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες δράσεις εντός των καθορισμένων προθεσμιών και, για την επίτευξη του σκοπού αυτού, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τροφίμων είναι καθοριστικός.

3.2.5. Όσον αφορά την ασφάλεια των μεταφορών, μετά τα σοβαρά επεισόδια στη μεταφορά αργού πετρελαίου, προτάθηκαν νομοθετικά μέτρα για την απόδοση ευθυνών για τη ρύπανση από υδρογονάνθρακες, καθώς και για τη ρύθμιση των μεταφορών σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπομνησθεί ότι θα πρέπει να θεσπισθεί, ως μέτρο προτεραιότητας, η δράση για την περιβαλλοντική ευθύνη, η οποία σήμερα συζητείται στα πλαίσια Λευκού Βιβλίου(4), και να αναγνωρισθεί ως δράση αντικειμενικής ανάληψης ευθυνών, γενικής εφαρμογής για κάθε οικολογική ζημία που προκαλείται, και όχι μόνο για εκείνες που προκαλούνται κατά τις θαλάσσιες μεταφορές.

3.2.6. Η χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, ειδικά του Διαδικτύου, θεωρείται το ενδεδειγμένο μέσον για την ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ των πολιτών και των επιχειρήσεων. Παρότι αναγνωρίζεται ότι είναι ένα καλό σύστημα για τη διεξαγωγή του διαλόγου, πρέπει να σημειωθεί ότι, για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να συνοδεύεται, αφενός, από ένα καλό σύστημα κατάρτισης που να καθιστά τη χρήση του εύκολη, μέσω της διδασκαλίας στο σχολείο, και, αφετέρου, από συστήματα ενισχύσεων που να επιτρέπουν την απόκτησή του, όχι μόνο από όλες τις επιχειρήσεις, αλλά και από τους πολίτες με πιο περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, και ειδικά από τον αγροτικό κόσμο.

3.3. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

3.3.1. Η εφαρμογή του ευρώ θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η ΟΚΕ υποστηρίζει τις δράσεις με τις οποίες επιδιώκεται η εξάλειψη των στρεβλώσεων φορολογικής φύσεως· υπό την έννοια αυτή, η ΟΚΕ επαναλαμβάνει τις προτάσεις που έγιναν στην προηγούμενη γνωμοδότηση(5), σύμφωνα με τις οποίες, πριν από τη διεύρυνση, θα πρέπει να έχει προχωρήσει η ανάπτυξη ενός συστήματος για τον ΦΠΑ που θα στηρίζεται στην αρχή του κράτους προέλευσης και θα είναι κατάλληλο για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής στην εσωτερική αγορά. Για το σκοπό αυτό, η ΟΚΕ συνιστά, για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της ανεργίας, να εξετασθεί επίσης το ενδεχόμενο φορολόγησης της απόδοσης του παράγοντα εργασία. Η ΟΚΕ ελπίζει η δέσμη φορολογικών μέτρων που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Feira (Πορτογαλία) από το Συμβούλιο Υπουργών, να έχει τα αποτελέσματα που επιθυμούσε η ΟΚΕ για την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

3.3.2. Όσον αφορά την απλούστευση της νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά, η ΟΚΕ εφιστά την προσοχή στο περιεχόμενο της σχετικής γνωμοδότησης πρωτοβουλίας της(6), και ειδικότερα:

- την υποβολή αίτησης γνωμοδότησης στην ΟΚΕ για τις δράσεις προτεραιότητας του σχεδίου SLΙΜ·

- τη διεξαγωγή μελέτης των επιπτώσεων από ανεξάρτητους οργανισμούς, ως προαπαιτούμενο για κάθε σχέδιο κανονιστικής ρύθμισης·

- την αναγνώριση του Κώδικα δεοντολογίας που κατήρτισε η ΟΚΕ για να συμβάλει στη διαδικασία απλούστευσης.

3.3.3. Στο πλαίσιο του στόχου αυτού πρέπει να υπομνησθεί ότι ακόμη δεν έχει υιοθετηθεί το Καταστατικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας· οι πολυετείς συζητήσεις και οι επανειλημμένες τροποποιήσεις τόσο του Καταστατικού όσο και της συμπληρωματικής οδηγίας για συμμετοχή των εργαζομένων, καθιστούν απαραίτητη την εφαρμογή του το ταχύτερο δυνατόν.

3.3.3.1 Το γεγονός ότι δεν υφίστανται εταιρικοί κανόνες που να ρυθμίζουν τα φαινόμενα οικονομικής συγκέντρωσης, ιδιαίτερα δε για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις, δημιουργεί στρεβλώσεις στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, με συνέπειες που θίγουν τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και βλάπτουν σημαντικά τους ενδιαφερόμενους, ειδικά τους μετόχους και τους εργαζόμενους στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

3.3.3.2 Οι μόνοι μηχανισμοί στους οποίους μπορεί να στηριχθεί κανείς προς το παρόν, είναι οι ρυθμίσεις για τον ανταγωνισμό και, ειδικότερα, ο Κανονισμός για τις Συγκεντρώσεις.

3.4. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των κοινοτικών αγορών προϊόντων και κεφαλαίων

3.4.1. Η επίτευξη του στόχου αυτού πραγματοποιείται με δράσεις που έχουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μέσα στο γενικό πλαίσιο. Η απελευθέρωση των τομέων των υπηρεσιών πραγματοποιείται με καλούς ρυθμούς, παρότι ορισμένα κράτη μέλη διατηρούν τη συμμετοχή του δημοσίου στους τομείς αυτούς.

3.4.2. Παρά τη θετική αξιολόγηση της απελευθέρωσης των υπηρεσιών, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή δεν πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία ολιγοπωλίων, που βλάπτουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και είναι αντίθετα με την ουσία των θεμελιωδών υπηρεσιών για όλους τους ευρωπαίους πολίτες, ότι δηλαδή πρέπει να διατηρούνται η ποιότητα και οι ανταγωνιστικές τιμές των εν λόγω υπηρεσιών.

3.4.3. Η κεφαλαιαγορά είναι βασικός παράγοντας για την πλήρη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς· η προσαρμογή των οδηγιών που τροποποιούν τη λογιστική οργάνωση των εμπορικών εταιρειών, και ειδικότερα των χρηματοπιστωτικών, δίνει στις εταιρείες αυτές τη δυνατότητα πρόσβασης στα διεθνή χρηματιστήρια, χάρη στην ομοιογένεια των κανόνων λογιστικής. Επίσης, η εφαρμογή του σχεδίου δράσης για το κεφάλαιο επιχειρηματικού κινδύνου θα προσδώσει ευελιξία στο χρηματιστήριο αξιών, και θα καταστήσει ευκολότερη την αναζήτηση ενός ενιαίου συστήματος που θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι νέες τεχνολογικές αξίες, που είναι στρατηγικά σημαντικές για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στην ΕΕ.

3.4.4. Από την άποψη της προώθησης της καινοτομίας, ύψιστη προτεραιότητα κατέχει η προστασία των δικαιωμάτων βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας. Η ΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόσφατη πρόταση Κανονισμού που υπέβαλε η Επιτροπή σχετικά με το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Με την πρόταση αυτή, η Επιτροπή ανταποκρίνεται και σε παλαιότερο αίτημα της ΟΚΕ για τη δημιουργία μηχανισμού για την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη.

3.4.5. Εξάλλου, πρέπει να τονιστεί η ανάγκη να υιοθετηθούν οι κανονιστικές ρυθμίσεις των αγορών των μεταφορών και της ενέργειας, και ειδικότερα οι Οδηγίες σχετικά με τις κοινές ρυθμίσεις για την εσωτερική αγορά του ηλεκτρισμού, καθώς και του φυσικού αερίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, υπενθυμίζεται η τροποποίηση της Οδηγίας για την απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των καθολικών υπηρεσιών.

4. Συμπεράσματα

4.1. Η ΟΚΕ αναγνωρίζει ως θετικό βήμα την ετήσια αναθεώρηση της στρατηγικής για την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά, κυρίως δε όσον αφορά την καθιέρωση προτεραιοτήτων για τις δράσεις που διεξάγονται. Εντούτοις, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι νομοθετικές διαδικασίες, προκειμένου να τηρούνται οι προβλεπόμενες προθεσμίες για τη διευκόλυνση της ομαλής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.

4.2. Όσον αφορά τους στρατηγικούς στόχους που αναφέρονται, και που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, καθίσταται πλέον απαραίτητη η ανάπτυξη των δράσεων που προβλέπονται στο Λευκό Βιβλίο για τη διατροφική ασφάλεια και η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τροφίμων, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων καταναλωτών στην ευρωπαϊκή αγορά.

4.3. Η εναρμόνιση της φορολογίας, σε συνδυασμό με τη δέσμη μέτρων που υιοθετήθηκαν με το στόχο αυτό από το Συμβούλιο των Υπουργών, στη Σύνοδο Κορυφής της Feira (Πορτογαλία), συνιστά μια από τις προτεραιότητες που η ΟΚΕ επιθυμεί να προβάλει, ώστε να λήξει το ζήτημα της φορολογικής απάτης.

4.4. Επίσης σε σχέση με το στόχο της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθίσταται απαραίτητη η απλούστευση της νομοθεσίας στην εσωτερική αγορά, ούτως ώστε η τήρηση των ρυθμίσεων να είναι δυνατή σε όλες τις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα στις ΜΜΕ.

4.5. Η ΟΚΕ είναι της άποψης ότι η υιοθέτηση του Καταστατικού της Ευρωπαϊκής Εταιρείας αποτελεί μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και μάλιστα ως κατάλληλο μέσο όχι μόνο για τη συγχώνευση επιχειρήσεων, αλλά και για τα συστήματα συμμετοχής των εργαζομένων στην εξέλιξη της επιχείρησης στην οποία απασχολούνται.

Βρυξέλλες, 19 Οκτωβρίου 2000.

Ο Πρόεδρος

της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Göke Frerichs

(1) Στρατηγική για την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά και τις συστάσεις για την αναθεώρηση των ειδικών μέτρων. ΕΕ C 140 της 18.5.2000, σ. 36.

(2) "Πρόταση Κανονισμού (ΕΚ) του Συμβουλίου για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις", ΕΕ C 117 της 26.4.2000, σ. 6.

(3) "Λευκό Βιβλίο για την ασφάλεια των τροφίμων"- ΕΕ C 204 της 18.7.2000, σ. 21.

(4) ΕΕ C 268 της 19.9.2000.

(5) Στρατηγική για την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά και τις συστάσεις για την αναθεώρηση των ειδικών μέτρων. ΕΕ C 140 της 18.5.2000, σ. 36.

(6) "Απλοποίηση της νομοθεσίας στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς".

Top
  翻译: