This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 31986D0238
Διεθνής σύμβαση για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού
Διεθνής σύμβαση για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού
Τροποποιητικό πρωτόκολλο της διεθνούς σύμβασης για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού
Σημείωση: η σύνοψη αυτή καλύπτει τη σύμβαση, όπως αυτή τροποποιήθηκε από το πρωτόκολλο.
Δομή
Η σύμβαση ιδρύει την ICCAT με σκοπό την υλοποίηση των στόχων της εφαρμόζοντας μια προληπτική προσέγγιση με βάση το οικοσύστημα η οποία περιλαμβάνει:
Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Επιτροπή ICCAT πρέπει να συνεδριάζει ανά 2 έτη και να απαρτίζεται το πολύ από τρεις αντιπροσώπους από κάθε μέλος της ICCAT που θα επικουρείται από εμπειρογνώμονες και συμβούλους. Μάλιστα, η Επιτροπή της ICCAT συνεδριάζει σε ετήσια βάση και είναι αρμόδια για:
Το Συμβούλιο της ICCAT συνεδριάζει μία φορά στο διάστημα μεταξύ των συνεδριάσεων της Επιτροπής ICCAT. Αποτελείται από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της ICCAP και 4 με 10 εκπροσώπους μελών.
Η Επιτροπή της ICCAT διορίζει εκτελεστική γραμματεία και μπορεί να συγκροτεί υποεπιτροπές ανά είδος ή γεωγραφική περιοχή.
Συστάσεις
Η ICCAT μπορεί, βάσει επιστημονικών στοιχείων, να διατυπώνει συστάσεις με σκοπό:
Αντιρρήσεις και διαφορές
Τα μέλη της Επιτροπής ICCAP μπορούν να υποβάλλουν γραπτές αντιρρήσεις σε συστάσεις οι οποίες:
Τα μέρη οποιασδήποτε διαφοράς πρέπει να διαβουλεύονται μεταξύ τους για τη φιλική επίλυση των διαφορών τους το συντομότερο δυνατό. Εάν κάποια διαφορά δεν επιλυθεί, μπορεί να υποβληθεί σε τελική και δεσμευτική διαιτησία για τη διευθέτησή της κατόπιν κοινού αιτήματος. Ένα παράρτημα καθορίζει τις διαδικασίες σχετικά με την επίλυση διαφορών.
Επιβολή
Τα μέλη της Επιτροπής ICCAT συμφωνούν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την εφαρμογή της σύμβασης και πρέπει να υποβάλουν μια δήλωση σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει για το σκοπό αυτό ανά 2 έτη ή όταν απαιτείται. Τα μέλη της Επιτροπής ICCAT πρέπει:
Χρηματοδοτικές ρυθμίσεις
Κάθε μέλος της Επιτροπής ICCAT συνεισφέρει στον προϋπολογισμό ένα ποσό που υπολογίζεται σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, οι οποίοι εγκρίθηκαν από την Επιτροπή ICCAT, και εν μέρει βασίζεται στο συνολικό ζων βάρος των αλιευμάτων και το καθαρό βάρος των κονσερβοποιημένων προϊόντων, καθώς και στον βαθμό οικονομικής ανάπτυξης των μελών.
Συνεργασία
Η σύμβαση απαιτεί σχέσεις συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής ICCAT και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και άλλων διεθνών επιτροπών αλιείας και επιστημονικών οργανισμών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο έργο τους, με δυνατότητα συμμετοχής (αλλά όχι ψήφου) στις συνεδριάσεις της Επιτροπής ICCAT.
Κανονισμός 2017
Ο κανονισμός (ΕE) 2017/2107 θεσπίζει κανόνες διατήρησης και ελέγχου για τα άκρως μεταναστευτικά είδη ιχθύων που διαχειρίζεται η ICCAT (τα εν λόγω είδη παρατίθενται σε ένα παράρτημα). Ο κανονισμός περιλαμβάνει λεπτομερείς κανόνες για ειδικά μέτρα που αφορούν τα ακόλουθα είδη στον συμβατικό τομέα της ICCAT:
Περιλαμβάνει επίσης κανόνες που αφορούν:
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:
Διεθνής σύμβαση για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού (ΕΕ L 162 της 18.6.1986, σ. 34–38).
Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της διεθνούς σύμβασης για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.
Τροποποιητικό πρωτόκολλο της διεθνούς σύμβασης για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού (ΕΕ L 313 της 4.12.2019, σ. 3–13).
Απόφαση 86/238/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 9ης Ιουνίου 1986, για την προσχώρηση της Κοινότητας στη διεθνή σύμβαση για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού, όπως τροποποιήθηκε από το πρωτόκολλο που προσαρτάται στην τελική πράξη της διάσκεψης των πληρεξουσίων των συμβαλλομένων στη σύμβαση κρατών, που υπεγράφη στο Παρίσι στις 10 Ιουλίου 1984 (ΕΕ L 162 της 18.6.1986, σ. 33).
Απόφαση (ΕΕ) 2019/2025 του Συμβουλίου, της 18ης Νοεμβρίου 2019, σχετικά με την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την προσωρινή εφαρμογή του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της διεθνούς σύμβασης για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού (ΕΕ L 313 της 4.12.2019, σ. 1–2).
Κανονισμός (ΕE) 2017/2107 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Νοεμβρίου 2017, για τον καθορισμό μέτρων διαχείρισης, διατήρησης και ελέγχου που εφαρμόζονται στη ζώνη της σύμβασης της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1936/2001, (ΕΚ) αριθ. 1984/2003 και (ΕΚ) αριθ. 520/2007 (ΕΕ L 315 της 30.11.2017, σ. 1–39).
Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.
τελευταία ενημέρωση 17.01.2022