This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 32007R0520
Διατήρηση αποθεμάτων άκρως μεταναστευτικών ειδών
Αποσκοπεί στην προστασία και στη διατήρηση ορισμένων αποθεμάτων άκρως μεταναστευτικών ειδών (και παρεμπιπτόντων αλιευμάτων) ορίζοντας τεχνικά μέτρα για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με την αλίευση και την εκφόρτωσή τους.
Τα άκρως μεταναστευτικά είδη ορίζονται ως:
Ατλαντικός Ωκεανός
Ψάρια μικρότερα του κανονικού μεγέθους
Τροπικοί τόνοι και ξιφίες που είναι μικρότεροι από τις συστάσεις της διεθνούς επιτροπής για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στη θάλασσα. Η πώληση ή η εμπορία ψαριών αυτών των ειδών που είναι μικρότερα του κανονικού μεγέθους και που προέρχονται από τρίτες χώρες και αλιεύθηκαν στον Ατλαντικό απαγορεύεται.
Περιορισμοί όσον αφορά το αλιευτικό σκάφος και τον εξοπλισμό
Η αλιεία του τόνου του μεγαλόφθαλμου από θυνναλιευτικά σκάφη με γρι-γρι ή με καλάμια απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της περιόδου από 1ης έως 30 Νοεμβρίου σε ορισμένα ύδατα των τροπικών, στην ακόλουθη ζώνη:
Απαγορεύεται επίσης η αλιεία, ή η διατήρηση επί του σκάφους, οποιαδήποτε ποσότητας παλαμίδας, μεγαλόφθαλμου ή κιτρινόπτερου τόνου που αλιεύεται με χρήση γρι-γρι* σε ορισμένα καθορισμένα ύδατα της Πορτογαλίας.
Αριθμός αλιευτικών σκαφών
Το Συμβούλιο καθορίζει τον επιτρεπόμενο αριθμό και τη συνολική χωρητικότητα σε κόρους ολικής χωρητικότητας (GT) των αλιευτικών σκαφών της ΕΕ μήκους μεγαλύτερου των 24 μέτρων που αλιεύουν τον μεγαλόφθαλμο τόνο στον Ατλαντικό Ωκεανό και σε παρακείμενες θάλασσες (όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της σύμβασης ICCAT), με βάση τους μέσους αριθμούς κατά τη διάρκεια της περιόδου 1991-1992, και με βάση τον περιορισμό του αριθμού των σκαφών της ΕΕ που αλιεύουν τον τόνο τον μεγαλόφθαλμο που καθιερώθηκε το 2005 που κοινοποιήθηκε στην ICCAT στις 30 Ιουνίου 2005.
Το Συμβούλιο καθορίζει επίσης τον αριθμό των σκαφών που αλιεύουν τον μακρύπτερο τόνο Βορείου Ατλαντικού, με βάση τον μέσο όρο κατά την περίοδο 1993 έως 1995.
Πριν τις 15 Μαΐου κάθε χρόνο, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον αριθμό (και τη χωρητικότητα όπου χρειάζεται) των σκαφών όπως παραπάνω για να κοινοποιηθεί στην ICCAT.
Είδη που δεν αποτελούν στόχο
Τα κράτη μέλη πρέπει να ενθαρρύνουν την απελευθέρωση ζωντανών θαλάσσιων χελωνών και ζωντανών καρχαριών (ιδίως νεαρών) που αλιεύονται κατά λάθος, καθώς και να μειώσουν τις απορρίψεις καρχαριών βελτιώνοντας την επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων.
Τα κράτη μέλη πρέπει να απαγορεύουν τη χρήση συρόμενων διχτυών, κυκλωτικών διχτυών, γρι γρι, δραγών, απλαδιών διχτυών, μανωμένων διχτυών και παραγαδιών για την αλιεία τόνου και συναφών ειδών στη Μεσόγειο για αθλητικές και ψυχαγωγικές αλιευτικές δραστηριότητες, και να διασφαλίσουν ότι ιχθύες που αλιεύονται με αυτόν τον τρόπο δεν διατίθενται στο εμπόριο.
Πρέπει να καταρτίζεται ετήσια έκθεση για την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων.
Ινδικός Ωκεανός
Αριθμός αλιευτικών σκαφών
Το Συμβούλιο καθορίζει τον αριθμό των αλιευτικών σκαφών της ΕΕ με μήκος μεγαλύτερο των 24 μέτρων που επιτρέπεται να αλιεύουν στον Ινδικό Ωκεανό, με βάση τους αριθμούς του 2003.
Είδη που δεν αποτελούν στόχο
Τα κράτη μέλη πρέπει να ενθαρρύνουν την απελευθέρωση ζωντανών καρχαριών (ιδίως νεαρών) που αλιεύονται κατά λάθος, καθώς και να μειώσουν τις απορρίψεις καρχαριών βελτιώνοντας την επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων.
Τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν τον αντίκτυπο της αλιείας στον πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας, μεταξύ άλλων:
Δυτικός και Κεντρικός Ειρηνικός Ωκεανός
Διαχείριση αποβλήτων
Τα κράτη μέλη πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τα απορρίμματα, τις απορρίψεις, τα αλιεύματα με απολεσθέντα ή εγκαταλειφθέντα αλιευτικά εργαλεία, τη ρύπανση από αλιευτικά σκάφη, τα αλιεύματα ψαριών και ζώων που ανήκουν σε μη στοχευόμενα είδη καθώς και επιπτώσεις που υφίστανται συγγενή ή εξαρτώμενα είδη, ιδίως τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.
Θαλάσσια θηλαστικά
Απαγορεύεται η περικύκλωση με γρι γρι αγέλων ή ομάδων θαλάσσιων θηλαστικών.
Ο κανονισμός εφαρμόζεται από την 1η Ιουνίου 2007.
H EE είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (βλέπε σύνοψη).
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 520/2007 του Συμβουλίου, της 7ης Μαΐου 2007, για τη θέσπιση τεχνικών μέτρων διατήρησης για ορισμένα αποθέματα άκρως μεταναστευτικών ειδών και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 973/2001 (ΕΕ L 123 της 12.5.2007, σ. 3-13)
Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕK) αριθ. 520/2007 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.
Απόφαση 2005/75/ΕΚ του Συμβουλίου, της 26ης Απριλίου 2004, για την προσχώρηση της Κοινότητας στη σύμβαση για τη διατήρηση και τη διαχείριση των άκρως μεταναστευτικών αποθεμάτων ιχθύων στον Δυτικό και Κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό (ΕΕ L 32 της 4.2.2005, σ. 1-2)
Απόφαση 95/399/ΕΚ του Συμβουλίου, της 18ης Σεπτεμβρίου 1995, σχετικά με την προσχώρηση της Κοινότητας στη συμφωνία σχετικά με τη σύσταση επιτροπής διαχείρισης της αλιείας τόνου του Ινδικού Ωκεανού (ΕΕ L 236 της 5.10.1995, σ. 24)
Συμφωνία για τη σύσταση της Επιτροπής διαχείρισης της αλιείας τόνου του Ινδικού Ωκεανού (ΕΕ L 236 της 5.10.1995, σ. 25-33)
Διεθνής σύμβαση για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού (ΕΕ L 162 της 18.6.1986, σ. 34-38)
Τροποποιητικό πρωτόκολλο της διεθνούς σύμβασης για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού (ΕΕ L 313 της 4.12.2019, σ. 3-13)
Απόφαση 86/238/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 9ης Ιουνίου 1986, για την προσχώρηση της Κοινότητας στη διεθνή σύμβαση για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού, όπως τροποποιήθηκε από το πρωτόκολλο που προσαρτάται στην τελική πράξη της διάσκεψης των πληρεξουσίων των συμβαλλομένων στη σύμβαση κρατών, που υπεγράφη στο Παρίσι στις 10 Ιουλίου 1984 (ΕΕ L 162 της 18.6.1986, σ. 33)
τελευταία ενημέρωση 29.04.2021