Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009R1005

Ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος

Ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1005/2009 για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος (κανονισμός για το όζον)

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

  • Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1005/2009 θεσπίζει κανόνες για την παραγωγή, την εισαγωγή, την εξαγωγή, τη διάθεση στην αγορά, τη χρήση, την ανάκτηση, την ανακύκλωση, την ποιοτική αποκατάσταση και την καταστροφή ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος.
  • Καθορίζει απαιτήσεις για την υποβολή στοιχείων και μέτρα για προϊόντα και είδη εξοπλισμού που χρησιμοποιούν τις εν λόγω ουσίες.
  • Έχει έκτοτε τροποποιηθεί τέσσερις φορές.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Κατά κανόνα, απαγορεύονται η παραγωγή και η πώληση ελεγχόμενων ουσιών, όπως halons (για την πυρόσβεση πυρκαγιών), μεθυλοβρωμίδιο (για τον έλεγχο επιβλαβών οργανισμών) και υδροχλωροφθορανθράκων (που χρησιμοποιούνται σε ψυγεία και συστήματα ψύξης) των οποίων η παρασκευή ή χρήση είναι ρυθμιζόμενη.
  • Επιτρέπονται ορισμένες εξαιρέσεις, υπό σαφείς όρους, εάν χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες* ως μέσα επεξεργασίας* ή για εργαστηριακή χρήση και χρήση ανάλυσης.
  • Η χρήση του μεθυλοβρωμιδίου έχει απαγορευτεί από τον Μάρτιο του 2010, εκτός από έκτακτες περιόδους υγειονομικής απομόνωσης για την αποφυγή της εξάπλωσης ασθένειας ή επιβλαβών οργανισμών. Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δώσει την προσωρινή άδειά της.
  • Τα συστήματα πυροπροστασίας και οι πυροσβεστήρες που περιέχουν halons μπορούν να χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις. Διατίθενται ολοένα και περισσότερες εναλλακτικές επιλογές, και ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 744/2010 καθορίζει αναλυτικές ημερομηνίες λήξης. Αυτές κυμαίνονται από το 2013 μέχρι το 2040 ανάλογα με τη χρήση του halon.
  • Οι εισαγωγές και εξαγωγές ελεγχόμενων ουσιών και προϊόντων που τις περιέχουν, έχουν ουσιαστικά απαγορευτεί. Όταν επιτρέπονται, τίθεται σε λειτουργία σύστημα αδειοδότησης. Το 2013 η Επιτροπή κατέστησε αυτό το σύστημα πιο ευέλικτο για halons που χρησιμοποιούνται σε αεροσκάφη.
  • Πρέπει να δημιουργηθούν συστήματα ανάκτησης με σκοπό την καταστροφή, την ανακύκλωση ή την ποιοτική αποκατάσταση ελεγχόμενων ουσιών που χρησιμοποιούνται σε εξοπλισμό ψύξης, κλιματισμού και αντλιών θέρμανσης, πυροσβεστήρες και συστήματα πυροπροστασίας και αντικείμενα που περιέχουν διαλύτες.

Κατάργηση

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1005/2009 θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από τον κανονισμό (ΕΕ) 2024/590 (βλ. σύνοψη) από τις 3 Μαρτίου 2025.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

  • Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2010.
  • Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1005/2009 αναθεώρησε και αντικατέστησε τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2037/2000 και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις του.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Πρώτη ύλη. Kάθε ελεγχόμενη ή νέα ουσία που υφίσταται χημική μετατροπή με διεργασία κατά την οποία η αρχική της σύνθεση μεταβάλλεται πλήρως, και της οποίας οι εκπομπές είναι ασήμαντες.
Μέσα επεξεργασίας. Ελεγχόμενες ουσίες που χρησιμοποιούνται για χημική επεξεργασία στις εφαρμογές που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙΙ.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1005/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Σεπτεμβρίου 2009, για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 286 της 31.10.2009, σ. 1-30).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1005/2009 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

τελευταία ενημέρωση 08.03.2024

Επάνω
  翻译: