Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022AR0061

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Αναθεώρηση του κανονισμού LULUCF (χρήση της γης, αλλαγή στη χρήση της γης και δασοκομικές δραστηριότητες) και του κανονισμού για τον επιμερισμό των προσπαθειών»

COR 2022/00061

ΕΕ C 301 της 5.8.2022, p. 221–235 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

5.8.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 301/221


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Αναθεώρηση του κανονισμού LULUCF (χρήση της γης, αλλαγή στη χρήση της γης και δασοκομικές δραστηριότητες) και του κανονισμού για τον επιμερισμό των προσπαθειών»

(2022/C 301/17)

Εισηγήτρια:

Åsa ÅGREN WIKSTRÖM (SE/EPP), Περιφερειακή σύμβουλος Västerbotten

Έγγραφα αναφοράς:

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/841 όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής, την απλούστευση των κανόνων συμμόρφωσης, τον καθορισμό των στόχων των κρατών μελών για το 2030 και τη δέσμευση για συλλογική επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2035 στον τομέα της χρήσης γης, της δασοπονίας και της γεωργίας, και του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999 όσον αφορά τη βελτίωση της παρακολούθησης, της υποβολής εκθέσεων, της παρακολούθησης της προόδου και της επανεξέτασης

COM(2021) 554

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/842 σχετικά με τις δεσμευτικές ετήσιες μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα κράτη μέλη από το 2021 έως το 2030, στο πλαίσιο της συμβολής στη δράση για το κλίμα για την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία του Παρισιού

COM(2021) 555

I.   ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/841 όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής, την απλούστευση των κανόνων συμμόρφωσης, τον καθορισμό των στόχων των κρατών μελών για το 2030 και τη δέσμευση για συλλογική επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2035 στον τομέα της χρήσης γης, της δασοπονίας και της γεωργίας, και του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999 όσον αφορά τη βελτίωση της παρακολούθησης, της υποβολής εκθέσεων, της παρακολούθησης της προόδουκαι της επανεξέτασης

COM(2021) 554

Τροπολογία 1

Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(7)

Η ανακοίνωση της 17ης Σεπτεμβρίου 2020 σχετικά με την ενίσχυση της κλιματικής φιλοδοξίας της Ευρώπης για το 2030 επεσήμανε την επιλογή συνδυασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου χωρίς CO2 με τη χρήση γης, την αλλαγή της χρήσης γης και τις καθαρές απορροφήσεις στα δάση δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο έναν τομέας γης που έχει ρυθμιστεί προσφάτως. Με τον εν λόγω συνδυασμό μπορούν να προωθηθούν συνέργειες μεταξύ μέτρων μετριασμού με βάση τη γη και να επιτρέψει πιο ολοκληρωμένη χάραξη πολιτικής και εφαρμογή πολιτικών σε εθνικό επίπεδο και σε ενωσιακό επίπεδο. Για τον σκοπό αυτόν, θα πρέπει να ενισχυθεί η υποχρέωση των κρατών μελών να υποβάλουν ολοκληρωμένα σχέδια μετριασμού της κλιματικής αλλαγής για τον τομέα της γης.

Διαγραφή

Αιτιολογία

Η συγχώνευση των δύο τομέων κινδυνεύει να είναι αντιπαραγωγική, αναποτελεσματική και άδικη. Πρωταρχικός στόχος της ΕΕ θα πρέπει να είναι η μείωση των εκπομπών, με παράλληλη βελτιστοποίηση του δυναμικού μετριασμού του τομέα LULUCF.

Τροπολογία 2

Αιτιολογική σκέψη 8α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

(8α)

Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι χορτολιβαδικές εκτάσεις και οι υγροβιότοποι αποτελούν επί του παρόντος καθαρές πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ένωση, αλλά έχουν τη δυνατότητα να καταστούν πηγή καθαρών απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου, ιδίως μέσω της αποκατάστασης των υγροβιοτόπων και των τυρφώνων.

Τροπολογία 3

Αιτιολογική σκέψη 10

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Προκειμένου να ενισχυθούν οι απορροφήσεις αερίων θερμοκηπίου, μεμονωμένοι αγρότες ή διαχειριστές δασών χρειάζονται ένα άμεσο κίνητρο για να αποθηκεύουν περισσότερο άνθρακα στη γη και στα δάση τους. […] […]Τέτοιου είδους κίνητρα και επιχειρηματικά μοντέλα θα ενισχύσουν τον μετριασμό του κλίματος στη βιοοικονομία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ανθεκτικών προϊόντων υλοτομίας, με πλήρη σεβασμό των οικολογικών αρχών που προάγουν τη βιοποικιλότητα και την κυκλική οικονομία. Ως εκ τούτου, νέες κατηγορίες προϊόντων αποθήκευσης άνθρακα θα πρέπει να εισαχθούν εκτός από τα συγκομισμένα προϊόντα υλοτομίας. Τα αναδυόμενα επιχειρηματικά μοντέλα, οι πρακτικές εκτροφής και διαχείρισης γης για την ενίσχυση των απορροφήσεων συμβάλλουν στην ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη και στην οικονομική ανάπτυξη σε αγροτικές περιοχές. […]

Προκειμένου να ενισχυθούν οι απορροφήσεις αερίων θερμοκηπίου, μεμονωμένοι αγρότες ή διαχειριστές δασών χρειάζονται ένα άμεσο κίνητρο για να αποθηκεύουν περισσότερο άνθρακα στη γη, στα δάση τους και σε προϊόντα αποθήκευσης άνθρακα . […] […]Τέτοιου είδους κίνητρα και επιχειρηματικά μοντέλα θα ενισχύσουν τον μετριασμό του κλίματος στη βιοοικονομία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προϊόντων υλοτομίας και της υποκατάστασης υλικών υψηλής έντασης ορυκτών ή άνθρακα , με πλήρη σεβασμό των οικολογικών αρχών που προάγουν τη βιοποικιλότητα και την κυκλική οικονομία. Ως εκ τούτου, νέες κατηγορίες όλων των προϊόντων αποθήκευσης άνθρακα , συμπεριλαμβανομένων νέων καινοτόμων λύσεων και βιοενέργειας με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα , θα πρέπει να εισαχθούν εκτός από τα συγκομισμένα προϊόντα υλοτομίας. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να παρέχουν εκτιμήσεις σχετικά με τις δυνατότητες μετριασμού της υποκατάστασης υλικών υψηλής έντασης ορυκτών ή άνθρακα με ξύλο. Τα αναδυόμενα επιχειρηματικά μοντέλα, η περαιτέρω ανάπτυξη της βιοενέργειας με τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, οι πρακτικές εκτροφής και διαχείρισης γης για την ενίσχυση των απορροφήσεων και οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις στη βιοοικονομία συμβάλλουν στην ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη και στην οικονομική ανάπτυξη σε αγροτικές περιοχές. […]

Αιτιολογία

Ο αντίκτυπος στο κλίμα των καινοτόμων βιολογικών προϊόντων θα πρέπει να ληφθεί πλήρως υπόψη. Θα πρέπει να συμπεριληφθούν όλες οι σχετικές κατηγορίες, όπως ο χαρτοπολτός, το χαρτί, το χαρτόνι, o καπλαμάς, οι ινοσανίδες, οι μοριοσανίδες, οι πλάκες, το κατεργασμένο ξύλο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα σύνθετα υλικά, η λιγνίνη, τα χημικά προϊόντα, ο βιοξυλάνθρακας και άλλα βιογενή προϊόντα άνθρακα.

Ο στόχος της ΕΕ για το κλίμα είναι η ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα, με τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων να έχουν ουσιαστικά καταργηθεί έως το 2050. Οι πανεπιστημιακοί και οι δημιουργοί μοντέλων (π.χ. ΟΗΕ και IPPC) συμφωνούν ότι, χωρίς την ανάπτυξη τεχνολογικών απορροφήσεων άνθρακα, είναι απίθανο να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Η βιοενέργεια με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (BECCS) είναι η διαδικασία εξόρυξης βιοενέργειας από βιομάζα και δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα, με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του από την ατμόσφαιρα.

Η συμπερίληψη της BECCS στον κανονισμό είναι λογική, καθώς οι βιογενείς εκπομπές προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές που καλλιεργούνται στη γη. Η χρήση του ίδιου λογιστικού πλαισίου για όλα τα προϊόντα αποθήκευσης άνθρακα, τις εκπομπές και τις απορροφήσεις άνθρακα από αυτόν τον τομέα θα συμβάλει στην αποφυγή της διπλής καταμέτρησης.

Τροπολογία 4

Αιτιολογική σκέψη 11α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

11α)

Δεδομένου ότι η βιώσιμη διαχείριση των δασών ενισχύει τη δέσμευση άνθρακα και καταπολεμά τη γήρανση των δασών και τις φυσικές καταστροφές, οι οποίες συγκαταλέγονται μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στη μείωση των απορροφήσεων άνθρακα στον κλάδο της χρήσης γης τα τελευταία χρόνια, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να ενθαρρύνει πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης των δασών για όλα τα είδη δασών της ΕΕ που να συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σε αυτήν, όπως περιγράφεται στη δασική στρατηγική της ΕΕ με ορίζοντα το 2030.

Αιτιολογία

Ο υπερβολικός περιορισμός των δυνατοτήτων ενεργού διαχείρισης των δασών θα καθιστούσε τα δάση πιο ευάλωτα σε κλυδωνισμούς, όπως πυρκαγιές και επιδημίες επιβλαβών οργανισμών, και θα μείωνε το μακροπρόθεσμο δυναμικό δέσμευσης άνθρακα των δασών.

Τροπολογία 5

Άρθρο 1 παράγραφος 1 σημείο 1

Κανονισμός (ΕΕ) 2018/841

Άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο ε)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

ε)

τις δεσμεύσεις των κρατών μελών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα με στόχο τη συλλογική επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας στην Ένωση έως το 2035 στον τομέα της χρήσης της γης, της αλλαγής χρήσεων της γης και της δασοπονίας , συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών από τον τομέα γεωργίας χωρίς CO2 ».

ε)

τις δεσμεύσεις των κρατών μελών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα με στόχο τη συλλογική επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας στην Ένωση έως το 2035 στον τομέα της χρήσης της γης, της αλλαγής χρήσεων της γης και της δασοπονίας·

Αιτιολογία

Η ΕτΠ εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι ο συνδυασμός της χρήσης γης και του γεωργικού τομέα χωρίς CO2 θα μπορούσε να αποδυναμώσει την αναγκαία πρόοδο στον γεωργικό τομέα, δεδομένου ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από άλλους τομείς, όπως τα δάση. Οι απορροφήσεις άνθρακα από τον τομέα LULUCF διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα. Η συγχώνευση των δύο τομέων κινδυνεύει να είναι αντιπαραγωγική, αναποτελεσματική και άδικη. Πρωταρχικός στόχος της ΕΕ θα πρέπει να είναι η μείωση των εκπομπών, με παράλληλη βελτιστοποίηση του δυναμικού μετριασμού του τομέα LULUCF.

Τροπολογία 6

Άρθρο 1 παράγραφος 1 σημείο 2

Κανονισμός (ΕΕ) 2018/841

Άρθρο 2 παράγραφος 2 εισαγωγικό μέρος

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

2.   Ο παρών κανονισμός καλύπτει τις εκπομπές και τις απορροφήσεις αερίων θερμοκηπίου που απαριθμούνται στο παράρτημα I τμήμα Α, που αναφέρονται σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999 και λαμβάνουν χώρα στις επικράτειες των κρατών μελών στην περίοδο από το 2026 έως το 2030 , σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες κατηγορίες υποβολής στοιχείων γης και/ή τομείς:

2.   Ο παρών κανονισμός καλύπτει τις εκπομπές και τις απορροφήσεις αερίων θερμοκηπίου που απαριθμούνται στο παράρτημα I τμήμα Α, που αναφέρονται σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999 και λαμβάνουν χώρα στις επικράτειες των κρατών μελών στην περίοδο από το 2026 και μετά , σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες κατηγορίες υποβολής στοιχείων γης και/ή τομείς:

Αιτιολογία

Η ΕτΠ εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι ο συνδυασμός της χρήσης γης και του γεωργικού τομέα χωρίς CO2 θα μπορούσε να αποδυναμώσει την αναγκαία πρόοδο στον γεωργικό τομέα, δεδομένου ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από άλλους τομείς, όπως τα δάση. Οι απορροφήσεις άνθρακα από τον τομέα LULUCF διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα. Η συγχώνευση των δύο τομέων κινδυνεύει να είναι αντιπαραγωγική, αναποτελεσματική και άδικη. Πρωταρχικός στόχος της ΕΕ θα πρέπει να είναι η μείωση των εκπομπών, με παράλληλη βελτιστοποίηση του δυναμικού μετριασμού του τομέα LULUCF.

Τροπολογία 7

Άρθρο 1 παράγραφος 1 σημείο 2

Κανονισμός (ΕΕ) 2018/841

Άρθρο 2 παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

3.     Ο παρών κανονισμός καλύπτει επίσης τις εκπομπές και τις απορροφήσεις αερίων θερμοκηπίου που απαριθμούνται στο παράρτημα I τμήμα Α, που αναφέρονται σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999 και οι οποίες λαμβάνουν χώρα στις επικράτειες των κρατών μελών από το 2031 και εξής, σε οποιαδήποτε από τις κατηγορίες γης που απαριθμούνται στην παράγραφο 2, στοιχεία α) έως ι) και σε οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τομείς:

α)

εντερική ζύμωση·

β)

διαχείριση κοπριάς·

γ)

ορυζοκαλλιέργεια·

δ)

γεωργικά εδάφη·

ε)

προγραμματισμένες πυρκαγιές στη σαβάνα·

στ)

καύση γεωργικών καταλοίπων·

ζ)

ασβέστωση·

η)

χρήση ουρίας·

θ)

άλλα λιπάσματα που περιέχουν άνθρακα·

ι)

«άλλο».».

Διαγραφή

Αιτιολογία

Η ΕτΠ εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι ο συνδυασμός της χρήσης γης και του γεωργικού τομέα χωρίς CO2 θα μπορούσε να αποδυναμώσει την αναγκαία πρόοδο στον γεωργικό τομέα, δεδομένου ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από άλλους τομείς, όπως τα δάση. Οι απορροφήσεις άνθρακα από τον τομέα LULUCF διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα. Η συγχώνευση των δύο τομέων κινδυνεύει να είναι αντιπαραγωγική, αναποτελεσματική και άδικη. Πρωταρχικός στόχος της ΕΕ θα πρέπει να είναι η μείωση των εκπομπών, με παράλληλη βελτιστοποίηση του δυναμικού μετριασμού του τομέα LULUCF.

Τροπολογία 8

Άρθρο 1 παράγραφος 1 σημείο 3

Κανονισμός (ΕΕ) 2018/841

Άρθρο 4 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

2.   Ο στόχος της Ένωσης για το 2030 για καθαρές απορροφήσεις αερίων του θερμοκηπίου είναι 310 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου CO2 ως άθροισμα των στόχων των κρατών μελών που καθορίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου, και βασίζεται στον μέσο όρο των στοιχείων απογραφής των αερίων θερμοκηπίου αερίου για τα έτη 2016, 2017 και 2018.

2.   Ο στόχος της Ένωσης για το 2030 για καθαρές απορροφήσεις αερίων του θερμοκηπίου είναι 310 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου CO2 ως άθροισμα των στόχων των κρατών μελών που καθορίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου, και βασίζεται στον μέσο όρο των στοιχείων απογραφής των αερίων θερμοκηπίου αερίου για τα έτη 2016, 2017 και 2018.

[…]

[…]

 

Έως τις 30 Ιουνίου 2024, κάθε κράτος μέλος καθορίζει εθνική συνεισφορά στον στόχο καθαρών απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου για το 2030 που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, η οποία είναι υψηλότερη από τον εθνικό στόχο που ορίζεται στο παράρτημα IΙα. Η εν λόγω συνεισφορά μπορεί να περιλαμβάνεται στα ενοποιημένα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα που υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999.

Η εθνική συνεισφορά περιλαμβάνει πληροφορίες και στόχους σχετικά με τη μείωση των εκπομπών ή την αύξηση των απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου από καλλιεργήσιμες εκτάσεις, χορτολιβαδικές εκτάσεις και υγροβιότοπους σε σχέση με τα δεδομένα που υποβλήθηκαν για τα έτη 2016, 2017 και 2018.

Αιτιολογία

Η ΕτΠ υποστηρίζει έναν φιλόδοξο, δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς στόχο LULUCF που θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα. Οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές έχουν επίγνωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην πράξη και υποστηρίζουν φιλόδοξες και δίκαιες δράσεις για το κλίμα.

Τροπολογία 9

Άρθρο 1 παράγραφος 1 σημείο 3

Κανονισμός (ΕΕ) 2018/841

Άρθρο 4 παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

3.   […] Οι εν λόγω εθνικές πορείες βασίζονται στα μέσα στοιχεία απογραφής αερίων του θερμοκηπίου για τα έτη 2021, 2022 και 2023, που αναφέρονται από κάθε κράτος μέλος. Η αξία των 310 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμων καθαρών απορροφήσεων CO2 ως άθροισμα των στόχων για τα κράτη μέλη που καθορίζονται στο παράρτημα IΙα μπορεί να υπόκειται σε τεχνική διόρθωση λόγω αλλαγής μεθοδολογίας από τα κράτη μέλη. Η μέθοδος καθορισμού της τεχνικής διόρθωσης που θα προστεθεί στους στόχους των κρατών μελών καθορίζεται στις παρούσες εκτελεστικές πράξεις. […]

3.   […] Οι εν λόγω εθνικές πορείες βασίζονται στα μέσα στοιχεία απογραφής αερίων του θερμοκηπίου για τα έτη 2021, 2022 και 2023, που αναφέρονται από κάθε κράτος μέλος. Η αξία του στόχου του κράτους μέλους που ορίζεται στο παράρτημα IΙα και των 310 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμων καθαρών απορροφήσεων CO2 ως άθροισμα των στόχων για τα κράτη μέλη που καθορίζονται στο παράρτημα IΙα μπορεί να υπόκειται σε τεχνική διόρθωση λόγω αλλαγής μεθοδολογίας από τα κράτη μέλη. Η τεχνική διόρθωση που πρέπει να προστεθεί στον στόχο ενός κράτους μέλους θα πρέπει να αντιστοιχεί στο αποτέλεσμα της αλλαγής της μεθοδολογίας και των πηγών δεδομένων στους στόχους και να καθορίζεται στις παρούσες εκτελεστικές πράξεις. […]

Αιτιολογία

Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να εργάζονται συνεχώς για τη βελτίωση της μεθοδολογίας τους και οι βελτιώσεις αυτές να αντικατοπτρίζονται επίσης στην αξιολόγηση των στόχων, ώστε να αποφεύγονται δυσανάλογα χαμηλοί ή υψηλοί στόχοι. Η συνεχής ανάπτυξη μεθόδων για την παροχή δεδομένων δραστηριότητας και βελτιωμένων συντελεστών εκπομπών συνάδει με την τρέχουσα πρακτική υποβολής εκθέσεων. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιούν νέα αποτελέσματα από την εγχώρια έρευνα, καθώς και επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές της IPCC και άλλων διεθνών δημοσιευμένων ερευνών.

Τροπολογία 10

Άρθρο 1 παράγραφος 1 σημείο 3

Κανονισμός (ΕΕ) 2018/841

Άρθρο 4 παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

4.     Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ολόκληρης της Ένωσης στους τομείς που ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 3 στοιχεία α) έως ι), στοχεύουν να είναι καθαρές μηδενικές έως το 2035 και η Ένωση θα επιτύχει αρνητικές εκπομπές στη συνέχεια. Η Ένωση και τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να καταστεί δυνατή η συλλογική επίτευξη του στόχου για το 2035.

Η Επιτροπή, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 και βάσει ενοποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα που υποβάλλονται από κάθε κράτος μέλος σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999 έως τις 30 Ιουνίου 2024, υποβάλλει προτάσεις για τη συνεισφορά κάθε κράτους μέλους για τη μείωση των καθαρών εκπομπών.».

Διαγραφή

Αιτιολογία

Η ΕτΠ εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι ο συνδυασμός της χρήσης γης και του γεωργικού τομέα χωρίς CO2 θα μπορούσε να αποδυναμώσει την αναγκαία πρόοδο στον γεωργικό τομέα, δεδομένου ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από άλλους τομείς, όπως τα δάση. Οι απορροφήσεις άνθρακα από τον τομέα LULUCF διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα. Η συγχώνευση των δύο τομέων κινδυνεύει να είναι αντιπαραγωγική, αναποτελεσματική και άδικη. Πρωταρχικός στόχος της ΕΕ θα πρέπει να είναι η μείωση των εκπομπών, με παράλληλη βελτιστοποίηση του δυναμικού μετριασμού του τομέα LULUCF.

Τροπολογία 11

Άρθρο 1 παράγραφος 1 σημείο 7 στοιχείο β)

Κανονισμός (ΕΕ) 2018/841

Άρθρο 9 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Η Επιτροπή εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 16 για την τροποποίηση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και του παραρτήματος V, προσθέτοντας νέες κατηγορίες προϊόντων αποθήκευσης άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων υλοτομίας με επίδραση δέσμευσης του άνθρακα, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της IPCC όπως εγκρίθηκαν από τη διάσκεψη των μερών της UNFCCC ή τη διάσκεψη των μερών συνερχόμενη ως Συνεδρίαση των μερών της συμφωνίας του Παρισιού, και διασφαλίζοντας την περιβαλλοντική ακεραιότητα»·

η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Η Επιτροπή θα εκδίδει , στο εγγύς μέλλον, κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 16 για την τροποποίηση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και του παραρτήματος V, προσθέτοντας νέες κατηγορίες προϊόντων αποθήκευσης άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων υλοτομίας, της βιοενέργειας με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και όλες τις άλλες σχετικές κατηγορίες προϊόντων που βασίζονται σε βιολογικά προϊόντα, με επίδραση δέσμευσης του άνθρακα, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της IPCC όπως εγκρίθηκαν από τη διάσκεψη των μερών της UNFCCC ή τη διάσκεψη των μερών συνερχόμενη ως Συνεδρίαση των μερών της συμφωνίας του Παρισιού, και διασφαλίζοντας την περιβαλλοντική ακεραιότητα»·

Αιτιολογία

Ο αντίκτυπος στο κλίμα των καινοτόμων βιολογικών προϊόντων θα πρέπει να ληφθεί πλήρως υπόψη. Θα πρέπει να συμπεριληφθούν όλες οι σχετικές κατηγορίες, όπως ο χαρτοπολτός, το χαρτί, το χαρτόνι, o καπλαμάς, οι ινοσανίδες, οι μοριοσανίδες, οι πλάκες, το κατεργασμένο ξύλο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα σύνθετα υλικά, η λιγνίνη, τα χημικά προϊόντα, ο βιοξυλάνθρακας και άλλα βιογενή προϊόντα άνθρακα.

Τροπολογία 12

Άρθρο 1 παράγραφος 1 σημείο 14

Κανονισμός (ΕΕ) 2018/841

Άρθρο 13 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

ποσότητα ίση με την ποσότητα σε τόνους ισοδύναμου CO2 των πλεοναζουσών καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, πολλαπλασιαζόμενη επί τον συντελεστή 1,08 προστίθεται στον αριθμό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που ανέφερε το εν λόγω κράτος μέλος το επόμενο έτος, σύμφωνα με τα μέτρα που θεσπίζονται σύμφωνα με το άρθρο 15.»·

Διαγραφή

Αιτιολογία

Η ΕτΠ εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι οι απαιτήσεις υποβολής ετήσιων εκθέσεων θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να αντισταθμίζουν απρόβλεπτες ετήσιες διακυμάνσεις, με αποφάσεις σχετικά με την ταχεία αλλαγή των δραστηριοτήτων διαχείρισης και της χρήσης γης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα των τοπικών και περιφερειακών αρχών να αναπτύξουν τη δική τους βιοοικονομία.

Ο τομέας LULUCF χαρακτηρίζεται από φυσικές διακυμάνσεις και αβεβαιότητες στη μέτρηση των ροών άνθρακα. Τα κράτη μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τις ροές άνθρακα των δεξαμενών γης για κάθε έτος. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να καθοριστούν ετήσιοι στόχοι και να επιβληθούν παραβάσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σε ετήσια βάση.

Τροπολογία 13

Άρθρο 1 παράγραφος 1 σημείο 15

Κανονισμός (ΕΕ) 2018/841

Άρθρο 14 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

[…]

[…]

Η έκθεση συμμόρφωσης περιλαμβάνει αξιολόγηση:

Η έκθεση συμμόρφωσης περιλαμβάνει αξιολόγηση:

α)

των πολιτικών και των μέτρων σχετικά με τους συμβιβασμούς·

α)

των πολιτικών και των μέτρων σχετικά με τους συμβιβασμούς·

β)

των συνεργειών μεταξύ μετριασμού του κλίματος και της προσαρμογής·

β)

των συνεργειών μεταξύ μετριασμού του κλίματος και της προσαρμογής·

γ)

των συνεργειών μεταξύ μετριασμού του κλίματος και της βιοποικιλότητας.

γ)

των συνεργειών μεταξύ μετριασμού του κλίματος και της βιοποικιλότητας.

 

δ)

των συνεργειών μεταξύ του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, της προσαρμογής και της ανάπτυξης της βιοοικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων σχετικά με την εξοικονόμηση αερίων του θερμοκηπίου που συνδέεται με την υποκατάσταση υλικών έντασης άνθρακα και ορυκτών με υλικά με βάση το ξύλο.

[…]

[…]

Αιτιολογία

Η στήριξη της χρήσης όλων των δασικών προϊόντων επιταχύνει τη μετάβαση προς μια κυκλική βιοοικονομία που αντικαθιστά τα ορυκτά υλικά και τις εκπομπές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το όφελος υποκατάστασης (δηλαδή η μείωση των εκπομπών που συνδέεται με την παραγωγή προϊόντων με βάση το ξύλο σε σχέση με άλλα λειτουργικά ισοδύναμα υλικά και προϊόντα) συνδέεται τόσο με τα προϊόντα ξυλείας μακράς διάρκειας ζωής όσο και με τα προϊόντα με βάση τις ίνες.

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/842 σχετικά με τις δεσμευτικές ετήσιες μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα κράτη μέλη από το 2021 έως το 2030, στο πλαίσιο της συμβολής στη δράση για το κλίμα για την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία του Παρισιού

COM(2021) 555

Τροπολογία 14

Αιτιολογική σκέψη 6α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Η επίτευξη του στόχου για κλιματική ουδετερότητα το αργότερο έως το 2050 μπορεί να παρακωλυθεί από υπέρμετρη απόκλιση των Στόχων για τον επιμερισμό των προσπαθειών των κρατών μελών· στο πλαίσιο της περιόδου 2021-2027, ο προγραμματισμός των Ταμείων πολιτικής συνοχής, και κυρίως του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που συνιστά μέρος του Ταμείου Συνοχής, και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης πρέπει να προβλέπει προσαρμοσμένα προγράμματα, άξονα προτεραιότητας, στρατηγικές και χωροταξικά σχέδια που αποσκοπούν επίσης στην ενίσχυση των ικανοτήτων των κρατών μελών όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στους τομείς που διέπονται από τον κανονισμό 2018/842 και, κατά συνέπεια, στη συμβολή σε μια καλύτερη σύγκλιση των οικείων στόχων που ήδη υφίστανται στην εν λόγω περίοδο προγραμματισμού.

Τροπολογία 15

Αιτιολογική σκέψη 18α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

(18α)

Προκειμένου να παραμείνει εφικτός ο στόχος του 1,5  oC και να διασφαλιστεί η κλιματική δικαιοσύνη, απαιτείται συλλογική προσπάθεια από όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του γεωργικού τομέα. Στο μακρόπνοο στρατηγικό όραμά της για μια ευημερούσα, σύγχρονη, ανταγωνιστική και κλιματικά ουδέτερη οικονομία  (1) , η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πλην του CO2 από τον γεωργικό τομέα μπορούν να μειωθούν σε 211 MtCO2e το 2050, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την ανάγκη να επιτύχουν μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οι μη βιώσιμες τεχνολογίες αρνητικών εκπομπών. Ωστόσο, ορισμένοι τομείς στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού έχουν σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Οι ελάχιστες τομεακές συνεισφορές προς την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε επίπεδο ΕΕ, που ορίζεται από τον παρόντα κανονισμό, για το έτος 2030 και μετά, με τη συνοδεία ορθής παρακολούθησης, υποβολής εκθέσεων και μέτρων από την Επιτροπή, θα λειτουργούσαν για να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι τομείς του κανονισμού για τον επιμερισμό των προσπαθειών συμβάλλουν στην έγκαιρη επίτευξη των στόχων για το κλίμα. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου απαιτεί από τα κράτη μέλη να αναπτύξουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές που θα συμβάλουν στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων των κρατών μελών όσον αφορά τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού και στην επίτευξη μακροπρόθεσμων μειώσεων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ενίσχυσης των απορροφήσεων από καταβόθρες σε όλους τους τομείς σύμφωνα με τον στόχο της Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα. Οι εν λόγω στρατηγικές, καθώς και άλλα σχέδια και εκθέσεις των κρατών μελών δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999, θα χρησιμοποιηθούν από την Επιτροπή για τον καθορισμό και την παρακολούθηση της συλλογικής επίτευξης των στόχων των τομέων του κανονισμού για τον επιμερισμό των προσπαθειών σε επίπεδο ΕΕ.

Τροπολογία 16

Άρθρο 1 παράγραφος 1 σημείο 3α (νέο)

Κανονισμός (ΕΕ) 2018/842

Άρθρο 4 παράγραφος 3α (νέα)

Ισχύον κείμενο

Τροπολογία της ΕτΠ

 

3α)

στο άρθρο 4, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 3α:

Στόχοι μείωσης των εκπομπών των κρατών μελών για το έτος 2030 και μετέπειτα

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος κλιματικής ουδετερότητας που ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1119 («ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα») και ο ενωσιακός στόχος για το κλίμα για το 2040 σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/1119, η Επιτροπή υποβάλλει νομοθετική πρόταση έως το τέλος του 2025, κατά περίπτωση, βάσει λεπτομερούς εκτίμησης επιπτώσεων, για την τροποποίηση του παρόντος κανονισμού με σκοπό τη θέσπιση ελάχιστων τομεακών συνεισφορών στην επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε επίπεδο ΕΕ που ορίζεται στον παρόντα κανονισμό για το έτος 2030 και μετέπειτα, συνοδευόμενη από κατάλληλη παρακολούθηση, υποβολή εκθέσεων και μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι τομείς στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού συμβάλλουν στην έγκαιρη επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Αιτιολογία

Διασφάλιση ότι όλοι οι τομείς συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τροπολογία 17

Άρθρο 1 παράγραφος 1 σημείο 3β (νέο)

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2018/842

Άρθρο 5 παράγραφοι 1 και 2

Ισχύον κείμενο

Τροπολογία της ΕτΠ

 

3β)

στο άρθρο 5, οι παράγραφοι 1 και 2 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

1.     Όσον αφορά τα έτη 2021 έως 2025, ένα κράτος μέλος δύναται να δανειστεί ποσότητα έως και 10 % από τα ετήσια δικαιώματα εκπομπής του για το επόμενο έτος.

 

«1.     Όσον αφορά τα έτη 2021 έως 2029, ένα κράτος μέλος δύναται να δανειστεί ποσότητα έως και 5 % από τα ετήσια δικαιώματα εκπομπής του για το επόμενο έτος.»

2.     Όσον αφορά τα έτη 2026 έως 2029, ένα κράτος μέλος δύναται να δανειστεί ποσότητα έως και 5 % από τα ετήσια δικαιώματα εκπομπής του για το επόμενο έτος.

 

Αιτιολογία

Για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του κανονισμού, είναι σκόπιμο να μειωθεί η ευελιξία, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι βραχυπρόθεσμες αναστολές που προκύπτουν από τον δανεισμό να δημιουργούν μεσοπρόθεσμα προβλήματα εφαρμογής, μεταξύ άλλων και για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές που συχνά δεν συμμετέχουν άμεσα στις εθνικές αποφάσεις σχετικά με την ευελιξία.

Τροπολογία 18

Άρθρο 1 παράγραφος 1 σημείο 3γ (νέο)

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2018/842

Άρθρο 5 παράγραφος 4

Ισχύον κείμενο

Τροπολογία της ΕτΠ

 

3γ)

στο άρθρο 5, η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

4.   Ένα κράτος μέλος δύναται να μεταβιβάσει έως και 5 % των ετήσιων δικαιωμάτων εκπομπής του για ένα δεδομένο έτος σε άλλα κράτη μέλη όσον αφορά τα έτη 2021 έως 2025 και έως και 10 % όσον αφορά τα έτη 2026 έως 2030. Το λαμβάνον κράτος μέλος δύναται να χρησιμοποιήσει την εν λόγω ποσότητα για συμμόρφωση σύμφωνα με το άρθρο 9 για το δεδομένο έτος ή για επόμενα έτη έως το 2030.

 

4.   Ένα κράτος μέλος δύναται να μεταβιβάσει έως και 5 % των ετήσιων δικαιωμάτων εκπομπής του για ένα δεδομένο έτος σε άλλα κράτη μέλη όσον αφορά τα έτη 2021 έως 2030. Το λαμβάνον κράτος μέλος δύναται να χρησιμοποιήσει την εν λόγω ποσότητα για συμμόρφωση σύμφωνα με το άρθρο 9 για το δεδομένο έτος ή για επόμενα έτη έως το 2030.

Αιτιολογία

Οι μεταφορές θα πρέπει να περιορίζονται ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ένα κράτος μέλος με δυνατότητα μεταφοράς ενδέχεται να παρουσιάζει περιφερειακές ανισότητες. Οι περιφερειακές προκλήσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν από την εξέταση των μεταφορών σε άλλες χώρες.

Τροπολογία 19

Άρθρο 1 παράγραφος 1 σημείο 5α (νέο)

Κανονισμός (ΕΕ) 2018/842

Άρθρο 8

Ισχύον κείμενο

Τροπολογία της ΕτΠ

 

5α)

Το άρθρο 8 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

1.   Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει, κατά την ετήσια αξιολόγησή της σύμφωνα με το άρθρο 21 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 525/2013 και λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη χρήση των δυνατοτήτων ευελιξίας που αναφέρονται στα άρθρα 5, 6 και 7 του παρόντος κανονισμού, ότι ένα κράτος μέλος δεν σημειώνει επαρκή πρόοδο στην πλήρωση των υποχρεώσεών του σύμφωνα με το άρθρο 4 του παρόντος κανονισμού, το εν λόγω κράτος μέλος δύναται να υποβάλλει, εντός τριών μηνών, στην Επιτροπή διορθωτικό σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει:

1.   Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει, κατά την ετήσια αξιολόγησή της σύμφωνα με το άρθρο 21 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 525/2013 και λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη χρήση των δυνατοτήτων ευελιξίας που αναφέρονται στα άρθρα 5, 6 και 7 του παρόντος κανονισμού, ότι ένα κράτος μέλος δεν σημειώνει επαρκή πρόοδο στην πλήρωση των υποχρεώσεών του σύμφωνα με το άρθρο 4 του παρόντος κανονισμού, το εν λόγω κράτος μέλος δύναται να υποβάλλει, εντός τριών μηνών, στην Επιτροπή διορθωτικό σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει:

[…]

[…]

 

γ)

σε περίπτωση σημαντικών περιφερειακών ανισοτήτων στις επιδόσεις ή σοβαρών διαρθρωτικών προκλήσεων σε περιφερειακό επίπεδο, όπως στην περίπτωση συγκεκριμένων νησιωτικών περιοχών, το διορθωτικό σχέδιο δράσης περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για τα προβλήματα αυτά.

[…]

2.   Σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος επικουρεί την Επιτροπή στο έργο της αξιολόγησης τέτοιων διορθωτικών σχεδίων δράσης.

2.   Σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος επικουρεί την Επιτροπή στο έργο της αξιολόγησης τέτοιων διορθωτικών σχεδίων δράσης.

3.   Η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει γνώμη σχετικά με τη σθεναρότητα των διορθωτικών σχεδίων δράσης που υποβάλλονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 και σε αυτήν την περίπτωση εκδίδει γνώμη εντός τεσσάρων μηνών από την παραλαβή των εν λόγω σχεδίων. Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος λαμβάνει στον μέγιστο βαθμό υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής και αναθεωρεί το διορθωτικό σχέδιο δράσης του αναλόγως.

3.   Η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει γνώμη σχετικά με τη σθεναρότητα των διορθωτικών σχεδίων δράσης που υποβάλλονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 και σε αυτήν την περίπτωση εκδίδει γνώμη εντός τεσσάρων μηνών από την παραλαβή των εν λόγω σχεδίων. Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος λαμβάνει στον μέγιστο βαθμό υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής και αναθεωρεί το διορθωτικό σχέδιο δράσης του αναλόγως. Το κράτος μέλος δημοσιεύει τη γνώμη της Επιτροπής και εξασφαλίζει τη διάδοσή του στις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

4.     Το κράτος μέλος εξασφαλίζει τη δημοσίευση του διορθωτικού σχεδίου δράσης και των πιθανών επανεξετάσεων καθώς και τη διάδοσή του μεταξύ των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Αιτιολογία

Τα σχέδια δράσης για την επίλυση προβληματικών καταστάσεων πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα για το περιφερειακό επίπεδο, εάν τα περιφερειακά προβλήματα αποτελούν σημαντική αιτία της κατάστασης. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τα σχέδια δράσης προκειμένου να συμβάλλουν πλήρως στην πολιτική για το κλίμα.

II.   ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ (ΕτΠ)

1.

έχει επίγνωση των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις τοπικές κοινότητες και αναγνωρίζει την ανάγκη ανάληψης ισχυρών δράσεων για την επίτευξη των αναγκαίων στόχων της ΕΕ για το κλίμα. Η ΕτΠ υποστηρίζει τη δέσμευση υψηλού επιπέδου για τον τομέα LULUCF, εμμένει ωστόσο στην ανάγκη για ευελιξία στον τρόπο επίτευξης των στόχων·

2.

θεωρεί ότι οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές διαδραματίζουν αναμφισβήτητα καθοριστικό ρόλο στους τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού περί επιμερισμού των προσπαθειών (2) καθώς και του κανονισμού LULUCF (3), δεδομένου του γεγονότος ότι οι εν λόγω δύο κανονισμοί προβλέπουν την ενσωμάτωση της εδαφικής διάστασης. Πρόκειται για τομείς στους οποίους οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές, χάρη στις νομοθετικές αρμοδιότητες και εξουσίες που διαθέτουν, μπορούν να αναλάβουν ενεργό δράση·

3.

ζητεί τα μέτρα του κανονισμού LULUCF να συνάδουν με τους στόχους της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα και της στρατηγικής της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Για να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα, είναι σημαντικό κάθε κράτος μέλος, σε συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, να εφαρμόσει ένα νομικό πλαίσιο σχετικό με τα δάση, το οποίο θα εξασφαλίζει ισορροπία μεταξύ της παραγωγής, της βιοποικιλότητας και της προστασίας τους·

4.

τονίζει ότι η μετάβαση δεν πρέπει να αποβεί εις βάρος της εδαφικής συνοχής ούτε να θέσει σε κίνδυνο τις πλέον ευάλωτες ομάδες και εδάφη. Όλα τα κράτη μέλη και οι τομείς της οικονομίας πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη της μείωσης των εκπομπών CO2 με εξισορρόπηση θεμάτων δικαιοσύνης και αλληλεγγύης· Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις εδαφικού αντικτύπου στους επιμέρους γεωργούς και δασοκόμους θα μπορούσε να παρέχει σαφέστερη επισκόπηση του πραγματικού κόστους και οφέλους·

5.

αντιτίθεται σθεναρά στο γεγονός ότι η πρόταση επικεντρώνεται κυρίως στα δάση ως καταβόθρες άνθρακα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον ρόλο τους στην παροχή βιώσιμων πρώτων υλών για την υποκατάσταση των εναλλακτικών ορυκτών καυσίμων, με αποτέλεσμα να μην εκτιμάται το πλήρες δυναμικό του δασικού τομέα όσον αφορά τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής βιοοικονομίας·

6.

σημειώνει ότι η μείωση της ανάκτησης ενέργειας από ξυλώδη βιομάζα είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων στον τομέα LULUCF. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αλυσιδωτή χρήση με πολλαπλή χρήση και όσο το δυνατόν υψηλότερης ποιότητας υλικών βιομάζας προτού μπορέσει να ακολουθήσει ενεργειακή εκμετάλλευση αυτής·

7.

τονίζει ότι οι αυξημένες φιλοδοξίες στον τομέα LULUCF δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εισαγωγές πρώτων υλών αβέβαιης προέλευσης από χώρες εκτός της ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την ενίσχυση της καθαρής καταβόθρας στον τομέα LULUCF ενδέχεται να μην οδηγήσουν σε πραγματικές βελτιώσεις για το κλίμα παγκοσμίως. Απαιτείται μια ευρύτερη προοπτική συστήματος για να υιοθετηθεί μια ολιστική προσέγγιση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η παγίδευση του άνθρακα στα δάση, η χρήση προϊόντων και η βιοενέργεια από τα δάση μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεων στο κλίμα·

8.

συμφωνεί με την εκτίμηση της Επιτροπής ότι η αρνητική τάση μείωσης της καταβόθρας άνθρακα στην ΕΕ πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της επίτευξης του μακροπρόθεσμου στόχου της κλιματικής ουδετερότητας· συμφωνεί με τον προτεινόμενο στόχο της ΕΕ για καθαρή απορρόφηση 310 εκατ. τόνων ισοδυνάμου CO2 έως το 2030 και προτείνει μια πρόσθετη εθνική συνεισφορά στον καθαρό στόχο του 2030 υψηλότερη από τους εθνικούς στόχους που ορίζονται στο παράρτημα IΙα που θα καθοριστεί μεμονωμένα από τα κράτη μέλη· Οι δυνατότητες αύξησης της καθαρής απορρόφησης άνθρακα και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα LULUCF διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών. Εξαρτάται από τη φυσική παραγωγική ικανότητα της γης και την κατανομή της συνολικής έκτασης σε διαφορετικές κατηγορίες χρήσεων γης. Η ΕτΠ πιστεύει ότι οι αυξημένες φιλοδοξίες έως το 2030 θα πρέπει να είναι σε επίπεδο συμβατό με το πλαίσιο της εσωτερικής πολιτικής για το κλίμα των κρατών μελών και να επιτρέπουν την ανάπτυξη της βιοοικονομίας σε κάθε κράτος μέλος·

9.

πιστεύει ότι ένας κοινός τομέας γεωργίας και δασοκομίας κινδυνεύει να μειώσει την πίεση για χαμηλότερες εκπομπές στον γεωργικό τομέα και ότι οι πλούσιες σε δάση χώρες με μεγάλη καθαρή απορρόφηση στα δάση θα «αντισταθμίσουν» τις εκπομπές σε χώρες με μεγάλο γεωργικό τομέα ή τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων εν γένει. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής σε κάθε τομέα και χώρα με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες τους·

10.

τονίζει ότι ο κανονισμός LULUCF δεν θα πρέπει να επεκταθεί στην παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων άλλων τομέων πολιτικής, οι οποίοι διέπονται από άλλη νομοθεσία. Η πρόταση της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η υποβολή εκθέσεων στον τομέα LULUCF θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη διατήρηση του άνθρακα σε εδάφη πλούσια σε άνθρακα, σε περιοχές με υψηλή βιοποικιλότητα, σε αποκατασταθέντα εδάφη και σε εδάφη που κινδυνεύουν από φυσικές διαταραχές, δεν βελτιώνει την ποιότητα της υποβολής εκθέσεων για τα αέρια θερμοκηπίου του τομέα LULUCF·

11.

επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση που προέρχεται από τα κράτη μέλη δεν πρέπει να αποβαίνει σε βάρος των περιφερειών. Η ΕτΠ επισημαίνει την ανάγκη ενημέρωσης των τοπικών και περιφερειακών αρχών σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης για τη στήριξη της δράσης για το κλίμα·

12.

προειδοποιεί για τον κίνδυνο αναποτελεσματικής εφαρμογής. Η ΕτΠ υποστηρίζει την προγραμματισμένη επανεξέταση και την ανάγκη να εξεταστούν οι συνέπειες της πανδημίας COVID-19, αλλά υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι ακολουθούνται οι τροχιές που προτείνονται στον κανονισμό για τον επιμερισμό των προσπαθειών·

13.

προτρέπει την Επιτροπή να καθορίσει μια μεθοδολογία για τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές ώστε να υπολογίζουν τις προσπάθειές τους για μείωση των εκπομπών κατά τρόπο που να συνάδει με τους εθνικούς στόχους και να αποφεύγουν δυσανάλογες στρεβλώσεις.

14.

επισημαίνει τους κινδύνους υπερβολικής ευελιξίας όσον αφορά τον δανεισμό από ετήσιες χορηγήσεις και μεταφορές μεταξύ κρατών μελών. Οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές χρειάζονται βεβαιότητα προκειμένου να χαράξουν τις πολιτικές τους για το κλίμα και την οικονομία. Οι εθνικές καταστάσεις που επιτρέπουν ευελιξία στο πλαίσιο του κανονισμού ενδέχεται να περιλαμβάνουν σημαντικές περιφερειακές ανισότητες·

15.

αναγνωρίζει ότι απαιτούνται λύσεις, ιδίως κίνητρα δημιουργίας εσόδων, στο πρόβλημα των περιφερειών που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες ή να υποχωρήσουν στην αναγκαία μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα· υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην ανάπτυξη τροχιών βιώσιμης ανάπτυξης που θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομία αυτών των περιφερειών·

16.

είναι υπέρ αυστηρότερων διατάξεων σχετικά με τα διορθωτικά σχέδια δράσης και τη διαφάνεια, υπογραμμίζοντας την περιφερειακή διάσταση, απαιτώντας προδιαγραφές για τον τρόπο αντιμετώπισης των περιφερειακών ανισοτήτων και προωθώντας πρακτικές λύσεις στις περιφερειακές προκλήσεις·

17.

τονίζει τη σημασία των ελέγχων συμμόρφωσης και προτείνει την αξιολόγηση της δυνατότητας επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Τα έσοδα από τις κυρώσεις θα πρέπει να επανεπενδύονται στη δράση για το κλίμα και τη δίκαιη μετάβαση, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιφερειακές προκλήσεις·

18.

προτείνει να εξεταστεί το αποθεματικό ασφαλείας των κρατών μελών με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ. Το ΑΕγχΠ λαμβάνεται ήδη υπόψη κατά τον καθορισμό των εθνικών στόχων και η χρήση του ως μοναδική αξία είναι αμφισβητήσιμη, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τη συνολική εικόνα της κατάστασης των περιφερειών και δεν συμβαδίζει κατ’ ανάγκη με τις σύνθετες αναπτυξιακές ανάγκες μιας περιοχής.

Βρυξέλλες, 28 Απριλίου 2022.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Απόστολος ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ


(1)   Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Επιτροπή των Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τίτλο «Καθαρός Πλανήτης για όλους: Ένα ευρωπαϊκό, στρατηγικό, μακρόπνοο όραμα για μια ευημερούσα, σύγχρονη, ανταγωνιστική και κλιματικά ουδέτερη οικονομία»

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/842 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, σχετικά με τις δεσμευτικές ετήσιες μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα κράτη μέλη από το 2021 έως το 2030, στο πλαίσιο της συμβολής στη δράση για το κλίμα για την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία του Παρισιού και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 525/2013 (ΕΕ L 156 της 19.6.2018, σ. 26).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/841 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, σχετικά με τη συμπερίληψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και των απορροφήσεων από δραστηριότητες χρήσης γης, αλλαγής χρήσης γης και δασοπονίας στο πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια έως το 2030, καθώς και για την τροποποίηση του κανονισμού (EE) αριθ. 525/2013 και της απόφασης (EE) αριθ. 529/2013/ΕΕ (ΕΕ L 156 της 19.6.2018, σ. 1).


Top
  翻译: