4.3.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 60/48


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ (ΕΕ) 2015/347 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 2ας Μαρτίου 2015

σχετικά με την ανακολουθία ορισμένων στόχων περιλαμβανόμενων στα εθνικά σχέδια ή τα σχέδια λειτουργικού τμήματος εναέριου χώρου που υποβλήθηκαν σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 549/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με τους στόχους επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δεύτερη περίοδο αναφοράς, καθώς και σχετικά με τη διατύπωση συστάσεων για την αναθεώρηση των εν λόγω στόχων

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2015) 1263]

(Τα κείμενα στη βουλγαρική, ελληνική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική, κροατική, μαλτέζικη, ολλανδική, ουγγρική, πορτογαλική, ρουμανική, τσεχική, σλοβακική και τη σλοβενική γλώσσα είναι τα μόνα αυθεντικά)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 549/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Μαρτίου 2004, για τη χάραξη του πλαισίου για τη δημιουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (κανονισμός-πλαίσιο) (1), και ιδίως το άρθρο 11 παράγραφος 3 στοιχείο γ),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 549/2004, τα κράτη μέλη οφείλουν να καταρτίσουν εθνικό σχέδιο ή σχέδιο σε επίπεδο λειτουργικού τμήματος εναερίου χώρου (FAB), καθώς και δεσμευτικούς εθνικούς στόχους ή στόχους σε επίπεδο FAB, ώστε να εξασφαλισθεί συνοχή με τους στόχους επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εν λόγω κανονισμός προβλέπει επίσης ότι η Επιτροπή οφείλει να αξιολογήσει τη συνοχή των στόχων αυτών με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης που περιέχει το άρθρο 11 παράγραφος 6 στοιχείο δ) και ότι η Επιτροπή δύναται να αποφασίσει να εκδώσει συστάσεις σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια. Εν προκειμένω, καθορίσθηκαν λεπτομερείς κανόνες στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 390/2013 της Επιτροπής (2).

(2)

Στόχοι επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κύρια πεδία επιδόσεων της ασφάλειας πτήσεων, του περιβάλλοντος, της χωρητικότητας και της οικονομικής απόδοσης για τη δεύτερη περίοδο αναφοράς (2015-2019) εκδόθηκαν με την εκτελεστική απόφαση 2014/132/ΕΕ της Επιτροπής (3).

(3)

Τα κράτη μέλη υπέβαλαν στην Επιτροπή έως την 1η Ιουλίου 2014 τα σχέδια επιδόσεων, τα οποία είναι όλα σε επίπεδο FAB. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πρώτη υποβολή των σχεδίων ήταν μόνον υπό μορφή προσχεδίου. Επιπλέον, ορισμένα σχέδια τροποποιήθηκαν στη συνέχεια με συμπλήρωση ή διόρθωση, από αυτά δε το τελευταίο εστάλη στις 9 Ιανουαρίου 2015. Για την αξιολόγηση, η Επιτροπή βασίστηκε στις πλέον πρόσφατες πληροφορίες που διαβιβάσθηκαν.

(4)

Ο φορέας επανεξέτασης των επιδόσεων, ο οποίος έχει αναλάβει να επικουρεί την Επιτροπή στην εφαρμογή του μηχανισμού επιδόσεων σύμφωνα με το άρθρο 3 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 390/2013, υπέβαλε στην Επιτροπή στις 7 Οκτωβρίου 2014 μια πρώτη έκθεση αξιολόγησης και επικαιροποιημένη έκδοσή της στις 15 Δεκεμβρίου 2014. Επιπλέον, η Επιτροπή έλαβε από τον φορέα επανεξέτασης των επιδόσεων εκθέσεις με βάση πληροφορίες των εθνικών εποπτικών αρχών για την παρακολούθηση των σχεδίων και των στόχων επιδόσεων σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 4 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 390/2013.

(5)

Όσον αφορά το κύριο πεδίο επιδόσεων της χωρητικότητας, αξιολογήθηκε η συνοχή των στόχων που υπέβαλαν τα κράτη μέλη για την καθυστέρηση της διαχείρισης της ροής της εναέριας κυκλοφορίας κατά τη διαδρομή (ATFM), σύμφωνα με την αρχή που ορίζεται στο σημείο 4 του παραρτήματος IV του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 390/2013, με χρήση των σχετικών τιμών αναφοράς FAB για τη χωρητικότητα οι οποίες, εάν εφαρμοσθούν, διασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως υπολογίσθηκαν από τον διαχειριστή δικτύου και περιλαμβάνονται στο σχέδιο λειτουργιών δικτύου (2014-2018/2019) στην πιο πρόσφατη έκδοση του Ιουνίου του 2014 («σχέδιο λειτουργιών δικτύου»). Από την αξιολόγηση προέκυψε ότι οι στόχοι που υπέβαλαν το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα FABEC, η Αυστρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα FABCE, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα Blue Med, η Βουλγαρία και η Ρουμανία όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα Danube και η Πορτογαλία και η Ισπανία όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα SW δεν είναι συμβατοί με τις σχετικές τιμές αναφοράς και ότι, συνεπώς, δεν συνάδουν με τους αντίστοιχους στόχους επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(6)

Όσον αφορά το κύριο πεδίο επιδόσεων της οικονομικής απόδοσης, αξιολογήθηκαν οι στόχοι εκφρασμένοι σε καθορισμένο κόστος μονάδας κατά τη διαδρομή που υπέβαλαν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στο σημείο 5, σε συνδυασμό με το σημείο 1 του παραρτήματος IV του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 390/2013, με βάση την τάση του καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη διαδρομή κατά τη δεύτερη περίοδο αναφοράς και επί του συνδυασμού της πρώτης με τη δεύτερη περίοδο αναφοράς (2012-2019), τον αριθμό μονάδων εξυπηρέτησης (πρόγνωση της κίνησης) και το επίπεδο του καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη διαδρομή σε σύγκριση με τα κράτη μέλη με παρεμφερές επιχειρησιακό και οικονομικό περιβάλλον. Από την εν λόγω αξιολόγηση προέκυψε ότι οι στόχοι που υπέβαλαν η Αυστρία και η Σλοβακία όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα FABCE, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα FABEC και η Ιταλία όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα Blue Med δεν συνάδουν με τον σχετικό στόχο επιδόσεων σε κλίμακα Ένωσης, για τους ακόλουθους λόγους.

(7)

Όσον αφορά την Αυστρία, οι στόχοι βασίζονται σε προγραμματισμένη μέση μείωση 3,5 % ετησίως του οικείου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη δεύτερη περίοδο αναφοράς. Μολονότι το ποσοστό αυτό υπερβαίνει ελαφρώς τη στοχοθετημένη μείωση του μέσου ενωσιακού καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη διαδρομή κατά τη δεύτερη περίοδο αναφοράς (– 3,3 % ετησίως), η προγραμματιζόμενη μείωσή του για το συνολικό χρονικό διάστημα της πρώτης και της δεύτερης περιόδου αναφοράς είναι χαμηλότερη από την τάση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (– 1,1 % ετησίως, έναντι – 1,7 % ετησίως). Επιπλέον, οι στόχοι βασίζονται στο προγραμματισμένο καθορισμένο κόστος κατά την έναρξη της δεύτερης περιόδου αναφοράς και είναι 8 % υψηλότερο από το τρέχον κόστος κατά τη διαδρομή που παρατηρήθηκε το έτος 2013. Συνεπώς, δεν ελήφθη δεόντως υπόψη η βελτίωση της οικονομικής απόδοσης κατά την πρώτη περίοδο αναφοράς για τον καθορισμό των στόχων για τη δεύτερη περίοδο αναφοράς. Επιπλέον, ο στόχος για το 2019 βασίζεται στο προγραμματισμένο καθορισμένο κόστος μονάδας κατά τη διαδρομή, το οποίο είναι αισθητά υψηλότερο (+ 20 %) του μέσου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη διαδρομή των κρατών μελών με παρεμφερές επιχειρησιακό και οικονομικό περιβάλλον με εκείνο της Αυστρίας και είναι περίπου 19 % υψηλότερο από τον στόχο επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019.

(8)

Όσον αφορά τη Σλοβακία, οι στόχοι βασίζονται σε προγραμματισμένη μέση μείωση 2,6 % ετησίως του οικείου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη δεύτερη περίοδο αναφοράς. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο της προβλεπόμενης μείωσης του μέσου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη διαδρομή σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δεύτερη περίοδο αναφοράς (– 3,3 % ετησίως). Ενώ η μείωση του προγραμματισμένου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη διαδρομή επί του συνδυασμού της πρώτης με τη δεύτερη περίοδο αναφοράς υπερβαίνει ελαφρά την τάση σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης (– 2,1 % ετησίως, έναντι – 1,7 % ετησίως), ο στόχος για το 2019 βασίζεται στο προγραμματισμένο καθορισμένο κόστος μονάδας κατά τη διαδρομή, το οποίο είναι αισθητά υψηλότερο (+ 18,6 %) του μέσου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη διαδρομή των κρατών μελών με παρεμφερές επιχειρησιακό και οικονομικό περιβάλλον με εκείνο της Σλοβακίας.

(9)

Το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έχουν κοινή ζώνη χρέωσης. Οι στόχοι τους βασίζονται σε προγραμματισμένη μείωση του καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη δεύτερη περίοδο αναφοράς κατά μόνον 0,2 % ετησίως κατά μέσο όρο. Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο της προβλεπόμενης μείωσης του μέσου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη διαδρομή σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δεύτερη περίοδο αναφοράς (– 3,3 % ετησίως). Επίσης επί του συνδυασμού της πρώτης με τη δεύτερη περίοδο αναφοράς το προγραμματισμένο καθορισμένο κόστος μονάδας κατά τη διαδρομή δεν φθίνει σύμφωνα με την ενωσιακή τάση (– 0,4 %, έναντι – 1,7 %). Επιπλέον, ο στόχος για το 2019 βασίζεται στο προγραμματισμένο καθορισμένο κόστος μονάδας κατά τη διαδρομή, το οποίο είναι υψηλότερο (+ 3,7 %) του μέσου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη διαδρομή των κρατών μελών με παρεμφερές επιχειρησιακό και οικονομικό περιβάλλον με εκείνο του Βελγίου και του Λουξεμβούργου και είναι περίπου 27 % υψηλότερο από τον στόχο επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019.

(10)

Όσον αφορά τη Γαλλία, οι στόχοι βασίζονται σε προγραμματισμένη μείωση του οικείου μέσου καθορισμένου κόστους μονάδας μόνον 0,7 % ετησίως κατά τη δεύτερη περίοδο αναφοράς. Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο της προβλεπόμενης μείωσης του μέσου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη διαδρομή σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δεύτερη περίοδο αναφοράς (– 3,3 % ετησίως). Επίσης επί του συνδυασμού της πρώτης με τη δεύτερη περίοδο αναφοράς το προγραμματισμένο καθορισμένο κόστος μονάδας κατά τη διαδρομή δεν φθίνει σύμφωνα με την ενωσιακή τάση (– 0,2 %, έναντι – 1,7 %). Επιπλέον, οι στόχοι βασίζονται στο προγραμματισμένο καθορισμένο κόστος κατά την έναρξη της δεύτερης περιόδου αναφοράς, το οποίο είναι 6,2 % υψηλότερο από το τρέχον κόστος κατά τη διαδρομή που παρατηρήθηκε το έτος 2013. Συνεπώς, δεν ελήφθη δεόντως υπόψη η βελτίωση της οικονομικής απόδοσης κατά την πρώτη περίοδο αναφοράς για τον καθορισμό των στόχων για τη δεύτερη περίοδο αναφοράς. Ενώ ο στόχος για το 2019 βασίζεται στο προγραμματισμένο καθορισμένο κόστος μονάδας κατά τη διαδρομή, το οποίο είναι ελαφρά χαμηλότερο (– 2,8 %) του μέσου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη διαδρομή των κρατών μελών με παρεμφερές επιχειρησιακό και οικονομικό περιβάλλον με εκείνο της Γαλλίας, είναι περίπου 23 % υψηλότερο από τον στόχο επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019.

(11)

Όσον αφορά τη Γερμανία, οι στόχοι βασίζονται σε προγραμματισμένη μείωση 1,1 % ετησίως του οικείου μέσου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη δεύτερη περίοδο αναφοράς. Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο της προβλεπόμενης μείωσης του μέσου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη διαδρομή σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δεύτερη περίοδο αναφοράς (– 3,3 % ετησίως). Επίσης επί του συνδυασμού της πρώτης με τη δεύτερη περίοδο αναφοράς, το καθορισμένο κόστος μονάδας κατά τη διαδρομή δεν φθίνει σύμφωνα με το ενωσιακή τάση (+ 0,7 %, έναντι – 1,7 %) αλλά αυξάνεται. Επιπλέον, ο στόχος για το 2019 βασίζεται στο προγραμματισμένο καθορισμένο κόστος μονάδας κατά τη διαδρομή για το 2019, το οποίο είναι αισθητά υψηλότερο (+ 26,6 %) του μέσου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη διαδρομή των κρατών μελών με παρεμφερές επιχειρησιακό και οικονομικό περιβάλλον με εκείνο της Γερμανίας και είναι περίπου 52 % υψηλότερο από τον στόχο επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019.

(12)

Όσον αφορά τις Κάτω Χώρες, οι στόχοι βασίζονται σε προγραμματισμένη μείωση μόνον 0,3 % ετησίως του οικείου μέσου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη δεύτερη περίοδο αναφοράς. Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο της προβλεπόμενης μείωσης του μέσου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη διαδρομή σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δεύτερη περίοδο αναφοράς (– 3,3 % ετησίως). Επίσης επί του συνδυασμού της πρώτης με τη δεύτερη περίοδο αναφοράς το προγραμματισμένο καθορισμένο κόστος μονάδας κατά τη διαδρομή δεν φθίνει σύμφωνα με την ενωσιακή τάση (– 0,3 %, έναντι – 1,7 %). Ενώ ο στόχος για το 2019 βασίζεται στο προγραμματισμένο καθορισμένο κόστος μονάδας κατά τη διαδρομή, το οποίο είναι ελαφρά χαμηλότερο του μέσου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη διαδρομή των κρατών μελών με παρεμφερές επιχειρησιακό και οικονομικό περιβάλλον με εκείνο των Κάτω Χωρών (– 3,7 %), είναι περίπου 18 % υψηλότερο από τον στόχο επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019.

(13)

Όσον αφορά την Ιταλία, ο στόχος βασίζεται σε προγραμματισμένη μείωση 2,8 % ετησίως του οικείου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη δεύτερη περίοδο αναφοράς. Το ποσοστό αυτό δεν συμβαδίζει με την προγραμματισμένη μείωση του μέσου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη διαδρομή σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δεύτερη περίοδο αναφοράς (– 3,3 % ετησίως). Επίσης επί του συνδυασμού της πρώτης με τη δεύτερη περίοδο αναφοράς το προγραμματισμένο καθορισμένο κόστος μονάδας κατά τη διαδρομή της Ιταλίας δεν φθίνει σύμφωνα με την τάση σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης (– 1,4 % έναντι – 1,7 %). Επιπλέον, ο στόχος για το 2019 βασίζεται στο προγραμματισμένο καθορισμένο κόστος μονάδας κατά τη διαδρομή, το οποίο είναι αισθητά υψηλότερο (+ 16,6 %) του μέσου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη διαδρομή των κρατών μελών με παρεμφερές επιχειρησιακό και οικονομικό περιβάλλον με εκείνο της Ιταλίας και είναι περίπου 25 % υψηλότερο από τον στόχο επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019.

(14)

Συνεπώς, είναι σκόπιμο να εκδώσει η Επιτροπή συστάσεις για τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λάβουν τα κράτη μέλη ώστε να διασφαλίσουν ότι οι οικείες εποπτικές εθνικές αρχές θα προτείνουν αναθεωρημένους στόχους επιδόσεων, με τους οποίους θα αντιμετωπισθούν οι ανακολουθίες που εντοπίσθηκαν στην παρούσα απόφαση. Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 549/2004 και τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 390/2013, εναπόκειται πλέον στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να εγκρίνουν τους αναθεωρημένους στόχους επιδόσεων και να τους κοινοποιήσουν στην Επιτροπή εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησης της παρούσας απόφασης.

(15)

Για να αντιμετωπισθούν οι ανακολουθίες όσον αφορά το κύριο πεδίο επιδόσεων της χωρητικότητας, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι αναθεωρημένοι στόχοι επιδόσεων θα είναι, τουλάχιστον, σύμφωνοι με τις τιμές αναφοράς χωρητικότητας του FAB που καθορίζονται στο σχέδιο λειτουργιών δικτύου. Εφόσον στο σχέδιο λειτουργιών δικτύου προσδιορίζονται μέτρα διόρθωσης ή μετριασμού με σκοπό να εξασφαλισθεί η τήρηση των τιμών αναφοράς του FAB, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν υπόψη τα μέτρα αυτά κατά την αναθεώρηση των στόχων επιδόσεων.

(16)

Για να αντιμετωπισθούν οι ανακολουθίες όσον αφορά το κύριο πεδίο επιδόσεων της οικονομικής απόδοσης, όσον αφορά την Αυστρία, τη Σλοβακία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, οι στόχοι οικονομικής απόδοσης εκφρασμένοι σε καθορισμένο κόστος μονάδας κατά τη διαδρομή πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω, ώστε να συνάδουν με τη μείωση του μέσου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη διαδρομή σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη δεύτερη περίοδο αναφοράς και επί του συνδυασμού της πρώτης περιόδου αναφοράς με τη δεύτερη.

(17)

Επιπλέον, κατά την αναθεώρηση των στόχων επιδόσεων της οικονομικής απόδοσης, πρέπει επίσης να αναθεωρηθούν οι σχετικές προβλέψεις κίνησης στις οποίες βασίζονται οι στόχοι. Για το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, οι προβλεπόμενες μονάδες εξυπηρέτησης κατά τη δεύτερη περίοδο αναφοράς πρέπει να αυξηθούν, με βάση την αύξηση της κίνησης που παρατηρήθηκε το 2014. Αντίθετα, η Ιταλία πρέπει να μειώσει τις προβλεπόμενες μονάδες εξυπηρέτησης κατά τη δεύτερη περίοδο αναφοράς, με βάση τα στοιχεία κίνησης που σημειώθηκαν.

(18)

Η Επιτροπή πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη σχετικά με τις συστάσεις που διατυπώνονται στην παρούσα απόφαση, σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 3 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 390/2013.

(19)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της Επιτροπής Ενιαίου Ουρανού,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Οι στόχοι των σχεδίων επιδόσεων που υποβλήθηκαν δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 549/2004 και περιλαμβάνονται στο παράρτημα δεν συνάδουν με τους στόχους επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης που καθορίζονται στην εκτελεστική απόφαση 2014/132/ΕΕ για τη δεύτερη περίοδο αναφοράς.

Άρθρο 2

Η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Σλοβακία όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα FABCE, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα FABEC, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Μάλτα όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα Blue Med, η Βουλγαρία και η Ρουμανία όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα Danube και η Πορτογαλία και η Ισπανία όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα SW πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι οικείες εποπτικές εθνικές αρχές θα προτείνουν αναθεωρημένους στόχους επιδόσεων, σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 4.

Άρθρο 3

Οι στόχοι επιδόσεων για το κύριο πεδίο επιδόσεων της χωρητικότητας που υπέβαλαν η Αυστρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα FABCE, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα FABEC, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα Blue Med, η Βουλγαρία και η Ρουμανία όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα Danube και η Πορτογαλία και η Ισπανία όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα SW πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω. Κατ' ελάχιστο, οι εν λόγω στόχοι πρέπει να συνάδουν με τις σχετικές τιμές αναφοράς του FAB που περιλαμβάνονται στο σχέδιο λειτουργιών δικτύου. Εφόσον το σχέδιο λειτουργιών δικτύου προσδιορίζει μέτρα διόρθωσης ή μετριασμού, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εν λόγω μέτρα κατά την αναθεώρηση των στόχων επιδόσεων.

Άρθρο 4

Οι στόχοι επιδόσεων για το κύριο πεδίο επιδόσεων της οικονομικής απόδοσης εκφρασμένοι σε καθορισμένο κόστος μονάδας κατά τη διαδρομή που υπέβαλαν η Αυστρία και η Σλοβακία όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα FABCE, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα FABEC και η Ιταλία όσον αφορά το λειτουργικό τμήμα Blue Med πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω, σε επίπεδο σύμφωνο με τη μείωση του μέσου καθορισμένου κόστους μονάδας κατά τη διαδρομή σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη δεύτερη περίοδο αναφοράς και, σε περίπτωση που αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, επί του συνδυασμού της πρώτης περιόδου αναφοράς με τη δεύτερη. Οι εν λόγω αναθεωρήσεις προς τα κάτω πρέπει να συμπεριλαμβάνουν μείωση του καθορισμένου κόστους κατά τη διαδρομή κατά τη δεύτερη περίοδο αναφοράς και, για το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Ιταλία, αναθεώρηση της προβλεπόμενης κίνησης εκφρασμένης σε μονάδες εξυπηρέτησης.

Άρθρο 5

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στο Βασίλειο του Βελγίου, τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, την Ελληνική Δημοκρατία, το Βασίλειο της Ισπανίας, τη Γαλλική Δημοκρατία, τη Δημοκρατία της Κροατίας, την Ιταλική Δημοκρατία, την Κυπριακή Δημοκρατία, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, την Ουγγαρία, τη Δημοκρατία της Μάλτας, το Βασίλειο των Κάτω Χωρών, τη Δημοκρατία της Αυστρίας, την Πορτογαλική Δημοκρατία, τη Ρουμανία, τη Δημοκρατία της Σλοβενίας και τη Σλοβακική Δημοκρατία.

Βρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2015.

Για την Επιτροπή

Violeta BULC

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 96 της 31.3.2004, σ. 1.

(2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 390/2013 της Επιτροπής, της 3ης Μαΐου 2013, για καθορισμό μηχανισμού επιδόσεων των υπηρεσιών αεροναυτιλίας και των λειτουργιών δικτύου (ΕΕ L 128 της 9.5.2013, σ. 1).

(3)  Εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής, της 11ης Μαρτίου 2014, σχετικά με τον καθορισμό στόχων επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δίκτυο διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας και τα όρια έγκαιρης προειδοποίησης για τη δεύτερη περίοδο αναφοράς 2015-2019 (ΕΕ L 71 της 12.3.2014, σ. 20).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Στόχοι επιδόσεων στα κύρια πεδία επιδόσεων της χωρητικότητας και της οικονομικής απόδοσης που περιλαμβάνονται στα εθνικά σχέδια ή τα σχέδια λειτουργικού τμήματος εναέριου χώρου που υποβλήθηκαν δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 549/2004, οι οποίοι κρίθηκαν ότι δεν συνάδουν με τους στόχους επιδόσεων σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δεύτερη περίοδο αναφοράς

ΚΥΡΙΟ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Καθυστέρηση της διαχείρισης της ροής της εναέριας κυκλοφορίας κατά τη διαδρομή (ATFM) σε λεπτά/πτήση

ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ

FAB

ΣΤΟΧΟΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ FAB

2015

2016

2017

2018

2019

Αυστρία

FAB CE

0,32

0,31

0,31

0,30

Σύμφωνο (0,29)

Κροατία

Τσεχική Δημοκρατία

Ουγγαρία

Σλοβακία

Σλοβενία

Βέλγιο/Λουξεμβούργο

FAB EC

0,48

0,49

0,48

0,47

Σύμφωνο (0,43)

Γαλλία

Γερμανία

Κάτω Χώρες

[Ελβετία]

Κύπρος

Blue Med

0,35

0,36

0,37

0,37

0,38

Ελλάδα

Ιταλία

Μάλτα

Βουλγαρία

Danube

0,08

0,08

0,08

0,09

0,09

Ρουμανία

Πορτογαλία

SW

0,52

0,52

0,52

0,52

0,52

Ισπανία

ΚΥΡΙΟ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

Υπόμνημα

Κλείδα

Αντικείμενο

Μονάδες

(A)

Συνολικό καθορισμένο κόστος κατά τη διαδρομή

(σε ονομαστικούς όρους και σε εθνικό νόμισμα)

(B)

Ποσοστό πληθωρισμού

(%)

(Γ)

Δείκτης πληθωρισμού

(100 = 2009)

(Δ)

Συνολικό καθορισμένο κόστος κατά τη διαδρομή

(σε πραγματικές τιμές του 2009 και σε εθνικό νόμισμα)

(E)

Σύνολο μονάδων εξυπηρέτησης κατά τη διαδρομή

(ΣΜΕΔ)

(ΣΤ)

Καθορισμένο κόστος μονάδας κατά τη διαδρομή (ΚΚΜ)

(σε πραγματικές τιμές του 2009 και σε εθνικό νόμισμα)

BLUE MED

Ζώνη χρέωσης: Ιταλία — νόμισμα: EUR

 

2015

2016

2017

2018

2019

(A)

696 150 348

712 171 934

731 453 130

750 864 934

765 870 274

(B)

1,0 %

1,1 %

1,3 %

1,5 %

1,6 %

(Γ)

111,3

112,5

114,0

115,7

117,5

(Δ)

625 518 979

632 952 539

641 746 263

649 041 739

651 586 847

(E)

9 014 000

9 447 000

9 824 000

10 209 000

10 630 000

(ΣΤ)

69,39

67,00

65,32

63,58

61,30

FAB CE

Ζώνη χρέωσης: Αυστρία — νόμισμα: EUR

 

2015

2016

2017

2018

2019

(A)

188 243 000

195 340 000

198 306 000

203 074 000

206 839 000

(B)

1,7 %

1,7 %

1,7 %

1,7 %

1,7 %

(Γ)

114,4

116,4

118,3

120,4

122,4

(Δ)

164 512 578

167 861 269

167 561 493

168 722 008

168 977 503

(E)

2 693 000

2 658 000

2 728 000

2 798 000

2 882 000

(ΣΤ)

61,09

63,15

61,42

60,30

58,63


Ζώνη χρέωσης: Σλοβακία — νόμισμα: EUR

 

2015

2016

2017

2018

2019

(A)

61 695 383

66 471 778

69 789 826

73 508 613

74 662 243

(B)

1,6 %

1,8 %

2,0 %

2,1 %

2,2 %

(Γ)

112,9

115,0

117,3

119,7

122,3

(Δ)

54 631 715

57 814 800

59 507 010

61 395 324

61 041 573

(E)

1 114 110

1 168 000

1 219 000

1 268 000

1 330 604

(ΣΤ)

49,04

49,50

48,82

48,42

45,88

FAB EC

Ζώνη χρέωσης: Βέλγιο-Λουξεμβούργο — νόμισμα: EUR

 

2015

2016

2017

2018

2019

(A)

168 053 280

172 546 632

177 419 403

180 598 797

184 687 422

(B)

1,1 %

1,2 %

1,3 %

1,4 %

1,4 %

(Γ)

112,2

113,5

115,0

116,6

118,2

(Δ)

149 766 718

151 965 777

154 223 135

154 872 832

156 223 161

(E)

2 370 804

2 397 991

2 426 749

2 462 930

2 501 309

(ΣΤ)

63,17

63,37

63,55

62,88

62,46


Ζώνη χρέωσης: Γαλλία — νόμισμα: EUR

 

2015

2016

2017

2018

2019

(A)

1 290 640 175

1 296 576 851

1 328 676 965

1 340 098 296

1 343 820 915

(B)

1,2 %

1,3 %

1,4 %

1,5 %

1,6 %

(Γ)

109,8

111,3

112,9

114,6

116,4

(Δ)

1 174 993 349

1 165 249 826

1 177 263 728

1 169 490 307

1 154 043 494

(E)

18 487 000

18 604 000

18 714 000

18 876 000

19 064 000

(ΣΤ)

63,56

62,63

62,91

61,96

60,54


Ζώνη χρέωσης: Γερμανία — νόμισμα: EUR

 

2015

2016

2017

2018

2019

(A)

1 085 545 510

1 042 966 695

1 042 231 408

1 040 128 865

1 054 280 740

(B)

1,4 %

1,6 %

1,7 %

1,7 %

1,7 %

(Γ)

110,5

112,3

114,2

116,2

118,1

(Δ)

981 973 060

928 599 125

912 433 104

895 371 101

892 382 909

(E)

12 568 000

12 665 000

12 765 000

12 879 000

13 004 000

(ΣΤ)

78,13

73,32

71,48

69,52

68,62


Ζώνη χρέωσης: Κάτω Χώρες — νόμισμα: EUR

 

2015

2016

2017

2018

2019

(A)

186 172 831

185 355 981

189 152 594

195 873 996

200 293 234

(B)

1,0 %

1,2 %

1,4 %

1,5 %

1,5 %

(Γ)

111,2

112,5

114,2

115,9

117,6

(Δ)

167 474 497

164 697 439

165 685 043

169 053 642

170 296 296

(E)

2 806 192

2 825 835

2 845 616

2 874 072

2 902 813

(ΣΤ)

59,68

58,28

58,22

58,82

58,67


  翻译: