32000D0350

2000/350/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 2ας Μαΐου 2000, για την επιδημιολογική επιτήρηση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην Ελλάδα και για ορισμένα μέτρα σχετικά με την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της νόσου [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2000) 1143] (Το κείμενο στην ελληνική γλώσσα είναι το μόνο αυθεντικό)

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 124 της 25/05/2000 σ. 0058 - 0060


Απόφαση της Επιτροπής

της 2ας Μαΐου 2000

για την επιδημιολογική επιτήρηση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην Ελλάδα και για ορισμένα μέτρα σχετικά με την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της νόσου

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2000) 1143]

(Το κείμενο στην ελληνική γλώσσα είναι το μόνο αυθεντικό)

(2000/350/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την οδηγία 90/425/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 1990, σχετικά με τους κτηνιατρικούς και ζωοτεχνικούς ελέγχους που εφαρμόζονται στο ενδοκοινοτικό εμπόριο ορισμένων ζώντων ζώων και προϊόντων, με προοπτική την υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς(1), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 92/118/ΕΟΚ(2), και ιδίως το άρθρο 10 παράγραφος 4,

την απόφαση 90/424/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 1990, για ορισμένες δαπάνες στον κτηνιατρικό τομέα(3), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την απόφαση 94/370/ΕΚ(4), και ιδίως το άρθρο 6,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Το 1999 εκδηλώθηκαν, σε ορισμένες περιοχές του ελληνικού εδάφους, κρούσματα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου.

(2) Ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτου περιλαμβάνεται στον κατάλογο Α του διεθνούς γραφείου επιζωοτιών και η διάδοσή του ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την Κοινότητα και θα μπορούσε να έχει διεθνείς επιπτώσεις στις εμπορικές συναλλαγές.

(3) Είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για να ελεγχθεί, μετά από μια ψυχρή εποχή, το ενδεχόμενο ξεκίνημα ενός νέου κύκλου της νόσου, κατά το έτος 2000, σε περιοχές όπου είχε διαπιστωθεί το 1999 η κυκλοφορία του ιού.

(4) Είναι αναγκαίο να διατηρηθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων των ζώων, ώστε να αποφευχθούν οι μετακινήσεις των ζώων που είναι φορείς του ιού.

(5) Η μολυσμένη ζώνη μπορεί να διαιρεθεί, βάσει των διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων για την εξέλιξη της νόσου κατά τη διάρκεια του έτους 1999, σε περιοχή χαμηλού κινδύνου και σε περιοχή υψηλού κινδύνου.

(6) Τα μέτρα καταπολέμησης των φορέων πρέπει να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε μέρη όπου μπορεί νο έχει διατηρηθεί η μετάδοση του ιού.

(7) Η Ελλάδα θέσπισε από τις 19 Νοεμβρίου 1999 (υπουργική απόφαση αριθ. 398171, όπως τροποποιήθηκε από την υπουργική απόφαση αριθ. 331765) εθνικά μέτρα απαγόρευσης της αποστολής σε κράτη μέλη και των εξαγωγών προς τρίτες χώρες ζώων, σπέρματος αυτών, ωαρίων και εμβρύων, ειδών ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου (πάσης φύσεως μηρυκαστικά) από ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. Οι ελληνικές αρχές υποσχέθηκαν να μην τροποποιήσουν τα ανωτέρω μέτρα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και συμφωνία εκ μέρους της Επιτροπής και των κρατών μελών, στο πλαίσιο της μόνιμης κτηνιατρικής επιτροπής.

(8) Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης κτηνιατρικής επιτροπής,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

1. Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, εφαρμόζονται οι ακόλουθοι ορισμοί:

- "ως ζώνη χαμηλού κινδύνου" νοούνται οι νομοί, όπου κατά τη διάρκεια του έτους 1999:

- από τα διαθέσιμα δεδομένα προκύπτει ότι ο ιός του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου ήταν σε κυκλοφορία,

- δεν έχει συλληφθεί η Culicoides imicola,

- η νόσος ήταν σποραδική·

- "ως ζώνη υψηλού κινδύνου" νοούνται οι νομοί, όπου κατά τη διάρκεια του έτους 1999:

- είχε συλληφθεί η Culicoides imicola,

- η νόσος είχε χαρακτήρα επιδημίας.

2. Σε μία από αυτές τις ζώνες μπορούν να προστεθούν νομοί, λαμβανομένων υπόψη των γεωγραφικών ή οικολογικών στοιχείων, ακόμα και αν δεν πληρούν όλα τα κριτήρια, ώστε να υπάρξει επιδημιολογική συνέπεια.

3. Οι νομοί που περιλαμβάνονται στη ζώνη χαμηλού κινδύνου απαριθμούνται στο παράρτημα Ι.

4. Οι νομοί που περιλαμβάνονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙ.

Άρθρο 2

1. Η Ελλάδα εφαρμόζει, πριν από την 1η Ιουνίου 2000, επιδημιολογική επιτήρηση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου σε καθένα από τους νομούς που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι και ΙΙ που δεν καλύπτονται από την απόφαση 2000/71/ΕΚ(5) καθιερώνοντας την παρακολούθηση 50 βοοειδών-δεικτών σε τοποθεσίες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο εμφάνισης νέων κρουσμάτων της νόσου και τοποθετώντας τουλάχιστον μία παγίδα φωτός σε μια από αυτές τις τοποθεσίες, κοντά σε ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί κατάλληλος τόπος αναπαραγωγής των φορέων.

2. Η Ελλάδα ανακοινώνει στην Επιτροπή, πριν από την 1η Ιουνίου 2000, ένα χάρτη των τοποθεσιών που έχουν επιλεγεί για τα ζώα-δείκτες και τις παγίδες.

3. Τα ζώα-δείκτες υποβάλλονται σε εξετάσεις κάθε δεκαπέντε ημέρες και οποιαδήποτε ορομετατροπή ανακοινώνεται αμέσως στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη.

4. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμα βοοειδή σε κατάλληλες τοποθεσίες, λαμβάνονται ως ζώα-δείκτες αιγοπρόβατα.

Άρθρο 3

1. Η Ελλάδα απαγορεύει την αποστολή ζώων, του σπέρματός τους, των ωαρίων και των εμβρύων ειδών ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου από τους νομούς που απαριθμούνται στα παραρτήματα Ι και ΙΙ προς το υπόλοιπο ελληνικό έδαφος.

2. Η Ελλάδα απαγορεύει την αποστολή ζώων, του σπέρματός τους, των ωαρίων και των εμβρύων ειδών ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου από τους νομούς που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙ προς τους νομούς που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι.

3. Κατά παρέκκλιση, σε περίπτωση ζώων προς σφαγή, η αρμόδια ελληνική αρχή δύναται να επιτρέψει τις μετακινήσεις που απαγορεύονται στις παραγράφους 1 και 2 υπό τους ακόλουθους όρους:

- τα ζώα πρέπει να μεταφέρονται σε οχήματα που έχουν σφραγισθεί από την αρμόδια αρχή κατευθείαν στο σφαγείο, για να σφαγούν χωρίς καθυστέρηση, υπό επίσημη επιτήρηση,

- η υπεύθυνη για το σφαγείο αρμόδια αρχή πρέπει να ενημερώνεται για την πρόθεση αποστολής των ζώων και πρέπει να κοινοποιεί την άφιξή τους στην αρμόδια για την αποστολή αρχή,

- τα ζώα πρέπει να υποβάλλονται, πριν από την μεταφορά, σε εξωτερικό ψεκασμό με εντομοκτόνο, ώστε να αποφεύγεται τυχόν επίθεση φορέων πριν από τη σφαγή,

- τα ζώα πρέπει να προστατεύονται από επιθέσεις φορέων μετά από την άφιξή τους στο σφαγείο μέχρι τη σφαγή,

- τα ζώα δεν πρέπει να εμφανίζουν κατά την ημέρα της μεταφοράς κανένα σύμπτωμα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου.

4. Οι παράγραφοι 1 και 2 δεν εφαρμόζονται, εφόσον η επιτήρηση και ο έλεγχος δεν έδωσαν, κατά τη διάρκεια τουλάχιστον 90 ημερών, καμία απόδειξη διάδοσης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου ή δραστηριότητας των φορέων στο νομό προέλευσης.

Άρθρο 4

Η Ελλάδα ζητά άδεια για την είσοδο προβάτων στους νομούς που απαριθμούνται στα παραρτήματα Ι και ΙΙ, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια τοπική αρχή με όρους που διασφαλίζουν τη δυνατότητα εντοπισμού της προέλευσης των ζώων.

Καμία αποζημίωση δεν οφείλεται στους ιδιοκτήτες αυτών των ζώων σε περίπτωση σφαγής λόγω καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, στο πλαίσιο της απόφασης 90/424/ΕΟΚ.

Άρθρο 5

Κατά τη διάρκεια του έτους 2000, η Ελλάδα εφαρμόζει περιορισμούς στις μετακινήσεις που προβλέπονται στα άρθρα 3 και 4 προς νέους νομούς, αν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 1, που πρέπει να συμπεριληφθούν στα παραρτήματα Ι ή ΙΙ.

Τα παραρτήματα αναθεωρούνται κάθε δύο μήνες.

Άρθρο 6

Οι ελληνικές αρχές διατηρούν το δικαίωμα να επιβάλλουν επιπλέον μέτρα, διαφορετικά από όσα αναφέρονται στην παρούσα απόφαση, εάν αυτά θεωρούνται αναγκαία για τη θέση της νόσου υπό έλεγχο. Η Ελλάδα ενημερώνει αμελλητί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη σχετικά με τα εν λόγω μέτρα, τα οποία αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο της μόνιμης κτηνιατρικής επιτροπής.

Άρθρο 7

Πριν από το τέλος της περιόδου ασθενούς δραστηριότητας των φορέων, η Ελλάδα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα καταπολέμησης των φορέων με ψεκασμό, με εντομοκτόνο, των κατάλληλων τοποθεσιών αναπαραγωγής, σε τόπους όπου η δραστηριότητα των φορέων μπορεί να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Άρθρο 8

Για την επιδημιολογική επιτήρηση και τον έλεγχο του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην Ελλάδα, η χρηματοδοτική συμμετοχή της Κοινότητας στο κόστος των μέτρων που εφαρμόζονται το 2000 ανέρχεται σε 110000 ευρώ, κατ' ανώτατο όριο:

- 50 % των δαπανών που πραγματοποιεί η Ελλάδα για τις ορολογικές εξετάσεις των ζώων-δεικτών σύμφωνα με το άρθρο 2,

- 50 % των δαπανών που πραγματοποιεί η Ελλάδα, μέχρις ανωτάτου ορίου 10000 ευρώ για την εντομολογική μελέτη σύμφωνα με το άρθρο 2,

- 50 % των δαπανών που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αγορά εντομοκτόνου και ψεκαστικού εξοπλισμού για την εφαρμογή της εκστρατείας καταπολέμησης των φορέων που προβλέπεται στο άρθρο 7.

Άρθρο 9

Η χρηματοδοτική συμμετοχή της Κοινότητας χορηγείται μετά από την υποβολή των δικαιολογητικών εγγράφων.

Τα δικαιολογητικά έγγραφα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνουν κατάλογο των δαπανών (χωρίς ΦΠΑ), καθώς και περιγραφή των μέτρων και την ημερομηνία πληρωμής.

Άρθρο 10

Οι αιτήσεις πληρωμής, μαζί με τα δικαιολογητικά έγγραφα που αναφέρονται στο άρθρο 9 υποβάλλονται στην Επιτροπή πριν από την 1η Απριλίου 2001.

Άρθρο 11

1. Η Επιτροπή μπορεί να διενεργήσει επιτόπιους ελέγχους σε συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές για να βεβαιωθεί ότι έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα που τυγχάνουν κοινοτικής ενίσχυσης και ότι έχουν πραγματοποιηθεί οι σχετικές δαπάνες.

Η Επιτροπή ενημερώνει τα κράτη μέλη σχετικά με το αποτέλεσμα των πραγματοποιηθέντων ελέγχων.

2. Τα άρθρα 8 και 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1258/1999 εφαρμόζονται τηρουμένων των αναλογιών.

Άρθρο 12

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2001.

Άρθρο 13

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στην Ελληνική Δημοκρατία.

Βρυξέλλες, 2 Μαΐου 2000.

Για την Επιτροπή

David Byrne

Μέλος της Επιτροπής

(1) ΕΕ L 224 της 18.8.1990, σ. 29.

(2) ΕΕ L 62 της 15.3.1993, σ. 49.

(3) ΕΕ L 224 της 18.8.1990, σ. 19.

(4) ΕΕ L 168 της 2.7.1994, σ. 31.

(5) ΕΕ L 24 της 29.1.2000, σ. 53.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

Ζώνη χαμηλού κινδύνου

Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες και Θεσσαλονίκη.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

Ζώνη υψηλού κινδύνου

Χαλκιδική, Πιερία, Λάρισα, Μαγνησία, Εύβοια, Λέσβος, Δωδεκάνησα, Σάμος και Χίος.

  翻译: