10.2.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 37/50


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 25ης Ιανουαρίου 2010

για την κατάργηση της απόφασης 2009/472/ΕΚ και τη συνέχεια στη διαδικασία διαβουλεύσεων με την Ισλαμική Δημοκρατία της Μαυριτανίας δυνάμει του άρθρου 96 της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΑΚΕ–ΕΚ

(2010/73/ΕΕ)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

τη συμφωνία εταιρικής σχέσης μεταξύ των μελών της ομάδας των κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, αφενός, και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών αυτής, αφετέρου, η οποία υπογράφτηκε στην Κοτονού στις 23 Ιουνίου 2000 (1), όπως αναθεωρήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 25 Ιουνίου 2005 (2) (αποκαλούμενη στο εξής «συμφωνία εταιρικής σχέσης ΑΚΕ–ΕΚ»), και ιδίως το άρθρο 96,

την εσωτερική συμφωνία μεταξύ των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, όσον αφορά τα ληπτέα μέτρα και τις ακολουθητέες διαδικασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΑΚΕ–ΕΚ (3),και ιδίως το άρθρο 3,

την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η Ισλαμική Δημοκρατία της Μαυριτανίας έθεσε σε εφαρμογή τη συναινετική λύση εξόδου από την κρίση, όπως αυτή ορίζεται από τα κατάλληλα μέτρα που θεσπίζονται με την απόφαση 2009/472/ΕΚ του Συμβουλίου, της 6ης Απριλίου 2009,για την περάτωση της διαδικασίας διαβουλεύσεων με την Ισλαμική Δημοκρατία της Μαυριτανίας, βάσει του άρθρου 96 της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΑΚΕ–ΕΚ (4).

(2)

Η Ισλαμική Δημοκρατία της Μαυριτανίας επέστρεψε στη συνταγματική τάξη.

(3)

Προκειμένου να εξασφαλισθεί η σταθερότητα της χώρας και να αποφευχθούν νέες καταστάσεις παραβίασης ουσιαστικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο άρθρο 9 της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΑΚΕ–ΕΚ, είναι ανάγκη να προωθηθεί ο γενικός εθνικός διάλογος στον οποίο θα λαμβάνουν μέρος όλοι οι συναφείς και ενδιαφερόμενοι πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες και να αρχίσει εκ νέου συνεργασία.

(4)

Θα πρέπει, ως εκ τούτου, να καταργηθεί η απόφαση 2009/472/ΕΚ και να ξαναρχίσει πολιτικός διάλογος με την Ισλαμική Δημοκρατία της Μαυριτανίας με στόχο την ενθάρρυνση της ενίσχυσης της δημοκρατίας, την πρόληψη των αντισυνταγματικών αλλαγών κυβέρνησης, τη μεταρρύθμιση των θεσμών και του ρόλου των ενόπλων δυνάμεων, τη χρηστή πολιτική και οικονομική διακυβέρνηση, την ενίσχυση του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και την επανεξισορρόπηση των θεσμών και της εξουσίας,

ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η απόφαση 2009/472/ΕΚ καταργείται.

Άρθρο 2

Ο πολιτικός διάλογος με την Ισλαμική Δημοκρατία της Μαυριτανίας δυνάμει του άρθρου 8 της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΑΚΕ–ΕΚ διεξάγεται με τη μορφή που προβλέπεται στην επιστολή η οποία προσαρτάται στην παρούσα απόφαση.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει από την ημέρα της έκδοσής της.

Η παρούσα απόφαση λήγει στις 25 Ιανουαρίου 2012. Μπορεί να επανεξετασθεί, εάν χρειαστεί, βάσει των αποστολών παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4

Η παρούσα απόφαση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 25 Ιανουαρίου 2010.

Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

C. ASHTON


(1)  ΕΕ L 317 της 15.12.2000, σ. 3.

(2)  ΕΕ L 209 της 11.8.2005, σ. 27.

(3)  ΕΕ L 317 της 15.12.2000, σ. 376.

(4)  ΕΕ L 156 της 19.6.2009, σ. 26.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Κύριε,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώσαμε την επιστροφή της Μαυριτανίας στη συνταγματική τάξη μετά την εφαρμογή μεγάλου μέρους από τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία του Ντακάρ, η οποία είχε ως επιστέγασμα την ανάληψη καθηκόντων σας στο ανώτατο αξίωμα του κράτους. Κατά συνέπεια, με ευχαρίστησή μας σας επιβεβαιώνουμε την πλήρη επανέναρξη της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας.

Επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 4-VΙΙ της συμφωνίας του Ντακάρ, οι διάφοροι πολιτικοί πόλοι που υπέγραψαν τη συμφωνία είχαν δεσμευθεί να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν ένα γενικό εθνικό διάλογο για την παγίωση της εθνικής συμφιλίωσης και της δημοκρατίας. Όπως ήδη ανέφεραν τα μέλη της διεθνούς ομάδας επαφών, κατά την τελευταία του συνεδρίαση της 10ης Σεπτεμβρίου 2009, θα ήταν σκόπιμη η διεξαγωγή του διαλόγου αυτού. Είναι ήδη ενθαρρυντικό να επισημανθεί ότι τα διάφορα μέρη είναι πρόθυμα για τον διάλογο αυτό. Είναι σαφές ότι ορισμένα από τα προβλήματα ουσίας που αποτελούσαν μερικές από τις αναφερθείσες αιτίες του πραξικοπήματος της 6ης Αυγούστου 2008 δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Τα θέματα διαλόγου που αναφέρονται στη συμφωνία του Ντακάρ περιλαμβάνουν την ενίσχυση της δημοκρατίας, την πρόληψη των αντισυνταγματικών αλλαγών κυβέρνησης, τη μεταρρύθμιση των θεσμών και τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων, τη χρηστή πολιτική και οικονομική διακυβέρνηση, την ενίσχυση του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και την επανεξισορρόπηση των θεσμών και της εξουσίας. Οι απειλές κατά της ασφάλειας που διαπιστώθηκαν στη Μαυριτανία υπογραμμίζουν την ανάγκη να αποτελέσει επίσης στοιχείο του διαλόγου η αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικά με την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης μεταξύ ασφάλειας και ανάπτυξης.

Όλα τα θέματα που αφορούν τη σταθερότητα της χώρας σας, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων, έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως θέματα κοινού ενδιαφέροντος και δεδομένης της σημασίας της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαυριτανία για θέματα διακυβέρνησης, προτείνουμε ο πολιτικός διάλογος μεταξύ της Μαυριτανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 8 της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΑΚΕ–ΕΚ, να ενισχυθεί και να καταστεί συστηματικός και διαρθρωμένος. Οι λεπτομέρειες και οι όροι αναφοράς του διαλόγου αυτού θα καθορισθούν κατόπιν κοινής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησής σας και των επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ισλαμική Δημοκρατία της Μαυριτανίας.

Ένας από τους στόχους του διαλόγου αυτού θα είναι η προώθηση του γενικού εθνικού διαλόγου που αναφέρεται ανωτέρω και η στενή παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του. Πιστεύουμε ότι οι προϋποθέσεις και οι δυσκολίες που είχαν καταστήσει δυσχερή την έναρξη του διαλόγου αυτού μπορούν να επιλυθούν εάν τα διάφορα μέρη από μαυριτανικής πλευράς εστιάσουν τις συζητήσεις προς το μέλλον, αφήνοντας κατά μέρος τις διεκδικήσεις και διαφορές που αφορούν το πρόσφατο παρελθόν.

Εν κατακλείδι, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει τις προσπάθειες της Μαυριτανίας να ξεπεράσει τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει λόγω της μακράς περιόδου πολιτικής κρίσης που είχε σχέση με το πραξικόπημα του Αυγούστου 2008, με την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις νέες απειλές της ασφάλειας και της τρομοκρατίας.

Μετά τιμής,

Βρυξέλλες, 25 Ιανουαρίου 2010.

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

José Manuel BARROSO

Για το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C. ASHTON


  翻译: