13.8.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 213/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 724/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 12ης Αυγούστου 2010

περί καθορισμού των λεπτομερειών εφαρμογής όσον αφορά τις απαγορεύσεις αλιείας σε πραγματικό χρόνο στη Βόρεια Θάλασσα και στην περιοχή Skagerrak

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2009, περί θεσπίσεως κοινοτικού συστήματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής, τροποποιήσεως των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 847/96, (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, (ΕΚ) αριθ. 811/2004, (ΕΚ) αριθ. 768/2005, (ΕΚ) αριθ. 2115/2005, (ΕΚ) αριθ. 2166/2005, (ΕΚ) αριθ. 388/2006, (ΕΚ) αριθ. 509/2007, (ΕΚ) αριθ. 676/2007, (ΕΚ) αριθ. 1098/2007, (ΕΚ) αριθ. 1300/2008, (ΕΚ) αριθ. 1342/2008 και καταργήσεως των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93, (ΕΚ) αριθ. 1627/94 και (ΕΚ) αριθ. 1966/2006 (1), και ιδίως το άρθρο 51 παράγραφος 3,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Τα άρθρα 51, 52 και 53 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 θεσπίζουν τους κανόνες και τις διαδικασίες όσον αφορά τη θέσπιση απαγορεύσεων της αλιείας σε πραγματικό χρόνο από τα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις, τα κράτη μέλη απαγορεύουν προσωρινά την αλιεία στην αντίστοιχη περιοχή, όταν ο όγκος των αλιευμάτων ενός συγκεκριμένου είδους ή ομάδας ειδών υπερβαίνει το όριο ενεργοποίησης.

(2)

Τα εγκεκριμένα πρακτικά των συμπερασμάτων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Νορβηγίας της 3ης Ιουλίου 2009 καθορίζουν τις διαδικασίες και τη μεθοδολογία για τη θέσπιση απαγορεύσεων της αλιείας σε πραγματικό χρόνο στη Βόρεια Θάλασσα. και στην περιοχή Skagerrak. Οι διατάξεις αυτές μεταφέρθηκαν στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 753/2009 του Συμβουλίου, της 27ης Ιουλίου 2009, σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 43/2009, όσον αφορά τις αλιευτικές δυνατότητες και τους συναφείς όρους για ορισμένα αλιευτικά αποθέματα (2).

(3)

Οι εν λόγω διατάξεις οι οποίες θεσπίσθηκαν έτσι στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 43/2009 εφαρμόζονται στον γάδο, τον εγκλεφίνο, τον μαύρο μπακαλιάρο και το νταούκι του Ατλαντικού που αλιεύονται με οιοδήποτε αλιευτικό εργαλείο, εκτός από τις πελαγικές τράτες, τα δίχτυα γρι-γρι, τα παρασυρόμενα δίχτυα και τους πλάνους που αλιεύουν ρέγγα, σκουμπρί, σαφρίδι, τους κιούρτους και τις δράγες για χτένια και τα δίχτυα εμπλοκής. Επιπλέον διευκρινίζουν, μεταξύ άλλων, και τις υποχρεώσεις των παράκτιων κρατών μελών όσον αφορά τις αποφάσεις για τις απαγορεύσεις αλιείας σε πραγματικό χρόνο καθώς και τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στα άλλα κράτη μέλη και/ή τις ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες και την Επιτροπή.

(4)

Δεδομένου ότι οι αντίστοιχες διατάξεις έπαψαν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2010, είναι αναγκαίο να προβλεφθεί η μεταφορά των εγκεκριμένων πρακτικών με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής των άρθρων 51, 52 και 53 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 στη Βόρεια Θάλασσα και στην περιοχή Skagerrak.

(5)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής διαχείρισης αλιείας και υδατοκαλλιέργειας,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει τους λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή των απαγορεύσεων αλιείας σε πραγματικό χρόνο στη Βόρεια Θάλασσα και στην περιοχή Skagerrak, σύμφωνα με τα άρθρα 51, 52 και 53 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009.

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται για τον γάδο, τον εγκλεφίνο, τον μαύρο μπακαλιάρο και το νταούκι του Ατλαντικού που έχουν αλιευθεί στη Βόρεια Θάλασσα και στην περιοχή Skagerrak με οιοδήποτε αλιευτικό εργαλείο, εκτός από:

α)

τις πελαγικές τράτες, τα δίχτυα γρι-γρι, τα παρασυρόμενα δίχτυα και τους πλάνους που αλιεύουν ρέγγα, σκουμπρί, σαφρίδι·

β)

τους κιούρτους·

γ)

τις δράγες για χτένια·

δ)

τα δίχτυα εμπλοκής.

Άρθρο 3

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α)

ως ζώνες ICES (Διεθνές Συμβούλιο Εξερεύνησης της Θάλασσας) νοούνται οι ζώνες, όπως αυτές ορίζονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 3880/91 του Συμβουλίου (3).

β)

ως «Skagerrak» νοείται η περιοχή που οριοθετείται προς τα δυτικά από μια γραμμή που ξεκινάει από τον φάρο Hanstholm και φθάνει στον φάρο Lindesnes, προς τον νότο από μια γραμμή που ξεκινάει από τον φάρο Skagen και φθάνει μέχρι τον φάρο Tistlarna και από το σημείο αυτό προς το κοντινότερο σημείο της σουηδικής ακτής·

γ)

ως «Βόρεια Θάλασσα» νοείται η ζώνη ICES IV·

δ)

ως «ανάσυρση» νοείται η πράξη μεταξύ της ανάπτυξης και της ανάκτησης ενός διχτυού.

Άρθρο 4

Όριο ενεργοποίησης για τα αλιεύματα

1.   Το όριο ενεργοποίησης για τα αλιεύματα από το οποίο δραστηριοποιούνται οι απαγορεύσεις αλιείας σε πραγματικό χρόνο, όπως αναφέρεται στο άρθρο 51 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, ισούται προς ποσότητα ιχθυδίων ίση προς το 15 % κατά βάρος του συνόλου των τεσσάρων ειδών που αναφέρονται στο άρθρο 2, σε μια ανάσυρση.

2.   Ωστόσο, εάν η ποσότητα γάδου στο δείγμα υπερβαίνει το 75 % του συνόλου των τεσσάρων ειδών σε μια ανάσυρση, το όριο ενεργοποίησης για τα αλιεύματα ισούται προς ποσότητα ιχθυδίων ίση προς το 10 % κατά βάρος του συνόλου των τεσσάρων ειδών, σε μια ανάσυρση.

Άρθρο 5

Ορισμός των ιχθυδίων

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, νοούνται ως «ιχθύδια»:

άτομα γάδου μικρότερα των 35 cm,

άτομα εγκλεφίνου μικρότερα των 30 cm,

άτομα μαύρου μπακαλιάρου μικρότερα των 35 cm,

άτομα νταουκιού του Ατλαντικού μικρότερα των 27 cm.

Άρθρο 6

Υπολογισμός του όγκου των αλιευμάτων ιχθυδίων

1.   Για τους σκοπούς του υπολογισμού του όγκου των αλιευμάτων ιχθυδίων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 51 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, το παράκτιο κράτος μέλος και/ή το κράτος μέλος που συμμετέχουν σε κοινή επιχείρηση στο πλαίσιο κοινού σχεδίου ανάπτυξης προσδιορίζουν περιοχές στις οποίες υπάρχει κίνδυνος αλίευσης ιχθυδίων σε ποσότητες που υπερβαίνουν τα επίπεδα ενεργοποίησης.

2.   Στις περιοχές που προσδιορίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 1, το παράκτιο κράτος μέλος και/ή το κράτος μέλος που συμμετέχει σε κοινή επιχείρηση στο πλαίσιο κοινού σχεδίου ανάπτυξης διενεργούν επιθεωρήσεις, μεταξύ άλλων με κοινά σχέδια ανάπτυξης μέσων, για να διαπιστώσουν εάν το ποσοστό ιχθυδίων υπερβαίνει το επίπεδο ενεργοποίησης.

3.   Σε περίπτωση που διενεργούν τις επιθεωρήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2, το παράκτιο κράτος μέλος και/ή το κράτος μέλος που συμμετέχουν σε κοινή επιχείρηση στο πλαίσιο κοινού σχεδίου ανάπτυξης:

α)

λαμβάνουν και μετρούν δείγματα γάδου, εγκλεφίνου, μαύρου μπακαλιάρου και νταουκιού του Ατλαντικού από μια ανάσυρση σύμφωνα με τις διατάξεις του παραρτήματος Ι·

β)

καταγράφουν κάθε δειγματοληψία συμπληρώνοντας την έκθεση δειγματοληψίας που αναφέρεται στο παράρτημα II και την αποστέλλουν στο παράκτιο κράτος.

4.   Τα κράτη μέλη μπορούν να καλούν άλλες χώρες που διενεργούν επιθεωρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή να προβούν σε δειγματοληψία για λογαριασμό τους.

5.   Το ενδιαφερόμενο παράκτιο κράτος μέλος δημοσιοποιεί αμελλητί στον ιστότοπό του τη θέση στην οποία ελήφθη το δείγμα που αναφέρεται στην παράγραφο 3 στοιχείο α), τον χρόνο δειγματοληψίας και την ποσότητα ιχθυδίων ως ποσοστό κατά βάρος του συνολικού αλιεύματος γάδου, εγκλεφίνου, μαύρου μπακαλιάρου και νταουκιού του Ατλαντικού. Το ποσοστό δημοσιοποιείται τόσο ανά είδος όσο και σε σχέση με το σύνολο των τεσσάρων ειδών.

Άρθρο 7

Απαγόρευση αλιείας

1.   Όταν ένα δείγμα που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 3 στοιχείο α) εμφανίζει ποσοστό ιχθυδίων που υπερβαίνει το επίπεδο ενεργοποίησης, το ενδιαφερόμενο παράκτιο κράτος μέλος απαγορεύει την αλιεία στην περιοχή αυτή με οιοδήποτε αλιευτικό εργαλείο, εκτός από:

α)

τις πελαγικές τράτες, τα δίχτυα γρι-γρι, τα παρασυρόμενα δίχτυα και τους πλάνους που αλιεύουν ρέγγα, σκουμπρί, σαφρίδι·

β)

τους κιούρτους·

γ)

τις δράγες για χτένια και

δ)

τα δίχτυα εμπλοκής

σύμφωνα με το άρθρο 53 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009.

2.   Η περιοχή στην οποία πρόκειται να απαγορευθεί η αλιεία σύμφωνα με την παράγραφο 1 καθορίζεται με βάση τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α)

η περιοχή να είναι τετράπλευρη, πεντάπλευρη ή εξάπλευρη·

β)

το μέσο σημείο της απαγορευμένης περιοχής να συμπίπτει με το μέσο σημείο της ή των αλιευτικών επιχειρήσεων κατά τις οποίες λαμβάνονται δείγματα άνω του επιπέδου ενεργοποίησης·

γ)

όταν η απαγορευμένη περιοχή βασίζεται σε ένα μόνον δείγμα και κείται εκτός των υδάτων εντός 12 μιλίων από τη γραμμή βάσης του παράκτιου κράτους μέλους, το εμβαδόν της να ισούται με 50 τετραγωνικά μίλια.

3.   Η απαγόρευση αλιείας που αναφέρεται στην παράγραφο 1:

α)

αρχίζει να ισχύει 12 ώρες μετά την απόφαση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους και

β)

ισχύει επί διάστημα 21 ημερών μετά το οποίο παύει αυτομάτως να ισχύει τα μεσάνυχτα UTC.

4.   Εάν η περιοχή στην οποία πρόκειται να απαγορευθεί η αλιεία περιλαμβάνει περιοχές που υπάγονται στη δικαιοδοσία ή την κυριαρχία γειτονικών τρίτων χωρών, το ενδιαφερόμενο παράκτιο κράτος μέλος ενημερώνει αμελλητί τις εν λόγω τρίτες χώρες.

Άρθρο 8

Πληροφόρηση

1.   Για τους σκοπούς του άρθρου 53 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, το παράκτιο κράτος μέλος δημοσιοποιεί αμελλητί στον ιστότοπό του τις λεπτομέρειες της απαγόρευσης σε πραγματικό χρόνο που αποφασίζεται σύμφωνα με το άρθρο 7 και ενημερώνει για την επιβολή απαγόρευσης σε πραγματικό χρόνο:

α)

τα σκάφη που βρίσκονται στις γειτονικές περιοχές, στο μέτρο του δυνατού·

β)

την Επιτροπή·

γ)

τα Κέντρα Παρακολούθησης Αλιείας («ΚΠΑ»), όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2244/2003 της Επιτροπής (4), και

δ)

τα άλλα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες, αλιευτικά σκάφη των οποίων επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται στην εν λόγω περιοχή.

2.   Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα για να εξασφαλίζουν ότι τα ΚΠΑ τους ενημερώνουν τα πλοία που φέρουν τη σημαία τους και τα οποία επηρεάζονται από την απαγόρευση σε πραγματικό χρόνο.

3.   Για τους σκοπούς του άρθρου 53 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, κατόπιν σχετικού αιτήματος, το ενδιαφερόμενο παράκτιο κράτος μέλος διαβιβάζει στην Επιτροπή τις αναλυτικές εκθέσεις δειγματοληψίας και τους λόγους στους οποίους βασίζεται η απόφαση η οποία λαμβάνεται για την απαγόρευση σε πραγματικό χρόνο σύμφωνα με το άρθρο 7.

Άρθρο 9

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 12 Αυγούστου 2010.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 214 της 19.8.2009, σ. 1.

(3)  ΕΕ L 365 της 31.12.1991, σ. 1.

(4)  ΕΕ L 333 της 20.12.2003, σ. 17.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Μεθοδολογία δειγματοληψίας

Τα δείγματα λαμβάνονται και μετρούνται σύμφωνα με τις ακόλουθες διατάξεις:

1.

Στο μέτρο του δυνατού, τα δείγματα πρέπει να λαμβάνονται και να μετρούνται σε στενή συνεργασία με τον πλοίαρχο του αλιευτικού σκάφους και το πλήρωμά του, οι οποίοι θα πρέπει να παροτρύνονται να συμμετέχουν στη διαδικασία. Θα πρέπει επίσης να παροτρύνονται να κοινοποιούν κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον όσον αφορά την οριοθέτηση της απαγορευμένης περιοχής.

2.

Εκτιμάται το σύνολο των αλιευμάτων της ανάσυρσης.

3.

Λαμβάνεται δείγμα όταν εκτιμάται ότι μια ανάσυρση περιλαμβάνει τουλάχιστον 300 kg γάδου, εγκλεφίνου, μαύρου μπακαλιάρου και νταουκιού του Ατλαντικού.

α)

Το κατώτατο μέγεθος δείγματος είναι 200 kg γάδου, εγκλεφίνου, μαύρου μπακαλιάρου και νταουκιού του Ατλαντικού.

β)

Το δείγμα πρέπει να λαμβάνεται κατά τρόπο που να αντικατοπτρίζει τη σύνθεση των αλιευμάτων όσον αφορά τα τέσσερα είδη.

γ)

Εάν είναι σκόπιμο λόγω του μεγέθους του αλιεύματος, το δείγμα θα πρέπει να λαμβάνεται στην αρχή, στο μέσο και στο τέλος του αλιεύματος.

4.

Η ποσότητα ιχθυδίων υπολογίζεται ως ποσοστό ανά είδος και σε σχέση με το σύνολο των τεσσάρων ειδών.

5.

Η έκθεση δειγματοληψίας συμπληρώνεται δεόντως αμέσως μετά τη μέτρηση του δείγματος. Στη συνέχεια, η έκθεση αποστέλλεται στο παράκτιο κράτος.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Image


  翻译: