11.1.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 6/7


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 16/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 10ης Ιανουαρίου 2011

για τον καθορισμό μέτρων εφαρμογής του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002, για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων (1), και ιδίως το άρθρο 51,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002 θεσπίζει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (στο εξής «RASFF»), το οποίο διαχειρίζεται η Επιτροπή ενώ συμμετέχουν σε αυτό τα κράτη μέλη, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, με σκοπό να εφοδιάσει τις αρχές ελέγχου με ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την κοινοποίηση των κινδύνων που απειλούν την ανθρώπινη υγεία και προέρχονται από τρόφιμα ή ζωοτροφές. Το άρθρο 50 του εν λόγω κανονισμού ορίζει το πεδίο εφαρμογής και τις απαιτήσεις λειτουργίας του RASFF.

(2)

Το άρθρο 51 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 απαιτεί από την Επιτροπή να θεσπίσει μέτρα για την εφαρμογή του άρθρου 50 του ίδιου κανονισμού, ιδίως όσον αφορά τις συγκεκριμένες συνθήκες και διαδικασίες που θα ισχύουν για τη διαβίβαση κοινοποιήσεων και συμπληρωματικών πληροφοριών.

(3)

Τα κράτη μέλη είναι πρωταρχικώς αρμόδια να επιβάλουν την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας. Διενεργούν επίσημους ελέγχους των οποίων οι κανόνες ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τη διενέργεια επισήμων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων (2). Το RASFF υποστηρίζει τις ενέργειες των κρατών μελών, διευκολύνοντας την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους που παρουσιάζουν τρόφιμα ή ζωοτροφές και σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται ή πρόκειται να ληφθούν για την αντιμετώπισή τους.

(4)

Το άρθρο 29 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 183/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιανουαρίου 2005, περί καθορισμού των απαιτήσεων για την υγιεινή των ζωοτροφών (3), διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του RASFF, ώστε να καλύπτει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ζώων και για το περιβάλλον. Επομένως, ο όρος «κίνδυνος» που χρησιμοποιείται στον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να κατανοείται ως άμεσος ή έμμεσος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία που σχετίζεται με τρόφιμα ή ζωοτροφές, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002, ή ως σοβαρός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, την υγεία των ζώων ή το περιβάλλον που σχετίζεται με ζωοτροφές, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 183/2005.

(5)

Θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες ώστε να μπορεί το RASFF να λειτουργεί σωστά όχι μόνον όταν εντοπίζεται σοβαρός κίνδυνος κατά την έννοια του άρθρου 50 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 αλλά σε άλλες περιπτώσεις, στις οποίες ο κίνδυνος μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρός ή η ανάγκη λιγότερο επείγουσα, ωστόσο απαιτείται αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών του δικτύου RASFF. Οι κοινοποιήσεις ταξινομούνται σε κοινοποιήσεις προειδοποίησης, κοινοποιήσεις πληροφοριακού περιεχομένου και κοινοποιήσεις απόρριψης στα σύνορα, ώστε να διεκπεραιώνονται αποτελεσματικότερα από τα μέλη του δικτύου.

(6)

Για την αποτελεσματική λειτουργία του RASFF, θα πρέπει να οριστούν απαιτήσεις όσον αφορά τη διαδικασία διαβίβασης των διάφορων τύπων κοινοποιήσεων. Οι κοινοποιήσεις προειδοποίησης θα πρέπει να διαβιβάζονται και να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα. Οι κοινοποιήσεις απόρριψης στα σύνορα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους ελέγχους που διενεργούνται στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου και στα καθορισμένα σημεία εισόδου σε όλο το μήκος των συνόρων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρότυπα (templates) και λεξικά δεδομένων βελτιώνουν την αναγνωσιμότητα και την κατανόηση των κοινοποιήσεων. Η επισήμανση, με χρήση σημαίας, μελών του δικτύου για ορισμένες κοινοποιήσεις επισύρει την προσοχή τους σε συγκεκριμένες κοινοποιήσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η ταχεία διεκπεραίωσή τους.

(7)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002, η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) όρισαν σημεία επαφής, τα οποία αντιπροσωπεύουν τα μέλη του δικτύου, με σκοπό την ορθή και ταχεία επικοινωνία. Κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 50 του εν λόγω κανονισμού και για την αποφυγή τυχόν σφαλμάτων κατά τη διαβίβαση των κοινοποιήσεων, θα πρέπει να ορίζεται μόνο ένα σημείο επαφής για κάθε μέλος του δικτύου. Αυτό το σημείο επαφής θα πρέπει να διευκολύνει την ταχεία διαβίβαση στην αρμόδια αρχή στο εσωτερικό της χώρας μέλους.

(8)

Για να εξασφαλιστεί η ορθή και αποτελεσματική λειτουργία του δικτύου μεταξύ των μελών του, θα πρέπει να καθιερωθούν κοινοί κανόνες για τα καθήκοντα των σημείων επαφής. Θα πρέπει επίσης να προβλεφθούν διατάξεις για τον συντονιστικό ρόλο της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της επαλήθευσης των κοινοποιήσεων. Σχετικά με αυτό, η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να επικουρεί τα μέλη του δικτύου για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, εντοπίζοντας περιπτώσεις υποτροπής όσον αφορά τους κινδύνους και τους υπευθύνους επιχειρήσεων που αναφέρονται στις κοινοποιήσεις.

(9)

Σε περίπτωση κατά την οποία, παρά τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί από το κοινοποιούν μέλος και από την Επιτροπή, διαπιστωθεί ότι μια κοινοποίηση που διαβιβάστηκε είναι εσφαλμένη ή αβάσιμη, θα πρέπει να οριστεί διαδικασία για την τροποποίησή της ή την απόσυρσή της από το σύστημα.

(10)

Σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 50 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002, η Επιτροπή οφείλει να ενημερώνει τρίτες χώρες για ορισμένες κοινοποιήσεις RASFF. Συνεπώς, με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων σε συμφωνίες που έχουν συναφθεί βάσει του άρθρου 50 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002, η Επιτροπή θα πρέπει να εξασφαλίσει την άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες για την ασφάλεια των τροφίμων αρχές τρίτων χωρών, ώστε να αποστέλλει κοινοποιήσεις στις τρίτες αυτές χώρες και, ταυτοχρόνως, να εξασφαλίζει την ανταλλαγή των συναφών πληροφοριών όσον αφορά τις εν λόγω κοινοποιήσεις και οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου ο οποίος προέρχεται από τρόφιμα ή ζωοτροφές.

(11)

Το άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 απαιτεί από τις δημόσιες αρχές, μεταξύ άλλων, να ενημερώνουν το κοινό σχετικά με τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Η Επιτροπή θα πρέπει να παρέχει συνοπτικές πληροφορίες για τις κοινοποιήσεις RASFF που διαβιβάστηκαν και ετήσιες εκθέσεις που να αναδεικνύουν, αφενός, τις τάσεις σε θέματα ασφάλειας τροφίμων τα οποία κοινοποιήθηκαν μέσω του RASFF και, αφετέρου, την εξέλιξη του ίδιου του δικτύου, για την ενημέρωση των μελών, των ενδιαφερόμενων παραγόντων και του ευρέος κοινού.

(12)

Ο παρών κανονισμός συζητήθηκε με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

(13)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, επιπλέον των ορισμών που διατυπώνονται στους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 178/2002 και (ΕΚ) αριθ. 882/2004, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1.

«δίκτυο»: το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την κοινοποίηση άμεσου ή έμμεσου κινδύνου για την υγεία του ανθρώπου, που προέρχεται από τρόφιμα ή ζωοτροφές, όπως ορίζεται στο άρθρο 50 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002·

2.

«μέλος του δικτύου»: ένα κράτος μέλος, η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και οποιαδήποτε άλλη αιτούσα χώρα, τρίτη χώρα ή διεθνής οργανισμός που έχει συνάψει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002·

3.

«σημείο επαφής»: το σημείο επαφής που ορίστηκε να αντιπροσωπεύει το μέλος του δικτύου·

4.

«κοινοποίηση προειδοποίησης»: κοινοποίηση κινδύνου που απαιτεί ή ενδέχεται να απαιτήσει ταχεία ενέργεια σε άλλη χώρα μέλος·

5.

«κοινοποίηση πληροφοριακού περιεχομένου»: κοινοποίηση κινδύνου που δεν απαιτεί ταχεία ενέργεια σε άλλη χώρα μέλος·

α)   «κοινοποίηση πληροφοριακού περιεχομένου για παρακολούθηση»: κοινοποίηση πληροφοριακού περιεχομένου που αφορά προϊόν το οποίο διατίθεται ή ενδέχεται να διατεθεί στην αγορά άλλης χώρας μέλους·

β)   «κοινοποίηση πληροφοριακού περιεχομένου για λήψη γνώσης»: κοινοποίηση πληροφοριακού περιεχομένου που αφορά προϊόν το οποίο:

i)κυκλοφορεί μόνο στην κοινοποιούσα χώρα μέλος ήii)δεν έχει διατεθεί στην αγορά ήiii)δεν κυκλοφορεί πια στην αγορά·

6.

«κοινοποίηση απόρριψης στα σύνορα»: κοινοποίηση απόρριψης παρτίδας, εμπορευματοκιβωτίου ή φορτίου τροφίμων ή ζωοτροφών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 50 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002·

7.

«αρχική κοινοποίηση»: κοινοποίηση προειδοποίησης, κοινοποίηση πληροφοριακού περιεχομένου ή κοινοποίηση απόρριψης στα σύνορα·

8.

«συμπληρωματική κοινοποίηση»: κοινοποίηση που περιέχει πρόσθετες πληροφορίες σε σχέση με την αρχική κοινοποίηση·

9.

«επαγγελματίες υπεύθυνοι επιχειρήσεων» υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων ή ζωοτροφών, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002 ή υπεύθυνοι επιχειρήσεων όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1935/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4).

Άρθρο 2

Καθήκοντα των μελών του δικτύου

1.   Τα μέλη του δικτύου εξασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία του δικτύου στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας τους.

2.   Τα μέλη του δικτύου ορίζουν το καθένα από ένα σημείο επαφής και το γνωστοποιούν στην Επιτροπή, μαζί με αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα υπεύθυνα για τη λειτουργία του σημείου επαφής πρόσωπα και τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιούν το πρότυπο (template) για στοιχεία σημείου επαφής που παρέχεται από το σημείο επαφής της Επιτροπής.

3.   Το σημείο επαφής της Επιτροπής διατηρεί και επικαιροποιεί τον κατάλογο των σημείων επαφής και τον θέτει στη διάθεση όλων των μελών του δικτύου. Τα μέλη του δικτύου ενημερώνουν αμέσως το σημείο επαφής της Επιτροπής για κάθε αλλαγή στα σημεία επαφής τους ή στα στοιχεία επικοινωνίας τους.

4.   Το σημείο επαφής της Επιτροπής παρέχει στα μέλη του δικτύου πρότυπα που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τις κοινοποιήσεις.

5.   Τα μέλη του δικτύου εξασφαλίζουν την αποτελεσματική επικοινωνία, αφενός, μεταξύ των σημείων επαφής τους και των αρμόδιων αρχών της δικαιοδοσίας τους και, αφετέρου, μεταξύ των σημείων επαφής τους και του σημείου επαφής της Επιτροπής για τους σκοπούς του δικτύου. Ειδικότερα:

α)

οργανώνουν ένα αποτελεσματικό δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των σημείων επαφής τους και όλων των σχετικών αρμόδιων αρχών εντός της δικαιοδοσίας τους, για την άμεση διαβίβαση μιας κοινοποίησης στις αρμόδιες αρχές ώστε να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες, και διατηρούν το δίκτυο διαρκώς σε καλή κατάσταση·

β)

ορίζουν τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των σημείων επαφής τους και των σχετικών αρμόδιων αρχών στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας τους όσον αφορά την προετοιμασία και διαβίβαση των κοινοποιήσεων που αποστέλλονται στο σημείο επαφής της Επιτροπής, καθώς και όσον αφορά την αξιολόγηση και διανομή των κοινοποιήσεων που παραλαμβάνουν από το σημείο επαφής της Επιτροπής.

6.   Όλα τα σημεία επαφής εξασφαλίζουν ότι ένας υπάλληλος βρίσκεται σε υπηρεσία και είναι διαθέσιμος σε 24ωρη βάση επί 7 ημέρες την εβδομάδα για επικοινωνία έκτακτης ανάγκης.

Άρθρο 3

Κοινοποιήσεις προειδοποίησης

1.   Τα μέλη του δικτύου αποστέλλουν κοινοποιήσεις προειδοποίησης στο σημείο επαφής της Επιτροπής χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και οπωσδήποτε εντός 48 ωρών από τη στιγμή που τους αναφέρθηκε ο κίνδυνος. Οι κοινοποιήσεις προειδοποίησης περιλαμβάνουν κάθε διαθέσιμη πληροφορία για τον κίνδυνο και για το προϊόν από το οποίο προέρχεται. Ωστόσο, εάν δεν έχουν συλλεγεί όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες, το γεγονός αυτό δεν καθυστερεί αδικαιολόγητα τη διαβίβαση κοινοποιήσεων προειδοποίησης.

2.   Το σημείο επαφής της Επιτροπής διαβιβάζει τις κοινοποιήσεις προειδοποίησης σε όλα τα μέλη του δικτύου εντός 24 ωρών από την παραλαβή τους και αφού τις επαληθεύσει, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8.

3.   Εκτός ωρών γραφείου, τα μέλη του δικτύου ανακοινώνουν τη διαβίβαση κοινοποίησης προειδοποίησης ή συμπληρωματικής κοινοποίησης σε κοινοποίηση προειδοποίησης με τηλεφώνημα στον αριθμό για επείγουσες κλήσεις του σημείου επαφής της Επιτροπής. Το σημείο επαφής της Επιτροπής ενημερώνει τα μέλη του δικτύου που έχουν επισημανθεί με σημαία για παρακολούθηση της κοινοποίησης με τηλεφώνημα στους αριθμούς που έχουν δηλώσει για επείγουσες κλήσεις.

Άρθρο 4

Κοινοποιήσεις πληροφοριακού περιεχομένου

1.   Τα μέλη του δικτύου αποστέλλουν κοινοποιήσεις πληροφοριακού περιεχομένου στο σημείο επαφής της Επιτροπής χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Η κοινοποίηση περιλαμβάνει κάθε διαθέσιμη πληροφορία για τον κίνδυνο και για το προϊόν από το οποίο προέρχεται.

2.   Το σημείο επαφής της Επιτροπής διαβιβάζει τις κοινοποιήσεις πληροφοριακού περιεχομένου σε όλα τα μέλη του δικτύου χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και αφού τις επαληθεύσει, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8.

Άρθρο 5

Κοινοποιήσεις απόρριψης στα σύνορα

1.   Τα μέλη του δικτύου αποστέλλουν κοινοποιήσεις απόρριψης στα σύνορα στο σημείο επαφής της Επιτροπής χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Η κοινοποίηση περιλαμβάνει κάθε διαθέσιμη πληροφορία για τον κίνδυνο και για το προϊόν από το οποίο προέρχεται.

2.   Το σημείο επαφής της Επιτροπής διαβιβάζει τις κοινοποιήσεις απόρριψης στα σύνορα στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου, όπως ορίζεται στην οδηγία 97/78/ΕΚ του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 1997, για καθορισμό των αρχών οργάνωσης των κτηνιατρικών ελέγχων των προϊόντων που εισάγονται στην Κοινότητα από τρίτες χώρες (5), και στα καθορισμένα σημεία εισόδου, όπως αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 882/2004.

Άρθρο 6

Συμπληρωματικές κοινοποιήσεις

1.   Όταν ένα μέλος του δικτύου έχει στη διάθεσή του τυχόν πρόσθετες πληροφορίες που αφορούν τον κίνδυνο ή το προϊόν που αναφέρεται σε αρχική κοινοποίηση, διαβιβάζει αμέσως συμπληρωματική κοινοποίηση, μέσω του σημείου επαφής του, στο σημείο επαφής της Επιτροπής.

2.   Όταν ένα μέλος του δικτύου ζητήσει συμπληρωματικές πληροφορίες σε σχέση με αρχική κοινοποίηση, οι πληροφορίες αυτές παρέχονται στο μέτρο του δυνατού και χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

3.   Όταν λαμβάνονται μέτρα έπειτα από την παραλαβή αρχικής κοινοποίησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 50 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002, το μέλος που έλαβε τα μέτρα διαβιβάζει αμέσως λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με αυτά στο σημείο επαφής της Επιτροπής μέσω συμπληρωματικής κοινοποίησης.

4.   Εάν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 3 συνίστανται σε παρακράτηση του προϊόντος και επιστροφή του στον αποστολέα σε άλλη χώρα μέλος:

α)

το μέλος που έλαβε το μέτρο παρέχει τις σχετικές πληροφορίες για το προϊόν που επέστρεψε, προβαίνοντας σε συμπληρωματική κοινοποίηση, εκτός εάν οι πληροφορίες αυτές είχαν ήδη συμπεριληφθεί πλήρως στην αρχική κοινοποίηση·

β)

η χώρα μέλος στην οποία επιστρέφονται τα προϊόντα ενημερώνει σχετικά με τα μέτρα που έλαβε για τα επιστραφέντα προϊόντα με συμπληρωματική κοινοποίηση.

5.   Το σημείο επαφής της Επιτροπής διαβιβάζει τις συμπληρωματικές κοινοποιήσεις σε όλα τα μέλη του δικτύου χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και εντός 24 ωρών, όταν πρόκειται για συμπληρωματικές κοινοποιήσεις που αναφέρονται σε κοινοποιήσεις προειδοποιήσεων.

Άρθρο 7

Υποβολή κοινοποίησης

1.   Οι κοινοποιήσεις υποβάλλονται με χρήση των προτύπων που παρέχονται από το σημείο επαφής της Επιτροπής.

2.   Συμπληρώνονται όλα τα σχετικά πεδία των προτύπων, ώστε να μπορούν να ταυτοποιούνται σαφώς τα προϊόντα και οι κίνδυνοι που υπάρχουν και να παρέχονται τα στοιχεία ιχνηλασιμότητας. Τα λεξικά δεδομένων που παρέχονται από το σημείο επαφής της Επιτροπής χρησιμοποιούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

3.   Οι κοινοποιήσεις ταξινομούνται σύμφωνα με τους ορισμούς που παρέχονται στο άρθρο 1 σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

α)

αρχική κοινοποίηση

i)

κοινοποίηση προειδοποίησης·

ii)

κοινοποίηση πληροφοριακού περιεχομένου για παρακολούθηση·

iii)

κοινοποίηση πληροφοριακού περιεχομένου για λήψη γνώσης·

iv)

κοινοποίηση απόρριψης στα σύνορα·

β)

συμπληρωματική κοινοποίηση.

4.   Οι κοινοποιήσεις προσδιορίζουν τα μέλη του δικτύου από τα οποία ζητείται να παρακολουθήσουν την κοινοποίηση.

5.   Όλα τα συναφή έγγραφα προστίθενται στην κοινοποίηση και αποστέλλονται στο σημείο επαφής της Επιτροπής χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Άρθρο 8

Επαλήθευση της κοινοποίησης

Πριν τη διαβίβαση μιας κοινοποίησης σε όλα τα μέλη του δικτύου, το σημείο επαφής της Επιτροπής:

α)

επαληθεύει την πληρότητα και την αναγνωσιμότητα της κοινοποίησης, μεταξύ άλλων επαληθεύει εάν επιλέχθηκαν τα κατάλληλα δεδομένα από τα λεξικά που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 2·

β)

επαληθεύει την ορθότητα της νομικής βάσης για τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης που διαπιστώνονται· ωστόσο, μια εσφαλμένη νομική βάση δεν εμποδίζει τη διαβίβαση της κοινοποίησης, εάν έχει εντοπιστεί κίνδυνος·

γ)

επαληθεύει κατά πόσον το αντικείμενο της κοινοποίησης εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιότητας του δικτύου όπως ορίζεται στο άρθρο 50 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002·

δ)

εξασφαλίζει ότι οι βασικές πληροφορίες της κοινοποίησης παρέχονται σε γλώσσα την οποία μπορούν εύκολα να κατανοήσουν όλα τα μέλη του δικτύου·

ε)

επαληθεύει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού·

στ)

εντοπίζει, στις κοινοποιήσεις, περιπτώσεις υποτροπής του ίδιου επαγγελματία υπεύθυνου επιχείρησης και/ή του ίδιου κινδύνου και/ή της ίδιας χώρας καταγωγής.

Για την τήρηση της προθεσμίας διαβίβασης, η Επιτροπή μπορεί να πραγματοποιήσει μικρές αλλαγές στην κοινοποίηση, εφόσον συμφωνήσει με αυτές το κοινοποιούν μέλος, πριν τη διαβίβαση.

Άρθρο 9

Απόσυρση κοινοποίησης και τροποποιήσεις

1.   Κάθε μέλος του δικτύου μπορεί να ζητήσει από το σημείο επαφής της Επιτροπής να αποσύρει κοινοποίηση που διαβιβάστηκε μέσω του δικτύου, με τη σύμφωνη γνώμη του κοινοποιούντος μέλους, εάν οι πληροφορίες στις οποίες θα βασιστεί το μέτρο που πρόκειται να ληφθεί φαίνονται αβάσιμες ή εάν η κοινοποίηση διαβιβάστηκε εσφαλμένα.

2.   Κάθε μέλος του δικτύου μπορεί να ζητήσει τροποποιήσεις σε μια κοινοποίηση, με τη σύμφωνη γνώμη του κοινοποιούντος μέλους. Η συμπληρωματική κοινοποίηση δεν θεωρείται τροποποίηση κοινοποίησης και μπορεί, επομένως, να διαβιβαστεί χωρίς τη συμφωνία οποιουδήποτε άλλου μέλους του δικτύου.

Άρθρο 10

Ανταλλαγή πληροφοριών με τρίτες χώρες

1.   Εάν το κοινοποιημένο προϊόν κατάγεται από τρίτη χώρα ή διανέμεται σε τρίτη χώρα, η Επιτροπή ενημερώνει την τρίτη χώρα χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

2.   Με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων σε συμφωνίες που συνάπτονται βάσει του άρθρου 50 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002, το σημείο επαφής της Επιτροπής επικοινωνεί με το μοναδικό σημείο επαφής που έχει, ενδεχομένως, οριστεί στην τρίτη χώρα, με σκοπό την ενίσχυση της επικοινωνίας, μεταξύ άλλων, με χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών. Το σημείο επαφής της Επιτροπής αποστέλλει κοινοποιήσεις στο εν λόγω σημείο επαφής στην τρίτη χώρα για λήψη γνώσης ή για παρακολούθηση ανάλογα με τη σοβαρότητα του κινδύνου.

Άρθρο 11

Δημοσιεύσεις

Η Επιτροπή μπορεί να δημοσιεύει:

α)

περίληψη όλων των κοινοποιήσεων προειδοποίησης, πληροφοριακού περιεχομένου και απόρριψης στα σύνορα, παρέχοντας πληροφορίες για την ταξινόμηση και το καθεστώς της κοινοποίησης, για τα προϊόντα και τους κινδύνους που εντοπίστηκαν, για τη χώρα καταγωγής, για τις χώρες στις οποίες διανέμονταν τα προϊόντα, για το κοινοποιούν μέλος του δικτύου, για τη βάση της κοινοποίησης και τα μέτρα που έχουν ληφθεί·

β)

ετήσια έκθεση για τις κοινοποιήσεις που διαβιβάστηκαν μέσω του δικτύου.

Άρθρο 12

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 10 Ιανουαρίου 2011.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 31 της 1.2.2002, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 165 της 30.4.2004, σ. 1.

(3)  ΕΕ L 35 της 8.2.2005, σ. 1.

(4)  ΕΕ L 338 της 13.11.2004, σ. 4.

(5)  ΕΕ L 24 της 30.1.1998, σ. 9.


  翻译: