21.7.2023   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 184/83


ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στις 5 Ιουλίου 2023, και βάσει του άρθρου 306 δεύτερο εδάφιο της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή των Περιφερειών ενέκρινε τον ακόλουθο Εσωτερικό Κανονισμό.

ΤΙΤΛΟΣ I

ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Άρθρο 1 — Τα όργανα της Επιτροπής των Περιφερειών

Τα όργανα της Επιτροπής των Περιφερειών είναι η Ολομέλεια, ο πρόεδρος, το προεδρείο, η διάσκεψη των Προέδρων και οι επιτροπές.

Άρθρο 2 — Ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων

1.

Η ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στην Επιτροπή των Περιφερειών πρέπει να αποτυπώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στη σύνθεση των οργάνων της.

2.

Το προεδρείο θα εγκρίνει συναφές σχέδιο δράσης με σκοπό να συνεκτιμάται το εν λόγω κριτήριο σε όλες τις δραστηριότητες της Επιτροπής των Περιφερειών. Το σχέδιο δράσης για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων θα παρακολουθείται ετησίως και θα αναθεωρείται τουλάχιστον ανά πενταετία.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Άρθρο 3 — Καθεστώς των τακτικών και αναπληρωματικών μελών

Σύμφωνα με το άρθρο 300 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών εκπροσωπούν τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι δε είτε αιρετά μέλη ενός οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε πολιτικώς υπεύθυνα ενώπιον μιας εκλεγμένης συνέλευσης. Δεν δεσμεύονται από καμία επιτακτική εντολή και ασκούν τα καθήκοντά τους με πλήρη ανεξαρτησία προς το γενικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4 — Διάρκεια της θητείας

1.

Η θητεία ενός τακτικού ή αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής των Περιφερειών αρχίζει την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του διορισμού του από το Συμβούλιο.

2.

Η θητεία ενός τακτικού ή αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής των Περιφερειών λήγει λόγω παραίτησης, εκπνοής της αιρετής θητείας βάσει της οποίας διορίστηκε ή λόγω θανάτου.

3.

Το υπό παραίτηση τακτικό ή αναπληρωματικό μέλος υποβάλλει εγγράφως την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών, διευκρινίζοντας την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της. Ο πρόεδρος ενημερώνει επ’ αυτού το Συμβούλιο, το οποίο διαπιστώνει τη χηρεία της θέσεως και κινεί τη διαδικασία αντικατάστασης.

4.

Το τακτικό ή αναπληρωματικό μέλος του οποίου η θητεία στην Επιτροπή των Περιφερειών λήγει λόγω εκπνοής της θητείας δυνάμει της οποίας διορίστηκε ενημερώνει αμέσως εγγράφως τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών.

5.

Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, το Συμβούλιο διορίζει αντικαταστάτη για το εναπομένον διάστημα της θητείας.

Άρθρο 5 — Προνόμια και ασυλίες

Τα μέλη και οι δεόντως εξουσιοδοτημένοι αναπληρωτές τους απολαύουν των προνομίων και των ασυλιών που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 6 — Συμμετοχή των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών

1.

Όταν ένα μέλος κωλύεται να συμμετάσχει σε σύνοδο ολομέλειας, δύναται να αντιπροσωπευτεί από ένα αναπληρωματικό μέλος προερχόμενο από την εθνική του αντιπροσωπεία, έστω και για ορισμένες μόνον ημέρες της συνόδου. Όλα τα μέλη και οι δεόντως εξουσιοδοτημένοι αναπληρωτές υπογράφουν κατάλογο παρουσιών.

2.

Όταν ένα μέλος κωλύεται να συμμετάσχει σε συνεδρίαση επιτροπής ή σε οποιαδήποτε άλλη συνεδρίαση που έχει εγκριθεί από το προεδρείο, δύναται να αντιπροσωπευτεί από άλλο μέλος, τακτικό ή αναπληρωματικό, προερχόμενο από την εθνική του αντιπροσωπεία ή την πολιτική του ομάδα. Όλα τα μέλη και οι δεόντως εξουσιοδοτημένοι αναπληρωτές υπογράφουν κατάλογο παρουσιών.

3.

Ένα τακτικό ή αναπληρωματικό μέλος που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των εφεδρικών μελών μιας ομάδας εργασίας, η οποία έχει συγκροτηθεί δυνάμει των άρθρων 37 ή 61 του παρόντος Κανονισμού, μπορεί να αντιπροσωπεύσει οποιοδήποτε μέλος της συγκεκριμένης ομάδας μελέτης που ανήκει στην πολιτική του ομάδα.

4.

Σε ένα αναπληρωματικό μέλος ή σε ένα μέλος που αντιπροσωπεύει άλλο μέλος μπορεί να εκχωρηθεί το δικαίωμα ψήφου ενός μόνον μέλους. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση το εν λόγω τακτικό ή αναπληρωματικό μέλος που αντιπροσωπεύει άλλο μέλος ασκεί όλα τα δικαιώματα και τις αρμοδιότητες ενός μέλους. Η εκχώρηση του δικαιώματος ψήφου γνωστοποιείται στη Γενική Γραμματεία σύμφωνα με τις απαιτούμενες διαδικασίες περί γνωστοποίησης και πρέπει να έχει παραληφθεί το αργότερο την προηγουμένη της συνεδρίασης.

5.

Η αποζημίωση καταβάλλεται άπαξ για κάθε σύνοδο ολομέλειας, είτε στο μέλος είτε στον αναπληρωτή του. Το προεδρείο ρυθμίζει το θέμα αυτό στις οδηγίες του σχετικά με τα έξοδα ταξιδίου και διαμονής.

6.

Ένας αναπληρωτής που έχει οριστεί εισηγητής σχεδίου γνωμοδότησης είναι δυνατόν να παραστεί στη συνεδρίαση της συνόδου ολομέλειας, στην ημερήσια διάταξη της οποίας έχει εγγραφεί το σχέδιο, με σκοπό να το παρουσιάσει. Το μέλος δύναται να εκχωρήσει στον αναπληρωτή το δικαίωμα ψήφου του για το διάστημα επεξεργασίας του εν λόγω σχεδίου γνωμοδότησης. Η εκχώρηση του δικαιώματος ψήφου γνωστοποιείται εγγράφως στον Γενικό Γραμματέα πριν από τη σχετική σύνοδο.

7.

Με την επιφύλαξη του άρθρου 24 παράγραφος 1 του παρόντος Κανονισμού, οιαδήποτε εκχώρηση δικαιώματος ψήφου παύει να ισχύει από τη στιγμή που το κωλυόμενο μέλος θα απολέσει την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής των Περιφερειών.

Άρθρο 7 — Εκχώρηση του δικαιώματος ψήφου

Με την επιφύλαξη των προβλεπομένων στα άρθρα 6 και 32 του παρόντος Κανονισμού περιπτώσεων, το δικαίωμα ψήφου δεν είναι δυνατό να εκχωρηθεί.

Άρθρο 8 — Εθνικές αντιπροσωπείες και πολιτικές ομάδες

Οι εθνικές αντιπροσωπείες και οι πολιτικές ομάδες συμβάλλουν με ισόρροπο τρόπο στην οργάνωση των εργασιών της Επιτροπής των Περιφερειών.

Άρθρο 9 — Εθνικές αντιπροσωπείες

1.

Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη από ένα κράτος μέλος συγκροτούν μια εθνική αντιπροσωπεία. Κάθε εθνική αντιπροσωπεία καθορίζει η ίδια την εσωτερική της οργάνωση και εκλέγει τον πρόεδρό της. Το όνομά του κοινοποιείται επίσημα στον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών.

2.

Ο γενικός γραμματέας λαμβάνει μέτρα ώστε να παρέχεται στις εθνικές αντιπροσωπείες συνδρομή από τις διοικητικές υπηρεσίες της Επιτροπής των Περιφερειών. Η συνδρομή αυτή περιλαμβάνει και τη δυνατότητα των μελών να λαμβάνουν εξατομικευμένες πληροφορίες και υποστήριξη στην επίσημη γλώσσα τους. Προς τούτο, υπάρχει ειδική υπηρεσία, στελεχωμένη με μόνιμους ή άλλους υπαλλήλους της Επιτροπής των Περιφερειών, η οποία εξασφαλίζει τη δυνατότητα κατάλληλης χρήσης των υποδομών της Επιτροπής των Περιφερειών από τις εθνικές αντιπροσωπείες. Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας μεριμνά ώστε να διαθέτουν οι εθνικές αντιπροσωπείες τα κατάλληλα μέσα για τη διεξαγωγή συνεδριάσεων αμέσως πριν από τη σύνοδο ολομέλειας ή κατά τη διάρκειά της.

3.

Οι εθνικές αντιπροσωπείες απολαύουν επίσης της συνδρομής εθνικών συντονιστών, οι οποίοι δεν είναι μέλη του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας. Οι εθνικοί συντονιστές συμβάλλουν στη διευκόλυνση της άσκησης των καθηκόντων των μελών εντός της Επιτροπής των Περιφερειών.

Άρθρο 10 — Πολιτικές ομάδες και μη εγγεγραμμένα μέλη

1.

Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη δύνανται να συγκροτούν πολιτικές ομάδες ανάλογα με τη συγγένεια των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Κάθε πολιτική ομάδα καθορίζει στον εσωτερικό της κανονισμό τα κριτήρια που ισχύουν για την προσχώρηση μελών.

2.

Για τη συγκρότηση πολιτικής ομάδας, απαιτούνται το λιγότερο δεκαοκτώ (18) τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη, τα οποία να εκπροσωπούν τουλάχιστον το ένα πέμπτο των κρατών μελών. Εξ αυτών, τουλάχιστον τα μισά πρέπει να είναι τακτικά μέλη. Ένα τακτικό ή αναπληρωματικό μέλος μπορεί να ανήκει σε μία μόνον πολιτική ομάδα. Μία πολιτική ομάδα διαλύεται όταν ο αριθμός των μελών της δεν πληροί πλέον τις απαιτούμενες για τη σύστασή της προϋποθέσεις.

3.

Η σύσταση μιας πολιτικής ομάδας, η διάλυσή της και κάθε άλλη μεταβολή κοινοποιείται στον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών με σχετική δήλωση. Στη δήλωση περί συστάσεως πολιτικής ομάδας αναφέρονται η ονομασία, τα μέλη και το προεδρείο αυτής.

4.

Κάθε πολιτική ομάδα διαθέτει γραμματεία στελεχωμένη με υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας. Οι πολιτικές ομάδες δύνανται να υποβάλλουν προτάσεις προς την αρμόδια για τους διορισμούς αρχή σχετικά με την επιλογή, τον διορισμό, την προαγωγή ή την παράταση της σύμβασης πρόσληψης των υπαλλήλων αυτών. Η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή λαμβάνει τις αποφάσεις της κατόπιν διαβούλευσης με τον πρόεδρο της ενδιαφερόμενης πολιτικής ομάδας.

5.

Ο γενικός γραμματέας παρέχει στις πολιτικές ομάδες και στα όργανά τους επαρκείς πόρους για τις συνεδριάσεις, τις δραστηριότητες και τις δημοσιεύσεις τους, καθώς και για τις εργασίες της γραμματείας τους. Οι πόροι που διατίθενται σε κάθε πολιτική ομάδα καθορίζονται στον προϋπολογισμό. Οι πολιτικές ομάδες και οι γραμματείες τους μπορούν να κάνουν χρήση των υποδομών της Επιτροπής των Περιφερειών με τον δέοντα τρόπο.

6.

Οι πολιτικές ομάδες και τα προεδρεία τους μπορούν να συνεδριάζουν αμέσως πριν από τη σύνοδο ολομέλειας ή κατά τη διάρκειά της. Οι πολιτικές ομάδες δύνανται να συγκαλούν δύο έκτακτες συνεδριάσεις ετησίως. Τα αναπληρωματικά μέλη που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις αυτές δικαιούνται αποζημίωση για τα έξοδα ταξιδίου και διαμονής τους μόνον εάν αντιπροσωπεύουν ένα μέλος της πολιτικής τους ομάδας.

7.

Στα μη εγγεγραμμένα μέλη παρέχεται διοικητική υποστήριξη. Σχετικές ρυθμίσεις θεσπίζονται από το προεδρείο κατόπιν πρότασης του γενικού γραμματέα.

Άρθρο 11 — Διαπεριφερειακές ομάδες

Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη δύνανται να συγκροτούν διαπεριφερειακές ομάδες, οφείλουν δε να ενημερώνουν σχετικά τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών. Μία διαπεριφερειακή ομάδα συγκροτείται νομίμως κατόπιν απόφασης του Προεδρείου.

ΤΙΤΛΟΣ II

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΣΕ ΣΩΜΑ

Άρθρο 12 — Σύγκληση της πρώτης συνόδου

Κατόπιν κάθε ανά πενταετία ανανέωσής της, η Επιτροπή των Περιφερειών συγκαλείται από τον απερχόμενο Πρόεδρο ή, απουσία αυτού, από τον απερχόμενο Α’ αντιπρόεδρο ή, απουσία και αυτού, από τον πρεσβύτερο απερχόμενο αντιπρόεδρο ή, απουσία και αυτού, από το πρεσβύτερο μέλος. Συνέρχεται το αργότερο ένα μήνα μετά τον διορισμό των μελών της από το Συμβούλιο.

Το μέλος που ασκεί προσωρινά την προεδρία δυνάμει του πρώτου εδαφίου αναλαμβάνει καθήκοντα εκπροσώπησης της Επιτροπής των Περιφερειών κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, διεκπεραιώνει τις τρέχουσες υποθέσεις και προεδρεύει της πρώτης συνόδου υπό την ιδιότητα του προσωρινού Προέδρου.

Ο προσωρινός πρόεδρος, μαζί με τα τέσσερα νεότερα παρόντα μέλη και με τον Γενικό Γραμματέα της Επιτροπής των Περιφερειών, συγκροτούν το προσωρινό προεδρείο.

Άρθρο 13 — Συγκρότηση της Επιτροπής των Περιφερειών σε σώμα και έλεγχος των εντολών

1.

Κατά την πρώτη σύνοδο, ο προσωρινός πρόεδρος ενημερώνει την Επιτροπή των Περιφερειών για την ανακοίνωση του Συμβουλίου σχετικά με τον διορισμό των μελών και λογοδοτεί σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων εκπροσώπησης που επωμίσθηκε και τη διεκπεραίωση των τρεχουσών υποθέσεων. Εάν διατυπωθεί σχετικό αίτημα, ο προσωρινός πρόεδρος μπορεί, πριν κηρύξει την Επιτροπή των Περιφερειών συγκροτηθείσα σε σώμα για τη νέα θητεία, να προβεί σε έλεγχο του διορισμού και των εντολών των μελών.

2.

Το προσωρινό προεδρείο συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εκλογής των μελών του Προεδρείου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Άρθρο 14 — Καθήκοντα της Ολομέλειας

Η Επιτροπή των Περιφερειών συνέρχεται σε σύνοδο ολομέλειας. Κυριότερα καθήκοντα της Ολομέλειας είναι:

α)

η έγκριση γνωμοδοτήσεων, εκθέσεων και ψηφισμάτων·

β)

η έγκριση του σχεδίου κατάστασης προβλέψεων των εσόδων και των δαπανών της Επιτροπής των Περιφερειών·

γ)

η έγκριση των πολιτικών προτεραιοτήτων της Επιτροπής των Περιφερειών·

δ)

η εκλογή του Προέδρου, του Α’ αντιπροέδρου και των άλλων μελών του Προεδρείου·

ε)

η σύσταση των επιτροπών·

στ)

η έγκριση και η αναθεώρηση του Εσωτερικού Κανονισμού της Επιτροπής των Περιφερειών·

ζ)

η έγκριση και η αναθεώρηση των κωδίκων δεοντολογίας των μελών·

η)

η απόφαση περί άσκησης προσφυγής ή αίτησης παρέμβασης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία λαμβάνεται με την πλειοψηφία των εκπεφρασμένων ψήφων, και αφού εξακριβωθεί η απαρτία που προβλέπεται στο άρθρο 22 παράγραφος 1 πρώτη φράση του παρόντος Κανονισμού. Η πρόταση άσκησης προσφυγής ή αίτησης παρέμβασης υποβάλλεται είτε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών είτε από την αρμόδια επιτροπή ενεργούσα συμφώνως προς τα άρθρα 57 και 58 του παρόντος Κανονισμού. Εάν η απόφαση εγκριθεί, η προσφυγή ασκείται από τον Πρόεδρο εξ ονόματος της Επιτροπής των Περιφερειών.

Άρθρο 15 — Σύγκληση της Ολομέλειας

1.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών συγκαλεί την Ολομέλεια τουλάχιστον μία φορά ανά τρίμηνο. Το χρονοδιάγραμμα των συνόδων καθορίζεται από το προεδρείο κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του προηγούμενου έτους. Μία σύνοδος ολομέλειας μπορεί να περιλαμβάνει μία ή περισσότερες ημερήσιες συνεδριάσεις.

2.

Εάν το ένα τέταρτο τουλάχιστον των μελών της Επιτροπής των Περιφερειών το ζητήσει εγγράφως, ο πρόεδρος υποχρεούται να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια σε σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται εντός μίας εβδομάδας, το νωρίτερο, και ενός μηνός, το αργότερο, από την ημερομηνία υποβολής της εν λόγω αίτησης. Στην αίτηση αναφέρεται το θέμα που θα εξεταστεί κατά την έκτακτη σύνοδο ολομέλειας. Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου αυτής δεν επιτρέπεται να εγγραφεί κανένα άλλο θέμα.

Άρθρο 16 — Ημερήσια διάταξη της συνόδου ολομέλειας

1.

Το προεδρείο καταρτίζει το προσχέδιο ημερήσιας διάταξης, το οποίο περιλαμβάνει προσωρινό κατάλογο των σχεδίων γνωμοδοτήσεων, εκθέσεων και ψηφισμάτων που θα εξετασθούν κατά την επόμενη από την αμέσως προσεχή σύνοδο ολομέλειας, καθώς και όλων των άλλων εγγράφων που θα αποτελέσουν αντικείμενο απόφασης (έγγραφα προς απόφαση).

2.

Τουλάχιστον είκοσι μία (21) εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη της συνόδου, διατίθενται ηλεκτρονικά στα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη, στην επίσημη γλώσσα του καθενός, το σχέδιο ημερήσιας διάταξης και τα έγγραφα προς απόφαση που προβλέπονται σε αυτό.

3.

Είναι ευθύνη του Προέδρου να καταρτίζει το σχέδιο ημερήσιας διάταξης, κατόπιν διαβούλευσης με τη διάσκεψη των Προέδρων.

4.

Σε ορισμένες εξαιρετικές και δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, όταν είναι αδύνατο να τηρηθεί η προθεσμία που αναφέρεται στην παράγραφο 2, ο πρόεδρος μπορεί να συμπεριλάβει στο σχέδιο ημερήσιας διάταξης ένα έγγραφο προς απόφαση, υπό τον όρο να έχει διαβιβαστεί στα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη στην επίσημη γλώσσα τους τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της συνόδου ολομέλειας. Ο πρόεδρος αναφέρει στο εξώφυλλο του προς απόφαση εγγράφου τους λόγους που υπαγόρευσαν την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής.

5.

Οι τροπολογίες που αφορούν την ημερήσια διάταξη υποβάλλονται εγγράφως και πρέπει να περιέρχονται στον Γενικό Γραμματέα τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη της συνόδου ολομέλειας.

6.

Κατά τη συνεδρίασή του αμέσως πριν από την έναρξη της συνόδου, το προεδρείο εγκρίνει το οριστικό σχέδιο ημερήσιας διάταξης. Κατά τη συνεδρίαση αυτή, το προεδρείο μπορεί, με πλειοψηφία δύο τρίτων των εκπεφρασμένων ψήφων, να εγγράψει στην ημερήσια διάταξη επείγοντα ή επίκαιρα θέματα των οποίων η εξέταση δεν επιδέχεται αναβολή μέχρι την επόμενη σύνοδο.

7.

Κατόπιν πρότασης του Προέδρου, μίας πολιτικής ομάδας ή τριάντα δύο (32) μελών, το προεδρείο ή η Ολομέλεια, πριν από την υποβολή σε ψηφοφορία των τροπολογιών, δύναται να αποφασίσει να αναβάλει την εξέταση ενός προς απόφαση εγγράφου για μία προσεχή σύνοδο.

Η διάταξη αυτή δεν ισχύει στην περίπτωση όπου η έγκριση του προς απόφαση εγγράφου δεν επιδέχεται αναβολή, λόγω προθεσμίας που έχει ταχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όταν ένα έγγραφο προς απόφαση αναβληθεί για προσεχή σύνοδο ολομέλειας, συνοδεύεται από όλες τις σχετικές τροπολογίες που έχουν εγκύρως κατατεθεί. Η αναβολή της ψηφοφορίας συνεπάγεται επίσης νέα προθεσμία κατάθεσης τροπολογιών.

Άρθρο 17 — Έναρξη της συνόδου ολομέλειας

Ο πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη της συνόδου και υποβάλλει το οριστικό σχέδιο ημερήσιας διάταξης προς έγκριση στην Ολομέλεια.

Άρθρο 18 — Δημόσιος χαρακτήρας των συνόδων, εξωτερικές προσωπικότητες, προσκεκλημένοι ομιλητές

1.

Οι συνεδριάσεις της συνόδου ολομέλειας είναι δημόσιες, εκτός εάν η Ολομέλεια αποφασίσει διαφορετικά για ολόκληρη τη σύνοδο ή για ένα συγκεκριμένο σημείο της ημερήσιας διάταξης.

2.

Στις συνόδους ολομέλειας είναι δυνατόν να παρίστανται εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι μπορεί να κληθούν να λάβουν τον λόγο.

3.

Ο πρόεδρος δύναται, ιδία πρωτοβουλία ή κατόπιν πρότασης του Προεδρείου, να προσκαλεί επίσης στις συνόδους άλλες εξέχουσες εξωτερικές προσωπικότητες για να αγορεύσουν ενώπιον της Ολομέλειας.

Άρθρο 19 — Κανόνες συμπεριφοράς και χρόνος ομιλίας

1.

Με την επιφύλαξη της ελευθερίας έκφρασης, η συμπεριφορά των μελών χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό, βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές που θεσπίζονται στα θεμελιώδη κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαφυλάσσει το κύρος της Επιτροπής των Περιφερειών και δεν εμποδίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των οργάνων της Επιτροπής των Περιφερειών ούτε διαταράσσει την ησυχία στο σύνολο των εγκαταστάσεών της.

2.

Στην αρχή της συνόδου, η Ολομέλεια καθορίζει, κατόπιν πρότασης του Προεδρείου, τον χρόνο ομιλίας για κάθε σημείο της ημερήσιας διάταξης. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο πρόεδρος μπορεί να αποφασίσει, ιδία πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήματος ενός μέλους, να περιορίσει τον χρόνο ομιλίας.

3.

Ο πρόεδρος μπορεί να προτείνει στην Ολομέλεια την κατανομή του προβλεπόμενου χρόνου ομιλίας μεταξύ των πολιτικών ομάδων και των εθνικών αντιπροσωπειών προκειμένου για τις συζητήσεις επί γενικών ή ειδικών θεμάτων.

4.

Κατά κανόνα, ο χρόνος ομιλίας περιορίζεται σε ένα λεπτό για τις παρεμβάσεις που αναφέρονται στα πρακτικά, σε ενστάσεις επί της διαδικασίας και σε τροποποιήσεις του οριστικού σχεδίου ημερήσιας διάταξης ή της ημερήσιας διάταξης.

5.

Εάν ένας ομιλητής υπερβεί τον επιτρεπόμενο χρόνο ομιλίας του, ο πρόεδρος μπορεί να του αφαιρέσει τον λόγο.

6.

Ένα μέλος μπορεί να υποβάλει αίτημα τερματισμού της συζήτησης, το οποίο τίθεται σε ψηφοφορία από τον Πρόεδρο.

Άρθρο 20 — Ομιλητές ενώπιον της Ολομέλειας

1.

Τα ονόματα των μελών που ζητούν τον λόγο εγγράφονται σε κατάλογο ομιλητών βάσει της σειράς με την οποία υπέβαλαν το σχετικό αίτημα. Ο πρόεδρος δίδει τον λόγο στα μέλη βάσει του καταλόγου αυτού. Μεριμνά δε, κατά το δυνατόν, για την πολυσυλλεκτικότητα των ομιλητών.

2.

Εντούτοις, προτεραιότητα λόγου μπορεί να δοθεί, κατόπιν σχετικού αιτήματος, στον εισηγητή της ενδιαφερόμενης επιτροπής και στους εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων και των εθνικών αντιπροσωπειών που επιθυμούν να ομιλήσουν εξ ονόματος αυτών.

3.

Κανείς δεν μπορεί να λάβει τον λόγο περισσότερες από δύο φορές για το ίδιο θέμα, εκτός εάν ο πρόεδρος δώσει τη συγκατάθεσή του. Εντούτοις, οι πρόεδροι και οι εισηγητές των ενδιαφερομένων επιτροπών λαμβάνουν τον λόγο, εφόσον τον ζητήσουν, για διάστημα που ορίζει ο πρόεδρος.

Άρθρο 21 — Ενστάσεις επί της διαδικασίας

1.

Πρέπει να δίνεται ο λόγος σε ένα μέλος όταν αυτό επιθυμεί να υποβάλει ένσταση επί της διαδικασίας ή να επιστήσει την προσοχή του Προέδρου στη μη τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού. Οι ενστάσεις πρέπει να αφορούν το υπό συζήτηση θέμα ή την ημερήσια διάταξη.

2.

Μια ένσταση επί της διαδικασίας έχει προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων παρεμβάσεων.

3.

Σε περίπτωση ενστάσεων επί της διαδικασίας, ο πρόεδρος αποφασίζει αμέσως, σύμφωνα με τις διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού. Ανακοινώνει την απόφασή του χωρίς καθυστέρηση και χωρίς να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία.

Άρθρο 22 — Απαρτία

1.

Προϋπόθεση για την ύπαρξη απαρτίας σε μια σύνοδο είναι να παρευρίσκονται σε αυτήν περισσότερα από τα μισά μέλη της Ολομέλειας. Η απαρτία εξακριβώνεται κατόπιν αιτήματος μέλους και εφόσον δεκαέξι (16) τουλάχιστον μέλη ψηφίσουν υπέρ του αιτήματος αυτού. Εάν δεν έχει ζητηθεί η εξακρίβωση της απαρτίας, όλες οι ψηφοφορίες είναι έγκυρες, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων μελών. Ο πρόεδρος μπορεί να αποφασίσει τη διακοπή της συνόδου για διάστημα έως δέκα λεπτών πριν προβεί στην εξακρίβωση της απαρτίας. Τα μέλη που ζήτησαν την εξακρίβωση της απαρτίας συνυπολογίζονται στα παρόντα μέλη ακόμη και εάν δεν παρευρίσκονται πλέον στην αίθουσα της συνεδρίασης. Σε περίπτωση που ο αριθμός των παρόντων μελών είναι μικρότερος των δεκαέξι (16), ο πρόεδρος μπορεί να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει απαρτία.

2.

Εάν εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχει απαρτία, η εξέταση όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που πρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία αναβάλλεται για την επόμενη ημέρα συνεδρίασης, κατά την οποία η Ολομέλεια μπορεί πλέον να προβεί σε έγκυρη ψηφοφορία για τα θέματα αυτά ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων μελών. Όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν ή οι ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν στη συνεδρίαση πριν από την εξακρίβωση της απαρτίας εξακολουθούν να ισχύουν.

Άρθρο 23 — Ψηφοφορία

1.

Η Ολομέλεια λαμβάνει τις αποφάσεις της με την πλειοψηφία των εκπεφρασμένων ψήφων, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα Εσωτερικό Κανονισμό.

2.

Έγκυρες μορφές ψηφοφορίας είναι η υπερψήφιση, η καταψήφιση και η αποχή. Για τον υπολογισμό της πλειοψηφίας λαμβάνονται υπόψη μόνο οι ψήφοι «υπέρ» και «κατά». Σε περίπτωση ισοψηφίας, θεωρείται ότι το κείμενο ή η πρόταση καταψηφίστηκε.

3.

Το δικαίωμα ψήφου συνιστά προσωπικό δικαίωμα. Τα μέλη ψηφίζουν μόνον υπό την ατομική και προσωπική τους ιδιότητα.

4.

Εάν αμφισβητείται το αποτέλεσμα της καταμέτρησης των ψήφων, είναι δυνατόν να ζητηθεί επανάληψη της ψηφοφορίας από τον Πρόεδρο ή να πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος ενός μέλους, εφόσον δεκαέξι (16) τουλάχιστον μέλη ταχθούν υπέρ του αιτήματος αυτού.

5.

Κατόπιν πρότασης του Προέδρου, μίας πολιτικής ομάδας ή τριάντα δύο (32) μελών, η οποία υποβάλλεται πριν από την έγκριση της οριστικής ημερήσιας διάταξης, η Ολομέλεια μπορεί να αποφασίσει, για ένα ή περισσότερα σημεία της ημερήσιας διάταξης, τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία και καταγράφεται στα πρακτικά της συνόδου ολομέλειας. Η προσφυγή σε ονομαστική ψηφοφορία δεν αφορά την ψήφιση των τροπολογιών, εκτός εάν η Ολομέλεια αποφασίσει διαφορετικά.

6.

Κατόπιν πρότασης του Προέδρου, μίας πολιτικής ομάδας ή τριάντα δύο (32) μελών, είναι δυνατόν να αποφασιστεί η προσφυγή σε μυστική ψηφοφορία, για αποφάσεις που αφορούν πρόσωπα.

7.

Ο πρόεδρος μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποφασίσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας με ηλεκτρονικά μέσα.

Η καταγραφή του αριθμητικού αποτελέσματος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι διαθέσιμη στο κοινό μετά το πέρας της συνόδου ολομέλειας.

Άρθρο 24 — Κατάθεση τροπολογιών

1.

Μόνο τα μέλη και οι δεόντως εξουσιοδοτημένοι αναπληρωτές μπορούν να καταθέτουν τροπολογίες για έγγραφα προς απόφαση, καθώς επίσης, αποκλειστικά για τη δική του έκθεση, ο μη εξουσιοδοτημένος αναπληρωτής ο οποίος έχει οριστεί εισηγητής. Για την κατάθεση τροπολογιών, πρέπει να τηρούνται οι σχετικώς απαιτούμενες διαδικασίες.

Το δικαίωμα κατάθεσης τροπολογιών ασκείται, για την εκάστοτε σύνοδο ολομέλειας, είτε από ένα μέλος είτε από τον δεόντως εξουσιοδοτημένο αναπληρωτή του. Εάν ένα μέλος εξουσιοδοτήσει αναπληρωματικό μέλος να συμμετάσχει αντ’ αυτού σε μέρος ή στο σύνολο της συνόδου ολομέλειας, μόνο ένα εξ αυτών δικαιούται να καταθέσει τροπολογίες. Εάν το τακτικό μέλος καταθέσει τροπολογίες σε οποιοδήποτε μέρος της συνόδου ολομέλειας, τότε ο αναπληρωτής δεν δικαιούται εν συνεχεία να πράξει το ίδιο. Ομοίως, εάν ο αναπληρωτής έχει εξουσιοδοτηθεί να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε μέρος της συνόδου ολομέλειας και υποβάλει τροπολογίες σε γνωμοδότηση πριν το πράξει το τακτικό μέλος, τότε το τακτικό μέλος δεν δικαιούται να καταθέσει καμία τροπολογία στη σύνοδο ολομέλειας. Οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί έγκυρα πριν από την απώλεια της ιδιότητας του τακτικού ή αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής των Περιφερειών ή πριν από την εκχώρηση δικαιώματος ψήφου ή την ανάκληση αυτής παραμένουν έγκυρες.

2.

Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 28 του παρόντος Κανονισμού, οι τροπολογίες για έγγραφα προς απόφαση πρέπει να υποβάλλονται είτε από μία πολιτική ομάδα είτε από τουλάχιστον έξι μέλη ή δεόντως εξουσιοδοτημένους αναπληρωτές και να φέρουν τα ονόματά τους. Τροπολογίες είναι δυνατόν να υποβληθούν και από εθνικές αντιπροσωπείες με λιγότερα από έξι μέλη, εφόσον υποβάλλονται από όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας ή τους δεόντως εξουσιοδοτημένους αναπληρωτές τους και φέρουν τα ονόματα αυτών.

3.

Οι τροπολογίες πρέπει να κατατίθενται πριν από τις 15.00 της ενδέκατης εργάσιμης ημέρας πριν από την ημερομηνία έναρξης της συνόδου ολομέλειας. Πρέπει να είναι διαθέσιμες σε ηλεκτρονική μορφή αμέσως μετά τη μετάφρασή τους και, σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον τέσσερις εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης της συνόδου.

Οι τροπολογίες μεταφράζονται κατά προτεραιότητα και κοινοποιούνται στον εισηγητή, ώστε να δύναται αυτός να υποβάλει τις δικές του τροπολογίες στη Γενική Γραμματεία τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη της συνόδου ολομέλειας. Οι εν λόγω τροπολογίες του εισηγητή αναφέρονται ρητώς σε μία ή περισσότερες από τις τροπολογίες του πρώτου εδαφίου, τις οποίες και επισημαίνει ο εισηγητής. Οι τροπολογίες του εισηγητή τίθενται στη διάθεση των μελών την προηγουμένη της έναρξης της συνόδου ολομέλειας.

Ο πρόεδρος δύναται να συντομεύσει την προθεσμία κατάθεσης τροπολογιών σε τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες στις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 16 παράγραφος 4 του παρόντος Κανονισμού. Η προθεσμία αυτή δεν ισχύει για τις τροπολογίες που αφορούν επείγοντα θέματα υπό την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 6 του παρόντος Κανονισμού.

4.

Όλες οι τροπολογίες διανέμονται στα μέλη πριν από την έναρξη της συνόδου ολομέλειας.

Άρθρο 25 — Εξέταση τροπολογιών

1.

Εφαρμόζεται η ακόλουθη διαδικασία:

α)

Πρώτον, διεξάγεται ψηφοφορία επί των τροπολογιών του σχεδίου εγγράφου. Οι τροπολογίες έχουν προτεραιότητα έναντι του εγγράφου στο οποίο αναφέρονται.

β)

Δεύτερον, διεξάγεται ψηφοφορία επί του συνόλου του εγγράφου, τροποποιημένου ή μη.

2.

Αρχές που διέπουν την ψηφοφορία:

α)

Συμβιβαστικές τροπολογίες που υποβάλλονται κατά τη διάρκεια συνεδρίασης

Σε περίπτωση που έχουν υποβληθεί μία ή περισσότερες τροπολογίες για το ίδιο σημείο ενός προς απόφαση εγγράφου, ο πρόεδρος, ο εισηγητής ή οι συντάκτες των τροπολογιών αυτών μπορούν κατ’ εξαίρεση να προτείνουν συμβιβαστικές τροπολογίες. Οι εν λόγω συμβιβαστικές τροπολογίες τίθενται κατά προτεραιότητα σε ψηφοφορία.

Εάν ο εισηγητής ή ένας από τους συντάκτες της αρχικής τροπολογίας εγείρει ένσταση στην προτεινόμενη συμβιβαστική τροπολογία, αυτή δεν τίθεται σε ψηφοφορία.

β)

Ενιαία ψηφοφορία

Ο πρόεδρος μπορεί να αποφασίσει, πριν από την έγκριση ή την απόρριψη μιας συγκεκριμένης τροπολογίας, ότι διάφορες άλλες τροπολογίες με παρόμοιο περιεχόμενο ή στόχους μπορούν να υποβληθούν συλλογικά σε ψηφοφορία (ενιαία ψηφοφορία). Οι τροπολογίες ενδέχεται να αφορούν διαφορετικά μέρη του αρχικού κειμένου.

γ)

Ψηφοφορία εν συνόλω

Ο εισηγητής μπορεί να καταρτίσει κατάλογο με τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί για το σχέδιο γνωμοδότησής του και τις οποίες συνιστά προς έγκριση (σύσταση ψήφου). Εάν έχει διατυπωθεί σύσταση ψήφου, ο πρόεδρος μπορεί να θέσει ταυτόχρονα σε ψηφοφορία ορισμένες τροπολογίες που περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο (ψηφοφορία εν συνόλω). Οιοδήποτε μέλος μπορεί να υποβάλει ένσταση κατά της σύστασης ψήφου, υποδεικνύοντας τις τροπολογίες για τις οποίες πρέπει να διεξαχθεί χωριστή ψηφοφορία.

δ)

Ψηφοφορία κατά τμήματα

Όταν το κείμενο που τίθεται σε ψηφοφορία περιέχει δύο ή περισσότερες διατάξεις ή αναφέρεται σε δύο ή περισσότερα ζητήματα ή προσφέρεται για χωρισμό σε δύο ή περισσότερα μέρη με ανεξάρτητη λογική και/ή κανονιστική ισχύ, μπορεί να υποβληθεί αίτηση ψηφοφορίας κατά τμήματα από τον εισηγητή, από μία πολιτική ομάδα ή από οποιονδήποτε από τους συντάκτες της τροπολογίας.

Η αίτηση υποβάλλεται τουλάχιστον μία ώρα πριν από την έναρξη της συνόδου ολομέλειας, εκτός εάν ο πρόεδρος ορίσει διαφορετική προθεσμία. Ο πρόεδρος αποφασίζει για την αίτηση.

Η ψηφοφορία κατά τμήματα δεν γίνεται δεκτή σε περίπτωση συναινετικών τροπολογιών ή τροπολογιών του εισηγητή.

3.

Ψηφοφορία επί των τροπολογιών:

Η ψηφοφορία επί των τροπολογιών διεξάγεται σύμφωνα με τη σειρά αρίθμησης των παραγράφων του κειμένου και με την εξής σειρά προτεραιότητας:

συμβιβαστικές τροπολογίες, εκτός εάν υπάρχει αντίρρηση εκ μέρους ενός από τους συντάκτες των αρχικών τροπολογιών,

τροπολογίες του εισηγητή,

λοιπές τροπολογίες.

Οι τροπολογίες του εισηγητή και οι συμβιβαστικές τροπολογίες, εφόσον εγκριθούν, επιφέρουν αυτόματα την ακύρωση όλων των τροπολογιών από τις οποίες απορρέουν.

Όταν κατατίθενται δύο ή περισσότερες πανομοιότυπες τροπολογίες από διαφορετικούς συντάκτες, τίθενται σε ψηφοφορία ως μία ενιαία τροπολογία.

Οι τροπολογίες που έχουν χαρακτηριστεί ως γλωσσικής φύσης δεν τίθενται σε ψηφοφορία.

4.

Εάν έχουν κατατεθεί για το ίδιο σημείο του κειμένου δύο ή περισσότερες τροπολογίες που αποκλείουν η μία την άλλη, η τροπολογία που αποκλίνει περισσότερο από το αρχικό κείμενο έχει προτεραιότητα και τίθεται πρώτη σε ψηφοφορία.

5.

Ο πρόεδρος αναγγέλλει πριν από την ψηφοφορία εάν η έγκριση μιας τροπολογίας επιφέρει την ακύρωση μίας ή περισσοτέρων άλλων τροπολογιών, είτε επειδή οι τροπολογίες αυτές αποκλείουν η μία την άλλη, εάν αφορούν το ίδιο σημείο του κειμένου, είτε επειδή έρχονται σε αντίφαση μεταξύ τους. Μια τροπολογία εκπίπτει εάν δεν συνάδει με προηγούμενη ψηφισθείσα τροπολογία για την ίδια γνωμοδότηση. Εάν οι συντάκτες μιας τροπολογίας αμφισβητούν τη σχετική απόφαση του Προέδρου, η Ολομέλεια αποφασίζει κατά πόσο η εν λόγω τροπολογία θα τεθεί ή όχι σε ψηφοφορία.

6.

Εάν το σύνολο του κειμένου δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εκπεφρασμένων ψήφων στην τελική ψηφοφορία, τότε η Ολομέλεια αποφασίζει κατά πόσο το σχέδιο γνωμοδότησης αναπέμπεται στην αρμόδια επιτροπή ή αποσύρεται. Μια γνωμοδότηση κηρύσσεται άκυρη, εάν το διοργανικό χρονοδιάγραμμα δεν επιτρέπει περαιτέρω συζήτησή της. Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών ενημερώνει επ’ αυτού το θεσμικό όργανο που είχε υποβάλει την αίτηση γνωμοδότησης.

Εάν το σχέδιο γνωμοδότησης αναπεμφθεί στην αρμόδια επιτροπή, η τελευταία έχει τις εξής επιλογές:

να υποβάλει εκ νέου το σχέδιο γνωμοδότησης προς συζήτηση και έγκριση, όπως αυτό τροποποιήθηκε από τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια·

να προβεί στον ορισμό νέου εισηγητή και να κινήσει, επομένως, νέα διαδικασία κατάρτισης της γνωμοδότησης·

να αποφασίσει να μην καταρτιστεί γνωμοδότηση.

Άρθρο 26 — Συνοχή του τελικού κειμένου

Εάν η συνοχή του τελικού κειμένου αλλοιωθεί λόγω της ψήφισης τροπολογιών οι οποίες δεν έχουν κηρυχθεί άκυρες σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 5 του παρόντος Κανονισμού, ή λόγω της ψήφισης τροπολογίας η οποία επιβάλλει ανάλογη τροποποίηση άλλων μερών του κειμένου, οι διοικητικές υπηρεσίες της Επιτροπής των Περιφερειών, αφού διαβουλευθούν με τις πολιτικές ομάδες, τον εισηγητή και τον συντάκτη των σχετικών τροπολογιών, εισάγουν τροποποιήσεις με σκοπό την αποκατάσταση της συνοχής του τελικού κειμένου. Κάθε ενδεχόμενη παρέμβαση στο κείμενο περιορίζεται στο αυστηρώς ελάχιστο που είναι αναγκαίο για την αποκατάσταση της συνοχής του. Τα μέλη ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές.

Άρθρο 27 — Επείγουσες γνωμοδοτήσεις

Σε επείγουσες περιπτώσεις, όταν η προθεσμία που τάσσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι δυνατό να τηρηθεί με την κανονική διαδικασία, και εφόσον το σχέδιο γνωμοδότησης έχει εγκριθεί ομόφωνα από την αρμόδια επιτροπή, ο πρόεδρος διαβιβάζει το έγγραφο αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς ενημέρωσή τους. Το εν λόγω σχέδιο γνωμοδότησης υποβάλλεται στην Ολομέλεια κατά την επόμενη σύνοδο προς έγκριση χωρίς τροποποιήσεις. Σε όλα τα σχετικά με την εν λόγω γνωμοδότηση έγγραφα πρέπει να αναφέρεται ότι αυτή αποτελεί αντικείμενο επείγουσας διαδικασίας.

Άρθρο 28 — Απλουστευμένη διαδικασία

Τα σχέδια γνωμοδοτήσεων ή εκθέσεων που έχουν εγκριθεί ομόφωνα από την αρμόδια επιτροπή, υποβάλλονται στην Ολομέλεια προς έγκριση ως έχουν, εκτός εάν τουλάχιστον τριάντα δύο (32) μέλη ή δεόντως εξουσιοδοτημένοι αναπληρωτές ή μία πολιτική ομάδα έχουν καταθέσει τροπολογία σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 3 πρώτη πρόταση του παρόντος Κανονισμού. Στην περίπτωση αυτή, η τροπολογία συζητείται στην Ολομέλεια. Ο εισηγητής παρουσιάζει το σχέδιο γνωμοδότησης ή έκθεσης, το οποίο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Το έγγραφο αυτό κοινοποιείται στα μέλη ταυτόχρονα με το σχέδιο ημερήσιας διάταξης.

Άρθρο 29 — Λήξη της συνόδου ολομέλειας

Πριν από τη λήξη των εργασιών της συνόδου ολομέλειας, ο πρόεδρος ανακοινώνει την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής της επόμενης συνόδου, καθώς και όσα από τα σημεία της ημερήσιας διάταξής της είναι ήδη γνωστά.

Άρθρο 30 — Σύμβολα

1.

Η Επιτροπή των Περιφερειών αναγνωρίζει και υιοθετεί τα ακόλουθα σύμβολα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

α)

τη σημαία χρώματος κυανού που φέρει κύκλο δώδεκα χρυσών αστέρων,

β)

τον ύμνο από την «Ωδή στη Χαρά» της ενάτης Συμφωνίας του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και

γ)

το έμβλημα «Ενωμένη στην πολυμορφία».

2.

Η Επιτροπή των Περιφερειών εορτάζει την ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου και ενθαρρύνει τα μέλη να πράττουν το ίδιο.

3.

Η σημαία υψώνεται στα κτήρια της Επιτροπής των Περιφερειών και με την ευκαιρία επίσημων εκδηλώσεων.

4.

Ο ύμνος ανακρούεται κατά την έναρξη εκάστης συνόδου για τη συγκρότηση της Επιτροπής των Περιφερειών σε σώμα κατόπιν κάθε ανανέωσής της, καθώς και σε άλλες επίσημες συνεδριάσεις, κυρίως για την υποδοχή αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων ή για τον χαιρετισμό νέων μελών μετά από διευρύνσεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Άρθρο 31 — Σύνθεση του Προεδρείου

Το προεδρείο απαρτίζεται από:

α)

τον Πρόεδρο·

β)

τον Α’ αντιπρόεδρο·

γ)

έναν αντιπρόεδρο ανά κράτος μέλος·

δ)

είκοσι έξι άλλα μέλη·

ε)

τους προέδρους των πολιτικών ομάδων.

Οι έδρες του Προεδρείου, πλην εκείνων του Προέδρου, του Α’ αντιπροέδρου και των προέδρων των πολιτικών ομάδων, κατανέμονται μεταξύ των εθνικών αντιπροσωπειών ως εξής:

τρεις έδρες: Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία·

δύο έδρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Κροατία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Φινλανδία, Σουηδία·

μία έδρα: Εσθονία, Κύπρος, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σλοβενία.

Άρθρο 32 — Αντιπρόσωποι των μελών του Προεδρείου

1.

Κάθε εθνική αντιπροσωπεία ορίζει στους κόλπους της ένα τακτικό ή αναπληρωματικό μέλος ως αντιπρόσωπο κάθε μέλους της στο προεδρείο, με εξαίρεση τον Πρόεδρο και τον Α’ αντιπρόεδρο.

2.

Κάθε πολιτική ομάδα ορίζει στους κόλπους της ένα τακτικό ή αναπληρωματικό μέλος ως αντιπρόσωπο του προέδρου της.

3.

Ένας αντιπρόσωπος έχει δικαίωμα συμμετοχής στις συνεδριάσεις, δικαίωμα λόγου και δικαίωμα ψήφου μόνον όταν αντιπροσωπεύει το αντίστοιχο μέλος του Προεδρείου. Η εκχώρηση ψήφου, εκ μέρους του μέλους που κωλύεται να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Προεδρείου, κοινοποιείται στον Γενικό Γραμματέα πριν από τη σχετική συνεδρίαση σύμφωνα με την απαιτούμενη διαδικασία κοινοποίησης.

Άρθρο 33 — Διαδικασία εκλογής

1.

Το προεδρείο εκλέγεται από την Ολομέλεια για περίοδο δυόμισι ετών.

2.

Η εκλογή διεξάγεται υπό την προεδρία του προσωρινού Προέδρου, σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 13 του παρόντος Κανονισμού. Όλες οι υποψηφιότητες κατατίθενται εγγράφως στον Γενικό Γραμματέα τουλάχιστον μία ώρα πριν από την έναρξη της συνόδου ολομέλειας. Η εκλογή δεν είναι δυνατή παρά μόνον μετά την εξακρίβωση της απαρτίας, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 22 παράγραφος 1 πρώτη πρόταση του παρόντος Κανονισμού.

Άρθρο 34 — Εκλογή του Προέδρου και του Α’ αντιπροέδρου

1.

Πριν από την εκλογή του Προέδρου και του Α’ αντιπροέδρου, οι υποψήφιοι για τις θέσεις αυτές δύνανται να προβούν σε σύντομη δήλωση προς την Ολομέλεια. Ο χρόνος ομιλίας είναι ο ίδιος για όλους τους υποψηφίους και καθορίζεται από τον προσωρινό Πρόεδρο.

2.

Η εκλογή του Προέδρου και η εκλογή του Α’ αντιπροέδρου διεξάγονται χωριστά. Εκλέγονται δε αμφότεροι με την πλειοψηφία των εκπεφρασμένων ψήφων.

3.

Έγκυρες μορφές ψηφοφορίας είναι η υπερψήφιση και η αποχή. Μόνον οι ψήφοι «υπέρ» λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της απαιτούμενης πλειοψηφίας.

4.

Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, διεξάγεται δεύτερος γύρος κατά τον οποίο εκλέγεται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση.

Άρθρο 35 — Εκλογή των μελών του Προεδρείου και των αντιπροσώπων τους

1.

Οι εθνικές αντιπροσωπείες που προτείνουν έναν μόνον υποψήφιο για την κάθε έδρα που τους αναλογεί στο προεδρείο μπορούν να καταρτίσουν ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το ψηφοδέλτιο αυτό τίθεται σε ψηφοφορία και ο συνδυασμός εκλέγεται εάν συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εκπεφρασμένων ψήφων.

Εάν το ενιαίο ψηφοδέλτιο καταψηφιστεί ή εάν, για κάποια εθνική αντιπροσωπεία, ο αριθμός των προτεινόμενων υποψηφίων υπερβαίνει τον αριθμό των εδρών που διαθέτει η αντιπροσωπεία αυτή στο προεδρείο, τότε διεξάγεται χωριστή ψηφοφορία για κάθε έδρα. Στην προκειμένη περίπτωση εφαρμόζονται οι διατάξεις περί εκλογής του Προέδρου και του Α’ αντιπροέδρου, σύμφωνα με το άρθρο 33 και το άρθρο 34 παράγραφοι 2 έως 4 του παρόντος Κανονισμού.

2.

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για την εκλογή των αντιπροσώπων των μελών του Προεδρείου, οι οποίοι μπορούν να εκλεγούν ταυτόχρονα με τα μέλη του Προεδρείου.

3.

Οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων, που εκλέγονται από κάθε ομάδα, αποτελούν αυτοδικαίως μέλη του Προεδρείου.

Άρθρο 36 — Αναπληρωματικές εκλογές για την πλήρωση κενής έδρας του Προεδρείου

Σε περίπτωση τερματισμού της θητείας στην Επιτροπή των Περιφερειών ή παραίτησης από το προεδρείο ενός μέλους ή του αντιπροσώπου του, κινείται η διαδικασία αντικατάστασής του για το υπολειπόμενο διάστημα της θητείας του, σύμφωνα με τα άρθρα 31 έως 35 του παρόντος Κανονισμού. Οι αναπληρωματικές εκλογές για την πλήρωση της χηρεύουσας έδρας μέλους του Προεδρείου ή αντιπροσώπου του διεξάγονται σε σύνοδο ολομέλειας, της οποίας τις εργασίες διευθύνει ο πρόεδρος ή ένας εκ των εκπροσώπων του υπό την έννοια του άρθρου 39 παράγραφος 3.

Άρθρο 37 — Καθήκοντα του Προεδρείου

Στα καθήκοντα του Προεδρείου συγκαταλέγονται τα εξής:

α)

η προετοιμασία και η υποβολή στην Ολομέλεια των πολιτικών του προτεραιοτήτων κατά την έναρξη της θητείας του, καθώς και ο έλεγχος της εκτέλεσής τους· κατά τη λήξη της θητείας του, το προεδρείο υποβάλλει στην Ολομέλεια έκθεση σχετικά με την εκτέλεση των πολιτικών του προτεραιοτήτων·

β)

η οργάνωση και ο συντονισμός των εργασιών της Ολομέλειας και των επιτροπών·

γ)

η προετοιμασία και η υποβολή στην Ολομέλεια κώδικα δεοντολογίας·

δ)

η γενική ευθύνη για θέματα δημοσιονομικού, οργανωτικού και διοικητικού χαρακτήρα που αφορούν τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη, καθώς και η εσωτερική οργάνωση της Επιτροπής των Περιφερειών και της Γενικής της Γραμματείας, συμπεριλαμβανομένου του οργανογράμματος και των οργάνων της·

ε)

η δυνατότητα:

σύστασης ομάδων εργασίας από μέλη του ή από άλλα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών, με σκοπό να του παρέχουν συμβουλές επί ειδικών θεμάτων· οι εν λόγω ομάδες εργασίας απαρτίζονται από δεκατρία (13), κατ’ ανώτατο όριο, μέλη·

πρόσκλησης στις συνεδριάσεις του άλλων μελών της Επιτροπής των Περιφερειών, βάσει των προσόντων ή των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και προσωπικοτήτων εκτός οργάνου·

στ)

η παρακολούθηση της συνέχειας που δίδεται στις γνωμοδοτήσεις, τις εκθέσεις και τα ψηφίσματα, καθώς και της ετήσιας αξιολόγησης αντικτύπου της Επιτροπής των Περιφερειών, και η παροχή συμβουλών στον Πρόεδρο για την εφαρμογή των συμπερασμάτων·

ζ)

ο διορισμός του γενικού γραμματέα, καθώς και των υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού που αναφέρονται στο άρθρο 71 του παρόντος Κανονισμού·

η)

η υποβολή στην Ολομέλεια του σχεδίου κατάστασης προβλέψεων των εσόδων και των δαπανών της Επιτροπής των Περιφερειών, σύμφωνα με το άρθρο 73 του παρόντος Κανονισμού·

θ)

η έγκριση των εκτός έδρας συνεδριάσεων·

ι)

η έγκριση των διατάξεων που διέπουν τη σύνθεση και τη λειτουργία των ομάδων εργασίας, των μεικτών επιτροπών που συγκροτούνται με υποψήφιες προς ένταξη χώρες ή άλλων πολιτικών δομών στις οποίες συμμετέχουν μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών.

Στις μεικτές συμβουλευτικές επιτροπές συμμετέχουν και τοπικοί και περιφερειακοί εκπρόσωποι των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, δυνάμει των διατάξεων της σχετικής Συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης.

Τα μέλη των μεικτών συμβουλευτικών επιτροπών από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες διορίζονται επίσημα από την κυβέρνηση της χώρας τους προκειμένου να εκπροσωπούν τις τοπικές αρχές της. Οι αποφάσεις των μεικτών συμβουλευτικών επιτροπών λαμβάνονται από κοινού με τους εκπροσώπους της χώρας εταίρου, υπό καθεστώς συμπροεδρίας μεταξύ της Επιτροπής των Περιφερειών και της χώρας εταίρου.

Οι μεικτές συμβουλευτικές επιτροπές εγκρίνουν εκθέσεις και συστάσεις που επικεντρώνονται σε τομείς της ενταξιακής διαδικασίας σχετικούς με την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι εκθέσεις μπορούν επίσης να απευθύνονται στο Συμβούλιο Σύνδεσης·

ια)

η απόφαση περί άσκησης προσφυγής ή αίτησης παρέμβασης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν η Ολομέλεια δεν δύναται να αποφανθεί εμπρόθεσμα. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται με την πλειοψηφία των εκπεφρασμένων ψήφων, και αφού εξακριβωθεί η απαρτία που προβλέπεται στο άρθρο 38 παράγραφος 2 πρώτη πρόταση του παρόντος Κανονισμού. Η πρόταση άσκησης προσφυγής ή αίτησης παρέμβασης υποβάλλεται είτε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών είτε από την αρμόδια επιτροπή ενεργούσα συμφώνως προς τα άρθρα 57 και 58 του παρόντος Κανονισμού. Εάν η απόφαση εγκριθεί, η προσφυγή ασκείται εξ ονόματος της Επιτροπής των Περιφερειών από τον Πρόεδρο, ο οποίος και υποβάλλει στην κρίση της Ολομέλειας, κατά την προσεχή σύνοδο, την απόφαση για την επικύρωση της προσφυγής. Εάν, μετά από εξακρίβωση της απαρτίας που προβλέπεται στο άρθρο 22 παράγραφος 1 πρώτη πρόταση του παρόντος Κανονισμού, και με την πλειοψηφία που απαιτείται δυνάμει του άρθρου 14 στοιχείο η), η Ολομέλεια αποφανθεί κατά της προσφυγής, ο πρόεδρος αποσύρει την προσφυγή.

Άρθρο 38 — Σύγκληση του Προεδρείου, απαρτία και λήψη αποφάσεων

1.

Το προεδρείο συγκαλείται από τον Πρόεδρο, ο οποίος, με τη σύμφωνη γνώμη του Α’ αντιπροέδρου, καθορίζει την ημερομηνία της συνεδρίασης και καταρτίζει την ημερήσια διάταξη αυτής. Το προεδρείο συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά ανά τρίμηνο ή εντός δεκατεσσάρων ημερών από την υποβολή γραπτού αιτήματος εκ μέρους του ενός τετάρτου τουλάχιστον των μελών του.

2.

Απαρτία υπάρχει όταν είναι παρόντα τα μισά τουλάχιστον από τα μέλη του Προεδρείου. Η απαρτία εξακριβώνεται κατόπιν αιτήματος ενός μέλους και εφόσον έξι (6) τουλάχιστον μέλη ψηφίσουν υπέρ του αιτήματος αυτού. Εάν δεν έχει ζητηθεί η εξακρίβωση της απαρτίας, όλες οι ψηφοφορίες είναι έγκυρες, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων μελών. Εάν εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχει απαρτία, το προεδρείο δύναται μεν να συνεχίσει τις συζητήσεις, οι ψηφοφορίες, όμως, αναβάλλονται για την επόμενη συνεδρίαση.

3.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται με την πλειοψηφία των εκπεφρασμένων ψήφων, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα Εσωτερικό Κανονισμό. Ισχύουν δε οι διατάξεις του άρθρου 23 παράγραφοι 2 και 6 του παρόντος Κανονισμού.

4.

Με την επιφύλαξη του άρθρου 40 παράγραφος 4 στοιχείο β) του παρόντος Κανονισμού, κατά την προετοιμασία των αποφάσεων του Προεδρείου, ο πρόεδρος δύναται να αναθέσει στον Γενικό Γραμματέα να καταρτίσει έγγραφα προς συζήτηση και να διατυπώσει συστάσεις προς απόφαση για καθένα από τα προς εξέταση θέματα· τα εν λόγω έγγραφα και οι συστάσεις προσαρτώνται στο σχέδιο ημερήσιας διάταξης.

5.

Τα έγγραφα αυτά διατίθενται ηλεκτρονικά στα μέλη, τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Οι τροπολογίες για τα έγγραφα του Προεδρείου πρέπει να περιέρχονται στον Γενικό Γραμματέα τουλάχιστον δύο εργάσιμες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Προεδρείου, και σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες κατάθεσης· πρέπει δε να είναι διαθέσιμες σε ηλεκτρονική μορφή αμέσως μετά τη μετάφρασή τους. Εφόσον είναι δυνατόν, τα έγγραφα που καταρτίζονται για το προεδρείο περιλαμβάνουν διάφορες επιλογές, έτσι ώστε το προεδρείο να επιλέγει μία εξ αυτών και τα έγγραφα να επιδέχονται τροποποιήσεις αμέσως μόλις δημοσιεύονται.

6.

Σε έκτακτες περιπτώσεις, ο πρόεδρος δύναται να προσφύγει σε γραπτή διαδικασία για την έγκριση μιας απόφασης, η οποία δεν μπορεί να αφορά πρόσωπα. Ο πρόεδρος αποστέλλει στα μέλη την πρόταση απόφασης και τα καλεί να του κοινοποιήσουν εγγράφως, και εντός προθεσμίας τριών εργάσιμων ημερών, τις ενδεχόμενες ενστάσεις τους. Η απόφαση θεωρείται εγκριθείσα, εκτός εάν εκφραστούν ενστάσεις από τουλάχιστον έξι (6) μέλη.

Άρθρο 39 — Ο πρόεδρος

1.

Ο πρόεδρος διευθύνει τις εργασίες της Επιτροπής των Περιφερειών.

2.

H Επιτροπή των Περιφερειών εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο, ο οποίος δύναται να εκχωρήσει την αρμοδιότητα αυτή.

3.

Σε περίπτωση απουσίας του, τον Πρόεδρο εκπροσωπεί ο Α’ αντιπρόεδρος· σε περίπτωση απουσίας και του Α’ αντιπροέδρου, τον Πρόεδρο εκπροσωπεί ένας από τους άλλους αντιπροέδρους.

4.

Ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων της Επιτροπής των Περιφερειών.

Άρθρο 40 — Επιτροπή Δημοσιονομικών και Διοικητικών Θεμάτων

1.

Το προεδρείο, δυνάμει του άρθρου 37 του παρόντος Κανονισμού, συγκροτεί συμβουλευτική Επιτροπή Δημοσιονομικών και Διοικητικών Θεμάτων (ΕΔΔΘ), της οποίας πρόεδρος ορίζεται ένα μέλος του Προεδρείου.

2.

Η ημερομηνία διεξαγωγής και η ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων της επιτροπής αυτής καθορίζονται από τον πρόεδρό της με τη σύμφωνη γνώμη του Α’ αντιπροέδρου της.

3.

Η Επιτροπή Δημοσιονομικών και Διοικητικών Θεμάτων δύναται να ορίζει εκ των μελών της εισηγητή που θα τη συνεπικουρεί στην εκπόνηση εκθέσεων προς υποβολή στο προεδρείο, σχετικά με τα καθήκοντα που της ανατίθενται. Εφόσον παρίσταται ανάγκη και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο, το εν λόγω μέλος θα ενημερώνει για τα θέματα των αρμοδιοτήτων του την Επιτροπή Δημοσιονομικών και Διοικητικών Θεμάτων και το προεδρείο. Το μέλος δύναται να παρουσιάζει την έκθεσή του στην Επιτροπή Δημοσιονομικών και Διοικητικών Θεμάτων είτε γραπτώς είτε προφορικώς.

4.

Η Επιτροπή Δημοσιονομικών και Διοικητικών Θεμάτων επωμίζεται τα ακόλουθα καθήκοντα:

α)

την εξέταση και την έγκριση —σύμφωνα με το άρθρο 73 του παρόντος Κανονισμού— του προσωρινού σχεδίου κατάστασης προβλέψεων των εσόδων και των δαπανών, το οποίο υποβάλλεται από τον Γενικό Γραμματέα·

β)

την κατάρτιση σχεδίων οδηγιών και αποφάσεων του Προεδρείου για οικονομικά, οργανωτικά και διοικητικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη.

Τα έγγραφα αυτά, καθώς και η περίληψη των αποφάσεων της Επιτροπής Δημοσιονομικών και Διοικητικών Θεμάτων αποστέλλονται στα μέλη του Προεδρείου δυνάμει του άρθρου 38 παράγραφοι 4 και 5 του παρόντος Κανονισμού·

γ)

την εξέταση σημαντικών ζητημάτων που ενδέχεται να αποβούν εις βάρος της χρηστής διαχείρισης των πιστώσεων ή να εμποδίσουν την επίτευξη των ταχθέντων στόχων, ιδίως όσον αφορά την προβλεπόμενη χρήση των πιστώσεων, τούτο δε κυρίως με βάση την αξιολόγηση της εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού, τις μεταφορές πιστώσεων, τις διαδικασίες που αφορούν τα οργανογράμματα, τις διοικητικές πιστώσεις και τις δραστηριότητες σχετικά με κτιριακά σχέδια.

5.

Σε έκτακτες περιπτώσεις, ο πρόεδρος δύναται να προσφύγει σε γραπτή διαδικασία για την έγκριση μιας απόφασης. Ο πρόεδρος αποστέλλει στα μέλη την πρόταση απόφασης και τα καλεί να του κοινοποιήσουν εγγράφως, και εντός προθεσμίας τριών εργάσιμων ημερών, τις ενδεχόμενες ενστάσεις τους. Η απόφαση θεωρείται εγκριθείσα, εκτός εάν εκφραστούν ενστάσεις από τουλάχιστον τρία (3) μέλη.

6.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιονομικών και Διοικητικών Θεμάτων εκπροσωπεί την Επιτροπή των Περιφερειών ενώπιον της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής της Ένωσης.

Γνωμοδοτήσεις, εκθέσεις και ψηφίσματα — Διαδικασία στο προεδρείο

Άρθρο 41 — Γνωμοδοτήσεις — Νομική βάση

Η Επιτροπή των Περιφερειών εγκρίνει τις γνωμοδοτήσεις της, σύμφωνα με το άρθρο 307 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

α)

όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν τη γνώμη της, στις περιπτώσεις που προβλέπονται από τις Συνθήκες και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο από ένα εξ αυτών των θεσμικών οργάνων, ιδίως όταν πρόκειται για διασυνοριακή συνεργασία·

β)

ιδία πρωτοβουλία, στις περιπτώσεις που το κρίνει σκόπιμο, είτε·

i)

βάσει ανακοίνωσης, έκθεσης ή νομοθετικής πρότασης οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εστάλη στην Επιτροπή των Περιφερειών για ενημέρωση ή βάσει αιτήματος από το κράτος μέλος που ασκεί την τρέχουσα ή θα ασκήσει την επόμενη Προεδρία του Συμβουλίου·

είτε

ii)

εξολοκλήρου ιδία πρωτοβουλία και, σύμφωνα με το άρθρο 14 του παρόντος Κανονισμού, με βάση τις πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής των Περιφερειών, σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις·

γ)

όταν ζητείται η γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), κατ’ εφαρμογή του άρθρου 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εφόσον η ίδια θεωρεί ότι διακυβεύονται συγκεκριμένα περιφερειακά συμφέροντα.

Άρθρο 42 — Γνωμοδοτήσεις — Ανάθεση σε επιτροπή

1.

Οι αιτήσεις γνωμοδότησης που υποβάλλουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανατίθενται από τον Πρόεδρο, όταν τις παραλαμβάνει, στην εκάστοτε αρμόδια επιτροπή. Το προεδρείο ενημερώνεται επ’ αυτού κατά την επόμενη συνεδρίαση.

2.

Σε περίπτωση που το θέμα μιας γνωμοδότησης εμπίπτει στις αρμοδιότητες περισσοτέρων της μίας επιτροπών, ο πρόεδρος, κατόπιν διαβούλευσης με τους προέδρους των εν λόγω επιτροπών, ορίζει μία κυρίως αρμόδια επιτροπή. Ο γενικός γραμματέας, πριν από τη διαβούλευση του Προέδρου με τους προέδρους των επιτροπών, εκθέτει διεξοδικά τους αντικειμενικούς λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο έγγραφο εμπίπτει στις αρμοδιότητες άνω της μίας επιτροπής του οργάνου. Εφόσον το ζήτημα αφορά αδιαχώριστα τις αρμοδιότητες διαφόρων επιτροπών, ο πρόεδρος δύναται να προτείνει τη συγκρότηση προσωρινής ομάδας εργασίας αποτελούμενης ισομερώς από εκπροσώπους των ενδιαφερομένων επιτροπών. Η εν λόγω ομάδα εργασίας δύναται να ορίζει έναν εισηγητή, ο οποίος εκπονεί ενιαία γνωμοδότηση ή ψήφισμα προς υποβολή στη σύνοδο ολομέλειας.

3.

Εάν μια επιτροπή δεν συμφωνεί με την απόφαση που λαμβάνει ο πρόεδρος βάσει των ανωτέρω παραγράφων 1 και 2, μπορεί, μέσω του προέδρου της, να ζητήσει από το προεδρείο να αποφανθεί για το θέμα.

Άρθρο 43 — Ορισμός γενικού εισηγητή

1.

Εάν η αρμόδια επιτροπή δεν είναι σε θέση να επεξεργασθεί ένα σχέδιο γνωμοδότησης εντός της ταχθείσας προθεσμίας, το προεδρείο δύναται να προτείνει τον ορισμό γενικού εισηγητή από την Ολομέλεια, ο οποίος επιφορτίζεται με την υποβολή σχεδίου γνωμοδότησης απευθείας σε αυτήν.

2.

Όταν όμως η ταχθείσα προθεσμία δεν επαρκεί για τον ορισμό γενικού εισηγητή από την Ολομέλεια, γενικό εισηγητή μπορεί να ορίσει ο πρόεδρος, ο οποίος ενημερώνει επ’ αυτού την Ολομέλεια κατά την επόμενη σύνοδο ολομέλειας.

3.

Ο γενικός εισηγητής πρέπει να είναι μέλος της ενδιαφερόμενης επιτροπής.

4.

Και στις δύο περιπτώσεις, η ενδιαφερόμενη επιτροπή συνεδριάζει, ει δυνατόν, προκειμένου να διεξάγει γενική κατατοπιστική συζήτηση για το θέμα της γνωμοδότησης.

Άρθρο 44 — Γνωμοδοτήσεις πρωτοβουλίας

1.

Προτάσεις για την κατάρτιση γνωμοδοτήσεων πρωτοβουλίας με βάση το άρθρο 41 στοιχείο β) περίπτωση ii) του παρόντος Κανονισμού μπορούν να υποβάλλονται προς έγκριση στο προεδρείο από τέσσερα (4) μέλη του, από μία επιτροπή μέσω του προέδρου της ή από τριάντα δύο (32) μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών. Οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι δεόντως αιτιολογημένες, υποβάλλονται δε ταυτόχρονα με όλα τα λοιπά έγγραφα προς συζήτηση που προβλέπονται στο άρθρο 38 παράγραφος 4 του παρόντος Κανονισμού και, ει δυνατόν, πριν από την έγκριση του ετήσιου προγράμματος εργασίας.

2.

Οι επιτροπές αποφασίζουν με πλειοψηφία δύο τρίτων των εκπεφρασμένων ψήφων για την υποβολή αίτησης κατάρτισης γνωμοδότησης πρωτοβουλίας με βάση το άρθρο 41 στοιχείο β) περίπτωση ii) του παρόντος Κανονισμού. Το προεδρείο αποφασίζει με πλειοψηφία των εκπεφρασμένων ψήφων για την έγκριση των αιτήσεων κατάρτισης γνωμοδοτήσεων πρωτοβουλίας με βάση το άρθρο 41 στοιχείο β) περίπτωση ii) του παρόντος Κανονισμού. Η επεξεργασία των γνωμοδοτήσεων πρωτοβουλίας ανατίθεται στην εκάστοτε αρμόδια επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 42 του παρόντος Κανονισμού. Ο πρόεδρος ενημερώνει την Ολομέλεια για όλες τις αποφάσεις του Προεδρείου που αφορούν την έγκριση των εν λόγω προτάσεων και την ανάθεση των αντίστοιχων γνωμοδοτήσεων πρωτοβουλίας.

Άρθρο 45 — Υποβολή ψηφισμάτων

1.

Ψηφίσματα περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη μόνον όταν αυτά έχουν σχέση με τους τομείς δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφορούν σημαντικά ζητήματα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν επίκαιρο χαρακτήρα.

2.

Σχέδια ψηφισμάτων ή αιτήσεις κατάρτισης ψηφίσματος μπορούν να υποβληθούν στην Επιτροπή των Περιφερειών από τουλάχιστον τριάντα δύο (32) μέλη ή από μία πολιτική ομάδα. Όλα τα εν λόγω σχέδια ή αιτήσεις υποβάλλονται στο προεδρείο εγγράφως και φέρουν τα ονόματα των μελών ή της πολιτικής ομάδας που τα υποστηρίζουν. Περιέρχονται δε στον Γενικό Γραμματέα τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Προεδρείου. Διατίθενται στα μέλη το αργότερο τρεις (3) ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Προεδρείου σε όλες τις γλώσσες. Αφ’ ης στιγμής είναι διαθέσιμο το σχέδιο ψηφίσματος, είναι δυνατή η ηλεκτρονική κατάθεση σχεδίων τροπολογιών. Σε περίπτωση θετικής απόφασης του Προεδρείου, τα σχέδια τροπολογιών υποβάλλονται αυτομάτως ως τροπολογίες. Σε περίπτωση δε αρνητικής απόφασης του Προεδρείου, τα σχέδια τροπολογιών διαγράφονται αυτομάτως από το σύστημα.

3.

Εάν το προεδρείο αποφασίσει ότι η Επιτροπή των Περιφερειών πρέπει να καταρτίσει ένα σχέδιο ψηφίσματος ή να δώσει συνέχεια σε μια αίτηση κατάρτισης ψηφίσματος, δύναται:

α)

είτε να εγγράψει το σχέδιο ψηφίσματος στο προσχέδιο ημερήσιας διάταξης της συνόδου ολομέλειας, σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 1 του παρόντος Κανονισμού

β)

είτε να εγγράψει το σχέδιο ψηφίσματος στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου ολομέλειας, βάσει του άρθρου 16 παράγραφος 6 δεύτερη πρόταση του παρόντος Κανονισμού. Σε αυτή την περίπτωση, το σχέδιο ψηφίσματος εξετάζεται κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου.

4.

Σχέδια ψηφίσματος που αφορούν ένα απρόβλεπτο γεγονός συντελεσθέν μετά τη λήξη της προθεσμίας που ορίζει η ανωτέρω παράγραφος 2 (επείγοντα ψηφίσματα) και τα οποία πληρούν τους όρους της ανωτέρω παραγράφου 1, μπορούν να υποβληθούν το αργότερο κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Προεδρείου. Εάν το προεδρείο διαπιστώσει ότι μια πρόταση σχετίζεται άμεσα με τα καθήκοντα της Επιτροπής των Περιφερειών, την εξετάζει σύμφωνα με την παράγραφο 3 στοιχείο β) ανωτέρω. Τροπολογίες στα σχέδια επειγόντων ψηφισμάτων μπορεί να καταθέσει κάθε μέλος κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

Άρθρο 46 — Σύνθεση

Η διάσκεψη των Προέδρων αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Α’ αντιπρόεδρο και τους προέδρους των πολιτικών ομάδων. Οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων μπορούν να εκπροσωπηθούν από άλλο μέλος της ομάδας τους.

Άρθρο 47 — Αρμοδιότητες

Η διάσκεψη των Προέδρων συνεδριάζει για να εξετάσει οποιοδήποτε θέμα που της υποβάλλει ο πρόεδρος με σκοπό να προετοιμαστεί και να διευκολυνθεί η αναζήτηση πολιτικής συναίνεσης σχετικά με τις αποφάσεις των άλλων οργάνων της Επιτροπής των Περιφερειών.

Στην ανακοίνωσή του προς το προεδρείο, ο πρόεδρος ενημερώνει τα μέλη σχετικά με τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στη συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Άρθρο 48 — Σύνθεση και αρμοδιότητες

1.

Κατά την έναρξη κάθε πενταετούς θητείας, η Ολομέλεια συγκροτεί επιτροπές επιφορτισμένες με την προετοιμασία των εργασιών της, καθορίζει δε τη σύνθεση και τις αρμοδιότητές τους κατόπιν πρότασης του Προεδρείου.

2.

Η σύνθεση των επιτροπών πρέπει να αντικατοπτρίζει την εκπροσώπηση των κρατών μελών στην Επιτροπή των Περιφερειών.

3.

Τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών πρέπει να μετέχουν σε μία τουλάχιστον επιτροπή, όχι όμως σε περισσότερες από δύο. Το προεδρείο δύναται να εγκρίνει παρεκκλίσεις για μέλη που ανήκουν σε εθνικές αντιπροσωπείες των οποίων τα μέλη είναι λιγότερα από τον αριθμό των επιτροπών.

Άρθρο 49 — Πρόεδροι και αντιπρόεδροι

1.

Κάθε επιτροπή εκλέγει μεταξύ των μελών της έναν πρόεδρο, έναν Α’ αντιπρόεδρο και όχι περισσότερους από δύο άλλους αντιπροέδρους, για περίοδο δυόμισι ετών.

2.

Εάν ο αριθμός των υποψηφίων αντιστοιχεί στον αριθμό των προς πλήρωση εδρών, η εκλογή μπορεί να πραγματοποιηθεί διά βοής. Σε διαφορετική περίπτωση ή κατόπιν αιτήματος του ενός έκτου των μελών της επιτροπής, η εκλογή διεξάγεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 παράγραφοι 2 έως 4 του παρόντος Κανονισμού σχετικά με την εκλογή του Προέδρου και του Α’ αντιπροέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών.

3.

Όταν ένας πρόεδρος ή αντιπρόεδρος επιτροπής απολέσει την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής των Περιφερειών ή παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου ή αντιπροέδρου της επιτροπής, η χηρεύουσα θέση καλύπτεται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο παρόν άρθρο.

Άρθρο 50 — Καθήκοντα των επιτροπών

1.

Σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που τους ανατίθενται από την Ολομέλεια δυνάμει του άρθρου 48 του παρόντος Κανονισμού, οι επιτροπές συζητούν τις πολιτικές της Ένωσης. Ειδικότερα, καταρτίζουν σχέδια γνωμοδοτήσεων, εκθέσεων και ψηφισμάτων προς έγκριση από την Ολομέλεια.

2.

Οι επιτροπές αποφασίζουν για την επεξεργασία γνωμοδοτήσεων με βάση:

το άρθρο 41 στοιχείο α),

το άρθρο 41 στοιχείο β) περίπτωση i)

ή το άρθρο 41 στοιχείο γ) του παρόντος Κανονισμού.

3.

Οι επιτροπές καταρτίζουν το ετήσιο σχέδιο προγράμματος εργασιών τους σύμφωνα με τις πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής των Περιφερειών και το αποστέλλουν προς ενημέρωση στο προεδρείο.

Άρθρο 51 — Σύγκληση των επιτροπών και ημερήσια διάταξη

1.

Η ημερομηνία διεξαγωγής και η ημερήσια διάταξη μιας συνεδρίασης επιτροπής καθορίζονται από τον πρόεδρό της με τη σύμφωνη γνώμη του Α’ αντιπροέδρου της.

2.

Η επιτροπή συγκαλείται από τον πρόεδρό της. Η πρόσκληση σε τακτική συνεδρίαση και η ημερήσια διάταξη αυτής πρέπει να περιέρχονται στα μέλη τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της συνεδρίασης.

3.

Σε περίπτωση που τουλάχιστον το ένα τέταρτο των μελών μιας επιτροπής το ζητήσει εγγράφως, ο πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής οφείλει να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση, η οποία διεξάγεται το αργότερο εντός τεσσάρων εβδομάδων από την υποβολή της αίτησης. Η ημερήσια διάταξη της έκτακτης συνεδρίασης καταρτίζεται από τα μέλη που υποβάλλουν την αίτηση σύγκλησής της. Αποστέλλεται στα μέλη ταυτόχρονα με τη σχετική πρόσκληση.

4.

Όλα τα σχέδια γνωμοδότησης και λοιπά έγγραφα προς συζήτηση που πρέπει να μεταφραστούν περιέρχονται στη γραμματεία της επιτροπής πέντε τουλάχιστον εβδομάδες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της συνεδρίασης. Διαβιβάζονται στα μέλη ηλεκτρονικά, τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της συνεδρίασης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο πρόεδρος μπορεί να ορίσει διαφορετική προθεσμία.

5.

Τα έγγραφα διαβιβάζονται στη γραμματεία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σύμφωνα με τον μορφότυπο που έχει εγκρίνει το προεδρείο. Οι πολιτικές συστάσεις που περιλαμβάνονται στο έγγραφο δεν πρέπει να υπερβαίνουν συνολικά τις 10 σελίδες (15 000 χαρακτήρες), με περιθώριο ανοχής, για γλωσσικούς λόγους, 10 % κατ’ ανώτατο όριο. Εντούτοις, ο πρόεδρος της επιτροπής μπορεί, κατ’ εξαίρεση, να επιτρέπει παρεκκλίσεις, όταν το υπό εξέταση θέμα απαιτεί εκτενέστερη ανάλυση.

Άρθρο 52 — Παρουσία των μελών και δημοσιότητα των εργασιών

1.

Όλα τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη που συμμετέχουν σε συνεδρίαση υπογράφουν κατάλογο παρουσιών για κάθε ημέρα συνεδρίασης.

2.

Οι συνεδριάσεις των επιτροπών είναι δημόσιες, εκτός εάν μία επιτροπή αποφασίσει διαφορετικά για ολόκληρη τη συνεδρίαση ή για ένα συγκεκριμένο σημείο της ημερήσιας διάταξης.

3.

Εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, καθώς και άλλες προσωπικότητες, μπορούν να προσκληθούν να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις των επιτροπών και να απαντήσουν σε ερωτήσεις των μελών τους.

Άρθρο 53 — Προθεσμίες κατάρτισης γνωμοδοτήσεων

1.

Οι επιτροπές υποβάλλουν τα σχέδια γνωμοδοτήσεων εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από το διοργανικό χρονοδιάγραμμα. Εξετάζουν ένα σχέδιο γνωμοδότησης σε δύο, κατ’ ανώτατο όριο, συνεδριάσεις, στις οποίες δεν συνυπολογίζεται η πρώτη συνεδρίαση, που είναι αφιερωμένη στην οργάνωση των εργασιών.

2.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το προεδρείο μπορεί να εγκρίνει τη διεξαγωγή περαιτέρω συνεδριάσεων για την εξέταση ενός σχεδίου γνωμοδότησης, ή να παρατείνει την προθεσμία υποβολής του.

Άρθρο 54 — Περιεχόμενο των γνωμοδοτήσεων

1.

Μια γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών παρουσιάζει τις απόψεις και τις συστάσεις της για το υπό εξέταση θέμα.

2.

Οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής των Περιφερειών, όταν αφορούν προτάσεις για νομικές πράξεις σε τομείς που δεν εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ένωσης, διατυπώνουν άποψη ως προς τη συμμόρφωση των προτάσεων αυτών με την αρχή της επικουρικότητας και της αναλογικότητας.

Οι λοιπές γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής των Περιφερειών μπορούν να κάνουν αναφορά στην εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, όπου αυτό θεωρείται ενδεδειγμένο.

3.

Στις γνωμοδοτήσεις αναφέρεται επίσης, όποτε αυτό είναι δυνατό, ο αναμενόμενος αντίκτυπος στη διοίκηση και στα οικονομικά των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

4.

Οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής των Περιφερειών που αφορούν νομοθετικές πράξεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν συνιστώμενες τροπολογίες στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

5.

Εάν κρίνεται σκόπιμο, καταρτίζεται σχετική αιτιολογική έκθεση υπό την ευθύνη του εισηγητή, η οποία δεν υποβάλλεται σε ψηφοφορία. Το περιεχόμενό της, ωστόσο, πρέπει να συμφωνεί με το κείμενο της γνωμοδότησης που τίθεται σε ψηφοφορία.

6.

Ένα σχέδιο γνωμοδότησης στο οποίο προτείνεται η ανάληψη νέας δραστηριότητας της Επιτροπής των Περιφερειών, η οποία έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, πρέπει να συνοδεύεται από σχετικό παράρτημα, το οποίο θα περιλαμβάνει εκτίμηση του κόστους της προτεινόμενης δραστηριότητας.

Άρθρο 55 — Παρακολούθηση της συνέχειας που δίνεται στις γνωμοδοτήσεις, τις εκθέσεις και τα ψηφίσματα της Επιτροπής των Περιφερειών

Κατά το διάστημα μετά την έγκριση μιας γνωμοδότησης, μιας έκθεσης ή ενός ψηφίσματος, ο εισηγητής και/ή ο πρόεδρος της επιτροπής που είχε οριστεί αρμόδια για την κατάρτιση του σχεδίου του εν λόγω εγγράφου, επικουρούμενοι από τη Γενική Γραμματεία, παρακολουθούν την εξέλιξη της νομοθετικής διαδικασίας την οποία αφορά η διαβούλευση με την Επιτροπή των Περιφερειών και προβαίνουν σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες για την προώθηση των θέσεων που λαμβάνει η Επιτροπή των Περιφερειών στην εγκριθείσα γνωμοδότηση, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη το χρονοδιάγραμμα των εργασιών του οργάνου.

Άρθρο 56 — Αναθεωρημένες γνωμοδοτήσεις

1.

Εάν η επιτροπή το κρίνει απαραίτητο, δύναται να προβεί στην κατάρτιση αναθεωρημένου σχεδίου γνωμοδότησης για το ίδιο θέμα και, ει δυνατόν, από τον ίδιο εισηγητή, προκειμένου να ανταποκριθεί στις διοργανικές εξελίξεις της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας.

2.

Η επιτροπή συνέρχεται, ει δυνατόν, ώστε να προβεί σε συζήτηση και έγκριση του σχεδίου γνωμοδότησης, το οποίο υποβάλλεται στην επόμενη σύνοδο ολομέλειας.

3.

Στην περίπτωση που η νομοθετική διαδικασία την οποία αφορά η διαβούλευση με την Επιτροπή των Περιφερειών βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και, συνεπώς, η αρμόδια επιτροπή δεν διαθέτει επαρκή χρόνο για την έγκριση αναθεωρημένου σχεδίου γνωμοδότησης, ο πρόεδρος της επιτροπής αυτής ενημερώνει απευθείας τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών, προκειμένου να εγκρίνει την προσφυγή στη διαδικασία ορισμού γενικού εισηγητή, σύμφωνα με το άρθρο 43 του παρόντος Κανονισμού.

Άρθρο 57 — Προσφυγή για παραβίαση της αρχής της επικουρικότητας

1.

Η άσκηση προσφυγής ή η αίτηση παρέμβασης, ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω παραβίασης της αρχής της επικουρικότητας, κατά νομοθετικής πράξης για την έγκριση της οποίας η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει τη διαβούλευση με την Επιτροπή των Περιφερειών, μπορεί να προταθεί από τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών ή από την επιτροπή που είχε οριστεί αρμόδια για την κατάρτιση του σχετικού σχεδίου γνωμοδότησης.

2.

Η εν λόγω επιτροπή αποφαίνεται με την πλειοψηφία των εκπεφρασμένων ψήφων, αφού πρώτα εξακριβωθεί η απαρτία που προβλέπεται στο άρθρο 63 παράγραφος 1 του παρόντος Κανονισμού. Η πρόταση της επιτροπής υποβάλλεται προς απόφαση είτε στην Ολομέλεια, σύμφωνα με το άρθρο 14 στοιχείο η) του παρόντος Κανονισμού, είτε στο προεδρείο, στις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 37 στοιχείο ια). Η επιτροπή αιτιολογεί την πρότασή της σε λεπτομερή έκθεση, όπου τεκμηριώνεται, στη δεύτερη περίπτωση, και η επείγουσα περίσταση που δικαιολογεί την προσφυγή σε απόφαση βάσει του άρθρου 37 στοιχείο ια) του παρόντος Κανονισμού.

Άρθρο 58 — Παράβαση της υποχρεωτικής διαβούλευσης με την Επιτροπή των Περιφερειών

1.

Όταν δεν ζητηθεί η γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών στις περιπτώσεις που προβλέπονται από τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών ή μία επιτροπή μπορεί να προτείνει την άσκηση προσφυγής ή την αίτηση παρέμβασης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση υποβάλλεται είτε στην Ολομέλεια, σύμφωνα με το άρθρο 14 στοιχείο η) του παρόντος Κανονισμού, είτε στο προεδρείο, στις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 37 στοιχείο ια).

2.

Η εν λόγω επιτροπή αποφαίνεται με την πλειοψηφία των εκπεφρασμένων ψήφων, αφού πρώτα εξακριβωθεί η απαρτία που προβλέπεται στο άρθρο 63 παράγραφος 1 του παρόντος Κανονισμού. Η επιτροπή αιτιολογεί την πρότασή της σε λεπτομερή έκθεση, όπου τεκμηριώνεται, στη δεύτερη περίπτωση, και η επείγουσα περίσταση που δικαιολογεί την προσφυγή σε απόφαση βάσει του άρθρου 37 στοιχείο ια) του παρόντος Κανονισμού.

Άρθρο 59 — Έκθεση επί του αντικτύπου των γνωμοδοτήσεων

Τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, η Γενική Γραμματεία υποβάλλει έκθεση στην Ολομέλεια σχετικά με τον αντίκτυπο των γνωμοδοτήσεων της Επιτροπής των Περιφερειών. Καταρτίζει την έκθεση αυτή κυρίως με βάση τα στοιχεία που της κοινοποιούνται, προς τον σκοπό αυτόν, από την εκάστοτε αρμόδια επιτροπή, καθώς και τις πληροφορίες που συγκεντρώνει από τα ενδιαφερόμενα θεσμικά όργανα.

Άρθρο 60 — Εισηγητές

1.

Κατόπιν πρότασης του προέδρου της, κάθε επιτροπή ορίζει έναν ή, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, δύο εισηγητές μεταξύ των μελών της ή των δεόντως εξουσιοδοτημένων αναπληρωτών, για την επεξεργασία σχεδίου γνωμοδότησης.

2.

Κατά τον ορισμό των εισηγητών, κάθε επιτροπή διασφαλίζει την ισόρροπη κατανομή των γνωμοδοτήσεων.

3.

Σε επείγουσες περιπτώσεις, ο πρόεδρος της επιτροπής μπορεί να εφαρμόσει γραπτή διαδικασία για τον ορισμό εισηγητή. Ο πρόεδρος της επιτροπής καλεί τα μέλη της να του κοινοποιήσουν εγγράφως και εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών τυχόν αντιρρήσεις τους ως προς τον ορισμό του προτεινόμενου εισηγητή. Σε περίπτωση αντιρρήσεων, ο πρόεδρος και ο Α’ αντιπρόεδρος αποφασίζουν από κοινού.

4.

Σε περίπτωση που ο πρόεδρος ή ένας εκ των αντιπροέδρων της επιτροπής έχει οριστεί εισηγητής, κατά την εξέταση του σχεδίου γνωμοδότησής του, παραχωρεί την προεδρία της συνεδρίασης σε άλλον αντιπρόεδρο ή σε κάποιο άλλο παρόν μέλος.

5.

Όταν ένας εισηγητής απολέσει την ιδιότητα του τακτικού ή αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής των Περιφερειών, ορίζεται νέος εισηγητής από την ίδια πολιτική ομάδα εντός της επιτροπής, ενδεχομένως με προσφυγή στη διαδικασία της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 61 — Ομάδες εργασίας των επιτροπών

1.

Οι επιτροπές μπορούν, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, να συγκροτούν ομάδες εργασίας με την έγκριση του Προεδρείου. Ορισμένα μέλη των ομάδων αυτών είναι δυνατόν να προέρχονται και από άλλη επιτροπή.

2.

Εάν ένα μέλος ομάδας εργασίας κωλύεται να παραστεί σε μια συνεδρίαση, δύναται να αντικατασταθεί από άλλο τακτικό ή αναπληρωματικό μέλος, από την ίδια πολιτική ομάδα, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στον κατάλογο των εφεδρικών μελών της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας. Σε περίπτωση που κανένα εφεδρικό μέλος δεν είναι διαθέσιμο από αυτόν τον κατάλογο, το εν λόγω μέλος μπορεί να αντιπροσωπευτεί από οποιοδήποτε τακτικό ή αναπληρωματικό μέλος της ίδιας πολιτικής ομάδας.

3.

Κάθε ομάδα εργασίας μπορεί να ορίζει έναν πρόεδρο και έναν αντιπρόεδρο μεταξύ των μελών της.

4.

Οι ομάδες εργασίας δύνανται να εγκρίνουν συμπεράσματα τα οποία κοινοποιούνται στις επιτροπές τους.

Άρθρο 62 — Εμπειρογνώμονες των εισηγητών

1.

Κάθε εισηγητής μπορεί να ζητεί τη συνδρομή ενός εμπειρογνώμονα.

2.

Οι εμπειρογνώμονες των εισηγητών και οι εμπειρογνώμονες που έχουν προσκληθεί από την επιτροπή δικαιούνται επιστροφή των εξόδων ταξιδίου και διαμονής.

3.

Οι εμπειρογνώμονες δεν εκπροσωπούν την Επιτροπή των Περιφερειών και δεν μιλούν εξ ονόματός της.

Άρθρο 63 — Απαρτία

1.

Στις συνεδριάσεις των επιτροπών, απαρτία υπάρχει όταν παρίστανται περισσότερα από τα μισά μέλη αυτών.

2.

Η απαρτία εξακριβώνεται κατόπιν αιτήματος ενός μέλους και εφόσον δέκα (10) τουλάχιστον μέλη ψηφίσουν υπέρ του αιτήματος αυτού. Εάν δεν έχει ζητηθεί η εξακρίβωση της απαρτίας, όλες οι ψηφοφορίες είναι έγκυρες, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων μελών. Ο πρόεδρος μπορεί να αποφασίσει τη διακοπή της συνεδρίασης για διάστημα έως δέκα λεπτών πριν προβεί στην εξακρίβωση της απαρτίας. Τα μέλη που ζήτησαν την εξακρίβωση της απαρτίας συνυπολογίζονται στα παρόντα μέλη, ακόμη και εάν δεν παρευρίσκονται πλέον στην αίθουσα της συνεδρίασης. Σε περίπτωση που ο αριθμός των παρόντων μελών είναι μικρότερος των δέκα (10), ο πρόεδρος μπορεί να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει απαρτία.

3.

Εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει απαρτία, η επιτροπή μπορεί να συνεχίσει τις συζητήσεις της για τα υπόλοιπα σημεία της ημερήσιας διάταξης που δεν απαιτούν ψηφοφορία, αναβάλλει δε για την επόμενη συνεδρίαση την εξέταση και ψήφιση των σημείων της ημερήσιας διάταξης που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν ή οι ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν στη συνεδρίαση πριν από την εξακρίβωση της απαρτίας εξακολουθούν να ισχύουν.

Άρθρο 64 — Τροπολογίες

1.

Οι τροπολογίες πρέπει να υποβάλλονται πριν από τις 15.00 της ένατης εργάσιμης ημέρας πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της συνεδρίασης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο πρόεδρος μπορεί να ορίσει διαφορετική προθεσμία.

Τροπολογίες μπορούν να καταθέτουν στην επιτροπή μόνο μέλη της ίδιας επιτροπής ή άλλα δεόντως εξουσιοδοτημένα τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παράγραφος 2 του παρόντος Κανονισμού, καθώς επίσης, για τη δική του μόνο γνωμοδότηση, ο μη εξουσιοδοτημένος αναπληρωτής, ο οποίος έχει οριστεί εισηγητής, ή μια πολιτική ομάδα.

Το δικαίωμα κατάθεσης τροπολογιών σε συνεδρίαση επιτροπής ασκείται, αποκλειστικά, είτε από ένα μέλος της επιτροπής αυτής είτε από ένα άλλο δεόντως εξουσιοδοτημένο μέλος, τακτικό ή αναπληρωματικό. Εάν ένα μέλος εξουσιοδοτήσει αναπληρωματικό μέλος να συμμετάσχει σε μέρος ή στο σύνολο της συνεδρίασης επιτροπής, μόνο ένα εξ αυτών δικαιούται να καταθέσει τροπολογίες. Εάν το τακτικό μέλος καταθέσει τροπολογίες σε οποιοδήποτε μέρος της συνεδρίασης της επιτροπής, τότε ο αναπληρωτής δεν δικαιούται εν συνεχεία να πράξει το ίδιο. Ομοίως, εάν ο αναπληρωτής έχει εξουσιοδοτηθεί να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε μέρος της συνεδρίασης της επιτροπής και υποβάλει τροπολογίες σε γνωμοδότηση πριν το πράξει το τακτικό μέλος, τότε το τακτικό μέλος δεν δικαιούται να καταθέσει καμία τροπολογία στη συνεδρίαση της επιτροπής. Οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί έγκυρα πριν από την απώλεια της ιδιότητας του τακτικού ή αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής των Περιφερειών ή πριν από την εκχώρηση δικαιώματος ψήφου ή την ανάκληση αυτής παραμένουν έγκυρες.

Οι τροπολογίες μεταφράζονται κατά προτεραιότητα και κοινοποιούνται στον εισηγητή, ώστε να δύναται αυτός να υποβάλει τις δικές του τροπολογίες στη Γενική Γραμματεία, σε ηλεκτρονική μορφή, τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία της συνεδρίασης. Οι τροπολογίες αυτές του εισηγητή πρέπει να σχετίζονται με μία ή περισσότερες από τις τροπολογίες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο και να παραπέμπουν σε αυτές. Μόλις μεταφραστούν, οι τροπολογίες του εισηγητή καθίστανται διαθέσιμες ηλεκτρονικά προς τηλεφόρτωση. Διανέμονται στα μέλη σε έντυπη μορφή, το αργότερο κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Οι διατάξεις του άρθρου 25 παράγραφοι 1 έως 6 του παρόντος Κανονισμού ισχύουν κατ’ αναλογία.

2.

Η ψηφοφορία επί των τροπολογιών διεξάγεται σύμφωνα με τη σειρά αρίθμησης των παραγράφων του υπό εξέταση σχεδίου γνωμοδότησης.

3.

Η τελική ψηφοφορία αφορά το σύνολο του κειμένου, συμπεριλαμβανομένων τυχόν τροποποιήσεων. Όταν μια γνωμοδότηση δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εκπεφρασμένων ψήφων, η επιτροπή αποφασίζει:

είτε να υποβάλει το σχέδιο γνωμοδότησης με τις τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής για νέα συζήτηση και έγκριση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53 του παρόντος Κανονισμού·

είτε να ορίσει άλλον εισηγητή και να κινήσει εκ νέου τη διαδικασία κατάρτισης γνωμοδότησης·

είτε να μην προβεί στην κατάρτιση γνωμοδότησης.

4.

Μετά την έγκριση του σχεδίου γνωμοδότησης από την επιτροπή, ο πρόεδρός της το διαβιβάζει στον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών.

Άρθρο 65 — Απόφαση μη κατάρτισης γνωμοδότησης

1.

Εάν η αρμόδια επιτροπή κρίνει ότι στην αναφερόμενη στο άρθρο 41 στοιχείο α) του παρόντος Κανονισμού διαβούλευση δεν διακυβεύονται περιφερειακά ή τοπικά συμφέροντα ή ότι αυτή στερείται πολιτικής σημασίας, μπορεί να αποφασίσει να μην καταρτίσει γνωμοδότηση. Ο γενικός γραμματέας ενημερώνει τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σχετικά με την απόφαση αυτή.

2.

Όταν η αρμόδια επιτροπή θεωρεί ότι μια αίτηση γνωμοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 41 στοιχείο α) του παρόντος Κανονισμού είναι σημαντική αλλά, για λόγους προτεραιοτήτων και/ή επειδή έχουν ήδη πρόσφατα εκδοθεί σχετικές γνωμοδοτήσεις, δεν θεωρείται απαραίτητη η έκδοση νέας γνωμοδότησης, δύναται να αποφασίσει τη μη κατάρτιση γνωμοδότησης. Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή των Περιφερειών δύναται να ανταποκριθεί στο αίτημα των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μορφή αιτιολογημένης απόφασης μη κατάρτισης γνωμοδότησης.

Άρθρο 66 — Γραπτή διαδικασία

1.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο πρόεδρος μιας επιτροπής μπορεί να προσφύγει σε γραπτή διαδικασία για την έγκριση απόφασης σχετικά με τη λειτουργία της επιτροπής του.

2.

Ο πρόεδρος αποστέλλει την πρόταση απόφασης στα μέλη και τα καλεί να του γνωστοποιήσουν εγγράφως τυχόν ενστάσεις τους, εντός προθεσμίας τριών εργάσιμων ημερών.

3.

Η απόφαση θεωρείται εγκριθείσα, εκτός εάν εκφραστούν ενστάσεις από τουλάχιστον έξι (6) μέλη.

Άρθρο 67 — Διατάξεις που εφαρμόζονται στις επιτροπές

 

Το άρθρο 12 «Σύγκληση της πρώτης συνόδου»

 

το άρθρο 13 «Συγκρότηση της Επιτροπής των Περιφερειών σε σώμα και έλεγχος των εντολών» παράγραφος 2

 

το άρθρο 16 «Ημερήσια διάταξη της συνόδου ολομέλειας» παράγραφος 7

 

το άρθρο 18 «Δημοσιότητα των συνόδων, εξωτερικές προσωπικότητες, προσκεκλημένοι ομιλητές»

 

το άρθρο 21 «Ενστάσεις επί της διαδικασίας»

 

το άρθρο 23 «Ψηφοφορία»

 

και το άρθρο 26 «Συνοχή του τελικού κειμένου»

του παρόντος Κανονισμού εφαρμόζονται κατ’ αναλογία στις επιτροπές.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Άρθρο 68 — Γενική Γραμματεία

1.

Η Επιτροπή των Περιφερειών επικουρείται από Γενική Γραμματεία.

2.

Η Γενική Γραμματεία διευθύνεται από Γενικό Γραμματέα.

3.

Το προεδρείο, κατόπιν πρότασης του γενικού γραμματέα, προβαίνει στην οργάνωση της Γενικής Γραμματείας με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής των Περιφερειών και των οργάνων της και να επικουρούνται τα μέλη κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Προς τούτο, καθορίζει τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει η Γενική Γραμματεία στα μέλη, στις εθνικές αντιπροσωπείες, στις πολιτικές ομάδες και στα μη εγγεγραμμένα μέλη.

4.

Η Γενική Γραμματεία τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων των οργάνων της Επιτροπής των Περιφερειών.

Άρθρο 69 — γενικός γραμματέας

1.

Ο γενικός γραμματέας υπέχει τη διοικητική ευθύνη για την εκτέλεση των αποφάσεων που λαμβάνουν το προεδρείο ή ο πρόεδρος, κατ’ εφαρμογή του παρόντος Εσωτερικού Κανονισμού και του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Προεδρείου με συμβουλευτικό ρόλο και τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων αυτών. Ο γενικός γραμματέας επικουρεί τον Πρόεδρο στη μέριμνα για την ασφάλεια και το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων της Επιτροπής των Περιφερειών.

2.

Ο γενικός γραμματέας ασκεί τα καθήκοντά του υπό την εποπτεία του Προέδρου, ο οποίος εκπροσωπεί το προεδρείο. O γενικός γραμματέας οφείλει να δεσμευτεί επισήμως ενώπιον του Προεδρείου ότι θα ασκεί τα καθήκοντά του κατά τρόπο ευσυνείδητο και απολύτως αμερόληπτο. Δεν δύναται να εκπροσωπεί πολιτικά την Επιτροπή των Περιφερειών χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει την εξουσιοδότηση του Προέδρου. Κάθε χρόνο, ο γενικός γραμματέας θέτει στη διάθεση του Προεδρείου ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων του ως κύριου διατάκτη και υποβάλει σύνοψη της έκθεσης αυτής για ενδεχόμενη συζήτηση.

Άρθρο 70 — Πρόσληψη του γενικού γραμματέα

1.

Το προεδρείο προσλαμβάνει τον Γενικό Γραμματέα με απόφαση που λαμβάνεται με πλειοψηφία δύο τρίτων των εκπεφρασμένων ψήφων και αφού εξακριβωθεί η απαρτία που προβλέπεται στο άρθρο 38 παράγραφος 2 πρώτη πρόταση του παρόντος Κανονισμού.

2.

Ο γενικός γραμματέας προσλαμβάνεται για μία πενταετία. Οι ειδικοί όροι της σύμβασης προσλήψεώς του καθορίζονται από το προεδρείο, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 και των λοιπών σχετικών διατάξεων του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό της Ένωσης.

Η θητεία του γενικού γραμματέα είναι ανανεώσιμη μία μόνο φορά, για διάστημα πέντε επιπλέον ετών κατ’ ανώτατο όριο.

Τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, ασκούνται από έναν Διευθυντή που ορίζεται από το προεδρείο.

3.

Όσον αφορά τον Γενικό Γραμματέα, οι εξουσίες οι οποίες, βάσει του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό της Ένωσης, ανατίθενται στην αρμόδια για τη σύναψη συμβάσεων πρόσληψης αρχή, ασκούνται από το προεδρείο.

Άρθρο 71 — Κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό της Ένωσης

1.

Οι εξουσίες οι οποίες, βάσει του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανατίθενται στην αρμόδια για τους διορισμούς αρχή, ασκούνται:

όσον αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους των βαθμών 5 έως 12 της ομάδας καθηκόντων AD και τους υπαλλήλους των ομάδων καθηκόντων AST και AST-SC, από τον Γενικό Γραμματέα·

όσον αφορά τους λοιπούς μόνιμους υπαλλήλους, από το προεδρείο κατόπιν πρότασης του γενικού γραμματέα.

2.

Οι εξουσίες οι οποίες, βάσει του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό της Ένωσης, ανατίθενται στην αρμόδια για τη σύναψη συμβάσεων πρόσληψης αρχή, ασκούνται:

όσον αφορά τους έκτακτους υπαλλήλους των βαθμών 5 έως 12 της ομάδας καθηκόντων AD και τους έκτακτους υπαλλήλους των ομάδων καθηκόντων AST και AST-SC, από τον Γενικό Γραμματέα·

όσον αφορά τους λοιπούς έκτακτους υπαλλήλους, από το προεδρείο κατόπιν πρότασης του γενικού γραμματέα·

όσον αφορά τους έκτακτους υπαλλήλους του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου ή του Α’ αντιπροέδρου:

για τους βαθμούς 5 έως 12 της ομάδας καθηκόντων AD και για τις ομάδες καθηκόντων AST και AST-SC, από τον Γενικό Γραμματέα κατόπιν πρότασης του Προέδρου·

για τους λοιπούς βαθμούς της ομάδας καθηκόντων AD, από το προεδρείο κατόπιν πρότασης του Προέδρου.

Οι έκτακτοι υπάλληλοι που απασχολούνται στο ιδιαίτερο γραφείο του Προέδρου ή του Α’ αντιπροέδρου προσλαμβάνονται έως τη λήξη της θητείας αυτών:

όσον αφορά τους συμβασιούχους υπαλλήλους, τους ειδικούς συμβούλους και τους τοπικούς υπαλλήλους, από τον Γενικό Γραμματέα, σύμφωνα με τις διατάξεις του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό της Ένωσης.

3.

Το προεδρείο και ο γενικός γραμματέας δύνανται να μεταβιβάσουν τις εξουσίες που τους έχουν ανατεθεί δυνάμει του παρόντος άρθρου. Οι πράξεις μεταβίβασης καθορίζουν το εύρος των εξουσιών που ανατίθενται όσον αφορά τα όριά τους και τις προθεσμίες και προσδιορίζουν εάν οι δικαιούχοι αυτής της μεταβίβασης μπορούν να μεταβιβάζουν περαιτέρω τις αρμοδιότητές τους.

Άρθρο 72 — Συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών

Το προεδρείο συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών όταν λαμβάνει αποφάσεις προκειμένου για πρόσωπα σύμφωνα με τα άρθρα 70 και 71.

Άρθρο 73 — Προϋπολογισμός

1.

Η Επιτροπή Δημοσιονομικών και Διοικητικών Θεμάτων υποβάλλει στο προεδρείο προσωρινό σχέδιο κατάστασης προβλέψεων των εσόδων και των δαπανών της Επιτροπής των Περιφερειών για το επόμενο οικονομικό έτος. Το προεδρείο υποβάλλει το σχέδιο κατάστασης προβλέψεων των εσόδων και των δαπανών στην Ολομέλεια προς έγκριση.

Ο πρόεδρος, ύστερα από διαβούλευση με τη διάσκεψη των Προέδρων, υποβάλλει στο προεδρείο τις γενικές στρατηγικές κατευθύνσεις που θα παρουσιαστούν στην Επιτροπή Δημοσιονομικών και Διοικητικών Θεμάτων ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το έτος ν+2.

2.

Η Ολομέλεια εγκρίνει την κατάσταση προβλέψεων των εσόδων και των δαπανών της Επιτροπής των Περιφερειών και τη διαβιβάζει εγκαίρως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή, ώστε να είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που ορίζουν οι δημοσιονομικές διατάξεις.

3.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, κατόπιν διαβούλευσης με την Επιτροπή Δημοσιονομικών και Διοικητικών Θεμάτων, αναλαμβάνει ο ίδιος ή αναθέτει την εκτέλεση της κατάστασης προβλέψεων των εσόδων και των δαπανών, στο πλαίσιο των εγκεκριμένων από το προεδρείο εσωτερικών δημοσιονομικών διατάξεων. Ασκεί τα καθήκοντα αυτά σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4.

Σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό και τους εσωτερικούς δημοσιονομικούς κανόνες, οι εξουσίες του Προέδρου όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού ανατίθενται στον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος καθίσταται κύριος διατάκτης με τον διορισμό του.

ΤΙΤΛΟΣ III

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Άρθρο 74 — Συμφωνίες συνεργασίας

Το προεδρείο δύναται, κατόπιν πρότασης του γενικού γραμματέα, να συνάπτει συμφωνίες συνεργασίας για τη διευκόλυνση της άσκησης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής των Περιφερειών στο πλαίσιο της εφαρμογής των Συνθηκών ή για τη βελτίωση των πολιτικών συνεργασιών της.

Άρθρο 75 — Διαβίβαση και δημοσίευση των γνωμοδοτήσεων και των ψηφισμάτων

1.

Οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής των Περιφερειών, καθώς και οι ανακοινώσεις σχετικά με την εφαρμογή απλουστευμένης διαδικασίας σύμφωνα με το άρθρο 28 του παρόντος Κανονισμού ή σχετικά με τη μη κατάρτιση γνωμοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 65 του παρόντος Κανονισμού, απευθύνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαβιβάζονται δε στα όργανα αυτά, όπως και τα ψηφίσματα, από τον Πρόεδρο.

2.

Οι γνωμοδοτήσεις και τα ψηφίσματα της Επιτροπής των Περιφερειών δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

Άρθρο 76 — Πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα

1.

Κάθε πολίτης της Ένωσης και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο κατοικεί ή έχει την καταστατική του έδρα σε ένα κράτος μέλος, έχει δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα της Επιτροπής των Περιφερειών, βάσει του άρθρου 15 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των αρχών, όρων και περιορισμών που θέτει ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1), και των διατάξεων που έχει θεσπίσει το προεδρείο της Επιτροπής των Περιφερειών. Κατά τον ίδιο τρόπο, πρόσβαση στα έγγραφα της Επιτροπής των Περιφερειών παρέχεται, στο μέτρο του δυνατού, και σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

2.

Η Επιτροπή των Περιφερειών τηρεί μητρώο των εγγράφων της. Προς τον σκοπό αυτό, το προεδρείο εγκρίνει εσωτερικούς κανόνες που διέπουν τους όρους πρόσβασης και καταρτίζει τον κατάλογο των εγγράφων στα οποία παρέχεται άμεση πρόσβαση.

Άρθρο 77 — Δήλωση οικονομικών συμφερόντων των μελών και Κώδικας δεοντολογίας σε θέματα οικονομικών συμφερόντων και σύγκρουσης συμφερόντων

Τα μέλη, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους στην Επιτροπή των Περιφερειών, συμπληρώνουν δήλωση οικονομικών συμφερόντων, σύμφωνα με το πρότυπο που έχει εγκρίνει το προεδρείο, και φροντίζουν να την ενημερώνουν. Η δήλωση είναι προσβάσιμη στο κοινό. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τα μέλη τηρούν επίσης τον κώδικα δεοντολογίας όσον αφορά τα οικονομικά συμφέροντα και τις συγκρούσεις συμφερόντων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Άρθρο 78 — Γλωσσικό καθεστώς της διερμηνείας

Στο μέτρο του δυνατού, αξιοποιούνται τα κατάλληλα μέσα ώστε να διευκολύνεται η τήρηση των ακόλουθων αρχών ως προς το γλωσσικό καθεστώς της διερμηνείας:

α)

Οι συζητήσεις της Επιτροπής των Περιφερειών διεξάγονται στις επίσημες γλώσσες, εκτός αν το προεδρείο αποφασίσει διαφορετικά.

β)

Όλα τα μέλη έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται στη σύνοδο ολομέλειας σε όποια επίσημη γλώσσα επιλέγουν. Δηλώσεις σε μία από τις επίσημες γλώσσες αποτελούν αντικείμενο ταυτόχρονης διερμηνείας στις λοιπές επίσημες γλώσσες και σε όποια άλλη γλώσσα το προεδρείο κρίνει απαραίτητο. Η παρούσα διάταξη εφαρμόζεται επίσης για τις γλώσσες για τις οποίες η δυνατότητα αυτή έχει αναγνωριστεί βάσει των διοικητικών συμφωνιών που έχει συνάψει η Επιτροπή των Περιφερειών με διάφορα κράτη μέλη.

γ)

Στις συνεδριάσεις του Προεδρείου, των επιτροπών και των ομάδων εργασίας, παρέχεται διερμηνεία από και προς τις γλώσσες τις οποίες χρησιμοποιούν τα μέλη που επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ

Άρθρο 79 — Παρατηρητές

1.

Μετά την υπογραφή συνθήκης προσχώρησης ενός κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος, με την έγκριση του Προεδρείου, μπορεί να καλέσει την κυβέρνηση του προσχωρούντος κράτους να ορίσει αριθμό παρατηρητών ίσο με τον αριθμό των μελλοντικών εδρών που θα διαθέτει το κράτος αυτό στην Επιτροπή των Περιφερειών.

2.

Οι παρατηρητές αυτοί συμμετέχουν σε όλες ή σε μέρος των εργασιών της Επιτροπής των Περιφερειών έως ότου τεθεί σε εφαρμογή η συνθήκη προσχώρησης, και έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τον λόγο στα όργανά της.

Δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ή υποβολής υποψηφιότητας για αξιώματα εντός της Επιτροπής των Περιφερειών. Η συμμετοχή τους δεν παράγει έννομα αποτελέσματα στις εργασίες της Επιτροπής των Περιφερειών.

3.

Όσον αφορά τη χρήση των εγκαταστάσεων της Επιτροπής των Περιφερειών, τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης με τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών, η δε απόδοση των δαπανών στις οποίες υποβάλλονται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους ως παρατηρητές πραγματοποιείται εντός των ορίων των χρηματοδοτικών πόρων που διατίθενται από την αντίστοιχη γραμμή του προϋπολογισμού για τον σκοπό αυτό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 80 — Διεξαγωγή των συνεδριάσεων

1.

Οι τακτικές συνεδριάσεις των ακόλουθων οργάνων και δομών διεξάγονται διά ζώσης:

α)

η σύνοδος ολομέλειας

β)

του Προεδρείου

γ)

της διάσκεψης των Προέδρων

δ)

των επιτροπών

ε)

της Επιτροπής Δημοσιονομικών και Διοικητικών Θεμάτων

στ)

της Ειδικής επιτροπής για την αναθεώρηση του Εσωτερικού Κανονισμού

ζ)

των μεικτών συμβουλευτικών επιτροπών, των ομάδων εργασίας και των άλλων πολιτικών δομών που συγκροτούνται από το προεδρείο δυνάμει του άρθρου 37 στοιχείο ε) και στοιχείο ι) του Εσωτερικού Κανονισμού και αφορούν τρίτες χώρες

η)

των πολιτικών ομάδων

2.

Υπό την προϋπόθεση ότι είναι διαθέσιμα τα δημοσιονομικά και τεχνικά μέσα, οι πρόεδροι των ανωτέρω οργάνων και δομών μπορούν να επιτρέπουν την κατ’ εξαίρεση διαδικτυακή συμμετοχή εισηγητή που δεν είναι σε θέση να συμμετάσχει διά ζώσης σε συνεδρίαση, παρά μόνο εξ αποστάσεως και του οποίου το χρονοδιάγραμμα της γνωμοδότησης δεν κατέστη δυνατό να προσαρμοστεί λόγω των χρονικών περιορισμών της νομοθετικής διαδικασίας.

3.

Άλλες συνεδριάσεις είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται σε υβριδική μορφή ή αμιγώς εξ αποστάσεως σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στον Εσωτερικό Κανονισμό για τη σύγκληση της εκάστοτε συνεδρίασης. Θα λαμβάνονται υπόψη δημοσιονομικοί, περιβαλλοντικοί ή οργανωτικοί λόγοι και, κατά περίπτωση, θα ζητείται η γνώμη της Επιτροπής Δημοσιονομικών και Διοικητικών Θεμάτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ

Άρθρο 81 — Έκτακτα μέτρα

1.

Στην περίπτωση όπου η Επιτροπή των Περιφερειών παρεμποδίζεται να εκτελέσει τα καθήκοντά της και να ασκήσει τα προνόμιά της όπως προβλέπονται στις Συνθήκες, λόγω εξαιρετικών και απρόβλεπτων περιστάσεων που εκφεύγουν του ελέγχου της, είναι δυνατό να εφαρμοστεί προσωρινή παρέκκλιση από ορισμένους από τους κανόνες της Επιτροπής των Περιφερειών, προκειμένου να δύναται να συνεχίσει να εκτελεί τα εν λόγω καθήκοντα και να ασκεί τα εν λόγω προνόμια.

Τέτοιες περιστάσεις θεωρείται ότι συντρέχουν όταν ο πρόεδρος καταλήγει στο συμπέρασμα, βάσει αξιόπιστων στοιχείων που του παρέχει ο γενικός γραμματέας, ότι για λόγους ασφάλειας ή προστασίας ή ως αποτέλεσμα της μη διαθεσιμότητας τεχνικών μέσων είναι ή θα είναι αδύνατη ή επικίνδυνη η σύγκληση της Επιτροπής των Περιφερειών ή η λειτουργία της σύμφωνα με τους συνήθεις κανόνες και διαδικασίες της.

2.

Όταν πληρούνται οι όροι της παραγράφου 1, ο πρόεδρος μπορεί, με τη σύμφωνη γνώμη της διάσκεψης των Προέδρων και αφού διαβουλευτεί, εάν αυτό είναι δυνατό, με τους προέδρους των ενδιαφερομένων οργάνων, να αποφασίσει να εφαρμόσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα έκτακτα μέτρα:

α)

ακύρωση ή αναβολή προγραμματισμένης συνόδου ολομέλειας, συνεδρίασης άλλου καταστατικού οργάνου ή οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας·

β)

διεξαγωγή συνόδου ολομέλειας, συνεδρίασης άλλου καταστατικού οργάνου ή οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας σύμφωνα με το καθεστώς εξ αποστάσεως συμμετοχής που θεσπίζεται στο άρθρο 82 του παρόντος Κανονισμού·

γ)

άλλα μέτρα που καθίστανται πρόσφορα ή αναγκαία λόγω των ιδιαίτερων και εξαιρετικών περιστάσεων.

3.

Τα έκτακτα μέτρα που εγκρίνονται σύμφωνα με την παράγραφο 2 περιορίζονται χρονικά σε ανανεώσιμη περίοδο μέγιστης διάρκειας τεσσάρων (4) μηνών, οριοθετούνται δε με βάση την ανάγκη αντιμετώπισης των ειδικών και εξαιρετικών περιστάσεων.

Στην απόφαση λήψης έκτακτων μέτρων αναφέρονται οι λόγοι στους οποίους βασίζεται. Αρχίζει να ισχύει από τη δημοσίευσή της στον ιστότοπο της Επιτροπής των Περιφερειών ή, εάν οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν τέτοια δημοσίευση, από τη γνωστοποίησή της με τα καλύτερα διαθέσιμα εναλλακτικά μέσα. Όλα τα μέλη ενημερώνονται αμελλητί για την απόφαση αυτή.

Ο πρόεδρος ανακαλεί όλα τα μέτρα που εγκρίνονται δυνάμει του παρόντος άρθρου μόλις εκλείψουν οι έκτακτες περιστάσεις του άρθρου 1 που οδήγησαν στην έγκριση των εν λόγω μέτρων.

Άρθρο 82 — Καθεστώς εξ αποστάσεως συμμετοχής

1.

Όταν ο πρόεδρος αποφασίζει, βάσει του άρθρου 81 παράγραφος 2 στοιχείο β) του παρόντος Κανονισμού, να εφαρμόσει καθεστώς εξ αποστάσεως συμμετοχής, η Επιτροπή των Περιφερειών μπορεί να διεξάγει τις εργασίες της εξ αποστάσεως, μεταξύ άλλων επιτρέποντας στα μέλη της να ασκούν ορισμένα από τα δικαιώματά τους με ηλεκτρονικά μέσα.

2.

Το καθεστώς εξ αποστάσεως συμμετοχής εξασφαλίζει στον μέγιστο δυνατό βαθμό ότι τα μέλη είναι σε θέση να εκτελούν τα καθήκοντά τους, ειδικότερα δε, μεταξύ άλλων:

το δικαίωμα να λαμβάνουν τον λόγο και να παρακολουθούν τις συζητήσεις σε συνόδους ολομέλειας και συνεδριάσεις άλλων καταστατικών οργάνων, σύμφωνα επίσης με το άρθρο 78 του παρόντος Κανονισμού·

το δικαίωμα ατομικής ψηφοφορίας και ελέγχου της καταμέτρησης της ψήφου τους.

3.

Κατά τη λήψη της απόφασης της παραγράφου 1, ο πρόεδρος ορίζει κατά πόσον το καθεστώς αυτό εφαρμόζεται αποκλειστικά στις συνόδους ολομέλειας ή και στις συνεδριάσεις άλλων καταστατικών οργάνων και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της Επιτροπής των Περιφερειών.

4.

Για τους σκοπούς της εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν την εξακρίβωση της απαρτίας και την ψηφοφορία στα καταστατικά όργανα, τα μέλη που συμμετέχουν εξ αποστάσεως θεωρείται ότι συμμετέχουν διά ζώσης.

Ο πρόεδρος ορίζει, εφόσον είναι αναγκαίο, τον τρόπο και τον βαθμό στον οποίο τα μέλη έχουν πρόσβαση στην αίθουσα συνεδριάσεων κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του καθεστώτος εξ αποστάσεως συμμετοχής, ιδίως δε τον ανώτατο αριθμό μελών που επιτρέπεται να παρίστανται διά ζώσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Άρθρο 83 — Αναθεώρηση του Εσωτερικού Κανονισμού

1.

Η Ολομέλεια αποφασίζει με την πλειοψηφία των εκπεφρασμένων ψήφων κατά πόσον ενδείκνυται γενική ή μερική αναθεώρηση του παρόντος Εσωτερικού Κανονισμού. Κατά τη διάρκεια κάθε ημίσεος της θητείας της Επιτροπής των Περιφερειών, το προεδρείο υποβάλλει σύσταση στη σύνοδο ολομέλειας σχετικά με το κατά πόσον κρίνεται σκόπιμη η αναθεώρηση του Εσωτερικού Κανονισμού.

2.

Αναθέτει σε ειδική επιτροπή τη σύνταξη έκθεσης και σχεδίου κειμένου, βάσει των οποίων προβαίνει στην έγκριση των νέων διατάξεων με την πλειοψηφία των μελών της. Οι νέες διατάξεις τίθενται σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 84 — Οδηγίες του Προεδρείου

Το προεδρείο δύναται να εκδίδει οδηγίες για τους όρους εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος Εσωτερικού Κανονισμού, εντός των πλαισίων αυτού.

Άρθρο 85 — Έναρξη ισχύος του Εσωτερικού Κανονισμού

Ο παρών Εσωτερικός Κανονισμός τίθεται σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


(1)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2001, για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής (ΕΕ L 145 της 31.5.2001, σ. 43).


  翻译: