52005DC0531

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική επιτροπή και την επιτροπή των Περιφερειών - Απελευθερώνοντας ολόκληρο το δυναμικό της Ευρώπης - Πρόγραμμα νομοθετικών ρυθμίσεων και εργασιών της Επιτροπής για το 2006 /* COM/2005/0531 τελικό */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 25.10.2005

COM(2005) 531 τελικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Απελευθερώνοντας ολόκληρο το δυναμικό της ΕυρώπηςΠρόγραμμα νομοθετικών ρυθμίσεων και εργασιών της Επιτροπής για το 2006

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Απελευθερώνοντας ολόκληρο το δυναμικό της ΕυρώπηςΠρόγραμμα νομοθετικών ρυθμίσεων και εργασιών της Επιτροπής για το 2006

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι σαφείς και επείγουσας φύσης. Η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε ευκαιρίες αλλά και νέες απαιτήσεις. Ο εκσυγχρονισμός είναι απαραίτητος για τη διατήρηση των ιστορικά υψηλών επιπέδων ευημερίας, κοινωνικής συνοχής, προστασίας του περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής στην Ευρώπη, καθώς και για τη δημιουργία των απαραίτητων θέσεων απασχόλησης. Η αποτελεσματικότερη δράση της Ευρώπης συνίσταται στην απελευθέρωση του δυναμικού των πολιτών της και στην προώθηση των κοινών αξιών της στο εσωτερικό των συνόρων της καθώς και σε παγκόσμια κλίμακα. Η Επιτροπή θα αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή στο πρόγραμμά της για το 2006.

Κατά την έναρξη της θητείας της, η Επιτροπή καθόρισε τους βασικούς στρατηγικούς της στόχους μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ευημερία, αλληλεγγύη, ασφάλεια και η Ευρώπη ως παγκόσμιος εταίρος. Οι εν λόγω στόχοι εξακολουθούν να είναι επίκαιροι και κατά συνέπεια έχουν επιβεβαιωθεί και ευρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών της Επιτροπής. Αναδεικνύουν την απαιτούμενη ισορροπία στο έργο της Επιτροπής: πρόκειται για μια πολύπλευρη πολιτική η οποία παρέχει τη δυνατότητα στην Ευρώπη να επιδιώκει την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, να προστατεύει τους πολίτες της και να προωθεί τις ελευθερίες τους, να παράγεται έργο στο εσωτερικό της Ευρώπης και να προωθούνται οι ευρωπαϊκές αξίες στον υπόλοιπο κόσμο. Η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την επίτευξη των εν λόγω αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο για να πειστούν οι ευρωπαίοι ότι η Ένωση είναι σημαντικό στοιχείο της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Το νομοθετικό πρόγραμμα και πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής (καλούμενο εφ’ εξής «Πρόγραμμα Εργασίας») για το 2006 λαμβάνει πλήρως υπόψη τις υφιστάμενες οικονομικές και πολιτικές τάσεις καθώς και την θέση της Ευρώπης σε σχέση με πολλά βασικά ζητήματα στρατηγικής σημασίας. Η επιτευχθείσα πρόοδος στους εν λόγω τομείς θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθήσει ουσιαστικά τους στόχους της κατά το 2006.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε έντονα την επικύρωση του Συντάγματος και βοήθησε όλα τα κράτη μέλη στις ενημερωτικές εκστρατείες τους. Το Σύνταγμα θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα έτσι ώστε να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο δημοκρατική, με περισσότερη διαφάνεια, περισσότερο αποτελεσματική και ισχυρότερη εκτός των συνόρων της. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ελάχιστα πιθανό να επικυρωθεί το Σύνταγμα στο ορατό μέλλον. Εάν όμως η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης καταστεί δυνατό να συνεχιστεί δραστήρια και αποτελεσματικά, θα καλύψει σημαντικές ελλείψεις και θα δημιουργήσει γερά θεμέλια για την οικοδόμηση του μέλλοντος. Με το «πρόγραμμα Δ» όπως δημοκρατία, διάλογος και δημόσια συζήτηση, η Επιτροπή θα συμμετάσχει ενεργά στις δημόσιες συζητήσεις στα κράτη μέλη και θα τους παράσχει κάθε στήριξη. Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταδείξει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αξία της μέσω της χάραξης των πολιτικών που έχουν ανάγκη οι ευρωπαίοι.

Το συμπέρασμα των διαπραγματεύσεων για τις δημοσιονομικές προοπτικές – διαπραγματεύσεις για τις οποίες πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2005 - θα έχει αποφασιστικό αντίκτυπο στο έργο της Επιτροπής για τη διευρυμένη Ευρώπη. Το 2006 θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από έντονες προετοιμασίες έτσι ώστε όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2007.

Το γεγονός ότι τα ζητήματα αυτά αποτελούν το αντικείμενο έντονης συζήτησης δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή μας από τις πιεστικές ανάγκες που υπάρχουν για τη λήψη ευρωπαϊκών μέτρων. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να καταδειχθούν οι δυνατότητες της Ευρώπης είναι να αναληφθεί δράση και να παρασχεθούν στους πολίτες αντικειμενικές αποδείξεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα που μπορεί να τους προσφέρει η Ευρώπη.

Στο παρόν πρόγραμμα εργασίας εκτίθενται οι ενέργειες τις οποίες η Επιτροπή προτίθεται να υλοποιήσει προκειμένου να επιτευχθούν οι εν λόγω στόχοι κατά το 2006:

- Όσον αφορά την ευημερία, το 2006 θα είναι ένα κρίσιμο έτος για να μετατραπούν οι προθέσεις σε πράξεις στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισσαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τη δημιουργία ενός κλίματος που θα επιτρέπει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να απελευθερώσουν ολόκληρο το δυναμικό τους.

- Αλληλεγγύη σημαίνει ανάπτυξη μιας Ένωσης που ευνοεί τη συνοχή, αναγνωρίζει την ύπαρξη κοινών αρμοδιοτήτων και ενισχύει την ευημερία. Απαιτεί επίσης από εμάς να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προκλήσεων, όπως είναι οι δημογραφικές εξελίξεις και οι κλιματικές μεταβολές.

- Το αίτημα των πολιτών για την αντιμετώπιση των απειλών της ασφάλειας δύναται να ικανοποιηθεί μόνο με τη συνεργασία για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας, την προώθηση της υγείας και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

- Στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων, η Ένωση πρέπει να εξακολουθήσει να έχει δυνατή φωνή στον κόσμο, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία των μελλοντικών διευρύνσεων, στις γειτονικές χώρες και στην Αφρική, και να χρησιμοποιεί το ειδικό της βάρος στην παγκόσμια οικονομία προκειμένου να αποτελέσει η παγκοσμιοποίηση μια ευκαιρία για όλους.

Η Επιτροπή επιδιώκει την επίτευξη των εν λόγω στόχων με πολλά διαφορετικά μέσα. Ο ρυθμιστικός και εποπτικός της ρόλος είναι σημαντικός για την αποτελεσματική λειτουργία των ευρωπαϊκών αγορών σε ισότιμη βάση. Ο εκτελεστικός της ρόλος της παρέχει ειδικές υπευθυνότητες προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα προγράμματά της, από την έρευνα έως την κινητικότητα φοιτητών και την αναπτυξιακή βοήθεια, να εφαρμόζονται αποτελεσματικά στην πράξη. Η Επιτροπή διαπραγματεύεται στο εξωτερικό της Ένωσης και διευκολύνει τη συνεργασία στο εσωτερικό.

Πολλές από τις εν λόγω ενέργειες που βρίσκονται εν εξελίξει θα φθάσουν σε κρίσιμη φάση το 2006. Η στρατηγική της Λισσαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση θα εισέλθει στη σημαντικότατη φάση της υλοποίησης. Θα τεθούν οι βάσεις για μια νέα γενιά προγραμμάτων σε τομείς όπως είναι τα διαρθρωτικά ταμεία, η αγροτική ανάπτυξη, η καινοτομία, η έρευνα και η εκπαίδευση. Το πρόγραμμα της Ντόχα για την ανάπτυξη αναμένεται να εισέλθει στη φάση της ολοκλήρωσης.

Η Επιτροπή προωθεί επίσης την υλοποίηση των ενεργειών αυτών μέσω της καθιέρωσης νέων διαβουλεύσεων για την συλλογή γνωμών και νέων ιδεών σχετικά με τα μέσα με τα οποία η Ευρώπη δύναται να δράσει, καθώς και μέσω νέων πρωτοβουλιών για το συντονισμό πολιτικών σε τομείς όπου υπάρχει σαφής ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία. Στο παράρτημα του παρόντος προγράμματος εργασίας παρατίθεται κατάλογος των δράσεων προτεραιότητας για το 2006. Όπως και κατά το 2005, η Επιτροπή δεσμεύεται να υλοποιήσει τις εν λόγω προτεραιότητες.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα επικεντρωθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των ενεργειών αυτών με την αυστηρή εφαρμογή αρχών που αποσκοπούν σε ικανοποιητικότερες ρυθμίσεις: η απλούστευση, ο εκσυγχρονισμός, η διαβούλευση και η προσεκτική αξιολόγηση των επιπτώσεων των πολιτικών αποτελούν βασικούς στόχους τους οποίους η Επιτροπή θα εντάξει σε όλα τα επίπεδα των εργασιών της. Το 2006 θα είναι το πρώτο έτος της νέας στρατηγικής απλούστευσης την οποία θα εφαρμόσει η Επιτροπή και το οποίο θα χαρακτηρίζεται από μία συνεχή διαδικασία προσαρμογής της νομοθεσίας ανάλογα με την εξέλιξη των αναγκών των ρυθμιστών και των χρηστών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται επίσης ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του «ελλείμματος επικοινωνίας» επί ευρωπαϊκών θεμάτων, το οποίο θα αναπτυχθεί και θα υλοποιηθεί από όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα κράτη μέλη και την κοινωνία των πολιτών. Το λευκό βιβλίο για την επικοινωνία θα μετατραπεί κατά τον τρόπο αυτό κατά το 2006 σε συγκεκριμένες ενέργειες, ενισχύοντας τη δέσμευση της Επιτροπής να προσεγγίσει τους πολίτες και να εδραιώσει τα δημοκρατικά θεμέλια του ευρωπαϊκού σχεδίου.

Η Επιτροπή διαδραματίζει βασικό ρόλο όσον αφορά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής δράσης. Εντούτοις αποτελεί έναν φορέα μεταξύ πολλών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτύχει τους στόχους της μόνο εφόσον οι εν λόγω στόχοι επιδιωχθούν από κοινού από τα θεσμικά της όργανα, τις εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις και από τους ίδιους τους πολίτες. Η εταιρική σχέση πρέπει να λειτουργεί ως ενστικτώδες αντανακλαστικό στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της υλοποίησης των πολιτικών της Ένωσης.

Για την κατάρτιση του προγράμματός της του 2006, η Επιτροπή επωφελήθηκε από τις αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στην ετήσια στρατηγική πολιτικής για το 2006. Οι συζητήσεις αυτές έχουν καταδείξει ότι τα τρία θεσμικά όργανα επιδιώκουν τους ίδιους μεγάλους στόχους και ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία όσον αφορά τους βασικούς άξονες παρέμβασης που είναι απαραίτητοι για την επίτευξη των εν λόγω στόχων. Ειδικότερα, η νέα συμφωνία – πλαίσιο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής οδήγησε στην υποβολή λεπτομερών προτάσεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν οι στόχοι αυτοί να εκφραστούν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Οι απόψεις των λοιπών θεσμικών οργάνων έχουν ληφθεί πλήρως υπόψη κατά την κατάρτιση του εν λόγω προγράμματος.

2. ΕΥΗΜΕΡΙΑ

Μια από τις βασικές λειτουργίες της κρατικής πολιτικής είναι να διασφαλίζει ότι οι συνθήκες ενίσχυσης της ευημερίας υπάρχουν προς όφελος των πολιτών καθώς και των επιχειρήσεων. Τούτο σημαίνει σταθερά ρυθμιστικά συστήματα, κατάλληλες οικονομικές πολιτικές, παροχή οικονομικών προοπτικών και επένδυση σε ένα πληθυσμό ειδικευμένο και με επιχειρηματικό πνεύμα. Κατά συνέπεια, το ρυθμιστικό έργο της Ένωσης πρέπει να ανταποκρίνεται στα υψηλότερα ποιοτικά πρότυπα. Κεντρικό στοιχείο των καθηκόντων της Επιτροπής κατά το 2006 εξακολουθεί να είναι η ενίσχυση του έργου για την δημιουργία των συνθηκών που θα τονώνουν την ανάπτυξη και θα δημιουργούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης.

Η Ένωση έχει υποβάλλει τον οδικό χάρτη της για την ανάπτυξη και την απασχόληση στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισσαβόνας. Το 2006 θα είναι ένα κρίσιμο έτος για την υλοποίηση του εν λόγω οδικού χάρτη. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή αποκτά ειδικό ρόλο όσον αφορά την παρακολούθηση της εφαρμογής της αναθεωρημένης στρατηγικής, τόσο σε επίπεδο κρατών μελών όσο και σε επίπεδο Κοινότητας. Η εταιρική σχέση με τα κράτη μέλη είναι ουσιαστική προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι ολοκληρωμένες γενικές κατευθύνσεις για την μακροοικονομική πολιτική, τις μικροοικονομικές μεταρρυθμίσεις και την απασχόληση θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και να ενισχύονται σθεναρά από όλους τους βασικούς φορείς. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί την άνοιξη σχετικά με την επιτευχθείσα πρόοδο σε εθνική κλίμακα – στο πλαίσιο των 25 εθνικών προγραμμάτων μεταρρύθμισης που εγκρίθηκαν από τα κράτη μέλη – καθώς και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα θα υποβάλει τα μέτρα που προβλέπονται από το κοινοτικό πρόγραμμα της Λισσαβόνας που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2005.

Η γνώση και η καινοτομία με στόχο την ανάπτυξη και καλύτερες θέσεις απασχόλησης

Τα επαγγελματικά προσόντα και οι γνώσεις είναι βασικά πλεονεκτήματα που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης, υπάρχει όμως πολύ περισσότερο δυναμικό που πρέπει να απελευθερωθεί.

- Η γνώση μπορεί να ενισχυθεί με την ύπαρξη βασικών υποδομών. Ένα Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΙΤ) θα μπορούσε, εκμεταλλευόμενο το υφιστάμενο δυναμικό να διαδραματίσει το ρόλο σημαιοφόρου της γνώσης και της καινοτομίας στην Ευρώπη. Παράλληλα, η Επιτροπή θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη προετοιμασία του νέου προγράμματος – πλαισίου από το 2007. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας i-2010, ένα σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της διεπαφής μεταξύ κρατικών αρχών, πολιτών και επιχειρήσεων.

- Για τη μεγιστοποίηση των επιπτώσεων, η γνώση χρειάζεται ευκαιρίες. Η Επιτροπή θα μεριμνήσει για τη βελτίωση της κινητικότητας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Κινητικότητας των Εργαζομένων, καθώς και μέσω της διαφάνειας, της μεταφοράς και της αναγνώρισης των τυπικών προσόντων στην Ένωση.

Να καταστεί η Ευρώπη ελκυστικότερος τόπος για τους επενδυτές και τους εργαζόμενους

- Το περιβάλλον των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εξαρτάται έντονα από την ορθή λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Τούτο σημαίνει ότι πρέπει να εξακολουθήσει η αποφασιστική ανάληψη δράσης σε τομείς όπως είναι οι κρατικές ενισχύσεις, η επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης. Οι φορολογικές κανόνες που ισχύουν σε διασυνοριακές καταστάσεις απαιτούν απλούστευση και ορθολογικότητα και θα δημιουργηθεί επίσης μια νέα γενιά τελωνειακών και φορολογικών προγραμμάτων για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών συστημάτων και την απλούστευση της λειτουργία τους, ενώ θα χαραχθεί μια στρατηγική σχετικά με τα μέσα με τα οποία θα ενταθεί η καταπολέμηση της φορολογικής απάτης. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ανταγωνιστικότητα σε βασικούς τομείς όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία και η άμυνα, καθώς και τα δίκτυα και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

- Άλλες βασικές συνιστώσες τις ανάπτυξης είναι οι ευρωπαϊκές υποδομές μεταφορών και η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας . Παράλληλα με την προετοιμασία της νέας φάσης των διευρωπαϊκών δικτύων, μια νέα πρωτοβουλία θα προωθήσει τη σιδηροδρομική μεταφορά φορτίων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παράλληλα με την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, θα εξακολουθήσουν οι εργασίες για τη σύλληψη νέων τεχνολογικών λύσεων με σκοπό την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών, με ιδιαίτερη έμφαση στον καθαρό άνθρακα και τις τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το καινοτόμο σύστημα Galileo θα εισέλθει επίσης σε νέα φάση πρακτικής εφαρμογής.

- Στον τομέα της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ενιαία αγορά, θα εξεταστεί προσεκτικά η αποτελεσματικότητα της ισχύουσας νομοθεσίας. Θα εξακολουθήσει η απλούστευση προκειμένου να ενισχυθεί η αυξημένη ροή στην ενιαία αγορά και για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Οι βασικές αρχές της ενιαίας αγοράς, θα προωθηθούν στο πλαίσιο των νομοθετικών προτάσεων. Επιπλέον, θα εξετασθούν ειδικές τομεακές προτάσεις για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων, των συμψηφισμό τίτλων και το διακανονισμό χρεογράφων, καθώς και στον τραπεζικό τομέα. Θα συμπληρωθούν με την εν εξελίξει ανάλυση σε τομείς όπως τα επενδυτικά κονδύλια, οι ενυπόθηκες πιστώσεις, η πιστωτική επιφάνεια ασφαλιστικών εταιριών και οι εταιρικές σχέσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Διεύρυνση της ευρωζώνης

- Ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Η διαχείριση της ευρωζώνης από την Επιτροπή θα εισέλθει σε νέα φάση ενόψει της μελλοντικής διεύρυνσης της ευρωζώνης και με την αξιολόγηση της ετοιμότητας των νέων υποψηφίων να υιοθετήσουν το ευρώ.

3. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για την οικοδόμηση της κοινωνίας που θέλουμε για μας τους ίδιους καθώς και για τις μελλοντικές γενεές. Πρόκειται για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής και την αναγνώριση της αμοιβαίας υπευθυνότητας σε τομείς όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται επίσης για την προώθηση μιας υγιούς κοινωνίας με πολίτες που διατηρούν το αίσθημα εμπιστοσύνης ενόψει αλλαγών, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ευημερία και την ασφάλεια.

Εντούτοις, δεν έχουμε ακόμη φθάσει στο σημείο αυτό. Η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται μπροστά σε πολλές προκλήσεις, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της συντονισμένης και αποφασιστικής δράσης. Στον τομέα αυτό, η Ένωση μπορεί να δώσει μια σαφή προστιθέμενη αξία. Οι αποτελεσματικές πολιτικές για τη συνοχή και την αγροτική ανάπτυξη είναι απαραίτητες και εγγράφονται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισσαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Το 2006 θα είναι κρίσιμο έτος, με την εφαρμογή προγραμμάτων που αποσκοπούν στην αποτελεσματική επικέντρωση των δαπανών στη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα κατά τα επόμενα επτά έτη. Οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας έχουν ήδη προετοιμάσει το δρόμο για την βιωσιμότητα και την αυξημένη ανταγωνιστικότητα. Οι υπηρεσίες γενικού ενδιαφέροντος αποκτούν καίρια σημασία για τους ευρωπαίους πολίτες και η Επιτροπή θα εξακολουθήσει το έργο της προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι σχετικές με τις εν λόγω υπηρεσίες ανάγκες θα λαμβάνονται πλήρως υπόψη στη χάραξη της πολιτικών της Ένωσης. Οι απειλές που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό περιβάλλον έχουν διεθνική και παγκόσμια διάσταση που απαιτεί από την Ένωση να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο.

Άμεση αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προβλημάτων

- Η γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευημερία μας, το επίπεδο διαβίωσης και της σχέσης μεταξύ των γενεών. Παρά το γεγονός ότι πολλά ζητήματα εντάσσονται στο πλαίσιο της αρμοδιότητας των κρατών μελών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επίσης να αναλάβει δράση. Μετά από τη συζήτηση που ξεκίνησε το 2005, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ιδέες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ένωση δύναται να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της δημογραφικής γήρανσης της Ευρώπης.

- Η αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων αποτελεί ένα από τα πλέον επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, λαμβανομένων υπόψη των αναγκών στην αγορά εργασίας, καθώς επίσης και στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης. Το ζήτημα αυτό απαιτείται να αντιμετωπιστεί κατά τρόπο ολοκληρωμένο και ισορροπημένο με παράλληλο σεβασμό των ανθρωπιστικών παραδόσεων της Ευρώπης.

- Μια άλλη μακροπρόθεσμη πρόκληση είναι οι κλιματικές μεταβολές. Οι ολοένα συχνότερες και περισσότερο ζημιογόνες φυσικές καταστροφές έχουν ήδη αναδείξει το κόστος της απραξίας. Το 2006 θα είναι κρίσιμο έτος για τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις σχετικά με το κλίμα, δεδομένου ότι κατά το έτος αυτό θα αναληφθούν δεσμεύσεις στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Κιότο για την περίοδο μετά το 2012. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να διατηρήσει το ίδιο ρυθμό θέσπισης μέτρων σχετικά με τις κλιματικές μεταβολές προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της μέσω εθνικών σχεδίων κατανομής και μέτρων, όπως είναι η ένταξη του τομέα των αεροπορικών μεταφορών στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών. Θα πρέπει επίσης να γίνει απολογισμός των μέσων με τα οποία θα καταστούν επωφελείς οι συναφθείσες εθελοντικές συμφωνίες με τη βιομηχανία προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές CO2 από αυτοκίνητα οχήματα.

Βιώσιμη διαχείριση των πόρων

- Η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών μας πόρων ανταποκρίνεται σε μακροπρόθεσμους κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς προβληματισμούς. Η μεταρρύθμιση των τομέων του οίνου, των οπωροκηπευτικών και των μπανανών θα οδηγήσει την ισχύουσα διαδικασία γεωργικής μεταρρύθμισης στην τελική της φάση και θα συνεχίσει την τάση προς την κατεύθυνση της αυξημένης ανταγωνιστικότητας.

- Η πρόσφατη δραματική αύξηση των τιμών του πετρελαίου υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την Ευρώπη η ασφαλής, ανταγωνιστική και βιώσιμη προμήθεια σε ενέργεια. Οι προσπάθειες για τη διαχείριση και τη μείωση των κινδύνων θα ενταθούν, ιδίως με την προώθηση της ενεργειακής επάρκειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και μέσω της διερεύνησης όλων των ζητημάτων που αφορούν την ενδεχόμενη ανάπτυξη των βιοκαυσίμων.

- Η διαχείριση των πόρων επιτρέπει επίσης την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς. Η βιοποικιλότητα στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθεί να μειώνεται υπό την αυξανόμενη πίεση του ανθρώπου: απαιτεί τη λήψη νέων μέτρων για την επίτευξη του καθορισμένου στόχου να σταματήσει η απώλεια της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη μέχρι το 2010. Είναι επίσης αναγκαία για τον περιορισμό των κινδύνων τους οποίους δημιουργούν τα φυτοφάρμακα για την υγεία και το περιβάλλον και για να ενταθεί η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης .

Η οικοδόμηση μιας Ευρώπης με μεγαλύτερη συνοχή

- Υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να χαράσσονται οι δημόσιες πολιτικές μεμονωμένα, χωρίς να λαμβάνεται πλήρως υπόψη ο αντίκτυπος της μιας πολιτικής στην άλλη. Η νέα στρατηγική στο ναυτιλιακό τομέα θα ανοίξει το δρόμο σε μια νέα ολοκληρωμένη προσέγγιση για την βιώσιμα περιβαλλοντική ανάπτυξη μιας ευημερούσας ναυτικής οικονομίας που θα στηρίζεται στα επιτεύγματα της επιστήμης και τεχνολογίας της θάλασσας.

- Η συνοχή συνεπάγεται την υπευθυνότητα της Ένωσης να μεριμνήσει για την καθιέρωση κοινών προτύπων τα οποία συνδυάζονται με τα ανοικτά σύνορα, την κινητικότητα και την ενιαία αγορά. Η ισχύουσα εργατική νομοθεσία πρέπει να εξεταστεί με βάση τις γενικές τάσεις και τα κρίσιμα ζητήματα που θα ανακύψουν κατά τα επερχόμενα έτη. Εξάλλου, οι πολιτικές για την ισότητα των δύο φύλλων και την υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας πρέπει να ενισχυθούν και να εκσυγχρονιστούν.

- Η ορθολογική προσέγγιση ανοικτών μεθόδων συντονισμού στον κοινωνικό τομέα και η καθιέρωση της συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της μακροχρόνιας μέριμνας θα ενισχύσουν τη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στις προσπάθειες που καταβάλλουν τα κράτη μέλη για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού.

- Δεδομένης της αύξησης της κινητικότητάς τους στην Ευρώπη, οι πολίτες προσδοκούν να προτείνει η Ένωση λύσεις σε νέα διασυνοριακά προβλήματα που τίθενται στον τομέα του αστικού δικαίου, όπως είναι το διαζύγιο και τα καθεστώτα που ρυθμίζουν τις περιουσιακές σχέσεις των συζύγων ή η επιβολή αποζημιώσεων και η εφαρμογή άλλων αποφάσεων του αστικού κώδικα εκατέρωθεν των συνόρων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα δικαιώματα των παιδιών σε τομείς όπως είναι η επανένωση των μελών της οικογένειας, η γονική μέριμνα και η εμπορία ανθρώπινων όντων.

4. ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Σπανίως περνάει μια ημέρα χωρίς την υπενθύμιση ότι απειλείται η ασφάλεια των πολιτών. Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν και πάλι δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα αυτό. Οι βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη και το Λονδίνο, οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Ευρώπη καθώς και άλλες περιοχές του κόσμου, η απειλή της γρίπης των πτηνών και ο κίνδυνος πανδημίας γρίπης, οι κρίσεις στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών αποτελούν τα πλέον προφανή παραδείγματα ότι η καθημερινή ζωή έχει αναταραχθεί και ότι οι κίνδυνοι δεν είναι πλέον ενδεχόμενοι αλλά πιθανοί.

Ορθώς οι πολίτες αναμένουν την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τόσο εντός της Ένωσης όσο και παγκοσμίως. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι πολίτες αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει αποτελεσματική κοινή δράση: τούτο έχει μόλις πρόσφατα αναγνωρισθεί από τα κράτη μέλη με το πρόγραμμα δράσης της Χάγης. Μια αποτελεσματική και ρεαλιστική προσέγγιση απαιτεί τη λήψη μέτρων σε πολλά επίπεδα και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, της προστασίας και της αντίδρασης.

Μια ασφαλέστερη Ευρώπη για την προστασία των ευρωπαίων από την εγκληματικότητα

- Η τρομοκρατία αποτελεί μόνιμη απειλή στην Ευρώπη. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μπορούν να χτυπήσουν αιφνίδια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο αποτελεσματικότερος συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών θα βοηθήσει στον αποτελεσματικότερο εντοπισμό των τρομοκρατών και την ευκολότερη προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη. Μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο το έργο επιταχύνθηκε και θα συνεχιστεί κατά το 2006. Η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει από κοινού κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για την ενίσχυση των θυμάτων και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου. Περισσότερο έργο απαιτείται για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διασυνοριακών δικτύων με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στις ρίζες της.

- Η διασυνοριακή διάσταση του οργανωμένου εγκλήματος και τα σύγχρονα μέσα που χρησιμοποιούνται από τους εγκληματίες σήμερα απαιτούν την ανάληψη επικεντρωμένης και με σύγχρονα μέσα δράσης από μέρους της Ευρώπης. Τούτο πρέπει να περιλαμβάνει τη σύνδεση μεταξύ αρμοδίων αρχών μέσω ενός συνεκτικού συστήματος πληροφόρησης όσον αφορά το ιστορικό εγκληματιών και μια γενική επανεξέταση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

- Σε μια Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα, η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων έχει ιδιαίτερη σημασία: αποτελεί κοινό τόπο το γεγονός ότι τούτο απαιτεί συλλογική δράση και κοινά υψηλά πρότυπα εποπτείας εμπορευμάτων και προσώπων. Η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της παροχής βοήθειας στα κράτη μέλη που διαχειρίζονται εξωτερικά σύνορα και η παγίωση και η ενημέρωση του κεκτημένου στον τομέα της πολιτικής για τη χορήγηση ταξιδιωτικών θεωρήσεων θα βοηθήσουν στην προώθηση αποτελεσματικών ελέγχων.

- Η Ευρώπη παρέχει δυνατότητες για τη στήριξη του έργου των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την επιβολή του νόμου . Θα πρέπει να ενισχυθεί η δικαστική και αστυνομική συνεργασία προκειμένου να περιοριστούν τα νομικά εμπόδια, να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των πολιτών και να διευκολυνθεί η ανταλλαγή των σχετικών πληροφοριών και των βέλτιστων πρακτικών.

Αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών στην καθημερινή ζωή τους

- Η βελτίωση της υγείας, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και η αντιμετώπιση των υγειονομικών κινδύνων έχουν προφανείς θετικές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία και την ευημερία των πολιτών. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα ένα αποτελεσματικό πλαίσιο κανόνων και ενεργειών όσον αφορά τις πολιτικές για τους καταναλωτές. Η ανάληψη ειδικών πρωτοβουλιών στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη συντονισμένης διασυνοριακής δράσης προκειμένου να δοθεί η κατάλληλη ευρωπαϊκή διάσταση για την αντιμετώπιση των απειλών. Τα μέτρα πρέπει να είναι συνεπή και αποτελεσματικά: η κατάρτιση ενός ειδικού προγράμματος επιμόρφωσης για την ασφάλεια των τροφίμων θα έχει ως στόχο να διασφαλιστεί η γενική τάση των υψηλών προτύπων κατά τη διεξαγωγή ελέγχων.

- Τα θαλάσσια, αεροπορικά και οδικά ατυχήματα έχουν καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο οι ελλείψεις στον τομέα της ασφάλειας των μεταφορών έχουν άμεσες επιπτώσεις στους χρήστες των μεταφορικών μέσων και τους εργαζόμενους του τομέα αυτού, ενώ παράλληλα οδηγούν σε περιβαλλοντικές ζημίες. Τούτο ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές δαπάνες. Η ανάπτυξη του ρόλου της υπηρεσίας αεροπορικής ασφάλειας και του οργανισμού σιδηροδρόμων συμβάλλει πραγματικά στην ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη.

- Θα πρέπει επίσης να εξασφαλιστεί η δημιουργία δικτύων επικοινωνίας και συστημάτων πληροφόρησης που θα εμπνέουν εμπιστοσύνη και θα είναι ασφαλή και αξιόπιστα, δηλαδή θα έχουν της απαραίτητες προϋποθέσεις για την αυξημένη χρησιμοποίηση διασταυρούμενων ψηφιακών υπηρεσιών.

- Η Επιτροπή θα ενισχύσει επίσης τα μέσα πολιτικής προστασίας που διαθέτει και θα αναπτύξει τις ικανότητες ταχείας αντίδρασης της Ευρώπης, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που εμφανίζεται σημαντική κρίση.

5. Η ΕΥΡΩΠΗ ΩΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ

Για την επίτευξη των στρατηγικών της στόχων, η Ευρώπη δεν είναι δυνατό να δρα μόνη. Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ο πρόσφατος λιμός στη Νιγηρία, η αυξανόμενη κρίση όσον αφορά την ασφάλεια στο Ιράκ, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αποτελούν γεγονότα που μας υπενθυμίζουν διαρκώς το γεγονός ότι η ευημερία, η αλληλεγγύη και η ασφάλεια θα μπορούσαν να είναι ευρωπαϊκοί στόχοι, αλλά δεν θα ήταν δυνατό να εξαρτώνται αποκλειστικά από τα επιτεύγματα στο εσωτερικό της Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί σε αντιδράσεις έναντι του εξωτερικού κόσμου, αλλά θα πρέπει να ενεργήσει περισσότερο δραστήρια ώστε να συμβάλλει στη διαμόρφωση της γενικής κατάστασης.

Σταθερότητα και ευημερία στα σύνορά μας

- Στην περιοχή πλησίον των συνόρων μας, οι διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση και η διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης με τις υποψήφιες και μέλλουσες υποψήφιες χώρες πρέπει να συνεχιστεί. Οι εκθέσεις παρακολούθησης για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες θα δημοσιευθούν την άνοιξη, θα εστιάζουν στην τελική φάση της διαδικασίας προσχώρησης. Η ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και την Κροατία θα εξακολουθήσουν, καθώς επίσης και η παρακολούθηση της επιτευχθείσας προόδου σε όλες τις υποψήφιες και μελλοντικά υποψήφιες χώρες. Οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ) με τη Σερβία και Μαυροβούνιο και πιθανόν με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη θα εξακολουθήσουν με στόχο τη σύναψη της συμφωνίας πριν από τα τέλη του 2006.

- Στις γειτονικές μας χώρες, η Επιτροπή και οι χώρες – εταίροι θα εκτελέσουν τα υφιστάμενα σχέδια δράσης των οποίων η υλοποίηση θα εξεταστεί κατά τα τέλη του 2006. Η πολιτική γειτνίασης θα ενισχυθεί και θα ολοκληρωθεί με μια δέσμη νέων σχεδίων δράσης με χώρες της Κασπίας και της Μεσογείου και θα διευρύνουν το πεδίο των δεσμεύσεων για σταθερότητα και ευημερία περιλαμβάνοντας τους νέους εταίρους. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις αναπτυσσόμενες ολοκληρωμένες αγοράς ενέργειας με γειτονικές χώρες. Η Επιτροπή θα προετοιμάσει επίσης το έδαφος για τη σύναψη αναθεωρημένης θεσμικής συμφωνίας με τη Ρωσία και την Ουκρανία και θα επιδιώξει στο πλαίσιο αυτό τη σύναψη μιας συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών με την Ουκρανία.

Ευθύνες σε παγκόσμια κλίμακα

Όσον αφορά τις σχέσεις της με τις αναπτυσσόμενες χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταθεί στο ύψος των πρόσφατων και φιλόδοξων δεσμεύσεων: αν το 2005 χαρακτηρίστηκε ως έτος ανάληψης υποχρεώσεων για την ανάπτυξη, το 2006 πρέπει να είναι το έτος υλοποίησης της ανάπτυξης αυτής. Συνεπεία της Συνόδου Κορυφής των G8 και της ανανεωθείσας δέσμευσης για τους αναπτυξιακούς της χιλιετίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξεκινήσει σήμερα τις απαραίτητες εργασίες με σκοπό την επίτευξη των στόχων μας όσον αφορά την αυξημένη χρηματοδοτική προσπάθεια (επιπλέον ποσό ύψους 20 δισεκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2010) και να βελτιώσει τη συνεκτικότητα και την αποτελεσματικότητα της ενίσχυσης που καταβάλλουν από κοινού οι ευρωπαίοι δωρητές, με βάση τη νέα δήλωση σχετικά με την αναπτυξιακή πολιτική. Προς το σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα εξακολουθήσει την ίδια προσέγγιση μέσω της χαρτογράφησης της βοήθειας της Ένωσης, της εναρμόνισης των διαδικασιών και των στρατηγικών γεωγραφικού χαρακτήρα για τους εταίρους ΑΚΕ και στο πλαίσιο βασικών ζητημάτων όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία.

- Ο κεντρικός στόχος για την ανάληψη δράσης είναι η Αφρική . Με βάση τη νέα στρατηγική για την Αφρική και τη νέα δήλωση για την αναπτυξιακή πολιτική της Ένωσης, η Επιτροπή θα προτείνει την ενίσχυση της εταιρικής της σχέσης με την Αφρική σε δύο τομείς προτεραιότητας, τη διακυβέρνηση και τις υποδομές. Όπως προτάθηκε στο πλαίσιο της αναθεωρημένης συμφωνίας του Κοτονού, ο διάλογος για θέματα ασφάλειας θα ενταθεί. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη σύναψη συμφωνιών Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (ΟΕΣ) θα εισέλθουν στην αποφασιστική φάση τους και οι σχετικές ρυθμίσεις θα αποτελέσουν το αντικείμενο πλήρους εξέτασης.

- Η στήριξη της ανασυγκρότησης και της πολιτικής αλλαγής θα εισέλθει σε νέα φάση, με την ενισχυμένη συνεργασία στο Ιράκ καθώς και την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας στη Γάζα και τη δυτική όχθη, την ενίσχυση έργων στο Αφγανιστάν και τη χορήγηση βοήθειας μετά το τσουνάμι. Η Ευρώπη θα εξακολουθήσει επίσης να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα κρίσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

- Στενά συνδεδεμένη με τα παραπάνω είναι η ασφάλεια και στον τομέα αυτόν θα αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες για τη μη διάδοση και τον αφοπλισμό, την ασφάλεια των πολιτών και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας.

Μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία

- Η παγκοσμιοποίηση είναι μια πραγματικότητα την οποία θα πρέπει να αποδεχθούμε για την αποκατάσταση της δυναμικής ανάπτυξης και της ποιοτικής απασχόλησης στην Ευρώπη. Το εξωτερικό εμπόριο και οι επενδύσεις συμβαδίζουν με την οικονομική ολοκλήρωση μέσα στην Ευρώπη. Θα πρέπει πλέον να δοθεί έμφαση στην εξωτερική διάσταση της ανταγωνιστικότητας, με τη διατύπωση συστάσεων για το εμπόριο και τις σχετικές με το εμπόριο πολιτικές. Στην προβλεπόμενη για το Δεκέμβριο του 2005 συνδιάσκεψη του Χονγκ Κονγκ πρέπει να τεθούν οι βάσεις για μια φιλόδοξη εξέλιξη του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχα, μέχρι τα τέλη του 2006, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης συγκεκριμένων αποτελεσμάτων για τις φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες. Δεδομένου ότι ο δεύτερος σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ένωσης, η Κίνα, μας θέτει ενώπιον σημαντικών προκλήσεων και μας προσφέρει δυνατότητες, θα πραγματοποιηθεί συνολική επισκόπηση 5 χρόνια μετά την προσχώρησή της στον ΠΟΕ.

- Η Ευρώπη θα συμβάλει στην αποτελεσματική πολυμερή προσέγγιση της αειφόρου ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα, ιδίως μέσω της χάραξης ενός πλαισίου πολιτικής για τη λήψη μέτρων σχετικά με τα παγκόσμια δημόσια αγαθά, όπως για την αποδάσωση και τη διαχείριση των υδάτων. Η ευρωπαϊκή εμπειρία στον περιβαλλοντικό τομέα, καθώς και τα καινοτόμα μέσα που επιτρέπουν τον συνδυασμό της δημόσιας αναπτυξιακής βοήθειας με τις ιδιωτικές επενδύσεις, θα συνδυαστούν στο πλαίσιο ενός ταμείου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να επιτύχουν τους στόχους της χιλιετίας στους τομείς της αποχέτευσης και της ενέργειας.

- Σε όλους τους τομείς, η αληθινή εταιρική σχέση μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα αποκτήσει η Ευρώπη μια ισχυρότερη και συνεπέστερη φωνή στον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου να καταστεί συνεκτικότερη και αποτελεσματικότερη η εξωτερική δράση της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, στη Νέα Υόρκη ή οπουδήποτε στον κόσμο, ιδίως μέσω της ανταλλαγής υπαλλήλων.

6. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Η αποτελεσματική υλοποίηση της πολιτικής αποτελεί βασικό συστατικό της αξιοπιστίας και της νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η επιλογή μιας συγκεκριμένης πολιτικής δεν είναι το μοναδικό σημαντικό στοιχείο: είναι επίσης σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο χαράσσονται και υλοποιούνται πολιτικές.

Κατά το 2005, η Επιτροπή ενέτεινε τις προσπάθειές της για τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το κανονιστικό πλαίσιο στην ΕΕ θα πληροί τις σημερινές απαιτήσεις. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η συμβολή των αποτελεσματικότερων ρυθμίσεων στην ανάπτυξη και την απασχόληση, συνεχίζοντας παράλληλα να λαμβάνει υπόψη τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους και τη χρηστή διακυβέρνηση.

Η αξιολόγηση των επιπτώσεων έγινε συστηματική για τις προτεραιότητες του προγράμματος εργασίας και συμφωνήθηκαν νέες κατευθυντήριες γραμμές[1]. Η Επιτροπή προέβη σε λεπτομερή εξέταση των προτάσεων που είχαν υποβληθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προκειμένου να διαπιστωθεί η συμβατότητά τους με τις αρχές βελτίωσης της νομοθεσίας και τούτο είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν 68 προτάσεις[2]. Τα μέτρα αυτά προστίθενται σε εκείνα που έλαβε η Επιτροπή για το ένα τρίτο των εκκρεμουσών προτάσεών της που χρονολογούνταν πριν από το 2004. Επιπλέον, καταβάλλονται επί του παρόντος σημαντικές προσπάθειες για την απλούστευση των ισχυόντων κανόνων. Το αποτέλεσμα αναμένεται να αποτελέσει σημαντική πρόοδο, δεδομένου ότι θα είναι πολύ ευκολότερο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επωφεληθούν από τις ενέργειες που υλοποιούνται σε επίπεδο ΕΕ και να τις κατανοήσουν. Στο πλαίσιο της εν λόγω νέας επιχειρησιακής φάσης, η Επιτροπή θα δημιουργήσει εσωτερικά μια διάρθρωση που θα αποσκοπεί ειδικά στην επιτάχυνση της εφαρμογής κανόνων βελτίωσης των κανονιστικών ρυθμίσεων, διασφαλίζοντας κατά τον τρόπο αυτό την πολιτική συνοχή, τον ποιοτικό έλεγχο και την προς τα ανάντη αξιολόγηση των κανονιστικών ζητημάτων.

- Επικουρικότητα και αναλογικότητα. Το έργο της Επιτροπής θα εκτιμηθεί με βάση τις απαιτήσεις από άποψη επικουρικότητας και αναλογικότητας: η ΕΕ πρέπει να δρα μόνον όταν είναι αναγκαίο και η παρέμβασή της πρέπει να είναι η ελάχιστη απαιτούμενη για την επίτευξη των στόχων της. Η Επιτροπή θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της πλήρους τήρησης των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας.

- Αποδοτικότητα, διαφάνεια και λογοδοσία. Τα κονδύλια του προϋπολογισμού της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνον εφόσον μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα σε σχέση με τις δαπάνες σε εθνική κλίμακα. Οι δαπάνες θα πρέπει εξάλλου να δύνανται να αιτιολογούνται σαφώς και προς τον σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρχουν αποτελεσματικοί διοργανικοί μηχανισμοί. Πρέπει να διασφαλίζεται η δημιουργία κατάλληλων συστημάτων λογιστικού και τρέχοντος ελέγχου, ενώ θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ο οδικός χάρτης που αποσκοπεί στην εξασφάλιση θετικής δήλωσης αξιοπιστίας από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Η προστασία των χρηματοδοτικών συμφερόντων της Ένωσης εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό πρόβλημα. Επίσης, η Επιτροπή θα συνεχίσει κατά το 2006 την υλοποίηση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας της στον τομέα της διαφάνειας.

- Διαβουλεύσεις. Οι πρωτοβουλίες πολιτικής πρέπει να έχουν επαρκή προετοιμασία και να επικεντρώνονται στις πραγματικές ανάγκες που έχουν σήμερα οι ευρωπαίοι. Κατά συνέπεια, οι διαβουλεύσεις αποτελούν βασική συνιστώσα της χάραξης πολιτικής από την Επιτροπή. Πολλές από τις προτάσεις που αναφέρονται στο παράρτημα του παρόντος προγράμματος εργασίας είναι προϊόν διαβουλεύσεων· άλλες, θα οδηγήσουν σε νέες διαβουλεύσεις. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο τα υφιστάμενα μέσα για να συμμετέχουν οι πολίτες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα ενθαρρύνει νέες μορφές διαβούλευσης, για παράδειγμα μέσω της σύστασης επιτροπών πολιτών.

- Αξιολόγηση των επιπτώσεων. Με την αξιολόγηση των επιπτώσεων διασφαλίζεται η χάραξη πολιτικής με πλήρη γνώση των πραγματικών γεγονότων και πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων. Κατά τον τρόπο αυτό, καθοδηγείται επίσης η διαδικασία χάραξης πολιτικής, μέσω της ελεύθερης εξέτασης των επιλογών και παρέχεται ένα πλαίσιο προκειμένου να διασφαλίζεται ότι λαμβάνονται πλήρως υπόψη οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα. Η αξιολόγηση των επιπτώσεων πρέπει επίσης να καθοδηγεί τη διοργανική διαδικασία λήψης αποφάσεων και να αιτιολογεί την υποβολή μιας πρότασης, κατά τρόπο σαφή και με δυνατότητα πρόσβασης του κοινού. Κατά συνέπεια, η αξιολόγηση των επιπτώσεων εξακολουθεί να αποτελεί στερεότυπο χαρακτηριστικό όλων των νομοθετικών και πολιτικών προτάσεων τις οποίες περιλαμβάνει το πρόγραμμα εργασίας για το 2006[3]: σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να οδηγήσει στη λήψη απόφασης να επιτευχθούν οι στόχοι κατά διαφορετικό τρόπο, ή να μην επιτευχθούν. Εξάλλου, με την αξιολόγηση των επιπτώσεων που πραγματοποιήθηκε κατά το 2006 θα προετοιμαστεί το πρόγραμμα του 2007. Άλλη εκδοχή της αξιολόγησης των επιπτώσεων είναι η εκ των υστέρων αξιολόγηση, η οποία διεξάγεται σε τακτικά διαστήματα και εξετάζει κατά πόσον έχουν επιτύχει τους στόχους τους οι κοινοτικές πολιτικές και τα προγράμματα της Ένωσης.

- Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και εφαρμογή. Η Επιτροπή θα εντείνει τις προσπάθειές της για την εφαρμογή της νέας μεθόδου εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου[4], ιδίως μέσω της αποτελεσματικότερης συνεργασίας με τα κράτη μέλη, με προληπτικά μέτρα και, εφόσον είναι αναγκαίο, με την αυστηρή αντιμετώπιση των παραβάσεων.

- Απλούστευση. Πρέπει να αποφεύγεται να είναι η κοινοτική νομοθεσία και διαδικασίες υπερβολικά περίπλοκες, δεδομένου ότι τούτο συνεπάγεται πραγματικό κόστος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Οι νέες νομοθετικές προτάσεις θα ελέγχονται αυστηρά και θα πρέπει επίσης να επανεξεταστεί η ισχύουσα νομοθεσία. Τον Οκτώβριο του 2005, η Επιτροπή καθιερώνει μια νέα φάση απλούστευσης της νομοθεσίας (με τομεακή προσέγγιση και συστηματικότερες διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη) και καταρτίζει ένα τριετές αναπροσαρμόσιμο πρόγραμμα για την αναθεώρηση των νομοθετικών διατάξεων που ενδέχεται να είναι δυσανάλογα επαχθείς για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης[5]. Κατά τον τρόπο αυτό συνεχίζεται και ενισχύεται το πλαίσιο απλούστευσης που καταρτίστηκε από την Επιτροπή το 2003. Η πρώτη φάση επικεντρώνεται στους τομείς των αυτοκινήτων, των κατασκευών και των αποβλήτων.

- Απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών. Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει την επανεξέταση των εσωτερικών της διαδικασιών προκειμένου να προβεί σε σημαντικές απλουστεύσεις: τα πρώτα αποτελέσματα της εν λόγω πρωτοβουλίας απλούστευσης θα εμφανιστούν κατά το 2006, ιδίως στους τομείς της διοικητικής και χρηματοοικονομικής διαχείρισης, καθώς και της υποβολής προσφορών και της ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.

Δεδομένης της συνέχισης των εργασιών στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών προτεραιότητας που αναφέρονται στο παράρτημα, οι εν λόγω αρχές βελτίωσης του ρυθμιστικού πλαισίου θα βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της Επιτροπής. Κατά το θέρος του 2006 το πρόγραμμα εργασίας θα αποτελέσει το αντικείμενο ενδιάμεσης επανεξέτασης που θα επιτρέψει στην Επιτροπή να προβεί σε απολογισμό των αλλαγών αυτών και, εφόσον παραστεί ανάγκη, να τροποποιήσει τον κατάλογο των προτεραιοτήτων.

ANNEX : PRIORITY ITEMS FOR ADOPTION IN 2006

I. PROSPERITY

Title English | Type of proposal or act | Description of scope and objectives | Reference number |

Proposal for a Council Regulation establishing the European Institute of Technology (EIT) | Legislative Proposal / Regulation | This proposal will be presented only if the 2006 Spring European Council asks for it in the light of η Επιτροπή Communication on the same theme that will be annexed to η Επιτροπή report on the implementation of the Lisbon Strategy. In this case, the proposal will aim to establish the EIT (main functions and characteristics, structures and bodies, budget, etc.). | 2006/EAC+/004 |

Recommendation for a European Qualifications Framework | Non-legislative action / Recommendation | The main policy objective is to establish - on a voluntary basis - a European reference framework that will facilitate transparency, transfer and recognition of qualifications in Europe. A set of common reference levels will facilitate the comparison of education and training provisions and be supported by principles for quality assurance, validation, guidance, key competences etc. The EQF will support the comparability and thus eventually also the recognition of qualifications, provide a framework for development of qualifications at sector level and support the lifelong learning of individual citizens. | 2006/EAC/006 |

Convergence Report 2006 | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | At least every two years, η Επιτροπή and the ECB each prepare a convergence report in accordance with the procedure laid down in Article 121(1). The reports examine to which extent the Member States with a derogation have achieved a high degree of sustainable convergence on the basis of the 4 convergence criteria. The compatibility of their national legislation with Community law also forms part of the assessment. | 2006/ECFIN/019 |

Proposal for a Council Decision under Art.122(2) abrogating the derogation for certain Member States | Legislative Proposal / Decision | If one or more Member States are deemed to fulfil the conditions for euro adoption, their derogation is abrogated by the Council. | 2006/ECFIN/020 |

Proposal for an amendment of Regulation (EC) No 2866/98 on conversion rates to the euro | Legislative Proposal / Regulation | Council decides on conversion rates of new euro area entrants in accordance with Article 123(5). | 2006/ECFIN/021 |

Legislative Proposal consolidating and strengthening new approach directives, policies and principles | Legislative Proposal / Decision | The main operational objectives are: Consolidating and reviewing key definitions; Enhancing mutual confidence in conformity assessment bodies and increasing transparency of the notification process by defining a Community policy on accreditation and by consolidating and reviewing designation requirements; Facilitating the notification process concerning notified bodies; Reviewing the existing conformity assessment modules; Clarifying the meaning of the CE marking and its relationship to voluntary marks; Establishing a Community framework consisting of essential requirements for national market surveillance activities; Enhancing cooperation of national market surveillance authorities; Improving the safeguard clause mechanism | 2006/ENTR/001 |

Community Regulation concerning the free movement of goods in the non-harmonised area | Legislative Proposal / Regulation | The main policy objective is improving the functioning of mutual recognition in the non-harmonised area, by finding a solution for most of the problems set out above. Mutual recognition in the non-harmonised area of goods needs more structure so as to enhance transparency and to encourage national authorities to act more ‘European’. It is also important that, in cases where mutual recognition is refused, the possibility for companies to demonstrate that the disputed product is indeed lawfully marketed elsewhere in the EU is clearly set out. | 2006/ENTR/002 |

Communication on a competitive automotive regulatory framework | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The main objective is to enhance the EU industry’s global competitiveness and employment, while sustaining further progress in safety and environmental performance of vehicles at a price affordable to the consumer. The main policy areas involved therefore are better regulation, competitiveness, environment and road safety. | 2006/ENTR/003 |

Revision of Directive 88/378/EC on the safety of toys | Legislative Proposal / Directive | The main policy objectives are the simplification of the current legislation, the improvement on the safety of toys by clarifying essential safety requirements, the improvement in the functioning of the Internal Market by developing conditions for a better common approach by national market surveillance authorities in the implementation of the legislation in force. | 2006/ENTR/004 |

Proposal for a European Parliament and Council Directive amending Directive 98/34/EC laying down a procedure for the provision of information in the field of technical standards and regulations and of rules on information society services | Legislative Proposal / Directive | To ensure that the Lisbon agenda goal of ensuring a smooth functioning of the Internal Market for services by 2010 is achieved. To eliminate potential obstacles to the Internal Market for services even before they appear, thus avoiding a posteriori and lengthier interventions and increasing the competitiveness of EU enterprises. To adjust the standardisation part of the Directive to the latest developments in this area. | 2006/ENTR/006 |

Communication Financing Growth - the European Way | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The Communication aims at specifying concrete actions contributing to the growth of the European innovative firms, in particular SMEs and mid-sized firms, by spreading good practices and policy learning in access to finance. In particular the new Member States, where the financial sector development is behind that of EU-15, can benefit from an open policy dialogue process. The Communication also aims to outline actions that would contribute to enhancing the single market by identifying and removing obstacles from cross-border investment. So far, the Member States have regularly confirmed their commitment to ease the access to finance, but have mainly focused on national solutions. | 2006/ENTR/007 |

Communication on Defence Industries and Markets | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | Η Επιτροπή wants to encourage the competitiveness of the European defence sector. Appropriate market legislation and substantial R&D programmes are the main tools to achieve this objective. | 2006/ENTR/008 |

Communication on the functioning of the regulatory framework for electronic communications and services | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | Provides a report on the functioning of the regulatory framework for electronic communications and services and launches a public consultation on possible review. | 2006/INFSO/001 |

Communication on eGovernment | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The objective is to propose an Action Plan for 2006-2010 widely supported by Member States and Επιτροπή services that work on eGovernment related activities, as announced in the i2010 Communication. | 2006/INFSO/003 |

Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Directives 89/665/EEC and 92/13/EEC as lastly modified, on the coordination of laws, regulations and administrative provisions relating to the application of review procedures to the award of public contracts | Legislative Proposal / Directive | L'objectif est d'encourager davantage les entreprises communautaires à soumissionner dans n'importe quel Etat membre de l'Η Ένωση, en leur donnant la certitude qu'elles pourront, si nécessaire, engager des recours efficaces dans le cas où leurs intérêts auraient été lésés lors de procédures de passation de marchés de travaux, de fournitures ou de services. La proposition de directive vise à améliorer certaines dispositions des directives « recours » sans changer les principes qui ont inspiré leur adoption. En outre, la proposition de directive prendra essentiellement la forme d’un renforcement des procédures ou mécanismes existants en particulier par la mise en place de recours efficaces contre les marchés passés illégalement de gré à gré. Par ailleurs, les développements jurisprudentiels récents appellent une clarification voire une précision du cadre législatif existant, afin d’assurer une sanction effective, proportionnée et dissuasive des violations du droit communautaire des marchés publics. | 2006/MARKT/002 |

Επιτροπή White Paper on the Integration of the EU Mortgage Credit Market | Non-legislative action / White Paper | White Paper on mortgage credit announcing any initiatives to be proposed by η Επιτροπή to promote the creation of an EU mortgage credit market, based on the results of wide-spread consultation following the 2005 Green Paper 'Mortgage Credit in the EU'. | 2006/MARKT/003 |

White Paper on the next steps towards an efficient investment fund market | Non-legislative action / White Paper | The Green Paper on the enhancement of the EU framework for investment funds was published in July 2005. It presented an analysis of the European market for investment funds and an assessment of the ability of the EU regulatory framework in the area (UCITS Directives) to achieve its objectives in the current context. It also launched a debate on a series of options that could improve the functioning of the fund market. Drawing on a long process of consultation, research and impact assessment, the White Paper will present the concrete actions to be taken in order to achieve a more efficient market for investment funds. | 2006/MARKT/004 |

Directive of the European Parliament and of the Council on clearing and settlement in the securities field | Legislative Proposal / Directive | The proposal could provide a common regulatory framework to achieve an efficient, integrated and safe market for securities clearing and settlement, thus increasing market liquidity, reducing costs of capital and increasing EU growth. Currently several barriers, of different nature, generate inefficiency and increase costs for most of the cross-border securities settlements. | 2006/MARKT/005 |

Proposal for the full accomplishment of the Internal Market for Postal Services | Legislative Proposal / Directive | The objective of the proposal is to progress the accomplishment of the internal market for postal services while ensuring the provision of universal postal services for all users, irrespective of their location in the Η Ένωση. The scope of the proposal will include, if it is appropriate, confirmation of the date of 2009 for the full accomplishment of the postal internal market (i.e. opening of remaining postal monopolies to competition) and may include, in addition, measures intended to ensure the provision of universal postal services, the protection of users in conditions of undistorted competition in the market. | 2006/MARKT/006 |

Proposal to review Article 16 of Directive 2000/12/EC of 20 March 2000 relating to the taking up and pursuit of the business of credit institutions (review of the supervisory approval process for major shareholdings) | Legislative Proposal / Directive | Article 16 of the European Banking Directive allows supervisors to effectively block proposed mergers and acquisitions of banks in their jurisdiction on prudential grounds. The review of Article 16 seeks to clarify the process and procedures that should be followed by supervisors, in order to ensure clear, transparent and equitable treatment by all European supervisors in relation to proposed mergers and acquisitions of banks. | 2006/MARKT/007 |

Recommendation from η Επιτροπή - Fair compensation for private copying: copyright levies reform | Non-legislative action / Recommendation | Reform of copyright levies applied to equipment and media used for private copying by consumers and others. | 2006/MARKT/008 |

Interpretative Communication on the application of Article 296 of the Treaty to Defence Procurement | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The fragmentation of the European defence market is among other things due to the uncertainty on how to apply article 296 of the Treaty, which allows MS to derogate from Public Procurement rules when essential security interests are at stake. In the context on a more global initiative aimed at opening up defence procurement markets, an Interpretative Communication would clarify the criteria to be used in order to asses whether the conditions for the application of this derogation are met. | 2006/MARKT/012 |

European Transparency Initiative | Non-legislative action / other | The goal of the initiative is to increase transparency (e.g. use of Community funds, lobbying) | 2006/SG+/008 |

Decision on the renewal of an Action Programme for Customs in the Community (Customs 2013) | Legislative Proposal / Decision | The Customs 2013 programme is the successor of the Customs 2007 programme and has as objective to further improve cooperation between tax administrations. The Customs programme will continue to develop and modernise the trans-European computerised systems that underpin the implementation of customs policy. The Customs 2013 programme will tackle a number of new challenges, such as securing the supply chain and support for the use of a common risk management system, while promoting the incorporation of risk management into all aspects of customs work. Customs 2013 will continue to support activities to protect traders from piracy and counterfeiting. The Customs programme will also support the further development of initiatives to set up a paperless electronic customs environment while underpinning indispensable initiatives such as modernisation and simplification of the customs legislation. | 2006/TAXUD/001 |

Decision on the renewal of a Community programme to improve the operation of the taxation systems in the internal market (Fiscalis 2013) | Legislative Proposal / Decision | The Fiscalis 2013 programme will continue to support initiatives that focus on improving the proper functioning of taxation systems in the internal market by increasing cooperation between participating countries, their administrations and officials. It will raise awareness of relevant Community law and encourage Member States to share experience of implementing Directives. The programme will also encompass tools to help combat harmful tax competition and tax fraud, both within the EU and in relation to third countries. To support administrative cooperation and mutual assistance between tax administrations, the programme will develop and modernise the trans-European computerised networks required for the exchange of information for control purposes, such as the VAT Information Exchange System (VIES) and the Excise Movement Control System (EMCS). | 2006/TAXUD/002 |

Communication to the Council and the European Parliament on a strategy to improve the fight against tax fraud | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The purpose of the communication is to launch a debate on an overall anti-tax fraud strategy at EU level. The responsibility for control and anti-fraud work is clearly a matter for the Member States. The role of η Επιτροπή is to provide an appropriate legislative framework at Community level and to facilitate co-operation between Member States. A communication is therefore the appropriate tool to launch the debate. However, achieving the objective of the anti-fraud strategy will probably require both legal and non-legal activities at a later stage | 2006/TAXUD/003 |

Επιτροπή Communication on the implementation of a dedicated European rail freight network | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | Promoting the development of the rail transport (in particular the rail freight transport) and creating an integrated European railway area. Facilitating the internal rail freight market. Developing performing rail freight corridors on the trans-European rail network. Focusing Community funding on identified bottlenecks. Encouraging cooperation between infrastructure managers to increase the quality and efficiency of cross-border rail freight traffic by developing international timetabling, tailor-made paths. | 2006/TREN/003 |

Communication on transport logistics to facilitate intermodal transport | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | Freight Transport is more crucial for Europe's industrial competitiveness than for its international competitors because of our unique geography; mountains, seas, peripheral regions, location of production and population etc. The growth in international trade, enlargement and changes in logistics processes mean that freight transport continues to grow faster than GDP. Action that could be considered includes: - Support the development and use of advanced ICT, - Set standards for intermodal transport and logistics systems and services, - Improve intermodal liability, - Examine means (technical, legal, financial) to promote intermodal transport more actively, - Improve logistics education and training, - Ensure fair competition between the modes, - Expand support for alternative services and innovation, - Enhance co-operation between industry, service providers and policy makers, - Ensure widespread dissemination and take up of best practice. | 2006/TREN/010 |

Galileo future applications | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The European satellite navigation infrastructure will provide initial positioning services as from 2008. The use of this technology in all sectors of modern economies will generate by 2020 a global market of some 300 billion euros, with 3 billion receivers in use in a wide range of electronic devices. Some 150.000 highly qualified jobs will be created, contributing to the Lisbon objectives. Applications spanning the whole EU territories can easily be implemented in view of the exploitation phase. Coordinated actions and standards have to be developed in order to take the full benefits of this pan-European positioning and timing technology. Public administrations can make use of the positioning service through a set of regulated applications. An assessment of the feasibility of several regulatory measures and their impact is necessary. | 2006/TREN/025 |

Communication on Clean Coal Technologies | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | Stimuler le développement technologique et la démonstration à l'échelle commerciale des nouvelles technologies du charbon propre et, en particulier, par l'amélioration du rendement énergétique des centrales électriques utilisant ce combustible ouvrant la voie à la capture et au stockage du CO2. | 2006/TREN/026 |

Intermediate overall assessment of the measures advocated in the White Paper "European Transport Policy for 2010: time to decide" | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The Επιτροπή's White Paper established a mid-term review in 2005 to check whether its objectives and precise targets were being attained or whether adjustment need making. As the original instrument used was a Communication from the Επιτροπή, the mid-term review has to be same kind of instrument | 2005/TREN/011 |

II SOLIDARITY

Title English | Type of proposal or act | Description of scope and objectives | Reference number |

Council Regulation amending Regulation (EC) No 404/93 on the common market organisation for bananas | Legislative Proposal / Regulation | A review of the common market organisation (CMO) for bananas is envisaged based on the findings of an ongoing evaluation, in particular as concerns the aid scheme to the EU banana producers, also taking account of the new import system to be in place as of 2006. The main objectives of the review are to maintain an acceptable balance at the level of marketing of the three sources of supply of the Community market (EU production, ACP and dollar banana imports), to improve the efficiency of EU production, to provide fair prices to EU consumers, to support the sustainable development of the producing areas and to promote environmentally-friendly methods of cultivation and processing. | 2005/AGRI/003 |

Council Regulation amending Regulations Nos 2200/96, 2201/96 and 2002/96 on the common market organisation of fresh and processed fruit and vegetables | Legislative Proposal / Regulation | The reform of these sectors is part of the overall CAP reform process. The main objectives of the reform are to improve the competitiveness of processed fruits and vegetables industry through a more market orientated policy, while taking into account the important role of the sectors concerned in employment in rural areas; to update and upgrade the current instruments of the Common Market Organisation (CMO) for fresh products; to decrease trade distorting agricultural support; to remove useless rules, to simplify and clarify the remaining regulations. | 2006/AGRI/002 |

Επιτροπή Communication on reform of the common market organisation for wine | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The common market organisation for wine is one of the last agricultural sectors to undergo a significant reform in order to address a number of problems. Η Επιτροπή Communication will set out orientations for the legislation aiming mainly to improve the competitiveness of the EU-produced wine, to reach a balance between supply and demand, to develop better instruments for a better knowledge and monitoring of the market, to simplify and clarify legislation, to ensure that wine production in Europe is sustainable, and to preserve the authenticity and character of the product. The Communication will be accompanied by an impact assessment and will later be followed by a proposal for a Council Regulation. | 2006/AGRI/003 |

Communication from η Επιτροπή to the Council and the European Parliament on the future prospects for biofuels | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The Communication will present the result of reflections on the question of measures to promote the production of biofuels, including such production in less developed third countries. | 2006/AGRI/019 |

Communication from η Επιτροπή to the Council, the European Parliament, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions "Growth, prosperity and solidarity in an equal and democratic society: a roadmap for equality between women and men" | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | Despite progress made in the last decades towards equality between women and men, several gender gaps in employment, unemployment, pay, decision making positions, as well as the phenomenon of violence against women and trafficking still remain. This Communication will represent the road map on gender equality and will define objectives and actions for EU policies in order to achieve gender equality, and to tackle remaining problems and obstacles. | 2006/EMPL/001 |

Communication from η Επιτροπή on a new Community strategy on health and safety at work 2007-2012 | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The new Community strategy on health and safety at work for the period 2007-2012 will build on the current strategy and on the evaluation of its results by combining a variety of instruments: up-dating and simplifying legislation, social dialogue, progressive measures, development of new instruments to help the implementation of legislation, economic incentives and on building partnerships between all players in this policy area. The objectives will be increased productivity and quality of work, in line with the Lisbon strategy, through a reduction of occupational accidents and absenteeism due to poor health. | 2006/EMPL/002 |

Green Paper on the evolution of labour law | Non-legislative action / Green Paper | As announced in the Social Agenda, the Green Paper is expected to launch a wide debate in Europe involving EU institutions, Member States, social partners and experts with the aim of establishing conclusions about the main trends in the recent evolution of labour law, both at EU and national level, and identifying the most crucial and urgent issues. | 2006/EMPL/003 |

Communication on the demographic future of Europe | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The Communication will present a synthesis of the replies to the 2005 Green Paper on ageing, the first results of the analytic studies prepared under the pilot action of the EP (Walter initiative) and the Επιτροπή's proposals for further action in this domain. | 2006/EMPL/004 |

Thematic Strategy on the Sustainable Use of Pesticides | Legislative Proposal / Directive | The Strategy will propose a number of measures and initiatives with the objective of a reduction of the impacts of pesticides on human health and the environment in order to achieve a more sustainable use of pesticides as well as a significant overall reduction in risks and of the use of pesticides consistent with the necessary crop protection. Justification for rescheduling: postponed from 2005 awaiting revision of SANCO directive 91/414 which is now foreseen for 2nd qtr 06 (Ref. 2003/SANCO/061). Communication with proposal for Framework Directive (Communication - option consultation ESC/CoR; Framework mandatory) | 2004/ENV/003 |

Communication - Halting the decline of biodiversity by 2010 | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The Communication will lay down a road map on priority objectives and actions to meet the EU and global objectives, set by heads of state and government, relating to halting (EU) and significantly reducing (global) the decline of biodiversity by 2010. The European Council 2003 and 2004 has called for accelerated action in this regard. ENV Council (28 June 2004) called for a report to Council and Parliament as early as possible in 2004, taking account of the ongoing biodiversity policy review process and in particular the 'Message from Malahide' (which comprises stakeholder consensus on objectives and targets towards achieving the overall 2010 objective). | 2005/ENV/011 |

Green Paper on adaptation to climate change | Non-legislative action / Green Paper | The Green Paper will help identify areas where action is needed at Community level to support the EU's adaptation to the increasing adverse effects of climate change. The need to consider EU-level action on adaptation was flagged in η Επιτροπή Communication "Winning the Battle against Global Climate Change". | 2006/ENV/012 |

Communication from η Επιτροπή to the Council and the European Parliament: Results of the review of the Community Strategy to reduce CO2 emissions from cars. | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The Community's strategy to reduce CO2 emissions from cars will be reviewed and new options to complement existing measures, including the current voluntary agreements with car manufacturers will be examined. The aim is to reach an improved fuel efficiency. The results of this review will be presented and proposals on the way forward will be made. | 2006/ENV/013 |

Revision of Directive 2001/81/EC of the European Parliament and of the Council of 23 October 2001 on national emission ceilings (NEC) for certain atmospheric pollutants | Legislative Proposal / Directive | The revision of the NEC Directive is the key legislative initiative that will make concrete the environmental and health objectives set out in the Thematic Strategy on Air Pollution up to 2020. Limit emissions of acidifying and eutrophying pollutants and ozone precursors to improve the protection in the Community of the environment and human health against risks of adverse effects from acidification, soil eutrophication and ground-level ozone and to move towards the long-term objectives of not exceeding critical levels and loads and of effective protection of all people against recognised health risks from air pollution by establishing national emission ceilings, taking the years 2010 and 2020 as benchmarks, and by means of successive reviews. | 2006/ENV/016 |

Modification of Directive 2003/87/EC in order to include aviation in the EU Emissions Trading Scheme | Legislative Proposal / Directive | Amend the existing legislative framework to incorporate aviation emissions into the EU Greenhouse Gas Emissions Trading Scheme (ETS). | 2006/ENV/017 |

Green Paper on a future European Η Ένωση Maritime Policy | Non-legislative action / Green Paper | The Green Paper on an all embracing EU Maritime Policy will present the state of the art of integrated sea related policies. It shall set out options for a more holistic approach of the EU and its Member States for policies relating to the sea. | 2006/FISH/001 |

Proposal for a Regulation on the applicable law and jurisdiction in divorce matters | Legislative Proposal / Regulation | There are currently no Community rules in the field of applicable law to divorces. The main policy objective is to provide solutions that enhance legal certainty and flexibility and meet the legitimate expectations of the citizens according to the Hague Programme. The choice of the Regulation will ensure the achievement of these purposes. | 2005/JLS/187 |

Green Paper on the conflict of laws in matters concerning matrimonial property regimes, including the question of jurisdiction and mutual recognition | Non-legislative action / Green Paper | The objective is to launch a wide consultation of interested subjects on legal and practical issues arising in international situations in the area of property rights of married and unmarried couples. | 2005/JLS/188 |

Communication from η Επιτροπή to the Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συβούλιοon future priorities for the common policy on illegal immigration | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The strategic objectives of an efficient handling of the EU borders and ensuring the highest level of security at the external borders are partially fulfilled through the objectives of this legal instrument. The operational powers, which should be conferred to the seconded national experts/border guards, are a minimum requirement in view of providing effective assistance to the requiring, host MS. With these powers the guest border guards contribute to reduce the risks and prevent the threats at those stretches of the EU external borders, which are under more intense threat. | 2006/JLS/005 |

Green Paper on Enforcement: A European system for the attachment of bank accounts | Non-legislative action / Green Paper | The objective is to launch a wide consultation of interested parties on how to improve the enforcement of monetary claims in the EU. The Green Paper describes the current legal situation and proposes the creation of a European System for the attachment of bank accounts as a possible solution. Different options are proposed as to the specific features of such a system. | 2006/JLS/006 |

European elections 2004: Επιτροπή Communication on the participation of the Η Ένωση citizens in the Member State of residence (Directive 93/109/EC) and on the electoral modalities (Decision 76/787/EC as amended by Decision 2002/772/EC) | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | Firstly, the Communication will assess the application of Directive 93/109/EC on the voting rights of the Η Ένωση citizens in their Member State of residence in the June 2004 elections to the European Parliament. The Report will draw the attention of the European Parliament to the question concerning publication of results of elections in Member States with the view of amending the relevant provision to be clear and to be implemented in a uniform way, which is not the case at the moment. It will be up to the European Parliament to contemplate the appropriateness of any legislative initiative. | 2006/JLS/008 |

Communication on the implementation of the rights of the child | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The Communication intends to set a framework where concrete actions will allow the implementation of the rights of the child within the European Η Ένωση. Also, the defence of children’s rights in the external Policy of the Η Ένωση will be included. The action plan included in the Communication should help the Η Ένωση and the Member States to fulfil their obligations vis-à-vis the UN Convention of the Rights of the Child. | 2006/JLS/009 |

Green paper on drugs and civil society in the EU | Non-legislative action / Green Paper | Produce a Green paper to provide a framework for working with the civil society in the drugs field at the EU level. Ensure effective implementation of actions n° 3 (1) and 3 (2) of the EU Drugs Action Plan 2005-2008. | 2006/JLS/007 |

Proposal for a Council Regulation concerning Community Financial Contributions to the International Fund for Ireland (2007-2008) | Legislative Proposal / Regulation | Article 5 of Council Regulation (EC) No 177/2005 of 24 January 2005 establishes that by 31 March 2006 η Επιτροπή shall submit a report to the Budgetary Authority, assessing the results of the activities of the Fund & the need for continuing contributions beyond 2006. | 2006/REGIO+/006 |

Proposal for a Council Decision on Strategic Community Guidelines on Cohesion | Legislative Proposal / Decision | Définition des priorités de la Communauté en matière de cohésion économique, sociale et territoriale. | 2005/REGIO+/013 |

Proposal for a Directive amending Council Directive 91/414/EEC concerning the placing of plant protection products on the market | Legislative Proposal / Directive | Adaptation to technical progress and re-organisation of regulatory provisions concerning the placing of plant protection products on the market. Commitment of η Επιτροπή in its progress report to Council and European Parliament (COM 444(2001)final). | 2003/SANCO/61 |

Package of proposals aiming to reinforce the position and the normative framework of inland waterway transport, namely: (1) Proposal for a regulation of the European Parliament and of the Council establishing a European institutional framework for inland waterway transport; (2) Proposal for a negotiation mandate aiming at allowing third countries to participate in the institutional framework and, if possible, to establish a common normative framework between the EU and third countries | Legislative Proposal / Regulation | Le renforcement du cadre institutionnel, p.ex. l'établissement d'une Agence européenne pour la navigation intérieure, devrait inscrire le transport fluvial dans le cadre d'une politique des transports plus stratégique. Une telle agence devrait concentrer les aptitudes et ressources disponibles et éviter les doubles emplois dans les travaux de différents organismes, tout en combinant des missions différentes afin de susciter des synergies. En utilisant le cadre communautaire comme seul cadre approprié, la prise de décisions et l’établissement de règles communes seront facilités. Dans l’objectif de permettre la participation des Etats tiers intéressés dans les travaux de l’agence, et de parvenir à un cadre réglementaire harmonisé en Europe, l’établissement de l’Agence devra être accompagné par des accords bi- ou multilatéraux avec des pays tiers. | 2006/TREN/009 |

Action Plan on energy efficiency | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | L'énergie est au cœur de notre système économique et pourtant l'Europe doit importer 50% de ses besoins énergétiques, soit une facture annuelle de 240 milliards d’euros. Si rien n’est fait, ce sera 70% en 2030 alors que le prix du pétrole s’envole. La maîtrise de notre consommation d’énergie est indispensable si l’on veut réduire cette dépendance énergétique. C’est pourquoi l’efficacité énergétique est une des priorités de la stratégie de Lisbonne pour une Europe plus compétitive. Suite au débat public lancé cette année avec le Livre vert sur l’efficacité énergétique, cette communication définira un plan d’action visant des économies d’énergie de l’ordre de 20% d’ici 2020. | 2006/TREN/032 |

Green Paper on a secure, competitive and sustainable energy policy for Europe | Non-legislative action | The Green Paper will prepare the Communication on this subject which will be issued later in the year. The intention is to give the widest possible consultation pursuant to Better Regulation. | 2006/TREN/XXX |

III SECURITY

Title English | Type of proposal or act | Description of scope and objectives | Reference number |

Communication on a strategy for a secure information society "Strengthening Trust in ICT" | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The strategy will propose a general framework for future activities in the field of internet, network and information security. It will take stock of actions already taken and identify areas where an action at EU level can provide particular added value, while respecting subsidiarity and activities already undertaken by Member States. It will also provide a link to further security related activities planned for 2006. | 2006/INFSO/002 |

Proposal for a Decision on a computerised system of exchange of information on criminal convictions | Legislative Proposal / Decision (CFSP/JHA) | La décision aura pour objectif de créer les bases nécessaires à la mise en place d'un mécanisme européen informatisé permettant d'échanger les informations contenues dans les registres nationaux. | 2004/JLS/116 |

Council Decision creating a European Law Enforcement Network in the fight against terrorism (LEN) | Legislative Proposal / Decision | Pursuant to the Communication of the Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή on Preparedness and the Consequence Management in the Fight against Terrorism η Επιτροπή proposes additional measures to strengthen the existing instruments on civil protection and consequence management. The intention of η Επιτροπή is to establish a law enforcement alert mechanism (the Law Enforcement Network, LEN) to be hosted by Europol and connected with other European rapid alert and rapid response systems managed by η Επιτροπή (notably ARGUS) whilst respecting national competences. | 2005/JLS/077 |

Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council establishing a Community Code on short stay visas | Legislative Proposal / Regulation | One of the fundamental components of further development of the common visa policy as part of a multi-layer system aimed at facilitating legitimate travel and tackling illegal immigration through enhanced harmonisation of national legislation and handling practices at diplomatic and consular posts (as defined in the Hague Programme), is the establishment of a "common corpus" of legislation. Therefore it is necessary to consolidate, update and develop the current acquis. As current legal instruments is a mixture of Community rules and administrative and practical provisions, a proper "Visa Code" is to be drafted and accompanied by practical guidelines for the operational implementation of these rules. | 2006/JLS/002 |

Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council in view of setting up the powers and the financing of teams of national experts of Member States to provide technical and operational assistance to Member States in the activities dealing with the control and surveillance of the external borders in the framework of the European Agency for the Management of Operational Cooperation at the External Borders of the Member States of the European Η Ένωση | Legislative Proposal / Regulation | Based on the results of the study on the powers of the MS border guards, whose final report should be ready end of 2005, the proposal of the EP and Council legal instrument aims to set up powers and financing for the border guards, when seconded in another MS. The objective is to enable the MS border guards to provide effective assistance to their colleagues of the requesting, host MS, since they should receive the appropriate powers in view of executing the regular tasks linked with the control and surveillance of the external borders. Furthermore the draft act should define the financial framework for enacting such a programme of technical assistance between the MS border guards. | 2006/JLS/003 |

Proposal for a Framework Decision on Conflicts of Jurisdiction and the Principle of ne bis in idem in criminal proceedings | Legislative Proposal / Framework decision (JHA) | The proposal aims to create a mechanism which would facilitate the choice of jurisdiction in criminal proceedings in situations where two or more Member States could be interested to prosecute the same case. It would also aim to clarify the scope, applicability and the interpretation of certain elements / definitions of the current rules on the trans-national EU principle of ne bis in idem, which are found in Articles 54-58 of the Convention Implementing the Schengen Agreement (CISA). | 2006/JLS/010 |

EU Action Plan on public private partnership for combating crime and terrorism | Non-legislative action / Other | To establish a recommended model for public private partnerships against crime and terrorism at the EU level. | 2006/JLS/012 |

Proposal for a modification of the Council Framework Decision on Combating Terrorism, in particular to make the transmission of expertise in explosives/bomb-making for terrorist purposes a crime | Legislative Proposal / Framework decision (JHA) | The proposal is intended to continue making life difficult for terrorists or would-be terrorists by making the intentional transmission of expertise in the making of bombs and explosives for terrorist purposes a crime under the Framework Decision. This Proposal would also tie in with the policy being developed by η Επιτροπή in the field of violent radicalisation as the transmission of such expertise could be one aspect transforming persons having violently radical views into terrorists or as a way for terrorist groups/networks to recruit new people. | 2006/JLS/013 |

Communication on a European Cyber-security and Cybercrime policy | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | A comprehensive update of the Επιτροπή's cybercrime policy, including issues related to protection of the critical information infrastructure, terrorist use of the internet, identity theft, pan-European admissibility of electronic evidence, combating on-line child pornography, etc. | 2006/JLS+/015 |

First implementation report of the Hague Action Plan – Scoreboard Plus | Non-legislative action / Other | The objective is to develop and produce a yearly report that focuses on the correct and timely transposition of legislative acts adopted and on the effective implementation of measures agreed. | 2006/JLS/016 |

Communication on the objective and impartial evaluation of the implementation of EU measures in the field of Freedom, Security and Justice. | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The main objective is to improve policies in the area of freedom security and justice through the establishment of a mechanism, which provides for effective evaluation of the implementation and results of policies in this area. | 2006/JLS/017 |

Επιτροπή Communication on organ donation and transplantation in the EU | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | Organ transplantation is currently a common technique used in medicine. Transplants are in many cases the only treatments to end stage organ failures. This process is not risk free to the donor and the recipient. The Επιτροπή, under article 152 of the Amsterdam Treaty, has the right to establish the necessary measures for setting high standards of quality and safety of organs. Organ transplantation is a very complex area that only could be addressed successfully taking into account all the elements. | 2005/SANCO/006 |

White Paper on "Better training for safer food" | Non-legislative action / White Paper | The heart of the problem is a lack of a harmonised approach to the design and developments of national control systems. The WP on Food Safety placed particular emphasis on this and clearly indicates the need to address the issues with appropriate actions to achieve a high standard of consumer protection across the EU. The EP and the Council, on 29 April 2004, adopted Regulation (EC) No 882/2004 on official controls which identifies training as a key issue. Article 51 of the Regulation empowers η Επιτροπή to develop training programmes for staff of competent authorities of the Member States, which may be open to participants of third countries, in particular developing countries. This action will develop a White Paper on a Community training strategy in the area covered by Regulation (EC) No 882/2004. | 2005/SANCO/024 |

Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council amending Regulation (EC) No 1774/2002 on animal by-products | Legislative Proposal / Regulation | The key objective is to review the health rules on ABPs taking into account the experience gained in applying Regulation 1774/2002. Removing disproportionate provisions and clarifying the scope of the Regulation would lead to a clear text, making the measures more effective and efficient. The review will reduce unnecessary burden and negative impacts, increasing benefits by simplifying and avoiding duplication of administrative procedures for national authorities and operators. | 2005/SANCO/058 |

Green Paper on the Review of the consumer protection regulatory framework (acquis) | Non-legislative action / Green Paper | Green paper will launch the public consultation in order to allow η Επιτροπή to: - analyse the transposition and application of the eight consumer directives constituting the acquis by the MS - start a comparative law analysis of the relevant national laws - identify regulatory problems and internal market barriers. The final purpose is: to rationalise and simplify the acquis in order to get rid of possible inconsistencies, overlaps, internal market barriers and distortions of competition, in order to complete the internal market and achieve better consumer protection. | 2006/SANCO/007 |

Επιτροπή Communication on a coordinated approach in Europe to tackle alcohol-related harm | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | Council Conclusions of 5 June 2001 on Community strategy to reduce alcohol-related harm invites η Επιτροπή to come forward with measures in this respect. The Council reiterated the invitation on 2 June 2004. The main policy objective is to reduce the health and social harm due to alcohol consumption and contribute to higher productivity and a sustainable economic development in EU in line with the objectives set out in the Lisbon Strategy. | 2005/SANCO/032 |

Extension of the competences of the European Rail Agency - Amendment of Directive 2004/59/EC | Legislative Proposal / Directive | La longueur et le coût des procédures nationales d'homologation des locomotives ne sont pas optimales. Il convient d'examiner les modalités de participations de l'agence ferroviaire pour faciliter/améliorer les procédures actuelles en favorisant les reconnaissances mutuelles. | 2006/TREN/005 |

Communication on the protection of critical transport and energy infrastructure | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | To reduce the likelihood of European critical transport and energy infrastructure being lost or damaged by identifying it and ensuring its adequate protection. | 2006/TREN/011 |

Communication on minimum maritime labour standards | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The general objective is to explore the integration of ILO consolidated Convention, possibly through an agreement of social partners, in order to be able to extend the port state control to labour standards applied on board all ships calling at European ports regardless of the flag and the nationality of seafarers. | 2006/TREN/007 |

Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council modifying Regulation (EC) No 1592/2002 with a view to extending the tasks of the European Aviation Safety Agency (EASA) to the domains of Air Traffic Management (ATM), Air Navigation Services (ANS) and airports | Legislative Proposal / Regulation | The extension of EASA's tasks related to rulemaking (safety & interoperability), certification, licensing and standardisation of services and organisations across Member States, in the domains of ATM, ANS and airports. | 2006/TREN/033 |

IV EXTERNAL

Title English | Type of proposal or act | Description of scope and objectives | Reference number |

Communication from η Επιτροπή to the Council and the European Parliament on an "EU Governance Facility for Africa" | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The EU will back African-owned efforts to improve governance. The EU must encourage and support African countries to systematically develop good governance plan within their national PRSP. A powerful tool to further boost efforts is, in particular, the voluntary African Peer Review Mechanism (APRM) and the reforms that it will trigger. To this aim, η Επιτροπή will launch a Governance Initiative that will encourage participation in the APRM process and provide further support to African countries for the implementation of their APRM-driven reforms. This support should be additional to, and fully in line with, Poverty Reduction Strategy Papers and should respect African ownership both of the process and the reforms pursued. | 2006/DEV/005 |

EU-Africa partnership on infrastructure. A response to Africa's strategy for regional economic growth and integration | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | Ongoing efforts to develop and sustain Africa's infrastructure and access to services must accelerate for economic growth that contributes to reduce poverty. Η Επιτροπή proposes to establish an EU-Africa Partnership for Infrastructure to support and develop sustainable Networks that facilitate interconnectivity at a continental level for the promotion of regional integration. The Partnership for Infrastructure should encompass investments in trans-boundary and regional infrastructure and their regulatory frameworks in the widest sense. African ownership will come through close engagement with African continental and regional institutions – the AU/NEPAD and the RECs. | 2006/DEV/006 |

Communication to the Council and the European Parliament on a EU Development Support Strategy for the Pacific Region | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | Update of EU/EC policy vis-à-vis the Pacific region to enhance efficiency of EC assistance. | 2006/DEV/002 |

Communication from η Επιτροπή to the Council, the European Parliament and the European Economic and Social Committee on an EU development support strategy for the Caribbean | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The Communication will provide for a political and implementation strategy framework to ensure that the EU supports the efforts of the Caribbean to tackle their vulnerabilities, complete their regional integration process and reposition themselves as a high potential added value region. The strategy will also contribute to the creation of a single coherent and comprehensive EU policy towards the Caribbean. | 2006/DEV/004 |

Communication from η Επιτροπή to the Council and the European Parliament on the monitoring of Bulgaria and Romania composed of: • Summary Paper on the Comprehensive Monitoring Reports for Bulgaria and Romania • Comprehensive Monitoring Reports for Bulgaria and Romania | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The Summary Paper for Bulgaria and Romania will specifically focus on the final preparations for accession by identifying the main gaps and make recommendations, if appropriate. The comprehensive monitoring reports cover the progress made by the 2 countries towards accession (Επιτροπή staff working papers - 100 pages) | 2006/ELARG/001 |

Communication from η Επιτροπή to the Council and the European Parliament on the 2006 Enlargement Package composed of: • Strategy Paper on Enlargement • Progress Reports on Croatia, Turkey, Albania, Bosnia & Herzegovina, the former Yugoslav Republic of Macedonia, Serbia & Montenegro/Kosovo • Comprehensive Monitoring Reports for Bulgaria and Romania | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The Strategy Paper contains the main findings of the Progress and Monitoring Reports and includes proposals for policy recommendations. The Progress Reports contain the progress made by Croatia and Turkey towards accession as well as the progress made in implementing the Stabilisation and Association process by Albania, Bosnia & Herzegovina, the former Yugoslav Republic of Macedonia, Serbia & Montenegro including Kosovo (Επιτροπή staff working papers). The Comprehensive Monitoring Reports contain the progress made by Bulgaria and Romania towards accession. | 2006/ELARG/002 |

Communication concerning the Establishment of The Global Renewable Energy Fund of Funds -- An Innovative Public-Private Financing Mechanism in support of the Global Sustainable Development Agenda | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The Communication will provide an outline of the key features of the proposed innovative public-private financing mechanism which aims to (1) create affordable "patient" risk capital so as to increase access to risk capital for renewable energy entrepreneurs and project developers, (2) increase engagement of private sector experts and investors, and (3) increase the leverage of public sector funds. In addition to the strong focus on Developing Countries, Europe and its neighbouring countries will also be considered. | 2006/ENV/015 |

Communication on a EU External Relations Strategy to Counter Terrorism | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The communication is intended to develop a horizontal strategy to encourage projects aimed at countering terrorism in third states through the appropriate legal instruments under the new financial perspectives (2007-2013). | 2006/RELEX/012 |

Communication on a Strategy for non- proliferation and disarmament of WMD and Programming of the Community contribution | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The communication is intended to define a strategic framework for initiatives and projects against the proliferation of WMD, to be implemented through the appropriate legal instruments under the new financial perspectives (2007-2013). | 2006/RELEX/014 |

Επιτροπή Communication: "Conventional Disarmament as contribution to Human security" | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The communication aims at extending the scope of the Anti-Personnel Landmines Regulations (1724/01 and 1725/01), which provide a stepping stone for a wider action on weapons removal. This Communication will pave the way to the Multi-annual Programming exercises under appropriate legal instruments (e.g. Stability, Pre-accession, Neighbourhood and Development Instruments). | 2006/RELEX/013 |

Proposal for a Council decision establishing negotiating directives for an enhanced agreement to replace, or amend, the Partnership and Co-operation Agreement between the European Community and its Member States and Ukraine | Agr. with third countries / Draft or recom. for a neg. mandate | Content to be defined, subject to further discussion with Member States and Ukraine. Objective is to define the overall framework for EU - Ukraine relations after the end of the initial 10 year period of the PCA. | 2006/RELEX/019 |

New ENP action plans and first reviews of ENP Action Plan Implementation | Non-legislative action / Επιτροπή working paper | Action plans will be set up with Egypt, Lebanon, Armenia, Azerbaijan and Georgia. For Algeria a country report will be established. Première évaluation de la mise en oeuvre des plans Politique Européenne de Voisinage pour la Moldavie, l'Ukraine, le Maroc, la Tunisie, la Jordanie, Israël et l'Autorité palestinienne. Une communication accompagnera le document des services présentant les conclusions de cette évaluation. | 2006/RELEX/007 |

The EU and China | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | China’s rise as a major global player and the development of its relations with the EU make it necessary to define a new comprehensive strategy over the next five years. This strategy will bring together, in a single framework: – A Communication defining a new general strategy for EU-China relations over the next five years and updating the 2003 Communication. – A specific Communication offering a pro-active vision for trade and investment relations with China for the next five years. 2006 will be the final year of the 5 year transition period granted to China to fully implement her WTO commitments in most areas: a timely opportunity to comprehensively review China’s implementation of her WTO commitments and to propose a forward- looking strategy to "close the gaps” | 2005/RELEX+/040 |

Communication of η Επιτροπή to the Council, the European Parliament and the European Economic and Social Committee on External Aspects of Competitiveness | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | The top priority today is to restore sustainable dynamic growth and jobs in Europe with a view to put Europe back on track to long term prosperity, in accordance with the new Lisbon strategy. In the last decade, Europe's growth and productivity gains have failed to match those of its major economic partners. A low labour force participation and employment ratio give rise to sluggish internal demand, low investment and innovation, and directly feed oppositions to structural change as well as to open and competitive markets. Greater openness to trade and investment represents a major engine of growth and productivity gains through greater competition, better specialisation based on comparative advantage, innovations generated by greater competition, the technology included in foreign imports and investments, and increased economies of scale. Trade negotiations can offer new opportunities to open new markets for European exports and better rules to improve fair competition with a view to develop qualified jobs in Europe. The Communication will assess a critical review of the current trade policy impact on European competitiveness and make some recommendations on trade and trade-related policies to maximise their contribution to the main objectives of the new Growth and Jobs Strategy. The Communication will represent a general framework for new initiatives in trade and trade-related policies and will pave the way for more specific Communications and EU actions.i | 2006/TRADE/001 |

Communication of η Επιτροπή to the Council, the European Parliament and the European Economic and Social Committee on the renewed Market Access Strategy | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | L'adaptation des modalités d'action de la Stratégie Européenne d’Accès aux Marchés est nécessaire pour développer l'ouverture des marchés mondiaux, au bénéfice de l'Η Ένωση européenne comme des pays tiers. Il s’agit d’utiliser au mieux l’ensemble des instruments de politique commerciale, qu’ils impliquent des négociations aux niveaux multilatéral régional et bilatéral ou qu’ils prennent la forme d’instruments spécifiques tels que le dialogue réglementaire qui vise à suivre la bonne mise en œuvre des engagements pris par nos partenaires. L’nteractivité avec les entreprises européennes découlant de l’utilisation de la Base de Données Accès aux Marchés constitue à cet égard un atout qu’il convient d’exploiter plus finement. En termes de politique commerciale, les objectifs concernent la facilitation des exportations de biens et de services, et des investissements, notamment dans les pays émergents à fort potentiel de croissance Il s’agit aussi, en levant les barrières à l’accès aux marchés où qu’elles se trouvent, d’aider les entreprises européennes travaillant dans les secteurs à plus fort potentiel, à tirer profit de la spécialisation sectorielle mondiale par des économies d’échelle. Il est prévu que les critères d’importance de ces pays et secteurs soient énoncés dans une communication de la Επιτροπή prévue pour avril 2006 sur le thème des aspects externes de la compétitivité. | 2006/TRADE/002 |

Draft recommendation for a negotiation Mandate. Economic integration and free trade agreement with the Republic of Ukraine | Agr. with third countries / Draft or recom. for a neg. mandate | The proposal will request a mandate from the Council to negotiate an economic integration and free trade agreement with the Republic of Ukraine. The objectives of the agreement are to foster trade, investment and economic ties between the EU and Ukraine, which is an important neighbour of the enlarged EU. | 2006/TRADE+/003 |

Communication to the Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συβούλιοon the development of energy markets with neighbouring countries | Non-legislative action / Επιτροπή Communication | La communication portera sur la création d'un marché de l'énergie avec les pays voisins fondé sur la complémentarité des stratégies énergétiques de l'Η Ένωση et de ses voisins immédiats, qu'ils soient producteurs, consommateurs, ou pays de transits. L'objectif est de concourir par la création de ce marché à la sécurité de l'approvisionnement énergétique de l'Η Ένωση Européenne qui, dans les décennies à venir, devrait demeurer fortement dépendante des sources externes d'énergies fossiles. | 2006/TREN+/015 |

[1] SEC(2005) 791.

[2] Εξάλλου, η οικονομική ανάλυση θα ενισχυθεί στην περίπτωση 5 επιπλέον φακέλων.

[3] Οι μόνες περιπτώσεις για τις οποίες δεν είναι απαραίτητη η εκτίμηση των επιπτώσεων είναι τα πράσινα βιβλία και οι διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακολουθεί η εκτίμηση των επιπτώσεων σε μεταγενέστερο στάδιο εάν συνεχιστεί η πρωτοβουλία.

[4] COM (2002) 725.

[5] Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών – Στρατηγική για την απλούστευση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος - COM(2005) 535.

  翻译: