19.8.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 303/81


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή — Ετήσιο πρόγραμμα εργασιών της Ένωσης για την ευρωπαϊκή τυποποίηση 2016»

[COM(2015) 686 final]

(2016/C 303/10)

Εισηγητής:

ο κ. Patrick LIÉBUS

Στις 5 Φεβρουαρίου 2016, και σύμφωνα με το άρθρο 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα την

«Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή — Ετήσιο πρόγραμμα εργασιών της Ένωσης για την ευρωπαϊκή τυποποίηση 2016»

[COM(2015) 686 final].

Το ειδικευμένο τμήμα «Ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση», στο οποίο ανατέθηκαν οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 10 Μαΐου 2016.

Κατά την 517η σύνοδο ολομέλειας, της 25ης και 26ης Μαΐου 2016 (συνεδρίαση της 25ης Μαΐου 2016), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε την ακόλουθη γνωμοδότηση με 141 ψήφους υπέρ και 6 αποχές.

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1

Η παρούσα γνωμοδότηση επικεντρώνεται στο θέμα της συμμετοχικότητας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Τυποποίησης (SEN). Η επιλογή αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι οι οργανώσεις ANEC, ECOS, ETUC, SBS, γνωστές με την ονομασία «οργανώσεις του παραρτήματος ΙΙΙ» του ευρωπαϊκού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1025/2012, εκπροσωπούνται όλες από την ΕΟΚΕ. Για τον λόγο αυτό, ως «στέγη» της κοινωνίας πολιτών, η ΕΟΚΕ επιθυμεί να επικεντρωθεί στη διαφάνεια και τη συμμετοχικότητα του SEN.

1.2

Η ΕΟΚΕ έχει επίσης αναγνωρίσει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντιμετωπίσει τις πτυχές στρατηγικού χαρακτήρα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Τυποποίησης στο πλαίσιο των ετήσιων προγραμμάτων εργασίας.

1.3

Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των οργανώσεων του παραρτήματος III και το SEN, η ΕΟΚΕ καλεί τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης (ΕΟΤ) να αποδώσουν στις οργανώσεις του παραρτήματος ΙΙΙ ένα ειδικό καθεστώς μελών/εταίρων, με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω της παροχής, στις οργανώσεις του παραρτήματος ΙΙΙ, απεριόριστου δικαιώματος προσφυγής και συμβουλευτικής εξουσίας, ιδίως όσον αφορά τα πρότυπα δημοσίου συμφέροντος.

1.4

Αναγνωρίζοντας ότι η εθνική ανάθεση είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής τυποποίησης, η ΕΟΚΕ τονίζει τη σημασία της διευκόλυνσης της πρόσβασης στη διαδικασία τυποποίησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και τους κοινωνικούς φορείς, καθώς και τους εκπροσώπους τους σε εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΟΚΕ προτείνει να θεσπιστεί, σε εθνικό επίπεδο, η δωρεάν πρόσβαση στις «επιτροπές καθρέπτες» για τις ΜΜΕ και τους κοινωνικούς φορείς, καθώς για τις αντίστοιχες αντιπροσωπευτικές ενώσεις τους.

1.5

Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει τον θεμελιώδη ρόλο των «συμβούλων νέας προσέγγισης» και χαιρετίζει τη συμβολή τους στην αξιολόγηση της συμμόρφωσης των προτύπων με τις πολιτικές της Ένωσης, στο πλαίσιο της εναρμονισμένης τυποποίησης. Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ επικροτεί την εκπεφρασμένη πρόθεση της Επιτροπής να εξασφαλίσει τη διατήρηση των δραστηριοτήτων τους σε μακροπρόθεσμη βάση.

1.6

Εν κατακλείδι, η ΕΟΚΕ ζητεί να πραγματοποιηθεί ενδελεχής παρακολούθηση των προσπαθειών των πρωταγωνιστών της τυποποίησης, για την ενίσχυση της διάστασης της συμμετοχικότητας του SEN. Η ΕΟΚΕ θα μπορούσε να εξασφαλίσει την παρακολούθηση αυτή δημιουργώντας ένα ειδικό φόρουμ για την συμμετοχικότητα του SEN. Το όργανο αυτό θα αναλάβει να διοργανώσει δημόσια ακρόαση για την αξιολόγηση της προόδου που έχει σημειωθεί στον τομέα αυτόν.

2.   Περίληψη της ανακοίνωσης

2.1

Η Επιτροπή παρουσίασε το στρατηγικό όραμά της για την ευρωπαϊκή τυποποίηση με μια ανακοίνωση και θέσπισε το σχετικό νομικό πλαίσιο με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1025/2012, για την ευρωπαϊκή τυποποίηση, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013. Μία από τις καινοτομίες που εισήγαγε ο κανονισμός είναι η υποχρέωση της Επιτροπής να θεσπίζει το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών της Ένωσης για την ευρωπαϊκή τυποποίηση.

2.2

Το πρόγραμμα εργασιών αποτελεί ένα εργαλείο για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Τυποποίησης (SEN), δεδομένου ότι παρουσιάζει το όραμα και τα σχέδια της Επιτροπής στον τομέα της τυποποίησης για το επόμενο έτος. Η Επιτροπή σκοπεύει να επανεξετάσει την εταιρική της σχέση με το SEN, προκειμένου να διασφαλιστεί η κατάλληλη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών (βιομηχανία, ΜΜΕ, καταναλωτές, περιβαλλοντικές οργανώσεις, εργαζόμενοι κ.λπ.).

2.3

Στις στρατηγικές προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή τυποποίηση περιλαμβάνεται η θέσπιση σχεδίου σχετικά με τα πρότυπα προτεραιότητας στον τομέα των ΤΠΕ, καθώς και η τυποποίηση των υπηρεσιών. Το σχέδιο σχετικά με τα πρότυπα προτεραιότητας στον τομέα των ΤΠΕ θα συμπληρώσει το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας της Ένωσης.

3.   Γενικές παρατηρήσεις

3.1

Η ΕΟΚΕ συγχαίρει την Επιτροπή για την παρουσίαση του ετήσιου προγράμματος εργασίας 2016 για την τυποποίηση και υπενθυμίζει το θεμελιώδη ρόλο των προτύπων στη διάρθρωση της εσωτερικής αγοράς και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση INT/590 του Σεπτεμβρίου 2011 (1), το ετήσιο πρόγραμμα για την τυποποίηση αποτελεί πραγματικό πλεονέκτημα από άποψη διαφάνειας, σχεδιασμού και πρόβλεψης, ιδιαίτερα για τους παράγοντες και τα ενδιαφερόμενα μέρη του ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης (SEN).

3.2

Η ΕΟΚΕ επικροτεί το ετήσιο πρόγραμμα 2016, διότι επιτρέπει την καταγραφή των τρεχουσών συζητήσεων, αλλά κυρίως διότι προσφέρει πραγματική προστιθέμενη αξία στον μελλοντικό προγραμματισμό. Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ καλεί την Επιτροπή να προετοιμάζει καλύτερα τα μελλοντικά ετήσια προγράμματα, μέσω διαβουλεύσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τα τεχνικά θέματα και τις στρατηγικές, και με τη δημοσίευση του προγράμματος εργασίας τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους. Η ΕΟΚΕ επικροτεί το περιεχόμενο των προτεραιοτήτων στους διάφορους τομείς.

3.3    Προτεραιότητα στη συμμετοχικότητα

3.3.1

Τα ενδιαφερόμενα μέρη, που είχαν πάντοτε δυσχερή και ανεπαρκή πρόσβαση στο SEN, ήτοι οι καταναλωτές, τα περιβαλλοντικά συμφέροντα, οι εργαζόμενοι και οι ΜΜΕ —που εκπροσωπούνται από τις οργανώσεις ANEC, ECOS, ETUC, SBS, γνωστές με την ονομασία «οργανώσεις του παραρτήματος III» σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1025/2012, καθώς και τα εθνικά τους μέλη—, εκπροσωπούνται όλα από την ΕΟΚΕ. Για τον λόγο αυτόν, έχοντας συνείδηση της ουσιαστικής συμβολής και των προκλήσεων της συμμετοχής που ανακύπτουν εν γένει από άλλα ενδιαφερόμενα μέρη κατά την ανάπτυξη προτύπων, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ως «στέγη» της κοινωνίας πολιτών, επιθυμεί να επικεντρώσει την πλειονότητα των προσπαθειών της στη διαφάνεια και τη συμμετοχικότητα του SEN.

3.3.2

Στο πλαίσιο αυτό, η εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 απαιτεί συνεπώς ιδιαίτερη προσοχή, όπως ορθώς υπογραμμίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωση. Κυρίως προκύπτει η ανάγκη να βελτιωθεί η διάδοση και η δημοσίευση των εκθέσεων που προβλέπονται από το άρθρο 24 του κανονισμού, καθώς και η σχετική επικοινωνία και ενημέρωση.

3.3.3

Η ΕΟΚΕ χαιρετίζει την πρόθεση της Επιτροπής να παρακολουθεί συστηματικά την πρόοδο και τις προσπάθειες όλων των φορέων του SEN για να καταστεί το σύστημα πιο συμμετοχικό. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η ΕΟΚΕ επιθυμεί να διαδραματίζει η Επιτροπή προορατικό ρόλο, ιδίως ως όργανο συγχρηματοδότησης του SEN.

3.3.4

Η ΕΟΚΕ εκφράζει επίσης την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρηματοδότησης των οργανώσεων του παραρτήματος III και ζητεί περαιτέρω διοικητική απλούστευση καθώς και την υιοθέτηση μιας πιο μακροπρόθεσμης προοπτικής, ως προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας πολυετούς στρατηγικής από τους εν λόγω φορείς.

3.4    Η κοινή πρωτοβουλία για την τυποποίηση

3.4.1

Η ΕΟΚΕ χαιρετίζει την πρόταση για κοινή πρωτοβουλία όσον αφορά την τυποποίηση και εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών στο σύστημα, ιδίως των οργανώσεων του παραρτήματος III, ως σημαντικό σημάδι ανάκαμψης της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, η οποία αποτελεί τη βάση για το SEN. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΟΚΕ επιθυμεί να υπογραμμίσει ότι είναι πολύ σημαντικό οι δράσεις που προτείνονται στην τελική μορφή της κοινής πρωτοβουλίας για την τυποποίηση να έχουν ως στόχο και να συμβάλλουν σαφώς στην καλύτερη συμμετοχικότητα, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάληψη ευθύνης από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως τις οργανώσεις του παραρτήματος III.

3.4.2

Η ΕΟΚΕ χαιρετίζει και στηρίζει την πρόταση για ανάληψη δράσης στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας για την τυποποίηση, που αφορά μια ανάλυση με στόχο την καλύτερη κατανόηση των δυνατοτήτων και των προκλήσεων από τη δωρεάν διάθεση των προτύπων, για παράδειγμα στο πλαίσιο μελέτης σχετικά με τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο των προτύπων.

3.5    Η δράση των ευρωπαϊκών οργανισμών τυποποίησης

3.5.1

Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει και χαιρετίζει το ρόλο των οργανισμών CEN (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης), CENELEC (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης) και ETSI (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων), ως ανεξάρτητων και ουδέτερων επαγγελματικών οργανώσεων, οι οποίες διαθέτουν κανόνες και διαδικασίες που διασφαλίζουν την τήρηση των θεμελιωδών αρχών του ΠΟΕ στον τομέα της τυποποίησης, καθώς και των αρχών που θεσπίσθηκαν από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1025/2012.

3.5.2

Προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών στην τυποποίηση, η ΕΟΚΕ καλεί τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης (ΕΟΤ) να χορηγήσουν στις οργανώσεις του παραρτήματος ΙΙΙ ειδικό καθεστώς μελών/εταίρων, με ειδικά δικαιώματα και υποχρεώσεις, σύμφωνα με το καθεστώς και τον ιδιαίτερο ρόλο τους, ιδίως με απεριόριστη πρόσβαση στα τεχνικά όργανα και τα σχέδια προτύπων που βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας, ακολουθώντας μια πολιτική περί απορρήτου που θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη διαβούλευσης. Η ΕΟΚΕ προτείνει να ξεκινήσει ένας προβληματισμός σχετικά με τη δωρεάν πρόσβαση, λόγω της συμμετοχής της Ένωσης στη χρηματοδότηση των ΕΟΤ και οργανώσεων του παραρτήματος III.

3.5.3

Η ΕΟΚΕ προτείνει επίσης να θεσπιστεί εκ νέου το απεριόριστο δικαίωμα προσφυγής για τις οργανώσεις του παραρτήματος ΙΙΙ, που θα περιλαμβάνει και τις εργασίες στις οποίες δεν είχαν εξαρχής άμεση εμπλοκή, καθώς και να τους παρασχεθεί συμβουλευτική εξουσία κατά την επικύρωση των προτύπων.

3.5.4

Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να τονίσει τη σημασία μιας ποιοτικής και χωρίς αποκλεισμούς τυποποίησης. Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να υπενθυμίσει ότι η ταχύτητα στην παραγωγή και τη δημοσίευση των προτύπων δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτοσκοπός, ιδίως αν αυτό εμποδίζει τον στόχο της ΕΟΚΕ, που είναι η συμπερίληψη των οργανώσεων του παραρτήματος ΙΙΙ στο πλαίσιο του SEN. Πράγματι, η ΕΟΚΕ εφιστά την προσοχή του SEN σε κάθε απόφαση που, υπό το πρόσχημα της ταχύτητας, μπορεί να περιορίσει τη συμμετοχή και την προσβασιμότητα.

3.5.5

Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει ότι η ένταξη των ενδιαφερομένων μερών είναι δυνατή μόνο μέσω της συμμετοχής τους και με διαφανείς διαδικασίες. Με σκοπό να υπογραμμιστεί, να ενισχυθεί και να εφαρμοστεί η αρχή της εθνικής ανάθεσης, η ΕΟΚΕ τονίζει τη σημασία της εύκολης πρόσβασης στη διαδικασία τυποποίησης για τις ΜΜΕ καθώς και για τους εκπροσώπους τους σε εθνικό επίπεδο, γεγονός το οποίο παραμένει πρόκληση, όπως αναφέρεται στο σημείο 4 της ανακοίνωσης.

3.5.6

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΟΚΕ προτείνει να θεσπιστεί, σε εθνικό επίπεδο, η δωρεάν πρόσβαση στις «επιτροπές καθρέπτες» για τις ΜΜΕ και τους κοινωνικούς φορείς, καθώς και για τις αντίστοιχες αντιπροσωπευτικές ενώσεις τους. Η ευκολία συμμετοχής και συμβολής είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική κατά τη φάση της δημόσιας διαβούλευσης, κατά την οποία τα πρακτικά ή τεχνικά εμπόδια πρέπει να είναι ανύπαρκτα.

3.6    Ο νέος οδηγός για την τυποποίηση και οι οδηγίες για τις οργανώσεις του παραρτήματος III

3.6.1

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου «Οδηγού για την ευρωπαϊκή τυποποίηση», η ΕΟΚΕ συγχαίρει την Επιτροπή για την πρόσκληση προς τους ΕΟΤ να εκπαιδεύσουν τα όργανα και το τεχνικό προσωπικό τους σχετικά με το περιεχόμενο και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο αυτό έγγραφο.

3.6.2

Η ΕΟΚΕ καλεί επίσης την Επιτροπή να διασφαλίσει τη διάδοση, την κατανόηση και τη χρήση του οδηγού από όλες τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιθυμούν να κάνουν χρήση της τυποποίησης για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να διασφαλιστεί η διάδοση, μαζί με αντίστοιχες πληροφορίες, μέσω του διαδικτυακού τόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

3.6.3

Η ΕΟΚΕ επιθυμεί κυρίως να επισημάνει πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι των τεχνικών οργάνων των ΕΟΤ, τους διάφορους οδηγούς CEN-CENELEC για τη σύνταξη των κανόνων, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των ΜΜΕ και των κοινωνικών φορέων (δηλ. τους οδηγούς 2, 5 και 17 της CEN-CENELEC και τον οδηγό 4 της CEN). Η ΕΟΚΕ επικροτεί, στο πλαίσιο αυτό, τις δράσεις που έχουν ήδη αναληφθεί από τη CEN-CENELEC με την ομάδα εργασίας ΜΜΕ (SME Working Group) και την ομάδα εργασίας κοινωνικών φορέων (Societal stakeholders Working Group) και καλεί να συνεχιστούν με συγκεκριμένα και φιλόδοξα μέτρα. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι εν λόγω οδηγοί CEN-CENELEC θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας τυποποίησης, αρχής γενομένης από τη μελέτη για την σκοπιμότητα κατάρτισης ενός προτύπου έως τη δημοσίευσή του.

3.7    Η τυποποίηση των ΤΠΕ και τα ΔΔΙ στην τυποποίηση

3.7.1

Η ΕΟΚΕ διερωτάται ποια είναι η προστιθέμενη αξία του «σχεδίου προτεραιοτήτων για τα πρότυπα στον τομέα των ΤΠΕ», που προτείνεται στο σημείο 3.1 της ανακοίνωσης. Το έγγραφο αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί αναγκαία προσθήκη στο «κυλιόμενο σχέδιο για την τυποποίηση στον τομέα των ΤΠΕ», ούτε και στο ετήσιο πρόγραμμα της τυποποίησης. Η ΕΟΚΕ φοβάται το ενδεχόμενο αλληλοεπικάλυψης των πηγών και των επιπέδων προτεραιότητας, με συνέπεια να δυσχεραίνεται η παρακολούθηση του δημόσιου διαλόγου και η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών.

3.7.2

Στον τομέα των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ), η ΕΟΚΕ προειδοποιεί για την υφιστάμενη ανισορροπία μεταξύ χρηστών και των κατόχων ουσιώδους για τη λειτουργία τεχνικού προτύπου διπλώματος ευρεσιτεχνίας (ΒΕΝ), ιδίως σε περιπτώσεις όπου μια καινοτόμος ΜΜΕ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον αριθμό των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που μπορεί να εφαρμόσει και που κατέχει. Η ΕΟΚΕ προτείνει συνεπώς στο ETSI (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων) να συντάξει πρακτικό οδηγό για τη διαπραγμάτευση των συμφωνιών άδειας BEN, προς όφελος των ΜΜΕ και κατ’ εφαρμογήν των όρων FRAND («Fair, Reasonable and Non-Discriminatory» — που είναι δίκαιοι, εύλογοι και δεν εισάγουν διακρίσεις).

3.7.3

Όσον αφορά τα κριτήρια «FRAND», η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη ενός καλύτερου προσδιορισμού των εν λόγω αρχών, προκειμένου να γίνει κατανοητό το περιεχόμενο και η πρακτική εφαρμογή τους.

3.7.4

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΟΚΕ ζητεί επίσης από το ETSI να βελτιώσει την ποιότητα και τη διαφάνεια της βάσης δεδομένων των δηλώσεων σχετικά με τα ΔΔΙ. Αυτό είναι θεμελιώδους σημασίας για να εξασφαλιστεί μια σχετική προβλεψιμότητα για τους χρήστες ενός BEN και για να καθησυχαστούν οι καινοτόμες ΜΜΕ για το κόστος και τους όρους διαπραγμάτευσης που αφορούν τις προαναφερθείσες συμφωνίες αδειοδότησης.

3.8    Οι «σύμβουλοι νέας προσέγγισης»

3.8.1

Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει τον θεμελιώδη ρόλο των «συμβούλων νέας προσέγγισης», που αναφέρονται στο σημείο 7.2 της ανακοίνωσης, και χαιρετίζει την απαραίτητη συμβολή τους για να είναι αξιόπιστη η αξιολόγηση της συμμόρφωσης των προτύπων με τη νομοθεσία και τις πολιτικές της Ένωσης, στο πλαίσιο της εναρμονισμένης τυποποίησης.

3.8.2

Η ΕΟΚΕ χαιρετίζει με ικανοποίηση τη βούληση —που εκφράζεται από την Επιτροπή στο σημείο 7.2 της ανακοίνωσης— να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη διαθεσιμότητα των εν λόγω υπηρεσιών αξιολόγησης. Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να ενισχυθεί η υπεροχή αυτής της ανεξάρτητης αξιολόγησης σε σχέση με κάθε άλλη εσωτερική αξιολόγηση από τους ΕΟΤ.

3.8.3

Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να ενισχυθεί περαιτέρω η ανεξαρτησία των συμβούλων αυτών, ενδεχομένως μέσω της άμεσης σύναψης συμβάσεων «συμβούλων νέας προσέγγισης» και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

3.9    Οι αιτήσεις τυποποίησης και οι εντολές

3.9.1

Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να τονίσει τη σημασία της διαδικασίας κατάρτισης των ευρωπαϊκών εντολών που η Επιτροπή αποστέλλει στους ΕΟΤ για να ζητήσει την κατάρτιση ενός προτύπου. Η ΕΟΚΕ ζητεί από την Επιτροπή να καταστήσει την εν λόγω διαδικασία ακόμη πιο διαφανή και χωρίς αποκλεισμούς, ιδίως όσον αφορά τις οργανώσεις του παραρτήματος III.

3.9.2

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει τη σημασία που έχει ο έλεγχος της συμμόρφωσης των αποτελεσμάτων του προτύπου που παράγεται σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο, με ιδιαίτερη έμφαση στο ότι το πεδίο εφαρμογής δεν έχει επεκταθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών.

3.9.3

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει τη σημασία των προπαρασκευαστικών εργασιών της τυποποίησης, ιδίως προκειμένου να αξιολογηθεί ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος των προτύπων και να είναι δυνατός ο προσδιορισμός των ενδιαφερόμενων μερών και η συμμετοχή τους στις εργασίες τυποποίησης.

3.10

Όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία, η ΕΟΚΕ επισημαίνει τις σημαντικές δυσκολίες που συναντούν ακόμη οι οργανώσεις του παραρτήματος III για να παρακολουθήσουν τις εργασίες αυτές και καλεί τους ΕΟΤ και τους εθνικούς οργανισμούς τυποποίησης, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο των συμφωνιών συνεργασίας με τον ISO (Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης) και την IEC (Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή) για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια, η συμμετοχή και η συμπερίληψη όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ιδίως όταν τα έργα αφορούν την εντολή τυποποίησης της Επιτροπής.

4.   Ειδικές παρατηρήσεις

4.1

Η ΕΟΚΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ειδικό φόρουμ για την συμμετοχικότητα του SEN. Το φόρουμ αυτό, το οποίο θα συνεδριάζει σε τακτική βάση και τουλάχιστον μία φορά ετησίως, θα συγκεντρώσει τα μέλη της ΕΟΚΕ που επιθυμούν να συμβάλουν στην προσπάθεια για να συμμετέχουν και να λαμβάνονται υπόψη τα ενδιαφερόμενα μέρη —ιδίως οι κοινωνικοί εταίροι και οι ΜΜΕ. Οι οργανώσεις του παραρτήματος III θα προσκαλούνται τακτικά στις συνεδριάσεις του φόρουμ αυτού.

4.1.1

Το φόρουμ αυτό θα μπορούσε να αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη διοργάνωση ετήσιας δημόσιας ακρόασης για το ζήτημα της συμμετοχικότητας του SEN. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, η ΕΟΚΕ θα καλεί τους φορείς του SEN και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δημόσια ακρόαση, στο πλαίσιο των εκθέσεων δραστηριότητας που προβλέπει το άρθρο 24 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1025/2012, προκειμένου να βελτιωθεί η γνώση και διάδοση σχετικά με το θέμα. Η ΕΟΚΕ, δραττόμενη της ευκαιρίας αυτής, θα μπορούσε να συμπεριλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σ’ αυτήν τη δραστηριότητα.

4.1.2

Το φόρουμ αυτό θα μπορούσε επίσης να αναλάβει τη χρηματοδότηση έρευνας σχετικά με τη σύνθεση των εθνικών «επιτροπών καθρεπτών» προκειμένου να αξιολογηθεί η αντιπροσωπευτικότητα και η συμμετοχικότητα.

Βρυξέλλες, 25 Μαΐου 2016.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Γιώργος ΝΤΑΣΗΣ


(1)  ΕΕ C 376 της 22.12.2011, σ. 69.


  翻译: