1.10.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 324/58


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα: θέσπιση πλαισίου με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας»

(2020/C 324/10)

Εισηγητής:

ο κ. Juan Manuel MORENO BONILLA (ES/EPP), πρόεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας

Έγγραφα αναφοράς:

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση πλαισίου με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999 (ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα)

COM(2020) 80 final

I.   ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Τροπολογία 1

Αιτιολογική σκέψη 5

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(5)

Οι δράσεις της Ένωσης και των κρατών μελών για το κλίμα αποσκοπούν στην προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη, της ευζωίας, της ευημερίας, της υγείας, των επισιτιστικών συστημάτων, της ακεραιότητας των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας έναντι της απειλής της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο του θεματολογίου του 2030 για βιώσιμη ανάπτυξη και της επίτευξης των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού, τη μεγιστοποίηση της ευημερίας εντός των ορίων του πλανήτη και την αύξηση της ανθεκτικότητας και τη μείωση της ευπάθειας της κοινωνίας στην κλιματική αλλαγή.

(5)

Οι δράσεις της Ένωσης, των κρατών μελών και των τοπικών και των περιφερειακών αρχών για το κλίμα αποσκοπούν στην προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη, της ευζωίας, της ευημερίας, της υγείας, των επισιτιστικών συστημάτων, της ακεραιότητας των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας έναντι της απειλής της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο του θεματολογίου του 2030 για βιώσιμη ανάπτυξη και της επίτευξης των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού, τη μεγιστοποίηση της ευημερίας εντός των ορίων του πλανήτη και την αύξηση της ανθεκτικότητας και τη μείωση της ευπάθειας της κοινωνίας στην κλιματική αλλαγή.

Αιτιολογία

Η τοπική και η περιφερειακή δράση είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας, ο οποίος αναγνωρίζεται από τη Συμφωνία του Παρισιού και συνάδει πλήρως με τους στόχους που ορίζονται στην αιτιολογική σκέψη. Ως εκ τούτου, είναι παράλειψη να μην περιληφθούν σε αυτήν οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές.

Τροπολογία 2

Αιτιολογική σκέψη 14

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(14)

Η προσαρμογή αποτελεί βασική συνιστώσα της μακροπρόθεσμης παγκόσμιας αντίδρασης στην κλιματική αλλαγή. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη και η Ένωση θα πρέπει να βελτιώσουν την προσαρμοστική τους ικανότητα, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και να μειώσουν την ευπάθεια στην κλιματική αλλαγή, όπως προβλέπεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας του Παρισιού, καθώς και να μεγιστοποιήσουν τα παράλληλα οφέλη με άλλες περιβαλλοντικές πολιτικές και με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν ολοκληρωμένες εθνικές στρατηγικές και σχέδια προσαρμογής.

(14)

Η προσαρμογή αποτελεί βασική συνιστώσα της μακροπρόθεσμης παγκόσμιας αντίδρασης στην κλιματική αλλαγή. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη και η Ένωση θα πρέπει να βελτιώσουν την προσαρμοστική τους ικανότητα, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και να μειώσουν την ευπάθεια στην κλιματική αλλαγή, όπως προβλέπεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας του Παρισιού, καθώς και να μεγιστοποιήσουν τα παράλληλα οφέλη με άλλες περιβαλλοντικές πολιτικές και με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν ολοκληρωμένες εθνικές στρατηγικές και σχέδια προσαρμογής που να λαμβάνουν υπόψη την οικονομική, κοινωνική και γεωγραφική «πολυμορφία» των ευρωπαϊκών εδαφών και τις ιδιαιτερότητες των εξόχως απόκεντρων περιοχών της .

Αιτιολογία

Οι εδαφικοί παράγοντες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στον καθορισμό της σωστής επιλογής πολιτικής για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικής ικανότητας. Οι γεωγραφικές, κλιματικές, κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι έχουν καίρια σημασία για την αξιολόγηση και την εκτίμηση της ευπάθειας, τη διαχείριση των κινδύνων και τον προσδιορισμό μελλοντικών σεναρίων για τις κλιματικές μεταβλητές. Η δημιουργία εργαλείων πρόβλεψης για την προσαρμογή και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, τα οποία να μπορούν να προσαρμοστούν στις διαφορετικές περιφερειακές και τοπικές πραγματικότητες, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη των στρατηγικών αυτών.

Τροπολογία 3

Αιτιολογική σκέψη 17

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(17)

Η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», εξέφρασε την πρόθεσή της να αξιολογήσει και να υποβάλει προτάσεις για την αύξηση του ενωσιακού στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, ώστε να διασφαλιστεί η συνέπειά του με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Στην ίδια ανακοίνωση, η Επιτροπή υπογράμμισε ότι όλες οι πολιτικές της Ένωσης θα πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας και ότι όλοι οι τομείς θα πρέπει να επωμιστούν το μερίδιό τους. Έως τον Σεπτέμβριο του 2020, η Επιτροπή θα πρέπει, βάσει μιας ολοκληρωμένης εκτίμησης επιπτώσεων και λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυσή της για τα ενοποιημένα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα που υποβάλλονται στην Επιτροπή σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1), να επανεξετάσει τον στόχο της Ένωσης για το κλίμα για το 2030 και να διερευνήσει τις επιλογές για νέο στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2030 κατά 50 % έως 55 % σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Εφόσον κρίνει ότι απαιτείται τροποποίηση του στόχου της Ένωσης για το 2030, θα πρέπει να υποβάλει προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την τροποποίηση του παρόντος κανονισμού, κατά περίπτωση. Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει, έως τις 30 Ιουνίου 2021, να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να τροποποιηθεί η ενωσιακή νομοθεσία για την εφαρμογή του εν λόγω στόχου προκειμένου να επιτευχθούν μειώσεις εκπομπών κατά 50 % έως 55 % σε σύγκριση με το 1990.

(17)

Η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», εξέφρασε την πρόθεσή της να αξιολογήσει και να υποβάλει προτάσεις για την αύξηση του ενωσιακού στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, ώστε να διασφαλιστεί η συνέπειά του με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Στην ίδια ανακοίνωση, η Επιτροπή υπογράμμισε ότι όλες οι πολιτικές της Ένωσης θα πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας και ότι όλοι οι τομείς θα πρέπει να επωμιστούν το μερίδιό τους. Το συντομότερο δυνατό, και το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020, η Επιτροπή θα πρέπει, βάσει μιας ολοκληρωμένης εκτίμησης επιπτώσεων και λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυσή της για τα ενοποιημένα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα που υποβάλλονται στην Επιτροπή σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1), να επανεξετάσει τον στόχο της Ένωσης για το κλίμα για το 2030 και να διερευνήσει τις επιλογές για νέο στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2030 τουλάχιστον κατά 55 % σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Εφόσον κρίνει ότι απαιτείται τροποποίηση του στόχου της Ένωσης για το 2030, θα πρέπει να υποβάλει προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την τροποποίηση του παρόντος κανονισμού, κατά περίπτωση. Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει, έως τις 30 Ιουνίου 2021, να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να τροποποιηθεί η ενωσιακή νομοθεσία για την εφαρμογή του εν λόγω στόχου προκειμένου να επιτευχθούν μειώσεις εκπομπών τουλάχιστον κατά 55 % σε σύγκριση με το 1990.

Αιτιολογία

Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την ανάκαμψη θα είναι οικολογικό και ότι οι σημερινές επενδύσεις θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων για το 2030 και εν τέλει για το 2050, η αξιολόγηση του αντικτύπου του νομοθετικού πλαισίου για το 2030 πρέπει να είναι φιλόδοξη και να δημοσιευθεί το συντομότερο δυνατό.

Τροπολογία 4

Αιτιολογική σκέψη 18

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(18)

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ένωση και τα κράτη μέλη θα παραμείνουν σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας και της προόδου όσον αφορά την προσαρμογή, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογεί τακτικά την πρόοδο. Σε περίπτωση που η συλλογική πρόοδος που σημειώνουν τα κράτη μέλη ως προς την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας ή ως προς την προσαρμογή δεν είναι επαρκής ή τα μέτρα της Ένωσης δεν συνάδουν με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας ή είναι ανεπαρκή για τη βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ή τη μείωση της ευπάθειας, η Επιτροπή θα πρέπει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα σύμφωνα με τις Συνθήκες. Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να αξιολογεί τακτικά τα σχετικά εθνικά μέτρα και να εκδίδει συστάσεις, όταν διαπιστώνει ότι τα μέτρα ενός κράτους μέλους δεν συνάδουν με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας ή είναι ανεπαρκή για τη βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και τη μείωση της ευπάθειας στην κλιματική αλλαγή.

(18)

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ένωση και τα κράτη μέλη θα παραμείνουν σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας και της προόδου όσον αφορά την προσαρμογή, η Επιτροπή θα πρέπει να μετρά και να αξιολογεί τακτικά την πρόοδο , θέτοντας στη διάθεση του κοινού όλα τα σχετικά δεδομένα . Σε περίπτωση που η συλλογική πρόοδος που σημειώνουν τα κράτη μέλη ως προς την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας ή ως προς την προσαρμογή δεν είναι επαρκής (χρονική ή ποσοτική αποτυχία επίτευξης των στόχων) ή τα μέτρα της Ένωσης δεν συνάδουν με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 ή είναι ανεπαρκή για τη βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ή τη μείωση της ευπάθειας, η Επιτροπή θα πρέπει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα σύμφωνα με τις Συνθήκες. Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να αξιολογεί τακτικά τα σχετικά εθνικά μέτρα και να εκδίδει συστάσεις, όταν διαπιστώνει ότι τα μέτρα ενός κράτους μέλους δεν συνάδουν με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας ή είναι ανεπαρκή για τη βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και τη μείωση της ευπάθειας στην κλιματική αλλαγή.

Αιτιολογία

Η αποτελεσματική παρακολούθηση της προόδου μπορεί να ενισχύσει την προβολή, τη διαφάνεια και την οικειοποίηση των προσπαθειών για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Ως εκ τούτου, τα δεδομένα που συλλέγονται θα πρέπει να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή και όχι μόνο στις περιοδικές εκθέσεις, με ιδιαίτερη αναφορά στον ορίζοντα στόχου.

Τροπολογία 5

Αιτιολογική σκέψη 20

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(20)

Δεδομένου ότι οι πολίτες και οι κοινότητες έχουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση του μετασχηματισμού προς την κλιματική ουδετερότητα, θα πρέπει να διευκολυνθεί η ισχυρή δημόσια και κοινωνική δραστηριοποίηση στις δράσεις για το κλίμα. Συνεπώς, η Επιτροπή θα πρέπει να συνεργάζεται με όλα τα μέρη της κοινωνίας προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα και η δύναμη να αναλαμβάνουν δράση προς μια κοινωνία κλιματικά ουδέτερη και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού συμφώνου για το κλίμα.

(20)

Δεδομένου ότι οι πολίτες και οι κοινότητες έχουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση του μετασχηματισμού προς την κλιματική ουδετερότητα, θα πρέπει να διευκολυνθεί η ισχυρή δημόσια και κοινωνική δραστηριοποίηση στις δράσεις για το κλίμα. Συνεπώς, η Επιτροπή θα πρέπει να συνεργάζεται με όλα τα μέρη της κοινωνίας προκειμένου να ενισχυθεί η αμφίδρομη συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών και οι κοινές προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση προς μια κοινωνία κλιματικά ουδέτερη και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας του ευρωπαϊκού συμφώνου για το κλίμα ως καινοτόμου εργαλείου διακυβέρνησης όπου θα συμμετέχουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, καθώς και η κοινωνία πολιτών και οι πολίτες εν γένει.

Αιτιολογία

Η επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης και ανθεκτικής στο κλίμα κοινωνίας πρέπει να βασίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών και την κοινωνική ευαισθητοποίηση. Η ενίσχυση αυτών των μέσων είναι ένα έργο στο οποίο μπορεί να πρωτοστατήσει η Επιτροπή κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών της, στο βαθμό που οι πολιτικές αυτές ανταποκρίνονται με εγκάρσιο τρόπο ενώ, αντίθετα, οι σχετικές δράσεις εντάσσονται στις τομεακές πολιτικές που οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, κατά περίπτωση, ενδέχεται να επιδιώξουν.

Τροπολογία 6

Αιτιολογική σκέψη 21

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(21)

Προκειμένου να εξασφαλιστεί προβλεψιμότητα και εμπιστοσύνη για όλους τους οικονομικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των επενδυτών και των καταναλωτών, να εξασφαλιστεί ότι η μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα είναι μη αναστρέψιμη, να εξασφαλιστεί η σταδιακή διαχρονική μείωση και να διευκολυνθεί η αξιολόγηση της συνέπειας των μέτρων με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας και η αξιολόγηση της προόδου προς τον στόχο αυτόν, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καθοριστεί πορεία για την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ένωση έως το 2050. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξαγάγει κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων , και οι εν λόγω διαβουλεύσεις να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου . Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

(21)

Προκειμένου να εξασφαλιστεί προβλεψιμότητα και εμπιστοσύνη για όλους τους οικονομικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των επενδυτών και των καταναλωτών, να εξασφαλιστεί ότι η μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα είναι μη αναστρέψιμη, να εξασφαλιστεί η σταδιακή διαχρονική μείωση και να διευκολυνθεί η αξιολόγηση της συνέπειας των μέτρων με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας και η αξιολόγηση της προόδου προς τον στόχο αυτόν, η Επιτροπή θα προτείνει πορεία για την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ένωση έως το 2050. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξαγάγει, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις κατά την εκπόνηση της πρότασής της , μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων , και με τις διοικήσεις των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών και των τοπικών αρχών .

Αιτιολογία

Να καταργηθεί κάθε αναφορά στον καθορισμό πορείας μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων. Η Επιτροπή πρέπει να περιορίζεται στο να προτείνει πορεία και να αξιολογεί την πρόοδο.

Τροπολογία 7

Άρθρο 2 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ένωσης και τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο αντίστοιχα, ώστε να καταστεί δυνατή η συλλογική επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας που ορίζεται στην παράγραφο 1, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της προώθησης της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

Τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ένωσης και τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο αντίστοιχα, ώστε να καταστεί δυνατή η συλλογική υλοποίηση στους ευρωπαϊκούς δήμους και περιφέρειες του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας που ορίζεται στην παράγραφο 1, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της προώθησης της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

Αιτιολογία

Η εφαρμογή της κλιματικής νομοθεσίας επαφίεται πρωτίστως στους ευρωπαϊκούς δήμους και περιφέρειες. Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η αλλαγή της διατύπωσης.

Τροπολογία 8

Άρθρο 2 παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Έως τον Σεπτέμβριο του 2020, η Επιτροπή θα επανεξετάσει τον στόχο της Ένωσης για το κλίμα για το 2030, που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 11 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999, υπό το πρίσμα του στόχου για κλιματική ουδετερότητα που ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1, και θα διερευνήσει δυνατότητες για νέο στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2030 κατά 50 % έως 55 % σε σύγκριση με το 1990. Εάν η Επιτροπή κρίνει ότι χρειάζεται τροποποίηση του εν λόγω στόχου, διατυπώνει τις ενδεδειγμένες προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Το συντομότερο δυνατό, και το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020, η Επιτροπή θα επανεξετάσει τον στόχο της Ένωσης για το κλίμα για το 2030, που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 11 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999, υπό το πρίσμα του στόχου για κλιματική ουδετερότητα που ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1, και θα διερευνήσει δυνατότητες για νέο στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2030 τουλάχιστον κατά 55 % σε σύγκριση με το 1990. Εάν η Επιτροπή κρίνει ότι χρειάζεται τροποποίηση του εν λόγω στόχου, διατυπώνει τις ενδεδειγμένες προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Αιτιολογία

Η τροπολογία ακολουθεί τη λογική της τροπολογίας που αφορά την αιτιολογική σκέψη 17.

Tροπολογία 9

Άρθρο 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Πορεία για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας

Πορεία για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας

1.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σύμφωνα με το άρθρο 9, για τη συμπλήρωση του παρόντος κανονισμού μέσω του καθορισμού μιας πορείας σε επίπεδο Ένωσης με σκοπό την επίτευξη του στόχου κλιματικής ουδετερότητας που ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 έως το 2050. Το αργότερο εντός έξι μηνών μετά από κάθε παγκόσμιο απολογισμό που αναφέρεται στο άρθρο 14 της συμφωνίας του Παρισιού, η Επιτροπή επανεξετάζει την πορεία .

1.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να προτείνει τροποποιήσεις του παρόντος κανονισμού μέσω της πρότασης μιας πορείας σε επίπεδο Ένωσης με σκοπό την επίτευξη του στόχου κλιματικής ουδετερότητας που ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 έως το 2050. Το αργότερο εντός έξι μηνών μετά από κάθε παγκόσμιο απολογισμό που αναφέρεται στο άρθρο 14 της συμφωνίας του Παρισιού, η Επιτροπή αξιολογεί την πρόοδο που σημειώνεται για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας .

2.   Η πορεία ξεκινά από τον στόχο της Ένωσης για το κλίμα για το 2030, που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 3.

2.   Η πορεία ξεκινά από τον στόχο της Ένωσης για το κλίμα για το 2030, που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 3.

3.   Κατά τον καθορισμό της πορείας σύμφωνα με την παράγραφο 1, η Επιτροπή εξετάζει τα ακόλουθα:

3.   Κατά την πρόταση της πορείας σύμφωνα με την παράγραφο 1, η Επιτροπή εξετάζει τα ακόλουθα:

Αιτιολογία

Να καταργηθεί κάθε αναφορά στον καθορισμό πορείας μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων. Η Επιτροπή πρέπει να περιορίζεται στο να προτείνει πορεία και να αξιολογεί την πρόοδο.

Τροπολογία 10

Άρθρο 3 παράγραφος 3 στοιχείο ε)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

ε)

τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη εντός και μεταξύ των κρατών μελών·

ε)

τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη εντός και μεταξύ των κρατών μελών , λαμβάνοντας πλήρως υπόψη την εδαφική συνοχή της ΕΕ ·

Αιτιολογία

Στα κριτήρια για τον καθορισμό της πορείας προς την κλιματική ουδετερότητα θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνεται η περιφερειακή συνοχή της ΕΕ.

Τροπολογία 11

Άρθρο 3 παράγραφος 3 νέα στοιχεία ια) και ιβ)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

ια)

τη δέσμευση για παγκόσμια ηγετική στάση όσον αφορά την κλιματική ουδετερότητα·

ιβ)

την αξιολόγηση του αποτυπώματος άνθρακα, του υδατικού και του σχετικού με τη βιοποικιλότητα αποτυπώματος στις εμπορικές σχέσεις με τρίτες χώρες, καθώς και στις δεσμεύσεις της ΕΕ στο πλαίσιο των σχετικών διεθνών Συνθηκών .

Αιτιολογία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει τη δέσμευση να διαδραματίσει σημαντικό και βαρύνοντα ρόλο σε διεθνές επίπεδο, και να ενεργήσει παραδειγματικά στη μετάβαση προς την πράσινη, δίκαιη και αλληλέγγυα οικονομία, την οποία καλούνται να αναλάβουν τα κράτη και οι περιφέρειες για να επιτύχουν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, χωρίς να μένει κανείς στο περιθώριο. Δεδομένης της φύσης και της σφαιρικής διάστασης του κλιματικού αντικτύπου και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεών του, που δεν υπερβαίνουν τα σύνορα, θεωρείται ευκαιρία να ενσωματωθεί αυτή η αταλάντευτη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συμπεριληφθεί στον κανόνα η υποχρέωση να διαπιστώνεται, κατά τη χάραξη της πορείας της ουδετερότητας, το ό,τι όλες οι πολιτικές και οι δράσεις της ενσωματώνουν τις δεσμεύσεις, σε όλες τις άλλες «εξωκοινοτικές» χώρες και περιοχές, με τις οποίες διατηρούνται σχέσεις κάθε είδους, ως προς την εδραίωση των ίδιων αρχών που διέπουν τον παρόντα κανονισμό.

Εξάλλου, θα είναι σκόπιμο η Ευρωπαϊκή Ένωση να λαμβάνει υπόψη το αποτύπωμα άνθρακα και το υδατικό αποτύπωμα των προϊόντων που προέρχονται από τρίτες χώρες, καθώς αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, αλλά και θα ενισχύσει τον ηγετικό ρόλο στην κλιματική ουδετερότητα, καθώς θα απαιτούνται παγκόσμια πρότυπα.

Τροπολογία 12

Άρθρο 4 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

2.   Τα κράτη μέλη αναπτύσσουν και εφαρμόζουν στρατηγικές και σχέδια προσαρμογής που περιλαμβάνουν ολοκληρωμένα πλαίσια διαχείρισης κινδύνων, τα οποία βασίζονται σε στέρεες βάσεις για το κλίμα και την ευπάθεια και σε αξιολογήσεις προόδου.

2.   Τα κράτη μέλη αναπτύσσουν και εφαρμόζουν στρατηγικές και σχέδια προσαρμογής που περιλαμβάνουν ολοκληρωμένα πλαίσια διαχείρισης κινδύνων, τα οποία βασίζονται σε στέρεες βάσεις για το κλίμα και την ευπάθεια και σε αξιολογήσεις προόδου.

Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν την ενσωμάτωση της περιφερειακής, της τοπικής και της εξόχως απόκεντρης διάστασης στην ανάπτυξη και την εφαρμογή των στρατηγικών και των σχεδίων προσαρμογής τους.

Αιτιολογία

Ο αντίκτυπος των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής διαφέρει από τόπο σε τόπο και επηρεάζει ποικιλοτρόπως, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Υπάρχουν ανισότητες όσον αφορά τον αντίκτυπο των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, λόγω της γεωγραφικής θέσης, των κοινωνικοοικονομικών καταστάσεων, εν ολίγοις, του κινδύνου, της έκθεσης και της ευπάθειας.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην ανάγκη, όταν πρόκειται να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, να πρέπει να γίνει διαφοροποίηση σε περιφερειακό ή ακόμη και τοπικό επίπεδο, βάσει γεωγραφικών και κοινωνικοοικονομικών παραγόντων. Συνεπώς, παρά τον παγκόσμιο χαρακτήρα του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, η προσαρμογή θα πρέπει να συμμορφώνεται με τα χαρακτηριστικά κάθε τόπου ανάλογα με το είδος των επιπτώσεων και την ιδιαίτερη διάστασή τους. Αυτό δεν εμποδίζει το ότι η ανάπτυξη των εν λόγω πολιτικών θα διαρθρωθεί με άξονα κοινές στρατηγικές από ανώτερα επίπεδα, με τις οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να ευθυγραμμιστούν.

Τροπολογία 13

Άρθρο 5 νέα παράγραφος 2α

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

2α)     Η αξιολόγηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 και η επανεξέταση που αναφέρεται στην παράγραφο 2 διενεργούνται βάσει κοινού συστήματος ενημέρωσης της ΕΕ, προσβάσιμο για το κοινό, στο οποίο ενσωματώνονται πληροφορίες που παράγουν οι διάφοροι φορείς που συμμετέχουν στην επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας και της προώθησης της προσαρμογής. Θα καθοριστούν απαιτήσεις για τη διασφάλιση της τυποποίησης και της ομοιογένειας των πληροφοριών, με την εξασφάλιση ότι αυτές θα περιέχουν φιλικά προς τον χρήστη, προσιτά, διαλειτουργικά και επαναχρησιμοποιήσιμα δεδομένα. Το σύστημα αυτό θα επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που προσφέρουν η ψηφιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες.

Αιτιολογία

Προκειμένου να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή όλης της κοινωνίας στην επίτευξη των στόχων του ευρωπαϊκού νόμου για το κλίμα, είναι σημαντικό αυτός να διαθέτει ποιοτικά και τεκμηριωμένα στοιχεία, τα οποία θα χρησιμεύουν ως βάση για τη λήψη αποφάσεων και για τον καθορισμό κατάλληλων πολιτικών και μέτρων. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να οριστούν ορθές πρακτικές για τη συλλογή και τη διαβίβαση πληροφοριών, καθώς και για την τυποποίηση και την ενοποίηση της επεξεργασίας τους. Είναι επίσης αναγκαίο να καθιερωθεί ένα σύστημα συνεχούς βελτίωσης των πληροφοριών αυτών και να αξιοποιηθεί το δυναμικό των νέων τεχνολογιών για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι συνέργειες που ενδέχεται να προκύψουν και να βελτιστοποιηθούν οι πόροι.

Τροπολογία 14

Άρθρο 5 παράγραφος 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

3.   Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει, βάσει της αξιολόγησης που αναφέρεται στις παραγράφους 1 και 2, ότι τα ενωσιακά μέτρα δεν συνάδουν με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας που ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 ή δεν επαρκούν για να εξασφαλιστεί πρόοδος ως προς την προσαρμογή, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4, ή ότι η πρόοδος προς τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας ή ως προς την προσαρμογή που αναφέρεται στο άρθρο 4 είναι ανεπαρκής, λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα σύμφωνα με τις Συνθήκες, ταυτόχρονα με την επανεξέταση της πορείας που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1.

3.   Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει, βάσει της αξιολόγησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 και της επανεξέτασης που αναφέρεται στην παράγραφο 2, ότι τα ενωσιακά μέτρα δεν συνάδουν με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας που ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 ή δεν επαρκούν για να εξασφαλιστεί πρόοδος ως προς την προσαρμογή, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4, ή ότι η πρόοδος προς τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας ή ως προς την προσαρμογή που αναφέρεται στο άρθρο 4 είναι ανεπαρκής, λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα σύμφωνα με τις Συνθήκες, ταυτόχρονα με την επανεξέταση της πορείας που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1.

Αιτιολογία

Καλύτερη συνοχή του κειμένου με ακριβέστερη αναφορά στο σχετικό άρθρο και τις παραγράφους.

Τροπολογία 15

Άρθρο 6 νέα παράγραφος 2α)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

2α)     Το αναφερόμενο στο άρθρο 5 παράγραφος 2α σύστημα ενημέρωσης θα διαθέτει ένα τμήμα στο οποίο θα περιλαμβάνονται στρατηγικές, μέτρα και βέλτιστες πρακτικές, με σκοπό τη διευκόλυνση της ευθυγράμμισης των μέτρων των κρατών μελών προς τις συστάσεις της Επιτροπής.

Αιτιολογία

Προκειμένου η υιοθέτηση των συστάσεων της Επιτροπής από τα κράτη μέλη να είναι όσο το δυνατόν απλούστερη, θεωρείται απαραίτητο να τεθούν στη διάθεση των κρατών μελών ποιοτικές και τεκμηριωμένες πληροφορίες, που θα χρησιμεύσουν ως βάση για τη λήψη αποφάσεων και τον καθορισμό κατάλληλων πολιτικών και μέτρων. Πρέπει να διευρυνθεί η βάση γνώσης, να προωθηθεί η επικοινωνία όσον αφορά τις καινοτόμες πρωτοβουλίες και στρατηγικές και να ενισχυθεί η μεταφορά ορθών πρακτικών σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να προαχθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, να αξιοποιηθούν οι συνέργειες και να βελτιστοποιηθούν οι πόροι.

Τροπολογία 16

Άρθρο 7 παράγραφος 1 νέο στοιχείο στ)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

στ)

πρόσθετες πληροφορίες από τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές σχετικά με την πρόοδο και τον εδαφικό αντίκτυπο.

Αιτιολογία

Δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που θα διαδραματίσουν οι περιφέρειες και οι δήμοι της Ευρώπης κατά την εφαρμογή των διαφόρων πολιτικών που υπάγονται στο πλαίσιο της νομοθεσίας για το κλίμα, είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη οι απόψεις τους κατά την εξέταση των αναθεωρήσεων της πορείας προς την κλιματική ουδετερότητα.

Τροπολογία 17

Άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο ε)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

ε)

σε τυχόν συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις, από την Ένωση και τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων, εφόσον διατίθενται, πληροφοριών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/… [κανονισμός για την ταξινομία].

ε)

σε τυχόν συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις, από την Ένωση, τα κράτη μέλη και τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων, εφόσον διατίθενται, πληροφοριών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/… [κανονισμός για την ταξινομία].

Αιτιολογία

Παρότι οι επενδύσεις τους είναι μικρότερες από τις επενδύσεις της Ένωσης και των κρατών μελών, η συνεκτίμηση των επενδύσεων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών θα διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό της εδαφικής πολυμορφίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάθε αναθεώρηση της πορείας προς την κλιματική ουδετερότητα. Επιπλέον, οι περιφέρειες και οι δήμοι της Ευρώπης αποτελούν συχνά το επίκεντρο της καινοτομίας όσον αφορά τη βιωσιμότητα και θα πρέπει να λαμβάνονται δεόντως υπόψη κατά τον καθορισμό φιλόδοξων στόχων στο μέλλον.

Τροπολογία 18

Άρθρο 8

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η Επιτροπή συνεργάζεται με όλα τα μέρη της κοινωνίας προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα και η δύναμη να αναλαμβάνουν δράση προς μια κοινωνία κλιματικά ουδέτερη και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή. Η Επιτροπή παρέχει μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και με πρόσβαση για όλους, σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού, του περιφερειακού και του τοπικού, καθώς και για τους κοινωνικούς εταίρους, τους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών, για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και για τον προσδιορισμό δράσεων που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του παρόντος κανονισμού. Επιπλέον, η Επιτροπή μπορεί επίσης να αξιοποιεί τους πολυεπίπεδους διαλόγους για το κλίμα και την ενέργεια, όπως καθιερώνονται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999.

Η Επιτροπή συνεργάζεται με όλα τα μέρη της κοινωνίας προκειμένου να μπορέσουν να αναλάβουν εκτεταμένη δράση προς μια κοινωνία κλιματικά ουδέτερη και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή. Η Επιτροπή παρέχει μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και με πρόσβαση για όλους, σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού, του περιφερειακού και του τοπικού, καθώς και για τους κοινωνικούς εταίρους, τους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών, για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και για τον προσδιορισμό δράσεων που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του παρόντος κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ανάκαμψης από την κρίση της νόσου COVID-19, η Επιτροπή πρέπει να βασιστεί και να στηρίξει τον άμεσο σύνδεσμο μεταξύ των πολιτών, των τοπικών επιχειρήσεων και των τοπικών και περιφερειακών τους αρχών, καθώς η οικοδόμηση μιας κλιματικά ανθεκτικής κοινωνίας και η εξασφάλιση της στήριξης των κοινοτήτων θα εξαρτηθούν από αυτόν τον σύνδεσμο. Επιπλέον, η Επιτροπή μπορεί επίσης να αξιοποιεί τους πολυεπίπεδους διαλόγους για το κλίμα και την ενέργεια, όπως καθιερώνονται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999 , καθώς και τις δράσεις στο πλαίσιο του Κλιματικού Συμφώνου .

Αιτιολογία

Η επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης και ανθεκτικής στο κλίμα κοινωνίας πρέπει να βασίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών και την κοινωνική ευαισθητοποίηση. Η ενίσχυση αυτών των μέσων είναι ένα έργο στο οποίο μπορεί να πρωτοστατήσει η Επιτροπή κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών της, στο βαθμό που οι πολιτικές αυτές ανταποκρίνονται με εγκάρσιο τρόπο ενώ, αντίθετα, οι σχετικές δράσεις εντάσσονται στις τομεακές πολιτικές που οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, κατά περίπτωση, ενδέχεται να επιδιώξουν. Απαιτείται μια Πράσινη Ανάκαμψη. Για να πραγματωθεί ωστόσο αυτή, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης πρέπει να προσχωρήσουν στο εγχείρημα. Για αυτό, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές θα επιτελέσουν μείζονα ρόλο.

Τροπολογία 19

Άρθρο 9

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Άσκηση της ανάθεσης εξουσιών

1.     Η προβλεπόμενη στο άρθρο 3 παράγραφος 1 εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

2.     Η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 ανατίθεται στην Επιτροπή επ’ αόριστο από την … [Υπηρεσία Εκδόσεων: ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού].

3.     Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης επιφέρει τη λήξη της ανάθεσης εξουσίας που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που προσδιορίζεται σ’ αυτή. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

4.     Πριν από την έκδοση μιας κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, η Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες που ορίζουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις αρχές της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου.

5.     Η Επιτροπή, μόλις εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

6.     Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 3 τίθεται σε ισχύ εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την ημέρα που η πράξη κοινοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ή αν, πριν λήξει αυτή η περίοδος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

 

Αιτιολογία

Η χρήση κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επανεξέταση των στόχων είναι ασυμβίβαστη με το άρθρο 290 της ΣΛΕΕ.

II.   ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

1.

επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, τονίζει όμως ότι η νέα αναπτυξιακή στρατηγική του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, καθώς και η πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ ενισχύουν το σχέδιο ανάκαμψης ώστε να εξασφαλιστεί ταχεία και πλήρης ανάκαμψη από την τρέχουσα υγειονομική και οικονομική κρίση. Υπογραμμίζει ότι κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας πρέπει να είναι η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 το αργότερο, προωθώντας ταυτόχρονα την ταχεία και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, καθώς αναγνωρίζει ότι η εν λόγω μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την Ευρώπη και τους πολίτες της, προς την κατεύθυνση μιας ανθεκτικότερης κοινωνίας και οικονομίας·

2.

υποστηρίζει την εδραίωση του μακροπρόθεσμου στόχου της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα με τον κατάλληλο νομικά δεσμευτικό στόχο ως απαραίτητο βήμα για τον προσανατολισμό του ευρωπαϊκού εγχειρήματος προς τη μη αναστρέψιμη κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Η δέσμευση αυτή είναι αναγκαία προκειμένου να εδραιωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ως παγκόσμιος ηγέτης στη δράση για το κλίμα και ως πρεσβευτής για τη διατήρηση των υψηλών φιλοδοξιών για επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και, παράλληλα, για τη σημασία αύξησης του όγκου των απορροφήσεων αερίων, καθώς και για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών μας, με τη διασφάλιση συντονισμένης και χωρίς αποκλεισμούς προσπάθειας· σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν σημαντικό να εξετάσουμε ήδη την απαραίτητη πολιτική τροχιά πέρα από το 2050, όταν είναι πιθανόν ένα βιώσιμο σύστημα αρνητικών εκπομπών να εξακολουθήσει να είναι αναγκαίο. Στο πλαίσιο αυτό, είναι επίσης σημαντικό να αναπτυχθεί η έννοια της διαγενεακής δικαιοσύνης για το κλίμα και να ληφθεί υπόψη στην παρούσα και μελλοντική λήψη αποφάσεων·

3.

επισημαίνει ότι η τρέχουσα υγειονομική κρίση τονίζει περισσότερο την ανάγκη μετάβασης σε μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική κοινωνία και οικονομία, καθώς η συνεχιζόμενη απραξία ενώπιον της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να έχει βαθύτερες συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα· υπογραμμίζει ότι η μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη, σταδιακή και μόνιμη, καθώς οι βραχυπρόθεσμες μη βιώσιμες λύσεις θα μπορούσαν να αποβούν επιζήμιες και όχι επωφελείς στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα·

4.

τονίζει ότι ο Ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα πρέπει επίσης να εξασφαλίζει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται για την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα ενισχύουν και δεν θα υπονομεύουν άλλους περιβαλλοντικούς στόχους προτεραιότητας, όπως η προστασία της βιοποικιλότητας ή η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών·

5.

καλεί την Επιτροπή να εξετάσει τον αντίκτυπο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στην επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας και των ενδιάμεσων στόχων· υπενθυμίζει ότι το ΗΒ είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ, με τρέχουσες και προγραμματισμένες μειώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τον ενωσιακό μέσο όρο και με νομικά δεσμευτικό εθνικό στόχο για το κλίμα της τάξης του 57 % έως το 2030 (1)·

6.

υπενθυμίζει τόσο την πρόσφατα εγκριθείσα δήλωση με θέμα «Οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές ως συντελεστές της ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση COVID-19» όσο και την ανάγκη να αποτελέσει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία τη βασική πτυχή του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ, έτσι ώστε η κρίση να αποτελέσει ευκαιρία για να αντιμετωπισθεί επειγόντως η κλιματική αλλαγή και να ενισχυθεί η οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της ΕΕ·

7.

κρίνει αναγκαία τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων υποεθνικών αρχών στην κατάρτιση των εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) και των μακροπρόθεσμων εθνικών πολιτικών, μέσα από έναν πραγματικά συμμετοχικό πολυεπίπεδο διάλογο βασισμένο στις τοπικές και περιφερειακές εμπειρίες. Συνεπώς, συμφωνεί με την ένταξη του πολυεπίπεδου διαλόγου για το κλίμα και την ενέργεια στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ για το κλίμα, παρότι τονίζει την ανάγκη για πιο συστηματική προσέγγιση της ένταξης των τοπικών και των περιφερειακών αρχών σε αυτές τις διαδικασίες μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, όχι μόνο στην ενωσιακή διαδικασία λήψης αποφάσεων, αλλά και στις διεθνείς διαπραγματεύσεις· επαναλαμβάνει την έκκληση προς τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για καθιέρωση μιας μόνιμης πλατφόρμας πολυεπίπεδου διαλόγου για την ενέργεια (2), έτσι ώστε να στηριχθεί η ενεργός συμμετοχή των τοπικών και των περιφερειακών αρχών, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, του επιχειρηματικού κόσμου και άλλων σχετικών ενδιαφερομένων για τη διαχείριση της ενεργειακής μετάβασης·

8.

τονίζει ότι, με δεδομένη την καίρια σημασία της συμμετοχής των πολιτών για την επίτευξη σημαντικής προόδου προς την κλιματική ουδετερότητα, οι πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανατροφοδότηση εκ των κάτω προς τα άνω και στηρίζουν την ανταλλαγή πληροφοριών και τη βασική εκπαίδευση θα πρέπει να θεωρούνται ανεκτίμητες για την επιτυχία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας· επ’ αυτού, προτείνει την ένταξη του ευρωπαϊκού συμφώνου για το κλίμα στον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα και τονίζει ότι η Συμφωνία θα πρέπει να αναπτυχθεί ως καινοτόμο μέσο διακυβέρνησης που θα επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία, τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ επιπέδων, τομέων και εδαφών με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της νομιμοποίησης της ενωσιακής κλιματικής πολιτικής· υπογραμμίζει ότι η δέουσα συμμετοχή της κοινωνίας και άλλων ενδιαφερομένων όχι μόνο καθιστά πιθανότερη την αποδοχή των πολιτικών, αλλά και ενισχύει τις ευρείες και διαφανείς μετρήσεις της προόδου και, κατά συνέπεια, παρέχει στα άτομα και τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται επί τόπου μια πιο απτή αίσθηση της αποτελεσματικότητας της συμβολής τους στις διεργασίες μετασχηματισμού·

9.

υπενθυμίζει ότι μια προσέγγιση «ενιαίας αντιμετώπισης» δεν ενδείκνυται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, λόγω της πολυμορφίας των περιφερειών της Ευρώπης όσον αφορά το κλίμα και το περιβάλλον, το τοπίο, την κινητικότητα και την οικονομική και κοινωνική διάρθρωση· υπενθυμίζει ότι ο ευρωπαϊκός νόμος για τα κλίμα αποτελεί τον κανονισμό-πλαίσιο που θα κατευθύνει τις επιμέρους πολιτικές προς τον κλιματικό στόχο και ότι η επιτυχία του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές, καθώς αυτές είναι το επίπεδο που βρίσκεται πλησιέστερα στους πολίτες, διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στη διαχείριση της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας —μέσω της ιδιοκατανάλωσης, της κατανεμημένης (ηλεκτρο-)παραγωγής και των ευφυών δικτύων—, στην προώθηση των επενδύσεων και στη σύνδεση της πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα με τα μέτρα που λαμβάνονται στους τομείς της στέγασης, της ενεργειακής φτώχειας και των μεταφορών·

10.

τονίζει ότι ο ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα, ως κεντρικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του νόμου-πλαισίου για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι όλα τα μέτρα της ΕΕ τηρούν την αρχή του «μη βλάπτειν» και, σύμφωνα με την αρχή της ενεργού επικουρικότητας, σέβεται πλήρως όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης ως εταίρους στην ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων και όχι ως ενδιαφερόμενα μέρη·

11.

ζητεί οι θεμελιώδεις αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή των στόχων για το κλίμα να μην λαμβάνονται υπό τη μορφή κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, διότι έτσι περιορίζονται οι εξουσίες συναπόφασης των περιφερειακών και τοπικών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕτΠ θεωρεί ότι η πορεία που θα καθοριστεί για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας είναι μια τέτοια θεμελιώδης απόφαση·

12.

υποστηρίζει ότι, για να επιτευχθούν οι στόχοι του ευρωπαϊκού νόμου για το κλίμα, είναι σημαντικό αυτός να διαθέτει ποιοτικές και τεκμηριωμένες πληροφορίες οι οποίες θα χρησιμεύουν ως βάση για τη λήψη αποφάσεων και για τον καθορισμό των κατάλληλων πολιτικών και μέτρων. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σημειώνονται σε εδαφικό επίπεδο και επηρεάζουν άμεσα τις περιφέρειες και τους δήμους. Υπεύθυνη για την κατάρτιση και τη διαβίβαση των εθνικών καταλόγων απογραφής είναι η γενική κυβέρνηση κάθε κράτους. Προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των μετρήσεων, είναι σημαντικό η μεθοδολογία να αναπτυχθεί σε συνεργασία μεταξύ της ΕΕ, των κρατών μελών και των τοπικών και των περιφερειακών αρχών, ούτως ώστε οι δήμοι και οι περιφέρειες να μπορέσουν να καταρτίσουν τους καταλόγους απογραφής τους σύμφωνα με τα ίδια κριτήρια, με βάση την εδαφική προσέγγιση. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, θα μπορούσαν να εντοπιστούν ειδικά σενάρια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για τα οποία μπορούν να καταρτιστούν σχέδια δράσης κατάλληλα για την κοινωνικο-οικονομική και την περιβαλλοντική κατάσταση της εκάστοτε περιοχής, καθώς και συγκεκριμένοι στόχοι ανά κλάδο. Επιπροσθέτως, η παρακολούθηση από τοπική και περιφερειακή σκοπιά επιτρέπει την καλύτερη ανάλυση κάθε πιθανής απόκλισης από τους διαύλους που ορίζονται στα σχέδια, καθώς και των μέτρων που απαιτούνται για τη διόρθωσή τους·

13.

επιβεβαιώνει ότι η αποτελεσματική παρακολούθηση της προόδου μπορεί να ενισχύσει την προβολή, τη διαφάνεια και την οικειοποίηση των προσπαθειών για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και ότι, για να υπάρξουν αυτά τα αποτελέσματα, τα δεδομένα για την παρακολούθηση της προόδου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το κλίμα θα πρέπει να συλλέγονται, κατά περίπτωση, σε περιφερειακό και όχι σε εθνικό επίπεδο. Προτείνει τα συλλεγόμενα δεδομένα να είναι άμεσα διαθέσιμα στο κοινό συνεχώς, και όχι μόνο μέσω των περιοδικών εκθέσεων, καθώς η συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη διαδικασία παρακολούθησης μπορεί να αποδειχθεί ουσιαστικό στοιχείο για τη διατήρηση μιας ρεαλιστικής και δημοσίως αποδεκτής πορείας προς την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας το 2050·

14.

υποστηρίζει ότι ο κανονισμός για τη διακυβέρνηση πρέπει να περιέχει διατάξεις που να διασφαλίζουν ότι οι εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDC τα αρχικά τους στα αγγλικά) περιλαμβάνουν ομαδοποίηση συνεισφορών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ώστε να αναγνωριστεί ο ρόλος των υποεθνικών αρχών στην επίτευξη των διεθνών δεσμεύσεων για το κλίμα (βλ. «Η ενωσιακή και παγκόσμια προοπτική της κλιματικής πολιτικής μετά το 2020: η συμβολή στην COP24 της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή» με εισηγητή τον Andrew Varah Cooper)·

15.

τονίζει ότι η συμπερίληψη τοπικών και περιφερειακών στόχων όχι μόνο θα αυξήσει τη διαφάνεια και θα βελτιώσει την ποιότητα και τον βαθμό λεπτομέρειας των συνολικών προσπαθειών παρακολούθησης της προόδου, αλλά θα ωφελήσει επίσης σε μεγάλο βαθμό τη συνεργασία και τις συνέργειες μεταξύ όλων των επιπέδων διακυβέρνησης, τόσο στη δράση όσο και στα κονδύλια του προϋπολογισμού. Αυτό θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο να υπάρξουν δυνητικά επιβλαβή αποτελέσματα για την περιφερειακή συνοχή της Ευρώπης από τις μεμονωμένες πολιτικές που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το κλίμα·

16.

τονίζει ότι η κατάλληλη άμεση χρηματοδότηση μέτρων ειδικά προσαρμοσμένων στο τοπικό και στο περιφερειακό επίπεδο, τα οποία να συνάδουν με τους αντίστοιχους στόχους του κάθε επιπέδου, δεν θα έχει μόνο ισχυρό κυκλικό αντίκτυπο, αλλά και μια κοινωνική ενεργοποίηση των δομών συμμετοχής·

17.

προτείνει τα συμπεράσματα της αξιολόγησης των εθνικών μέτρων, μαζί με την έκθεση για την κατάσταση της ενεργειακής ένωσης, να συμπεριλάβουν ένα περιφερειακό κεφάλαιο για να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και λεπτομερειακός χαρακτήρας στις προσπάθειες παρακολούθησης της προόδου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕτΠ υποστηρίζει την εκπόνηση του κεφαλαίου αυτού·

18.

επαναλαμβάνει την έκκλησή της για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για την κλιματική ουδετερότητα, το οποίο θα συμβάλει στην εκπλήρωση των εθνικών υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων στο πλαίσιο της διακυβέρνησης της ενεργειακής ένωσης. Το παρατηρητήριο αυτό θα πρέπει να καταγράφει κατά τρόπο ανεξάρτητο και δημόσιο την τρέχουσα κατάσταση των επιστημονικών γνώσεων όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και τις διάφορες σχετικές εκδοχές, και να θέτει τα στοιχεία αυτά στη διάθεση των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων και του ευρύτερου κοινού. Αυτό, σε συνδυασμό με έναν νέο έλεγχο των αρμοδιοτήτων της ΕΕ στο πλαίσιο του Πανοράματος Δεξιοτήτων της ΕΕ, αναμένεται να συμβάλει στη χαρτογράφηση και την παρακολούθηση των ιδιαιτεροτήτων και των τρωτών σημείων των ευρωπαϊκών εδαφών, προκειμένου να αποτραπεί η απόρριψη της μεταβατικής διαδικασίας. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ και συνιστά κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής της ΕΕ για μια βιώσιμη ανάκαμψη μετά την πανδημία COVID-19. Συνεπώς, η ευθυγράμμιση της εφαρμογής των πολιτικών με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων είναι ουσιαστική τόσο για τη χάραξη μελλοντοστρεφών πολιτικών όσο και για μια δίκαιη κοινωνία και μια σταθερή και αναπτυσσόμενη οικονομία·

19.

τονίζει ότι η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών για συμμετοχή του κοινού δεν εξαρτάται μόνο από τη συλλογή πληροφοριών από όλους τους τομείς της κοινωνίας, αλλά και από την παροχή επαρκών πληροφοριών σχετικά με τον αντίκτυπο της συνεισφοράς τους. Οι βιώσιμες λύσεις απαιτούν τη συνεργασία των ενδιαφερόμενων, όχι μόνο κατά τη λειτουργία και τη συντήρηση των συστημάτων, αλλά και κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες για συμμετοχή του κοινού που επικεντρώνονται μόνο στη μονόδρομη επικοινωνία δεν επαρκούν για την προώθηση της αλλαγής συμπεριφοράς·

20.

τάσσεται υπέρ της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα. Η ΕτΠ θεωρεί ότι η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί βιώσιμη τεχνολογία για το μέλλον και απορρίπτει την αυξημένη χρήση της.

21.

υπενθυμίζει ότι οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές της Ευρώπης αποτελούν μέρος της πλούσιας και ποικιλόμορφης κρατικής και δημοκρατικής διάρθρωσης της ΕΕ και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιες. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι η συμμετοχή των τοπικών και των περιφερειακών αρχών δεν θα πρέπει να κατατάσσεται στη διαδικασία της συμμετοχής του δημοσίου, ούτε να περιορίζεται σε συγκεκριμένες διαδικασίες, αλλά θα πρέπει να επιτρέπει τη συστηματική συμβολή των τοπικών και των περιφερειακών αρχών σε ολόκληρο τον κύκλο χάραξης πολιτικής, καθώς και την εξέταση και την επανεξέταση των υφιστάμενων νομοθετικών πλαισίων. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι στη συμφωνία του Παρισιού αναγνωρίζονται τόσο ο σημαντικός ρόλος της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στην κλιματική πολιτική, όσο και η ανάγκη συνεργασίας με τις περιφέρειες και τους δήμους, και υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 2 της Συμφωνίας του Παρισιού, τα μέρη έχουν δεσμευτεί να προσαρμόσουν τις δημόσιες και ιδιωτικές χρηματοδοτικές ροές στους στόχους της Συμφωνίας και στην ανθεκτική στην αλλαγή του κλίματος ανάπτυξη. Στο πλαίσιο του νόμου για το κλίμα και μέσω των υφιστάμενων και των νέων διαδικασιών υποβολής εκθέσεων και εποπτείας, πρέπει να διαμορφωθεί μια βάση για μια συνολική ευθυγράμμιση των οικονομικών ροών με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο·

22.

υπενθυμίζει τα σημαντικά προβλήματα της πυρηνικής ενέργειας όσον αφορά τη βιωσιμότητά της (τόσο από την άποψη των πρώτων υλών της όσο και από το ανεπίλυτο ζήτημα των πυρηνικών αποβλήτων) και συνιστά, ως εκ τούτου, να επιδιωχθεί η επίτευξη των κλιματικών στόχων κυρίως με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντί της αύξησης της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 194 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)·

Βρυξέλλες, 2 Ιουλίου 2020.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Απόστολος ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 663/2009 και (ΕΚ) αριθ. 715/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των οδηγιών 94/22/ΕΚ, 98/70/ΕΚ, 2009/31/ΕΚ, 2009/73/ΕΚ, 2010/31/ΕΕ, 2012/27/ΕΕ και 2013/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των οδηγιών 2009/119/ΕΚ και (ΕΕ) 2015/652 του Συμβουλίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 525/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 328 της 21.12.2018, σ. 1).

(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 663/2009 και (ΕΚ) αριθ. 715/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των οδηγιών 94/22/ΕΚ, 98/70/ΕΚ, 2009/31/ΕΚ, 2009/73/ΕΚ, 2010/31/ΕΕ, 2012/27/ΕΕ και 2013/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των οδηγιών 2009/119/ΕΚ και (ΕΕ) 2015/652 του Συμβουλίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 525/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 328 της 21.12.2018, σ. 1).

(1)  Climate Neutrality as Long-term Strategy: The EU’s Net Zero Target and Its Consequences for Member States (Η κλιματική ουδετερότητα ως μακροπρόθεσμη στρατηγική: Ο στόχος μηδενικών καθαρών εκπομπών της ΕΕ και οι συνέπειές του για τα κράτη μέλη), O. Geden, F. Schenuit, Αύγουστος 2019.

(2)  Τη θέση αυτή έχει διατυπώσει η ΕτΠ σε πολυάριθμες γνωμοδοτήσεις: «Διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και καθαρή ενέργεια» με εισηγητή τον Bruno Hranić, «Καθαρός πλανήτης για όλους — Ένα ευρωπαϊκό, στρατηγικό, μακρόπνοο όραμα για μια ευημερούσα, σύγχρονη, ανταγωνιστική και κλιματικά ουδέτερη οικονομία» με εισηγητή τον Michele Emiliano, «Η ενωσιακή και παγκόσμια προοπτική της κλιματικής πολιτικής μετά το 2020: η συμβολή στην COP24 της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή» με εισηγητή τον Andrew Varah Cooper, καθώς και στο ψήφισμα της ΕτΠ σχετικά με την Πράσινη Συμφωνία, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019.


  翻译: