6.12.2008 |
EL |
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
C 313/52 |
Προσφυγή της 2ας Οκτωβρίου 2008 — Stim κατά Επιτροπής
(Υπόθεση T-451/08)
(2008/C 313/93)
Γλώσσα διαδικασίας: η αγγλική
Διάδικοι
Προσφεύγουσα: Föreningen Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå (Stim) u.p.a. (Στοκχόλμη, Σουηδία) (εκπρόσωποι: C. Thomas, Solicitor και N. Pourbaix, δικηγόρος)
Καθής: Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
Αιτήματα της προσφεύγουσας
Η προσφεύγουσα ζητεί από το Πρωτοδικείο:
— |
να ακυρώσει το άρθρο 3 και το άρθρο 4, παράγραφος 2, στο μέτρο που παραπέμπει στο άρθρο 3, της αποφάσεως της Επιτροπής της 16ης Ιουλίου 2008, σχετικά με διαδικασία του άρθρου 81 ΕΚ και του άρθρου 53 της συμφωνίας του ΕΟΧ στην υπόθεση COMP/C2/38.698 — CISAC, |
— |
να καταδικάσει την Επιτροπή στα δικαστικά έξοδα |
Ισχυρισμοί και κύρια επιχειρήματα
Με την προσφυγή της, η προσφεύγουσα ζητεί τη μερική ακύρωση της αποφάσεως της Επιτροπής της 16ης Ιουλίου 2008, σχετικά με διαδικασία του άρθρου 81 ΕΚ και του άρθρου 53 της συμφωνίας του ΕΟΧ (υπόθεση COMP/C2/38.698 — CISAC) και, ειδικότερα, του άρθρου 3 της αποφάσεως αυτής, με το οποίο διαπιστώνεται ότι τα μέλη της CISAC (1) του ΕΟΧ επιδόθηκαν σε εναρμονισμένη πρακτική κατά παράβαση του άρθρου 81 ΕΚ και του άρθρου 53 της συμφωνίας για τον ΕΟΧ, μέσω του συντονισμού της εδαφικής οριοθέτησης των εντολών αμοιβαίας εκπροσώπησης που χορηγούνται αμοιβαίως κατά τρόπο ώστε η ισχύς μιας άδειας να περιορίζεται στο έδαφος του κράτους κάθε οργανισμού συλλογικής διαχείρισης.
Προς στήριξη των αιτημάτων της, η προσφεύγουσα προβάλλει τα ακόλουθα επιχειρήματα:
Σύμφωνα με την προσφεύγουσα, η προσβαλλόμενη απόφαση παραβαίνει το άρθρο 151, παράγραφος 4, ΕΚ, στο μέτρο που η Επιτροπή, ζητώντας την παύση της φερόμενης εναρμονισμένης πρακτικής σχετικά με την εδαφική οριοθέτηση των εντολών που χορηγούν εταιρίες συλλογικής διαχείρισης του ΕΟΧ σε άλλες εταιρίες συλλογικής διαχείρισης του ΕΟΧ για την έκδοση αδειών εκμετάλλευσης του ρεπερτορίου τους για δορυφορική, καλωδιακή και διαδικτυακή χρήση, δεν έλαβε επαρκώς υπόψη τις συνέπειες για την πολυμορφία των πολιτισμών στην Ευρώπη. Επιπλέον, η προσφεύγουσα ισχυρίζεται ότι η απόφαση είναι βλαπτική για την πολυμορφία των πολιτισμών στην Ευρώπη, διότι οι δημιουργοί μουσικών έργων πολύ μικρότερης πολιτισμικής απήχησης θα απολέσουν την ασφάλεια που τους παρέχει το ισχύον σύστημα, ότι δηλαδή τα μουσικά τους έργα θα καλύπτονται από άδεια και ότι θα εισπράττονται δικαιώματα σε σχέση με όλες τις περιοχές όπου τα έργα αυτά εκτελούνται.
Η προσφεύγουσα προβάλλει επιπλέον ότι η Επιτροπή όφειλε να λάβει υπόψη το γεγονός ότι ο περιορισμός του ανταγωνισμού που διαπίστωσε με την προσβαλλόμενη απόφαση είναι πλασματικός ή, στην καλύτερη περίπτωση, οριακός. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα υποστηριζόμενα από την προσφεύγουσα, δεν υφίσταται περιορισμός του ανταγωνισμού υπό την έννοια του άρθρου 81, παράγραφος 1, ΕΚ. Συνεπώς, η προσφεύγουσα ισχυρίζεται ότι η Επιτροπή υπέπεσε σε νομική πλάνη, ή πρόδηλη πλάνη περί την εκτίμηση, κατά την εφαρμογή της προαναφερθείσας διάταξης. Τέλος, η προσφεύγουσα προσάπτει στην Επιτροπή ότι θα μπορούσε νομίμως να χορηγήσει απαλλαγή στην εναρμονισμένη πρακτική βάσει του άρθρου 81, παράγραφος 3, ΕΚ. Παραλείποντας να χορηγήσει την εν λόγω απαλλαγή, η Επιτροπή έβλαψε αδικαιολόγητα την πολιτισμική πολυμορφία στην Ευρώπη.
(1) Διεθνής Συνομοσπονδία των Εταιριών των Δημιουργών και Συνθετών (CISAC).