Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση
ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ;
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Κύρια σημεία της Συνθήκης του Μάαστριχτ
- Μια Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούμενη από τρεις «πυλώνες»:
- Πιο δημοκρατικά νομιμοποιημένα θεσμικά όργανα:
- Η σύσταση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (ΟΝΕ) με σκοπό την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς.
- Η ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της ΕΚ, μέσω της προσάρτησης του κοινωνικού πρωτοκόλλου στη Συνθήκη, διευρύνει τις αρμοδιότητες της Κοινότητας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.
- Η θέσπιση κοινοτικών πολιτικών σε έξι νέους τομείς: στα διευρωπαϊκά δίκτυα (ΔΕΔ)· στη βιομηχανική πολιτική· στην προστασία του καταναλωτή στην εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση· στη νεολαία, και στον πολιτισμό.
- Η σύσταση των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται όσο το δυνατόν εγγύτερα στους πολίτες και δεν υπερβαίνουν τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων.
- Η θέσπιση της έννοιας της ιθαγένειας της ΕΕ πέραν και πάνω από την εθνική ιθαγένεια.
Τροποποιήσεις που επήλθαν στη συνθήκη
Η Συνθήκη του Μάαστριχτ τροποποιήθηκε στη συνέχεια με τις ακόλουθες συνθήκες:
- Η Συνθήκη του Άμστερνταμ (1997) αύξησε τις αρμοδιότητες της ΕΕ δημιουργώντας κοινοτική πολιτική για την απασχόληση, μεταβιβάζοντας στις κοινότητες ορισμένα από τα ζητήματα που προηγουμένως αποτελούσαν αντικείμενο διακυβερνητικής συνεργασίας στους τομείς της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, θεσπίζοντας μέτρα με στόχο να έρθει η ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες της και να διευκολυνθεί η στενότερη συνεργασία μεταξύ ορισμένων χωρών της ΕΕ (ενισχυμένη συνεργασία). Επιπλέον, επέκτεινε το πεδίο εφαρμογής της διαδικασίας της συναπόφασης, καθώς και το πεδίο εφαρμογής της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία ενώ, παράλληλα, προχώρησε σε απλοποίηση και σε προσαρμογές στην αρίθμηση των άρθρων των Συνθηκών.
- Η Συνθήκη της Νίκαιας (2001), ουσιαστικά, ασχολήθηκε με τα θεσμικά προβλήματα που συνδέονταν με τη διεύρυνση της ΕΕ και τα οποία δεν είχαν διευθετηθεί το 1997: με τη σύνθεση της Επιτροπής, με τη στάθμιση των ψήφων στο Συμβούλιο και με την επέκταση της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία και σε άλλους τομείς. Απλοποίησε τους κανόνες για την εφαρμογή της διαδικασίας ενισχυμένης συνεργασίας και συντέλεσε στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού δικαστικού συστήματος.
- Η Συνθήκη της Λισαβόνας (2007) επέφερε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σήμανε το τέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας —η Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας μετονομάζεται σε «Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Κατάργησε την υπάρχουσα δομή των τριών πυλώνων της ΕΕ και προχώρησε σε ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ της ΕΕ και των χωρών μελών της ΕΕ. Αναθεώρησε, επίσης, τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων προκειμένου να προσαρμοστούν στη διευρυμένη ΕΕ των 28 χωρών μελών της ΕΕ. Επιπλέον, αρκετές από τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ μεταρρυθμίστηκαν και στα θεσμικά όργανα δόθηκε η δυνατότητα για ανάληψη δράσης σε νέους τομείς πολιτικής. Η δημοκρατική διάσταση της ΕΕ ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο.
- Μετά το 1992 η ΣΕΕ τροποποιήθηκε από διάφορες συνθήκες προσχώρησης, γεγονός που οδήγησε στη σταδιακή αύξηση του αριθμού των κρατών μελών από 12 σε 28.
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ;
Η Συνθήκη της Λισαβόνας που υπογράφηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2007 — και η οποία περιλαμβάνει τη ΣΕΕ και τη ΣΛΕΕ — τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2009.
ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
- Η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) έχει τις ρίζες της στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και υπογράφηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1992, και η τρέχουσα έκδοσή της διαμορφώθηκε από τη Συνθήκη της Λισαβόνας (2007), κατόπιν διαφόρων τροποποιήσεων.
- Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:
ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση της 13ης Δεκεμβρίου 2007 — ενοποιημένη απόδοση (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 13–46)
ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ
Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ C 191 της 29.7.1992, σ. 1-112)
Πράξη περί των όρων προσχωρήσεως του Βασιλείου της Νορβηγίας, της Δημοκρατίας της Αυστρίας, της Δημοκρατίας της Φινλανδίας και του Βασιλείου της Σουηδίας και των προσαρμογών των συνθηκών επί των οποίων βασίζεται η Ένωση, Περιεχόμενα (ΕΕ C 241 της 29.8.1994, σ. 9-404)
Συνθήκη του Άμστερνταμ που τροποποιεί τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Συνθήκες περί ιδρύσεως των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και ορισμένες συναφείς πράξεις (ΕΕ C 340 της 10.11.1997, σ. 1-144)
Συνθήκη της Νίκαιας που τροποποιεί τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Συνθήκες περί ιδρύσεως των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και ορισμένες συναφείς πράξεις (ΕΕ C 80 της 10.3.2001, σ. 1–87)
Συνθήκη μεταξύ του Βασιλείου του Βελγίου, του Βασιλείου της Δανίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Ισπανίας, της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, της Δημοκρατίας της Αυστρίας, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Φινλανδίας, του Βασιλείου της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας (κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και της Τσέχικης Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, της Δημοκρατίας της Μάλτας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας, για την προσχώρηση της Τσέχικης Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, της Δημοκρατίας της Μάλτας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Δημοκρατίας της Σλοβενίας και της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ L 236 της 23.9.2003, σ. 17-930)
Συνθήκη μεταξύ του Βασιλείου του Βελγίου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Δανίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Ισπανίας, της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, της Δημοκρατίας της Μάλτας, του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, της Δημοκρατίας της Αυστρίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Φινλανδίας, του Βασιλείου της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας (κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ L 157 της 21.6.2005, σ. 11-395)
Συνθήκη της Λισαβόνας για την τροποποίηση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, υπογράφηκε στη Λισαβόνα στις 13 Δεκεμβρίου 2007 (ΕΕ C 306 της 17.12.2007, σ. 1–271)
Συνθήκη μεταξύ του Βασιλείου του Βελγίου, της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Δανίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Ισπανίας, της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, της Δημοκρατίας της Μάλτας, του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, της Δημοκρατίας της Αυστρίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, της Ρουμανίας, της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Φινλανδίας, του Βασιλείου της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας (κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και της Δημοκρατίας της Κροατίας, σχετικά με την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ L 112 της 24.4.2012, σ. 10-110)
τελευταία ενημέρωση 04.04.2018